CoolCat tekent alsnog akkoord Bangladesh

Ook CoolCat heeft het veiligheidsakkoord over de werkomstandigheden in Bangladesh ondertekend. Dat heeft het kledingbedrijf woensdag laten weten. CoolCat kwam onder druk te staan na kritiek van minister voor Buitenlandse Handel Lilianne Ploumen (PvdA) vorige maand.

CoolCat zegt het akkoord niet meteen ondertekend te hebben, omdat de oorspronkelijke tekst 'veel open eindes' kende. "CoolCat wilde de effectiviteit duidelijk hebben en sprak sinds september hierover met brancheorganisaties", laat een woordvoerder van het bedrijf weten in een verklaring.

"De inkoopteams reizen vier keer per jaar naar productielanden, bezoeken de fabrieken en toetsen ook de arbeidsomstandigheden", staat te lezen in de verklaring. CoolCat noemde de kritiek van Ploumen schandalig. De minister hekelde ook kledingbedrijven Wibra en Prénatal voor het niet ondertekenen van het verdrag.

Het verdrag werd in het leven werd geroepen naar aanleiding van de fabrieksbrand in Bangladesh in april waarbij 1100 arbeiders omkwamen. De baby- en kinderwinkelketen Prénatal liet eind november weten het verdrag te ondertekenen. Wibra heeft het voor zover bekend nog niet ondertekend.