Brabantse burgemeester weg om bestuurscultuur

Redactie

Burgemeester Saskia Bolten van de gemeente Steenbergen stapt op vanwege de slechte bestuurscultuur in haar gemeente. In een uitgelekte verklaring die Omroep Brabant online heeft gezet zegt de GroenLinks-politica dat ze door gebrek aan steun haar ambt niet goed kan vervullen.

De Brabantse commissaris van de koning Wim van de Donk zegt nog geen ontslagaanvraag te hebben ontvangen. Hij was ervan op de hoogte dat Bolten zich op haar positie aan het beraden was en dat ze een conceptverklaring had opgesteld met als doel om daarover 'te sparren'.

Volgens Bolten kan ze geen 'normale contacten' met de ambtelijke organisatie onderhouden omdat dat haar onmogelijk wordt gemaakt. "Mij is eind vorig jaar duidelijk geworden dat er voor mij volstrekt onvoldoende ruimte en ondersteuning was om volwaardig te functioneren."

Zowel in het college als de gemeenteraad is onvoldoende ondersteuning te verwachten voor een verbetering in de cultuur, zegt Bolten. "Ik heb geen zin meer om aan deze vertoning mee te werken", zegt ze in de verklaring. "Ik ben het beu dat er met mij gesold wordt."

De verhoudingen tussen de ambtelijke en de bestuurlijke top van Steenbergen waren al langer verstoord. Een commissie verkende die verhoudingen op verzoek van het presidium van de gemeenteraad. Naar aanleiding van de bevindingen van de commissie hebben het presidium en commissaris Van der Donk afspraken gemaakt die de relatie moet verbeteren.

Van de Donk heeft inmiddels vernomen dat sommige gemeenteraadsfracties plannen aan het maken zijn die afwijken van de afspraken. Dat betreurt hij.

De 59-jarige Bolten was sinds juli vorig jaar burgemeester van de Brabantse gemeente. Daarvoor was ze wethouder in Delft.

Het was de bedoeling dat Bolten de verklaring donderdagavond zou voorlezen tijdens een raadsvergadering, laat de gemeente woensdagmiddag weten. De gemeente wil verder nog niet op de zaak ingaan. Meer informatie over de verklaring en de positie van de burgemeester volgt later.