FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 18 december 2013

Piratenpartij groeit dankzij Snowden

Het ledenbestand van de Nederlandse Piratenpartij is fors gegroeid sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Vanaf de eerste publicaties is het ledenaantal in korte tijd gestegen met 30 procent, meldt de partij in een persbericht.

Op dit moment kent de Piratenpartij ongeveer 1600 leden.  De partij verwacht dat de groei de komende tijd doorzet, mede omdat het NRC over gelekte documenten beschikt die specifiek over Nederland gaan. Naast de groei in ledenaantal doet de Partij het in de peilingen ook steeds beter, haalde de partij in de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen nog nét geen zetel, zoals het er nu uitziet gaat de partij bij de komende verkiezingen een of meer zetels zal behalen.

Volgens een woordvoerder van de partij toont de groei aan, dat ook voor Nederlanders het debat rondom privacy en de veiligheidsdiensten van belang is. "Het is geen toeval dat wij in korte tijd zoveel leden erbij gekregen hebben. Er is veel vraag naar informatie, we worden steeds vaker gevraagd om ergens uit te komen leggen wat er nu precies aan de hand is en wat je daaraan kunt doen. De afgelopen weken zijn we echt overal in het land uitgenodigd om te spreken op informatie avonden over privacy en internet. Veel mensen organiseren plotseling een avond met familie en vrienden om hierover te spreken. Dit gebeurde enkele maanden geleden nog nauwelijks."

Deze impact van de onthullingen van Snowden maakt dat sommigen 2013 typeren als 'het jaar van Edward Snowden'. Time Magazine overwoog Edward Snowden zelfs tot persoon van het jaar uit te roepen; hij is uiteindelijk op de tweede plaats geëindigd.

Strijd tegen volhardend afluisterfetisjisme regering
Maandag kwam via The Guardian naar buiten dat een federale rechter in het Amerikaanse district Washington een uitspraak heeft gedaan waarin het verzamelen van  telefoongegevens ongrondwettig wordt genoemd. Ook de advocaat-generaal van het EU Hof van Justitie maakte deze week bekend dat hij de opslag van telecomgegevens schadelijk vindt. In dat licht is de Piratenpartij verbaasd dat de Nederlandse regering nog volhardt in haar plannen om een Nederlands PRISM-systeem te bouwen.

De partij blijft dan ook erg benieuwd naar wat het NRC nog gaat onthullen over de hulp van de AIVD en MIVD aan de NSA en GCHQ. "Met deze informatie verbazen wij ons erover dat de regering door lijkt te willen gaan met de plannen voor een breed sleepnet, niet alleen de uitspraken van de advocaat-generaal maar ook de groeiende aandacht voor onze partij maken dat dit voor ons een issue is wat binnen de komende verkiezingen moet komen te liggen."

De Piratenpartij komt voort uit de internationale Piratenbeweging en maakt deel uit van een netwerk van partijen in onder andere Zweden, Duitsland, België maar ook Australië en de Verenigde Staten, die zich met name richt op internetvrijheden, privacy en vernieuwing van de democratie. De partij kent een grote aanhang onder jongeren en verwacht bij de komende Tweede Kamer verkiezingen een zetel te behalen. Daarnaast selecteert de partij op dit moment de aangemelde kandidaten voor de Europese verkiezingen en verwacht de partij samen met andere Europese Piratenpartijen vanaf mei volgend jaar deel te kunnen nemen in het Europees Parlement.

Senaat akkoord met begrotingsplan VS

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse Senaat ingestemd met een tweejarig begrotingsplan. Daardoor wordt de Amerikaanse overheid in januari niet opnieuw gesloten, zoals in oktober twee weken lang het geval was. Het plan is nu naar president Barack Obama gestuurd voor ondertekening.

Ongeveer twee derde van de honderd senatoren stemden met het begrotingsplan in, dat vorige week al door het Huis werd goedgekeurd. Met het akkoord worden 63 miljard dollar aan automatische bezuinigingen teruggedraaid. De inkomsten die de overheid daardoor misloopt worden opgevangen met een pakket bezuinigingen en belastingverhogingen van in totaal 85 miljard dollar.

Ten opzichte van de Amerikaanse overheidsschuld van zeventien biljoen dollar stellen de 22 miljard die het akkoord oplevert maar weinig voor. Toch wordt daarmee wel het risico dat het de komende twee jaar opnieuw tot grote begrotingsconflicten komt, ingeperkt.

In oktober ging de Amerikaanse overheid op slot. De shutdown was het gevolg van onenigheid tussen de Republikeinen en Democraten over de financiering van de overheid. Ze wisten niet voor 1 oktober - het begin van het begrotingsjaar - tot overeenstemming te komen over de overheidsbegroting. De wetgeving die in oktober een einde maakte aan de shutdown verloopt op 15 januari.

Uitslagen KNVB Beker (18/12/2013)

Vanavond werden er vijf wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de KNVB Beker, hieronder vind je de uitslagen van deze wedstrijden.

AZ - sc Heerenveen 1-1 (n.v. 2-2) (AZ wns)
 9' Ziyech 0-1
 19' A. Jóhansson 1-1
 105+1' A. Jóhansson 2-1
 120+3' Ziyech 2-2

Roda JC - Vitesse 3-1
 66' Hupperts 1-0
 76' v. Aanholt 1-1
 83' Hocher 2-1
 90+4 Hupperts 3-1

SC Cambuur - FC Utrecht 0-2
 13' Nienhuis (e.d) 0-1
 79' De Ridder 0-2

JVC Cuijk - MVV Maastricht 2-1
 20' Ben-Ahmed 1-0
 43' v. Veen 2-0
 53' Sema 2-1

Heracles Almelo - Feyenoord 1-1 (n.v. 1-1) (Feyenoord wns)
 12' Pellé 0-1
 27' Linssen 1-1
 93' De Vrij (Feyenoord) (2x geel)

Ooit gestolen Stradivarius brengt 1,6 miljoen op

Een antieke Stradivarius die in 2010 werd gestolen op een treinstation in Londen en later werd teruggevonden, heeft op een veiling omgerekend bijna 1,6 miljoen euro opgebracht. Het instrument werd gestolen toen de Zuid-Koreaanse musicus Min-Jin Kym even iets te eten aan het halen was.

In juli van dit jaar vond de Britse politie de Stradivarius licht beschadigd terug in een woning in Centraal-Engeland. Drie mensen werden veroordeeld voor de diefstal.

Het instrument, dat werd gemaakt in 1696, is een van de slechts vierhonderd Stradivarius-violen ter wereld.

NS: papieren treinkaartje begin 2014 passť

Het papieren treinkaartje wordt in het eerste kwartaal van 2014 afgeschaft. De deadline die eerder op 1 januari was gesteld, wordt niet gehaald. Het uitstel komt door een technische kwestie die nog moet worden opgelost. Dat heeft een woordvoerder van NS woensdag gezegd naar aanleiding van een bericht in Metro.

Het probleem zit in de zogeheten langeafstandskorting voor treinreizigers die niet alleen met NS reizen, maar ook nog met een regionale spoorvervoerder. Met het papieren kaartje geldt de korting tot het eindpunt. Met de OV-chipkaart moet de reiziger bij het overstappen op een trein van een regiovervoerder uitchecken, waardoor de NS-korting niet meer geldt. De treinreis wordt daardoor een stuk duurder.

Over het afstemmen van de kortingen zijn de NS en de andere vervoerders het eens geworden, maar dat moet technisch nog worden geregeld, aldus de NS-woordvoerder. Volgens hem zijn de kortingsregelingen die de regiovervoerders hanteren, wel anders dan die van de NS.

'In 2013 11 miljard gefraudeerd'

Dit jaar is in Nederland voor minimaal elf miljard euro gefraudeerd. De overheid werd voor 7,3 miljard benadeeld. Bij horizontale fraude, tussen mensen en bedrijven, gaat het om 3,7 miljard euro. Dat blijkt uit onderzoek van accountantskantoor PWC, dat woensdagavond in het televisieprogramma Nieuwsuur bekend is gemaakt.

Bij de horizontale variant gaat het onder meer om fraude met faillissementen (1,3 miljard euro), verzekeringen (negenhonderd miljoen euro), beleggingen (vijfhonderd miljoen euro) en acquisities (vierhonderd miljoen euro).

De overheid werd benadeeld via onder meer zorgfraude (bijna 2,8 miljard euro), btw-fraude (39 miljoen euro), accijnsfraude (23 miljoen euro) en fiscale fraude (4,2 miljard euro). Fraude bij openbare aanbestedingen en subsidiefraude hebben de onderzoekers opengelaten.

Donderdag gaat in Amsterdam een proef van start van het burgerinitiatief Eén overheid, dat mede is opgezet door oud-korpschef van de Amsterdamse politie Bernard Welten. In het initiatief zitten wetenschappers en bestuurders, die het rendement van de huidige aanpak onvoldoende vinden en willen dat de fraudebestrijding anders wordt georganiseerd.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt al langer bezig te zijn met een rijksbrede aanpak. Het project in Amsterdam zou aansluiten bij wat de regering wil doen. Vrijdag zou het kabinet met een brief komen over de rijksbrede aanpak.

Serious Game for a Serious Request

De Bredase gamestudio SassyBot Studio start vandaag met een unieke actie voor het jaarlijks terugkerende goede doel Serious Request: van 18 tot 24 december zitten zij in het Huis voor Beeldcultuur en ontwikkelen zij een Serious Game om geld op te halen voor het Rode Kruis.

Men kan Serious Game for a Serious Request steunen door de game aan te schaffen voor een bedrag wat men zelf kan kiezen. De opbrengsten hiervan zullen worden gedoneerd aan het Rode Kruis. De ontwikkeling van het spel is tevens te volgen via de onderstaande livestream op Twitch.

In de komende dagen zullen we je op de hoogte houden van de voortgang en is het mogelijk om vragen te stellen aan de ontwikkelaars. Het spel is te kopen via de Humble Bundle-widget die onderaan deze pagina staat.

Watch live video from SassyBot on www.twitch.tv

Indiase parlement stemt in met anticorruptiewet

Het Indiase parlement heeft woensdag ingestemd met een belangrijke anticorruptiewet. De wet geeft een onafhankelijke ombudsman de bevoegdheid om corruptie door politici en ambtenaren te onderzoeken en vervolging in te stellen. De 'Lokpal'-wet werd door het lagerhuis aangenomen, nadat de regering enkele wijzigingen had doorgevoerd. Dinsdag werd de wet, na een fel debat, ook aangenomen door het hogerhuis.

De wet is eeen initiatief van Anna Hazare, die bezig is aan een kruistocht tegen corruptie. Toen woensdag bekend werd dat de wet erdoor was, maakte ze een einde aan de hongerstaking waar ze negen dagen eerder mee was begonnen.

Dat de wet door het parlement werd aangenomen is te danken aan een zeldzaam moment van eensgezindheid van de Congrespartij en de rivaliserende Bharatiya Janata Partij. Al sinds 2011 stond de wet in de ijskast, omdat het hogerhuis er niet mee in wilde stemmen. De afgelopen twee jaar werd de wet bovendien herhaaldelijk gewijzigd, waardoor opnieuw goedkeuring van het lagerhuis nodig was. Nu de wet door het parlement is, is alleen nog een handtekening van de president nodig. Dat wordt gezien als een formaliteit.

Tot dusverre slepen onderzoeken naar corruptieschandalen zich tientallen jaar voort. Nu is in de wet vastgelegd dat een onderzoek naar een klacht over corruptie binnen zestig dagen moet zijn afgerond. Het gehele onderzoek mag maximaal een half jaar in beslag nemen.

Eerste Nederlandse JSF-vlucht

Voor het eerst heeft een Nederlandse luchtmachtpiloot een solovlucht gemaakt in de Joint Strike Fighter. Majoor Laurens Jan Vijge steeg woensdag op vanaf de Amerikaanse basis Eglin in Florida en vloog 70 minuten rond. Dat meldde het ministerie van Defensie.

Nederland heeft twee JSF-testtoestellen. Die staan op de basis Eglin in het noorden van Florida. "De komende periode worden 4 Nederlandse F-16-vliegers opgeleid op het nieuwe toestel", aldus Defensie.

Op de site van Defensie zei majoor Vijge na de vlucht: "Fantastisch! Wat een mooie kist om te vliegen. Het gevoel dat ik nu heb is het best te beschrijven als na een proefrit in een nieuwe auto, en dat je dan weet: dit is 'm!"

Bezorging per drone is 'bijna vermakelijk'

Pakketbezorger FedEx denkt niet dat drones in de nabije toekomst de traditionele bestelbusjes gaan vervangen. Het idee dat pakketjes in het vervolg door op afstand bestuurbare vliegmachines worden bezorgd, is 'bijna vermakelijk', zo stelde topman Fred Smith.

FedEx is weliswaar bezig met het onderzoeken van drones als vervoersmiddel, maar het bedrijf ziet nog te veel problemen. Zo is onduidelijk wie verantwoordelijk is als een drone neerstort en daarbij iets beschadigt of iemand verwondt. Ook mogen drones in de Verenigde Staten vooralsnog niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden.

Smith reageert met zijn uitspraken op Amazon-topman Jeff Bezos, die onlangs stelde dat de internetwinkel mogelijk binnen enkele jaren al pakketjes met drones gaat bezorgen. Ook de Duitse bezorger DHL en de United Parcel Service onderzoeken of zij drones kunnen inzetten ter vervanging van de traditionele koeriersbusjes.

Ook FedEx heeft een drone-expert in dienst genomen, zei Smith. "Hij is zelf eigenaar van een drone", aldus de topman. "Hij vertelde me dat het ding zo'n acht minuten kan vliegen en ongeveer vier blikjes Budweiser kan tillen."

Palestina wil meer gesprekken met IsraŽl

De Palestijnen zijn bereid de gesprekken met de Israëliërs voort te zetten na de deadline van april als er een kader voor een overeenkomst is. Dat heeft Saeb Erekat, de belangrijkste Palestijnse onderhandelaar, woensdag gezegd. Het is de eerste keer dat de Palestijnen het idee van een voorlopige - en nog niet definitieve - overeenkomst openlijk steunen.

Onder druk van de Verenigde Staten hervatten Israël en Palestina afgelopen zomer de onderhandelingen. Ze spraken af negen maanden te onderhandelen, met een definitieve vredesovereenkomst als doel. Omdat er weinig vooruitgang is geboekt, is de hoop nu gevestigd op een voorlopig akkoord tussen beide partijen.

Erekat beschreef een kader voor een akkoord als een uitgebreide overeenkomst die in zes tot twaalf maanden kan worden omgezet in een gedetailleerd vredesplan. Hij antwoordde bevestigend toen hem werd gevraagd of de Palestijnen bereid zijn de gesprekken voort te zetten als dat kan worden bereikt.

Mallya sprak al in maart met HŁlkenberg

Force India-teambaas Vijay Mallya is al vanaf de race in Maleisië in maart beziggeweest om Nico Hülkenberg terug te halen naar zijn team. De Duitser reed in 2012 al in Indiase dienst, maar koos ervoor om dit seizoen uit te komen voor Sauber. Nu keert hij terug en krijgt hij Sergio Perez als nieuwe teamgenoot.

Mallya sprak op de officiële site van de Formule 1. "Ik wilde Nico Hülkenberg altijd al graag in mijn team hebben. Ik zei in Maleisië al tegen hem: 'Nico, als je besluit Sauber te verlaten, kom dan terug naar huis.' Hij zei hierop: 'Ik beloof je dat als ik verkas dat mijn eerste voorkeur naar jou uitgaat.' Hij heeft woord gehouden. Nico heeft zeker met andere teams gesproken, maar uiteindelijk bleef hij zijn woorden trouw en heb ik hem vastgelegd."

Volgens Mallya had hij Adrian Sutil of Paul di Resta kunnen behouden als coureurs, maar heeft hij na overleg met zijn team gekozen voor een ander rijdersduo. Vanwege de ingrijpende reglementswijzigingen zou het volgens Force India beter zijn om met twee andere, hongerige coureurs aan de start te verschijnen. De renstal uit Silverstone wil in 2014 een stap voorwaarts zetten, te meer omdat het nu in volgorde het tweede Mercedes-team wordt en een volledige aandrijflijn uit Brackley af zal gaan nemen. Dit jaar werd het team in het constructeurskampioenschap zesde met 45 punten achterstand op McLaren.

Bro's Before Ho's nu al bekroond met Gouden Kalf

Het is misschien wat vroeg voor de Gouden Kalveren, maar de makers van Bro´s Before Ho´s hebben er vanavond al een in ontvangst mogen nemen. De publieksprijs werd via een ludieke ceremonie uitgereikt in Pathe Eindhoven.

Volgens Steffen Haars en Flip van der Kuil heeft het publiek voor Bro´s Before Ho´s gekozen vanwege "het originele script, de hoge grapdichtheid en het voortreffelijke spel".

Eigenlijk is de uitreiking van het Kalf (die normaal pas aan het eind van het Nederlands Filmfestival plaatsvindt) een stiekeme sneer naar de te vroege uitreiking van de status Gouden Film aan de romantische komedie Soof. Deze kreeg afgelopen weekend de award uitgereikt, terwijl de film nog geen 100.000 bezoekers naar de bioscopen had weten te trekken.

Belgische gevangenen ook in 2014 in Tilburgse cel

Ook in 2014 worden 650 Belgische gedetineerden ondergebracht in de gevangenis van Tilburg. Belgische parlementariërs hebben de verlenging van de overeenkomst met Tilburg woensdag goedgekeurd. Het verdrag is drie jaar geldig.

België huurt de Nederlandse cellen voor 43 miljoen euro per jaar. Aan het einde van elk jaar kan de samenwerking tussen de twee landen worden opgezegd.

In Nederland worden sinds 2010 Belgische gevangenen opgenomen door het grote cellentekort in het land. België investeert in extra gevangeniscapaciteit en renoveert bestaande gevangenissen.

Onderzoeksteams krijgen 153 miljoen euro

Zes onderzoeksteams van Nederlandse universiteiten krijgen samen 153 miljoen euro. Het geld is bedoeld voor langlopend en grootschalig onderzoek, heeft het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap woensdag bekendgemaakt.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) beoordeelde 41 aanvragen voor de subsidie. Het geld gaat onder meer naar onderzoek van microbiologen, wiskunde- en informatica-onderzoekers, immunologie- en chemie-wetenschappers en paleoklimatologen, biogeowetenschappers en klimaatmodelleerders.

Met het geld moet de Nederlandse wetenschap de ruimte krijgen vernieuwend onderzoek te doen 'dat internationale doorbraken tot stand kan brengen'. In 2012 startten zes onderzoeksgroepen met gezamenlijk 167 miljoen euro uit hetzelfde potje. In 2016 is de volgende financieringsronde.

Protest tegen politici in centrum Rome

Duizenden boze en gefrustreerde Italiaanse studenten, werklozen en anderen hebben hun al dagen durende protest tegen 'nutteloze politici' naar Rome verplaatst. Met hun luidruchtige demonstratie vulden de demonstranten woensdag het Piazza del Popolo.

Wat twee jaar geleden begon als het 'hooivorkprotest' van boze Siciliaanse boeren, is nu een landelijk burgerprotest tegen de groeiende werkloosheid, de aanhoudende recessie en onproductieve parlementariërs.

Kardinaal Angelo Bagnasco verzocht politici naar deze 'pijnkreet' van de maatschappij te luisteren en riep burgers op met praktische voorstellen te komen. Betogers hebben de afgelopen dagen op meerdere plekken in Italië wegen geblokkeerd, waarbij ze in sommige gevallen slaags raakten met de politie.

'Pirelli-banden in 2014 trager'

Dezer dagen wordt in Bahrein door Red Bull Racing, Ferrari, Mercedes en Toro Rosso een bandentest uitgevoerd voor bandenfabrikant Pirelli. De informatie die vrijkomt is schaars, maar lijkt erop te duiden dat de Formule 1-banden volgend jaar minder snel worden dan het 2013-rubber.

Er wordt in Bahrein gereden met de bolides van dit jaar, maar met aangepaste banden. Volgens het Italiaanse Autosprint worden er meer dan tien verschillende compounds aan de tand gevoeld die allen voorzien zijn van een kevlar karkas. Het rubber voor volgend jaar moet het enorme koppel dat de 1,6 liter V6-turbomotor heeft kunnen weerstaan. Daarom wordt voor 2014 een behoudende aanpak gekozen om ervoor te zorgen dat de banden het vol blijven houden.

PellŤ: "Kans op landstitel is 31 procent"

Graziano Pellè acht de kans groot dat Feyenoord in mei met de schaal van de kampioen van Nederland in handen staat, op de Coolsingel. De laatste keer dat in Rotterdam een kampioen werd onthaald was in mei 1999. Toen leidde Leo Beenhakker zijn ploeg naar de titel in de Eredivisie.

Pellè acht een nieuwe huldiging, vijftien jaar later, niet ondenkbaar. De Italiaanse captain van Feyenoord heeft een goed gevoel over de uitkomst van dit seizoen. "Ik heb aan het begin van het seizoen gezegd dat Feyenoord kampioen kon worden en ik krijg steeds meer het gevoel dat het ook gaat gebeuren", zegt de spits tegen Voetbal International. Feyenoord staat op dit moment vierde, op zes punten van koploper Vitesse. "Het gaat tussen Ajax, Feyenoord, FC Twente, Vitesse en PSV."

"Samen met Ajax schat ik onze kansen op dertig procent, FC Twente geef ik twintig procent, Vitesse vijftien en PSV vijf. Of nee, wacht even, ik stel de koers bij: Feyenoord 31 procent, Ajax 29 procent. Je moet vertrouwen hebben", aldus Pellè, goed voor dertien van de 33 competitiedoelpunten van de ploeg van Ronald Koeman.

De achterstand op Vitesse (zes punten) en Ajax (vier) baart de aanvaller geen zorgen. "Die clubs krijgen we allebei nog thuis en als we die wedstrijden winnen, ligt alles weer helemaal open. De overwinningen op PSV en sc Heerenveen en dan vooral de manier waaróp, sterken ons in het vertrouwen dat we echt kampioen kunnen worden", besluit Pellè.

Maik de Boer verspreidt zijn zaad

Maik de Boer steekt al enige jaren stellen die geen kinderen kunnen krijgen de helpende hand toe. De 52-jarige stylist is zaaddonor, maakte hij woensdagavond bekend in RTL Boulevard.

