FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 15 april 2013

[adv] APP, de eerste second screen film

De film 'APP' is de eerste bioscoopthriller met een revolutionaire second screen applicatie. Tijdens de voorstelling krijgen mensen in de zaal via hun smartphone of tablet extra content van de film te zien. Een speciale app op je telefoon zorgt ervoor dat je tijdens film deze content te zien krijgt. Daar hoef je zelf niets voor te doen. Die extra content bestaat bijvoorbeeld uit foto's en andere camerastandpunten.

App is een Nederlandse film met acteurs en actrices van eigen bodem. Zo wordt de hoofdrol vertolkt door Hannah Hoekstra, winnaar van een Gouden Kalf in 2012. Naast Hannah spelen Robert Hoog, (Nova Zembla) en Matthijs van de Sande Bakhuyzen in deze unieke Nederlandse productie. App komt op 4 april aanstaande uit in de bioscoop! Een review van de film staat uiteraard een dag eerder op FOK!film.

De film gaat over de bescheiden en intelligente 21 jarige psychologie studente Anna Rijnders. Anna gaat, na een dramatisch verkeersongeval waarbij haar jongere broer gedeeltelijk verlamd is geraakt, helemaal op in haar eigen virtuele wereld. Ze is verslaafd aan app’s, social media en haar smartphone. Anna is bevriend met de spontane en sexy studente Sophie, die een relatie heeft met de jonge, aantrekkelijke Daan.

Na een wild feest, waar ze zich weinig van kan herinneren, ontdekt Anna dat die nacht door een onbekende een mysterieuze APP op haar smartphone is geïnstalleerd, die IRIS heet en antwoord heeft op alle vragen. Tot haar verwondering weet de slimme en handige APP niet alleen antwoord op wetenschappelijke en historische vragen, maar ook op vragen die betrekking hebben op haar persoonlijke leven en dat van vrienden. Als ze via de scherpzinnige APP cryptische teksten en codes ontvangt, die samenhangen met de plotselinge raadselachtige dood van mensen uit haar omgeving, dringt langzaam maar zeker het besef door dat IRIS meer is dan een handige APP…

Concurrenten JSF naar de Kamer

De belangrijkste concurrenten van de Joint Strike Fighter (JSF) maken deze week hun opwachting in de Tweede Kamer om hun gevechtsvliegtuigen te promoten. Dat gebeurt op verzoek van een aantal oppositiepartijen, die niet willen dat het kabinet zich blind staart op de JSF als gedoodverfde opvolger van de F-16.

De fabrikanten Saab, Boeing en Dassault Aviation zullen woensdag en donderdag tijdens een presentatie aangeven waarom de luchtmacht ook best uit de voeten kan met hun gevechtsvliegtuigen, respectievelijk de Gripen, Super Hornet en Rafale. Overigens is op verzoek van de VVD ook Lockheed Martin uitgenodigd, de fabrikant van de F-35, zoals de JSF officieel heet.

De presentaties worden gehouden in aanloop naar een debat over de vervanging van de F-16 dat volgende week wordt gehouden. De oppositie wil hiermee voorkomen dat het kabinet zich blind staart op de JSF, licht SP-Kamerlid Jasper van Dijk maandag toe. "Er is nog veel meer in de aanbieding. We vinden het buitengewoon onverstandig als het kabinet blind koerst op de JSF met al zijn gebreken en kostenoverschrijdingen."

Minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) werkt momenteel aan een toekomstvisie voor de krijgsmacht. Op basis daarvan hakt het kabinet de knoop door over de aanschaf van de JSF. Wat Van Dijk betreft is die keuze helder: de regering moet stoppen met de 'vliegende Fyra' die als een molensteen om de nek van de belastingbetaler hangt.

Van Dijk wil tijdens het debat volgende week bereiken dat er een nieuwe kandidatenvergelijking komt. Hij hoopt daarbij de PvdA 'los te weken' van de coalitiepartner VVD. De SP'er wees erop dat de PvdA als oppositiepartij nog tegen de aanschaf van de JSF was. Met een nieuwe kandidatenvergelijking zouden die partij dus goed akkoord kunnen gaan, denkt hij.

Hennis hield een nieuwe vergelijking eerder af, omdat Nederland dat al twee keer heeft gedaan: in 2001 en in 2008. Bij het definitieve besluit over de JSF zal wel een 'acutualisatie' van die vergelijkingen plaatsvinden, zei ze eind februari in de Kamer. Ook benadrukte de bewindsvrouw recent dat de deur van haar departement voor concurrerende fabrikanten open staat.

Het is de vraag of de minister tijdens het debat met toezeggingen zal komen. Alle vragen over de JSF wees Hennis tot nu toe van de hand, omdat zij nog bezig is met het opstellen van de toekomstvisie voor de krijgsmacht. De regeringspartijen VVD en PvdA zijn verdeeld over de kwestie. De VVD wil de JSF aanschaffen, de PvdA niet. Daarom is tijdens de formatie besloten eerst een toekomstvisie op te stellen en daarna een besluit te nemen.

Het besluit moet nog dit jaar worden genomen. Het kabinet heeft al wel twee JSF-testtoestellen besteld, maar die blijven in afwachting van dat besluit voorlopig aan de grond.

Daling goudprijs zet onverminderd door

De daling van de goudprijs zet onverminderd door. Maandag leverde goud maar liefst bijna 150 dollar in op 1.353 dollar. Het is sinds voor het eerst sinds juli 2011 dat de goudprijs onder de 1.500 dollar noteert.

Analisten van Goldman Sachs menen dat goud niet langer als veilige haven wordt beschouwd. Dit bleek onder meer rondom de problemen op Cyprus, toen een verwachte stijging van de goudprijs uitbleef. Goldman verwacht daarnaast dat de Amerikaanse economische groei zal aantrekken, waardoor de reële rente zal stijgen. Dat is negatief voor goud. Eind 2014 zien de analisten van de zakenbank de goudprijs verder dalen tot 1.270 dollar.

Big Ben zwijgt bij uitvaart Thatcher

Het klokkenspel van de Big Ben in Londen wordt woensdag tijdens de uitvaart van de Britse oud-premier Margaret Thatcher stilgezet. Dit wordt gedaan uit eerbetoon aan Thatcher, zei Lagerhuisvoorzitter John Bercow maandag.

De laatste keer dat de Big Ben het zwijgen kreeg opgelegd was bij de begrafenis van Winston Churchill. In de jaren zeventig zwegen de klokken ook een poos in verband met reparaties.


Big Ben zwijgt bij uitvaart Thatcher (Foto: Novum)

Priklopil niet geholpen bij ontvoering Kampusch

Wolfgang Priklopil is bij de ontvoering van de 10-jarige Natascha Kampusch in 1998 en haar acht jaar durende gijzeling niet door iemand anders geholpen. Dat concluderen de Oostenrijkse autoriteiten na een onderzoek.

Kampusch wist in 2006 te ontsnappen. Haar ontvoerder pleegde kort daarop zelfmoord. Het onderzoek naar mogelijke medeplichtigen van Priklopil werd geopend nadat een getuige vorig jaar verklaarde dat zij gezien had dat Kampusch door twee personen in Wenen van straat was geplukt. Aan het nieuwe onderzoek namen ook Amerikaanse en Duitse experts deel.

De Duitse onderzoeker Jörg Ziercke verklaarde maandag dat er 'een hoge mate van zekerheid' is dat Priklopil alleen heeft gehandeld.

"Voetbalwedstrijden terugbrengen naar twee keer een halfuur"

Hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International Johan Derksen is van mening dat er voor Van Nieuwkerk überhaupt geen plek is op de Nederlandse televisie: "Niet dat ik een hekel heb aan Matthijs, hoor. Maar al duurt zijn programma de hele avond, dan nog past zijn ego er niet in. Nee, wat mij betreft verhuist dat programma per direct naar de radio."

Featurette over Iron Man's armor

Een nieuwe featurette in de promotiecampagne voor Iron Man 3 vertelt in het kort iets over de pakken die Tony Stark in zijn loopbaan als superheld zoal heeft gecreëerd. Deze featurette wordt verteld door J.A.R.V.I.S. (Paul Bettany).

In de featurette wordt een aantal beelden uit de film vertoond. Het zijn langere fragmenten van beelden die ook in de trailers zitten, maar als zodanig iets meer richting spoilergebied. Er wordt in deze beelden iets gespoilerd over één van de twee grote verhaallijnen in de film (voor de fans: Extremis) en er is iets meer te zien over de ontwikkeling die Tony's pak doormaakt in deze film. 

Vooral niet kijken dus, als je je wilt laten verrassen. Voor alle nieuwsgierige aagjes:

Iron Man 3 draait over een dag of acht in de bioscoop, in IMAX en vertaald naar 3D.

Dumoulin enige Nederlander bij Argos voor Luik-Bastenaken-Luik

Tom Dumoulin is de enige Nederlander in de selectie van Argos voor Luik-Bastenaken-Luik. De Waalse klassieker wordt komende zondag verreden.

De selectie van Argos bestaat naast de 22-jarige Dumoulin uit de Duitsers Simon Geschke en Patrick Gretsch, Will Clarke en Tom Peterson uit Australië en de Franse renners Yann Huguet en Thierry Hupond. De Canadees François Parisien maakt het achttal compleet. "We hopen iemand mee te krijgen in een ontsnapping", aldus ploegleider Christian Guiberteau. "We gaan met een agressieve strategie de koers in en zien dan wel hoe ver we komen."

Weer onrust in Bahrein

Voor het derde jaar op rij is het onrustig in Bahrein in de aanloop naar de Formule 1 Grand Prix. Vooralsnog komt de race van komende zondag niet in gevaar, zo heeft de Bahreinse minister van informatie, Samira Rejab laten weten.

De eerste onrust in het koninkrijk ontstond in 2011. De situatie was destijds zodanig gevaarlijk dat de race afgelast moest worden. Ook vorig jaar was het in Bahrein onrustig, maar het raceweekend zelf verliep zonder incidenten. Dit jaar is het voor het derde jaar op rij raak in het golfstaatje. De groep February 14 heeft een auto laten ontploffen in de hoofdstad Manama en dreigt met acties rond het circuit in Sakhir.

De Bahreinse overheid heeft volgens de geruchten direct gereageerd door enkele opstandelingen op te pakken. Rejab: "Er is geen enkele vorm van escalatie. Er is niet meer geweld dan anders." Desondanks zijn er maatregelen genomen om de race doorgang te laten vinden.

Toro Rosso-teambaas Franz Tost zit in ieder geval geen reden om niet naar Bahrein af te reizen. "Formule 1 is entertainment. Wij moeten ons niet bemoeien met politiek. Gewoon de race rijden en de politiek aan andere mensen overlaten."

Lokale interruptie: Drank, supermarkten en een vreemd bondgenootschap

Vorig jaar is in Den Haag een nieuwe drank- en horecawet aangenomen. Deze wet is er om enerzijds de regels voor horecaondernemers eenvoudiger te maken, anderzijds om drankmisbruik onder jongeren aan te pakken. Dat laatste is op zich prima, overmatig drankgebruik is immers om meerdere redenen ongezond voor jongeren. Maar het doel wil nog wel eens misbruikt worden om symbolische maatregelen te nemen die vooral veel geld kosten.

Punten ronde 3 FOK! Formule 1-manager 2013

Afgelopen weekend werd de derde Formule 1-race van het seizoen 2013 verreden. De punten voor de Grand Prix van China in de FOK! Formule 1-manager zijn inmiddels toegekend. Welke teams wisten deze ronde de meeste punten te pakken? Je leest het hieronder.

Strafpunten
- Webber, gridstraf volgende GP wegens inrijden op Vergne: -15
- Gutierrez, gridstraf volgende GP wegens inrijden op Sutil: -15
- Chassis Red Bull, uitval door loslaten achterwiel: -15
- Chassis Mercedes, uitval door defecte wielophanging: -15
- Motor Red Bull, versnellingsbak gewisseld en bestraft door de FIA: -10


Punten ronde 3 - Grand Prix van China

# team user ronde 3 totaal
1 Hatercam CAP. 443 1066
- 964Turbo Coco86 443 1064
- DUK F1 Liam_xi 443 1064
- TEAM lada TEAMlada 443 1064
- Dante F1 Iridiael 443 1054
- Spookrijders k3ll 443 1054
- Force Langzaam Linoge 443 1054
- Scuderia Fazio Salvatore.NL 443 1054
- BOSCH007 bosch007 443 1049
- LoLa's F1 LovelyLady 443 1049
- SPEEDY D Maint-fokker 443 1049


Algemeen klassement na ronde 3

# team user ronde 3 totaal
1 Bacoo F1 Bacoo83 439 1117
2 Strawweb bwt 408 1077
- Durxas Durxas 408 1077
4 SlowmoF1 GerardH69 408 1075
5 Das Beste oder nichts! S210320CDI 379 1072
6 SiebrenF1 sieb 386 1070
7 GrazianoPellè Schumi2010 409 1069
8 Hatercam CAP. 443 1066
9 964Turbo Coco86 443 1064
- DUK F1 Liam_xi 443 1064
- TEAM lada TEAMlada 443 1064


Algemeen klassement subleagues na ronde 3

# subleague beheerder ronde 3 totaal leden
1 InTraffic GerardH69 343 979 5
2 't Reeskliekske 2013 Peditor 359 969 3
3 For The Fun 2013 KingGeitje 370 968 3
4 marco010 marco010 326 946 4
5 BOSCH bosch007 375 944 7
6 Den Haag F1 Cleetus 345 935 4
7 F1 AP flippo765 355 930 5
8 HT Forum Madhouse1979 348 928 5
9 Pedal to the Metal open Louike 326 922 9
10 mlo1 Killinglaw 333 920 7


Gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

De vierde race is de Grand Prix van Bahrein op zondag 21 april. De komende managerronde sluit op vrijdag 19 april 2013 om 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je (gewijzigde) team opgeslagen hebt! Ronde 4 – Grand Prix van Bahrein gaat weer open op maandag 22 april 2013 om 19:59 uur.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2013 van de FOK! Formule 1-manager!

VS willen hertelling in Venezuela

De Verenigde Staten hebben er maandag op aangedrongen dat de stemmen voor de presidentsverkiezingen van zondag in Venezuela nog eens worden geteld. "Een hertelling is belangrijk, verstandig en noodzakelijk", zei een woordvoerder van het Witte Huis. De VS zijn de belangrijkste afnemer van de Venezolaanse olie.

De verkiezingsuitslagen worden aangevochten door de oppositie, die stelt dat er is geknoeid. De linkse populist Hugo Chávez was 14 jaar president toen hij in maart overleed. Hij heeft Nicolás Maduro (50) als opvolger aangewezen. Maduro won zondag met 50,7 procent van de stemmen. Oppositieleider Henrique Capriles kreeg volgens de officiële uitslagen 49,1 procent.

VS willen hertelling in Venezuela
VS willen hertelling in Venezuela (Foto: ANP)

'Aanpak criminele jeugbendes faalt'

Het terugdringen van het aantal criminele jeugdbendes blijkt lastiger dan gedacht. Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat de sinds 2010 45 bendes zijn opgerold, maar dat er ook 34 nieuwe bij zijn gekomen.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) wilde alle criminele jeugdbendes van de straat halen, maar deze ambitie heeft hij niet kunnen waarmaken. "Ik wil wel zeggen dat ik de doelstelling niet gehaald heb, maar ik ben wel op de goede weg", geeft hij toe aan RTL Nieuws.

Uit het onderzoek blijkt dat soms zeer jonge kinderen in de criminele groepen actief zijn. Sommigen zijn jonger dan 12 jaar.

Israël herdenkt zijn doden

Israël heeft maandag zijn gevallen soldaten en doden bij terreuraanvallen herdacht. De sirenes gingen af en het land viel twee minuten stil; cafés en plaatsen van vermaak sloten hun deuren en radio en televisie pasten hun programmering aan.

Israël zegt dat 23.085 militairen en defensiemedewerkers zijn omgekomen sinds 1860, toen joden naar het gebied begonnen terug te keren. Sinds de stichting van de staat Israël in 1948 voerde het land zes oorlogen met Arabische landen en had het te kampen met twee opstanden van Palestijnen.

Premier Benjamin Netanyahu, die zelf een broer verloor die als commando deelnam aan de bevrijding van een gekaapt vliegtuig in 1976 in Entebbe in Uganda, zei in een toespraak dat velen hebben geprobeerd Israël vanaf de oprichting weg te vagen, maar daarin 'nooit zullen slagen'. Tijdens een afzonderlijke ceremonie ter nagedachtenis aan de slachtoffers van terreuraanvallen zei de premier dat het land nooit voor terreur zal buigen en altijd achter de daders aan zal gaan.

Minister van defensie Moshe Yaalon zei dat Israël vrede wil, maar bedreigingen het hoofd zal bieden. "De wereld kan het probleem van een nucleair Iran niet onder het tapijt vegen, want de geschiedenis leert dat concessies en een gebrek aan vastbeslotenheid een recept zijn voor een gebrek aan controle en rampen", zei hij.

De dodenherdenking duurt maandag tot zonsondergang. Daarna barsten overal feesten los voor de viering van de Israëlische Onafhankelijkheidsdag.


