Alpe d'Huez in parcours Critérium du Dauphiné

Peterselieman

Het Critérium du Dauphiné voert dit jaar over Alpe d'Huez. Dat is maandag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de route van de voorbereidingskoers op de Tour de France. Organisator ASO, die ook de Tour de France organiseert, noemt het parcours 'bijzonder bergachtig'. De Dauphiné start op 2 juni in het Zwitserse Champéry, een unicum. De laatste rit staat op 9 juni op de planning.

Niet alleen de start in Zwitserland is een vernieuwing. De Dauphiné gaat ook voor het eerst sinds jaren niet van start met een proloog. De 121 kilometer lange eerste rit moet direct 'de toon zetten' voor de rest van de week, meldt ASO.

De tweede en derde etappe bieden mogelijk kansen voor de sprinters, maar daarna is het de beurt aan de klassementsrenners. De vierde rit is een 32,5 kilometer lange tijdrit en daarna is het aan de klimmers. De vijfde etappe heeft al een aankomst bergop, maar de zevende rit is de koninginnenrit.

Tijdens die etappe op zaterdag 8 juni krijgt het peloton vier bergen voor de kiezen. Op weg naar Alpe d'Huez moet al de 1966 meter hoge Col de Sarenne worden overwonnen. Vervolgens staat de Col du Noyer op het menu voordat de slotklim naar Superdévoluy voert. Ook de slotdag is er geen rust voor de renners. Dan zijn er weer nauwelijks vlakke kilometers.