"Ik weet van één kindje dat het er is", zei hij. "Als het dan bekend is wil je toch graag weten; gaat het goed? Is het gezond? Daar voel je je dan heel verantwoordelijk voor, maar dan komt het ook allemaal heel dichtbij. Dus dat heb ik na verloop van tijd weer een beetje afgestoten. Ik ben geen vader ik ben gewoon donor."

De Boer stelde pas onlangs zijn moeder op de hoogte van zijn nevenactiviteit. "Die reageerde heel luchtig: wie weet komen we ooit in Spoorloos."

NS schaft 19 locomotieven aan

De NS heeft negentien Traxx-locomotieven van de Canadese fabrikant Bombardier besteld. De locomotieven moeten vanaf de dienstregeling voor 2015 worden ingezet. Hoeveel geld met de order gemoeid is, wil een NS-woordvoerder woensdag niet zeggen.

Eerder werd al bekend dat de NS met Traxx-locomotieven van Bombardier de uitgevallen Fyra-treinen wil vervangen. Om hoeveel locomotieven het zou gaan en wanneer ze moeten gaan rijden, was echter nog niet duidelijk. De locomotieven maken deel uit van een zogenoemd herstelplan dat werd ingeleverd na het debacle met de Fyra V250-treinstellen. In dat plan belooft de NS meer te gaan doen dan oorspronkelijk was afgesproken.

De Traxx-locomotieven kunnen zowel op het klassieke spoor als op de hogesnelheidslijn gaan rijden. Op het Fyra-traject worden ze ingezet tussen Amsterdam en Rotterdam. De Traxx kan 160 kilometer per uur, sneller dan het conventionele materiaal, dat een snelheid van 130 kilometer per uur haalt. De Fyra kon echter 250 kilometer per uur.

Jonze's Her opent IFFR 2014

Spikze Jonze's nieuwste film Her opent op 22 januari het Internationaal Film Festival Rotterdam en beleeft daarmee zijn Nederlandse première. De film werd na zijn wereldpremière erg positief ontvangen en wordt inmiddels al getipt als kanshebber bij de Oscars.

In Her speelt Joaquin Phoenix een eenzame schrijver, die een geheel nieuw computersysteem aanschaft die iedere wens van de gebruiker kan inwilligen. Tot zijn grote verrassing ontwikkelt zich echter een romantische relatie tussen hem en het systeem.

De stem van het computersysteem werd ingesproken door onder andere Scarlett Johansson. Haar rol werd onlangs nog ongeldigd verklaard voor een Golden Globe-nominatie, terwijl de Oscars de rol wel erkennen. Dit geldt ook voor het filmfestival van Rome, waar Johansson eerder zelfs werd verkozen tot beste actrice.

Vorig jaar viel de eer ten deel aan The Master van regisseur Paul Thomas Anderson. Hoewel de film relatief goed ontvangen werd, begon het festival enigszins in mineur toen bleek dat de film niet vertoond kon worden op het beloofde formaat van 35mm.

Her is vanaf eind februari in heel Nederland te zien.

Maagd neukt vriendin ziekenhuis in

Gregg Casarona uit New York zal zijn ontknaping niet snel vergeten. De beste man heeft zijn vriendinnetje het ziekenhuis in geneukt.

De 21-jarige Casarona, die 200 kilo schoon aan de haak weegt, had net een maand een relatie met Jen Gerakaris. De 22-jarige vrouw wilde dolgraag eens snoeihard genomen worden door haar kerel. Ze kleedde zich uit tot op haar ondergoed en ging uitdagend op bed liggen.

De dikzak begreep de hint echter niet. "Ik wist dat hij nog maagd was maar het maakte me geen reet uit", aldus Gerakaris. "We gingen al een tijdje met elkaar maar we waren nog geen stap verder gekomen. Dus ik besloot zelf maar het heft in eigen hand te nemen."

Toen puntje bij paaltje kwam, kreeg de knaap toch een kloppende roede. Dolenthousiast sprong hij op het bed, maar zijn neukertje vloog achteruit. Met haar hoofd ramde ze dwars door de wand achter haar, in het huis van haar ouders.

"Mijn eerste reactie was: ik heb haar vermoord", laat Casarona weten. "Dit is mijn eerste keer. En Jen is dood." Na enkele seconden trok de jongedame haar hoofd uit de muur.

"Waarom ben je nu gestopt?", vroeg ze ongelovig. Haar vriend keek alsof hij een geest had gezien. Omdat ze duizelig werd, besloten ze naar het ziekenhuis te gaan. Hier werd een hersenschudding geconstateerd.

Het stel is vier jaar bij elkaar gebleven en kan er nu wel om lachen. Sterker nog, ze hebben hun verhaal acht jaar na de ontmaagding gedaan aan huisvrouwenzender TLC. Casarona is inmiddels de helft van zijn lichaamsgewicht kwijtgeraakt. Gerakaris heeft inmiddels een nieuwe lansridder gevonden, die weet van deze heftige nacht.

Kamerdebat over hypermoslims

De Tweede Kamer houdt een debat over de polarisatie binnen de moslimgemeenschap. Een verzoek daartoe van Pieter Heerma (CDA) kon woensdagmiddag op ruime steun rekenen, onder meer van de coalitiepartijen VVD en PvdA.

Aanleiding is een artikel in de Volkskrant over de 'gevaarlijke polarisatie' die aan de gang is onder Nederlandse moslimgemeenschappen. Zo deden twee gematigde imams aangifte van ernstige bedreigingen die zij kregen nadat zij hun afkeuring hadden uitgesproken over Nederlandse moslims die naar Syrië gaan om daar te vechten. Zij hopen op meer steun uit de politiek, schreef de krant.

Moslims hebben de noodklok geluid, zei Heerma. "De politiek moet de handschoen oppakken." Hij wil erover debatteren met minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA), die ook over integratie gaat. Het debat wordt na het kerstreces gehouden.

Moordverdachte Wiels achter nog twee moorden

Verdachte Elvis K., alias 'Monster', heeft de trekker overgehaald en de Curaçaose politicus Helmin Wiels vermoord. Dat stelt het Openbaar Ministerie. De populaire politicus werd op 5 mei neergeschoten op het strand van Marie Pampoen, even ten zuidoosten van Willemstad.

Woensdag was de eerste regiezitting in de zaak 'Magnus', waarbij vier verdachten terechtstaan voor de moord op Wiels. Magnus was de middelste naam van Wiels.

Het politieonderzoek tegen K. is afgerond. Volgens officier van justitie Gert Rip is het bewijs wettig en overtuigend. K. zou drie getuigen hebben laten weten dat hij de schutter was.

Het OM stelt verder dat verdachte Burney 'Nini' F. samen met Luigi F., alias 'Pretu', de moord technisch heeft voorbereid. Pretu pleegde in september zelfmoord in zijn cel. Nini, die in de wijk Koraal Specht de 'godfather' wordt genoemd, zou de opdrachtgever kennen en ook het geld hebben gekregen om de moord voor te bereiden.

In totaal zou er vijf ton zijn verdeeld: honderdduizend gulden voor de schutter, en de overige vier ton voor Nini en Pretu.

Raul M., alias Bolle, zou de auto hebben bestuurd waarmee de moord is gepleegd. Hij werd twee weken later vermoord teruggevonden aan de noordkant van Curaçao. De 28-jarige verdachte Carlos P. die dinsdag ook terechtstond, zat in die auto, aldus de officier van justitie. De 24-jarige verdachte Dangelo D. zou de auto hebben geleverd hebben.

Op de advocaat van K. na vroegen alle raadsmannen om schorsing of opheffing van de voorlopige hechtenis van de verdachten. Daar doet de rechter later dinsdag uitspraak over.

De inhoudelijke behandeling van de zaak is op 21, 22 en 23 mei.

Grote brand in garagebedrijf Maassluis

Bij een garagebedrijf in Maassluis woedt een uitslaande brand. De brand brak woensdag rond 16.45 uur uit. In de loods aan de P.J. Troelstraweg was op dat moment niemand aanwezig, wel staan er volgens de brandweer auto's. De loods ligt in de buurt van een woonwijk. De windrichting is gunstig, maar bewoners kunnen wel last hebben van stankoverlast.

Bij de brand is veel rook vrijgekomen. De brandweer heeft geen gevaarlijke hoeveelheden giftige stoffen gemeten. Hoe de brand heeft kunnen ontstaan, is nog niet bekend. Naast het garagebedrijf liggen meerdere loodsen.

Prestatiematrix OKT bekendgemaakt

De KNSB heeft vanavond de prestatiematrix bekendgemaakt die de basis zal zijn voor het verdelen van de startplekken voor de Olympische Spelen van Sochi. De volgorde zal samen met de resultaten van het olympisch kwalificatietoernooi de ploeg voor het schaatsen samenstellen.

Nederland heeft per sekse achttien startbewijzen weten te bemachtigen; vier op de drie kortste afstanden en drie op de langste twee. Er mogen echter slechts tien schaatsers per sekse naar Rusland en daarom is net zoals bij de vorige Spelen weer een prestatiematrix opgesteld. Opvallend bij de matrix bij de mannen is dat vooral de kortste afstanden laag op de lijst staan. Bij de 1500 meter staat de nummer twee van de OKT (ook wel KKT genoemd) pas op plek veertien.

Bij de vrouwen lijkt de prestatiematrix op voorhand al van minder belang. Er zijn normaal gesproken diverse schaatssters, waaronder Ireen Wüst, Jorien ter Mors en Marrit Leenstra, die zich voor twee of meer afstanden zullen plaatsen. Daardoor zullen zij waarschijnlijk niet aan de achttien namen komen.

Er zijn ook nog drie aanwijsplekken per sekse ingesteld. Dit om ervoor te zorgen dat er ook voor de ploegenachtervolging er genoeg kwaliteit aanwezig is in Sochi. Die plekken zijn voorbehouden aan Jan Blokhuijsen, Sven Kramer en Koen Verweij bij de mannen en Leenstra, Linda de Vries en Wüst bij de vrouwen.

De prestatiematrixen zijn als volgt

# Heren Dames
1 #1 10.000m #1 1500m
2 #1 5000m #2 1500m
3 #2 10.000m #1 3000m
4 #2 5000m #1 1000m
5 #1 500m #2 3000m
6 #1 1500m #3 1500m
7 #1 1000m #1 5000m
8 #3 10.000m #2 1000m
9 #2 1000m #3 3000m
10 #2 500m #1 500m
11 #3 5000m #2 5000m
12 #3 500m #3 5000m
13 #3 1000m #4 1500m
14 #2 1500m #3 1000m
15 #4 500m #2 500m
16 #4 1000m #4 1000m
17 #3 1500m #3 500m
18 #4 1500m #4 500m

Busreizen Oad vallen weer onder garantie

Het nieuwe Oad busbedrijf dat is ontstaan uit de doorstart van het reisconcern in oktober is weer deelnemer aan de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR). Dit betekent voor klanten dat de vooruitbetaalde som aan reisgeld is gewaarborgd. Dat meldde directeur Frans Schuitemaker woensdag op Twitter.

Oad werd eind september failliet verklaard. Het busbedrijf heeft een doorstart gemaakt en de reisbureaus van dochter Globe en SRC-Cultuurvakanties zijn verkocht. Alleen een aantal touroperatoractiviteiten en de Globe-reisbureaus hebben nog geen onderdak. Het faillissement van Oad kostte SGR naar schatting twintig miljoen euro, de grootste schadepost voor de stichting ooit.

Meer bezoekers voor 'Amsterdams' kasteel Muiderslot

Het bezoekersaantal van het Muiderslot komt dit jaar bijna twintig procent hoger uit dan vorig jaar. Het middeleeuwse kasteel wordt sinds enige tijd in Amsterdam meer bij buitenlandse toeristen aan de man gebracht. Hoewel het ongeveer tien kilometer buiten de stadsgrenzen ligt wordt het aangeduid als het 'Amsterdam Castle' Muiderslot.

Het bestuur van het kasteel in Muiden verwacht voor het einde van het jaar ruim 133 duizend bezoekers te hebben gehad. Vorig jaar verwelkomde het Muiderslot nog 112.780 bezoekers.

Het kasteel is sinds vorig jaar vanuit Amsterdam met een veerdienst bereikbaar en vanaf volgend jaar kunnen bezitters van de I Amsterdam City Card ook bij het kasteel terecht. Directeur Bert Boer is blij met de hulp van de Amsterdamse marketingmachine, die verder onder meer Zandvoort bij buitenlandse toeristen onder de aandacht brengt onder de naam Amsterdam Beach. "Onze samenwerking met Amsterdam Marketing is uitstekend."

Rakettreinen gaan weer rijden in Rusland

Jarenlang reden ze rond op het Russische spoor: treinen met wagons waarin raketinstallaties verborgen waren. In 2005 werden de sporende raketinstallaties afgeschaft, maar inmiddels is Rusland bezig met het ontwikkelen van een moderne variant die eenvoudiger te camoufleren wordt dan de eerdere versies. Dat heeft Sergej Karakajev van het Russische leger woensdag gezegd.

De Yars-raket die voor het project zal worden gebruikt is veel lichter dan het oude systeem dat uit de tijd van de Koude Oorlog stamde. Dat maakt het mogelijk dat de raket in een gewone koelwagon kan worden ingebouwd in plaats van in een speciale, langere wagon, die gemakkelijk kon worden opgespoord. "Wat ze ook probeerden om de trein te verstoppen, elke expert zag meteen dat het geen normale trein was", aldus Karakajev.

Raketten die in wagons verstopt worden, zijn moeilijker op te sporen dan andere typen raketsystemen en hebben dan ook meer kans om een vijandelijke aanval te doorstaan. De ontwikkeling van de rakettrein is een antwoord op het raketschild dat de NAVO in Europa wil bouwen.

Litouwen en Polen zeiden eerder deze week bezorgd te zijn over berichten dat Rusland in de exclave Kaliningrad, die grenst aan NAVO-lidstaten, moderne raketten heeft gestationeerd. De Russische president Vladimir Poetin en andere regeringsfunctionarissen hebben op hun beurt hun zorgen kenbaar gemaakt over de ontwikkeling van wapens door de Verenigde Staten die snel wereldwijd kunnen worden ingezet.

Poetin zei vorige week in zijn 'troonrede' dat het Amerikaanse wapenprogramma een poging is de strategische balans in het voordeel van de VS te laten doorslaan. Hij zwoer dat niet toe te staan en maatregelen te nemen.

DJ/producer Paul Bšumer overleden

Dj en producer Paul Bäumer is overleden. Het lid van het Nederlandse houseduo Bingo Players was al enige tijd ernstig ziek. "Met groot verdriet moet ik jullie mededelen dat Paul gisteravond is overleden na zijn strijd tegen kanker", meldt collega Maarten Hoogstraten via Facebook. "Hij heeft dapper gevochten tot het einde".

De Bingo Players zijn vooral bekend van de hit Cry (Just A Little). Het nummer piekte in 2011 op de zevende plaats in de Single Top 100 en op plek negen in de Top 40.

"We willen jullie allemaal bedanken voor julie steun gedurende de afgelopen maanden", gaat verklaring verder. "Het behoeft geen uitleg dat alle shows voor de rest van dit jaar zijn geannuleerd, omdat we dit verlies met familie en vrienden proberen te verwerken."

EU onderzoekt staatssteun Real en BarÁa

De Europese Commissie stelt een onderzoek in naar mogelijk illegale staatssteun aan onder meer Real Madrid en FC Barcelona. De Spaanse topclubs zouden voor vele miljoenen euro's aan belastingvoordeel hebben gekregen. Ook de situatie bij Valencia, Athletic Bilbao, Osasuna, Hercules en Elche wordt onder de loep genomen.

Het onderzoek moet aantonen of de betrokken voetbalclubs op oneerlijke wijze zijn bevoordeeld ten opzichte van de concurrentie. Europees commissaris voor mededinging Joaquin Almunia benadrukt dat er sprake moet zijn van goed financieel beleid in plaats van 'teren op het geld van de belastingbetaler.'

De Spaanse regering verwacht dat het onderzoek uiteindelijk met een sisser zal aflopen. "Soms worden onderzoeken geopend en gesloten zonder verdere gevolgen", meldde minister van economische zaken Luis de Guindos woensdag. Zijn collega van buitenlandse zaken, José Manuel Garcia, kondigde eerder aan dat de overheid 'tot het einde zal strijden om de Spaanse clubs te verdedigen.'

Eerder dit jaar kregen de Nederlandse clubs PSV, Willem II, NEC, MVV en FC Den Bosch van de Europese Commissie te horen dat ze mogelijk ongeoorloofde staatssteun hebben ontvangen. Dat onderzoek is nog niet afgerond.

Lostprophets-zanger Watkins 35 jaar gevangenis in

Ian Watkins, de zanger van de voormalige Britse rockband Lostprophets, is woensdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van 35 jaar voor kindermisbruik. Dat meldt de BBC. Watkins moet ten minste 29 jaar van zijn straf achter de tralies doorbrengen, de laatste zes jaar mag als proeftijd worden uitgediend.

In november legde de 36-jarige Watkins, die vorig jaar december werd gearresteerd, een bekentenis af. Hij vergreep zich onder meer aan minderjarige fans van zijn band en probeerde een baby te verkrachten. Ook gaf hij toe onzedelijke foto's van kinderen te hebben gemaakt.

De rocker vergreep zich ook aan de kinderen van twee vrouwen die hun kinderen daarvoor beschikbaar hadden gesteld. De moeders bekenden eerder gedeeltelijk schuld. Zij werden woensdag tot respectievelijk zeventien jaar en veertien jaar cel veroordeeld, schrijft de Britse krant The Guardian.

Lostprophets werd in 1997 opgericht, speelde op verschillende Nederlandse festivals en verkocht wereldwijd zo'n 3,5 miljoen albums. De band viel eerder dit jaar uit elkaar omdat de overige bandleden er geen trek meer in hadden na Watkins' arrestatie.

Er komen mogelijk nog meer gruweldaden van Watkins aan het licht. Het onderzoek naar hem loopt nog.

Senator: geef Snowden politiek asiel

De Amerikaanse klokkenluider Edward Snowden moet politiek asiel krijgen in Brazilië. Dat vindt Ricardo Ferraco, voorzitter van de Braziliaanse commissie voor buitenlandse betrekkingen en defensie. Een naaste medewerker van Ferraco zei woensdag dat de senator een gesprek wil met minister van buitenlandse zaken Luiz Alberto Figeuiredo om aan te dringen op asiel voor Snowden.

Dinsdag schreef Snowden in een open brief dat hij bereid is Brazilië te helpen bij zijn onderzoek naar Amerikaanse spionage, in ruil voor asiel. Op basis van informatie van Snowden zijn de afgelopen maanden diverse onthullingen gedaan over spionage in Brazilië door de Amerikaanse NSA. Onder meer president Dilma Rousseff en staatsoliebedrijf Petrobras zijn afgeluisterd.

De Braziliaanse regering zegt geen plannen te hebben om Snowden asiel te verlenen.

Martin Koeman overleden

Martin Koeman is overleden. Dat heeft de algemeen directeur van FC Groningen, Hans Nijland, woensdag aan de NOS bevestigd. De vader van de eredivisiecoaches Ronald en Erwin Koeman werd zondag getroffen door een hartstilstand en lag sindsdien in coma. Hij is 75 jaar geworden.

Koeman senior speelde meer dan 500 wedstrijden voor GVAV en later FC Groningen. Hij speelde één wedstrijd voor Oranje.

Na zijn actieve carrière bleef Koeman verbonden aan FC Groningen. Koeman was één van de grondleggers van de jeugdopleiding. Hij vervulde bij Groningen diverse functies waaronder die van trainer, technisch manager en jeugd-coördinator. Dit seizoen was hij nog werkzaam als scout.

RTV Noord meldt dat Koeman senior afgelopen zondag bij een amateurwedstrijd in Leeuwarden aanwezig was toen hij door een hartstilstand werd getroffen. Hij zou ter plekke zijn gereanimeerd.

Erwin en Ronald Koeman met hun vader Martin (Foto: Pro Shots)

CoolCat tekent alsnog akkoord Bangladesh

Ook CoolCat heeft het veiligheidsakkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh ondertekend. Dat heeft het kledingbedrijf woensdag laten weten. CoolCat kwam onder druk te staan na kritiek van minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) vorige maand.

CoolCat zegt het akkoord niet meteen ondertekend te hebben, omdat de oorspronkelijke tekst 'veel open eindes' kende. "CoolCat wilde de effectiviteit duidelijk hebben en sprak sinds september hierover met brancheorganisaties", laat een woordvoerder van het bedrijf weten in een verklaring.

"De inkoopteams reizen vier keer per jaar naar productielanden, bezoeken de fabrieken en toetsen ook de arbeidsomstandigheden", staat te lezen in de verklaring. CoolCat noemde de kritiek van Ploumen schandalig. De minister hekelde ook kledingbedrijven Wibra en Prénatal voor het niet ondertekenen van het verdrag.

Het verdrag werd in het leven werd geroepen naar aanleiding van de fabrieksbrand in Bangladesh in april waarbij 1100 arbeiders omkwamen. De baby- en kinderwinkelketen Prénatal liet eind november weten het verdrag te ondertekenen. Wibra heeft het voor zover bekend nog niet ondertekend.

Illegaal vuurwerk vaker extreem explosief

De politie onderschept steeds meer illegaal vuurwerk dat nauwelijks meer te onderscheiden is van militaire explosieven. Ongeveer eenderde van de nu bijna zestigduizend kilo in beslag genomen vuurwerk kan worden aangemerkt als vuurwerkbom, zegt vuurwerkexpert van de nationale politie Ad Nieuwdorp woensdagavond in het televisieprogramma Eenvandaag.

Volgens Nieuwdorp is hoe zwaarder hoe beter 'echt een trend'. "De hoeveelheid explosief materiaal die erin zit, is te vergelijken met een professionele handgranaat. Het baart ons grote zorgen voor oudejaarsnacht."

Regelmatig worden dergelijke bommen in kelderboxen en garages middenin woonbuurten aangetroffen. "Soms zien we dat mensen duizenden van dit soort bommen in huis hebben. Vandaag of morgen gaat het een keer fout en dan hebben we dus echt een hele grote explosie in een woonwijk", aldus de vuurwerkexpert.

Steeds vaker moet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie worden ingezet om de explosieven te ontmantelen. "Je moet het geen vuurwerk meer noemen, maar militaire explosieven", stelt een sergeant van de dienst.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) roept de overheid ondertussen op strenger te controleren op de pakketbezorging en import van illegaal vuurwerk. De pakkans voor overtreders is volgens de werkgeversorganisatie vrijwel nihil, wat de handel in illegaal vuurwerk zou stimuleren.

