FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 16 april 2013

Doodgeschoten Geleense handelde in drugs

De politie denkt dat de dood van een 56-jarige huisvrouw in Geleen in januari te maken heeft met haar drugshandel. Een conflict binnen de drugswereld is vermoedelijk de aanleiding geweest, maakte de politie dinsdag bekend in Opsporing Verzocht.

De moeder en oma verdiende sinds jaar en dag bij met een handel in softdrugs en harddrugs.

Eind januari werd ze’s nachts in haar huis doodgeschoten. Haar man werd door een kogel geraakt in zijn been.

De daders zijn gevlucht in een gestolen, extreem snelle Audi die korte tijd later uitgebrand werd teruggevonden in Roermond.

Aansturing hulp verliep moeizaam na instorten tent

Het aansturen van de hulpverlening na het instorten van een festivaltent in augustus in Steenwijkerland verliep moeizaam. Dat staat in drie evaluatierapporten, die in opdracht van de gemeente zijn opgesteld. Door een windhoos begaf de grootste van drie tenten op het festivalterrein het. Dertien mensen raakten gewond.

Volgens de onderzoekers werkte het regionaal alarmeringssysteem niet door een technisch mankement en verliep het uitwisselen van informatie stroef. Ook had de meldkamer al conclusies moeten trekken toen kort voor het incident meldingen binnenkwamen van omvallende bomen. Dat zou kunnen duiden op extreem weer.

De onderzoekers benadrukken dat de haperingen in de aansturing geen grote gevolgen hebben gehad voor de hulpverlening. Er is snel en adequaat gehandeld, staat in de rapporten. De bezoekers van het Dicky Woodstockfestival hebben daarom vermoedelijk nauwelijks iets gemerkt.

De tent voldeed verder aan alle eisen. Zo waren de vergunningen in orde en de nooduitgangen open. De organisatie had niet kunnen voorzien dat het weer zo heftig zou worden. De gemeente en politie lieten kort na het incident al weten dat niemand wordt vervolgd voor het incident.

American Airlines aan de grond door computerstoring

American Airlines heeft dinsdag in de hele VS vluchten aan de grond gehouden vanwege een computerstoring in het reserveringssysteem. Duizenden reizigers strandden op de luchthavens en in vliegtuigen.

Honderden vluchten liepen vertraging op. Ook als de vliegtuigen weer kunnen vertrekken zullen er nog lang vertragingen zijn, omdat toestellen of bemanningen niet op tijd aankomen op de plek waar ze vervolgens zijn ingedeeld.

Klanten konden hun vluchten niet omboeken of nieuwe reserveringen maken. Passagiers klaagden over lange rijen bij de balies en gebrekkige informatie. "Niemand bij de balie kan iets doen. Ze kunnen geen mensen inchecken", liet Terry Anzur weten, een televisienieuwsconsulent uit Los Angeles die vastzat op Dallas-Fort Worth.

Vorig jaar kampte United Airlines met soortgelijke problemen. De computers sloegen op tilt toen het eigen reserveringssysteem met dat van het overgenomen Continental werd samengevoegd.


American Airlines aan de grond door computerstoring (Foto: Novum)

Marokko wil niet met Amerika spelen

Marokko heeft een jaarlijkse militaire oefening met de Verenigde Staten afgezegd, hebben Amerikaanse functionarissen dinsdag meegedeeld. Het is kwaad over de steun van de Amerikaanse regering voor uitbreiding van de VN-missie in de door Marokko bezette Westelijke Sahara.

De oefening African Lion stond op het punt te beginnen. Er zouden veertienhonderd Amerikaanse mariniers en negenhonderd Marokkaanse militairen aan deelnemen, met waarnemers uit Frankrijk en Duitsland.

De Amerikaanse regering steunde onlangs een voorstel om meer mensenrechtenwaarnemers toe te voegen aan de VN-missie in de Westelijke Sahara. Marokko heeft de voormalige Spaanse kolonie in 1976 ingelijfd.

