Piratenpartij groeit dankzij Snowden

Het ledenbestand van de Nederlandse Piratenpartij is fors gegroeid sinds de onthullingen van klokkenluider Edward Snowden. Vanaf de eerste publicaties is het ledenaantal in korte tijd gestegen met 30 procent, meldt de partij in een persbericht.

Op dit moment kent de Piratenpartij ongeveer 1600 leden.  De partij verwacht dat de groei de komende tijd doorzet, mede omdat het NRC over gelekte documenten beschikt die specifiek over Nederland gaan. Naast de groei in ledenaantal doet de Partij het in de peilingen ook steeds beter, haalde de partij in de afgelopen Tweede Kamer verkiezingen nog nét geen zetel, zoals het er nu uitziet gaat de partij bij de komende verkiezingen een of meer zetels zal behalen.

Volgens een woordvoerder van de partij toont de groei aan, dat ook voor Nederlanders het debat rondom privacy en de veiligheidsdiensten van belang is. "Het is geen toeval dat wij in korte tijd zoveel leden erbij gekregen hebben. Er is veel vraag naar informatie, we worden steeds vaker gevraagd om ergens uit te komen leggen wat er nu precies aan de hand is en wat je daaraan kunt doen. De afgelopen weken zijn we echt overal in het land uitgenodigd om te spreken op informatie avonden over privacy en internet. Veel mensen organiseren plotseling een avond met familie en vrienden om hierover te spreken. Dit gebeurde enkele maanden geleden nog nauwelijks."

Deze impact van de onthullingen van Snowden maakt dat sommigen 2013 typeren als 'het jaar van Edward Snowden'. Time Magazine overwoog Edward Snowden zelfs tot persoon van het jaar uit te roepen; hij is uiteindelijk op de tweede plaats geëindigd.

Strijd tegen volhardend afluisterfetisjisme regering
Maandag kwam via The Guardian naar buiten dat een federale rechter in het Amerikaanse district Washington een uitspraak heeft gedaan waarin het verzamelen van  telefoongegevens ongrondwettig wordt genoemd. Ook de advocaat-generaal van het EU Hof van Justitie maakte deze week bekend dat hij de opslag van telecomgegevens schadelijk vindt. In dat licht is de Piratenpartij verbaasd dat de Nederlandse regering nog volhardt in haar plannen om een Nederlands PRISM-systeem te bouwen.

De partij blijft dan ook erg benieuwd naar wat het NRC nog gaat onthullen over de hulp van de AIVD en MIVD aan de NSA en GCHQ. "Met deze informatie verbazen wij ons erover dat de regering door lijkt te willen gaan met de plannen voor een breed sleepnet, niet alleen de uitspraken van de advocaat-generaal maar ook de groeiende aandacht voor onze partij maken dat dit voor ons een issue is wat binnen de komende verkiezingen moet komen te liggen."

De Piratenpartij komt voort uit de internationale Piratenbeweging en maakt deel uit van een netwerk van partijen in onder andere Zweden, Duitsland, België maar ook Australië en de Verenigde Staten, die zich met name richt op internetvrijheden, privacy en vernieuwing van de democratie. De partij kent een grote aanhang onder jongeren en verwacht bij de komende Tweede Kamer verkiezingen een zetel te behalen. Daarnaast selecteert de partij op dit moment de aangemelde kandidaten voor de Europese verkiezingen en verwacht de partij samen met andere Europese Piratenpartijen vanaf mei volgend jaar deel te kunnen nemen in het Europees Parlement.