Rakettreinen gaan weer rijden in Rusland

anoniem_22072019025900

Jarenlang reden ze rond op het Russische spoor: treinen met wagons waarin raketinstallaties verborgen waren. In 2005 werden de sporende raketinstallaties afgeschaft, maar inmiddels is Rusland bezig met het ontwikkelen van een moderne variant die eenvoudiger te camoufleren wordt dan de eerdere versies. Dat heeft Sergej Karakajev van het Russische leger woensdag gezegd.

De Yars-raket die voor het project zal worden gebruikt is veel lichter dan het oude systeem dat uit de tijd van de Koude Oorlog stamde. Dat maakt het mogelijk dat de raket in een gewone koelwagon kan worden ingebouwd in plaats van in een speciale, langere wagon, die gemakkelijk kon worden opgespoord. "Wat ze ook probeerden om de trein te verstoppen, elke expert zag meteen dat het geen normale trein was", aldus Karakajev.

Raketten die in wagons verstopt worden, zijn moeilijker op te sporen dan andere typen raketsystemen en hebben dan ook meer kans om een vijandelijke aanval te doorstaan. De ontwikkeling van de rakettrein is een antwoord op het raketschild dat de NAVO in Europa wil bouwen.

Litouwen en Polen zeiden eerder deze week bezorgd te zijn over berichten dat Rusland in de exclave Kaliningrad, die grenst aan NAVO-lidstaten, moderne raketten heeft gestationeerd. De Russische president Vladimir Poetin en andere regeringsfunctionarissen hebben op hun beurt hun zorgen kenbaar gemaakt over de ontwikkeling van wapens door de Verenigde Staten die snel wereldwijd kunnen worden ingezet.

Poetin zei vorige week in zijn 'troonrede' dat het Amerikaanse wapenprogramma een poging is de strategische balans in het voordeel van de VS te laten doorslaan. Hij zwoer dat niet toe te staan en maatregelen te nemen.