Indiase parlement stemt in met anticorruptiewet
Het Indiase parlement heeft woensdag ingestemd met een belangrijke anticorruptiewet. De wet geeft een onafhankelijke ombudsman de bevoegdheid om corruptie door politici en ambtenaren te onderzoeken en vervolging in te stellen. De 'Lokpal'-wet werd door het lagerhuis aangenomen, nadat de regering enkele wijzigingen had doorgevoerd. Dinsdag werd de wet, na een fel debat, ook aangenomen door het hogerhuis.
De wet is eeen initiatief van Anna Hazare, die bezig is aan een kruistocht tegen corruptie. Toen woensdag bekend werd dat de wet erdoor was, maakte ze een einde aan de hongerstaking waar ze negen dagen eerder mee was begonnen.
Dat de wet door het parlement werd aangenomen is te danken aan een zeldzaam moment van eensgezindheid van de Congrespartij en de rivaliserende Bharatiya Janata Partij. Al sinds 2011 stond de wet in de ijskast, omdat het hogerhuis er niet mee in wilde stemmen. De afgelopen twee jaar werd de wet bovendien herhaaldelijk gewijzigd, waardoor opnieuw goedkeuring van het lagerhuis nodig was. Nu de wet door het parlement is, is alleen nog een handtekening van de president nodig. Dat wordt gezien als een formaliteit.
Tot dusverre slepen onderzoeken naar corruptieschandalen zich tientallen jaar voort. Nu is in de wet vastgelegd dat een onderzoek naar een klacht over corruptie binnen zestig dagen moet zijn afgerond. Het gehele onderzoek mag maximaal een half jaar in beslag nemen.