Achttien jaar cel geëist tegen overvallers

Redactie

Tegen overvallers is deze week in het kader van de themaweek overvallen voor de rechtbank in Breda bij elkaar opgeteld achttien jaar cel geëist. Dinsdagmiddag werd tegen twee woningovervallers vier jaar cel geëist, nadat tegen een Tilburger die ochtend nog zes jaar cel werd geëist voor twee overvallen op een tankstation.

Het Openbaar Ministerie vroeg daarnaast maandag al aan de rechter een 36-jarige man te veroordelen tot een gevangenisstraf van vier jaar. Deze week heeft het OM een speciale themaweek ingelast, met verschillende strafzaken over overvallen. Het OM ziet overvallen als zware criminaliteit en wil met de eisen de ernst en gevolgen voor de maatschappij en de slachtoffers onderstrepen.

De zaak tegen de twee verdachten die dinsdagmiddag werd behandeld, draait om een overval op een woning in Bergen op Zoom in januari. De daders verschaften zichzelf toegang tot de woning door zich midden in de nacht via het balkon door een stukgeslagen ruit te wringen. De twee aanwezige bewoners werden mishandeld en onder bedreiging van een vuurwapen verschillende spullen afgenomen. Een van de verdachten bekende dat de overval uit geldnood was gepleegd. De andere verdachte ontkent.

De Tilburger die wordt verdacht van twee overvallen op tankstations in zijn woonplaats in februari pleegde deze volgens het OM in een periode waarin Tilburg in de greep was van overvallers. "Roadblocks, helikopters en cirkelsurveillances kleurden de stad blauw", aldus het OM. De man werd aangehouden nadat agenten in de dader met een bivakmuts op hem herkenden.

De 36-jarige man die maandag moest voorkomen heeft volgens het OM daarnaast in maart een Bredaas tankstation overvallen. De man stelt dat hij geld nodig had voor drugs. Hij maakte tweehonderd euro buit door een medewerkster van het tankstation richting de kassa te duwen en het geld uit een la te pakken. Een winkeldiefstal en twee auto-inbraken verhoogde de strafeis tot vier jaar.

De rechtbank doet in elke zaak na veertien dagen uitspraak.