Senaat akkoord met begrotingsplan VS

Na het Huis van Afgevaardigden heeft ook de Amerikaanse Senaat ingestemd met een tweejarig begrotingsplan. Daardoor wordt de Amerikaanse overheid in januari niet opnieuw gesloten, zoals in oktober twee weken lang het geval was. Het plan is nu naar president Barack Obama gestuurd voor ondertekening.

Ongeveer twee derde van de honderd senatoren stemden met het begrotingsplan in, dat vorige week al door het Huis werd goedgekeurd. Met het akkoord worden 63 miljard dollar aan automatische bezuinigingen teruggedraaid. De inkomsten die de overheid daardoor misloopt worden opgevangen met een pakket bezuinigingen en belastingverhogingen van in totaal 85 miljard dollar.

Ten opzichte van de Amerikaanse overheidsschuld van zeventien biljoen dollar stellen de 22 miljard die het akkoord oplevert maar weinig voor. Toch wordt daarmee wel het risico dat het de komende twee jaar opnieuw tot grote begrotingsconflicten komt, ingeperkt.

In oktober ging de Amerikaanse overheid op slot. De shutdown was het gevolg van onenigheid tussen de Republikeinen en Democraten over de financiering van de overheid. Ze wisten niet voor 1 oktober - het begin van het begrotingsjaar - tot overeenstemming te komen over de overheidsbegroting. De wetgeving die in oktober een einde maakte aan de shutdown verloopt op 15 januari.