'Italië vernedert migranten'

De Italiaanse regering heeft dinsdag een onderzoek toegezegd naar de behandeling van migranten. Er is ophef ontstaan over een video waarop is te zien hoe de vluchtelingen zich in de kou moeten ontkleden om vervolgens te worden afgespoten met een middel dat schurft tegengaat. De video werd gemaakt in een opvangcentrum op het Italiaanse eiland Lampedusa.

De Italiaanse regering had eerder toegezegd de behandeling van migranten te verbeteren. Politici en advocaten hebben de gebeurtenissen op Lampedusa dan ook scherp veroordeeld. Ze noemden de behandeling 'vernederend en een geciviliseerd land onwaardig'.

UNHCR liet weten de behandeling onacceptabel te vinden en eist dat de vluchtelingen direct worden overgebracht naar asielzoekerscentra op het Italiaanse vasteland. Het asielzoekerscentrum op Lampedusa zit overvol. Volgens UNHCR is de situatie onhoudbaar.

De Italiaanse premier Enrico Letta heeft toegezegd dat er een onderzoek wordt opgestart en zei dat de verantwoordelijken hun straf niet zullen ontlopen.


Italy probes treatment of Lampedusa migrants 'forced to strip' (Tg2)