Israël herdenkt zijn doden (Foto: Novum)

'Foutje' in cv Dijsselbloem weggepoetst

De Engelse vertaling van het digitale curriculum vitae van minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem is aangepast om duidelijk te maken dat de PvdA'er nooit een masterdiploma heeft behaald aan het University College in het Ierse Cork. Dat heeft een woordvoerder van Dijsselbloem maandag gezegd.

De kwestie ligt gevoelig, aangezien Dijsselbloem ook de voorzitter van de Eurogroep is. Volgens critici beschikt de Nederlandse minister over onvoldoende financiële achtergrond voor deze baan.

De zegsman laat weten dat sprake was van een vertaalfout in het online cv van Dijsselbloem. In de Engelse versie stond dat de minister een masteropleiding heeft gedaan aan de Ierse universiteit. Dijsselbloem heeft echter alleen onderzoek gedaan aan het University College Cork, maar kreeg zijn masterdiploma van de Wageningen Universiteit. De woordvoerder zegt dat er nooit is gesuggereerd dat Dijsselbloem meer heeft gedaan dan hij werkelijk heeft gedaan.

'Syrië kiest kinderen als doelwit'

De Syrische overheid voert bewust en systematisch aanvallen uit op kinderen. Met die bewering beschuldigt de Nationale Coalitie van de oppositie president Bashar al-Assad opnieuw van oorlogsmisdaden. Zo zou het bewind de kinderrechten schenden door hen niet te beschermen, maar kinderen als menselijk schild te gebruiken en luchtaanvallen uit te voeren op speeltuinen en scholen.

Door dergelijke aanvallen zouden al duizenden kinderen zijn omgekomen. Bovendien zouden speciale milities kinderen op basis van hun ras doden en zouden honderden kinderen in de Syrische gevangenissen zitten. De Nationale Coalitie zegt te weten dat zeker 80 kinderen daar door marteling zijn gestorven.

Michael snapt ophef rond webcamgirl Barbie niet

De man van Barbie snapt niet dat er commotie is rond het feit dat de blondine webcamgirl wordt. "Half Nederland is naakt geweest in de Playboy, waarom zo'n ophef?", vroeg Michael van der Plas zich af in RTL Boulevard. Op Twitter werd volop gereageerd op het nieuws: veel twitteraars verklaarden Barbie voor gek.

Barbie, die met haar man momenteel in de realityserie Huisje Boompje Barbie te zien is, maakte maandag bekend dat ze donderdagavond uit de kleren gaat voor een camera van een Nederlandse sekssite. Eyeworks, producent van de realitysoap, zou niet op de hoogte zijn van haar nieuwe bijbaan. "Ik begrijp dat we op een familiezender te zien zijn, en dan gaat Barbie in de porno", aldus Michael. "Maar in de serie hebben we het ook steeds over seks."

Michael heeft er geen problemen mee dat zijn vrouw webcamgirl wordt. "Ik heb liever dit dan de Playboy. Want hierbij kun je zelf bepalen hoe ver je gaat."

Barbie, die werd geboren als Samantha de Jong, vertelt dat ze door het dolle heen is door haar laatste borstvergroting. "Sinds mijn nieuwe borstvergroting is mijn zekerheid terug, na mijn zwangerschap zag het er niet echt mooi uit."

'Gamers zijn klaar om altijd online te zijn'

Een van de grootste discussiepunten op dit moment is of gamers klaar zijn voor een console die altijd verbinding met het internet moet maken. Als het aan Yannis Mallat, CEO van Ubisoft Montreal, ligt zijn gamers daar inderdaad klaar voor. Dat heeft Mallat aangegeven in een interview tegenover The Guardian.

Volgens Mallet moeten we het aan Sony en Microsoft vragen of gamers daadwerkelijk klaar zijn voor een 'altijd online'-functie. Over het algemeen zijn veel mensen op andere gebieden ook meestal online zoals met een smartphone of tablet. Het is dus niet speciaal dat we in de toekomst ook altijd verbinding moeten hebben met het internet om games te spelen.

Hattrick voor Drenthe bij Alania

Royston Drenthe heeft maandag in de competitiewedstrijd van zijn club Alania Vladikavkaz tegen Mordovya de hoofdrol voor zich opgeëist. De Nederlander bezorgde zijn Russische werkgever met drie doelpunten een 3-1 overwinning. Alania blijft ondanks de zege op doelsaldo hekkensluiter in de Russische competitie.

Drenthe opende de score na tien minuten uit een penalty en maakte er voor rust ook nog 2-0 van. Na de aansluitingstreffer van Ruslan Mukhametshin stelde de Rotterdammer in de voorlaatste minuut met zijn derde doelpunt de zege veilig.

Voor Drenthe waren het zijn eerste goals voor Alania sinds zijn komst in februari. De 26-jarige middenvelder heeft in Rusland nog een contract tot de zomer van 2016. Hij speelde eerder voor Feyenoord, Real Madrid, Hercules Alicante en Everton.

Mickey Mouse is terug

Vandaag heeft SEGA bekendgemaakt dat er een nieuwe Mickey Mouse-game in ontwikkeling is. In samenwerking met Disney Interactive brengt SEGA Castle of Illusion uit voor PlayStation Network, Xbox Live en pc. Het origineel verscheen in 1990 voor Mega Drive.

Castle of Illusion is een remake van de game uit 1990 en bevat onder andere nieuwe gameplay elementen en verbeterde graphics. De game zal vanaf de grond opnieuw worden ontwikkeld voor de huidige consoles. Het origineel was destijds mede door de muziek, besturing en graphics een groot succes. In Castle of Illusion is het Mickey's doel om Minnie uit handen van de kwaadaardige heks Mizrabel te houden. Castle of Illusion moet ergens in de zomer verschijnen, een prijs is niet bekendgemaakt.

"PSG wint CL met hulp Beckham"

Zlatan Ibrahimovic neemt meer en meer de druk rondom zijn eigen persoon weg. Hij spreekt lovende woorden over David Beckham.

De sterspeler van Paris Saint-Germain gaf eerder al aan het als prettig te ervaren dat Beckham aanwezig is. Daardoor neemt de aandacht voor zijn eigen persoon namelijk af.

"We gaan de Champions League winnen, samen met Beckham", verklaart Ibra aan Sky Sports. Hoewel het contract van de Engelsman komende zomer al afloopt, gaat de Zweed ervan uit dat Beckham ook volgend seizoen zijn ploeggenoot is. "Iedereen wil dat hij blijft."

PSG is voor dit seizoen uitgespeeld in de Champions League. De Franse grootmacht werd uitgeschakeld in de kwartfinales door FC Barcelona. Door het aantal uitdoelpunten mochten de Spanjaarden doorbekeren. "Het is jammer dat het zo gegaan is", vindt Ibrahimovic. "We dachten dat we ze konden hebben."

De koek is op voor Skyrim

Bethesda heeft vandaag bekendgemaakt te stoppen met het ontwikkelen van DLC voor Skyrim. Er zullen nog wel een aantal patches uitkomen, maar op het gebied van uitbreidingen zal er niks meer verschijnen voor de game. De laatste uitbreiding was Dragonborn waarin je onder andere kon vliegen op draken.

Bethesda heeft meer dan een jaar lang gewerkt aan extra content, maar is nu klaar voor haar nieuwe project. Een klein gedeelte van Bethesda zal nog werken aan een aantal patches. De rest blijft zich voorlopig focussen op een nieuw project waar de studio van onder andere The Elder Scrolls en Fallout mee bezig is.

Geen overeenstemming over oldtimerkwestie

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en de autobranche zijn er niet in geslaagd overeenstemming te bereiken over alternatieven voor de volledige afschaffing van de vrijstelling voor oldtimers van de motorrijtuigenbelasting. De plannen die de branche hiervoor had, waren te duur, laat een woordvoerder van Weekers maandag weten.

In het regeerakkoord is afgesproken dat de belastingvrijstelling van oldtimers wordt afgeschaft in 2014. Dat gebeurt uit oogpunt van het milieu. In november nam de Tweede Kamer echter een motie van PVV en SP aan, waarin staat dat autobezitters die hun oldtimer slechts sporadisch gebruiken vrijgesteld moeten blijven.

Weekers stelt dat zijn inzet bij het gesprek was 'bezitters van oldtimers die deze hobbymatig aanhouden tegemoet te komen op een manier die past binnen de strekking en geest van de afspraken uit het regeerakkoord'. "Helaas is dat niet gelukt."

Maandagavond stuurt Weekers een brief over de kwestie naar de Kamer. Die moet nu gaan kijken welk alternatief het beste is.

Tieners langer vast voor beroven 9-jarig meisje

De vier tieners die vrijdag werden aangehouden voor de gewelddadige poging tot beroving van een 9-jarig meisje in Krimpen aan den IJssel blijven langer vastzitten. De rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam heeft maandag besloten dat het viertal in ieder geval nog tien dagen mag worden vastgehouden, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

De periode van in bewaringstelling is korter dan de gebruikelijke veertien dagen. Dat komt omdat de rechter-commissaris 'nadrukkelijk' op de hoogte wil worden gehouden van de voortgang van het onderzoek, aldus de zegsvrouw van het OM. "Wat ons betreft is het in ieders belang dat zo snel mogelijk meer duidelijkheid komt", gaf de woordvoerder aan.

Er moeten nog wel een aantal onderzoekshandelingen worden verricht. Daarover wil de zegsvrouw niet verder uitweiden.

Het slachtoffer raakte woensdag ernstig gewond toen ze werd geslagen en op de grond werd gegooid door vier jongens, die geld van haar wilden hebben. Ze liep een zware hersenschudding en een bloeding in de hersenen op. De vier verdachten, van 16, 17, 17 en 18 jaar uit Krimpen aan den IJssel werden vrijdagochtend op een politiebureau aangehouden.

Superhelden voor Wii U moeten nog even wachten

De superhelden en schurken uit Injustice: Gods Among Us moeten nog even wachten tot ze tekeer mogen gaan op Wii U. De game komt helaas pas een week later uit, namelijk 26 april. Gamers met een PlayStation 3 of Xbox 360 kunnen gelukkig vanaf aankomende donderdag aan de slag.

Injustice: Gods Among Us is ontwikkeld door NetherRealm Studios, makers van de vechtgame Mortal Kombat. De makers introduceren een nieuwe gedurfde vechtgame-franchise met een diep origineel verhaal en een grote cast van favoriete helden en schurken, zoals Batman, Green Arrow, Cyborg, Harley Quinn, Nightwing, Solomon Grundy, Superman, The Flash, Wonder Woman, Green Lantern en vele anderen. Kans maken op Injustice: Gods Among Us? Doe dan mee met de prijsvraag!

Abidal: "Nooit aan sterven gedacht"

Eric Abidal maakte onlangs zijn rentree na maandenlange afwezigheid. De Franse verdediger van FC Barcelona is fysiek weer helemaal de oude.

Bij Abidal werd anderhalf jaar geleden een tumor op zijn lever geconstateerd, waarna hij een lang behandelingstraject onderging. Nadat de tumor was verwijderd, bleek zijn lever dusdanig aangetast dat het orgaan niet meer goed functioneerde en een levertransplantatie nodig was.

De Fransman onderging deze levertransplantatie met succes en vorige week zaterdag maakte de linkspoot zijn rentree voor Barcelona tegen Real Mallorca (5-0). "Ik heb nooit aan sterven gedacht, want dat is iets wat God beslist", aldus de 33-jarige Abidal tegen TF1.

"Ik heb geleden, heel erg. Ik herinner me een zondag dat ik de pijn niet meer aankon. Toen vroeg ik de doktoren of ze mij kunstmatig in coma konden houden. Op een bepaald moment verbaasden de doktoren zich erover hoe ik het volhield, maar het is gelukkig goed gekomen."

'Oranjes moeten belasting betalen'

VVD, PvdA en D66 willen dat de leden van het Koninklijk Huis belasting gaan betalen. Dat blijkt uit een rondgang van RTL Nieuws. Van coalitiepartijen VVD en PvdA hoeven de royals er echter niet op achteruit te gaan, en daarom zou hun jaarlijkse toelage verhoogd moeten worden.

Het Nieuw Republikeins Genootschap heeft een burgerinitiatief aangekondigd om het salaris van koning Willem-Alexander omlaag te brengen. De nieuwe koning gaat net als zijn moeder 825.000 euro per jaar verdienen. Over dat bedrag hoeft hij geen belasting te betalen.

De republikeinen vinden een salaris van 150.000 euro, rond de balkenendenorm, voldoende voor de koning.

Desisa en Jeptoo winnen marathon Boston

De marathon van Boston is maandag gewonnen door Lelisa Desisa uit Ethiopië en de Keniaanse Rita Jeptoo. Desisa legde de 42,195 kilometer af in 2:10.22 uur. Jeptoo had 2:26.25 uur nodig voor de klassieke afstand. De rolstoelrace werd gewonnen door Hiroyuki Yamamoto uit Japan in 1:25.33 uur en door de Amerikaanse Tatyana McFadden. Zij rolde na 1:45.25 over de streep.

Bij de mannen ging de strijd tussen de 23-jarige Desisa, zijn landgenoot Gebregziabher Gebremariam en de Keniaan Micah Kogo. De drie bleven over uit een grotere kopgroep en Desisa maakte pas in de laatste kilometer het verschil. Kogo werd op vijf tellen tweede, Gebremariam werd weer een tel daarachter derde.

Bij de vrouwen leek de Portugese Ana Dulce Felix op weg naar de eindzege. Ze nam de leiding en liep kilometers lang solo richting Boston. Met nog vijf kilometer te gaan werd ze echter ingehaald door Jeptoo en Felix kwam uiteindelijk pas als negende aan de meet. Messeret Hailu uit Ethiopië (2:26.58) en Sharon Cherop uit Kenia (2:27.01) liepen zich op het podium.

FOK!filmtips van de dag: The Bourne Ultimatum

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Na The Bourne Identity en The Bourne Supremacy kruipt acteur Matt Damon in deze derde actiefilm naar de boeken van Robert Ludlum opnieuw in de huid van Jason Bourne - een ex-geheim agent die zijn geheugen heeft verloren en niet weet welke verschrikkelijke dingen hij voor zijn opdrachtgevers heeft gedaan. Regisseur Paul Greengrass, die in 2004 ook al het tweede deel maakte, gooide in 2006 hoge ogen met zijn beklemmende film United 93. Naast Damon keren ook Julia Stiles en Joan Allen terug in hun rollen. De cast wordt aangevuld door Paddy Considine en David Strathairn. The Bourne Ultimatum is te zien om 20.30 uur op SBS6.

 

Country Strong gaat over een opkomende singer-songwriter, Beau Williams, die verliefd wordt op een gevallen countryzangeres, Kelly Canter. Haar manager en echtgenoot Ed, neemt het duo mee op een concerttournee. Samen met Chiles Stanton, een ex-model die het als zangeres wil proberen te maken. Tijdens hun reis raken de vier verstrikt in romantische verwikkelingen die tot complicaties leiden. De cast bestaat onder andere uit Gwyneth Paltrow, Garrett Hedlund, Tim McGraw, Leighton Meester en Ed Bruce. Te zien om 20.30 uur op RTL8.

Advocaat Andrew Garfield heeft een verhouding met Jane, die doof is. Op een dag komt Jane's man te vroeg thuis en betrapt Andrew en Jane in bed. Andrew schiet de man dood. De politie verdenkt Jane van de moord en wil dat Andrew haar verdedigt in de rechtszaak. Nu moet hij haar verdedigen, zonder enige verdenking op zichzelf te richten. Tegelijkertijd is dit misschien de grote zaak die zijn carrière bevordert. In Her Defense is te zien om 01.05 uur op BBC1.

Andere titel op de filmposter hieronder, waarom dat is, geen idee.

Filmposter In Defense
 

Djuricic waarschijnlijk fit voor Ajax

Sc Heerenveen-middenvelder Filip Djuricic kan vrijdag waarschijnlijk in actie komen in de uitwedstrijd tegen Ajax. De Servische spelmaker viel zondag thuis tegen Willem II (3-2 winst) uit met ademhalingsproblemen. De oorzaak daarvan is nog onduidelijk, maar de clubarts verwacht dat hij in de Arena gewoon aan de aftrap kan beginnen.

Chris Kum bleef tegen Willem II in de rust in de kleedkamer achter. De verdediger kreeg tijdens een duel een voet van een Tilburger in zijn lichaam en liep een gekneusde rib op. "Het is een vervelende blessure, maar als het moet kan hij met behulp van pijnstillers wel spelen", zegt clubarts Stephan Jacolino.

Pyongyang viert verjaardag Kim Il Sung

De Noord-Koreaanse bevolking heeft maandag de verjaardag van wijlen Kim Il Sung gevierd. Ze dansten op pleinen en droegen hun mooiste kleren. Bij een bronzen beeld van de stichter van de communistische republiek maakten inwoners van Pyongyang een buiging en legden ze bloemen neer. Weinig leek er op te wijzen dat het land op het punt staat een raket te lanceren, zoals de internationale gemeenschap vreest.

