Duitsland en EU in clinch over elektriciteit

Redactie

De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld naar de vraag of Duitse bedrijven die grote hoeveelheden elektriciteit afnemen oneerlijke kortingen krijgen. Bondskanselier Angela Merkel zei woensdag dat haar regering duidelijk zal maken 'dat Europa niet sterker wordt door het in gevaar brengen van Duitse banen'.

Honderden Duitse bedrijven zijn grotendeels vrijgesteld van een toeslag op elektriciteitsrekeningen die wordt gebruikt om duurzame energie zoals zonne- en windenergie te promoten. Andere afnemers betalen die toeslag wel. De Europese Commissie heeft een onderzoek ingesteld om vast te stellen of de kortingen de EU-wetgeving op staatshulp schenden.

Volgens het hoofd van de Federatie van Duitse Bedrijven betekent het eventuele schrappen van de kortingen voor grootgebruikers het einde van veel bedrijven en het verlies van duizenden banen.

Merkel zei dat Berlijn aan Brussel zal overbrengen 'dat Duitsland een sterke industrielocatie wil blijven'. "We hebben concurrerende bedrijven nodig." Merkels regering, die dinsdag aantrad, wil het toeslagensysteem hervormen in de overgang van nucleaire naar duurzame energie.