Jonze's Her opent IFFR 2014

Vincent (vinnypassy)

Spikze Jonze's nieuwste film Her opent op 22 januari het Internationaal Film Festival Rotterdam en beleeft daarmee zijn Nederlandse première. De film werd na zijn wereldpremière erg positief ontvangen en wordt inmiddels al getipt als kanshebber bij de Oscars.

In Her speelt Joaquin Phoenix een eenzame schrijver, die een geheel nieuw computersysteem aanschaft die iedere wens van de gebruiker kan inwilligen. Tot zijn grote verrassing ontwikkelt zich echter een romantische relatie tussen hem en het systeem.

De stem van het computersysteem werd ingesproken door onder andere Scarlett Johansson. Haar rol werd onlangs nog ongeldigd verklaard voor een Golden Globe-nominatie, terwijl de Oscars de rol wel erkennen. Dit geldt ook voor het filmfestival van Rome, waar Johansson eerder zelfs werd verkozen tot beste actrice.

Vorig jaar viel de eer ten deel aan The Master van regisseur Paul Thomas Anderson. Hoewel de film relatief goed ontvangen werd, begon het festival enigszins in mineur toen bleek dat de film niet vertoond kon worden op het beloofde formaat van 35mm.

Her is vanaf eind februari in heel Nederland te zien.