Pyongyang viert verjaardag Kim Il Sung

MarcusViridis

De Noord-Koreaanse bevolking heeft maandag de verjaardag van wijlen Kim Il Sung gevierd. Ze dansten op pleinen en droegen hun mooiste kleren. Bij een bronzen beeld van de stichter van de communistische republiek maakten inwoners van Pyongyang een buiging en legden ze bloemen neer. Weinig leek er op te wijzen dat het land op het punt staat een raket te lanceren, zoals de internationale gemeenschap vreest.

Meisjes in rode en roze jasjes huppelden over straat met feestelijke vlaggetjes terwijl jongetjes op inline skates een korte pauze namen om een beker met schaafijs te verorberen. Van een gevoel van paniek of angst leek geen sprake te zijn, terwijl een dag eerder de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry Noord-Korea nog waarschuwde geen rakettest uit te voeren, zoals het deed bij de vorige viering van de verjaardag van Kim Il Sung. Een raketlancering is volgens Kerry een provocatie die het land en de verarmde Noord-Koreaanse bevolking verder zal isoleren. De Verenigde Staten zijn volgens Kerry bereid de hand uit te steken, maar alleen op voorwaarde dat Pyongyang een blijk van vertrouwen geeft.

Noord-Koreaanse media maakten geen melding van de waarschuwing. Op de voorpagina van de krant Rodong Sinmun stond een foto van Kim Jong Un die een bezoek brengt aan het mausoleum van zijn grootvader. Slechts in de laatste zin van een artikel over het bezoek werd gesproken over 'de Amerikaanse imperialisten'. Weinig Noord-Koreanen hebben toegang tot nieuws uit het buitenland en hebben dus geen weet van de diplomatieke pogingen Noord-Korea in te tomen.