Duivesteijn stemt voor woonakkoord

PvdA-senator Adri Duivesteijn neemt genoegen met de toezeggingen rondom de verhuurdersheffing die minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) heeft gedaan in de Eerste Kamer. "Op deze manier heeft het een vorm gekregen waar de PvdA mee kan leven", zei Duivesteijn dinsdagavond laat.

Eerder op de dag eiste Duivesteijn dat de verhuurdersheffing, die 1,7 miljard euro moet gaan opleveren, een tijdelijke maatregel zou worden. Ook wilde hij dat een deel van de opbrengst in een investeringsfonds voor wonen en wijken zou komen.

Blok zegde daarop toe dat de verhuurdersheffing over twee jaar wordt geëvalueerd, in plaats van over drie jaar. Naar aanleiding daarvan kan de verhuurdersheffing worden verlaagd. Wel moet dan elders op de begroting geld worden gevonden. Ook gaat Blok kijken of er een investeringsfonds kan komen.

Diverse oppositiepartijen in de Eerste Kamer stelden dat Blok louter boterzachte toezeggingen had gedaan, en verweten Duivesteijn een draai te hebben gemaakt. "Ik tel mijn zegeningen, maar ga zeker niet zeggen dat ik heel rijk geworden ben. De stap die nu is gezet, is voldoende", reageerde Duivesteijn.


Duivesteijn over toezegging Blok: geen loze beloften (NOS)