De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft de controle van vuurwerk in postpakketten dit jaar als speerpunt benoemd. Volgens de RND zou de inspectie echter nog nauwelijks hebben gecontroleerd. "De kleine pakkans werkt de handel in illegaal vuurwerk in de hand, terwijl winkeliers moeten voldoen aan strenge regels voor de opslag van legaal vuurwerk."

'Upload films alleen in topkwaliteit'

Als je een film illegaal uploadt of deelt kun je dit maar beter in topkwaliteit doen. Een Zweedse filesharer moet half miljoen euro betalen voor het uploaden van één illegale film, waarvan ruim 30.000 euro vanwege het feit dat zijn upload van slechte kwaliteit was. Hierdoor zou de filmstudio 'imagoschade' hebben geleden, meldt Webwereld.

Naast de film waarvoor de man de boete kreeg deelde hij meer films. Hiervoor krijgt de man een taakstraf van 160 uur en een jaar voorwaarlijke gevangenisstraf.

Rights Alliance, de Zweedse tegenhanger van afpersclubje BREIN, is in zijn nopjes en gaat vaker dergelijke achterlijke schadebedragen eisen, zo beloven de maffiosi. Het lijkt een kwestie van tijd voordat BREIN in Nederland ook deze tactiek zal gaan volgen. 

Downloaden van films en muziek is in Nederland overigens legaal, maar BREIN en de entertainmentindustrie zien liever dat mensen meerdere malen voor hetzelfde product aftikken. Zo verwijderde Disney onlangs films die mensen gewoon hadden aangeschaft uit hun digitale kluis, omdat Disney liever heeft dat men in de kerstperiode naar de Disney tv-zender kijkt.

Theo Bos in actie op NK baanwielrennen

Theo Bos doet eind deze maand mee aan het NK baanwielrennen in Apeldoorn. De sprinter van Belkin vormt samen met zijn neefje Maikel Bos een duo op de koppelkoers.

Bos vierde in het verleden grote successen op de baan, maar richt zich inmiddels al weer een aantal jaar op de weg. Afgelopen seizoen won hij onder meer etappes in de Ronde van Noorwegen, Ster ZLM Toer en Ronde van Algarve.

De neven Bos moeten het onder meer opnemen tegen de Nederlandse kampioenen van 2012: de gebroeders Raymond en Michel Kreder. Theo Bos won in 2010 al eens goud op de koppelkoers, toen met Peter Schep.

Nederlands goud en brons op Universiade

Op de Winteruniversiade in Trentino hebben schaatser Pim Cazemier en freestyleskiër Janne van Enckevort de eerste Nederlandse medailles gehaald. Cazemier won het goud op de 10 kilometer, voor Van Enckevort was er brons weggelegd op de slopestyle.

Op de ijsbaan van Baselga mocht Cazemier in de laatste rit aantreden, waardoor hij wist dat hij een snellere tijd neer moest zetten dan de 13:50,72 van de Rus Evgeny Seryaev. Na vijf kilometer had Cazemier echter al een achterstand van vijf seconden, wat zelfs nog opliep naar ruim acht seconden.

Zeven ronden voor het einde begon de Nederlander te versnellen. Waar de Rus rondetijden van ruim 34 seconden liet noteren kon Cazemier naar de 32'ers. Doordat hij zelfs eindigde met drie rondjes in de 31 seconden was hij op de streep zelfs meer dan zes seconden sneller dan Seryaev, 13:44,19. In het kielzog van Cazemier ging de Zuid-Korean Jin Yeong Lee naar het zilver met een tijd van 13:48,32.

In de kwalificaties van de slopestyle kwam de in het Zwitserse Lugano studerende Van Enckevort tot de vijfde score. In de eerste run in de finale zette hij een score neer van 84.20, goed voor de tweede plek. Hij kon zich in de tweede run niet verbeteren terwijl de Pool Szczepan Karpiel er met 87.00 punten nog overheen kwam. Het goud ging naar de Fin Kalle Leinonen. Met een score van 87.60 was hij net te goed voor de Pool.

Win een PS4-gamespakket

PlayStation 4 is in ons midden en dat is te merken aan de lege schappen in de winkel. De console is tien keer krachtiger dan de PlayStation 3, biedt automatische updates op de achtergrond, je kunt spelen terwijl de game nog verder aan het downloaden is, houdt bij welke content je het vaakst gebruikt en heeft geen problemen met tweedehands games. Met de nieuwe DualShock 4-controller zijn er nieuwe mogelijkheden met het touchpad en gebruik je Share-toets om al je gameprestaties aan iedereen te laten zien via Twitch of Ustream.

De console is nu enkele weken uit en de mensen die al vroeg hebben gepre-orderd of geluk hebben zijn al een tijdje bezig. Voor die mensen die PlayStation 4 al hebben of binnenkort eindelijk hun pre-order kunnen verzilveren hebben we een prijsvraag. De prijs? Vier mensen winnen een PlayStation 4-gamespakket met daarin maar liefst vijf games. De games in kwestie zijn: Killzone Shadow Fall, Knack, LEGO Marvel Super Heroes, Assassin's Creed IV Black Flag en Call of Duty: Ghosts.

Wat moet je ervoor doen? Deze vraag beantwoorden: Hoeveel PlayStation 4-titels zijn er sinds launchdag beschikbaar die uitgegeven zijn door Sony Computer Entertainment Worldwide Studios? Vul het antwoord op de volgende pagina in. Je kunt tot en met vrijdag 20 december meedoen.

Kijk ook zeker even mee op het forum. Mocht je nog vragen hebben, stel ze gerust in desbetreffende topic.

Cambuur zet Brands uit de selectie

SC Cambuur houdt Kevin Brands ook de laatste wedstrijd tot de winterstop uit de selectie. De Friese club laat woensdag weten niet te spreken te zijn over de discipline van de middenvelder nadat die vorige maand zijn basisplaats verloor. De club en speler gaan na de wedstrijd van zaterdag tegen NAC Breda in gesprek over de situatie.

Nadat Brands geen speelminuten kreeg in de wedstrijd van 7 december tegen RKC Waalwijk, meldde de middenvelder zich ziek, waardoor hij ook de wedstrijd tegen Ajax miste. Brands kreeg te horen dat hij zich voorlopig niet op de club hoefde te melden. "Aangezien Cambuur de volle focus wenst van een ieder op de training, is in goed overleg besloten Kevin tot de winterstop uit de selectie te houden", laat de club weten in een verklaring.

De 25-jarige zoon van de technisch directeur van PSV, Marcel Brands, staat onder contract bij Willem II en speelt dit seizoen op huurbasis voor Cambuur. Hij kwam dit seizoen tot dusver elf wedstrijden in actie voor de club uit Leeuwarden. Daarin wist hij niet tot scoren te komen.

Doema neemt amnestiewet aan

Het Russische parlement heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel om duizenden Russen amnestie te verlenen. De wet is ook van toepassing op de bemanningsleden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en de leden van vrouwenpunkband Pussy Riot. Wanneer ze mogelijk vrijkomen is nog onduidelijk.

De uitslag was unaniem. De wet geldt voor duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. In een van de amendementen die woensdag zijn aangenomen staat dat de wet ook van toepassing is op verdachten van 'hooliganisme', zoals de dertig Greenpeace-activisten.

Het was woensdag echter nog altijd onduidelijk of de Greenpeace-activisten nieuwe aanklachten boven het hoofd hangt die niet onder de amnestiewet vallen. Zij werden in eerste instantie beschuldigd van piraterij, maar de autoriteiten veranderden die aanklacht later pas in hooliganisme. De Onderzoekscommissie heeft benadrukt dat het onderzoek naar het incident waarbij de Greenpeace-bemanning een boorplatform bezette niet wordt gestaakt en dat sommige activisten andere aanklachten boven het hoofd hangt, zoals de mishandeling van een wetsdienaar.

Greenpeace zei in een reactie te hopen dat onder de wet de bemanningsleden visums krijgen en Rusland kunnen verlaten. Volgens de activisten zijn de aanklachten tegen hen ongegrond.

De amnestiewet is niet van toepassing op olietycoon Michail Chodorkovski, die volgens velen de belangrijkste politieke gevangene van Rusland is. Volgens oppositielid Dmitri Goedkov heeft de wet 'alle hoop van mensenrechtenactivisten en families van politieke gevangenen dat hun kinderen en naasten vrijkomen de grond ingeboord'.

De aanname van de wet wordt gezien als een poging van Rusland de kritische buitenwereld tegemoet te komen in aanloop naar de Olympische Winterspelen van volgend jaar in Sotsji.

Langere celstraf in filefuikzaak

De 49-jarige benzinedief die iemand doodreed toen hij in 2011 achterop een door de politie veroorzaakte file reed moet acht jaar de cel in. Het gerechtshof in Arnhem legde daarmee een zwaardere straf op dan de rechtbank in Utrecht, die vorig jaar zes jaar cel uitdeelde.

Na het uitzitten van zijn celstraf gaat voor Maikel R. een rijontzegging van tien jaar in. De straf van het hof is daarmee in overeenstemming met de eis van justitie. Pas als de rijontzegging afloopt, mag R. beginnen met het halen van zijn rijbewijs. Bij de behandeling door de rechtbank bleek vorig jaar dat R. al dertig jaar rondreed zonder rijbewijs.

Op 22 oktober 2011 reed R. met zijn zoon weg bij een pompstation in Culemborg zonder te betalen voor de getankte benzine. De politie zette de achtervolging in, waarbij R. meerdere keren politiewagens ramde of afsneed. De politie veroorzaakte opzettelijk een file om hem tot stoppen te dwingen. De benzinedief, die later onder invloed van cannabis bleek, botste echter met een flinke snelheid op de achterste auto. De bestuurder, een 35-jarige man uit Maastricht, overleed.

Justitie had ook voor de rechtbank tien jaar cel en een rijontzegging van tien jaar geëist. Volgens justitie nam R. door zijn rijgedrag bewust het risico iemand te doden door onder invloed van drugs met hoge snelheid politiewagens te rammen en matrixborden die waarschuwden voor de file te negeren.

De rechtbank ging daar echter niet in mee. Omdat R. op een rustige zaterdagochtend op een brede weg reed, had hij er niet van uit hoeven gaan dat er een file stond. Hij zou niet bewust het risico hebben genomen iemand te doden. Daarom werd hij in eerste aanleg alleen veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval en kreeg hij zes jaar cel en een rijontzegging van tien jaar. Het OM vond dat niet zwaar genoeg en stapte haar het hof.

Duitsland geeft joodse nazaten kunst niet terug

De Duitse regering weigert twee schilderijen terug te geven die ooit toebehoorden aan een joodse zakenman die werd vervolgd door de nazi's. Dat bleek woensdag.

Het Duitse ministerie van financiën zei in een verklaring dat de 18e-eeuwse schilderijen van Bernardo Bellotto niet worden teruggegeven aan de nazaten van Max Emden, omdat hij al naar Zwitserland was gevlucht toen hij ze verkocht. Volgens het ministerie betekent dit dat er geen sprake van 'gedwongen verkoop' kan zijn. Volgens Emdens nabestaanden verkocht hij de schilderijen, omdat hij geld nodig had nadat zijn bedrijven waren geconfisqueerd door de nazi's.

De weigering van de federale regering kwam op het moment dat de westelijke stad Keulen aankondigde dat elf andere werken worden teruggegeven aan de nazaten van joodse kunstverzamelaars die de stukken voor of kort na hun vlucht uit nazi-Duitsland verkochten.

Facebook-account 'babyverkoopster' mogelijk gehackt

Het Facebook-account van de vrouw die via het sociale netwerk haar ongeboren kind zou aanbieden, is mogelijk gehackt. De politie stelt woensdagmiddag na een eerste onderzoek reden te hebben te twijfelen of de vrouw het bericht zelf wel heeft geplaatst.

Het bericht werd maandag geplaatst. In het bericht staat dat de vrouw weer zwanger is en niet nog een keer abortus te willen doen. Als ze het zou houden, zou het kind echter door jeugdzorg worden weggenomen. "Dan heb ik liever dat een van jullie mij helpt. Wie van jullie heeft interesse om mijn baby te nemen voor een vergoeding", wordt er gevraagd in het bericht.

De Culemborgse politie heeft een onderzoek ingesteld naar het bericht. Daarbij wordt onder meer gekeken of de Facebook-account van de vrouw is gehackt. Over de zaak wil de politie momenteel verder geen uitspraken doen.

Fotograaf spelen in Chibi-Robo

Op 9 januari komt Chibi-Robo in zijn nieuwe game naar de Nintendo eShop. Dat werd vandaag aangekondigd op de Nintendo Direct. Een demo van de nieuwe game Chibi-Robo Photo Finder zal binnenkort te downloaden zijn.

In de game moet je in het echte leven op zoek gaan naar specifieke vormen om hiervan een foto te nemen. Deze foto's komen dan in de game terecht. Kort na de launch zullen er ook NostalJunk Challenges uitkomen voor de game.

Een trailer van de game die vandaag werd getoond, kun je hieronder bekijken.


'Pensioenakkoord ruk naar rechts'

Het kabinet slaat door het sluiten van het pensioenakkoord voor de derde keer op rij rechtsaf. Die kritiek uit fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik in reactie op het woensdag gesloten akkoord. SP-leider Emile Roemer spreekt van een 'aanslag op de pensioenen van werknemers'

Volgens Van Ojik betalen 50-plussers zonder werk de rekening van het akkoord. "Van de beloofde lastenverlichting voor werkgevers om werk goedkoper te maken blijft weinig over", zegt hij verder. Als het aan GroenLinks had gelegen, hadden hoge inkomens meer moeten bijdragen. Van Ojik is wel positief over de maatregelen waardoor zzp'ers pensioen kunnen opbouwen.

GroenLinks onderhandelde aanvankelijk mee over het pensioenakkoord. Maar net als bij het begrotingsakkoord en het woonakkoord ontbreekt de handtekening van Van Ojik onder de definitieve deal. Op verzoek van GroenLinks debatteert de Kamer donderdag over het akkoord.

Roemer voorspelt dat het akkoord zal leiden tot lagere pensioenen voor werknemers en lagere inkomsten voor de overheid in de toekomst. "De rekening wordt doorgeschoven naar de toekomst; het is potverteren voor gevorderden en een aanslag op de goede pensioenvoorziening", laat hij in een reactie weten.

Ook kraakt hij het plan om inkomens boven de ton extra ruimte te geven om belastingvrij extra vermogen op te bouwen. "Dit is het zoveelste cadeautje dat grootverdieners ontvangen van de gedoogcoalitie."

Trailer: Dawn of the Planet of the Apes

Het succesvolle Rise of the Planet of the Apes diende als een geslaagde reboot van het Planet of the Apes-concept. In de film was de oorsprong te zien van wat uiteindelijk wel eens een door apen gedomineerde Aarde zou kunnen worden. Van het vervolg, Dawn of the Planet of the Apes, is nu de eerste trailer verschenen.

Het is eigenlijk meer een teaser dan een trailer, door de beperkte lengte en de getoonde beelden; een toespraak door Gary Oldman is te horen, terwijl een beperkt aantal beelden suggereert dat er nu een echt volkenconflict is ontstaan tussen aap en mens. Ook in deze film wordt Ceasar de aap gespeeld door Andy 'Gollum' Serkis in performance capture.

Dawn of the Planet of the Apes wordt op 17 juli verwacht.

Wielrenner Rogers geschorst voor doping

Michael Rogers is voorlopig geschorst voor het gebruik van doping. Bij de Australische wielrenner werden na de Japan Cup in oktober bij een urinetest sporen van het verboden middel clenbuterol aangetroffen. De 33-jarige Rogers, rijdend voor Saxo-Tinkoff, heeft nog het recht om een contra-expertise aan te vragen.

De internationale wielerunie UCI schorst Roger totdat de Australische wielerbond een besluit heeft genomen over een eventuele schorsing. In 2010 werd bij Alberto Contador ook clenbuterol aangetroffen, toen in een minieme hoeveelheid. De Spanjaard werd daarop voor twee jaar geschorst.

'Nazi's gekweekt door Duitse geheime dienst'

De neonazi's van de NSU zijn pas sterk geworden toen de Duitse geheime dienst via infiltranten geld aan de groep verstrekte. Dit verwijt uitte prof. Siegfried Mundlos, de vader van een van de verdachten, woensdag in het NSU-proces om moorden op buitenlanders.

Hij beschreef zijn zoon Uwe als "eerlijk en een beetje naïef". Met hun eigen geld hadden de neonazi's volgens hem weinig kunnen beginnen. De moordserie die ooit bekendstond als 'Dönermoorden', heeft voor veel verontwaardiging gezorgd in Duitsland. Jarenlang ging de politie uit van afrekeningen tussen criminele buitenlanders, terwijl nu neonazi's worden verdacht van de moorden.

Doodstraf voor porno in Noord-Korea

In Noord-Korea zijn de afgelopen 4 maanden mensen ter dood veroordeeld wegens vergrijpen als het bekijken van porno en het gebruiken van drugs. Dit verklaarde de speciale VN-rapporteur voor Noord-Korea, Marzuki Darusman, woensdag in Genève.

Executies in het stalinistische land kwamen onlangs nog in het nieuws toen Jang Song-thaek, de tot voor kort machtige oom van leider Kim Jong-un, ter dood werd gebracht. Volgens Darusman zijn er veel andere executies waarover niet wordt gepraat. Ook hekelde hij een soort "collectieve aansprakelijkheid" waarbij niet alleen vermeende delinquenten, maar ook familieleden en vrienden worden geëxecuteerd.

Sportbonden mikken op titeltoernooien in 2019

De Koninklijke Nederlandse Gymnastiek Unie (KNGU) en de Judo Bond Nederland (JBN) hopen een internationaal titeltoernooi in Nederland in 2019 te organiseren. Dat maakte Rotterdam Topsport woensdag bekend, op de dag dat beide bonden de overeenkomsten met de havenstad verlengden voor organisatie van de NK's in de komende jaren.

De KNGU heeft als doel een bid uit te brengen op het WK turnen van 2019. Dat bid wil de bond samen met Rotterdam uitbrengen. Bij de bijeenkomst gaf voorzitter Willem-Jan Stegeman aan dat de JBN het WK voor junioren in 2017 en 2 jaar later het EK voor senioren in Nederland wil organiseren.

Duitsland en EU in clinch over elektriciteit

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de vraag of Duitse bedrijven die grote hoeveelheden elektriciteit afnemen oneerlijke kortingen krijgen. Bondskanselier Angela Merkel zei woensdag dat haar regering duidelijk zal maken 'dat Europa niet sterker wordt door het in gevaar brengen van Duitse banen'.

Honderden Duitse bedrijven zijn grotendeels vrijgesteld van een toeslag op elektriciteitsrekeningen die wordt gebruikt om duurzame energie zoals zonne- en windenergie te promoten. Andere afnemers betalen die toeslag wel. De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld om vast te stellen of de kortingen de EU-wetgeving op staatshulp schenden.

Volgens het hoofd van de Federatie van Duitse Bedrijven betekent het eventuele schrappen van de kortingen voor grootgebruikers het einde van veel bedrijven en het verlies van duizenden banen.

Merkel zei dat Berlijn aan Brussel zal overbrengen 'dat Duitsland een sterke industrielocatie wil blijven'. "We hebben concurrerende bedrijven nodig." Merkels regering, die dinsdag aantrad, wil het toeslagensysteem hervormen in de overgang van nucleaire naar duurzame energie.

Soof dan toch Gouden Film-waardig

Soof heeft eindelijk de Gouden Film gekregen. De film bereikte dinsdag de grens van honderdduizend bezoekers, maakte het Nederlands Film Festival bekend. Distributeur Independent Films beweerde zaterdag, twee dagen na de première, al dat de honderdduizendste bezoeker was getrokken. De teller stond toen echter pas op 76.000, en ook maandagochtend was de honderdduizend nog niet gehaald.

Chantal Janzen en Dan Karaty, die in de romantische komedie zijn acteerdebuut maakt, kregen de Gouden Film-trofee zaterdagavond in Holland's Got Talent al uitgereikt. Later op de avond werd bekend dat de onderscheiding voorbarig was toegekend, wat leidde tot ophef.

Een woordvoerder van Independent Films liet maandag weten dat de award alvast werd uitgereikt omdat de honderdduizendste bezoeker in het weekeinde werd verwacht. Soof, met Lies Visschedijk en Fedja van Huêt in de hoofdrollen, werd geregisseerd door Antoinette Beumer en is gebaseerd op de columns van Sylvia Witteman.

Weduwe staat erfenis crimineel Mieremet af aan OM

De weduwe van de in 2005 geliquideerde topcrimineel John Mieremet staat de miljoenenerfenis die hij haar naliet af aan justitie. Hiermee voorkomt ze dat ze wordt vervolgd voor het witwassen van crimineel geld, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

Het OM had in 2007 beslag gelegd op Mieremets vermogen, dat hij voor zijn dood al voor een groot deel op naam van zijn vrouw had gezet. Het ging onder meer om een villa in het Belgische Neerpelt en bankrekeningen. Bij elkaar is het volgens justitie zo'n 6,5 miljoen euro waard. Voor zover bij het OM bekend heeft de weduwe al het vermogen dat Mieremet haar had nagelaten afgestaan.

Mieremet zat begin 2001 korte tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij een aanslag op Cor van Hout, een van de ontvoerder van Freddy Heineken. Ruim een jaar later werd Mieremet zelf het slachtoffer van een aanslag op zijn leven. Hij raakte aan zijn buik en been gewond toen hij na een bezoek aan advocaat Evert Hingst in Amsterdam werd neergeschoten. In 2005 werd Hingst geliquideerd. Kort daarop werd Mieremet in Thailand vermoord.

Mieremet werd ook in verband gebracht met het afpersen van vastgoedmagnaat Willem Endstra, die in mei 2004 werd vermoord in Amsterdam. Zijn betrokkenheid bij deze zaak is nooit bewezen.

Werkgevers tevreden over pensioenakkoord

VNO-NCW en MKB-Nederland tonen zich positief over het woensdag gesloten pensioenakkoord. Volgens de werkgeversorganisaties blijft een goede pensioenopbouw mogelijk voor alle inkomens en is bovendien afgewend dat opnieuw moet worden onderhandeld over drie miljard euro aan bezuinigingen.

