Weduwe staat erfenis crimineel Mieremet af aan OM

Redactie

De weduwe van de in 2005 geliquideerde topcrimineel John Mieremet staat de miljoenenerfenis die hij haar naliet af aan justitie. Hiermee voorkomt ze dat ze wordt vervolgd voor het witwassen van crimineel geld, meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie woensdag.

Het OM had in 2007 beslag gelegd op Mieremets vermogen, dat hij voor zijn dood al voor een groot deel op naam van zijn vrouw had gezet. Het ging onder meer om een villa in het Belgische Neerpelt en bankrekeningen. Bij elkaar is het volgens justitie zo'n 6,5 miljoen euro waard. Voor zover bij het OM bekend heeft de weduwe al het vermogen dat Mieremet haar had nagelaten afgestaan.

Mieremet zat begin 2001 korte tijd vast op verdenking van betrokkenheid bij een aanslag op Cor van Hout, een van de ontvoerder van Freddy Heineken. Ruim een jaar later werd Mieremet zelf het slachtoffer van een aanslag op zijn leven. Hij raakte aan zijn buik en been gewond toen hij na een bezoek aan advocaat Evert Hingst in Amsterdam werd neergeschoten. In 2005 werd Hingst geliquideerd. Kort daarop werd Mieremet in Thailand vermoord.

Mieremet werd ook in verband gebracht met het afpersen van vastgoedmagnaat Willem Endstra, die in mei 2004 werd vermoord in Amsterdam. Zijn betrokkenheid bij deze zaak is nooit bewezen.