Directeur Openluchtmuseum vertrekt

Harry

Het Nederlands Openluchtmuseum en directeur Pieter-Matthijs Gijsbers gaan uit elkaar. Gijsbers is het niet eens met de beoogde toekomstige organisatiestructuur. Het Arnhemse museum en Gijsbers hebben besloten de samenwerking 'in goed overleg' te beëindigen.

Sinds september wordt gezocht naar een nieuwe algemeen directeur. Gijsbers blijft zijn huidige functie vervullen tot zijn vervanger aantreedt. Op dat moment legt ook directievoorzitter Jaap de Jong zijn (interim)functie neer.

De in 1964 geboren Gijsbers is sinds april 2009 directeur van het Nederlands Openluchtmuseum en is verantwoordelijk voor de inhoudelijke ontwikkeling van de presentatie van de canon van de Nederlandse geschiedenis. Ook moet hij geld van sponsors, fondsen en mecenassen zien los te krijgen en treedt hij op als ambassadeur van het museum.

"Gijsbers heeft een belangrijke bijdrage geleverd aan de ontwikkeling, vernieuwing en verbreding van het Nederlands Openluchtmuseum", zegt de voorzitter van de raad van toezicht Jeroen van der Veer in een verklaring. "Met name noem ik daarbij de opdracht aan het Openluchtmuseum om, in samenwerking met onder andere het Rijksmuseum, de canon van de Nederlandse Geschiedenis te presenteren."