Meisjes in rode en roze jasjes huppelden over straat met feestelijke vlaggetjes terwijl jongetjes op inline skates een korte pauze namen om een beker met schaafijs te verorberen. Van een gevoel van paniek of angst leek geen sprake te zijn, terwijl een dag eerder de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry Noord-Korea nog waarschuwde geen rakettest uit te voeren, zoals het deed bij de vorige viering van de verjaardag van Kim Il Sung. Een raketlancering is volgens Kerry een provocatie die het land en de verarmde Noord-Koreaanse bevolking verder zal isoleren. De Verenigde Staten zijn volgens Kerry bereid de hand uit te steken, maar alleen op voorwaarde dat Pyongyang een blijk van vertrouwen geeft.

Noord-Koreaanse media maakten geen melding van de waarschuwing. Op de voorpagina van de krant Rodong Sinmun stond een foto van Kim Jong Un die een bezoek brengt aan het mausoleum van zijn grootvader. Slechts in de laatste zin van een artikel over het bezoek werd gesproken over 'de Amerikaanse imperialisten'. Weinig Noord-Koreanen hebben toegang tot nieuws uit het buitenland en hebben dus geen weet van de diplomatieke pogingen Noord-Korea in te tomen.

Negen skimverdachten opgepakt

De Drentse politie heeft maandagochtend negen verdachten aangehouden in een onderzoek naar skimmen. Een van de verdachten is een Nederlander, de rest van de groep komt uit Roemenië, meldt de politie maandag.

De politie startte het onderzoek nadat eerder dit jaar skimapparatuur was aangetroffen bij een tankstation aan de Heerestraat in het Drentse Roden en een tankstation aan de Industrieweg in het Groningse Noordhorn.

De negen verdachten zijn opgepakt in woningen in Westerbork en Assen. Beide woningen zijn doorzocht. In Westerbork is onder meer skimapparatuur en geld gevonden. De negen verdachten zijn een 45-jarige man uit Assen en twee vrouwen en zes mannen van tussen de 21 en 41 jaar uit Roemenië. De negen zitten vast en worden de komende dagen verhoord.

Olifant gooit auto op zijn kant

Een olifant in het Krugerpark in Zuid-Afrika heeft maandag een auto met twee toeristen op zijn kant gegooid. De inzittenden, van Chinese afkomst, raakten ernstig gewond.

De olifant viel de auto rond 06.30 uur aan op een weg door het Krugerpark. De bestuurder brak enkele ribben en werd in kritieke toestand met een helikopter naar een ziekenhuis gebracht. Zijn reisgenote brak haar bekken.

Het is onduidelijk waardoor de woede van de olifant werd gewekt. Een woordvoerder van het park waarschuwde bezoekers niet te dichtbij te komen als zij een olifant de weg zien naderen.


Olifant gooit auto op zijn kant (Foto: Novum)

'Beltegoed moet jaar houdbaar worden'

Het is onterecht dat mobiele bellers elke maand hun resterende beltegoed kwijtraken. Tegoed voor bellen, sms'en en dataverkeer moet minstens een jaar houdbaar worden. Dat is de strekking van een petitie die de Consumentenbond dinsdag overhandigt aan de Tweede Kamer.

"Bij de meeste abonnementen raak je elke maand het tegoed kwijt dat je over hebt. Dat vinden wij heel vreemd", zegt een woordvoerder. Mensen nemen nu vaak een grotere bundel dan noodzakelijk, omdat de kosten voor bellen buiten de bundel hoog zijn. Dat zorgt ervoor dat ze aan het einde van de maand nog meer tegoed kwijtraken.

De bond heeft de mobiele operators al eerder opgeroepen beltegoed langer houdbaar te maken. Omdat ze daar geen gehoor aan hebben gegeven, wordt nu de hulp van de Tweede Kamer ingeroepen. Die moet bij wet regelen dat resterend beltegoed niet langer maandelijks wordt afgepakt, vindt de Consumentenbond.

Maandag aan het einde van de middag hadden bijna 24 duizend mensen de petitie ondertekend.

Alpe d'Huez in parcours Critérium du Dauphiné

Het Critérium du Dauphiné voert dit jaar over Alpe d'Huez. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de route van de voorbereidingskoers op de Tour de France. Organisator ASO, die ook de Tour de France organiseert, noemt het parcours 'bijzonder bergachtig'. De Dauphiné start op 2 juni in het Zwitserse Champéry, een unicum. De laatste rit staat op 9 juni op de planning.

Niet alleen de start in Zwitserland is een vernieuwing. De Dauphiné gaat ook voor het eerst sinds jaren niet van start met een proloog. De 121 kilometer lange eerste rit moet direct 'de toon zetten' voor de rest van de week, meldt ASO.

De tweede en derde etappe bieden mogelijk kansen voor de sprinters, maar daarna is het de beurt aan de klassementsrenners. De vierde rit is een 32,5 kilometer lange tijdrit en daarna is het aan de klimmers. De vijfde etappe heeft al een aankomst bergop, maar de zevende rit is de koninginnenrit.

Tijdens die etappe op zaterdag 8 juni krijgt het peloton vier bergen voor de kiezen. Op weg naar Alpe d'Huez moet al de 1966 meter hoge Col de Sarenne worden overwonnen. Vervolgens staat de Col du Noyer op het menu voordat de slotklim naar Superdévoluy voert. Ook de slotdag is er geen rust voor de renners. Dan zijn er weer nauwelijks vlakke kilometers.

'Wilde dieren kosten boeren 96 miljoen'

Wilde dieren bezorgen de landbouw jaarlijks een kostenpost van 96 miljoen euro. Beschermde en niet-beschermde dieren richten allebei ongeveer 35 miljoen euro aan schade aan. De rest van het bedrag wordt besteed aan preventie. De kosten zijn gelijk aan anderhalf tot twee procent van de totale landbouwopbrengsten. Dat stelt de stichting CLM maandag op basis van eigen onderzoek in opdracht van het Faunafonds.

De schade die wordt aangericht door beschermde diersoorten worden deels vergoed. Landbouwers krijgen in totaal 22,3 miljoen euro uitgekeerd van de overheid, onder meer van het Faunafonds. Landbouwers krijgen daarnaast jaarlijks nog eens 1,2 miljoen euro binnen door de verhuur van jachtterreinen.

Ganzen zijn goed voor driekwart van alle schade die beschermde diersoorten aanrichten. Daarnaast zorgen mezen en kraaien voor schade. De ganzen brengen vooral schade toe aan grasland. Dertien procent van de schade van beschermde diersoorten vindt plaats in de fruitteelt.

Zwarte kraaien, houtduiven, konijnen andere niet-beschermde diersoorten brengen voornamelijk schade toe aan graan en fruit. De arbeidskosten voor het verjagen van de vogels en andere dieren bedragen 17,7 miljoen euro. Het CLM onderzocht de jaren 2008-2010.

Vijf nieuwe posters onthuld voor Star Trek Into Darkness

Star Trek Into Darkness heeft maar liefst vijf nieuwe filmposters uitgegeven, inclusief vier character posters. Op de character posters zijn de personages Kirk, Uhura, Spock en John Harrison te zien. 

Bij veel character posters wordt vaak alleen het hoofd van het personage afgebeeld. Star Trek Into Darkness heeft het net wat anders aangepakt. Iedere poster bevat namelijk een actiefoto van het desbetreffende personage. Naast de character posters is er ook nog één poster onhuld van het Starship Enterprise die, zo te zien, niet een al te beste landing gaat maken.

Star Trek Into Darkness poster 1

Star Trek Into Darkness poster 2

Star Trek Into Darkness poster 3

Star Trek Into Darkness poster 4

Star Trek Into Darkness poster 5

Drie verdachten sarinzaak op vrije voeten

Drie verdachten in de sarinzaak zijn maandag op vrijgelaten. De raadkamer van de rechtbank in Maastricht zag onvoldoende redenen om het drietal langer vast te houden. Een vierde verdachte werd eerder al vrijgelaten.

De vier werden ruim twee weken geleden aangehouden, na een tip over het aanbieden van het zenuwgas sarin. De uiterst dodelijke stof zou zijn verstopt in de grond in een natuurgebied bij de Maastrichtse wijk Amby, maar een zoektocht die het hele paasweekeinde duurde leverde niets op, maakte het Openbaar Ministerie eerder bekend.

De verdachten zijn twee mannen van 21 en 35 jaar en twee vrouwen van 33 en 52 jaar uit Heerlen en Maastricht. Justitie was maandag niet direct bereikbaar voor een reactie op de vrijlating.

Overval op geldtransport Alphen aan den Rijn

In Alphen aan den Rijn is maandagmiddag een geldwagen overvallen. Het is nog onduidelijk of de daders iets buit hebben gemaakt, laat een woordvoerder van de politie weten. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.

Het transport werd even na het middaguur overvallen door twee mannen van ongeveer 20 tot 30 jaar. Ze verdwenen daarna op een grijze of zwarte scooter. De politie is op zoek naar de daders. Getuigen worden opgeroepen zich te melden.

Cyberaanval treft Rabobank

Klanten van de Rabobank konden maandagmiddag korte tijd geen gebruik maken van internetbankieren, mobiel bankieren en Ideal. De oorzaak was een cyberaanval. Dat maakte de bank bekend via Twitter.

ING kampte de afgelopen tijd ook al vier keer met een zogenoemde DDoS-aanval waardoor de online bankdiensten onbereikbaar waren. Bij zo'n aanval wordt een website bestookt met heel veel dataverkeer, waardoor de servers overbelast raken.

Eenzelfde soort aanval zorgde er op 4 april voor dat Ideal bij onder meer de Rabobank niet werkte. Voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken Boele Staal zei maandag na overleg in Den Haag dat de bron van de cyberaanvallen nog niet is gevonden.


Cyberaanval op internetbankieren Rabobank (Foto: Novum)

Anne Frank Huis steunt bekritiseerde Bieber

Justin Bieber kan op de steun rekenen van het Anne Frank Huis. De 19-jarige zanger, die afgelopen weekeinde een bezoek bracht aan Nederland, ligt onder vuur om zijn opmerking over Anne Frank. Bieber bezocht het museum vrijdag en schreef in het gastenboek dat hij hoopte dat ze een 'belieber' zou zijn geweest, oftewel een van zijn fans.

"Het Anne Frank Huis was aangenaam verrast om Justin Bieber vrijdag te verwelkomen", laat het museum maandag via zijn Facebook-pagina weten. "We vinden het erg positief dat hij de tijd en moeite heeft genomen om naar ons museum te komen."

De organisatie laat weten dat Bieber 'erg geïnteresseerd' was in het verhaal van het meisje dat wereldberoemd is om haar dagboek dat ze in de Tweede Wereldoorlog schreef. "En hij bleef meer dan een uur. We hopen dat zijn bezoek zijn fans inspireert om meer over haar leven te leren en hopelijk haar dagboek te lezen."

Bieber wist met zijn opmerking internationaal de media te halen. Hij werd bekritiseerd om zijn arrogantie en onwetendheid. Komiek Ricky Gervais kan wel lachen om alle ophef. "Dertig miljoen ongeletterde tienermeisjes zijn nu aan het huilen en zichzelf aan het snijden en vragen Google: wie is die verdomde Anne die Justin zo leuk vindt?"

De Canadese zanger kreeg ook een lading kritiek omdat hij zaterdag ruim een uur te laat met zijn concert in het Arnhemse Gelredome begon. Het stadion wil het management van Bieber laten opdraaien voor de kosten van het vervoer van zijn fans.

Tim Hofman opgepakt om wietplanten in Hofvijver

Tim Hofman is maandag opgepakt nadat hij vijf wietplanten op het eilandje in de Hofvijver had geplant. Dat heeft BNN bekendgemaakt. De presentator wil aantonen dat het Nederlandse softdrugsbeleid 'rammelt aan alle kanten'. De actie is 5 mei te zien in Spuiten en Slikken.

Na korte tijd op het eiland in het centrum van Den Haag te hebben doorgebracht zijn Tim en de regisseur van Spuiten en Slikken door de politie meegenomen. Ze zijn aangehouden vanwege verstoring van de openbare orde. Na verhoor zijn de twee weer vrij gelaten.

Hofman zegt dat hij aanvankelijk zes uur zou worden vastgehouden. "Totdat er plotseling bericht kwam van de hoge piefen van het korps en de burgemeester van Den Haag", laat hij weten in een verklaring. "Die konden zich eigenlijk wel vinden in de actie en hebben ons laten gaan."

De presentator vindt dat het Nederlandse gedoogbeleid van geen kanten klopt. "Wel verkoop toestaan, maar het inkopen van softdrugs strafbaar maken is struisvogelpolitiek", vindt hij. "Het is de hoogste tijd dat politici dat schizofrene beleid gaan aanpakken. En schijnbaar is burgemeester Jozias van Aartsen het daarmee eens. Ik hoop dat onze actie van vandaag iedereen wakker schudt."

Spuiten en Slikken wordt onderscheiden met de Cannabis Culture Award. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Het BNN-programma krijgt de prijs vanwege de open manier waarop het jongeren voorlicht over softdrugs.

Nog elf rellende PSV-supporters vast

Van de PSV-supporters die zondagavond in Eindhoven werden aangehouden na de wedstrijd tegen Ajax zitten er maandag nog elf vast. Vijf supporters hebben een boete gekregen en zijn op vrije voeten gesteld, laat een politiewoordvoerder weten.

Een groep supporters van de Eindhovense club zocht na het verloren duel de confrontatie met de politie. De elf die nog vastzitten worden er onder meer van verdacht stenen te hebben gegooid naar agenten. Het Openbaar Ministerie moet bepalen wat er met de verdachten moet gebeuren.

De politie sluit meer aanhoudingen niet uit.

Electronic Arts schrapt games voor Facebook

Electronic Arts trekt in juni de stekker uit The Sims Social, SimCity Social en Pet Society. Reden voor de stap is de drastisch afgenomen populariteit van de Facebookspellen. Dat schrijft Electronic Arts maandag in een open brief aan de spelers van de spellen.

Met het sluiten van de drie spellen lijkt het einde van gamestudio Playfish, die in 2009 voor ruim driehonderd miljoen euro werd overgenomen, nabij. Alleen Madden NFL Social is vanaf half juni nog actief. Alle andere spellen vermeld op de website van het bedrijf zijn dan offline.

Hoewel Electronic Arts drie spellen offline haalt, is het bedrijf nog altijd actief op Facebook. De Gamestudio Popcap, die in 2011 voor een miljard dollar werd opgekocht, heeft nog spellen als Bejeweled Blitz, Solitaire Blitz en Plants vs. Zombies Adventures in petto.


Electronic Arts schrapt games voor Facebook

'Merkel denkt niet aan pensioen'

De Duitse bondskanselier Angela Merkel overweegt niet om met pensioen te gaan. Dat heeft haar woordvoerder Steffen Seibert maandag laten weten. Hij ontkracht daarmee berichten dat Merkel terug wil treden voordat ze in 2015 de leeftijd van 61 jaar bereikt.

Uit peilingen is gebleken dat Merkel veel kans maakt om na de verkiezingen van september aan te blijven als bondskanselier. Als ze in 2015 met pensioen zou gaan, dan zou ze haar termijn van vier jaar niet volmaken. Volgens Seibert is het overduidelijk dat Merkel dit niet van plan is. "Het spreekt vanzelf dat de bondskanselier deelneemt aan de verkiezingen voor een volledige ambtsperiode", zei hij.


'Merkel denkt niet aan pensioen' (Foto: Novum)

Latin American Film Festival heeft programma bekendgemaakt

Op dinsdag 7 mei 2013 gaat de negende editie van het Latin American Film Festival van start. Dit keer vindt het filmfestival plaats in het Louis Hartlooper Complex en op het Ledig Erf te Utrecht. Vandaag werd bekendgemaakt welke speelfilms en documentaires uit of over Latijns-Amerika op dit festival getoond zullen worden.

Het competitieprogramma gaat bestaan uit acht films, afkomstig uit zes verschillende landen. Deze films zullen strijden voor de Latin Angel Jury Award. Aan deze prijs is een geldbedrag van €5.000. Alle films in deze competitie beleven hun Nederlandse première.

Naast de juryprijs zal er ook een publieksprijs worden uitgereikt. Het publiek beslist welke film de Hivos Audience Awards voor de Beste Speelfilm en Beste Documentaire winnen. Aan deze publieksprijzen zit een geldbedrag van €2.000 verbonden. Alle prijzen worden uitgereikt op de slotavond van het festival, zondag 12 mei 2013.

Het Latin American Film Festival presenteert deze editie ook een nieuw programmaonderdeel: LAFF in Focus. Het concept hiervan is dat er niet één vast festivalthema zal zijn, maar dat er iedere dag gefocust wordt op een ander thema. De thema’s zijn: Outcasts, Forever Young, Political Scars, Art = Power en The Winner Takes it All. Deze dagthema's worden ingevuld aan de hand van verschillende films, openluchtvoorstellingen, debatten, een filmcursus en een foto-expositie.

Het festival wordt geopend met de film The Last Elvis (El Ultimo Elvis) van regisseur Armando Bo. Op 29 april begint de kaartverkoop.

Drent beschoten in auto

Een 31-jarige man uit Coevorden is zondag beschoten toen hij in zijn auto door zijn woonplaats reed. De man raakte niet gewond, laat de politie maandag weten. De politie weet naar eigen zeggen wie de schutter is en is naar hem op zoek.

