Miljonair verliest zaak over pedostukken

Vastgoedmiljonair Arthur Paes heeft de rechtszaak tegen journaliste Sanne Terlingen verloren. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag besloten. De Limburger spande een kort geding aan over Terlingens artikelen over het vermeende kindermisbruik van de Limburger in Ghana. Terlingen hoeft de stukken niet te rectificeren op social media. Ze krijgt ook geen verbod om in de toekomst over het onderwerp te schrijven.

De rechter bepaalde dat de journaliste tijdens de publicaties over voldoende feiten beschikte om de beschuldigingen te kunnen uiten. Daarbij moet Paes de proceskosten aan Terlingen vergoeden, wat neerkomt op een kleine tweeduizend euro.

Terlingen is blij met de uitspraak. "Ik ben erg opgelucht met deze uitspraak", aldus de journalist in een reactie. "En heel blij dat mijn artikelen gewoon kunnen blijven staan."

De rechter stelt ervan uit te gaan dat Terlingen haar publicaties in One World en Villamedia update met de toevoeging dat de strafzaak tegen Paes in Ghana is afgesloten. De journaliste heeft in de rechtszaal al aangegeven daar geen bezwaar tegen te maken. De advocaat van Paes is om die reden blij met de uitspraak. Wel blijft Paes voornemens een bodemprocedure tegen Terlingen te starten om 'alle onjuistheden boven tafel te krijgen'. De journaliste ziet die zaak met vertrouwen tegemoet.

Paes verweet de journaliste voor haar artikelen geen verhaal te hebben gehaald bij hem en stelt dat de beschuldigingen vals zijn. Ook vindt hij dat Terlingen niet genoeg research heeft gedaan om haar artikelen te kunnen publiceren.

De journaliste zegt wel wederhoor te hebben gevraagd, maar dat ze door Paes werd tegengewerkt. Terlingen schreef onder meer een artikel over een van de vermeende slachtoffers van Paes.

Tegen de Limburger werd in het Afrikaanse land aangifte gedaan. Paes liet eerder in de rechtszaal weten dat de beschuldigingen vals zijn en dat hij in Ghana werd vrijgesproken.