Een domper voor hen is wel dat de WW-premies minder worden verlaagd dan eerder was afgesproken. De loonkosten van werkgevers rijzen toch al de pan uit, aldus VNO-NCW en MKB-Nederland in een gezamenlijke verklaring.

Het akkoord opent volgens hen verder de weg naar 'substantiële' premieverlaging bij de pensioenen, wat goed zou zijn voor de koopkracht. Essentieel is daarbij dat die premieverlaging niet wordt gedwarsboomd door nieuwe toezichtregels op pensioenen, stellen de werkgeversorganisaties.

De coalitie sloot het akkoord met de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Afgesproken is onder meer dat de belastingvrije pensioenopbouw wordt verlaagd naar 1,875 procent, in plaats van 1,75 procent. Door deze aanpassing kost het pensioenakkoord zo'n zeshonderd miljoen meer dan het vorige plan.

Het tekort dat hierdoor ontstaat wordt onder meer gedekt door de lastenverlichting voor werkgevers te schrappen. Verder wordt de 'mobiliteitsbonus' voor oudere werknemers versoberd en moeten pensioenfondsen btw gaan betalen. De lagere pensioenopbouw moet leiden tot een lagere pensioenpremie. De Nederlandsche Bank houdt dit in de gaten.

'Pippa Middleton gaat trouwen'

Pippa Middleton is verloofd. De jongere zus van de Britse hertogin Kate geeft volgend jaar haar jawoord aan bankier Nico Jackson, zeggen verschillende bronnen tegen het Amerikaanse blad Us Weekly.

Jackson zou tijdens een reisje naar India, begin deze maand, op een knie zijn gegaan voor zijn geliefde. "Het ging precies zoals hij had gepland", aldus een ingewijde. "Het was romantisch en groots." De 30-jarige Pippa en 36-jarige Nico zijn zo'n vijftien maanden bij elkaar. In september gingen voor het eerst geruchten dat de twee gaan trouwen.

Familievete Mandela's laait weer op

De vete tussen sommige leden van de familie van Nelson Mandela lijkt weer ontbrand nu blijkt dat Mandela's kleinzoon Mandla Mandela vier dagen voor de uitvaart van zijn grootvader werd buitengesloten van de familieranch in het dorp Qunu. Zijn eigen woning op het landgoed bleek bovendien verstoken van elektriciteit en water, meldde de krant The Times uit Johannesburg dinsdag.

Kort nadat Mandla's tante Makaziwe Mandela vorige week donderdag op de ranch was gearriveerd, waren de sloten vervangen, aldus The Times. Mandla hield op dat moment een wake bij de kist van zijn grootvader, die in Pretoria lag opgebaard. Zaterdag reisde de kleinzoon mee in het gevolg toen de kist naar Qunu, in de provincie Oostkaap, werd gebracht.

Mandla en Makaziwe vliegen elkaar al langer in de haren over de nalatenschap van Mandela en de leiding over de familie. Niet alleen lijkt Mandla's aanwezigheid op het familielandgoed niet meer gewenst, hij heeft bovendien te horen gekregen dat hij zijn vee daar niet langer mag laten grazen. Ook waren vrienden van Mandla niet welkom op de begrafenis zondag.

De lont werd in het kruitvat gestoken toen Mandla de overblijfselen van zijn vader en twee andere familieleden overbracht naar Mvezo, de geboorteplaats van Nelson Mandela en het dorp waar Mandla stamhoofd is. Makaziwe ging in het verweer en zorgde ervoor dat Mandla de resten op last van de rechter moest terugsturen naar Qunu.

Brabantse burgemeester weg om bestuurscultuur

Burgemeester Saskia Bolten van de gemeente Steenbergen stapt op vanwege de slechte bestuurscultuur in haar gemeente. In een uitgelekte verklaring die Omroep Brabant online heeft gezet zegt de GroenLinks-politica dat ze door gebrek aan steun haar ambt niet goed kan vervullen.

De Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk zegt nog geen ontslagaanvraag te hebben ontvangen. Hij was ervan op de hoogte dat Bolten zich op haar positie aan het beraden was en dat ze een conceptverklaring had opgesteld met als doel om daarover 'te sparren'.

Volgens Bolten kan ze geen 'normale contacten' met de ambtelijke organisatie onderhouden omdat dat haar onmogelijk wordt gemaakt. "Mij is eind vorig jaar duidelijk geworden dat er voor mij volstrekt onvoldoende ruimte en ondersteuning was om volwaardig te functioneren."

Zowel in het college als de gemeenteraad is onvoldoende ondersteuning te verwachten voor een verbetering in de cultuur, zegt Bolten. "Ik heb geen zin meer om aan deze vertoning mee te werken", zegt ze in de verklaring. "Ik ben het beu dat er met mij gesold wordt."

De verhoudingen tussen de ambtelijke en de bestuurlijke top van Steenbergen waren al langer verstoord. Een commissie verkende die verhoudingen op verzoek van het presidium van de gemeenteraad. Naar aanleiding van de bevindingen van de commissie hebben het presidium en commissaris Van der Donk afspraken gemaakt die de relatie moet verbeteren.

Van de Donk heeft inmiddels vernomen dat sommige gemeenteraadsfracties plannen aan het maken zijn die afwijken van de afspraken. Dat betreurt hij.

De 59-jarige Bolten was sinds juli vorig jaar burgemeester van de Brabantse gemeente. Daarvoor was ze wethouder in Delft.

Het was de bedoeling dat Bolten de verklaring donderdagavond zou voorlezen tijdens een raadsvergadering, laat de gemeente woensdagmiddag weten. De gemeente wil verder nog niet op de zaak ingaan. Meer informatie over de verklaring en de positie van de burgemeester volgt later.

Venlonaar in Brussel opgepakt voor moord

Een 24-jarige man uit Venlo is dinsdagavond op de luchthaven in Brussel opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de gewelddadige dood van een 33-jarige plaatsgenote. Tegen hem was een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd, meldt de politie woensdag.

Het slachtoffer werd 14 oktober zwaargewond aangetroffen in haar woning. Ze overleed later in een ziekenhuis. De politie meldde eerder al uit te gaan van een misdrijf.

Vanwege de zaak is woensdag begonnen met sporenonderzoek in bosjes en een groenstrook langs de N270 in Venray en bij de afslag van de A73. Ook zijn dinsdag twee woningen in Venlo en Tegelen doorzocht. Maandag werd daarnaast begonnen met onderzoek in een visvijver in het Henri Dunantpark aan de Rode Kruislaan in Eindhoven. Woensdag is de politie gestopt met zoeken, maar of en wat er is gevonden is niet bekendgemaakt.

Nederland heeft de Belgische autoriteiten verzocht de man over te leveren. In het belang van het onderzoek wil de politie op dit moment verder niets kwijt over de zaak.

Miljonair verliest zaak over pedostukken

Vastgoedmiljonair Arthur Paes heeft de rechtszaak tegen journaliste Sanne Terlingen verloren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. De Limburger spande een kort geding aan over Terlingens artikelen over het vermeende kindermisbruik van de Limburger in Ghana. Terlingen hoeft de stukken niet te rectificeren op social media. Ze krijgt ook geen verbod om in de toekomst over het onderwerp te schrijven.

De rechter bepaalde dat de journaliste tijdens de publicaties over voldoende feiten beschikte om de beschuldigingen te kunnen uiten. Daarbij moet Paes de proceskosten aan Terlingen vergoeden, wat neerkomt op een kleine tweeduizend euro.

Terlingen is blij met de uitspraak. "Ik ben erg opgelucht met deze uitspraak", aldus de journalist in een reactie. "En heel blij dat mijn artikelen gewoon kunnen blijven staan."

De rechter stelt ervan uit te gaan dat Terlingen haar publicaties in One World en Villamedia update met de toevoeging dat de strafzaak tegen Paes in Ghana is afgesloten. De journaliste heeft in de rechtszaal al aangegeven daar geen bezwaar tegen te maken. De advocaat van Paes is om die reden blij met de uitspraak. Wel blijft Paes voornemens een bodemprocedure tegen Terlingen te starten om 'alle onjuistheden boven tafel te krijgen'. De journaliste ziet die zaak met vertrouwen tegemoet.

Paes verweet de journaliste voor haar artikelen geen verhaal te hebben gehaald bij hem en stelt dat de beschuldigingen vals zijn. Ook vindt hij dat Terlingen niet genoeg research heeft gedaan om haar artikelen te kunnen publiceren.

De journaliste zegt wel wederhoor te hebben gevraagd, maar dat ze door Paes werd tegengewerkt. Terlingen schreef onder meer een artikel over een van de vermeende slachtoffers van Paes.

Tegen de Limburger werd in het Afrikaanse land aangifte gedaan. Paes liet eerder in de rechtszaal weten dat de beschuldigingen vals zijn en dat hij in Ghana werd vrijgesproken.

Lagere straf in zaak Tilburgse hotelmoord

Een 45-jarige man heeft een lagere straf gekregen voor het ombrengen van zijn 22-jarige vriendin in een hotelkamer in Tilburg en het schieten op vier mensen in Frankrijk. Het gerechtshof in Den Bosch heeft hem woensdag een celstraf van 26 jaar en acht maanden opgelegd.

In mei vorig jaar veroordeelde hetzelfde hof hem nog tot 28 jaar cel. De rechtbank in Breda legde hem in oktober 2009 nog levenslang op.

De man, die handelde in wapens en ze beschouwde als gereedschap bij het plegen van onder meer geweldsmisdrijven, bracht in januari 2009 zijn vriendin om met een schot door haar hoofd. Een halfjaar eerder had de man in het Franse Marseille na een ruzie over geld in een fastfoodrestaurant gericht geschoten op vier mensen. Een van hen werd in een bil geraakt.

Het hof oordeelde vorig jaar nog dat de man zich met het ombrengen van zijn vriendin in Tilburg schuldig had gemaakt aan moord. De Hoge Raad vond het oordeel echter niet goed gemotiveerd en verwees de zaak terug naar het hof.

Het hof oordeelde woensdag dat geen sprake was van moord, maar doodslag. De bewuste avond hadden de man en de vrouw nog uitgebreid gedineerd in het hotel. Later die nacht ontstond echter een flinke ruzie. De man pakte in een opwelling een pistool dat de hele avond al op een tafeltje had gelegen en schoot de vrouw in een plotselinge woedeaanval door het hoofd.

De opgelegde celstraf is de maximale straf die het hof de man kan geven voor doodslag en een meervoudige poging tot moord.

Professor Layton neemt advocaat in de arm

In Professor Layton vs. Phoenix Wright: Ace Attorney slaan twee unieke heerschappen uit de wereld van computerspellen de handen ineen om elke puzzel in een gloednieuw avontuur tot een goed einde te brengen.

Het verhaal begint in Londen en verplaatst zich later naar de mysterieuze stad Labyrinthia. Het jonge meisje Maeve wordt opgejaagd door heksen en schakelt de hulp van Professor Layton in. Ze wordt zelf ook van hekserij beschuldigd en heeft een goede advocaat nodig! Het spel bruist van de bovennatuurlijke gebeurtenissen, combineert de twee series in één titel en komt uit op 28 maart 2014.

Kirby zuigt zich een ongeluk op 2DS en 3DS

Nintendo heeft een nieuwe trailer uitgebracht van Kirby Triple Deluxe. Dit zijwaarts scrollende platformspel gebruikt de diepte van de stereoscopische 3D-beelden van de Nintendo 3DS om Kirby naar voren en achteren te brengen, waardoor hij vijanden kan ontwijken en puzzels kan oplossen.

Kirby kan ook een nieuwe Hypernova-vaardigheid gebruiken, een tijdelijke krachtige versie van zijn beroemde opzuigbeweging. Het spel bevat meer dan 20 verschillende kopieervaardigheden, waarvan er vier speciaal voor dit spel zijn ontworpen. Kirby Triple Deluxe bevat ook twee nieuwe spelmodi. In Kirby Fighters kunnen maximaal vier spelers een van de tien vaardigheden oppakken en het in de strijd gebruiken tegen de Kirby van een andere speler. Dedede’s Drum Dash is een ritmespel waarin de speler wordt gevraagd op knoppen te drukken in de maat van bekende Kirby-melodieën terwijl hij springt en munten verzamelt.

Kirby Triple Deluxe komt in 2014 uit voor Nintendo 2DS en 3DS. De trailer begint op 2:30 hieronder.

Gratis Celebi bij Pokťmon Bank

Vandaag heeft The Pokémon Company International bekendgemaakt dat spelers van Pokémon X en Pokémon Y die Pokémon Bank, de nieuwe Nintendo 3DS downloadbare softwaredienst, downloaden en gebruiken, een speciaal cadeau ontvangen.

Een speler die tussen 27 december 2013 en 30 september 2014 Pokémon Bank downloadt en gebruikt, ontvangt de Mythical Time Travel Pokémon, Celebi.

Deze speciale Celebi beschikt over de Hold Back aanval, een beheerste aanval die niet door normaal spelen geleerd kan worden en waaraan het doelwit altijd minstens 1 HP overhoudt. Spelers kunnen hiermee met zekerheid een doelwit verzwakken en het is heel nuttig bij het vangen van Pokémon. Deze bijzondere Celebi kent ook de aanvallen Recover, Heal Bell en Safeguard.

Spelers moeten de Pokémon Link in Pokémon X of Pokémon Y gebruiken om Celebi te ontvangen. Na ontvangst van je Celebi cadeau in Pokémon Bank, selecteer je de Pokémon Link en Celebi wordt verzonden naar je PC-box in Pokémon X of Pokémon Y.

Met Pokémon Bank kunnen spelers:

 • Oline maximaal 3.000 Pokémon in eigen boxen plaatsen, ophalen en beheren via een internetverbinding
 • Pokémon overbrengen vanuit meerdere exemplaren van Pokémon X en Pokémon Y, inclusief de downloadbare versies, met één Nintendo 3DS-systeem
 • Pokémon overbrengen van Pokémon Black, Pokémon White, Pokémon Black 2, en Pokémon White 2 naar Pokémon X en Pokémon Y met behulp van de Poké Transporter, een gekoppelde toepassing die je krijgt als je Pokémon Bank downloadt.

Spelers die Pokémon Bank en de eraan gekoppelde toepassing Poké Transporter downloaden en activeren tussen 27 december 2013 en 31 januari 2014 ontvangen een gratis probeerpas bij de toepassing, waarmee ze de diensten zonder kosten 30 dagen kunnen uitproberen. Na deze proefperiode gaat de Pokémon Bank-dienst € 4,99 per jaar kosten.

Hoe Copperhead tot digitaal leven kwam

Vandaag onthult Warner Bros. Interactive Entertainment een nieuwe video voor Batman: Arkham Origins met een speciaal kijkje achter de schermen bij de introductie van Copperhead in de game.

Deze video laat het uitgebreide motion capture proces zien die Copperhead tot leven brengt in Batman: Arkham Origins. De video bevat commentaar van de cinematic director en de stunt coördinator. In het spel is er een premie uitgeloofd voor het uitleveren van Batman en Copperhead is een van de moordenaars die daarop uit is. Copperhead is behendig, giftig en uiteindelijk een van de grootste bedreigingen voor the Dark Knight.

Batman: Arkham Origins is uit voor PlayStation 3, Xbox 360, Wii U en pc.

Sonic stapt de wereld van Yoshi in

De Wii U-versie van Sonic Lost World krijgt twee downloadbare levels met een Nintendo-thema, namelijk The Legend of Zelda en Yoshi.

In Yoshi’s Island Zone, nu gratis te downloaden in de Nintendo eShop voor alle Sonic Lost World-bezitters, komen de werelden van Sonic en Yoshi samen door buizen, munten, Shy Guys en Piranha Plants te combineren met omgevingen van Sonics wereld. Het resultaat is een nieuw level dat helemaal in de tekenstijl van Yoshi is uitgevoerd. De missie: Sonic gaat op hoge snelheid door dit gloednieuwe level om alle eieren van de Yoshi’s te vinden en hen te redden.

Begin volgend jaar komt het tweede deel van de DLC met een Nintendo-thema voor Sonic Lost World. Dit wordt een level dat is gebaseerd op de The Legend of Zelda-serie.

Roda wil begin januari nieuwe trainer hebben

Roda JC wil voor 5 januari een nieuwe trainer presenteren. Op die datum vertrekt de club op trainingskamp naar Malaga. Gesprekken met kandidaten hebben nog niet plaatsgevonden, zo meldt de club woensdag. Roda zette afgelopen weekend Ruud Brood aan de kant.

De club zegt geen topkandidaat voor ogen te hebben. "Er is voor ons geen eerste, tweede, derde of vierde keuze", zegt technisch manager Leon Vlemmings op de clubsite. "De trainers die we voor ogen hebben zijn volgens ons allen geschikt om de vacante functie van trainer in te vullen."

De 4-3 nederlaag van zondag tegen N.E.C. Nijmegen werd trainer Brood fataal. Ernest Faber, assistent-trainer bij PSV, werd genoemd als opvolger, maar die liet woensdag in het Eindhovens Dagblad weten niet uit Eindhoven te willen vertrekken.

Roda speelt voor de winterstop nog twee keer, allebei thuiswedstrijden. Woensdag komt Vitesse op bezoek voor een plek in de kwartfinale van de beker. In de competitie treedt de ploeg zondag in eigen huis aan tegen Ajax.

Nu ook Golf in Wii Sports Club

Wii Sports Club heeft sinds vandaag een nieuw onderdeel: golf. De sport biedt een ervaring met meer realisme dan het onderdeel in Wii Sports.

Op het televisiescherm kan de speler hoogteverschillen bekijken en de windrichting controleren voordat hij met de Wii-afstandsbediening Plus zwaait om de bal een klap te geven. De golfbal wordt weergegeven op de Wii U GamePad, die op de grond voor de speler ligt. Het spel heeft een opnieuw ontwikkelde golfbaan van negen holes die is gebaseerd op het Famicom-spel Golf: US Course. Ook bevat het spel de golfbaan van negen holes uit Wii Sports. Daarnaast is er een online multiplayeronderdeel en een gratis demo die 24 uur functioneert, zodat iedereen voor aanschaf dit spel, maar ook Tennis en Bowlen, al even kan proberen.

Iedereen kan gebruikmaken van deze gratis demo, zelfs mensen die de gratis 24-uursdemo van Wii Sports Club al hebben geprobeerd. Boksen en Honkbal komen in 2014 naar Wii Sports Club.

Tropische bevriezing in februari

Op 21 februari komt Donkey Kong Country: Tropical Freeze voor Wii U uit in de winkel en in de Nintendo eShop. Het spel speelt zich af op zes verschillende eilanden met dynamische levels waarin van alles gebeurt terwijl je speelt.

Zoals tijdens de VGX bekend is gemaakt voegt Cranky Kong zich bij het team van Diddy en Dixie om samen met Donkey Kong de ‘Snowmads’ van DK Island te weren. Het speelbare personage Cranky is het oudste lid van de Kong-familie en kan unieke acties uitvoeren met zijn stok. Nu Cranky zelf actief deelneemt aan het avontuur, wordt de winkel in het spel deze keer bemand door niemand anders dan Funky Kong. Als de speler 100 bananen heeft verzameld, kan hij samen met een bevriend personage de nieuwe speciale actie Kong POW uitvoeren. Als deze wordt geactiveerd, veranderen alle vijanden op het scherm in voorwerpen.

NES Remix geeft 8-bit weer leven

Vanaf vandaag is deze exclusieve nieuwe titel voor Wii U beschikbaar in de Nintendo eShop. NES Remix pakt 16 verschillende spellen, van Super Mario Bros. tot Donkey Kong, neemt daar de beste gameplaymomenten uit en zet deze op een geheel nieuwe wijze neer met allerlei verrassingen en nieuwe uitdagingen.

Naast de levels, die net zo worden weergegeven als in het oorspronkelijke spel op de NES, bevat het spel ‘Remix-levels’: korte levels die met gloednieuwe elementen zijn aangepast. Het spel werkt met Miiverse en laat je 8-bitsstempels vrijspelen die je daar kunt gebruiken. Ook kan de speler vanuit het spel een bericht op Miiverse posten met de tijd waarin het level is gehaald en de beste tijd voor dat level.

Luigi wordt dokter

Luigi trekt zijn doktersjas aan in opnieuw een exclusieve download in de Nintendo eShop voor Wii U. Net als in het puzzelspel Dr. Mario moet de speler in Dr. Luigi gekleurde pillen op een rij plaatsen om virussen te vernietigen.

Dr. Luigi biedt verschillende moeilijkheidsgraden en aanvallen in multiplayerspellen. Er is ook een originele spelmodus waarin de pillen de vorm hebben van – je raadt het al – een L. Naast een Dr. Mario-modus, GamePad-ondersteuning en online speelmogelijkheden kan de speler ook deelnemen aan ‘Bacteriën uitroeien’, zoals eerder in de Brain Training-serie voor Nintendo DS.

Dr. Luigi staat gepland op 15 januari 2014.

Yoshi durft opnieuw veel te slikken

Nintendo heeft een nieuwe video met beelden van Yoshi's New Island uitgebracht. De nieuwste titel in de Yoshi’s Island-serie wordt gemaakt door niemand minder dan Takashi Tezuka, de creative director van het oorspronkelijke spel op de Super NES.

Yoshi krijgt in dit avontuur nieuwe eieren en vaardigheden en moet Baby Mario beschermen in zijn avontuur. Hij kan onder andere enorme vijanden opslokken om daarna een reuzenei doo rhet level te werpen.

Yoshi's New Island komt uit in de lente van 2014 voor Nintendo 2DS en 3DS.

Rosalina racet mee in Mario Kart 8

Nintendo heeft nog steeds geen precieze datum voor Mario Kart 8 bekendgemaakt, maar wel een nieuwe trailer uitgebracht.

Er zijn nieuwe speelbare personages voor deze kartgame aangekondigd, waaronder Rosalina en verschillende Nintendo-babypersonages zoals Baby Mario en Baby Luigi. Aan de omgevingen zijn een vliegveld, een woestijn en een locatie hoog in de wolken toegevoegd. Daarnaast zijn er nieuwe vervoermiddelen, zoals ufo’s, ATV-buggy’s met vier wielen, gewone karts en tweewielers.

De release van Mario Kart 8 staat gepland voor de lente van 2014 op Wii U.

Twente wil Promes belonen met nieuw contract

Quincy Promes kan een verbeterd contract bij FC Twente tegemoet zien. De clubleiding wil de 21-jarige aanvaller belonen voor zijn goede prestaties. Promes heeft een sterke eerste seizoenshelft achter de rug onder trainer Michel Jansen.