De Drent reed rond 12.30 uur over de Poppenharelaan toen een zwarte Mercedes naast hem kwam rijden. Vanuit het raam aan de bijrijderskant werd een keer op hem geschoten. De kogel kwam terecht in het linkervoorportier en de ruit van de deur sneuvelde.

De man uit Coevorden remde na het schot hard. De Mercedes reed snel door. De Drent heeft aangifte gedaan van poging tot doodslag. De politie is op zoek naar getuigen van de beschieting.

Breuk in coalitie Meerssen

In Meerssen is een breuk in de coalitie ontstaan omdat wethouder Paul Sanders van de fractie Kijk per direct is opgestapt. Dat laat de Limburgse gemeente maandag weten. Sanders trekt zich terug vanwege een verklaring van de partij PJD over de zelfmoord van wethouder Jo Dejong van die partij.

PJD stelde in de verklaring onder meer dat politieke partijen in Meerssen voor aanklager, rechter en beul hebben gespeeld. De verklaring was een reactie op een besloten raadsvergadering van begin vorige maand. Daarin gaven partijen volgens de Limburgse omroep L1 aan nooit meer op politiek gebied met Dejong te willen samenwerken.

Dejong pleegde kort na de raadsvergadering zelfmoord. Hij was zo'n twee weken eerder al opgestapt omdat hij een vrouwelijke ambtenaar tegen haar zin had gezoend op een carnavalsfeest.

In de lokale politiek van Meerssen is sinds de dood van Dejong veel onrust ontstaan. Meerdere raadsleden zijn met de dood bedreigd. Drie leden hebben de afgelopen tijd hun zetel ter beschikking gesteld en twee zijn uit hun functie gestapt. Het college van burgemeester en wethouders bestaat nu naast waarnemend burgemeester Hans Schmidt (VVD) uit twee wethouders van het CDA en PJD.

Eerder deze maand liet de gemeente al weten een commissie in te stellen die moet evalueren wat er precies is gebeurd sinds het carnavalsfeest. De commissie moet ook een plan maken waarmee de politieke stabiliteit weer kan worden hersteld.

Vijf Nederlanders in voorselectie Vacansoleil voor Giro

Vacansoleil heeft vijf Nederlandse renners opgenomen in de voorselectie voor de Ronde van Italië. Martijn Keizer, Maurits Lammertink, Pim Ligthart, Barry Markus en Rob Ruijgh verschijnen 4 mei in Napels aan de start.

Grega Bole, Romain Feillu, Marco Marcato, Jose Rujano (derde in het eindklassement van 2005), Rafael Valls en de Belgen Frederik Veuchelen en Willem Wauters maken de selectie compleet. Vorig jaar kende Vacansoleil met een derde plek voor Thomas De Gendt een uitstekende Giro. De Belg richt zich dit jaar op de Tour de France.

Ploegleider Jean-Paul van Poppel kijkt vast vooruit naar de Italiaanse ronde. "Een meerderheid uit deze voorselectie richt zich al sinds de winter op een start in de Giro. Ik verwacht dat met onze uiteindelijke selectie van klimmers, hardrijders en sprinters meedoen om de ritzege in een mooi aantal ritten mogelijk is."

Bahrein wil majesteitsschennis strenger straffen

De regering van Bahrein wil majesteitsschennis voortaan met gevangenisstraf en hoge boetes bestraffen. Wie de koning, de vlag of het wapen van het oliestaatje beledigt hangt vijf jaar cel boven het hoofd als de nieuwe wetgeving wordt aangenomen.

Bahrein volgt met de wetsvoorstellen het spoor van tal van buurlanden die, sinds het uitbreken van de opstanden die de Arabische Lente zijn gedoopt, alles in het werk stellen om protesten, tegengeluiden en dwarsdenkers de mond te snoeren. Net als in verscheidene andere Golfstaten hebben soennieten en sjiieten het met elkaar aan de stok. De sjiitische meerderheid in Bahrein eist meer politieke invloed in het door de soennitische elite geregeerde koninkrijk.

Het is nog onduidelijk wat de voorgenomen nieuwe wetgeving precies strafbaar stelt. Tijdens heel wat recente protestbetogingen in Bahrein richtten demonstranten zich met leuzen en spreekkoren tegen de koning.

Wie direct geneigd is 'achterlijke cultuur' te roepen, kan zich daar nog beter even op bezinnen; ook in Nederland is majesteitsschennis verboden. In principe kan er vijf jaar cel of een boete van bijna 20 duizend euro voor gegeven worden.

Frijns rijdt GP2-race in Bahrein

Robin Frijns zal komend weekend in de GP2 Series in Bahrein in actie komen. De Nederlandse testcoureur van Sauber zal gaan rijden voor het Duitse Hilmer Motorsport dat dit jaar nieuw is in deze raceklasse. Frijns vervangt Conar Daly die in het eerste raceweekend in Maleisië een dertiende en een zevende plaats behaalde.

Frijns heeft dit jaar, ondanks zijn titel in de World Series by Renault, nog geen race gereden. Daarom is hij blij om in ieder geval in Bahrein te mogen racen, zo laat hij aan GPUpdate weten. "Er deed zich een kans voor bij Hilmer en die heb ik natuurlijk gepakt, anders zit ik ook maar stil. We zijn nog bezig om wat voor de rest van het seizoen te regelen. Dit heeft natuurlijk alles met geld te maken. Hopelijk komt het goed."

Meteen voor de zege gaan doet de 21-jarige debutant niet. "Bij Hilmer zijn ze heel erg blij dat ik bij ze kom rijden. Ze zeggen dat het allemaal goed gaat komen, maar er zal wel hard gewerkt moeten worden, want we hebben natuurlijk wat achterstand op de rest, als het gaat om ervaring en de afstelling van de auto. Er is dus veel werk aan de winkel, maar hopelijk kunnen we ver komen samen." Frijns hoopt in de eerste race in de top acht te komen om zo in de tweede race vooraan te kunnen starten.

Naast Frijns zal dit weekend in de GP2 nog een Nederlander in actie komen. Daniel de Jong rijdt voor het Nederlandse MP Motorsport.

Neonaziproces verschoven

Een rechtbank in Duitsland heeft het proces tegen Beate Zschäpe, kopstuk van de extreemrechtse terreurorganisatie Nationaalsocialistische Ondergrondse (NSU), en vier van haar handlangers verschoven naar 6 mei. Oorspronkelijk stond de zitting voor komende woensdag gepland.

Het proces begint op een later datum, omdat het Duitse hooggerechtshof heeft bepaald dat er voldoende plek moet zijn voor buitenlandse verslaggevers en het accreditatieproces niet voor woensdag kan worden afgerond.

Zschäpe vormde samen met Uwe Mundlos en Uwe Böhnhardt de harde kern van de NSU. Het bestaan van de organisatie kwam pas aan het licht toen Mundlos en Böhnhardt dood in een appartement werden aangetroffen. Vermoedelijk hebben de twee zelfmoord gepleegd

De groep kon jarenlang ongestraft zijn gang gaan en wordt ervan verdacht tien moorden te hebben gepleegd. Acht Turken, een Griek en een politieagente zouden tussen 2000 en 2007 door de NSU zijn vermoord. De moorden staan bekend als de Dönermoorden.

Krajicek wint bij rentree samen met De Vroome

Michaëlla Krajicek heeft haar eerste wedstrijd bij haar rentree gewonnen. In het dubbeltoernooi van ITF 10k-Heraklion won ze samen met Indy de Vroome van het Zweeds/Canadese duo Julia Klackenberg/Tara Vasovic met 6-2 en 6-0. Het duo is in Griekenland als vierde geplaast. 

Krajicek kwam vorig jaar augustus voor het laatst in actie tijdens kwalificaties van de US Open, toen verloor ze in de eerste kwalificatieronde. Na lang blessureleed maakte ze vandaag haar comeback in het professionele circuit. Dinsdag of woensdag zal ze ook haar eerste solopartij spelen. Ze neemt het dan op tegen Camilla Rosatello(Ita, WTA-1018).

Krajicek is afgedaald tot de 926ste positie op de wereldranglijst, maar ze mag de komende tijd gebruikmaken van een beschermde status om weer speelritme op te doen. Deze week speelt ze in Heraklion, in mei zal ze de ITF-toernooien van Trnava(75k) en Praag(100k) spelen. Ook zal Krajicek volgende maand voor het Amersfoortse Alta actief zijn in de eredivisie. Krajicek zal ook haar bescherme ranking inzetten om aan Wimbledon mee kunnen te doen. 

De Vroome heeft haar eerste rondepartij al gewonnen. De als vierde geplaatste in Heraklion versloeg de Spaanse Josephine Boualem(WTA-870) met 6-1 en 6-3. 

"Sneijder vroeg dit keer zelf om wissel"

Wesley Sneijder was afgelopen weekeinde matchwinner in het duel tussen Galatasaray en Karabükspor. Toch ging de middenvelder vroegtijdig naar de kant. De reden dat Sneijder ditmaal eerder van het veld werd gehaald had echter niet een slechte wedstrijd als reden.

De Nederlander had last van een kleine blessure en werd daarom uit voorzorg gewisseld, zo laat Galatasaray's keeperstrainer Claudio Taffarel weten. "Het was op verzoek van Sneijder zelf. We hadden het liever anders gezien, maar het was nodig. De pijn werd erger en daarom moesten we hem wisselen", aldus Taffarel na afloop tegen Turkse media De oud-doelman zat op de bank om de geschorste hoofdcoach Fatih Terim te vervangen.

Wesley Sneijder had zijn ploeg in de 52e minuut op een 0-1 voorsprong gezet in het uitduel met Karabükspor. Galatasaray gaf deze voorsprong vervolgens niet meer weg, waardoor de ploeg aan kop van de Turkse SüperLig staat met vier punten voorsprong op stadgenoot Fenerbahçe.

'Lijkdump in Almere op Google Maps'

Een bizarre afbeelding op Google Maps is ineens viral gegaan. Heel de wereld praat over het Beatrixpark in Almere. Op de beelden zou namelijk een man te zien zijn, die bezig is een lijk in de vijver aldaar te dumpen.

Op onder andere Reddit wordt gesproken over de bizarre lijkdump. Ook op BlackHatWorld, een internationaal forum, wordt flink gespeculeerd over het tafereeltje in onze polder.

De plaatselijke sufferd van Almere is het gebeuren ook al opgevallen. Zij zien er 'twee mensen die naast een liggend figuur staan waar een bloedspoor naar leidt' in de foto. Over de 'nog onontdekte moord' in Almere tast men nog volledig in het duister.

Lijk in Almere?Bizarre moord in Almere?

Seizoen voorbij voor Inter-verdediger Nagatomo

Internazionale moet het de rest van het seizoen stellen zonder verdediger Yuto Nagatomo. De 26-jarige Japanner liep zondag tijdens de 2-0 nederlaag tegen Cagliari een gescheurde meniscus op. Zijn herstel wordt niet voor het einde van deze voetbaljaargang verwacht. Nagatomo speelde tot dusver 23 wedstrijden in de Serie A voor de Nerazzurri.

De nummer zeven van de Serie A moet ook Walter Gargano missen. De middenvelder heeft een spierblessure in zijn linkerdijbeen en is mogelijk de laatste paar wedstrijden weer inzetbaar.

Met nog zes wedstrijden te spelen staat Inter op vijftig punten, een minder dan nummer zes AS Roma en nummer vijf Lazio. Die laatste ploeg bezet de laatste plaats die recht geeft op een Europees ticket, maar komt maandagavond nog in actie tegen Juventus.

Inter is ook nog actief in de Coppa Italia. Woensdag staat de ploeg in de return van de halve finale tegenover AS Roma. De Romeinen wonnen de heenwedstrijd in eigen huis eind januari met 2-1.


Seizoen voorbij voor Inter-verdediger Nagatomo (Foto: Novum)

Janmaat met enkelblessure van training

Daryl Janmaat heeft de maandagtraining van Feyenoord vroegtijdig moeten beeïndigen. De rechtsback liep een blessure aan zijn enkel op. Over de ernst van de blessure is nog niets bekend, maar Janmaat kon de oefensessie in ieder geval niet afmaken.

Voor Feyenoord-trainer Ronald Koeman is het te hopen dat zijn speler snel fit is, omdat komende zondag de topper met Vitesse op de rol staat. Janmaat speelde zondag nog negentig minuten mee met de Rotterdammers. Tegen RKC Waalwijk slaagde Feyenoord er niet in om de drie punten over de streep te trekken. Na een doelpunt van Graziano Pellè kwamen de Waalwijkers in de tweede helft langszij; 1-1.

Bezit qat deels gedoogd

Qat komt net als andere softdrugs als wiet op een lijst van verboden middelen waarvan het bezit voor een deel gedoogd is. Het bezit van qat is sinds begin dit jaar strafbaar, maar het bezit van kleine hoeveelheden voor eigen gebruik wordt door de vingers gezien.

Het Openbaar Ministerie bekijkt momenteel hoeveel qat wordt gedoogd, laat een woordvoerder maandag weten. "We maken een nieuwe richtlijn waarin het exacte aantal grammen wordt vermeld."

Het kauwen op de bladeren van een qatplant heeft een stimulerende werking. Het middel is vooral populair bij Somaliërs.

Bezuinigingen bij UWV kosten duizenden banen

Ondanks dat het UWV door de crisis fors meer werk heeft, worden door bezuinigingen komende jaren toch duizenden banen bij de uitkeringsorganisatie geschrapt. Tot 2018 moet circa 489 miljoen euro worden bespaard, maakte de instantie maandag bekend.

Het aantal arbeidsplaatsen zal worden teruggebracht van 16.600 nu naar 14.500 in 2018. De dienstverlening aan werkzoekenden moet verregaand worden geautomatiseerd en het aantal vestigingen wordt teruggebracht.

"Net als bij veel andere bedrijven wordt bij ons de digitalisering in hoog tempo doorgezet", stelt bestuursvoorzitter BrunoBruins. Hierdoor verliezen vooral mensen die vacatures en werkzoekenden met elkaar proberen te verbinden hun baan. Afgelopen jaar heeft het UWV 30 van de 68 Werkbedrijf-vestigingen gesloten, waardoor al circa 2000 arbeidsplaatsen zijn verdwenen.

Al in 2011 was aangekondigd dat er veel banen geschrapt moesten gaan worden bij de uitkeringsinstantie. Vorig jaar werd echter bekend dat een deel van het overtollig personeel toch weer tijdelijk langer mocht blijven om het groeiende aantal werklozen op te vangen. Afgelopen november liet het UWV zelfs weten tijdelijk ruim 200 medewerkers extra in te zetten om de sterke groei van het aantal WW-uitkeringen te kunnen verwerken. Voor de begeleiding van werkzoekenden werden nog eens ruim 300 mensen extra ingeschakeld.

"We hebben meer dan 500.000 nieuwe WW-uitkeringen toegekend in 2012, een toename van 21 procent ten opzichte van 2011. Daar was wel voldoende administratief personeel voor nodig", legt een woordvoerder uit.

Mogelijk moet het UWV nog meer gaan bezuinigen omdat de effecten van het regeerakkoord van 2012 en het sociaal akkoord van vorige week nog niet in de begroting zijn opgenomen. Deze moeten de komende periode nog door het UWV worden uitgewerkt. "Het UWV is een politiek gestuurde organisatie. De situatie kan er volgend jaar zo weer anders uit zien", aldus de zegsman.

Bezuinigingen bij UWV kosten duizenden banen
Bezuinigingen bij UWV kosten duizenden banen (Foto: ANP)

Olympisch verspringkampioene Angela Voigt overleden

De voormalige Oost-Duitse verspringster Angela Voigt is afgelopen donderdag overleden op 61-jarige leeftijd. Dat heeft haar oude sportclub SC Magdeburg bevestigd tegenover de regionale krant Magdeburger Volksstimme.

Voigt won op de Spelen van Montreal in 1976 een gouden medaille voor Oost-Duitsland. Datzelfde jaar verbeterde ze bovendien het wereldrecord door 6,92 meter ver te springen. In 1978 won ze zilver op het Europees kampioenschap. Na in 1982 haar achtste nationale verspringtitel te hebben veroverd zette ze in datzelfde jaar een punt achter haar carrière.


Olympisch verspringkampioene Angela Voigt overleden (Foto: Novum)

Fallout Monopoly

Het gebeurt niet vaak dat mensen creatief zo over de top gaan dat het echt geweldig wordt. In dit geval is dat echter wel zo. Als cadeautje voor zijn vrouw heeft deze man 8 maanden van zijn leven gegeven aan het ombouwen van een Monopoly spel naar een Fallout spel. Het heeft ook heel weinig nog te maken met Monopoly met alles wat hij bedacht heeft.

Bekijk de fotoserie door op onderstaande foto te klikken.

Ajax contracteert 16-jarige verdediger Leyder

Ajax heeft een overeenkomst gesloten met Nathan Leyder. De Belgische centrale verdediger stroomt komend seizoen in bij de jeugdopleiding. De Amsterdammers maken op de officiële clubsite melding van de komst van de 16-jarige Belg.

