Illegale sigaretten onderschept

De douane heeft de afgelopen twee weken tot twee keer toe zes miljoen illegale sigaretten onderschept. Dat meldt het ministerie van Financiën dinsdag. Een lading werd vorige week aangetroffen bij een bedrijf in Nunspeet, dat een zending uit Malta had ontvangen, terwijl daarvandaan niets werd verwacht.

Het bedrijf nam contact op met de douane, die met een speurhond de lading controleerde. De zending bleek zestien pallets met sigaretten verpakt in grote kartonnen dozen te bevatten. Het totaal aan ontdoken accijns en omzetbelasting bedraagt bijna een miljoen euro. In deze zaak is nog niemand aangehouden. De sigaretten waren waarschijnlijk bestemd voor de Engelse markt.

De week ervoor werden in Rotterdam bij de controle van een container met toiletartikelen onder de lading eveneens zes miljoen sigaretten aangetroffen. De zending moest volgens de vrachtpapieren naar Slowakije. Ook in dit geval zou de schatkist ruim een miljoen euro aan belastinggeld zijn misgelopen als de sigaretten op de Nederlandse markt waren gekomen. De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft de zaak verder in onderzoek.