Schijf moest wennen aan chaos op set Daglicht

Angela Schijf moest even wennen aan de manier van werken op de set van haar nieuwe film Daglicht. "Het was een georganiseerde chaos", zegt de actrice lachend tegen Novum Nieuws over de werkstijl van regisseur Diederik van Rooijen. "Diederik houdt ervan om de hele planning na een uur om te gooien. Dat is even slikken als je de dag ervoor zorgvuldig al je scènes hebt geleerd, maar het geeft creativiteit natuurlijk wel alle ruimte."

De 32-jarige Schijf speelt in de thriller een advocate die erachter komt dat ze al jaren een autistische broer heeft, een rol van Fedja van Huêt. Om de een of andere reden heeft haar moeder, gespeeld door Monique van de Ven, daar nooit iets over verteld. Als ze op onderzoek gaat, blijkt dat haar moeder nog veel meer voor haar verborgen heeft gehouden.

"Het is waar dat ik het liefst met minimale voorbereiding werk", geeft regisseur Van Rooijen, bekend van Taped en de tv-serie q, toe. "Ik ben helemaal niet dol op repeteren. Je moet gewoon op de set gaan staan en gaan. Ik krijg een personage te zien, neem drie scènes op en weet dan wie het personage is."

Die instelling geeft op de set misschien veel vrijheid, maar zorgt ook voor veel nachtelijke uurtjes achter de schrijfmachine. "Als ik er op de set achter kom dat ik nog scènes mis, dan schrijf ik die er 's avonds bij", gaat Van Rooijen verder. "Zo werk ik aan alles tijdens de draaiperiode. Ik ben echt een soort monster, ik ga tijdens de draaidagen helemaal in zo'n project op."

Zelfs voor de door de wol geverfde Van de Ven was Van Rooijens aanpak niet altijd even gemakkelijk. "Maar dat moet ook niet. Ik houd ervan als een regisseur me uitdaagt. Ja, het was soms even diep ademhalen en je moest je gewoon overgeven aan zijn flow, maar hij weet altijd precies het juiste uit je te halen."

"Bovendien is Diederik de grootste workaholic die ik ooit heb gezien", vervolgt de 60-jarige Van de Ven. "Hij werkt zich echt helemaal het schompes. Alles om maar de juiste montage te krijgen. Als je dat een paar weken gadeslaat, weet je dat je als acteur echt niet kan gaan zeuren als hij jou een beetje onder druk zet."

Daglicht draait momenteel in de Nederlandse bioscopen.

Angela Schijf is appendix liever kwijt dan rijk (Foto: Novum)