Alle wethouders Meerssen opgestapt

De twee overgebleven wethouders van de gemeente Meerssen zijn opgestapt. Dat gebeurde tijdens een extra gemeenteraadsvergadering dinsdagavond. In de Meerssense politiek rommelt het al langer, nadat een wethouder een vrouwelijke ambtenaar tegen haar zin in zou hebben geprobeerd te kussen. Deze wethouder trad eerder al af en pleegde onlangs zelfmoord.

De regionale omroep L1 meldt dat eerst wethouder Maureen Gubbels van de partij PJD, die sinds februari de taken van de opgestapte wethouder waarnam, liet weten op te stappen. Ze zou vinden dat ze te weinig draagvlak heeft voor haar positie.

CDA-wethouder Giel Dolmans gaf vervolgens aan ook niet meer verder te willen. Waarnemend burgemeester Hans Schmidt (VVD) gaat nu volgens L1 een informateur benoemen.

Maandag stapte wethouder Paul Sanders van de fractie Kijk al per direct op. Sanders trok zich terug vanwege een verklaring van de PJD over de zelfmoord van wethouder Jo Dejong van die partij. De PJD stelde in de verklaring onder meer dat politieke partijen in Meerssen voor aanklager, rechter en beul hebben gespeeld. De verklaring was een reactie op een besloten gemeenteraadsvergadering van begin vorige maand. Daarin zouden partijen aan hebben gegeven nooit meer op politiek gebied met Dejong te willen samenwerken.

Dejong pleegde kort na de raadsvergadering zelfmoord. Zo'n twee weken eerder was hij al opgestapt omdat hij een vrouwelijke ambtenaar tegen haar zin had gezoend op een carnavalsfeest.

Na de dood van Dejong zijn meerdere raadsleden met de dood bedreigd. Drie gemeenteraadsleden stelden de afgelopen tijd hun zetel ter beschikking, twee zijn uit hun functie gestapt.

De gemeente meldde eerder deze maand al een commissie in te stellen die moet evalueren wat er precies is gebeurd sinds het carnavalsfeest. De commissie moet ook een plan maken waarmee de politieke stabiliteit weer kan worden hersteld.

Fast and Furious 7 krijgt releasedatum

Hoewel we eerder vandaag anders berichtten heeft Universal zojuist op CinemaCon tóch een releasedatum bekendgemaakt voor het zevende deel in de nog steeds populaire Fast and Furious-franchise.

Het zevende deel zal op 11 juli 2014 in de Amerikaanse zalen gaan draaien. Dit is opvallend, omdat Dwayne Johnson eerder aangaf deze zomer geen tijd te hebben voor de opnames. Het lijkt er dus op dat 'The Rock' niet zal terugkeren in het zevende deel. Of misschien zijn de geruchten voor een eventuele spin-off dan toch waar.

Universal maakte tevens releasedata bekend voor twee andere franchises. Er zal een vervolg op Pitch Perfect verschijnen, de goed scorende muziekfilm over tieners in een zangkoor. Het tweede deel verschijnt ergens in 2015. In dit jaar zal ook het overbodige tweede deel van Snow White and the Huntsman verschijnen. Nederlandse releasedata zijn nog niet bekend.

Fast and Furious 6 posterThe Rock geeft in deel 6 nog wel acte de présence, maar een zevende deel is nog niet zeker

Cardiff City promoveert naar Premier League

Cardiff City zal volgend seizoen debuteren in de Engelse Premier League. De club uit Wales speelde vanavond met 0-0 gelijk tegen Charlton Athletic en had daaraan genoeg om promotie veilig te stellen. Cardiff City gaat aan de leiding in de Championship en is met nog drie duels te spelen niet meer te achterhalen door nummer drie Watford.

Ook nummer twee Hull City lijkt vrijwel zeker van promotie, het verdedigt een voorsprong van zes punten op Watford. De nummers drie tot en met zes spelen play-offs om het derde en laatste toegangsbewijs tot de Premier League. Door de promotie van Cardiff City zijn komend seizoen twee clubs uit Wales actief in de hoogste Engelse divisie.

