NS schaft 19 locomotieven aan

De NS heeft negentien Traxx-locomotieven van de Canadese fabrikant Bombardier besteld. De locomotieven moeten vanaf de dienstregeling voor 2015 worden ingezet. Hoeveel geld met de order gemoeid is, wil een NS-woordvoerder woensdag niet zeggen.

Eerder werd al bekend dat de NS met Traxx-locomotieven van Bombardier de uitgevallen Fyra-treinen wil vervangen. Om hoeveel locomotieven het zou gaan en wanneer ze moeten gaan rijden, was echter nog niet duidelijk. De locomotieven maken deel uit van een zogenoemd herstelplan dat werd ingeleverd na het debacle met de Fyra V250-treinstellen. In dat plan belooft de NS meer te gaan doen dan oorspronkelijk was afgesproken.

De Traxx-locomotieven kunnen zowel op het klassieke spoor als op de hogesnelheidslijn gaan rijden. Op het Fyra-traject worden ze ingezet tussen Amsterdam en Rotterdam. De Traxx kan 160 kilometer per uur, sneller dan het conventionele materiaal, dat een snelheid van 130 kilometer per uur haalt. De Fyra kon echter 250 kilometer per uur.