Tot aan zijn blessure was de buitenspeler zeker van een basisplaats en was hij wekelijks belangrijk voor FC Twente. De club is dan ook meer dan tevreden over Promes en willen dat laten blijken door middel van een nieuw contract. De talentvolle aanvaller kan een nieuw en verbeterd contract tekenen dat hem tot medio 2017 in Enschede houdt. Het huidige contract van Promes loopt af in juni 2015.

De verbeterde aanbieding voor Promes komt niet uit de lucht vallen. Er zou ook belangstelling zijn vanuit het buitenland, waaronder clubs uit Rusland. Volgens voorzitter Joop Munsterman heeft dat er niets mee te maken. "Bij ons heeft zich geen club gemeld."

De clubleiding van Twente is van mening dat Promes een beter contract verdient dan waar hij nu aan vast zit. "Dat contract dateert uit de tijd dat Quincy bij ons nog jeugdspeler was en dat vonden we niet juist", aldus Munsterman tegenover Voetbal International. "Vandaar dat we hem een betere aanbieding hebben gedaan."

Promes droeg vorig seizoen nog het shirt van Go Ahead Eagles en was tot aan zijn knieblessure dé man in vorm bij de Tukkers. Hij was goed voor acht doelpunten en vier assists. In de wedstrijd tegen Roda JC raakte Promes geblesseerd na een botsing met doelman Filip Kurto. Verwacht wordt dat hij na de winterstop weer inzetbaar is.

Nintendo kondigt Hyrule Warriors aan

Nintendo opende de Nintendo Direct van vandaag met een nieuwe The Legend of Zelda-titel: Hyrule Warriors. Het wordt gemaakt door Tecmo Koei en is een mash-up tussen The Legend of Zelda en Dynasty Warriors.

Link zal de strijd aan moeten gaan tegen honderden vijanden op een scherm, terwijl hij gebruikmaakt van zijn kenmerkende wapens. De kistjes die hij onderweg vindt bevatten allerlei Zelda-items, inclusief het geluidje dat je normaal hoort. Het is geen nieuw deel in de eeuwigdurende strijd in Hyrule, maar een spin-off.

Hyrule Warriors komt in 2014 uit voor Wii U.

Dortmund-aanvaller akkoord met sprintduel

Voetballer Pierre-Emerick Aubameyang neemt het voorstel van Julian Reus voor een sprintduel aan. Dat liet de aanvaller van Borussia Dortmund woensdag via Twitter weten. Aubameyang zei zaterdag op de Duitse televisie de dertig meter sprint in 3,7 seconden gelopen te hebben. Daarmee zou hij sneller zijn dan sprintlegende Usain Bolt.

Reus, Duits kampioen op de 100 en 200 meter, noemde het een mythe en daagde de aanvaller dinsdag uit voor een sprintduel. "Natuurlijk ga ik de uitdaging aan", reageerde de 24-jarige Aubameyang woensdag. "Na de sprint kan ik zien of ik van beroep moet veranderen." Hij haastte zich erbij te vermelden dat niet hij, maar de media hebben beweerd dat hij sneller is dan Bolt.

Bolt rende in 2009 de 100 meter in een wereldrecord van 9,58 seconden. Na de eerste dertig meter klokte hij 3,78 seconden. Daarmee zou hij 0,08 seconden langzamer zijn dan Aubameyang. Het persoonlijk record van Reus op de 100 meter staat op 10,8 seconden.

Een locatie of tijdstip voor het duel is nog niet bekend. Ook is nog onduidelijk welke afstand wordt gesprint.

Van Praag vreest nieuwe termijn Blatter

Sepp Blatter treedt in 2015 af als voorzitter van de FIFA, maar Michael van Praag vreest dat de Zwitser nog voor een vijfde termijn gaat. In 2011, toen Blatter opnieuw voor vier jaar werd verkozen tot FIFA-baas, kondigde hij aan dat hij aan zijn laatste termijn zou beginnen.

Onlangs kwam Blatter daar echter op terug. KNVB-voorzitter Michael van Praag denkt dat de 77-jarige bestuurder best kans heeft om weer herkozen te worden. "Ik heb de indruk dat de meerderheid van de landen nog wel achter hem aan zal lopen. Wij zijn in Europa maar met 54 van de 208 lidstaten, dus altijd in de minderheid", zegt Van Praag tegen NUsport.

De KNVB-preses verwacht niet dat Blatter veel concurrentie zal krijgen. "Ik denk dat mensen, die misschien wel FIFA-president willen worden, helemaal geen zin hebben om die strijd aan te gaan. Ze zijn bang en hebben ook een grote kans om te verliezen."

Van Praag hoopt dat Blatter door vrienden op andere gedachten wordt gebracht. "Sepp is een heel aardige man, zelfs een heel zachte, kwetsbare man. Ik denk dat hij best vrienden om zich heen heeft, en ik ken er een aantal, die dit soort dingen met hem willen bespreken. Dat hij beter op zijn hoogtepunt weg kan gaan dan nog vier jaar doorgaan."

Eerder deze maand kreeg de Zwitser veel kritiek over zich heen toen hij bij de WK-loting de minuut stilte voor Nelson Mandela abrupt beëindigde. Vrijwel de hele voetbalwereld, inclusief Van Praag, sprak er schande van. "Behoorlijk ongepast. Het begint potsierlijk te worden", reageerde hij toen.

Sochi minder in trek bij fans dan Vancouver

Bij de Olympische Spelen in Sochi zijn in februari minder Nederlandse supporters aanwezig dan 4 jaar geleden in Vancouver. Dat verwacht reisorganisator ATP, dat voorlopig uitgaat van 1500 tot 2000 Oranjefans. In Canada waren in 2010 tusen de 3000 en 4000 Nederlanders bij de Winterspelen.

Een exacte inschatting is nu nog moelijk te maken, zo legde een woordvoerder van ATP woensdag uit. ATP is wel de grootste maar niet de enige reisorganisator en er zijn ook mensen die op eigen gelegenheid naar Rusland gaan. "We merken wel dat de interesse de laatse tijd toeneemt, maar naar verwachting zal het niet enorm oplopen."

Sochi minder in trek bij fans dan Vancouver
Sochi minder in trek bij fans dan Vancouver (Foto: ANP)

Duits stadje trekt ereburgerschap Hitler in

De gemeenteraad van een stadje in de Duitse deelstaat Beieren heeft er woensdag mee ingestemd om het ereburgerschap dat Adolf Hitler tachtig jaar geleden werd toegekend in te trekken. Een resolutie om de beslissing uit 1933 te veroordelen kreeg vorige week niet genoeg steun. De raad riep hiermee de hoon van de bevolking van het dorp van ruim vijfduizend inwoners over zich af. Dit keer was de stemming unaniem.

Een archivaris ontdekte onlangs documenten waaruit bleek dat toenmalig rijkskanselier Adolf Hitler en president Paul von Hindenburg, die Hitler benoemde, in 1933 het ereburgerschap van Dietramszell hadden gekregen.

Vorige week liep de stemming over een resolutie nog uit op een patstelling. De raadsleden die tegenstemden vonden dat het niet aan hen was om de geschiedenis te herschrijven. De recalcitrante raadsleden werden echter op andere gedachten gebracht door de getuigenis van een vrouw die familieleden heeft verloren tijdens de Holocaust. Woensdag boog de dorpsraad zich opnieuw over de kwestie en dit keer stemde niemand tegen.

Von Hindenburg is zijn ereburgerschap ook kwijt.

Djokovic en S. Williams wereldkampioen tennis

Novak Djokovic en Serena Williams zijn door de Internationale Tennis Federatie (ITF) uitgeroepen tot wereldkampioen tennis 2013. Voor Djokovic is het zijn derde wereldtitel op een rij. Willams is voor de vierde keer gekroond tot wereldkampioen. De Amerikaanse won deze titel ook in 2002, 2009 en 2012. 

Djokovic won dit jaar de Australian Open, de ATP World Tour Finals en de ATP-toernooien van Shanghai en Parijs. De Serviër verloor de finale van Wimbledon en de US Open. Het is bijzonder dat Rafael Nadal, de nummer één van de wereld, deze prijs niet krijgt. Het gebeurde voor het laatst in 1990 dat de nummer één werd gepasseerd. Ivan Lendl ging toen ten koste van Stefan Edberg met de prijs aan de haal. Overr Williams was geen enkele twijfel. Zij won dit jaar Roland Garros, US Open, de WTA Championships en acht andere WTA-toernooien. 

De gebroeders Bryan zijn voor de tiende keer in elf jaar in het dubbelspel gekroond tot wereldkampioen. Bij de dames ging de titel naar het Italiaanse koppel Sara Errani en Roberta Vinci. De Zwitserse Belinda Bencic en de Duitse Alexander Zverev werden tot juniorenwereldkampioen gekroond. 

De ITF benoemde Aniek van Koot tot wereldkampioene in het rolstoelstennis bij de vrouwen. Van Koot is daarmee de opvolger van Esther Vergeer. De 23-jarige sportvrouw won zowel de Australian Open als de US Open. Bij de heren ging deze titel naar de Japanner Shingo Kunieda. 

Shorttracker Breeuwsma kampt met virus

In aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sochi kampt shorttracker Daan Breeuwsma met een virus. Voorlopig mag de Fries nog niet trainen, het virus moet door middel van rust uit het lichaam verdwijnen. Breeuwsma heeft zich al voor de 500 meter en de aflossingsploeg gekwalificeerd. Ook komt hij in aanmerking om de 1000 meter te rijden. 

Breeuwsma baalt ervan dat hij even is uitgeschakeld. Hij is wel optimistisch over het herstel. "Dit is niet ideaal natuurlijk en ik maakte me eerst ook wel even zorgen. Het is supervervelend want het ging beter dan ooit. Maar er is nog tijd genoeg om te herstellen. Mijn bloed wordt nu iedere week gecontroleerd en de waardes zijn al gezakt sinds bekend is dat ik het virus heb."

Om te voorkomen dat de 25-jairge shorttracker niet weer last krijgt van het virus, is het belangrijk om niet weer te snel te beginnen met trainen. Breeuwsma denkt dat de Nederlandse kampioenschappen te vroeg komen voor hem. "Dat gaat lastig worden. Als ik het EK (17-19 januari, red.) in Dresden maar kan rijden. Dat is belangrijk voor het wedstrijdritme in aanloop naar de spelen", aldus Breeuwsma.

Meer kerstomzet voor winkeliers

Winkeliers rekenen dit jaar op meer kerstomzet dan vorig jaar. De kerstperiode levert naar verwachting ruim achthonderd miljoen euro extra op, bovenop de normale omzet. Vorig jaar was dat 790 miljoen euro meer.

De stijging komt door het hogere aantal samengestelde gezinnen, zegt Detailhandel Nederland woensdag. Daardoor wordt niet alleen het kerstdiner maar ook het kerstontbijt en de kerstbrunch gebruikt om samen te komen.

In de hele feestmaand van Sinterklaas tot en met de jaarwisseling draaien winkeliers waarschijnlijk 1,4 miljard euro meer omzet, verwacht de brancheorganisatie. Het gros van deze omzet wordt komend weekeinde behaald. Consumenten geven het extra geld vooral uit aan cadeaus en eten en drinken.

Dodelijk ongeluk bij Amsterdamse sauna

Een medewerker van een installatiebedrijf is woensdag om het leven gekomen toen hij door het dak van een wellnesscentrum in Amsterdam zakte. Hij maakte een val van zo'n vijftien meter. Over de identiteit van het slachtoffer wil de Inspectie SWZ niets zeggen.

Wat er precies is gebeurd bij Zuiver aan de Koenenkade in Amsterdam-Zuid wordt onderzocht. Volgens AT5 zakte de man door een plexiglazen dak. De zegsman van de arbeidsinspectie kon dat echter niet bevestigen.

Het complex aan het Amsterdamse Bos, waartoe ook een hotel en een sportschool behoren, blijft de hele dag dicht vanwege het ongeluk.

Koers Bitcoin weer gecrasht

De koers van bitcoin is woensdag ingestort nadat de grootste Chinese online wisseldienst, BTC China, stopte met het inwisselen van bitcoins voor Chinese yuans. BTC staakte de dienstverlening nadat de Chinese autoriteiten betaalbedrijven verbood nog langer de bitcoinhandel te faciliteren.

De koers van de virtuele valuta daalde woensdagmiddag op de grote internationale wisseldienst Mt.Gox tot onder de vijfhonderd dollar (364 euro). Eind november bereikte de waarde van bitcoin nog een hoogtepunt van 1200 dollar. Juist de grote belangstelling van Chinese investeerders en speculanten was een belangrijke oorzaak voor de recente snelle waardestijging.

De Chinese overheid wil de bitcoin nu aan banden leggen. De Chinese centrale bank verbood financiële instellingen twee weken geleden al om bitcoin als betaalmiddel te accepteren. De centrale bank sprak maandag in Beijing met meer dan tien betaalbedrijven over het verbod. Het verbod blijkt nu nadelige gevolgen te hebben voor de Chinese wisseldiensten voor bitcoins. De gebruikers van BTC China kunnen nog wel hun bitcoins omruilen voor yuans.

In 2009 verboden de Chinese autoriteiten al de virtuele muntheid Q-coin, uitgegeven door het internetbedrijf Tencent, maker van de populaire Chinese chatdienst QQ. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde consumenten vorige maand nog voor de risico's van bitcoin. Zo is er geen centraal toezicht en geldt er geen garantiestelsel.

Becker nieuwe hoofdcoach Djokovic

Boris Becker is vanaf komend seizoen de nieuwe hoofdcoach van tennisser Novak Djokovic. De Duitser is de opvolger van Marian Vajda, die wel deel blijft uitmaken van de trainersstaf van de huidige nummer twee van de wereldranglijst. Dat meldt tennisbond ATP woensdag.

De samenwerking begint met de voorbereiding op de Australian Open, die op 13 januari van start gaat. Djokovic probeert daar zijn titel te verdedigen. De 46-jarige Becker, die de afgelopen jaren vooral actief was als televisiecommentator bij tenniswedstrijden, is in ieder geval bij alle grandslamtoernooien aanwezig om zijn pupil te begeleiden.

De coachingsstaf bestaat verder uit Miljan Amanovic and Gebhard Phil-Gritsch.

OekraÔne: akkoord met Rusland leidt tot stabiliteit

De overeenkomst die Oekraïne dinsdag sloot met Rusland zal voor financiële stabiliteit in Oekraïne zorgen. Dat heeft de Oekraïense premier Mikola Azarov woensdag gezegd. President Viktor Janoekovitsj kwam dinsdag met zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin overeen dat Moskou voor miljarden aan Oekraïense staatsobligaties koopt en de prijs voor gas verlaagt.

De Oekraïense economie wankelt en Janoekovitsj heeft de afgelopen tijd bij zowel de Europese Unie als Rusland aangeklopt voor hulp. Uiteindelijk besloot de president onder druk van Rusland een akkoord met de EU niet te ondertekenen. Dit leidde de afgelopen weken tot massale protesten in Oekraïne. De betogers eisen het vertrek van Janoekovitsj en de regering.

Rocken op Muse in Rocksmith 2014

Gitaargamers kunnen nu nog harder los gaan dan al mogelijk was. Gameuitgever Ubisoft heeft namelijk een DLC uitgebracht voor het gitaarspel Rocksmith 2014 met daarin vijf nummers van de Britse rockband Muse.

Wanneer je de DLC aanschaft krijg je beschikking over de nummers HysteriaTime Is Running OutSupermassive Black HoleStockholm Syndrome en Muscle Museum. Wat het Muse-pakket moet gaan kosten is niet bekend, maar oordopjes er bij kopen kan op het internet al vanaf 1 euro.

Amnestiewet ook voor activisten Greenpeace

De nieuwe Russische amnestiewet waarover de Doema woensdag stemt, geldt ook voor de dertig bemanningsleden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Het Russische parlement heeft een amendement opgenomen in de amnestiewet die dit mogelijk maakt.

De amnestiewet is van toepassing op duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. In een van de amendementen die woensdag is opgenomen staat dat de wet ook geldt voor verdachten van 'hooliganisme', vandalisme, zoals de dertig Greenpeace-activisten. Dat zou betekenen dat de aanklachten tegen hen komen te vervallen.

Datzelfde zou gelden voor Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina, de gedetineerde leden van de band Pussy Riot. Zij zitten gevangenisstraffen uit voor hooliganisme, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore brachten. De twee leden van Pussy Riot zouden onder het oorspronkelijke wetsvoorstel al vrijkomen, omdat zij moeder zijn.

Pjotr Verzilov, echtgenoot van Tolokonnikova, denkt dat zijn vrouw nog dezelfde dag dat de wet van kracht wordt, waarschijnlijk donderdag, vrijkomt. Greenpeace is eveneens optimistisch, maar denkt dat het nog wel even kan duren voor de activisten naar huis kunnen.

"Dit is goed nieuws, we zullen opgelucht zijn als de opvarenden echt naar huis mogen", reageert een woordvoerder van Greenpeace in Nederland. Ze benadrukt wel dat het nog een halfjaar kan duren voordat de wet ten uitvoer is gebracht. "Er vallen zo'n twintigduizend mensen onder deze regeling en ze gaan per geval bekijken of iemand mag worden vrijgelaten. We hopen natuurlijk dat het niet zo lang gaat duren." De activisten zitten niet meer vast, maar mogen Sint-Petersburg niet verlaten. "Zij hebben ook families die ze al drie maanden niet kunnen zien."

De amnestiewet neemt volgens de woordvoerder ook niet weg dat er sprake is van een 'rare gang van zaken'. "Er wordt nu amnestie verleend voor iets wat onze mensen niet gedaan hebben. Dit is het wegpoetsen van een gerechtelijke dwaling, al zijn we wel blij met de uitkomst ervan."

Zuid-Holland mag huiskraai uitroeien

De provincie Zuid-Holland mag een kolonie van ruim twintig huiskraaien in Hoek van Holland uitroeien. Dat heeft de Raad van State woensdag bepaald in een zaak die de Faunabescherming had aangespannen.

Huiskraaien komen oorspronkelijk niet in Nederland voor. Ze zijn vermoedelijk in de jaren negentig per schip via Egypte naar Nederland gekomen. Omdat ze met menselijke hulp naar Nederland zijn gekomen worden de vogels als exoot gezien.

De eerste huiskraai werd in 1994 in Nederland gezien en enkele jaren later bleken ze in Hoek van Holland te broeden. De kolonie breidde zich langzaam uit en heeft nu een omvang van 23 tot 29 exemplaren.

De provincie vreest dat inheemse diersoorten in hun bestaan worden bedreigd als de kolonie uitbreidt. De huiskraai eet eieren en kuikens van andere vogels. Ook zouden andere kraaien kunnen lijden onder de concurrentie van de huiskraai. In andere landen in Afrika, rondom de Indische Oceaan en in het Midden-Oosten zou de kraai al als een plaag worden gezien omdat de vogels onder meer maïsoogsten verorberen, huizen en hotels invliegen en daar uitwerpselen achterlaten en extreme geluidsoverlast veroorzaken.

De Faunabescherming wees erop dat er in Nederland nog maar weinig huiskraaien zijn en vroeg de provincie eerst na te gaan hoe de populatie zich ontwikkelt. De Raad van State oordeelt nu dat niet hoeft te worden afgewacht. Als de populatie groter wordt, verspreiden de kraaien zich ook en dan wordt het moeilijker om in te grijpen en het probleem onder controle te krijgen. Ook moeten dan meer kraaien worden gedood.

Eindhoven Airport test nieuwe vertrekroute

Eindhoven Airport test vanaf januari een nieuwe vertrekroute voor vliegtuigen. Toestellen buigen op de nieuwe route snel af naar het westen en vliegen verder over dunbevolkt gebied. Daardoor is er minder geluidsoverlast voor inwoners van Veldhoven, Knegsel, Duizel en Hoogeloon.

Het gaat alleen om toestellen die in zuidwestelijke richting vertrekken. Het aanpassen van routes met vertrek in noordelijke richting leidt niet tot minder overlast, laat de Brabantse luchthaven donderdag weten. De nieuwe route zal bovendien alleen worden gevlogen door burgervliegtuigen. Militaire toestellen kunnen de bocht kort na vertrek niet maken.

Het is de bedoeling dat civiele vliegtuigen de nieuwe route vanaf 1 mei volgen. Tot die tijd doet Transavia een aantal testvluchten.

Streep door glasvezelboete KPN

KPN hoeft de boete vanwege misbruik van zijn machtspositie op de zakelijke glasvezelmarkt niet te betalen. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft woensdag een streep gezet door het boetebesluit van de Autoriteit Consument en Markt (ACM).

De ACM legde KPN eind oktober een boete op van ruim 222 duizend euro. Volgens de toezichthouder had het telecombedrijf nagelaten de concurrenten op de zakelijke glasvezelmarkt in te lichten over een op handen zijnde aanbieding voor KPN-klanten.

KPN is sinds eind vorig jaar door ACM verplicht de concurrenten over aanbiedingen in te lichten, omdat het als netwerkbeheerder een te sterke positie zou hebben op de zakelijke glasvezelmarkt. Het College van Beroep vindt echter dat de constatering dat KPN een te sterke marktspeler is, niet voldoende onderbouwd is. De verplichting om concurrenten in te lichten vervalt hiermee, en dus ook de boete die op basis daarvan is genomen.

ACM beraadt zich nog op een reactie.

Motorola maakt telefoon met bamboe achterkant

Telefoonfabrikant Motorola komt met een telefoon die deels van bamboe is gemaakt. Bij deze gelimiteerde versie van de Moto X is de achterkant grotendeels van bamboe. De telefoon wordt vanaf januari geleverd in de Verenigde Staten. Dat heeft Motorola dinsdagnacht bekendgemaakt.

Hoeveel exemplaren er gemaakt worden van de bamboe Moto X maakte de telefoonfabrikant niet bekend. Het bedrijf sluit niet uit dat het later meer exemplaren van de telefoon maakt.

Het is onduidelijk of de telefoon, met of zonder bamboe achterkant, ook in Nederland op de markt komt. Vooralsnog is de Moto X alleen te bestellen in de Verenigde Staten. De simlockvrije versie van de telefoon zou wel te importeren zijn.

Consumenten kunnen via de Moto Maker-website hun eigen versie van de Moto X samenstellen. Een simlockvrije versie van de gewone Moto X kost 499 dollar (362 euro). De bamboe achterkant maakt de telefoon wel 100 dollar duurder.

