Woonbond teleurgesteld in Duivesteijn

De Woonbond is teleurgesteld over wat PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft binnengehaald in het debat over het woonakkoord. "Wat hij heeft bereikt is minimaal", reageerde directeur Ronald Paping woensdagochtend bij de NOS. "Ik had er meer van verwacht." Hij vindt het slecht dat Duivesteijn toch voor het akkoord stemde.

Duijvesteijn had geëist dat de verhuurdersheffing, die 1,7 miljard euro moet gaan opleveren, een tijdelijke maatregel zou worden. Ook wilde hij dat een deel van de opbrengst in een investeringsfonds voor wonen en wijken zou komen.

Minister voor Wonen en Rijksdienst Stef Blok (VVD) zegde dinsdag toe dat de heffing over twee jaar wordt geëvalueerd in plaats van over drie jaar. Naar aanleiding daarvan kan de verhuurdersheffing worden verlaagd. Ook gaat Blok kijken of er een investeringsfonds kan komen en gaat hij onderzoek doen naar een tussenvorm van wonen en huren.

De Woonbond, die de belangen van huurders behartigt, denkt dat corporaties de huren door de verhuurdersheffing flink gaan verhogen en minder gaan investeren in onderhoud van hun bezit. De toezegging van een investeringsfonds is een loze belofte, vindt Paping. Volgens hem komt er helemaal geen geld in het fonds.