Doodsbedreigingen vanwege de wolf in Nederland

Vijf jaar geleden werden we verrast door een roedel wolven op de Veluwe, inmiddels is er een wolvenpopulatie van tussen de 100 en 130: de wolf is terug in Nederland.

Nederland is verdeeld over de aanwezigheid van de wolf in ons land. De meningsverschillen zijn zo groot dat degenen die deelnemen aan het debat over wolven doodsbedreigingen kunnen verwachten, zo blijkt uit een rondvraag van Nieuwsuur onder schapenhouders, ecologen, wolvenadviseurs, boswachters en politici.

Complotverhalen die in de rondte gaan, maken de situatie er niet beter op. De geruchten dat de wolven opzettelijk in Nederland zijn losgelaten of dat de wolven zogenaamde hybride wolven (kruising wolf en hond) zijn, zijn hardnekkig. Deze theoriën voeden de angst en het wantrouwen jegens de wolf, terwijl de werkelijkheid veel genuanceerder is. Wolven zijn van nature schuwe dieren die de mens liever vermijden. Toch is vooral de veehouderij bezorgd over de wolf, die regelmatig lijkt te doden als 'tijdsverdrijf'. 

Bij de schapenhouders is er een groeiende frustratie. Veel van hen hebben hun schapen moeten beschermen met hekken of honden, en de kosten daarvoor lopen snel op. "Het is een constante strijd," zegt een van de schapenhouders. "Je voelt je soms alsof je in een oorlog zit tegen een vijand die je niet kunt zien."

Aan de andere kant zijn er ook veel voorstanders van de wolf die pleiten voor een evenwichtige benadering. Ecologen wijzen erop dat wolven een belangrijke rol spelen in het ecosysteem, door bijvoorbeeld het aantal herten te reguleren. Dit kan leiden tot gezondere bossen en flora. Maar hoe zorg je ervoor dat zowel de belangen van de veehouders als die van de natuur worden gerespecteerd?

Wolf (@ Alexas Fotos on Pixabay)
Wolf (@ Alexas Fotos on Pixabay)