De centrale verdediger is afkomstig van SV Zulte Waregem en kwam daarvoor uit voor Club Brugge. Ajax legde de jongling vast tot de zomer van 2016. De Telegraaf bestempelde Leyder eerder al als de nieuwe Jan Vertonghen, ondanks dat hij rechtsbenig is. Het medium meldde verder dat Leyder ook nog kon kiezen voor RSC Anderlecht en een groot aantal Franse topclubs.

O'Sullivan opent WK snooker tegen debutant Campbell

Zojuist is er geloot voor het wereldkampioenschap snooker. Het toernooi begint komende zaterdag en duurt zeventien dagen. Titelverdediger Ronnie O´Sullivan maakt zijn comeback en speelt in de eerste ronde tegen Marcus Campbell. Een herhaling van de finale is al mogelijk in ronde twee als Ali Carter afrekent met debutant Ben Wollaston. 

O´Sullivan was als titelverdediger automatisch als eerste geplaatst, de top15 van de ranking volgden op twee tot en met zestien. De andere zestien spelers moesten één of meerdere kwalificatiewedstrijden spelen, hoe lager op de ranking des te meer duels men moest spelen. 

Er zijn in totaal zes debutanten, naast Wollaston zijn ook Sam Baird, Jack Lisowski, Dechawat Poomjaeng, Matthew Selt, Michael White er voor het eerst bij. Daarnaast zijn er zeven oud-wereldkampioenen bij de laatste 32: Ronnie O’Sullivan, John Higgins (beiden vier titels), Mark Williams (twee), Graeme Dott, Shaun Murphy en Neil Robertson (elk een)

Oude legenden Jimmy White en Steve Davis haalden het WK niet. White verloor in de beslissende ronde van Robert Milkins. Davis werd in de derde kwalificatieronde al uitgeschakeld door Kuft Maflin die op zijn beurt weer verloor van Peter Ebdon. 

Speler(geplaatst) Speler(ongeplaatst)
Ronnie O'Sullivan(1) Marcus Campbell
Ali Carter(16) Ben Woollaston
Stuart Bingham(9) Sam Baird
John Higgins(8) Mark Davis
Shaun Murphy(5) Martin Gould
Graeme Dott(12) Peter Ebdon
Matthew Stevens(13) Marco Fu
Judd Trump(4) Dominic Dale
Neil Robertson(3) Robert Milkins
Ricky Walden(14) Michael Holt
Mark Williams(11) Michael White
Stephen Maguire(6) Dechewat Poomjaeng
Mark Allen(7) Mark King
Ding Junhui(10) Alan McManus
Barry Hawkins(15) Jack Lisowski
Mark Selby(2) Matthew Selt

Barbie naakt voor webcam

Barbie wordt webcamgirl. De realityster, die eigenlijk Samantha de Jong heet, ontkleedt zich donderdagavond voor een camera van een Nederlandse sekssite. "Ik heb een prachtig lichaam dat best gezien mag worden en waar ik me niet voor schaam."

Barbie vindt haar webcamavontuur 'onwijs spannend'. "Of het eenmalig is durf ik nog niet te zeggen, dat hangt af van hoe het gaat", legt ze uit. "De verdiensten zijn in ieder geval goed te noemen, maar daar mag ik contractueel geen uitspraken over doen."

Seksboten Utrecht dicht om misstanden

De gemeente Utrecht laat enkele seksboten van twee exploitanten aan het Zandpad sluiten omdat er misstanden zijn geconstateerd. Er zijn aanwijzingen voor mensenhandel en er wordt slecht toezicht gehouden, laat de gemeente maandag weten. De vergunningen van de exploitanten zijn per direct ingetrokken.

Op de schuiten zijn in totaal 24 werkplekken voor prostituees. Uiterlijk donderdag moeten ze allemaal gesloten zijn. De gemeente Utrecht probeert sinds 2010 mensenhandel in de raamprostitutie effectiever te bestrijden.

Aanval op site 'kattenkunstenaar'

De site van de Belgische kunstenaar Jan Fabre is uit de lucht gehaald door hackers. De actie zou een vergelding zijn van het activistische cybercollectief Anonymous voor het dierenleed dat Fabre volgens hen aanricht. De hackers roepen de Belgische regering op geen subsidie meer te verstrekken aan de kunstenaar.

De aanval wordt gemotiveerd in een Youtube-filmpje, dat daar is geplaatst door een gebruiker met de naam Anon Sec. Een computerstem wijst op omstreden projecten van Fabre, zoals een filmpje waarin katten de lucht in worden gegooid en een project waarbij grote spinnen werden losgelaten in een landschap van scheermesjes.

"Wij, Anonymous, en vele anderen, willen dat zijn subsidie wordt ingetrokken", zegt de computerstem over Fabre. "Als de overheid geen actie onderneemt, doen we het zelf." De cyberaanval zou slechts een waarschuwing zijn. "We stoppen niet tot er rechtvaardigheid is."

Het filmpje verscheen zaterdag online. Een gebruiker op Twitter die naar eigen zeggen tegen internetcensuur en dierenleed strijdt, maakte de Vlaamse tv-zender VTM er voor het eerst op attent. "Uitzenden a.u.b.", riep de activist de zender op.


Cyberaanval op site 'kattenkunstenaar' Jan Fabre (Foto: Novum)

KNVB wil ADO-coach Steijn een duel op tribune

De aanklager betaald voetbal van de KNVB wil ADO Den Haag-coach Maurice Steijn voor twee wedstrijden schorsen, waarvan een voorwaardelijk. Dat laat de voetbalbond maandag weten. De trainer werd zaterdag tijdens het duel tegen FC Twente (3-1 verlies) naar de tribune gestuurd na het meerdere malen in twijfel trekken van beslissingen van de scheidsrechter.

De bond wil Pieter Huistra van eerstedivisieploeg De Graafschap voor een duel schorsen. De coach heeft volgens de aanklager hetzelfde op zijn geweten als Steijn. De trainers kunnen maandag nog beroep aantekenen tegen de schorsingen.

Haase in eerste ronde Monte Carlo onderuit

Robin Haase is er niet in geslaagd om de punten die hij vorig jaar bij elkaar sprokkelde op het Masters-toernooi van Monte Carlo te verdedigen. De Nederlander verloor in de eerste ronde in twee sets van de Franse qualifier Eduard Roger-Vasselin. Het werd 6-3 en 6-2 voor de nummer 81 van de wereld.

Vorig jaar vergaarde Haase nog 180 punten in Monte Carlo door verrassend de kwartfinale van het toernooi te bereiken. Hij verloor in die ronde van Novak Djokovic. Door het verlies van de punten van vorig jaar gaat Haase waarschijnlijk tientallen plekken inleveren op de wereldranglijst.

Turkse pianist veroordeeld voor beledigen moslims

De Turkse pianist en componist Fazil Say is maandag veroordeeld tot een voorwaardelijke gevangenisstraf omdat hij op Twitter moslims heeft gekwetst en de islam heeft beledigd. De rechtbank in Turkije besloot tot een proeftijd van vijf jaar, zegt zijn advocaat Meltem Akyol.

De 43-jarige Say, die onder meer heeft opgetreden met het New York Philharmonic en Berliner Symphoniker, grapte op Twitter over een oproep om te bidden die 22 seconden duurde. "Waarom zoveel haast? Staat er een minnares op je te wachten of een raki op tafel?" De islam verbiedt alcohol, en veel islamisten namen aanstoot aan de opmerking.

Say, een criticus van de Turkse regering, houdt vol dat hij niemand heeft gekwetst.

Opiumproductie Afghanistan stijgt opnieuw

De teelt van papaver in Afghanistan neemt voor het derde jaar op rij toe en stevent af op een record. Dat hebben de Verenigde Naties gezegd in een rapport dat maandag werd gepubliceerd. Vooral in het zuiden van Afganistan wordt steeds meer papaver, de grondstof voor opium, verbouwd.

Met name in gebieden waar de buitenlandse strijdkrachten inmiddels zijn vertrokken of waar een begin is gemaakt met hun terugtrekking is de papaverteelt toegenomen. Uit het VN-rapport wordt duidelijk dat er weinig succes is geboekt bij pogingen de boeren af te houden van de papaverteelt. Steeds meer Afghanen begeven zich op de zwarte markt nu de echte economie krimpt.

Het daadwerkelijke productiecijfer voor 2013 is nog niet bekend, maar de verwachting is dat dat boven de 154 duizend hectare van 2012 en de 131 duizend hectare van 2011 zal uitkomen.

De productie wordt vooral opgedreven door de recordbedragen die voor opium worden neergeteld. Werd in 2010 nog 60 tot 85 dollar voor een kilo opium betaald, in 2011 was dat al opgelopen tot driehonderd dollar. Dit jaar schommelt de kiloprijs tussen de 160 en tweehonderd dollar. Waarom de prijs zo hoog is, is volgens de VN onverklaarbaar.

Vorig jaar voorzag Afghanistan voor 75 procent in de wereldwijde vraag naar opium. Dit jaar kan dat oplopen tot negentig procent. Het Westen neemt aan dat vooral lokale machthebbers en criminele bendes en in mindere mate de Taliban profiteren van de opiumhandel.

Moslimbroederschap Syrië ontkent machtsgreep

De Syrische Moslimbroederschap is niet van plan haar wil op te leggen aan andere oppositiegroepen. Dat heeft de leider van de beweging, Mohamamad Riad al-Shaqfa, maandag gezegd. Aantijgingen van andere politieke groepen dat de Syrische Nationale Coalitie, een paraplu-organisatie voor de oppositie, eigenlijk een dekmantel is voor de Moslimbroederschap noemde Al-Shaqfa 'leugens en verzinsels'.

Al-Shaqfa gaf maandag een persconferentie in Istanbul. Hij zei dat de Moslimbroederschap niet op zoek is naar eigen gewin en dat zij ook niet van plan is de macht te grijpen als het regime van de Syrische president Bashar Assad ten val komt.

IJshockeyers zijn ook Litouwen de baas

De Nederlandse ijshockeyers hebben maandag ook hun tweede duel op het WK in de divisie 1B gewonnen. Oranje was Litouwen met 5-3 de baas, nadat zondag Estland was verslagen. Litouwer Sarunas Kuliesius maakte het in Oekraïne nog even spannend door zes minuten voor tijd de 4-3 tegen het net te schieten, maar Diederick Hagemeijer besliste de wedstrijd in de laatste minuut definitief.

Nederland stond al na elf minuten op een 2-0 voorsprong door doelpunten van Ivy van den Heuvel en Dax van de Velden. Litouwen kwam tot liefst drie aansluitingstreffers, maar goals van Mitch Bruijsten en Lars van Sloun en uiteindelijk Hagemeijer schonken Oranje telkens weer een ruime voorsprong.

Nederland treft later in de week in Donetsk nog Polen, Oekraïne en Roemenië. De groepswinnaar promoveert naar divisie 1A.

State of Decay komt in juni uit

Ontwikkelaar Undead Labs heeft bekendgemaakt dat zijn openworld zombie-game State of Decay in juni voor zowel pc als Xbox 360 verschijnt. Het spel wordt uitgegeven door Microsoft Studios en de soundtrack van de game wordt gecomponeerd door de welbekende game-componist Jesper Kyd.

State of Decay wordt de eerste game die Undead Labs uit gaat brengen. Voor State of Decay heeft de studio gebruik gemaakt van CryEngine 3. Mede hierdoor zal de game een open spelwereld hebben waarin spelers moeten zien te overleven. Het gaat hierbij niet alleen om het omleggen van duizenden zombies, maar ook om het verzamelen van eten, water, onderdak en ammunitie. Undead Labs claimt tevens dat de spelwereld zich dynamisch ontwikkeld en dat het spel op basis van de acties ondernomen door de speler content genereerd.

Over twee maanden komt de game uit voor pc en Xbox 360.

Nintendo Korea jaloers op lekkere weervrouw

Slechte publiciteit, dat is waar Nintendo Korea voor gezorgd heeft. Via het Twitter-account werd er een nare seksistische tweet geplaatst over de Koreaanse weerpresentatrice Eun Ji Park.

"She should have just stayed as a TV Meteorologist. Getting all the work done on her face like that. How come a brainless b***h like you gets the entire spotlight? Who is your sponsor? TV...sigh..." 

Volgens de twitteraars uit Zuid-Korea was het niet de bedoeling dat het via het Twitter-account van Nintendo werd getweet. Zij denken dat een medewerker per ongeluk een verkeerd account heeft gebruikt. Deze theorie wordt door Nintendo zelf ontkracht.

Een vertegenwoordiger van Nintendo meldt: "We've determined no employee has posted such comment on our Twitter account. We'd like to know how this ended up on our Twitter. This matter is frustrating."

Nintendo heeft ondertussen een onderzoek ingesteld om te kijken of er cybercrime in het spel is. Het management van Eun Ji Park kijkt naar gerechtelijke stappen. Voor foto's van de dame in kwestie verwijzen we graag naar deze link.

Echtpaar sjoemelt met bijstandsuitkering

Een echtpaar uit het Gelderse Druten heeft zo'n twee jaar lang gefraudeerd met bijstandsuitkeringen. De 49-jarige man en zijn 43-jarige vrouw kregen daardoor onterecht bijna vijftigduizend euro aan uitkeringen. De gemeente Druten wil het geld terug. Dat meldt de sociale recherche Regio Rivierenland maandag.

Het echtpaar ontving al sinds 1998 een bijstandsuitkering voor gehuwden. De laatste twee jaar werkte de man veel meer dan hij had opgegeven. Het paar is valsheid in geschrifte ten laste gelegd.

Brosnan pleit voor zwarte Bond

Voormalig 007 Pierce Brosnan zegt dat de zwarte Britse acteur Colin Salmon een “geweldige James Bond” zou zijn. “Maar er is geen haast om Daniel Craig te vervangen.”

Brosnan antwoordt op de vraag wie Daniel Craig het best zou kunnen vervangen als deze stopt. “Ik heb altijd gezegd dat Colin Salmon, met wie ik jarenlang nauw heb samengewerkt, perfect en absoluut essentieel zou zijn”, aldus de 59-jarige Ierse acteur, die vier keer James Bond speelde totdat Craig in Casino Royale de titelheld werd.

De 50-jarige Salmon speelde als MI6 Deputy Chief in drie Bond-films naast Brosnan. Ook was hij te zien in Resident Evil en Alien vs. Predator. In de verfilmingen van 007-schrijver Ian Fleming vertolkte nog nooit een zwarte acteur de rol van James Bond.

Heruitgave The Elder Scrolls: Arena gepland

Het rollenspel The Elder Scrolls: Arena wordt wellicht opnieuw uitgegeven door Bethesda. Daarop wijst een leeftijdskeuring van het Australische keuringsinstituut OFLC. De game verscheen in 1994 voor pc's die draaiden op MS-DOS. Vermoedelijk wordt het spel omgezet voor tablets en smartphones.

In het document valt onder meer te lezen dat het spel voor verschillende apparaten wordt gemaakt en dat het gaat om het 'origineel'. Dat de OFLC spreekt over het origineel zou aanduiden dat het niet gaat om een opgepoetste versie met bijvoorbeeld verbeterde beeldkwaliteit en geluid.

The Elder Scrolls-reeks is een van de grootste gameseries van de laatste jaren. Van het laatste spel in de reeks, The Elders Scrolls V: Skyrim, zijn sinds eind 2011 zo'n vijftien miljoen exemplaren verkocht.


Heruitgave The Elder Scrolls: Arena gepland

Moss: "Vrouwen niet geschikt voor winnen in F1"

In de afgelopen jaren zijn enkele vrouwen erin geslaagd om goede posities in de Formule 1 te bemachtigen. Zo is Monisha Kaltenborn teambaas bij Sauber en is Claire Williams onlangs gepromoveerd tot assistent-teambaas bij Williams. Bij datzelfde team is Susie Wolff reserve coureur en daar blijft het volgens Sir Stirling Moss voorlopig bij.

Oud-coureur Moss meldt aan BBC Radio 5 Live dat hij vrouwen voorlopig nog niet in de F1 ziet racen, ondanks dat dit in het verleden wel enkele malen voor is gekomen. "Ze zijn sterk genoeg, maar ze missen de mentaliteit om hard wiel-aan-wiel te racen. Er lopen genoeg goede dames rond, maar zodra het erop aan komt worden toch andere dingen gevraagd. De mentale stress die dat teweeg brengt is toch lastig voor vrouwen. Volgens mij zijn ze gewoon niet geschikt om te winnen in de Formule 1."

Wolff is op zijn zachtst gezegd niet blij met de uitspraken van Moss. "Ik weet niet waar ik moet beginnen. Ik ben het totaal niet met hem eens. Deze opmerkingen doen de kriebels over mijn rug lopen. Ik heb veel respect voor Stirling, maar hij is van een andere generatie. Voor Moss is een vrouw in een Formule 1-auto niet voor te stellen, dat mag. Maar de sport is geëvolueerd en is veel veiliger dan in zijn tijd."

Maduro wint verkiezingen Venezuela

Nicolás Maduro (50) heeft de verkiezingen in Venezuela nipt gewonnen. Dat heeft de kiescommissie maandag bekendgemaakt.

