'Doorbraak in onderhandelingen bankenunie'

Harry

De minister van financiën van de zeventien eurolanden hebben dinsdagnacht een akkoord bereikt over de stroppenpot voor falende banken. Dat schrijft de Financial Times. De stroppenpot is onderdeel van het zogenoemde 'single resolution mechanism' (SRM), het laatste onderdeel van de bankenunie waarover nog een akkoord moet worden bereikt.

Volgens de Britse zakenkrant sprak Europees commissaris Olli Rehn (monetaire zaken) na afloop van de ingelaste eurogroep over een keerpunt in de onderhandelingen. "We hebben een cruciale doorbraak bereikt", citeert de krant de eurocommissaris. Volgens Rehn kunnen de ministers hierdoor een 'vredige kerst' tegemoet zien. De woordvoerder van Rehn was niet direct bereikbaar voor commentaar.

Volgens minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem (PvdA) was de Eurogroepvergadering een 'constructieve bijeenkomst'. Hij sprak volgens zijn woordvoerder niet over een doorbraak. "Vanavond gaan we verder, met de ecofin."

In de SRM moet worden geregeld wie banken ontmantelt als zij het financieel niet redden, en hoe deze afwikkeling betaald wordt. Over dit laatste onderdeel zou nu dus een overeenkomst zijn gesloten. Volgens bronnen van de Financial Times wordt de SRM in tweeën gebroken. Een nationaal opgebouwd fonds moet de periode overbruggen waarin er nog niet voldoende geld zit in het tweede definitieve Europese fonds.

De ministers van financiën van alle 27 lidstaten van de Europese Unie komen woensdag bijeen om verder te praten over de SRM.