Grol maakt rentree in SiberiŽ

Henk Grol maakt eind januari 2014 zijn rentree op de tatami. De judoka is hersteld van een polsblessure die hij opliep tijdens het WK in augustus van dit jaar. Bij dat WK verloor hij in de finale.

Grol heeft nu een uitnodiging gekregen voor een wedstrijd tussen Europa en Azië in het Siberische Tjoemen. Grol maakt zijn opwachting in de categorie tot 100 kilo.

Grol is niet de enige Nederlander die in actie zal komen. Kim Polling en Dex Elmont kregen ook een uitnodiging.

Koeman ontbreekt bij Feyenoord door vader

Ronald Koeman zit woensdagavond niet op de bank bij Feyenoord in de bekerwedstrijd tegen Heracles Almelo. De trainer laat verstek gaan wegens familieomstandigheden, meldt de Rotterdamse club op de website. Zijn vader en oud-international Martin ligt in coma sinds hij zondag werd getroffen door een hartstilstand.

De taken van Koeman worden in Almelo overgenomen door zijn assistenten Jean-Paul van Gastel, Giovanni van Bronckhorst en Patrick Lodewijks. De wedstrijd in de achtste finales begint om 20.45 uur.

ADO-speler Kramer drie duels op de tribune

Michiel Kramer zal de komende drie duels van ADO Den Haag op de tribunes moeten doorbrengen. De beroepscommissie van de KNVB heeft besloten dat Kramer vandaag een schorsing opgelegd krijgt van vier wedstrijden, waarvan één voorwaardelijk. Kramer wordt geschorst vanwege de stoot die hij begin december aan de doelman Jasper Cillesen van Ajax heeft uitgedeeld. 

In eerste instantie was Kramer geschorst voor vier wedstrijden onvoorwaardelijk. Scheidsrechter Reinold Wiedemeijer had de aanvaller onmiddellijk met een gele kaart bestraft omdat Kramer tijdens die actie ook met zijn voeten doorliep op de doelman van Ajax. Wiedemeijer had echter niet gezien dat dat de spits van ADO ook met zijn onderarm een stoot uitdeelde. 

BoŽtius: "Meneer Koeman past bij Feyenoord"

Feyenoord weet nog altijd niet wie volgend seizoen de hoofdtrainer is in Rotterdam. Jean-Paul Boëtius hoopt dat Ronald Koeman gewoon aanblijft. Koeman gaat in de winterstop met de clubleiding van Feyenoord over zijn toekomst praten.

De coach stond op het lijstje van de KNVB om na het WK bondscoach te worden, maar het lijkt erop dat Guus Hiddink die baan krijgt. Boëtius vindt het echter geen probleem als de 50-jarige trainer gewoon in De Kuip blijft.

"Meneer Koeman is een fantastische man om mee te werken. Hij weet precies wat iedere jonge speler nodig heeft om zich te ontwikkelen naar het hoogste niveau. Ja, hij prikkelt spelers. Maar hij is elke dag bezig om ons beter te maken", vertelt de buitenspeler in De Telegraaf.

"Ik speel al vanaf mijn jeugd bij deze club en ben via de opleiding hier doorgebroken. Ik vind deze trainer helemaal in het Feyenoord-plaatje passen. Hij is gewoon fantastisch en heeft aanzien in de groep en bij de buitenwacht", gaat Boëtius verder.

Het jonge talent vindt niet dat Koeman eerder dit seizoen te hard was voor de spelers. "Er zijn veel trainers die harder zijn dan meneer Koeman. Dat harde hoort er in het vak van profvoetballer af en toe toe bij. Spelers van Feyenoord hoef je niet in de watten te leggen. Mij inspireert hij alleen maar."

Onder leiding van Koeman wist Feyenoord de laatste jaren nog niet door te dringen tot de groepsfase van de Champions League of Europa League. Woensdagavond kan de ploeg een stap dichterbij komen tegen Heracles Almelo (achtste finale KNVB Beker). "We hebben begin dit jaar allemaal de wens uitgesproken om met dit elftal hoge ogen te gooien."

"Daarbij wordt de beker als een grote prijs gezien. Als we daarmee in één keer Europees voetbal kunnen krijgen, is dat geweldig. Daar wil deze groep zich toch een keer laten zien", besluit Boëtius.

[NBA] Portland en Oklahoma City winnen weer

Portland Trail Blazers en Oklahoma City Thunder blijven de nummers een en twee in de Western Conference van de NBA. Lijstaanvoerder Portland won de uitwedstrijd tegen Cleveland Cavaliers met 119-116. Oklahoma City pakte de zevende zege op rij. In Denver werd met 105-93 van de Nuggets gewonnen.

Damian Lillard was de grote man bij de Trail Blazers, die hun vijfde overwinning op rij boekten. Naast het feit dat hij 36 punten scoorde, maakte hij in de allerlaatste seconde een driepunter om de wedstrijd in het voordeel van de basketballers uit Portland te beslissen. De Trail Blazers hebben nu 22 wedstrijden gewonnen en vier verloren.

Bij Oklahoma City Thunder was Kevin Durant topscorer met dertig punten. Oklahoma City behoudt met de overwinning zijn tweede plek in de Eastern Conference. De ploeg heeft twintig overwinningen en vier nederlagen.

Los Angeles Lakers wist een nipte overwinning te boeken op Memphis Grizzlies: 96-92. Kobe Bryant scoorde net als Pau Gasol 21 punten. De ploeg uit Los Angeles, zestienvoudig NBA-kampioen, is bezig aan een matig seizoen en staat elfde in de Western Conference. De Lakers wonnen twaalf partijen en verloren er dertien.

Overige uitslagen
Charlotte - Sacramento 95-87
Golden State - New Orleans 104-93

Liverpool in gesprek met zaakwaarnemer SuŠrez

Liverpool is met de zaakwaarnemer van Luis Suárez de onderhandelingen over een nieuw contract begonnen. Dat meldt de BBC. Directeur Ian Ayre is dinsdag teruggekeerd uit Spanje, waar hij een dag verbleef om te praten met Pere Guardiola.

De broer van Bayern-coach Pep Guardiola is de zaakwaarnemer van Suárez. Als de Uruguayaan een nieuw contract krijgt, wordt hij waarschijnlijk de best betaalde speler uit de clubgeschiedenis van Liverpool.

Voorlopig is het echter de vraag of Suárez wel voor enkele jaren wil bijtekenen. Zijn huidige verbintenis loopt in de zomer van 2016 af. Real Madrid heeft ondertussen nog steeds interesse in de oud-Ajacied, die afgelopen zomer kon rekenen op nadrukkelijke belangstelling van Arsenal.

Brendan Rodgers lijkt er alle vertrouwen in te hebben dat Suárez nog een tijdje voor The Reds speelt. "Hij is hier heel gelukkig. Luis voetbalt met een lach op zijn gezicht. Het hele profiel van deze club past precies bij hem en de fans houden van hem", aldus de Noord-Ierse manager.

Liverpool moet volgens de BBC mogelijk een weeksalaris van ruim 235.000 euro bieden om Suárez op Anfield te houden. Dat is ongeveer het dubbele van zijn huidige salaris. De relatie tussen Suárez en de clubleiding van Liverpool is inmiddels flink verbeterd, nadat hij afgelopen zomer nog mikte op een transfer naar een topclub die in de Champions League speelt.

Luis Suárez (26) liet de afgelopen weken zien hoe snel de voetbalwereld kan veranderen. In augustus trainde de spits vanwege zijn vertrekwens nog individueel en waren veel fans hem liever kwijt dan rijk. Nu is Suárez met zeventien goals in twaalf competitieduels echter de grote ster van de Premier League en lopen de fans weer met hem weg.

Havenaar drie wedstrijden geschorst

Vitesse zal Mike Havenaar de komende drie wedstrijden moeten missen. De beroepscommissie van de KNVB heeft vandaag besloten om de straf van de Japanse spits iets te verlichten. Van de vier duels die Havenaar anvankelijk zou krijgen is er één omgezet in een voorwaardelijke straf.

Coach Trainer Bosz mist Havenaar vandaag in het bekerduel tegen Roda JC en ook in de competitieduels tegen Heracles Almelo (21 december) en PEC Zwolle (18 januari). Havenaar kan op 26 januari in de streekderby tegen NEC zijn rentree maken. De aanvaller maakte een week geleden in de gewonnen wedstrijd tegen PSV (2-6) bewust of onbewust een harde overtreding op Stijn Schaars, die daardoor een flinke blessure te verwerken kreeg. 

'1 procent zwangeren nog maagd'

Een onderzoek naar de oorzaak van zwangerschappen in de VS heeft een opmerkelijk resultaat opgeleverd. Bijna een op de honderd (aanstormende) milfjes gaat er prat op nog nooit geneukt te hebben.

In het kader van Maria's onbevlekte ontvangenis heeft het Britse mediatijdschrift BMJ medical journal de resultaten van een groots onderzoek gepubliceerd. Volgens de onderzoekers tonen deze, wetenschappelijk gezien, onmogelijke beweringen maar weer eens aan dat dergelijke enquêtes met een korreltje zout moeten worden genomen.

Voor het onderzoek zijn 7.870 Amerikaanse vrouwen en meisjes tussen de 15 en 28 jaar ondervraagd. 5.340 van hen bleken zwanger. Maar liefst 45 van hen, 0,8 procent, beweert te zijn bezwangerd zonder tussenkomst van een man. Zwangerschappen door medisch ingrijpen zijn hierbij buiten beschouwing gelaten.

Maar liefst 31 procent van deze 'onbevlekt ontvangen' dames, geeft aan een pact te hebben gesloten. Hun vliesje zal pas in de huwelijksnacht worden doorgeprikt. Deze moderne Maria's, waarvan 36 inmiddels hebben geworpen, zeggen vaker dan de anderen dat zij geen uitleg hebben gehad over anticonceptie.

KNVB heeft nooit met Koeman over Oranje gesproken

Er is nooit door de KNVB gesproken met Ronald Koeman of zijn zaakwaarnemer over de functie van bondscoach bij het Nederlands elftal. Dat laat de directeur van betaald voetbal, Bert van Oostveen, vandaag weten op de site van de nationale voetbalbond. 

Van Oostveen ergert zich aan de suggestie in de media dat de KNVB de verkeerde verwachtingen had gewekt bij de trainer van Feyenoord. "De afgelopen dagen zie ik allerlei complottheorieën en feitelijke onjuistheden voorbij komen. De gesuggereerde theorieën vind ik bijzonder hinderlijk en verbazen mij ten zeerste. Laat ik helder zijn: het beeld zoals nu geschetst, is absoluut onjuist. De KNVB heeft nimmer het initiatief genomen met Koeman of zijn zaakwaarnemer over een eventueel bondscoachschap te praten. Voor de komende periode focussen wij ons op het aanstellen van de nieuwe bondscoach en staf. Daar wil ik het tot het moment van presenteren bij laten."

Koeman reageerde afgelopen zondag geïrriteerd op de berichten dat Guus Hiddink aangewezen zou zijn door de KNVB als opvolger van Louis van Gaal, die na het WK zal opstappen bij Oranje. "Daarover kan en heb ik genoeg te zeggen, maar nu nog even niet", zei de trainer van Feyenoord. "Ik vind dit geen gepast moment. Ook mijn focus moet nog op de komende wedstrijden met Feyenoord liggen. Daarna beginnen lekker de feestdagen en zal ik ongetwijfeld een keer goed zeggen wat ik ervan vind. Maar je krijgt in het leven nu eenmaal niet altijd wat je graag zou willen."

Van Oostveen wil niet bevestigen dat Guus Hiddink de opvolger zou zijn van de huidige bondscoach. "De KNVB is op dit moment niet in de positie om inhoudelijk te reageren. We bewandelen de koninklijke route en zullen in dit traject de gepaste zorgvuldigheid in acht nemen. De nieuwe bondscoach en staf worden gepresenteerd zodra het plaatje compleet is, net zoals wij dit de afgelopen jaren gedaan hebben."

Operatie niet nodig voor registratiewijziging sekse

Mannen die zich vrouw voelen hoeven geen operatie meer te ondergaan om hun geslacht in hun geboorteakte te laten aanpassen. Hetzelfde geldt voor vrouwen die zich man voelen. De Eerste Kamer heeft dinsdagnacht ingestemd met een wetsvoorstel hiertoe.

Voorheen moest iemand worden gesteriliseerd voordat hij of zij officieel van geslacht kon veranderen. Ook moest een rechter toestemming geven. Dat hoeft vanaf juli, als de wet in werking treedt, allemaal niet meer.

Een daadwerkelijke fysieke verandering is voor iedereen vanaf 16 jaar niet meer nodig om op papier van geslacht te veranderen. Wel moet een deskundige vaststellen dat de overtuiging van iemand dat hij of zij tot het andere geslacht behoort blijvend is. Met de verklaring van die deskundige kan de ambtenaar de vermelding van het geslacht in de geboorteakte aanpassen. Dit werkt dan onder meer door in reisdocumenten en op schooldiploma's.

Belangenorganisaties COC Nederland en Transgender Netwerk Nederland (TNN) spreken van een overwinning. De huidige regels zorgden volgens hen voor vernederende situatie. Het kwam bijvoorbeeld voor dat transgenders uit de trein werden gezet omdat de conducteur niet geloofde dat ze dezelfde persoon zijn als op hun vervoersbewijs.

De organisaties wijzen erop dat onder meer de Raad van Europa en de Verenigde Naties eerder bij Nederland aandrongen op een wetswijziging. Duitsland, Oostenrijk en Portugal zouden al wetgeving hebben die vergelijkbaar is met de nieuwe Nederlandse wet.

Commissie pleit voor invoering stemprinter

Stemmen bij verkiezingen moet in de toekomst gebeuren met een stemprinter, waarmee kiezers een stembiljet kunnen uitprinten. De biljetten worden vervolgens elektronisch geteld. Dat staat in een woensdag verschenen advies aan minister van Binnenlandse Zaken Ronald Plasterk (PvdA).

Kiezers printen in het stemlokaal zelf een stembiljet uit. Daarop staan alleen de naam van de partij en de kandidaat waarop wordt gestemd. De kiezer controleert het biljet en doet het vervolgens in de stembus. Na het sluiten van de stembussen worden de biljetten elektronisch geteld. Dat kan binnen een uur.

De commissie pleit niet voor de herinvoering van stemcomputers. "Een stemcomputer die de stem elektronisch opslaat en vervolgens telt, is volgens de commissie niet transparant en controleerbaar", schrijft de commissie, die wordt voorgezeten door voormalig VVD-Kamerlid Willibrord van Beek, nu waarnemend commissaris van de koning in Utrecht.

In 2007 besloot het toenmalige kabinet stemcomputers af te schaffen en bij verkiezingen weer met het rode potlood te stemmen. Dat gebeurde nadat een actiegroep rond de voormalige hacker en XS4ALL-oprichter Rop Gonggrijp had gewezen op de nadelen van stemcomputers.

Stemmen met de computer is niet controleerbaar, stelde de actiegroep Wijvertrouwenstemcomputersniet.nl. Bovendien bleken de stemmachines via elektromagnetische straling van een afstand 'af te luisteren'. Gonggrijp reageert dinsdagochtend zeer sceptisch. "Alsof we niet genoeg problemen hadden", twittert hij. Hij noemt het ook 'ridicuul optimistisch' om het systeem in 2019 te introduceren.

Bij de voorgestelde stemprinters wordt elke stem op papier vastgelegd, net als nu. Hertelling blijft daardoor mogelijk. Een voordeel is dat de stemprinter extra hulp kan bieden voor bijvoorbeeld slechtzienden en mensen die niet goed kunnen lezen en schrijven.

Het risico van afluisteren is volgens de commissie aanwezig, maar aanvaardbaar. Nu is het ook mogelijk om een cameraatje te verstoppen in een stemlokaal en zo kiezers te bespioneren, redeneert de commissie.

Facebook kan in niet-verstuurde berichten loeren

Facebook kan berichten van gebruikers bekijken zonder dat deze statusupdates of reacties daadwerkelijk gepubliceerd zijn. Tegenover de Los Angeles Times laat het internetbedrijf weten dat dit binnen de gebruikersovereenkomst valt. In de zomer van vorig jaar volgde Facebook zo'n vijf miljoen Britse en Amerikaanse gebruikers voor een onderzoek.

Met het onderzoek wilde het internetbedrijf de mate van zelfcensuur van Facebook-gebruikers in kaart brengen. Een derde van de statusupdates werd uiteindelijk niet gepubliceerd door de bespioneerde gebruikers. Bij reacties was dat dertien procent.

Facebook benadrukt tegenover de Amerikaanse krant niet inhoudelijk te hebben gekeken naar de berichten. Er werd alleen bijgehouden of iemand een bericht typte van meer dan vijf letters en of dit bericht vervolgens wel of niet binnen tien minuten werd gepubliceerd. Het beursgenoteerde bedrijf geeft aan dit soort data niet langer te volgen.

In de gebruikersovereenkomst geeft Facebook wel aan allerlei andere activiteiten te meten. Dit kan variëren van de foto's waarop een gebruiker klikt, de personen die worden gezocht tot en met de reacties die op berichten van vrienden worden gegeven. Leeftijds- en locatiegegevens worden bijvoorbeeld gebruikt om bepaalde advertenties te tonen.

Weer 2013 kende twee gezichten

Het jaar 2013 gaat de boeken in als een weerjaar vol extremen. Dat concludeert weeronline.nl woensdag na alvast de balans te hebben opgemaakt. Het eerste halfjaar verliep kouder dan gemiddeld en in de de tweede helft van het jaar was het juist warmer dan normaal.

De gemiddelde temperatuur komt in 2013 naar verwachting uit op zo'n 9,8 graden, iets kouder dan normaal. Op zich geen bijzonder gemiddelde, maar het is opgebouwd uit vele extremen, aldus de meteorologen van weeronline.nl. Zo werden in de zomer zeven tropische dagen genoteerd, tegen vier normaal. Ook kwam het voor het eerst sinds 2006 tot een hittegolf.

2013 was ook een droog jaar. Gemiddeld viel er 745 millimeter neerslag. Normaal is dat 847 millimeter. Vooral in de zomer was het droog, maar ook in maart en april viel maar weinig neerslag. Toch werd in maart een neerslagrecord gevestigd. Het regende op 9 maart 24 uur achter elkaar. De herfst was juist een van de natste ooit gemeten.

Andere extremen in het weerjaar 2013 zijn de zware zuidwesterstorm van 28 oktober en de sinterklaasstorm van 5 december. Het was voor het eerst sinds 2002 dat het tot twee zware stormen in een jaar kwam.

Verbruggen: "Armstrong verkondigt totale bullshit"

Hein Verbruggen heeft fel gereageerd op de beschuldigingen van Lance Armstrong aan zijn adres. De oud-voorzitter van de UCI vindt dat Armstrong alleen maar uit is op geld en heeft geen behoefte om het ware verhaal te vertellen.

De verhalen die rondgaan over corruptie lijken te gaan over één incident tijdens de Tour de France van 1999. Armstrong zou toen positief hebben getest, waarna Verbruggen die test heeft laten verdwijnen. Verbruggen zegt zelf dat dit volslagen onzin is. 

"Je zal nooit, nóóit een verhaal vinden over een doofpotaffaire binnen de UCI", meldt Verbruggen tegenover The Telegraph. "Er is nooit iemand omgekocht, wat men ook zegt. Het is bullshit. Niks meer. Ik heb nog nooit een gesprek met iemand gehad, waarin ik heb gezegd dat er iets opgelost moest worden. Ik zie het als een nieuwe industrie, de Lance Armstrong-industrie. Ze maken er nu zelfs films over, het hoort er allemaal bij. Iedereen heeft zijn eigen interesses en die interesses hebben niets te maken met de waarheid."

"Lance Armstrong heeft zijn eigen agenda en die gaat alleen over zijn eigen hachje. Hij wil zijn straffen laten reduceren, of is op zoek naar geld. En meestal gaat het om geld bij Lance. Mijn interesse ligt enkel bij de waarheid. Ik zal het Armstrong nooit vergeven, hij heeft mij een hoop ellende bezorgd."

Nieuwe bondscoach in januari bekend

De KNVB maakt waarschijnlijk volgende maand bekend wie de nieuwe bondscoach wordt van het Nederlands elftal. Dat heeft directeur betaald voetbal van de KNVB Bert van Oostveen woensdag laten weten. Algemeen wordt aangenomen dat Guus Hiddink na het WK de vertrekkende Louis van Gaal zal opvolgen.

Ronald Koeman hoeft definitief niet te rekenen op een aanstelling als bondscoach. "De KNVB heeft nimmer het initiatief genomen om met Koeman of zijn zaakwaarnemer over een eventueel bondscoachschap te praten", zegt Van Oostveen. "Voor de komende periode focussen wij ons op het aanstellen van de nieuwe bondscoach. Daar wil ik het tot op het moment van presenteren bij laten."

Koeman, die er geen geheim van maakte Van Gaal graag op te volgen, reageerde afgelopen weekeinde fel toen het onderwerp Oranje ter sprake kwam. Volgens Van Oostveen is de trainer van Feyenoord absoluut geen loer gedraaid. "De afgelopen dagen zie ik allerlei complottheorieën en feitelijke onjuistheden voorbijkomen in verschillende media. De theorieën vind ik bijzonder hinderlijk en verbazen mij ten zeerste."

Wereldrecord dressuurruiter Dujardin

Dressuurruiter Charlotte Dujardin heeft tijdens de Londen International Horse Show een wereldrecord gereden op de kür op muziek. Tijdens de wereldbekerwedstrijd in Londen kwam ze met Valegro tot een score van 93,975 procent en verbeterde het wereldrecord. 

Edward Gal had het oude record in handen. In 2009 kwam hij samen met Totilas tot een score van 92,300 procent. Dujardin heeft nu alle drie de wereldrecords in handen. Op de grand prix en grand prix special heeft de olympisch kampioene ook de hoogste score ooit genoteerd.

Gal werd in Londen met Glock's Undercover tweede. Samen kwamen ze tot een score van 87,425 procent. Het brons was voor Danielle Heijkoop. Met Kingsley Siro liet ze 80,625 procent noteren. 

Faber verkiest PSV boven Roda JC

Ernest Faber heeft geen interesse om de nieuwe trainer van Roda JC te worden. De oud-voetballer blijft trouw aan PSV, waar hij een van de assistenten is van Phillip Cocu. "Ik ben aan deze klus met mijn volle verstand begonnen en dien mijn contract uit", laat hij woensdag weten in het Eindhovens Dagblad.