Maduro kreeg 50,76 procent van de stemmen, zijn tegenhanger Henrique Capriles 49,07 procent. Het gaat om een verschil van 235.000 stemmen. De opkomst bedroeg ongeveer 78 procent van de kiesgerechtigden. Volgens de kiescommissie is de uitslag onomkeerbaar. Venezolanen krijgen de oproep om de uitslag te respecteren en niet de straat op te gaan.

"We hebben een eerlijke electorale winst geboekt. Ik ben hier om mijn verantwoordelijkheid met moed te nemen. De strijd gaat door," liet Maduro, die al waarnemend president was sinds de dood van Hugo Chávez vorige maand, in een toespraak weten.

Maduro is een partijgenoot en protegé van de socialist Chávez, die overleed na een jarenlang gevecht met kanker. Maduro heeft beloofd Venezuela te regeren op de manier waarop de populaire Chávez dat deed: als vriend van de armen.

Maduro wint verkiezingen Venezuela
Maduro wint verkiezingen Venezuela (Foto: ANP)

Bijna vier miljoen voor hulpactie Syrië

De giro 555 actie voor Syrië heeft tot nu toe bijna 3,7 miljoen euro opgeleverd. Dat melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) op hun website. Het geld wordt gebruikt voor medische zorg, eten en drinkwater voor slachtoffers van de burgeroorlog.

"Wij zijn dankbaar voor het geld dat Nederlanders tot nu toe hebben overgemaakt", zegt Jan Bouke Wijbrandi, voorzitter van de actie Help Slachtoffers Syrië van de SHO. "Maar de ramp is groot: miljoenen mensen hebben hulp nodig." Giften blijven welkom, zegt Wijbrandi.

Voor drie mobiele klinieken in Syrië zijn medicijnen en medische apparatuur aangeschaft met het geld uit Nederland. Ook krijgen bewoners en vluchtelingen in Homs, Aleppo en Damascus eten, dekens en matrassen.

CIDI naar rechter om Turk uit NTR-uitzending

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) wil dat het Openbaar Ministerie een Turkse jongen harder aanpakt. Justitie vond een leerstraf passend voor de antisemitische opmerkingen die hij in een tv-programma maakte over joden. Het CIDI stapt nu naar de rechter in Arnhem om het OM te dwingen de jongen te vervolgen.

Justitie stelde vrijdag de uitspraken 'volstrekt onaanvaardbaar' te vinden, maar het CIDI vreest dat het Openbaar Ministerie een precedent schept door de jongen niet harder aan te pakken. Directeur Esther Voet vindt de uitspraken zeer ver over de grens.

Volgens justitie heeft de jongen bij de politie meteen erkend dat zijn uitlatingen onaanvaardbaar zijn en zijn excuses aangeboden. Omdat hij minderjarig is en het OM de zaak snel wil afdoen, heeft justitie besloten hem een strafbeschikking op te leggen. Als hij niet akkoord gaat met de leerstraf, komt de zaak alsnog voor de rechter.

De jongen deed de uitspraken in februari in het NTR-programma Onbevoegd Gezag. In het programma stelden Turkse jongeren uit de Arnhemse wijk 't Broek onder meer dat ze joden haten en dat het goed is wat Hitler met de joden heeft gedaan.

De kwestie deed de afgelopen tijd veel stof opwaaien. Zo zei minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) het schokkend te vinden Nederlandse jongeren dit soort uitspraken te zien doen, 'zonder enige schaamte'.

Prijzenpot Roland Garros voller

De prijzenpot van het grandslamtoernooi Roland Garros wordt aangevuld met ruim drie miljoen euro en stijgt naar 22 miljoen. De winnaars in Parijs ontvangen voortaan anderhalf miljoen euro in plaats van 1,25 miljoen. Dat meldt de organisatie maandag.

Spelers die in de tweede, derde of vierde ronde worden uitgeschakeld krijgen 25 procent meer prijzengeld dan vorig jaar. Roland Garros gaat 26 mei van start.


Prijzenpot Roland Garros voller (Foto: Novum)

Eerste trailer The Hunger Games: Catching Fire vrijgegeven

Lionsgate heeft de eerste trailer van The Hunger Games: Catching Fire vrijgegeven. Deze beelden waren gisteravond ook al te zien tijdens de MTV Movie Awards.

In het tweede deel van The Hunger Games, gebaseerd op Suzanne Collins‘ gelijknamige boekentrilogie, keren Katniss (Jennifer Lawrence) en Peeta (Josh Hutcherson) weer terug naar huis na hun overwinning in de 74e Hongerspelen. Helaas van korte duur want Katniss en Peeta gaan op een overwinningstour langs alle 11 districten.

Het Capitool is ondertussen druk bezig met de voorbereidingen voor de 75e Hongerspelen, de zogenaamde Kwartskwelling. Tijdens deze editie van de Hongerspelen nemen alle winnaars van de voorgaande 25 spelen het tegen elkaar op. De film werd geregiseerd door Francis Lawrence, die ook de twee laatste delen van de trilogie voor zijn rekening zal nemen.

The Hunger Games: Catching Fire is vanaf 21 november 2013 te zien in de Nederlandse bioscopen.

'Stoppen met euro duurder dan verdiepen unie'

Het laten mislukken van de euro is vele malen duurder dan het aanhalen van de economische en politieke banden in Europa. Dat zei topman Josef Ackermann van Zurich Insurance Group afgelopen weekeinde in Koeweit. Voorheen was Ackermann bestuursvoorzitter van Deutsche Bank, de grootste financiële instelling van Duitsland.

"We hebben een verenigd Europa nodig om op gelijke voet te kunnen onderhandelen met andere voorname regio's zoals de Verenigde Staten, China, India en een aantal andere landen", aldus Ackermann. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) zorgde in juli vorig jaar voor rust op de financiële markten met de belofte er alles aan te zullen doen om de euro te redden. Desondanks zit de eurozone voor het tweede jaar op rij in een recessie en hebben vijf lidstaten noodsteun nodig.

Vrijdag schaarden de EU-landen zich eensgezind achter gemeenschappelijk toezicht op de bankensector. Volgens eurocommissaris Michel Barnier (Interne Markt) hoeft de Europese Grondwet niet gewijzigd te worden voor de te vormen bankunie, terwijl Duitsland daar wel op aandringt. "Sommige weeffouten in de opzet van de euro en vraagstukken op het gebied van goed bestuur (governance) worden nog steeds niet adequaat aangepakt", zei Ackermann. "We hebben een diepere integratie en coördinatie nodig onder beleidsmakers op weg naar een bankunie."

Verdachten brute overval op meisje (9) voorgeleid

De vier jongens die vrijdag werden aangehouden voor de gewelddadige poging tot beroving van een 9-jarig meisje in Krimpen aan den IJssel zitten nog vast. Ze worden maandagmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris van de rechtbank in Rotterdam, laat een politiewoordvoerder weten.

Het slachtoffer raakte woensdag ernstig gewond toen ze werd geslagen en op de grond werd gegooid door vier jongens, die geld van haar wilden hebben. Ze liep een zware hersenschudding en een bloeding in haar hersenen op.

De vier verdachten, van 16, 17, 17 en 18 jaar uit Krimpen aan den IJssel gingen vrijdagochtend vrijwillig met agenten mee naar het politiebureau, waar ze werden aangehouden.

"Van Bommel twijfelt nog over afscheid"

De zaakwaarnemer van Mark van Bommel ontkent dat de voetballer al een beslissing heeft genomen over het beëindigen van zijn carrière. Pierre van Hooijdonk meldde zondagavond dat er een afscheidswedstrijd gepland wordt voor de 35-jarige PSV-aanvoerder, maar tegenover Radio 538 ontkent Mino Raiola dat. "Hij is er nog niet uit."

"We zijn niet bezig met een afscheidswedstrijd", vult Raiola aan. "Van Bommel is teruggekeerd met een contract van een jaar. Hij is bezig te kijken of hij nog een bijdrage kan leveren aan het team van PSV volgend jaar. Zo nee, dan stopt hij."

Raiola benadrukte daarnaast dat hij Van Hooijdonk de uitspraken zeer kwalijk neemt. "Ik heb begrepen dat we in de voetbalwereld ook een nieuwe Evert Santegoeds hebben", doelend op de roddeljournalist. "Als Van Bommel gaat stoppen zegt hij het zelf wel."

De 35-jarige Van Bommel maakte afgelopen zomer de overstap van AC Milan naar PSV, na eerder al zes seizoenen in Eindhoven actief te zijn geweest. Zondag ging de ploeg in eigen huis ten onder tegen Ajax, waardoor de landstitel ver weg is voor de Brabanders.

Schijf moest wennen aan chaos op set Daglicht

Angela Schijf moest even wennen aan de manier van werken op de set van haar nieuwe film Daglicht. "Het was een georganiseerde chaos", zegt de actrice lachend tegen Novum Nieuws over de werkstijl van regisseur Diederik van Rooijen. "Diederik houdt ervan om de hele planning na een uur om te gooien. Dat is even slikken als je de dag ervoor zorgvuldig al je scènes hebt geleerd, maar het geeft creativiteit natuurlijk wel alle ruimte."

De 32-jarige Schijf speelt in de thriller een advocate die erachter komt dat ze al jaren een autistische broer heeft, een rol van Fedja van Huêt. Om de een of andere reden heeft haar moeder, gespeeld door Monique van de Ven, daar nooit iets over verteld. Als ze op onderzoek gaat, blijkt dat haar moeder nog veel meer voor haar verborgen heeft gehouden.

"Het is waar dat ik het liefst met minimale voorbereiding werk", geeft regisseur Van Rooijen, bekend van Taped en de tv-serie q, toe. "Ik ben helemaal niet dol op repeteren. Je moet gewoon op de set gaan staan en gaan. Ik krijg een personage te zien, neem drie scènes op en weet dan wie het personage is."

Die instelling geeft op de set misschien veel vrijheid, maar zorgt ook voor veel nachtelijke uurtjes achter de schrijfmachine. "Als ik er op de set achter kom dat ik nog scènes mis, dan schrijf ik die er 's avonds bij", gaat Van Rooijen verder. "Zo werk ik aan alles tijdens de draaiperiode. Ik ben echt een soort monster, ik ga tijdens de draaidagen helemaal in zo'n project op."

Zelfs voor de door de wol geverfde Van de Ven was Van Rooijens aanpak niet altijd even gemakkelijk. "Maar dat moet ook niet. Ik houd ervan als een regisseur me uitdaagt. Ja, het was soms even diep ademhalen en je moest je gewoon overgeven aan zijn flow, maar hij weet altijd precies het juiste uit je te halen."

"Bovendien is Diederik de grootste workaholic die ik ooit heb gezien", vervolgt de 60-jarige Van de Ven. "Hij werkt zich echt helemaal het schompes. Alles om maar de juiste montage te krijgen. Als je dat een paar weken gadeslaat, weet je dat je als acteur echt niet kan gaan zeuren als hij jou een beetje onder druk zet."

Daglicht draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.

Angela Schijf is appendix liever kwijt dan rijk (Foto: Novum)

Veel meer sterfgevallen door griep en kou

De langdurige griepepidemie en het koude weer lijkt dit jaar voor fors meer sterfgevallen te zorgen. In de eerste drie maanden van het jaar zijn de gemiddelden veel hoger dan in andere jaren, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemiddeld stierven in de eerste dertien weken van 2013 meer dan drieduizend mensen per week.

In andere jaren werd slechts een aantal weken de drieduizend gehaald maar nooit was het aantal overledenen zo lang zo hoog. Er sterven vooral meer ouderen. Volgens een woordvoerder van het CBS was in de afgelopen jaren al vaker sprake van een stijging ten opzichte van andere wintermaanden. In de winter overlijden volgens hem sowieso altijd meer mensen.

Behalve aan kou en griep is de stijging ook toe te schrijven aan het feit dat er steeds meer ouderen in Nederland komen. Het aantal overlijdensgevallen blijft daardoor op middellange termijn toenemen. Volgens de woordvoerder is dat 'onontkoombaar'. Een warme winter kan het aantal sterfgevallen wel tijdelijk drukken.

Gezondheidsinstituut Nivel meldde vorige week dat de griepepidemie die al zestien weken heerst de langste is in twintig jaar. De epidemie is overigens wel bijna voorbij. Van een epidemie wordt gesproken als huisartsen twee weken achter elkaar meer dan 51 op de honderdduizend mensen met griepachtige klachten rapporteren. Vorige week kampten nog 52 op de honderdduizend met griepverschijnselen.

Piraterij op zee fors afgenomen

Het aantal gevallen van piraterij is in het eerste kwartaal van 2013 met 35 procent gedaald. Dat heeft het Internationale Maritieme Bureau (IMB) maandag bekendgemaakt.

Volgens het IMB werden in de eerste drie maanden van 2013 in totaal 66 aanvallen uitgevoerd. In dezelfde periode een jaar eerder stond het aantal aanvallen nog op 102. Er werden vijf schepen gekaapt en 75 bemanningsleden gegijzeld. Eén gijzelaar werd gedood.

Hoewel het aantal gevallen van piraterij voor de kust van Somalië afneemt als gevolg van de patrouilles van een internationale marinemacht, wordt piraterij een steeds groter probleem in de Golf van Guinee. Daar hadden in het eerste kwartaal vijftien aanvallen plaats. Drie keer werd een schip gekaapt.

Trojka positief over Griekse hervormingen

De stappen die Griekenland recent heeft genomen om de economie van het land te hervormen, zijn voldoende om de volgende tranche noodleningen vrij te geven. Dat heeft de trojka van Europese toezichthouders maandag bekendgemaakt.

Volgens de inspecteurs van de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank voldoet Griekenland binnenkort aan de voor maart gestelde eisen. Daarom kan de lening van 2,8 miljard euro worden uitbetaald.

Griekenland ontvangt sinds 2010 noodsteun van de EU. De lening wordt in delen verstrekt. Voor elke uitbetaling moet het land kunnen aantonen dat het op koers ligt met de hervormingen die voorwaarde waren voor de noodsteun. In totaal heeft Griekenland inmiddels zo'n tweehonderd miljard euro ontvangen.

De uitbetaling van de volgende tranche aan noodleningen moet nog worden goedgekeurd door de ministers van financiën van de eurozone en het bestuur van het IMF. Volgens de trojka valt dat besluit waarschijnlijk volgende maand.

[NBA] Miami Heat vestigt clubrecord

Miami Heat heeft zondagavond een clubrecord gevestigd in de NBA door voor de 36e keer in het seizoen in eigen huis te winnen. De koploper van de Eastern Conference was met 105-93 te sterk voor Chicago Bulls. Heat verbeterde, mede dankzij 24 punten van LeBron James en 22 van Dwyane Wade, het record uit 2005. Chicago blijft zesde in de oostelijke competitie.

Los Angeles Lakers deed goede zaken in de strijd om een play-offticket. De ploeg, die voor het eerst de vrijdag geblesseerd geraakte Kobe Bryant moest missen, versloeg San Antonio Spurs met 91-86. Dwight Howard maakte de afwezigheid van Bryant goed door 26 punten te scoren. Steve Blake kwam tot 23 punten.

De Lakers staan achtste in de Western Conference, goed genoeg om zich voor de play-offs te kwalificeren, en hebben een kleine voorsprong op Utah Jazz.

Overige uitslagen
Toronto Raptors - Brooklyn Nets 93-87
New York Knicks - Indiana Pacers 90-80
Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 91-77
Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 118-109
New Orleans Hornets - Dallas Mavericks 89-107
Houston Rockets - Sacramento Kings 121-100


Miami Heat vestigt clubrecord (Foto: Novum)

Ouders 'laffe overvallers' boos over schandpalen kids

Nathan (18), Rick (17), Ayman (17) en Deimoer (16), die verdacht worden van de gewelddadige beroving van een 9-jarig meisje, zijn een hot schandpaal-item op dit moment. Inwoners van Krimpen aan den IJssel verspreiden massaal foto's van de vier jongeren met teksten waarin zij hun afschuw uiten over de laffe beroving.

De familie van de jongeren vindt het een grote schande dat de vier van Krimpen aan den IJssel zo aangepakt worden op de socialemedia. De ouders van de jongeren zijn er van overtuigd dat hun zonen onschuldig zijn aan de laffe daad die het meisje bijna haar leven kostte.

De moeder van Deimoer stelt dat haar zoon nooit een meisje zou mishandelen. Verder zegt zij dat Deimoer was weggestuurd van zijn vaste hangplek bij het speelplaatsje door een buurtbewoonster en dat hij daarna met zijn vrienden naar Capelle is gegaan.

De vader van Rick vindt dat er veel laster over zijn zoon wordt uitgestort en is er ook van overtuigd dat het onderzoek de onschuld van zijn zoon zal bewijzen. Tevens stelt hij dat de onbekende vrouw het meisje zou hebben aangereden met haar auto en dat zij het viertal wil laten opdraaien voor het ongeval.

De politie verwijst dat verhaal naar het fabeltjesrijk en zegt dat de vrouw niet als verdachte wordt gezien. Wel wil de politie graag haar verklaring omtrent het gebeuren om meer helderheid te verkrijgen over de vluchtende vier van het plaats delict.

