Borgias-maker vindt Hollywoodfilms saai

De Ierse regisseur Neil Jordan vindt de Amerikaanse filmindustrie niet meer zo boeiend. "Voor mij zijn tv-series het laatste aan Hollywood dat nog interessant is", zegt de regisseur van films als Interview with a Vampire en End of the Affair voor de camera van Novum Nieuws. "Mensen leveren daar fantastisch werk af."

De 63-jarige filmmaker is zelf verantwoordelijk voor de tv-serie The Borgias. Het derde seizoen gaat in de Verenigde Staten op 14 april van start. In Nederland begint de AVRO in juni met het tweede seizoen. Jordan zegt niet te kunnen ingaan op de geruchten dat hij in plaats van een vierde seizoen een film maakt. "Ik zou het verhaal graag willen afronden."

Jordan krijgt daarvoor pas groen licht als de kijkcijfers van het derde seizoen goed zijn. "Het vierde seizoen zou wel echt het einde zijn, omdat alle personages dan doodgaan." De serie met Jeremy Irons gaat over de familie Borgia, een adellijke, Spaanse familie uit de Renaissance. Het was één van de eerste corrupte families van het land.

De Ier had aanvankelijk een filmscenario geschreven van The Borgias. "Maar die is er om verschillende redenen nooit gekomen", vertelt Jordan. Toen werd voorgesteld om er een tv-serie van te maken. "Dat leek me fantastisch, want dan kan je een film van veertig uur maken."

Naast The Borgias maakt Jordan ook nog films. Zijn vampierfilm Byzantium draait vanaf 13 juni in de Nederlandse bioscopen. De filmmaker scheurde tijdens kerst zijn knieband en schreef in de tussentijd twee nieuwe scenario's. "Ik dacht: ik kan me niet bewegen, laat ik maar gaan werken."

Jordan schreef een scenario getiteld Fury. "Dat is mijn reactie op de Ierse onderwereld", vertelt hij. "Het is een misdaadverhaal dat zich afspeelt in Ierland en gaat over een zigeunerjongen en zijn zus die bokser is." Jordan is van plan die film in oktober op te nemen. Daarnaast schreef hij een scenario over geesten.


Borgias-maker vindt Hollywoodfilms saai (Foto: Novum)