Faber gold als een van de belangrijkste kandidaten om de zondag ontslagen Ruud Brood op te volgen bij Roda. "Dat streelt, maar ik geef bij deze al duidelijkheid." Hij laat zich niet afschrikken door de slechte resultaten van PSV. "Daar lopen we niet voor weg. Ik heb er vertrouwen in dat we dat samen kunnen ombuigen."

Youp van 't Hek woensdag gewoon op podium

Youp van 't Hek staat woensdagavond gewoon op het podium in Lelystad. "Ik ben geen mietje", twitterde de cabaretier. Van 't Hek brak dinsdagavond zijn voorstelling af omdat hij zich vanwege een griep niet goed genoeg voelde om verder te gaan.

De 59-jarige cabaretier doet de show van dinsdagavond waarschijnlijk over. Van 't Hek reist met zijn voorstelling Wigwam door Nederland. De cabaretier doet onder meer nog Hoorn, Schiedam en Groningen aan.

Directeur Openluchtmuseum vertrekt

Het Nederlands Openluchtmuseum en directeur Pieter-Matthijs Gijsbers gaan uit elkaar. Gijsbers is het niet eens met de beoogde toekomstige organisatiestructuur. Het Arnhemse museum en Gijsbers hebben besloten de samenwerking 'in goed overleg' te beëindigen.

Sinds september wordt gezocht naar een nieuwe algemeen directeur. Gijsbers blijft zijn huidige functie vervullen tot zijn vervanger aantreedt. Op dat moment legt ook directievoorzitter Jaap de Jong zijn (interim)functie neer.

De in 1964 geboren Gijsbers is sinds april 2009 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum en is verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de presentatie van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Ook moet hij geld van sponsors, fondsen en mecenassen zien los te krijgen en treedt hij op als ambassadeur van het museum.

"Gijsbers heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling, vernieuwing en verbreding van het Nederlands Openluchtmuseum", zegt de voorzitter van de raad van toezicht Jeroen van der Veer in een verklaring. "Met name noem ik daarbij de opdracht aan het Openluchtmuseum om, in samenwerking met onder andere het Rijksmuseum, de canon van de Nederlandse Geschiedenis te presenteren."

Woonbond teleurgesteld in Duivesteijn

De Woonbond is teleurgesteld over wat PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft binnengehaald in het debat over het woonakkoord. "Wat hij heeft bereikt is minimaal", reageerde directeur Ronald Paping woensdagochtend bij de NOS. "Ik had er meer van verwacht." Hij vindt het slecht dat Duivesteijn toch voor het akkoord stemde.

Duijvesteijn had geëist dat de verhuurdersheffing, die 1,7 miljard euro moet gaan opleveren, een tijdelijke maatregel zou worden. Ook wilde hij dat een deel van de opbrengst in een investeringsfonds voor wonen en wijken zou komen.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) zegde dinsdag toe dat de heffing over twee jaar wordt geëvalueerd in plaats van over drie jaar. Naar aanleiding daarvan kan de verhuurdersheffing worden verlaagd. Ook gaat Blok kijken of er een investeringsfonds kan komen en gaat hij onderzoek doen naar een tussenvorm van wonen en huren.

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, denkt dat corporaties de huren door de verhuurdersheffing flink gaan verhogen en minder gaan investeren in onderhoud van hun bezit. De toezegging van een investeringsfonds is een loze belofte, vindt Paping. Volgens hem komt er helemaal geen geld in het fonds.

Puber naait bloedmooie juf van 34

Het 'geile juffen'-bericht van vandaag neemt ons mee naar Davis, een idyllisch plaatsje in de Amerikaanse staat Utah. Waar in de meeste berichten een bronstige puber een lerares te grazen neemt waar menigeen nog zijn hond van zou aftrappen, is de juf in dit verhaaltje bloedmooi. Desondanks is de 17-jarige jongen in kwestie geen baas, want hij naaide Brianne Land Altice nogmaals door naar de politie te stappen.

De 34-jarige blondine begon haar carrière negen jaar geleden op een basisschool. In augustus vorig jaar kon Altice op Davis High School aan de slag als lerares Engels. Begin dit jaar sloeg de vonk over tussen haar en de hitsige puber, die toen slechts 16 jaar jong was.

Tussen januari en 30 september reeg de knaap de mooie juf driemaal aan zijn spermaspeer. Onder andere de woning van de docente in South Weber en een park vormden het decor van hun vrijpartijen. Uiteindelijk kwam het verhaal toch uit, en deed de jongen zijn verhaal bij de politie.

Zo kon de knul exact het interieur van het huis van zijn lerares omschrijven. Ook kon hij in geuren en kleuren vertellen welke tatoeages zij allemaal op haar lichaam heeft. In december werd Altice in de boeien geslagen en in Davis County Jail gegooid.

Uiteraard heeft de school haar direct de zak gegeven. Tot overmaat van ramp heeft de man van de geile juf vorige maand de scheidingspapieren ondertekend. In de rechtbank van Farmington is zij gisteren aangeklaagd voor drie verkrachtingen.

AlticeNice! Vieze verkrachtster, pek en veren! (foto: Davis School District)

Europees akkoord over spaargarantiefonds

Spaarbedragen tot een bedrag van honderdduizend euro worden voortaan gegarandeerd uit een vooraf gevuld depositogarantiefonds. Dat zijn het Europees Parlement, de Europese Commissie en de regeringsleiders van de lidstaten van de Europese Unie dinsdagavond overeengekomen, maakte eurocommissaris Michael Barnier (interne markt) bekend.

Nu al worden in principe binnen de EU bedragen tot honderdduizend euro gegarandeerd, mocht een bank omvallen. Dat wordt echter betaald uit nationale fondsen, die achteraf worden bijeengebracht door de resterende banken in het land. In verschillende Europese landen heeft dat tot problemen geleid, omdat de andere banken ook al zwak waren.

Onder de nu gemaakte afspraak moet per lidstaat in de komende tien jaar een fonds worden gevuld door de banken. Hoe risicovoller de bank opereert, hoe meer deze moet bijdragen. Na tien jaar moet in het fonds een bedrag zitten van ten minste 0,8 procent van de totale gegarandeerde spaarbedragen in het land.

Mocht het nationaal gevulde fonds niet voldoende zijn, dan wordt alsnog achteraf aangeklopt bij de andere banken. Als ook dat niet genoeg geld oplevert, mag gebruik worden gemaakt van andere leningen, zoals vanuit garantiefondsen van andere landen.

Naast de afspraak over de financiering van het depositogarantiestelsel (DGS) is verder afgesproken dat spaarders binnen zeven werkdagen na het omvallen van een bank weer over een deel van hun geld moeten kunnen beschikken. Nu is dat nog twintig werkdagen. Dat wordt in de komende tien jaar teruggebracht tot zeven.

De overeenkomst over het DGS, die nog wel officieel moet worden goedgekeurd door het parlement en de Europese Raad, maakt onderdeel uit van de bankenunie. Vorige week werd al door dezelfde partijen een overeenkomst gesloten over de bail-in, waarin is afgesproken hoe aandeelhouders en obligatiehouders moeten meebetalen aan de redding van een bank. In de komende dagen wordt door de Europese leiders nog gesproken over de 'single resolution mechanism': wie verantwoordelijk wordt over het afwikkelen van slechte banken, en waaruit dat wordt betaald.

Diplomatieke rel VS en India na visitatie diplomate

Er is een diplomatieke rel ontstaan tussen de Verenigde Staten en India na de arrestatie en visitatie in New York van een Indiase diplomate. De vrouw werd vorige week aangehouden op verdenking van visumfraude.

Devyani Khobragade is plaatsvervangend consul-generaal in New York. Ze werd gearresteerd, omdat ze vervalste documenten zou hebben gebruikt om een werkvergunning voor haar huishoudster te krijgen.

In een e-mail aan haar collega's in India liet de 39-jarige diplomate weten dat ze werd geboeid, zich moest uitkleden en werd gevisiteerd.

'Doorbraak in onderhandelingen bankenunie'

De minister van financiën van de zeventien eurolanden hebben dinsdagnacht een akkoord bereikt over de stroppenpot voor falende banken. Dat schrijft de Financial Times. De stroppenpot is onderdeel van het zogenoemde 'single resolution mechanism' (SRM), het laatste onderdeel van de bankenunie waarover nog een akkoord moet worden bereikt.

Volgens de Britse zakenkrant sprak Europees commissaris Olli Rehn (monetaire zaken) na afloop van de ingelaste eurogroep over een keerpunt in de onderhandelingen. "We hebben een cruciale doorbraak bereikt", citeert de krant de eurocommissaris. Volgens Rehn kunnen de ministers hierdoor een 'vredige kerst' tegemoet zien. De woordvoerder van Rehn was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Volgens minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was de Eurogroepvergadering een 'constructieve bijeenkomst'. Hij sprak volgens zijn woordvoerder niet over een doorbraak. "Vanavond gaan we verder, met de ecofin."

In de SRM moet worden geregeld wie banken ontmantelt als zij het financieel niet redden, en hoe deze afwikkeling betaald wordt. Over dit laatste onderdeel zou nu dus een overeenkomst zijn gesloten. Volgens bronnen van de Financial Times wordt de SRM in tweeën gebroken. Een nationaal opgebouwd fonds moet de periode overbruggen waarin er nog niet voldoende geld zit in het tweede definitieve Europese fonds.

De ministers van financiën van alle 27 lidstaten van de Europese Unie komen woensdag bijeen om verder te praten over de SRM.

Uitspraak in zaak pedostukken van journaliste

De rechter doet woensdag uitspraak in het kort geding dat vastgoedmiljonair Arthur Paes aanspande tegen journaliste Sanne Terlingen over haar artikelen over zijn vermeende kindermisbruik. Paes eist dat ze op sociale media en haar eigen weblog de stukken over Ghanese aangiften van misbruik tegen hem rectificeert.

Paes eiste eerder nog dat de journaliste de gepubliceerde artikelen, in onder meer Oneworld en op Villamedia zou terugtrekken. Daarbij eist de Limburger tienduizend euro schadevergoeding. Hij stelt dat de beschuldigingen vals zijn en zegt in Ghana te zijn vrijgesproken. Terlingen zou wederhoor en goed onderzoek achterwege hebben gelaten.

Terlingen stelt Paes meerdere keren inzage te hebben gegeven in haar artikelen over vermeende Ghanese slachtoffers. Ze stelt dat na wederhoor steeds nare dingen met de bronnen zou zijn gebeurd. Zo ontkende een van haar bronnen opeens haar ooit gesproken te hebben.

De journaliste heeft vertrouwen in de goede afloop van het kort geding. "Ik weet dat ik ook nog in hoger beroep kan gaan tegen de uitspraak", aldus Terlingen. De uitspraak wordt woensdagmiddag verwacht.

Treinrover Ronnie Biggs overleden

Een van de beroemdste en beruchtste overvallers uit de Britse geschiedenis, Ronnie Biggs, is dinsdagnacht overleden. Dat meldt persbureau PA. Biggs was 84 jaar.

Biggs verwierf wereldfaam met een spectaculaire treinoverval die de Britse geschiedenis inging als de Great Train Robbery. Samen met een groep handlangers dwong hij op 8 augustus 1963 een posttrein tot stilstand op de lijn van Glasgow naar Londen. De bende ging ervandoor met 125 postzakken vol geld, in totaal zo'n 2,6 miljoen pond (tegenwoordig zo'n 47 miljoen euro).

Biggs werd voor zijn aandeel in de roofoverval tot dertig jaar gevangenisstraf veroordeeld, maar hij wist te ontsnappen uit de bekende Wandsworth-gevangenis, na minder dan twee jaar van zijn straf te hebben uitgezeten. Hij vluchtte via Frankrijk, Australië en Panama naar Brazilië, dat geen uitleveringsverdrag met Groot-Brittannië had. In Rio de Janeiro liet hij zich graag fotograferen door toeristen, met een biertje in de ene en een of twee aantrekkelijke vrouwen in de andere hand.

Aan dat flamboyante leven kwam een einde door toedoen van Biggs zelf, toen hij in 2001 aan Scotland Yard vertelde dat hij bereid was om naar Engeland te komen en zich over te geven aan de autoriteiten. Na medisch onderzoek en een korte juridische procedure belandde Biggs dat zelfde jaar nog in een Britse cel.

In 2009 werd Biggs op humanitaire gronden vrijgelaten. Hij belandde vanwege zijn zwakke gezondheid in het ziekenhuis en werd later overgebracht naar een verpleeghuis in het noorden van Londen. Zijn gezondheid ging de laatste jaren steeds verder achteruit en hij werd meerdere keren getroffen door een beroerte.

De BBC zendt woensdagavond per toeval het eerste deel van een tweedelige serie over de Great Train Robbery uit.

Bruce Reynolds, het brein achter de overval, overleed in februari op 81-jarige leeftijd. Biggs was aanwezig op de uitvaart. Het was de laatste keer dat hij in het openbaar werd gezien.

Spoedreparaties aan ruimtestation ISS

Twee Amerikaanse astronauten in het internationale ruimtestation ISS kunnen niet rustig van de feestdagen genieten. Ze moeten de komende dagen meerdere ruimtewandelingen maken om een deel van het koelsysteem te repareren. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdagavond gezegd.

De twee Amerikanen moeten ten minste twee keer - op zaterdag en maandag - naar buiten om een pomp te vervangen. Als de werkzaamheden uitlopen zullen Rick Mastracchio en Michael Hopkins ook woensdag op eerste kerstdag de ruimte in moeten. "De komende week hebben we het druk met ruimtewandelingen, dus we zullen hier niet veel twitteren", schreef Mastracchio op Twitter.

De helft van het koelsysteem viel vorige week woensdag uit. Vanwege een kapotte klep in een pomp werd een van de kabels waar koelvloeistof doorheen loopt te koud. De bemanning zag zich genoodzaakt alle niet-essentiële systemen uit te schakelen en ook een aantal wetenschappelijke experimenten stil te leggen. De astronauten lopen momenteel geen gevaar, maar NASA wil geen risico's nemen en heeft daarom besloten het koelsysteem zo snel mogelijk te repareren.

Het is voor het eerst sinds juli dat de Amerikanen zich weer aan een ruimtewandeling wagen. Tijdens de laatste wandeling verdronk een Italiaanse astronaut bijna vanwege een lek in zijn helm. Het onderzoek naar dat incident loopt nog, maar vermoed wordt dat het koelsysteem in het pak niet naar behoren functioneerde. Voor de komende ruimtewandelingen worden andere pakken gebruikt.

CDA op de bres voor langdurige ggz

Als iemand langdurig zorg nodig heeft, moet het niet uitmaken of het gaat om hulp bij lichamelijke of geestelijke klachten. CDA-Tweede Kamerlid Mona Keijzer wil daarom dat de langdurige, zware geestelijke gezondheidszorg (ggz) niet wordt overgeheveld naar de zorgverzekeraars, zoals in de plannen van het kabinet staat. Keijzer wil dat de langdurige ggz-zorg in de toekomstige kern-AWBZ blijft en zo een verzekerd recht blijft.

Het CDA-Kamerlid geeft woensdag voor het debat met staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) over de hervorming van de langdurige zorg aan dat haar partij nog veel vragen heeft bij dit onderdeel van de plannen. Keijzer is onder meer bezorgd dat kwetsbare mensen die afhankelijk zijn van zorg daar minder makkelijk toegang toe krijgen.

"De langdurige ggz-zorg wordt overgeheveld naar de zorgverzekeringswet, terwijl andere langdurige zorg wel in de AWBZ blijft. Waarom, dat is ons een raadsel. Wat maakt het uit wat de reden is dat je voor de rest van je leven zorg nodig hebt?", vindt Keijzer.

'Imam bedreigd door radicale moslims'

De Amsterdamse jongerenimam Yassin Elforkani heeft aangifte gedaan van bedreigingen door radicale jongere moslims. Ook het CDA-raadslid en jongerenwerker Ibrahim Wijbenga wordt vanwege zijn gematigde standpunten bedreigd en heeft aangifte gedaan, schrijft de Volkskrant woensdag.

Elforkani neemt in zijn preken afstand van de jihadgang. Hij wordt volgens de krant op straat bespuugd en uitgemaakt voor afvallige, hypocriet en verrader. Wijbenga kreeg een lading beledigingen over zich heen nadat hij Syriëgangers en hun sympathisanten in de Volkskrant 'tikkende tijdbommen' noemde. Een roc-leerling stuurde hem via Twitter een afbeelding van een zwarte vlag met daarop een kalasjnikov. "Ik waarschuw je, beledig de islam niet", stond daar in hoofdletters en met uitroeptekens bij.

Op drie adressen waar Wijbenga verblijft, zijn veiligheidsmaatregelen genomen. Voor een debat over de strijd in Syrië in het Partycentrum Noord in Amsterdam paste hij een kogelvrij vest. Vanwege de extra veiligheidsmaatregelen -er liepen onder meer agenten in burger rond- droeg hij het uiteindelijk niet. Voor het debat waren ook radicale jongeren uitgenodigd. Een van hen boycotte het debat omdat hij niet met Elforkani aan tafel wilde zitten.

Wijbenga en Elforkani zien volgens de krant een beperkte, maar groeiende groep geradicaliseerde jongeren die als een soort 'jihad-hooligans' te werk gaan. Ze liggen niet alleen op internet op ramkoers, maar intimideren ook op straat en in moskeeën. Imams die in hun ogen te gematigd zijn, worden uitgemaakt voor huichelaar, ongelovige of afvallige. Elforkani wijst er in de krant op dat zulke woorden in het kader van de Al-Qaida-ideologie bedreigend zijn. "Een ongelovige mag worden gedood."

'Paus komt hopelijk naar Amsterdam'

De Nederlandse bisschoppen hopen paus Franciscus komend jaar naar Amsterdam te halen. De plannen hiertoe worden op de bisschoppenconferentie in januari uitgewerkt, zegt een woordvoerder van bisschop Jos Punt van Haarlem-Amsterdam woensdag in Trouw.

Punt heeft de paus tijdens een persoonlijk gesprek in september al uitgenodigd om naar Nederland te komen. De Vaticaanse ambassade in Den Haag, de apostolische nuntiatuur, was dinsdagavond volgens de krant niet bereikbaar om toe te lichten of de paus daadwerkelijk komt.

De laatste keer dat Nederland door een paus werd bezocht was in 1985, toen Johannes Paulus II Nederland aandeed. Het bezoek liep volgens de krant uit op een mislukking. Er werden posters met bedreigingen verspreid en de paus werd streng toegesproken door Hedwig Wasser van de Acht Mei Beweging. Daarin hadden katholieke organisaties zich verenigd om zich in te zetten voor vrouwenrechten en openheid binnen de kerk.

'Corrupte politicus kreeg drie ton wachtgeld'

De wegens corruptie veroordeelde provinciebestuurder van Noord-Holland Ton Hooijmaijers (VVD) heeft sinds zijn aftreden in 2009 al bijna 334 duizend euro wachtgeld ontvangen. Dat schrijft De Telegraaf woensdag na een navraag bij de provincie.

Hooijmaijers werd vorige maand veroordeeld tot drie jaar cel, maar zit nog niet vast omdat hij in hoger beroep kan. Ook deze maand krijgt hij ruim zesduizend euro wachtgeld. Daar is volgens de provincie niets aan te doen omdat de regels nu eenmaal zo zijn. "Als men het anders wil, zal de nationale wetgeving hierover gewijzigd moeten worden. Dat moet in Den Haag gebeuren en niet bij de provincie", zegt een woordvoerder van Noord-Holland in de krant.

Hooijmaijers beklaagde zich er in de media over weinig geld te hebben en stelde onlangs nog alles aan te grijpen om het hoofd boven water te houden. Justitie legde in 2010 voor 1,8 miljoen euro beslag op de bezittingen van Hooijmaijers.

Verlinde overspoeld met steunbetuigingen BN'ers

Albert Verlinde krijgt uit showbizzland de ene na de andere steunbetuiging nu zijn huwelijk met Onno Hoes in zwaar weer verkeert. "Robert ten Brink, Willeke Alberti, Frans Bauer, Jeroen van der Boom: ze steken mij allemaal een hart onder de riem", aldus Verlinde woensdag in het AD. "Ze vertellen mij de rug recht te houden."

Hoewel Verlinde het logisch vindt dat hij nu in de schijnwerpers staat, is hij niet te spreken over de berichtgeving van Evert Santegoeds. "Steeds weer komt Evert met 'onthullingen', maar het is allemaal geen nieuws. Die jongen waar hij nu weer mee op de proppen komt? Totale onzin. Ze sparen dingen op om elke dag weer met iets te komen. Het is nu op mijn persoon gericht. Hoge bomen vangen nu eenmaal veel wind."

Hoes ontkende dinsdagavond dat hij een affaire heeft gehad met de 23-jarige Danny, nadat hij eerder zoenend was betrapt met de 24-jarige Ruud Schepers. Danny deed zijn verhaal in roddelblad Privé.