Bewoners van de betreffende plaats hebben ook een andere mening over de vier, die bekend staan als brutale blowers en drinkers.

The Avengers grote winnaar MTV Movie Awards

The Avengers is de grote winnaar geworden van de MTV Movie Awards 2013. De superheldenfilm viel zondag drie keer in de prijzen, onder meer in de belangrijkste categorie, film van het jaar. De rolprent van Joss Whedon bevatte ook het beste gevecht en de beste slechterik, Loki gespeeld door acteur Tom Hiddleston.

Bradley Cooper, Jennifer Lawrence en Jamie Foxx wonnen ieder twee MTV Movie Awards. Cooper en Lawrence werden uitgeroepen tot beste acteur en beste actrice voor hun rol in Silver Linings Playbook. De twee wisselden in de film tevens de beste kus uit. Foxx kreeg eerst een prijs voor het opvallendste filmmoment in Django Unchained en werd later geëerd met de Generation Award, een ereprijs.

De MTV Movie Awards werden uitgereikt in Los Angeles. De show werd gepresenteerd door Rebel Wilson. De actrice viel zelf ook in de prijzen. Haar rol in Pitch Perfect werd bestempeld als haar definitieve doorbraak. Ze was bovendien betrokken bij het beste muzikale moment, dat in dezelfde film voorbij kwam.

The Avengers: Steve Rogers en Tony Stark
The Avengers: Steve Rogers en Tony Stark

2K Games moffelt XCOM weg

2K Games heeft alle verwijzingen naar het schietspel XCOM offline gehaald. De website van de game geeft een 404-foutmelding en YouTube-videos zijn niet langer toegankelijk. De productie van XCOM heeft al meerdere malen vertraging opgelopen. Daarnaast dook vorig jaar het gerucht op dat het spel niet langer een firstpersonshooter is.

Met het offline halen van de officiële website en filmpjes op YouTube is het waarschijnlijk dat de game niet onder de naam XCOM op de markt komt. Uitgever 2K Games noch moederbedrijf Take-Two Interactive heeft iets bekendgemaakt over het lot van het schietspel.

Begin vorig jaar maakte 2K Games bekend dat XCOM een jaar later op de markt zou komen. In het voorjaar werd het spel nogmaals vooruitgeschoven. Het uitstel kwam vermoedelijk als reactie op previews van journalisten. Velen noemden het schietspel weinig origineel.

Vorig jaar oktober lekte het bericht uit dat het concept van XCOM zou zijn omgegooid. Het zou nu een actiespel zijn dat gespeeld wordt vanuit een schouderperspectief.


2K Games moffelt XCOM weg

Borgias-maker vindt Hollywoodfilms saai

De Ierse regisseur Neil Jordan vindt de Amerikaanse filmindustrie niet meer zo boeiend. "Voor mij zijn tv-series het laatste aan Hollywood dat nog interessant is", zegt de regisseur van films als Interview with a Vampire en End of the Affair voor de camera van Novum Nieuws. "Mensen leveren daar fantastisch werk af."

De 63-jarige filmmaker is zelf verantwoordelijk voor de tv-serie The Borgias. Het derde seizoen gaat in de Verenigde Staten op 14 april van start. In Nederland begint de AVRO in juni met het tweede seizoen. Jordan zegt niet te kunnen ingaan op de geruchten dat hij in plaats van een vierde seizoen een film maakt. "Ik zou het verhaal graag willen afronden."

Jordan krijgt daarvoor pas groen licht als de kijkcijfers van het derde seizoen goed zijn. "Het vierde seizoen zou wel echt het einde zijn, omdat alle personages dan doodgaan." De serie met Jeremy Irons gaat over de familie Borgia, een adellijke, Spaanse familie uit de Renaissance. Het was één van de eerste corrupte families van het land.

De Ier had aanvankelijk een filmscenario geschreven van The Borgias. "Maar die is er om verschillende redenen nooit gekomen", vertelt Jordan. Toen werd voorgesteld om er een tv-serie van te maken. "Dat leek me fantastisch, want dan kan je een film van veertig uur maken."

Naast The Borgias maakt Jordan ook nog films. Zijn vampierfilm Byzantium draait vanaf 13 juni in de Nederlandse bioscopen. De filmmaker scheurde tijdens kerst zijn knieband en schreef in de tussentijd twee nieuwe scenario's. "Ik dacht: ik kan me niet bewegen, laat ik maar gaan werken."

Jordan schreef een scenario getiteld Fury. "Dat is mijn reactie op de Ierse onderwereld", vertelt hij. "Het is een misdaadverhaal dat zich afspeelt in Ierland en gaat over een zigeunerjongen en zijn zus die bokser is." Jordan is van plan die film in oktober op te nemen. Daarnaast schreef hij een scenario over geesten.


Borgias-maker vindt Hollywoodfilms saai (Foto: Novum)

Overlevenden busongeluk België buiten levensgevaar

Voor alle overlevenden van het busongeluk bij het Belgische Ranst van zondag is levensgevaar geweken. Dat berichten Belgische media maandag op gezag van het ministerie van binnenlandse zaken.

Zes zwaargewonde passagiers liggen nog in een Belgisch ziekenhuis, de overigen zijn maandagochtend vroeg naar Rusland teruggevlogen. De Poolse bus vervoerde Russische jongeren en hun begeleiders op een rondreis door Europa.

Op weg naar Parijs schoot de bus zondagochtend bij Ranst, niet ver van Antwerpen, van de snelweg en van het talud. De bus kwam op zijn kant terecht. Vijf inzittenden kwamen om.

Fez tweehonderd duizend keer verkocht

Het puzzelspel Fez voor Xbox 360 is wereldwijd in een jaar tijd tweehonderdduizend keer gedownload. Dat heeft ontwikkelaar Phil Fish laten weten. Fish werkte, hoofdzakelijk in zijn eentje, ruim vijf jaar aan het spel. Met de verkoop is grofweg twee miljoen dollar omgezet.

Na het uitgeven van Fez weigerde Fish onder meer om foutjes uit zijn spel te halen. Als onderdeel van de deal met Microsoft mocht hij een beperkt aantal updates doorvoeren, daarna zou hij per update moeten betalen.

Begin vorige maand liet Fish weten dat zijn puzzelspel in ieder geval wordt overgezet naar de Mac en de Ouya-spelcomputer. Daarnaast overweegt hij een versie voor Linux en iOS-apparaten. Voor PlayStation 3- en Vita-versie heeft hij gesprekken met Sony. Voor Nintendo 3DS komt het spel er in ieder geval niet.


Fez tweehonderd duizend keer verkocht

Q.U.B.E. in de maak voor Wii U

Het puzzelspel Q.U.B.E. komt waarschijnlijk naar de Wii U en wellicht ook naar de Playstation Vita. Dat heeft gamestudio Toxic Games bekendgemaakt. Toxic Games bekostigt de omzetting van het pc-spel naar de Wii U met geld uit het investeringsfonds Indie Fund.

In de eerste vier dagen na de pc-release werd Q.U.B.E. vorig jaar door zeker twaalfduizend gamers gedownload. Met een vraagprijs van ongeveer tien euro per spel kon de studio begin vorig jaar zijn investeerders binnen vier dagen terugbetalen.

In Q.U.B.E. moeten spelers de uitgang van een uit blokken opgebouwde kamer zien te bereiken. De game wordt gespeeld vanuit het oogpunt van de hoofdrolspelers, alsof het een schietspel betreft. Door verschillende blokken te manipuleren kunnen trappen, deuren en trampolines worden gemaakt.

Kreuziger twintigste in World Tour

Roman Kreuziger, zondag winnaar van de Amstel Gold Race, is in de World Tour-ranking binnengekomen op plek twintig. De Tsjechische renner van Saxo Bank verzamelde in Limburg zijn eerste punten van het seizoen. Fabian Cancellara blijft de lijst aanvoeren.

In de top tien vielen geen veranderingen te noteren. Peter Sagan en Richie Porte completeren de top drie. Beste Nederlander is Tom-Jelte Slagter op plek tien. Niki Terpstra verloor twee plekken en staat nu 25e.

Vacansoleil steeg twee plekken in het teamklassement, naar plaats zestien. Blanco Pro Cycling neemt de achtste plek in, Argos-Shimano is nog altijd de hekkensluiter. Team Sky is de nummer een.


Kreuziger twintigste in World Tour (Foto: Novum)

Bertens en Haase stijgen drie plaatsen

Tennisster Kiki Bertens is op de wereldranglijst drie plaatsen gestegen naar plek 41, haar hoogste positie ooit. De Wateringse behaalde afgelopen week de kwartfinale op het toernooi van Katowice. Robin Haase, die in Casablanca tot de kwartfinale reikte, steeg van plek 53 naar de vijftigste positie.

Thiemo de Bakker steeg ook drie plaatsen, naar plek 94. De geboren Hagenaar kwam afgelopen weekeinde tot de laatste kwalificatieronde in Monte Carlo, maar werd daarin uitgeschakeld.

Voor de andere Nederlandse spelers in de top honderd veranderde er niets. Arantxa Rus blijft plek 86 bezetten. Igor Sijsling staat 71e. De mondiale top tien blijft bij zowel de mannen als de vrouwen ongewijzigd. Novak Djokovic en Serena Williams voeren de ranglijst aan.

Wouters: "10-0 had zomaar gekund"

FC Utrecht verloor zondag hard bij AZ (6-0). Dat had veel te maken met de twee rode kaarten die arbiter Ed Janssen al voor de rust gaf, vond ook Jan Wouters. Al na 33 minuten stond Utrecht met negen man in Alkmaar. De tussenstand was toen 1-0 voor AZ. Anouar Kali en Jan Wuytens waren allebei met twee keer geel naar de kleedkamer gestuurd.

Dankzij de nummerieke meerderheid konden de Alkmaarders daarna uitlopen naar 6-0. "Die kaarten waren ook terecht hoor", liet Wouters er in gesprek met de NOS geen onduidelijkheid over bestaan. "Maar met elf tegen elf werd Edouard Duplan als doorgebroken speler neergehaald. Daar had de scheidsrechter zijn werk gewoon moeten doen. Dan komt AZ met tien man te staan."

Verder begreep de trainer dat zijn uitgeklede ploeg niet bij machte was te stunten tegen AZ. "Dan is het voor mij louter ondergaan. In de rust heb ik tegen de jongens gezegd dat ze ballen moesten tonen om de score niet op te laten lopen. 10-0 had zomaar gekund."

'Griekse douane pakt Belg met wapentuig voor Syrië'

De Griekse douane heeft een Belgische man aangehouden die met een oplegger vol richtkijkers voor geweren en raketwerpers naar Syrië onderweg zou zijn geweest. Dat heeft een hooggeplaatste politiefunctionaris maandag laten weten.

Volgens de ingewijde, die bedong dat zijn naam ongenoemd blijft, is de Belg donderdag gearresteerd. Hij was de Griekse douane al gepasseerd, maar keerde terug omdat de Turkse grenswachten hem niet toelieten. Vervolgens ontdekten hun Griekse collega's de 281 vizierkijkers die de man vervoerde.

De arrestant wordt maandag voorgeleid.

'Kansloze' mbo-school sneller dicht

Mbo-opleidingen die geen banen opleveren, moeten sneller worden gesloten. Scholen mogen alleen nog opleidingen aanbieden waarvoor in de regio voldoende perspectief is. Daarover moeten afspraken worden gemaakt met het bedrijfsleven en gemeenten. Dat staat in plannen van minister van Onderwijs Jet Bussemaker (PvdA) om de kansen van jongeren met een mbo-diploma op de arbeidsmarkt te vergroten.

Jaarlijks volgen duizenden jongeren een opleiding die onvoldoende aansluit op de arbeidsmarkt. Zo zitten er bijvoorbeeld veel verkopers detailhandel en medewerkers dierverzorging na afronding van de opleiding werkloos thuis.

Volgens minister Bussemaker moeten bedrijven en scholen in de huidige economische situatie goed blijven nadenken hoe de arbeidsmarkt in hun regio er in de toekomst uitziet en welke werknemers daarvoor nodig zijn. "Komende jaren gaan veel oudere werknemers met veel kennis met pensioen. Nu investeren in stageplaatsen levert bedrijven straks een goed opgeleide werknemer op", aldus Bussemaker.

Scholen worden verder verplicht om aankomende studenten goed te informeren over de opleiding en of zij wel een kans hebben op een baan. Jongeren kunnen daardoor beter een afgewogen keuze maken, verwacht Bussemaker.

Volgens de minister is nu verder sprake van een 'versnipperd en inefficiënt opleidingaanbod'. Meer dan veertig procent van de 8100 opleidingen die de 69 mbo-instellingen aanbieden heeft minder dan achttien leerlingen. Daardoor komt de kwaliteit sneller onder druk te staan. De onderwijsinspectie heeft een onderzoek ingesteld naar de kwaliteit van kleine opleidingen.

'Grote concerns moeten sneller rekeningen betalen'

Grote bedrijven moeten de betalingstermijn van hun rekeningen verkorten om het midden- en kleinbedrijf van meer financiële armslag te voorzien. Een snellere betaling zou de economische groei weer op gang kunnen helpen. Dat zegt oud-bestuurder Jan Peter Schmittmann van ABN AMRO maandag in het Financieele Dagblad.

Schmittman is in overleg met een werkgroep van mkb'ers en negen grote Nederlandse ondernemingen om het plan vorm te geven. Als het plan slaagt, komen er miljarden aan contanten beschikbaar, schrijft het FD. Dat geld kunnen de toeleveranciers gebruiken voor groei. Naar verwachting levert dat 26 duizend nieuwe banen op, aldus het dagblad.

Betaaltermijnen zijn de laatste jaren flink opgerekt, en daarvan is vooral het mkb de dupe. Volgens de werkgroep van Schmittmann heeft ook het grootbedrijf baat bij een vlotte betaling, omdat het voorkomt dat leveranciers failliet gaan. Schmittmann zelf noemt het in het FD een 'maatschappelijke verantwoordelijkheid' voor bedrijven om op tijd hun rekeningen te voldoen.

'Water oplossing voor bladerenprobleem op spoor'

Het besproeien van treinrails met water is mogelijk de oplossing voor treinvertragingen door vallende blaadjes. Enkele testen leverden positieve resultaten op, schrijft De Telegraaf maandag.

Het idee is afkomstig van machinist René Slagter. Door het toevoegen van water hechten de bladeren minder aan de rails vast, zo redeneerde hij. Na een paar passages van een trein, lossen de blaadjes in het water op en is de rails weer schoon. De NS en Prorail hebben enthousiast gereageerd op het initiatief, maar benadrukken dat het nog in de kinderschoenen staat.

Blaadjes op het spoor zorgen voor vertragingen omdat treinen dan noodgedwongen langzamer moeten rijden. Vastplakkende bladeren zorgen er in de herfst voor dat de rails glad worden en dat treinen bij het remmen doorschieten.


'Water oplossing voor bladerenprobleem op spoor' (Foto: Novum)

Van der Valk bouwt eigen casino's

Horecaconcern Van der Valk heeft het plan opgevat om bij twee van zijn hotels een casino te bouwen en uit te baten. De speelhallen worden zo'n duizend vierkante meter groot en bestaan voornamelijk uit speelautomaten. Het eerste casino moet voor de tweede helft van volgend jaar zijn deuren openen in Tiel. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.

De tweede locatie waar een casino komt, is het hotel-restaurant in Nuland. Van der Valk investeert tien miljoen euro in de gokgelegenheden. De afnemende populariteit van gokhallen kan het concern niet deren. Frank Kastelijns, verantwoordelijk voor de casinodivisie bij Van der Valk, zegt in het FD dat de casino's een succes worden 'omdat wij in de omgang met de klant beter zijn dan de bestaande casino's'.

'Veel geweld tegen ziekenhuispersoneel'

In ziekenhuizen zijn jaarlijks ruim 4500 gevallen van fysiek en verbaal geweld. In ruim tweehonderd gevallen is het geweld zo ernstig dat de dader een toegangsverbod krijgt. Dat schrijft het AD maandag op basis van eigen onderzoek.

In totaal is 1200 keer sprake van fysiek geweld. Medewerkers worden onder meer geslagen en geschopt. De andere meldingen betreffen vooral bedreigingen en scheldpartijen. De daders zijn vooral drank- en drugsgebruikers en patiënten met psychische problemen. Ook mondige patiënten met een kort lontje die snel hulp eisen, zijn vaak een probleem.

Het AD kreeg van een derde van alle ziekenhuizen inzage in gegevens over fysiek en verbaal geweld. Omgerekend naar alle 93 ziekenhuizen komt het aantal incidenten uit op zo'n twaalf per dag.

Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) noemt het aantal incidenten in de krant 'volstrekt ontoelaatbaar'. "Men verleent dag in dag uit met hart en ziel hulp aan mensen die dat nodig hebben. Handen af van onze zorgverleners", stelt ze.

Eriksen: "Ziet er heel mooi uit voor ons"

Christian Eriksen was zondag één van de hoofdrolspelers bij de topper tussen PSV en Ajax. De middenvelder van de Amsterdammers scoorde één van de drie treffers (2-3). Ajax neemt met de overwinning een voorschot op de 32ste landstitel, de derde op rij. Doordat ook Vitesse en Feyenoord punten verspeelden, staat de ploeg van Frank de Boer vijf punten voor op nummer twee Vitesse.