Het is 51 jaar geleden dat de ploeg voor het laatst uit kwam op het hoogste niveau. In 1962 degeradeerde Cardff City uit de toenmalige  Football League First Division. De laatste tien jaar bracht de club door in de Championship. The Bluebirds stonden in die tijd ook nog in twee bekerfinales. In 2008 verloren ze van Portsmouth de Cupfinal en vorig jaar was Liverpool te sterk in de League Cup finale. 

[Premier League] Arsenal doelpuntloos gelijk tegen Everton

De competitiewedstrijd tussen Arsenal en Everton heeft dinsdagavond geen winnaar opgeleverd. In het Emirates Stadium bleven de nummers drie en zes van de Premier League steken op 0-0. Bij Everton zat John Heitinga de hele wedstrijd op de bank.

Arsenal neemt door het gelijkspel een voorsprong van twee punten op Chelsea en Tottenham Hotspur. Voor de ploeg van trainer Arsène Wenger resteren dit seizoen echter nog maar vijf wedstrijden, terwijl Chelsea en de Spurs nog respectievelijk zeven en zes duels voor de boeg hebben.

Een plaats bij de eerste drie in Engeland geeft recht op deelname aan de Champions League. De nummer vier start in de voorronde.

Arsenal mocht tegen Everton meer aanspraak maken op de overwinning, maar wist geen bres te slaan in de hechte defensie. Voor de Londense club komt daardoor een einde aan een reeks van vier overwinningen.

[DFB-Pokal] Bayern naar bekerfinale, grote rol Robben

Bayern München heeft op overtuigende wijze de finale van het Duitse bekertoernooi bereikt. In de eigen Allianz Arena werd VfL Wolfsburg met 6-1 verslagen. Arjen Robben speelde een grote rol door een doelpunt en twee assists voor zijn rekening te nemen. De andere finalist moet woensdag komen uit de ontmoeting tussen Stuttgart en Freiburg.

Bayern kan het seizoen nog altijd afsluiten met drie hoofdprijzen. Begin deze maand werd de landstitel gewonnen, in de Champions League is de club inmiddels beland in de halve finale. FC Barcelona is daarin de tegenstander.

Robben gaf tegen Wolfsburg na een kwartier spelen de voorzet voor de openingstreffer van Mario Mandzukic. Nadat de Nederlandse international er zelf 2-0 van had gemaakt, stelde hij vlak na rust Xherdan Shaqiri in staat de 3-1 te scoren. Diego had Wolfsburg in de 45e minuut voor even terug in de wedstrijd gebracht.

In de slotfase wist Mario Gomez alle ogen op zich gericht. De invaller maakte tussen de tachtigste en 86e minuut een zuivere hattrick en bepaalde daarmee de eindstand op 6-1. Robben stond toen al niet meer in het veld. Hij werd een kwartier voor tijd gewisseld. Bas Dost mocht bij Wolfsburg alleen het laatste halfuur meedoen.

Arrestatie voor bommelding Arnhem

Een 21-jarige man uit Arnhem is dinsdagavond op het station in Utrecht opgepakt voor het doen van een bommelding in zijn woonplaats. De man is vastgezet. Onderzoek moet nog uitwijzen waarom hij de bommelding deed, meldt de politie.

De man zou dinsdag rond 14.00 uur hebben gedreigd een bom te laten ontploffen in een woning aan de Stadhoudersstraat. De politie zette uit voorzorg de omgeving af en verschillende mensen moesten een paar uur lang hun huis uit. In de woning werden geen explosieven gevonden, waarna de straat en de woningen weer werden vrijgegeven.

Ecclestone dreigt Interlagos race af te nemen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone dreigt na dit jaar niet meer met de sport terug te willen keren naar Interlagos. Het Braziliaanse circuit heeft verouderde faciliteiten en kan hier door de Brit al komend seizoen op afgerekend worden.

Ecclestone sprak met O Estado de S.Paulo. "De beloftes van Interlagos voor een renovatie zijn niet ingelost en sentimenten zijn niet meer genoeg. Het circuit zelf is een van de beste banen in de wereld, zonder enige twijfel. Maar de faciliteiten voor het publiek en de teams zijn het slechtst van allemaal. Het hoeft niet zoals hier in Shanghai te zijn, maar het moet wel aan onze operationele eisen voldoen. We kunnen andere circuits niet blijven pushen terwijl Interlagos de boel maar een beetje verwaarloost."

