Lagere straf in zaak Tilburgse hotelmoord

Een 45-jarige man heeft een lagere straf gekregen voor het ombrengen van zijn 22-jarige vriendin in een hotelkamer in Tilburg en het schieten op vier mensen in Frankrijk. Het gerechtshof in Den Bosch heeft hem woensdag een celstraf van 26 jaar en acht maanden opgelegd.

In mei vorig jaar veroordeelde hetzelfde hof hem nog tot 28 jaar cel. De rechtbank in Breda legde hem in oktober 2009 nog levenslang op.

De man, die handelde in wapens en ze beschouwde als gereedschap bij het plegen van onder meer geweldsmisdrijven, bracht in januari 2009 zijn vriendin om met een schot door haar hoofd. Een halfjaar eerder had de man in het Franse Marseille na een ruzie over geld in een fastfoodrestaurant gericht geschoten op vier mensen. Een van hen werd in een bil geraakt.

Het hof oordeelde vorig jaar nog dat de man zich met het ombrengen van zijn vriendin in Tilburg schuldig had gemaakt aan moord. De Hoge Raad vond het oordeel echter niet goed gemotiveerd en verwees de zaak terug naar het hof.

Het hof oordeelde woensdag dat geen sprake was van moord, maar doodslag. De bewuste avond hadden de man en de vrouw nog uitgebreid gedineerd in het hotel. Later die nacht ontstond echter een flinke ruzie. De man pakte in een opwelling een pistool dat de hele avond al op een tafeltje had gelegen en schoot de vrouw in een plotselinge woedeaanval door het hoofd.

De opgelegde celstraf is de maximale straf die het hof de man kan geven voor doodslag en een meervoudige poging tot moord.