Patch 2.1 is geen Fantasy meer

Square Enix heeft na lang wachten eindelijk Patch 2.1 update voor Final Fantasy XIV: A Realm Reborn beschikbaar gesteld. Onder de naam A Realm Awoken biedt Patch 2.1 update veel nieuwe content, waaronder:

 • De Crystal Tower: Deze tot in de hemel reikende enorme monoliet, waarvan lang werd gedacht dat ze een legende was uit vervlogen tijden, is blootgelegd in de nasleep van de Calamity. Spelers die de mysteries van deze toren willen ontrafelen, moeten door het Labyrinth of the Ancients, een gevaarlijke doolhof die naar de ingang van de toren zelf leidt. Doorloop deze nieuwe dungeon met maximaal 24 spelers en strijd tegen de duistere krachten binnenin die zijn ontwaakt.
 • De Wolves’ Den: Deze PvP-arena, vernoemd naar een groep Roegadyn Sea Wolves die dit vreemde kroesvormige eiland voor de kust van Limsa Lominsa hebben ontdekt, zal binnenkort open worden gesteld voor alle Grand Companies van Eorzea, in de hoop dat de georganiseerde gevechten hier de verdediging van het rijk zullen versterken.
 • Behuizing: De Lavender Beds (Gridania), de Goblet (Ul’dah) en Mist (Limsa Lominsa) zijn de drie unieke woondistricten in elke stadstaat. Geniet en creëer een unieke uitvalsbasis waar je vrije gezellen zich thuis kunnen voelen. Koop een kavel land en ga bouwen, gebruikmakend van configureerbare woonaccessoires en decoraties/meubilair voor binnen en buiten.
 • Thornmarch: De Moogles proberen hun legendarische leider Good King Moggle Mog XII weer tot leven te brengen. Vormt de terugkeer van dit mythische wezen een bedreiging voor de Warriors of Light?
 • Beast Tribe Quests: Kom meer te weten over de beast tribes van Eorzea via deze dagelijkse quests.
 • Treasure Hunt: Zoek met maximaal vier spelers naar begraven schatten en geroofde goederen.
 • Aesthetician: Er is een nieuwe quest toegevoegd die je in staat stelt om vriendschap te sluiten met een zeer talentvolle estheticus. Als je de quest voltooit, kun je je kapsel, gezichtsverf en nog veel meer wijzigen.
 • Hildibrand, Agent of Enquiry: Nashu Mhakarraca, de trouwe assistent van Hildibrand, moet al haar deductieve krachten aanspreken om de vele mysteries te ontrafelen die Eorzea op de proef stellen. Ongebruikelijke zombie-activiteit in Ul’dah, zeg je? Dat klinkt als een zaak!
 • Pharos Sirius: Deze verlaten vuurtoren, die op opvallende wijze wordt doorboord door gecorrumpeerde kristallen, is tot domein verkozen door de sirene van Umbra. Om dit baken der beschaving opnieuw te laten schijnen, zullen avonturiers zich binnen moeten wagen, zodat ze de verleidster en haar legioen van ondode volgelingen kunnen verslaan.
 • Haukke Manor (Hard), Copperbell Mines (Hard): Nieuwe gevaren en formidabele tegenstanders wachten hen die deze dungeons opnieuw durven te bezoeken om zichzelf op de proef te stellen in de nieuwe moeilijke modus.
 • Duty Roulette: Via de Duty Roulette kunnen spelers willekeurig instanced dungeons, trials en guildhests spelen. Er zijn vier roulettecategorieën, die elk één keer per dag kunnen worden geselecteerd en waarmee avonturiers grote bonusbeloningen kunnen verdienen.
 • The Howling Eye (Extreme), The Navel (Extreme), The Bowl of Embers (Extreme): Nieuwe extreme gevechten tegen drie primals: Garuda, Titan en Ifrit.
 • The Minstrel’s Ballad: Ultima’s Bane: Stel jezelf nog eenmaal op de proef en vecht tegen het Ultima Weapon in de moeilijke modus van dit nieuwe eindgevecht.
 • Missies hoofdscenario: Waar licht is, is schaduw. De beast tribes volharden in hun pogingen om de primals op te roepen. De eens verslagen Garleaanse strijdkrachten komen opnieuw tevoorschijn met nieuwe oorlogsambities. En de onheilspellende Ascianen loeren vanuit de schaduw, terwijl hun aanwezigheid duistere krachten opwekt die reeds lang in vergetelheid zijn geraakt.
 • Terwijl nieuwe bedreigingen opdoemen, moeten de avonturiers nogmaals gehoor geven aan de roep van het Crystal.

Final Fantasy XIV: A Realm Reborn is verkrijgbaar voor PlayStation 3 en pc en in april 2014 voor PlayStation 4. Nieuwe accounts kunnen gebruikmaken van een gratis kennismakingsperiode van 30 dagen. Maandelijkse abonnementen zijn te verkrijgen vanaf € 10,99.

Lottowinnaar geeft 40 miljoen dollar weg

De winnaar van de Canadese lotto zal de gewonnen 40 miljoen dollar weggegeven aan goede doelen. "Ik heb het al goed en kan prima voor mezelf en mijn kinderen zorgen met het geld dat ik al heb", aldus Tom Crist tegen CBC News.

De vrouw met wie Crist 33 jaar getrouwd was overleed twee jaar geleden aan de gevolgen van kanker. Daarom doneert hij de miljoenen, om zijn vrouw te herdenken. Het geld komt in een trustfund dat Crist reeds opgezet had voor filantropische doeleinden. Zijn kinderen kiezen steeds de doelen waaraan het geld gegeven wordt.

Crist wilde zijn daad eigenlijk geheim houden. Dat lukte aanvankelijk ook, want hij won de prijs al in mei. Zelfs zijn familie en vrienden wisten van niks. Hij hoopte het geld anoniem te kunnen schenken, maar de loterij die hij won, eist dat de winnaars bekend worden gemaakt.

Overigens is Crist reeds miljardair. Toen hij een jaar geleden met pensioen ging, verkocht hij zijn electronicagroothandel voor meer dan een miljard.

Lottowinnaar geeft 40 miljoen dollar weg
Lottowinnaar geeft 40 miljoen dollar weg (Foto: ANP)

Dark Souls II stript volgend jaar

Vanaf 8 januari worden er wekelijks twee pagina's toegevoegd aan Dark Souls II: Into the Light, een comic gebaseerd op het universum van Dark Souls. De comic zal hier te vinden zijn.

De comic-pagina is nog niet online, maar Namco Bandai heeft wel een eerste teaser meegestuurd, die hieronder te zien is. Het verhaal wordt geschreven door Rob Williams en Andi Ewington en moet meer inzichten geven in het universum van Dark Souls, voor fans en voor nieuwkomers.

Dark Souls II komt op 14 maart uit voor PlayStation 3 en Xbox 360. Een pc-versie wordt later in 2014 verwacht.

Dark Souls comic

FOK! wat een weer... Pffff

Jojo! Het is vandaag prima weer om boodschappen te doen en ook al was dat niet zo, dan tóch!

Er zit werkelijk helemaal geen schot in het weer. Een groot gedeelte van de dag overheerst de bewolking en af en toe valt er wat regen. Als het even meezit klaart het in de middag wat op en dan ziet het er allemaal iets minder somber uit. De grootste kans op zon heeft het zuidwesten. Het blijft met 9 graden nog steeds zeer zacht voor december. De wind draait weer naar zuid- tot zuidwest en is matig tot vrij krachtig.

De komende dagen gaat de wind weer een grotere rol spelen en passeren er een paar actievere fronten. Het is en het blijft verder te zacht voor de tijd van het jaar.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 

 Lucht1
Kuikenbiefstuk maakte een paar fraaie foto's van diverse wolkenluchten.

 Kucht2
De luchten waren in Utrecht zeer divers.

 Lucht3
Vervolgens ging Kuikenbiefstuk boodschappen doen.

 Lucht4
En ook dit is weer een prachtig plaatje. Heel divers dus.

 

 


 

 

 

 

 

 

Dragon Ball Z-demo gaat maar door

Namco Bandai heeft de demo voor Dragon Ball Z: Battle of Z beschikbaar gesteld op PlayStation Network en XBOX Live Marketplace. De demo 

Met de demo kun je de eerste vier singleplayermissies spelen en zijn er vier personages speelbaar namelijk Goku, Kid Gohan, Krillin en Piccolo. In multiplayer is het mogelijk om co-op en de battle-modus uit te proberen. En natuurlijk tegen andere demo-gebruikers.

Als de game uitkomt behoud je de DP (Dragon Points) en PP (Premium Points). Je mag ook meteen verder met de vijfde singleplayermissie en de spelerslog en gewonnen kaarten gaan ook mee.

Om duidelijk te maken wat er allemaal in de demo te zien is zijn er twee video's opgedoken met een totale lengte van een aflevering van de anime. Gelukkig duurt het casten van een kamehameha niet zo lang als in de televisieserie.

Dragon Ball Z: Battle of Z komt 24 januari uit voor PlayStation 3, Xbox 360 en PlayStation Vita.

[Copa del Rey] Granada sneuvelt in vierde ronde

Granada is dinsdag uitgeschakeld in de vierde ronde van de Copa del Rey. Ne een 2-0 uitzege anderhalve week geleden bij Alcorcon, werd in eigen huis met 2-0 verloren van de ploeg van het tweede niveau. In de verlenging viel vervolgens geen beslissing waarna Alcorcon de strafschoppen beter nam.

Barcelona won met 3-0 van Cartagena. Pedro, Cristian Tello en Neymar scoorden. De eerste wedstrijd had Barça al met 4-1 gewonnen waardoor een plaats in de achtste finale al vrijwel zeker was voor de Catalanen.

Getafe won dinsdag met 4-1 van Girona. Na een 1-1 gelijkspel in de heenwedstrijd stelde Getafe daarmee een plaats bij de laatste zestien veilig. Levante won met 4-0 bij Recreativo Huelva. De heenwedstrijd was door de Valencianen nog met 1-0 verloren. Villarreal won uit bij Elche met 1-0. Daarmee werd de 2-2 uit het eerste duel alsnog in het voordeel van Villarreal omgebogen.

Osasuna en Malaga speelden dinsdag met 1-1 gelijk. Omdat de wedstrijd in Malaga al in een 3-3 remise was geëindigd, ging Osasuna op basis van de uitgoals naar de achtste finale.

Oud-zeiler Van Rietschoten overleden

Oud-zeiler Conny van Rietschoten is dinsdag in Portugal overleden. Hij is 87 jaar geworden. Dat meldt het Watersportverbond. Van Rietschotens gezondheid liet al langere tijd te wensen over.

De geboren Rotterdammer schreef zeilgeschiedenis door in 1978 en 1982 de Whitbread Round the World Race, de voorloper van de Volvo Ocean Race, te winnen. Hij professionaliseerde volgens de bond de zeilsport.

Sinds 1982 wordt de Conny van Rietschoten Trofee voor beste zeiler van het jaar uitgereikt. Dit jaar ging die naar Simeon Tienpont die als lid van het Oracle Team USA afgelopen zomer de America's Cup won.

Gemeenteraad van Maastricht praat met Hoes

De fractievoorzitters van de gemeenteraad van Maastricht gaan woensdag weer in gesprek met burgemeester Onno Hoes (VVD). Onderwerp van de bijeenkomst is opnieuw diens zoen met een 24-jarige Maastrichtenaar.

De vergadering is woensdagavond om 21.00 uur in het stadhuis. Eerder oordeelde de raad dat de gefotografeerde affaire een privézaak was en zonder politieke gevolgen kon blijven.

Of het hoofd van de burgemeester op het hakblok terechtkomt, blijft vooralsnog onzeker. Fractievoorzitter Kitty Nuyts van de Liberale Partij Maastricht zegt zich grote zorgen te maken over de positie van de Hoes. "De rust moet weerkeren, het belang van de stad staat voorop", zei ze. "We moeten met elkaar praten over de positie van Hoes."

Gemeenteraad van Maastricht praat met Hoes
Gemeenteraad van Maastricht praat met Hoes (Foto: ANP)

Eerste Kamer stemt in met woonakkoord

De Eerste Kamer heeft dinsdagnacht ingestemd met de verhuurdersheffing en de overige maatregelen uit het woonakkoord. VVD, PvdA, D66, ChristenUnie en SGP stemden voor, wat een nipte meerderheid opleverde van 38 zetels. De overige 37 senatoren stemden tegen.

De uitslag van de stemming was geen verrassing meer nadat duidelijk was geworden dat PvdA-senator Adri Duivesteijn genoegen nam met de toezeggingen rondom de verhuurdersheffing die minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) had gedaan. "Op deze manier heeft het een vorm gekregen waar de PvdA mee kan leven", zei Duivesteijn dinsdagavond laat.

Eerder dinsdag had Duivesteijn geëist dat de verhuurdersheffing, die 1,7 miljard euro moet gaan opleveren, een tijdelijke maatregel zou worden. Ook wilde hij dat een deel van de opbrengst in een investeringsfonds voor wonen en wijken zou komen.

Blok zegde daarop toe dat de verhuurdersheffing over twee jaar wordt geëvalueerd, in plaats van over drie jaar. Naar aanleiding daarvan kan de verhuurdersheffing worden verlaagd. Wel moet dan elders op de begroting geld worden gevonden. Ook gaat Blok kijken of er een investeringsfonds kan komen en gaat hij onderzoek doen naar een tussenvorm van wonen en huren, een andere wens van Duivesteijn.

Diverse oppositiepartijen in de Eerste Kamer stelden dat Blok louter boterzachte toezeggingen had gedaan, en verweten Duivesteijn een draai te hebben gemaakt. "Ik tel mijn zegeningen, maar ga zeker niet zeggen dat ik heel rijk geworden ben. De stap die nu is gezet, is voldoende", reageerde Duivesteijn.

Doordat de woonakkoordpartijen in de Eerste Kamer de kleinst mogelijke meerderheid hebben, was Duivesteijn in de positie in zijn eentje het woonakkoord te torpederen. Om dat te voorkomen heeft de afgelopen dagen veelvuldig overleg plaatsgevonden tussen het kabinet, de PvdA-senaatsfractie en de overige woonakkoordpartijen. De uitkomst daarvan was tot aan het debat onbekend.

Corporaties en commerciële verhuurders moeten de verhuurdersheffing vanaf volgend jaar gaan betalen. Het woonakkoord regelt verder dat de aftrek van de hypotheekrente geleidelijk wordt beperkt.

'ItaliŽ vernedert migranten'

De Italiaanse regering heeft dinsdag een onderzoek toegezegd naar de behandeling van migranten. Er is ophef ontstaan over een video waarop is te zien hoe de vluchtelingen zich in de kou moeten ontkleden om vervolgens te worden afgespoten met een middel dat schurft tegengaat. De video werd gemaakt in een opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa.

De Italiaanse regering had eerder toegezegd de behandeling van migranten te verbeteren. Politici en advocaten hebben de gebeurtenissen op Lampedusa dan ook scherp veroordeeld. Ze noemden de behandeling 'vernederend en een geciviliseerd land onwaardig'.

UNHCR liet weten de behandeling onacceptabel te vinden en eist dat de vluchtelingen direct worden overgebracht naar asielzoekerscentra op het Italiaanse vasteland. Het asielzoekerscentrum op Lampedusa zit overvol. Volgens UNHCR is de situatie onhoudbaar.

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft toegezegd dat er een onderzoek wordt opgestart en zei dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen.


Italy probes treatment of Lampedusa migrants 'forced to strip' (Tg2)

Bommelder Harvard had examenvrees

De 20-jarige student die maandag valse bommeldingen deed op de Amerikaanse Universiteit van Harvard bij Boston deed dat om onder een examen uit te komen. Dat heeft de FBI dinsdag bekendgemaakt.

Volgens Eldo Kim handelde hij alleen toen hij een email stuurde met daarin de melding dat er in verschillende gebouwen van Harvard bommen lagen. Hij moet woensdag voor een hoorzitting naar de rechtbank en kan een maximale celstraf krijgen van 5 jaar en een boete van 250.000 dollar.

Vier gebouwen van het universiteitscomplex werden maandag ontruimd na de bommeldingen en examens werden afgelast.

Bommelder Harvard wilde geen examen
Bommelder Harvard had examenvrees (Foto: ANP)

Middelkoop door op KNLTB Masters

Matwé Middelkoop heeft dinsdag de tweede ronde bereikt van de KNLTB Masters in Rotterdam. De Bredase tennisser was met 6-4 en 7-5 Wesley Koolhof de baas. Eerder op de dag had Boy Westerhof zich al geplaatst ten koste van Mark de Jong. In 39 minuten was de 6-0 en 6-1 eindstand bereikt. Antal van der Duim won van Nick van der Meer: 7-6 (5) en 6-4.

Bij de vrouwen plaatsten Quirine Lemoine en Nicole Thijssen zich voor de tweede ronde. Lemoine was met 6-1 en 6-2 Marcella Koek de baas. Thijssen versloeg Daniëlle Harmsen met tweemaal 6-3.

Sunderland verrast Chelsea in League Cup

Sunderland heeft dinsdag verrassend Chelsea uit de League Cup gestoten. In de kwartfinale won de thuisclub na verlenging met 2-1. Manchester City voldeed eerder wel aan de verwachtingen. De Citizens wonnen op bezoek bij Leicester City in de reguliere speeltijd met 3-1.

Sunderland leek lang uitgeschakeld te gaan worden nadat Lee Cattermole met een eigen doelpunt vlak na rust Chelsea op 1-0 had gezet. Fabio Borini maakte in de 88e minuut echter gelijk en in de verlenging maakte Sunderland de meeste aanspraak op de zege. Sung-Yueng Ki scoorde vervolgens in de 119e minuut de winnende treffer.

Manchester City kwam in Leicester via Aleksandar Kolarov al na negen minuten op voorsprong. Edin Dzeko maakte voor rust de 2-0 en de Bosniër zorgde acht minuten na de thee ook voor de 3-0. Lloyd Dyer redde de eer namens Leicester City.

Woensdag staan nog twee kwartfinales op het programma. Stoke City ontvangt dan Manchester United. Tottenham Hotspur speelt zijn eerste wedstrijd sinds het ontslag van trainer André Villas-Boas tegen West Ham United.

Bayern simpel naar finale WK clubs

Bayern München heeft zich zonder al te veel moeite geplaatst voor de finale van het WK voor clubteams. De Champions League-winnaar was met 3-0 te sterk voor het Chinese Guangzhou Evergrande. De ploeg van coach Marcello Lippi won dit jaar de Aziatische Champions League.

Het publiek in het Marokkaanse Agadir zag Bayern gaandeweg de eerste helft steeds meer druk uitoefenen op Guangzhou, maar de Chinezen bleven lang overeind. Uiteindelijk lukte het Franck Ribéry in de veertigste minuut om het verzet van de Aziaten te breken. Mario Mandzukic zorgde nog voor rust voor de 2-0 en vlak na de pauze gaf Mario Götze de genadeklap.

Bayern krijgt zaterdag in de finale Raja Casablanca uit het gastland of Zuid-Amerikaans kampioen Atletico Mineiro tegenover zich. Guangzhou Evergrande rest de strijd om de derde plaats tegen de verliezer van die andere halve finale. Dat duel wordt ook zaterdag gespeeld.

[PDC WK] Anderson verrast tegen Lloyd, Whitlock rekent af met Smith


Op dag vijf van het PDC WK stonden er vijf wedstrijden op het programma. De Nederlandse darters hanteerden zich en zien we later in het toernooi terug.

Colin Lloyd (24) - Beau Anderson*

Beau Anderson heeft verrassend de tweede ronde gehaald. In een spannende wedstrijd was hij met 2-3 te sterk voor Lloyd. Anderson had veel kansen nodig om de wedstrijd te beslissen en Lloyd kwam een aantal keer goed terug. De wedstrijd had uiteindelijk een sudden death leg nodig. In deze leg nam Anderson direct een grote voorsprong en maakte hij het karwei af. Lloyd was voorafgaand aan de wedstrijd de grote favoriet maar was slordig in zijn spel.

Zoran Lerchbacher* - Ben Ward (v)

Deze qualifier wedstrijd was snel voorbij. Zoran Lerchbacher had weinig moeite met Ben Ward en won met 4-1 in legs. Ward begon goed aan de wedstrijd maar vergat de leg uit te gooien. Hij maakte de leg daarna nog wel gelijk maar het erstant van de wedstrijd was voor Lerchbacher. Hij finishte de wedstrijd met een knappe 138 finish. Lerchbacher moet door deze overwinning spelen in de eerste ronde tegen Michael van Gerwen.

Vincent van der Voort (30)* - Matt Clark

Vincent van der Voort heeft zich met moeite weten te plaatsen voor de tweede ronde. In een langzaam duel versloeg hij Matt Clark met 3-1.

Michael van Gerwen (2)* - Zoran Lerchbacher

Michael van Gerwen heeft zich makkelijk geplaatst voor de tweede ronde. Hij had geen kind aan qualifier Zoran Lerchbacher en won met 3-0.

Simon Whitlock (4)* - Ross Smith

Simon Whitlock rekende souverein af met Ross Smith. Smith, een opkomend talent, kon het niveau van Whithlock niet evenaren en liep constant tegen een achterstand aan.

De Australiër pakte de eerste set met 3-1 en de tweede set met 3-2. Het grote verschil in de wedstrijd was het finishen. Whitlock finishte ijzersterk en zorgde ervoor dat Ross niet aan de dubbels toekwam. Ross pakte knap een aantal hoge finishes, maar het mocht niet baten.

Whitlock bleef ook de derde set een hoog niveau hanteren en pakte met 3-1 de derde set en daarmee de wedstrijd.

Akkoord over bescherming spaarders

Afgevaardigden van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de 28 EU-lidstaten hebben dinsdagavond een politiek principe-akkoord bereikt over betere bescherming van spaarders in de unie. Elk land moet een depositogarantiestelsel opstellen dat tegoeden tot 100.000 euro beschermt in geval van een faillissement van een bank. Nederland heeft al zo'n stelsel. Het systeem moet worden gefinancierd door de banken en niet door de belastingbetaler.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten nog instemmen met het principe-akkoord. De deelnemende europarlementariëts toonden zich na afloop verheugd dat zij eruit hebben gesleept dat consumenten maar zeven dagen hoeven te wachten op hun geld. Lidstaten kunnen daarop tot 2024 uitzonderingen maken.

Duivesteijn stemt voor woonakkoord

PvdA-senator Adri Duivesteijn neemt genoegen met de toezeggingen rondom de verhuurdersheffing die minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft gedaan in de Eerste Kamer. "Op deze manier heeft het een vorm gekregen waar de PvdA mee kan leven", zei Duivesteijn dinsdagavond laat.

Eerder op de dag eiste Duivesteijn dat de verhuurdersheffing, die 1,7 miljard euro moet gaan opleveren, een tijdelijke maatregel zou worden. Ook wilde hij dat een deel van de opbrengst in een investeringsfonds voor wonen en wijken zou komen.

Blok zegde daarop toe dat de verhuurdersheffing over twee jaar wordt geëvalueerd, in plaats van over drie jaar. Naar aanleiding daarvan kan de verhuurdersheffing worden verlaagd. Wel moet dan elders op de begroting geld worden gevonden. Ook gaat Blok kijken of er een investeringsfonds kan komen.

Diverse oppositiepartijen in de Eerste Kamer stelden dat Blok louter boterzachte toezeggingen had gedaan, en verweten Duivesteijn een draai te hebben gemaakt. "Ik tel mijn zegeningen, maar ga zeker niet zeggen dat ik heel rijk geworden ben. De stap die nu is gezet, is voldoende", reageerde Duivesteijn.


Duivesteijn over toezegging Blok: geen loze beloften (NOS)

Laatste reviews en specials
review
Need for Speed Heat
review
Atelier Ryza: Ever Darkness & the Secret Hideout
review
Blu-ray: The Secret Life of Pets 2
review
Blu-ray: Hellboy 4K
review
Blu-ray: Yesterday
special
Interview Team Paraluna op DreamHack Rotterdam
©FOK.nl e.a.