Interlagos heeft al tijden plannen om tussen de derde en vierde bocht een nieuw pitcomplex te realiseren. Ecclestone wil dat hier snel mee begonnen wordt, anders kan het volgens de Brit zijn dat er in 2014 geen Grand Prix van Brazilië op de kalender staat.

Mocht Interlagos van de Formule 1-kalender verdwijnen, dan is er met Santa Catarina nog een alternatief. Ecclestone heeft eind vorig jaar daar de plannen voor een nieuw door Hermann Tilke ontworpen circuit aangehoord. De Brit dreigt deze baan te steunen met een race, mocht São Paulo niet snel besluiten om het huidige circuit bij de hand te nemen.

Maduro verbiedt mars van oppositie Venezuela

Waarnemend president Nicolas Maduro van Venezuela staat niet toe dat de oppositie woensdag de straat op gaat om tegen zijn verkiezingsoverwinning te demonstreren. In een nationale televisie-uitzending zei hij dinsdag dat hij met harde hand zal optreden 'tegen het fascisme'.

Bij protesten tegen de verkiezingsuitslag zijn in het hele land zeker zeven doden en meer dan zestig gewonden gevallen. Maduro is door de nationale kiesraad tot winnaar uitgeroepen, maar met een veel kleiner verschil van stemmen dan werd verwacht. Oppositiekandidaat Henrique Capriles eist een hertelling van de stemmen.

Capriles heeft zijn aanhangers dinsdag opgeroepen vreedzaam te demonstreren bij regionale kantoren van de landelijke kiesraad, onder andere in de provinciehoofdsteden Merida, Barinas en Maracay.

'In Syrië is het meerdere keren per dag Boston'

Aanslagen met nog wel zwaardere bommen dan die in Boston zijn in landen als Irak en Syrië bijna dagelijkse kost. Inwoners van die landen leven mee met de Amerikanen, maar vinden het jammer dat hun ellende niet net zoveel aandacht krijgt.

"Niemand kon de tientallen slachtoffers schelen die gisteren in Irak en Syrië vielen", zegt Hazim Khazim, een leraar die maandag een neef verloor door een bomaanslag in Bagdad. Internetcafé-eigenaar Hassan Sabeeh was begripvoller: "Het Iraakse volk kan, meer dan wie ook in de wereld, meevoelen met de slachtoffers in Boston en hun families."

In Irak ontploften maandag binnen een tijdsbestek van enkele uren meer dan twintig bommen, de meeste verstopt in auto's. Vijfenvijftig mensen kwamen om en meer dan tweehonderd raakten gewond. Niemand eiste de verantwoordelijkheid op, maar de aanslagen hadden alle kenmerken van acties van Al-Qaida in Irak. Ze leken bedoeld om angst te zaaien in de aanloop naar de eerste verkiezingen sinds de Amerikaanse strijdkrachten zich uit Irak terugtrokken. Een woordvoerder van premier Nouri al-Maliki veroordeelde de bomaanslagen in Boston en riep de wereld op eensgezind te strijden 'tegen het terrorisme dat overal onschuldigen tot doelwit maakt'.

Syrische gevechtsvliegtuigen bombardeerden zaterdag het stadje Saraqeb in het noorden van het land. Twintig mensen kwamen om en de verwoesting was groot. Bij geweld en gevechten in het hele land vallen gemiddeld 120 doden per dag. "In Syrië is het niet iedere dag Boston, maar meerdere keren per dag", tweette Jean Pierre Duthion, een Fransman in Damascus.

In Somalië kwamen zondag meer dan dertig mensen om bij aanslagen met autobommen en een aanval op de gebouwen van het hooggerechtshof in Mogadishu. De autoriteiten denken dat extremisten van Al-Shabab de actie hebben uitgevoerd, volgens westerse functionarissen hebben zij daar vermoedelijk hulp bij gehad van Al-Qaida. "Amerika ontwaakt vandaag sterker dan ooit", schreef de Somalische president Hassan Sheikh Mohamud op Facebook over de aanslag in Boston.

