CD: Iron & Wine - Ghost On Ghost

dekatophetspek

Twee jaar na het mooie Kiss Each Other Clean keert Iron & Wine terug met een indrukwekkend nieuw album. Waar Iron & Wine voorheen vooral bekend stond als een band die sobere folkmuziek maakt, heeft de band rondom Samuel Beam op Ghost On Ghost voor een geheel nieuwe muzikale koers gekozen.

Iron & Wine - Ghost on Ghost

Het is dit jaar alweer elf jaar geleden dat het eerste album van Iron & Wine op Sub Pop verscheen. Sindsdien is het erg goed met de band gegaan. Na het verschijnen van Our Endless Numbered Days in 2004 brak de groep internationaal door en kwam Beam in contact met producer Brian Deck, die ook bij het nieuwe album achter de schuiven plaats mocht nemen. Bij Iron & Wine zullen de meeste mensen die de band kennen denken aan minimale folkliedjes. Op Ghost On Ghost klinkt de groep echter jazzier dan ooit tevoren.

Ghost On Ghost opent met 'Caught in the Briars', een liedje dat begint als een traditional maar eindigt als een stuk fijne jazz. Het zet meteen de toon voor een album, waarop vooral jazz en soul een grote rol spelen. Op Ghost On Ghost werkt Samuel Beam met een groot aantal gastmuzikanten, zoals Steve Bernstein, Tony Scherr, Kenny Wollesen en Briggan Krauss van de jazzband Sex Mob, Maxim Moston en Doug Wieselman van Antony and the Johnsons, Bob Dylan-muzikanten Brian Blade en Tony Garnier en trombonist Curtis Fowlkes van the Jazz Passengers. Mede hierdoor klinkt het album zeer gevarieerd.

Iron & Wine is op zijn soberst in gevoelige liedjes als 'Joy', 'Grass Widows', 'Singers and the Endless Song' en 'Winter Prayers'. In 'Grace for Saints and Ramblers' gaat de band zelfs de vrolijke kant op met een liedje dat wel wat doet denken aan het betere werk van Belle & Sebastian. Met Ghost On Ghost heeft Beam een album afgeleverd, waar fans van het eerste uur behoorlijk aan zullen moeten wennen, maar waar hij ook een grote groep nieuwe luisteraars mee aan zal spreken. Liefhebbers van artiesten zoals Cat Stevens, Simon & Garfunkel, The Beach Boys en andere easy listening-muziek uit de zestiger en zeventiger jaren, zullen dit prachtige ingetogen album zeker weten te waarderen. Iron & Wine's Ghost On Ghost is vanaf vandaag te vinden bij de betere platenwinkels.