Langere celstraf in filefuikzaak

Redactie

De 49-jarige benzinedief die iemand doodreed toen hij in 2011 achterop een door de politie veroorzaakte file reed moet acht jaar de cel in. Het gerechtshof in Arnhem legde daarmee een zwaardere straf op dan de rechtbank in Utrecht, die vorig jaar zes jaar cel uitdeelde.

Na het uitzitten van zijn celstraf gaat voor Maikel R. een rijontzegging van tien jaar in. De straf van het hof is daarmee in overeenstemming met de eis van justitie. Pas als de rijontzegging afloopt, mag R. beginnen met het halen van zijn rijbewijs. Bij de behandeling door de rechtbank bleek vorig jaar dat R. al dertig jaar rondreed zonder rijbewijs.

Op 22 oktober 2011 reed R. met zijn zoon weg bij een pompstation in Culemborg zonder te betalen voor de getankte benzine. De politie zette de achtervolging in, waarbij R. meerdere keren politiewagens ramde of afsneed. De politie veroorzaakte opzettelijk een file om hem tot stoppen te dwingen. De benzinedief, die later onder invloed van cannabis bleek, botste echter met een flinke snelheid op de achterste auto. De bestuurder, een 35-jarige man uit Maastricht, overleed.

Justitie had ook voor de rechtbank tien jaar cel en een rijontzegging van tien jaar geëist. Volgens justitie nam R. door zijn rijgedrag bewust het risico iemand te doden door onder invloed van drugs met hoge snelheid politiewagens te rammen en matrixborden die waarschuwden voor de file te negeren.

De rechtbank ging daar echter niet in mee. Omdat R. op een rustige zaterdagochtend op een brede weg reed, had hij er niet van uit hoeven gaan dat er een file stond. Hij zou niet bewust het risico hebben genomen iemand te doden. Daarom werd hij in eerste aanleg alleen veroordeeld voor het veroorzaken van een dodelijk ongeval en kreeg hij zes jaar cel en een rijontzegging van tien jaar. Het OM vond dat niet zwaar genoeg en stapte haar het hof.