Van Praag vreest nieuwe termijn Blatter

Maarten (rubbereend)

Sepp Blatter treedt in 2015 af als voorzitter van de FIFA, maar Michael van Praag vreest dat de Zwitser nog voor een vijfde termijn gaat. In 2011, toen Blatter opnieuw voor vier jaar werd verkozen tot FIFA-baas, kondigde hij aan dat hij aan zijn laatste termijn zou beginnen.

Onlangs kwam Blatter daar echter op terug. KNVB-voorzitter Michael van Praag denkt dat de 77-jarige bestuurder best kans heeft om weer herkozen te worden. "Ik heb de indruk dat de meerderheid van de landen nog wel achter hem aan zal lopen. Wij zijn in Europa maar met 54 van de 208 lidstaten, dus altijd in de minderheid", zegt Van Praag tegen NUsport.

De KNVB-preses verwacht niet dat Blatter veel concurrentie zal krijgen. "Ik denk dat mensen, die misschien wel FIFA-president willen worden, helemaal geen zin hebben om die strijd aan te gaan. Ze zijn bang en hebben ook een grote kans om te verliezen."

Van Praag hoopt dat Blatter door vrienden op andere gedachten wordt gebracht. "Sepp is een heel aardige man, zelfs een heel zachte, kwetsbare man. Ik denk dat hij best vrienden om zich heen heeft, en ik ken er een aantal, die dit soort dingen met hem willen bespreken. Dat hij beter op zijn hoogtepunt weg kan gaan dan nog vier jaar doorgaan."

Eerder deze maand kreeg de Zwitser veel kritiek over zich heen toen hij bij de WK-loting de minuut stilte voor Nelson Mandela abrupt beëindigde. Vrijwel de hele voetbalwereld, inclusief Van Praag, sprak er schande van. "Behoorlijk ongepast. Het begint potsierlijk te worden", reageerde hij toen.