Doema neemt amnestiewet aan

Redactie

Het Russische parlement heeft woensdag ingestemd met een wetsvoorstel om duizenden Russen amnestie te verlenen. De wet is ook van toepassing op de bemanningsleden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise en de leden van vrouwenpunkband Pussy Riot. Wanneer ze mogelijk vrijkomen is nog onduidelijk.

De uitslag was unaniem. De wet geldt voor duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. In een van de amendementen die woensdag zijn aangenomen staat dat de wet ook van toepassing is op verdachten van 'hooliganisme', zoals de dertig Greenpeace-activisten.

Het was woensdag echter nog altijd onduidelijk of de Greenpeace-activisten nieuwe aanklachten boven het hoofd hangt die niet onder de amnestiewet vallen. Zij werden in eerste instantie beschuldigd van piraterij, maar de autoriteiten veranderden die aanklacht later pas in hooliganisme. De Onderzoekscommissie heeft benadrukt dat het onderzoek naar het incident waarbij de Greenpeace-bemanning een boorplatform bezette niet wordt gestaakt en dat sommige activisten andere aanklachten boven het hoofd hangt, zoals de mishandeling van een wetsdienaar.

Greenpeace zei in een reactie te hopen dat onder de wet de bemanningsleden visums krijgen en Rusland kunnen verlaten. Volgens de activisten zijn de aanklachten tegen hen ongegrond.

De amnestiewet is niet van toepassing op olietycoon Michail Chodorkovski, die volgens velen de belangrijkste politieke gevangene van Rusland is. Volgens oppositielid Dmitri Goedkov heeft de wet 'alle hoop van mensenrechtenactivisten en families van politieke gevangenen dat hun kinderen en naasten vrijkomen de grond ingeboord'.

De aanname van de wet wordt gezien als een poging van Rusland de kritische buitenwereld tegemoet te komen in aanloop naar de Olympische Winterspelen van volgend jaar in Sotsji.