De titelhouder moet met nog vier wedstrijden te spelen niet te vroegen juichen volgens doelpuntenmaker Eriksen. "Het ziet er heel mooi uit", zei de Deen na de zege tegen Eredivisie Live. "We zijn nog steeds voorzichtig, maar we weten wat er wordt verwacht. We moeten nog een paar punten halen." Met zijn goal herstelde hij zich van zijn slippertje bij de 1-1. "De tegengoals kregen we door eigen fouten. De eerste mag ik mezelf aanrekenen."

Raikkonen tweede in race en tussenstand

Ook na de race in China staat Kimi Raikkonen tweede in de tussenstand van het kampioenschap. Zijn tweede plaats tijdens de race is erg knap gezien het feit dat Sergio Perez met de Lotus-coureur in botsing kwam.

"Ik ben redelijk tevreden met dit resultaat, al hadden we natuurlijk liever gewonnen. Na een slechte start deed de auto het erg goed, maar daarna was er het moment met Perez. Ik zat naast hem, maar hij drukte me van de baan waardoor ik op het gras kwam en de controle verloor. Ik probeerde hem nog te ontwijken, maar raakte hem aan de achterkant, waarbij ik schade opliep aan de voorzijde. Gelukkig had die schade niet zo heel veel invloed op de prestaties van de wagen, op een beetje onderstuur na. Ik kon alsnog vechten voor de tweede plaats, al was ik zonder die schade zeker nog wel wat sneller geweest," sprak de Fin.

Na drie races is de achterstand van Raikkonen drie punten op klassementsleider Sebastian Vettel.

Pellè: "Moeten dit snel mogelijk vergeten"

Graziano Pellè kon zondag niet voorkomen dat Feyenoord punten verspeelden bij RKC Waalwijk. De spits scoorde weliswaar, maar zag de voorsprong niet standhouden (1-1).

Het gat met koploper Ajax is inmiddels zes punten. "Het was een slechte dag en een slechte wedstrijd", aldus Pellè tegen Eredivisie Live. "We moeten dit zo snel mogelijk weer vergeten. Ik weet niet waar het aan lag, de staf zal de wedstrijd opnieuw kijken zodat we het kunnen analyseren. We moeten nu het hoogst mogelijk nastreven."

"Theoretisch gezien kunnen we kampioen worden en zolang dat het geval is geloof ik erin. Het hoogst haalbare bereiken. Als dat geen eerste of tweede is, dan derde of vierde. Iedereen wil dit kampioen worden. We doen ons best, dat was nu niet genoeg. Ongeluk bestaat niet in een wedstrijd, ik had ook meer mijn best moeten doen."

Button tevreden na China

Met maar twee pitstops haalde Jenson Button de finish in China. Door deze strategie werd de Brit vijfde, Sergio Perez kwam als elfde over de streep.

"Niet de meest spannende strategie, maar wel effectief. Ik ben heel blij met mijn vijfde plaats en het team mag ook tevreden zijn. We wisten van tevoren dat dit een lastige race zou worden. We waren niet snel genoeg om op dezelfde strategie als de anderen te rijden en kozen er daarom voor om het met twee pitstops te doen in plaats van drie. Dit betekende wel dat ik heel goed voor mijn banden moest zorgen en op sommige momenten andere coureurs er lang moest laten. In plaats van met anderen te vechten moest ik het dus rustig aan doen, wat niet echt spannend is als je aan het racen bent, maar het leverde ons vandaag wel tien punten op. We weten dat we nog wat werk te verzetten hebben om vooraan mee te kunnen doen, maar dit was verder geen slecht weekend," aldus de oud wereldkampioen.

Perez haalde geen punten maar had wel een boeiende race. Zo reed hij onder andere tegen Kimi Raikkonen op. "Het was een zware middag voor me. Ik wist vandaag niet in een goed ritme te komen en worstelde met mijn auto. De eerste stint ging nog redelijk, waarna het erop leek dat we nog wel een goed resultaat konden scoren, maar daarna kreeg ik problemen met de banden, waardoor ik niet zo hard meer kon. We zijn nog steeds niet snel genoeg, maar het was wel een leerzaam weekend voor het team. We hebben nu een iets beter idee van wat er moet gebeuren," aldus de Mexicaan.

Van Persie opgelucht na treffer bij Stoke

Robin van Persie vond zondagmiddag voor het eerst sinds 10 februari het net in de Premier League. De spits van Manchester United scoorde tegen Stok City (0-2 winst). Van Persie liet na zijn doelpunt duidelijk merken hoe blij hij was.

"Iedereen kon zien hoe blij en opgelucht ik was", zei de Rotterdammer tegen de BBC. "Natuurlijk gaat het altijd om de overwinning, maar ik vind het leuk om doelpunten te maken." Van Persie besloot om na zijn goal Sir Alex Ferguson om de schouders te vliegen.

"Het was mooi om het doelpunt zo intens te vieren. We kwamen met z'n allen bij elkaar. De emoties, de fans, de spelers, de staf. Dat hebben we echt optimaal gevierd", aldus Van Persie, die met Manchester United op weg is naar de landstitel. De voorsprong op rivaal Manchester City is vijftien punten. Ferguson is dus ook tevreden.

De Schotse manager was verrast door het gezamenlijke feestje met zijn spits. "Robin van Persie speelde fantastisch, weer erg geconcentreerd. De penalty raakte hij ook perfect en het juichen was mooi, alhoewel hij me bijna vermoordde. Hij moet niet vergeten dat ik 71 ben...", aldus Ferguson na de winst op Stoke City.

FOK! wat een weer... Wat lichte regen

Goedemorgen! Gisteren is het op veel plaatsen een warme dag geworden en Woensdrecht kwam als eerste in ons land met 20 graden over de brug. Dit gebeurde aan het begin van de middag bij een doorbrekende zon. Op veel andere plaatsen bleef de bewolking soms nog hardnekkig en bij mij thuis vielen er zelfs nog enkele dikke druppels. Dit mocht de pret natuurlijk niet drukken, want het was gewoon heerlijk weer buiten.

Vandaag passeert er een zwak koufront en daarachter stroomt iets minder zachte lucht ons land binnen. Tijdens de passage van het front valt er plaatselijk wat lichte regen. Zeker in het zuidoosten kan het ook wat harder gaan regenen. In het westen klaart het in de middag weer een beetje op, maar dan is er langs de kust weer kans op laaghangende bewolking. De temperaturen liggen tussen de 14 en 17 graden. De matige wind komt vanmiddag uit het zuidwesten.

De komende dagen hebben we afwisseling van opklaringen en een enkele bui. De eerste dagen is het hierbij nog vrij zacht, maar aan het einde van de week zal het kwik weer wat gaan dalen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

De natuur ontwaakt
De natuur ontwaakt en KlapMongeaul wist deze leuke plantjes op de foto te zetten. Ik ben deze nog niet vaak tegen het lijf gelopen, maar het ziet er vrolijk uit. 

 

 

Clasie: "We voetballen te weinig"

Feyenoorder Jordy Clasie denkt dat het gelijkspel bij RKC Waalwijk van zondag weleens aan de zenuwen zou kunnen liggen. "Het is moeilijk uit te leggen hoe dat gebeurt."

"Als je zulke wedstrijden speelt, kun je misschien wel concluderen dat we zenuwen hebben. Het is moeilijk uit te leggen hoe dat gebeurt", stelt Clasie in gesprek met NUsport. De middenvelder vindt dat zijn ploeg te vaak gokt op topscorer Graziano Pellè.

"We voetballen weinig meer en zoeken veel te vaak de lange bal richting Pellè. We hebben genoeg kwaliteit in het team en ik vind dat we daar ook voetballend gebruik van moeten maken", aldus Clasie, die in de 84e minuut werd gewisseld.

Feyenoord ziet door de remise de achterstand op Ajax, dat in Eindhoven PSV versloeg, groeien tot zes punten. De landstitel is ver weg. Volgende week ontvangen de Rotterdammers Vitesse. Een nederlaag kan de club zich dan niet permitteren.

Nieuwe vijanden in Dragon's Dogma-trailer

Capcom heeft een trailer uitgebracht voor Dragon's Dogma: Dark Arisen. In de video legt één van de ontwikkelaars uit welke nieuwe vijanden je gaat tegenkomen in het gebied Bitterblack Isle. 

Naast een aantal van de vijanden zelf wordt in de video ook uitgelegd hoe je de monsters het best kunt verslaan. Spelers die volledig blanco aan het spel willen beginnen kunnen dus maar beter de onderstaande video overslaan.

Dragon's Dogma: Dark Arisen is een uitbreiding op de RPG Dragon's Dogma die vorig jaar uitkwam. Nieuwe spelers beginnen met het verhaal van vorig jaar terwijl ervaren Dragon's Dogma-spelers direct met de nieuwe quests en gebieden verder kunnen.

Dragon's Dogma: Dark Arisen komt april uit Xbox  en PlayStation 3.

Velthuizen loopt een hersenschudding op

Het is nog de vraag of Vitesse volgende week tegen Feyenoord een beroep kan doen op doelman Piet Velthuizen. De goalie liep een hersenschudding op tegen Roda JC.

Velthuizen moest in Kerkrade van het veld na een botsing met Roda-speler Mikolaj Lebedynski. De aanvaller knalde vol met zijn knie op het hoofd van de doelman van Vitesse. Velthuizen probeerde daarna snel op te staan, maar viel vervolgens. Clubarts Edwin Goedhart vond het niet verantwoord om de goalie te laten staan.

De Nijmegenaar wilde eigenlijk doorspelen, maar ging na inmenging van Goedhart en Theo Janssen van het veld. Tweede doelman Eloy Room verving Velthuizen, die door de hersenschudding een vraagteken is voor de topper in De Kuip tegen Feyenoord. Het is voor de keeper afwachten hoe zijn herstel gaat de komende dagen.

Velthuizen was overigens al een vraagteken voor de ontmoeting in Rotterdam. Uitgerekend volgend weekend is de vrouw van de keeper uitgerekend. Velthuizen liet al weten dat de bevalling voorgaat als hij een keuze moet maken. Vitesse is na de 3-3 tegen Roda achterop geraakt in de titelrace. Het gat met Ajax is nu vijf punten.

Scott wint als eerste Australiër Masters

Adam Scott heeft zondag de Masters gewonnen. De 32-jarige Australische golfer stond na 72 holes samen met Angel Cabrera uit Argentinië op negen slagen onder par. Op de tweede play-offhole sloeg Scott echter een birdie, waar Cabrera op par was blijven steken. Daarmee veroverde Scott het felbegeerde groene colbertje.

Scott is pas de eerste Australiër die de Masters wint. Bovendien is het zijn eerste zege bij een major. In 2011 was hij al eens gedeeld tweede in Augusta, vorig jaar gaf hij de zege tijdens The Open uit handen en werd hij ook daar tweede.

In de steeds harder vallende regen begonnen Cabrera en Brandt Snedeker zondag als gezamenlijke leiders aan de dag. Waar het voor de Argentijnse winnaar van 2009 uitstekend ging met birdies op de tweede en de zevende hole, kende Snedeker een moeizame dag.

De Amerikaan sloeg op de front nine twee birdies en twee bogeys, maar vervolgde met drie bogeys in vijf holes. Een birdie en een bogey later had hij een ronde 75 neergezet en eindigde hij op een gedeelde zesde plaats met min vier.

De Australiër Marc Leishman en Tiger Woods werden met een slag minder vierde. De nummer één van de wereld begon met bogeys op de vijfde en zevende hole, maar stelde daar vervolgens vier birdies tegenover. Als hij sterker had geput had de Amerikaan zelfs de leiders nog kunnen bedreigen, maar naar eigen zeggen speelde de regen hem parten.

Jason Day was de eerste die Cabrera het vuur aan de schenen legde. De Australiër, twee jaar geleden al eens gedeeld tweede achter Charl Schwartzel, kroop naderbij en terwijl Cabrera van min negen naar min zeven zakte, ging Day naar min negen. Ook hij kende echter nog een aantal moeizame holes en hij eindigde de Masters op min zeven en de derde plaats.

Toen Day wegzakte was het zijn landgenoot Scott die de leiding overnam. Terwijl hij op min acht stond zag hij Cabrera weer langszij komen, maar Scott was niet onder de indruk. De andere gedeelde nummer twee van 2011 besloot zijn ronde met een lange birdieputt en ging naar negen slagen onder par. Cabrera beantwoordde dat echter direct met ook een birdie.

Prediker Psy: Gentleman's waarheid

 Telkenmale valt het mij op, hoezeer seks een deel van de muziekindustrie geworden is. Ik dacht tien jaar geleden, toen Christina Aguilera's “Dirrrty” uitkwam, dat het hoogte- (of diepte)punt wel bereikt was. Kijk je echter naar de gemiddelde vrouwelijke muzikant van nu, de clipjes van veel mannelijke muzikanten evenzo, dan is vrij duidelijk waar de focus op ligt. Tieten, benen, kont, buik, meer tieten. 

Ricciardo gaat vanaf nu vol in de aanval

Gisteren behaalde Daniel Ricciardo zijn eerste punten van het seizoen. In China kwam de Toro Rosso-coureur als zevende over de streep.

Ik ben erg blij met mijn eerste punten van het seizoen en ik kon daarmee ook laten zien dat het resultaat in de kwalificatie verdiend was. De vorige keer dat ik me zo goed kwalificeerde scoorde ik niet, dus ik wilde vandaag echt laten zien wat ik in mijn mars heb. Misschien had ik Massa op het einde nog kunnen pakken, en het is ook jammer dat we vroeg in de race onze neus moesten vervangen, maar ik ben erg blij met deze zevende plek. We hebben de afgelopen periode veel veranderingen in het personeel gehad en nu begint alles echt op zijn plaats te vallen. Ik verwacht dat we vanaf nu echt sterk kunnen presteren,” aldus de Australiër.

De andere Toro Rosso kwam hard in aanraking met de Red Bull van Mark Webber, Jean-Eric Vergne zegt er het volgende over: “Vanaf zijn positie had hij me sowieso niet kunnen pakken. Ik weet ook niet eens of het wel een inhaalpoging was. Helaas spinde ik door de impact en had ik daarna schade aan mijn vloer, waardoor ik ook flink wat neerwaartse druk verloor. Vanaf dat moment had ik geen goede race, maar dit weekend verliep sowieso al niet zo lekker. De auto is echter veel beter sinds Maleisië en dat heeft Daniel ook wel laten zien. Ik kijk dan ook met een positief gevoel uit naar de race in Bahrein.

De Fransman werd uiteindelijk twaalfde.

Dirigent Sir Colin Davis overleden

De Britse dirigent Sir Colin Davis is zondag na een kort ziekbed op 85-jarige leeftijd overleden. Dat heeft het London Symphony Orchestra, waar Colin voorzitter was en van 1995 tot 2006 chefdirigent, in een verklaring bekendgemaakt.

Hij werd internationaal bekend om zijn interpretaties van Mozart, Sibelius en Berlioz en werkte met de beste orkesten van de wereld. In 2009 dirigeerde Davis in Amsterdam de Johannes Passie. Het werk werd uitgevoerd door het Concertgebouworkest.

Dirigent Sir Colin Davis overleden
Dirigent Sir Colin Davis overleden (Foto: ANP)

Militaire uitgaven wereldwijd iets lager

De wereldwijde militaire uitgaven bedroegen vorig jaar jaar 1753 miljard dollar (bijna 1340 miljard euro). Dat is een half procent minder dan in 2011 en de eerste daling sinds 1998.

Dat blijkt maandag uit onderzoek van SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute). De daling komt vooral door bezuinigingen op defensie in de Verenigde Staten en Europa.

China en Rusland gaven juist fors meer uit. China, dat na de VS het meest uitgeeft aan defensie, verhoogde zijn budget met 7,8 procent. Rusland deed dat zelfs met 16 procent.

"Wat we zien is het begin van een verschuiving in de balans van de wereldwijde militaire uitgaven van de rijke westerse landen naar de opkomende landen", aldus Sam Perlo-Freeman van SIPRI.

De VS namen in 2012 voor het eerst sinds de ineenstorting van de Sovjet-Unie minder dan 40 procent van de wereldwijde defensie-uitgaven voor hun rekening. De VS waren vorig jaar goed voor 39 procent van de totale militaire uitgaven (ongeveer 682 miljard dollar). Nummer 2, China, gaf naar schatting 166 miljard uit, terwijl Rusland zo'n 91 miljard besteedde.

De NAVO-leden gezamenlijk gaven ongeveer 1000 miljard uit aan hun legers. Omdat de VS en landen van de Europese Unie vermoedelijk blijven korten op hun oorlogs- en defensiebudgetten, denkt SIPRI dat de wereldwijde uitgaven de komende jaren blijven dalen.

Militaire uitgaven wereldwijd iets lager
Militaire uitgaven wereldwijd iets lager (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
Blu-ray: True Detective 3
special
Fun met Funda #168 - Wanstaltigheid ten top
review
Rain of Reflections
review
The Alliance Alive HD Remastered
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
©FOK.nl e.a.