Koers Bitcoin weer gecrasht

De koers van bitcoin is woensdag ingestort nadat de grootste Chinese online wisseldienst, BTC China, stopte met het inwisselen van bitcoins voor Chinese yuans. BTC staakte de dienstverlening nadat de Chinese autoriteiten betaalbedrijven verbood nog langer de bitcoinhandel te faciliteren.

De koers van de virtuele valuta daalde woensdagmiddag op de grote internationale wisseldienst Mt.Gox tot onder de vijfhonderd dollar (364 euro). Eind november bereikte de waarde van bitcoin nog een hoogtepunt van 1200 dollar. Juist de grote belangstelling van Chinese investeerders en speculanten was een belangrijke oorzaak voor de recente snelle waardestijging.

De Chinese overheid wil de bitcoin nu aan banden leggen. De Chinese centrale bank verbood financiële instellingen twee weken geleden al om bitcoin als betaalmiddel te accepteren. De centrale bank sprak maandag in Beijing met meer dan tien betaalbedrijven over het verbod. Het verbod blijkt nu nadelige gevolgen te hebben voor de Chinese wisseldiensten voor bitcoins. De gebruikers van BTC China kunnen nog wel hun bitcoins omruilen voor yuans.

In 2009 verboden de Chinese autoriteiten al de virtuele muntheid Q-coin, uitgegeven door het internetbedrijf Tencent, maker van de populaire Chinese chatdienst QQ. De Nederlandsche Bank (DNB) waarschuwde consumenten vorige maand nog voor de risico's van bitcoin. Zo is er geen centraal toezicht en geldt er geen garantiestelsel.