Amnestiewet ook voor activisten Greenpeace

Redactie

De nieuwe Russische amnestiewet waarover de Doema woensdag stemt, geldt ook voor de dertig bemanningsleden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. Het Russische parlement heeft een amendement opgenomen in de amnestiewet die dit mogelijk maakt.

De amnestiewet is van toepassing op duizenden Russen, voornamelijk minderjarigen, invaliden, veteranen, zwangere vrouwen en vrouwen met kinderen. In een van de amendementen die woensdag is opgenomen staat dat de wet ook geldt voor verdachten van 'hooliganisme', vandalisme, zoals de dertig Greenpeace-activisten. Dat zou betekenen dat de aanklachten tegen hen komen te vervallen.

Datzelfde zou gelden voor Nadezjda Tolokonnikova en Maria Alechina, de gedetineerde leden van de band Pussy Riot. Zij zitten gevangenisstraffen uit voor hooliganisme, omdat zij in de belangrijkste kathedraal van Moskou een protestlied tegen Vladimir Poetin ten gehore brachten. De twee leden van Pussy Riot zouden onder het oorspronkelijke wetsvoorstel al vrijkomen, omdat zij moeder zijn.

Pjotr Verzilov, echtgenoot van Tolokonnikova, denkt dat zijn vrouw nog dezelfde dag dat de wet van kracht wordt, waarschijnlijk donderdag, vrijkomt. Greenpeace is eveneens optimistisch, maar denkt dat het nog wel even kan duren voor de activisten naar huis kunnen.

"Dit is goed nieuws, we zullen opgelucht zijn als de opvarenden echt naar huis mogen", reageert een woordvoerder van Greenpeace in Nederland. Ze benadrukt wel dat het nog een halfjaar kan duren voordat de wet ten uitvoer is gebracht. "Er vallen zo'n twintigduizend mensen onder deze regeling en ze gaan per geval bekijken of iemand mag worden vrijgelaten. We hopen natuurlijk dat het niet zo lang gaat duren." De activisten zitten niet meer vast, maar mogen Sint-Petersburg niet verlaten. "Zij hebben ook families die ze al drie maanden niet kunnen zien."

De amnestiewet neemt volgens de woordvoerder ook niet weg dat er sprake is van een 'rare gang van zaken'. "Er wordt nu amnestie verleend voor iets wat onze mensen niet gedaan hebben. Dit is het wegpoetsen van een gerechtelijke dwaling, al zijn we wel blij met de uitkomst ervan."