'Pensioenakkoord ruk naar rechts'

Het kabinet slaat door het sluiten van het pensioenakkoord voor de derde keer op rij rechtsaf. Die kritiek uit fractievoorzitter van GroenLinks Bram van Ojik in reactie op het woensdag gesloten akkoord. SP-leider Emile Roemer spreekt van een 'aanslag op de pensioenen van werknemers'

Volgens Van Ojik betalen 50-plussers zonder werk de rekening van het akkoord. "Van de beloofde lastenverlichting voor werkgevers om werk goedkoper te maken blijft weinig over", zegt hij verder. Als het aan GroenLinks had gelegen, hadden hoge inkomens meer moeten bijdragen. Van Ojik is wel positief over de maatregelen waardoor zzp'ers pensioen kunnen opbouwen.

GroenLinks onderhandelde aanvankelijk mee over het pensioenakkoord. Maar net als bij het begrotingsakkoord en het woonakkoord ontbreekt de handtekening van Van Ojik onder de definitieve deal. Op verzoek van GroenLinks debatteert de Kamer donderdag over het akkoord.

Roemer voorspelt dat het akkoord zal leiden tot lagere pensioenen voor werknemers en lagere inkomsten voor de overheid in de toekomst. "De rekening wordt doorgeschoven naar de toekomst; het is potverteren voor gevorderden en een aanslag op de goede pensioenvoorziening", laat hij in een reactie weten.

Ook kraakt hij het plan om inkomens boven de ton extra ruimte te geven om belastingvrij extra vermogen op te bouwen. "Dit is het zoveelste cadeautje dat grootverdieners ontvangen van de gedoogcoalitie."