Bahrein werd zondag opgeschrikt door vier kleine explosies binnen korte tijd, waaronder een door een gasfles die een auto in brand zette in het financiële centrum van het land. Het soennitische koninkrijk kampt al twee jaar met een opstand van de sjiitische meerderheid. Het is de thuisbasis van de Amerikaanse Vijfde Vloot en maakt zich op voor een formule 1-race, komende zondag.

In Afghanistan kwamen maandag veertien mensen om door aanslagen met bermbommen, onder wie acht leden van één familie. De meeste bermbommen van de Taliban zijn bedoeld voor Afghaanse veiligheidstroepen of eenheden van de buitenlandse coalitie, maar vaak zijn gewone burgers het slachtoffer.

Pakistan kampt met toenemend geweld in de aanloop naar de verkiezingen. Bij aanslagen op aanhangers en een kandidaat van seculiere partijen vielen verscheidene doden.

Agent veroordeeld voor marteling

Een Egyptische politieman is dinsdag door de rechtbank in Alexandrië tot vijftien jaar gevangenisstraf veroordeeld voor de dodelijke marteling van een arrestant. Het slachtoffer was een salafist aan wie geprobeerd werd een bekentenis af te dwingen in verband met een bomaanslag op een koptische kerk in de havenstad.

Politieman Osama el-Kouanayassi was al bij verstek veroordeeld, maar hij kreeg alsnog een proces toen hij zich meldde. Een collega kreeg eerder in dezelfde zaak eveneens vijftien jaar opgelegd.

Experts verwachten dat de twee agenten een goede kans maken om in hoger beroep te worden vrijgesproken. Politie en justitie doen volgens hen in dergelijke zaken vaak slordig onderzoek.

Fyra-vervanger gaat niet vaker rijden

Het gaat dit jaar niet lukken tussen Den Haag Hollands Spoor en Brussel-Zuid zestien keer per dag een trein te laten rijden. Het is te lastig om dat voor elkaar te krijgen. Voor volgend jaar wordt nog bekeken wat de mogelijkheden zijn, schrijft staatssecretaris van Infrastructuur Wilma Mansveld (PvdA) dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer wil graag dat de Fyra-vervanger vaker gaat rijden. De intercity begon medio februari aan de ritten tussen Den Haag en Brussel. De intercity vervangt de probleemtrein Fyra, die sinds januari niet meer tussen Amsterdam en Brussel rijdt wegens technische problemen.

Aanvankelijk reed de vervangende intercity twee keer per dag een tijdelijke intercity tussen Den Haag en Brussel, in maart werd dit acht keer per dag. De reis tussen Den Haag en Brussel duurt met deze trein 2 uur en 15 minuten.

Het vaker laten rijden van de intercity in maart was volgens Mansveld al een complexe puzzel, 'waarbij het niet eenvoudig was om alle stukken in te passen'. Als de frequentie nog verder wordt opgeschroefd, moeten onder meer aanpassingen worden gedaan in reeds lopende dienstregelingen in Nederland en België, aldus Mansveld.

Kate Upton wellicht in nieuwe film Nick Cassavetes

Een goede film kan niet zonder vrouwelijk schoon. Uitzonderingen bevestigen de regel: Platoon, Saving Private Ryan, 12 Angry Men, The Sting, Stalag 17, Reservoir Dogs, The Thin Red Line, Snatch., The Great Escape, Patton ... Aangezien de kans groot is dat Kate Upton in de nieuwste Cassavates - The Other Woman - gaat spelen, wordt dat dus ongetwijfeld een goede film.

Mevrouw Upton is namelijk in onderhandeling om in The Other Woman te gaan spelen. Hierin zou ze naast Cameron Diaz een tweede maîresse spelen van Nikolaj Coster-Waldau, wiens vrouw gespeeld wordt door Leslie Mann. Geen beroerde rol om te spelen dus, voor Coster-Waldau.

Heel veel is nog niet bekend over het verhaal, maar de vrouwen gaan tot de ontdekking komen dat Coster-Waldau van meerdere walletjes snoept, om vervolgens gezamenlijk wraak te nemen. De basis is dus al gelegd met deze boeiende plot.

Kate Upton speelde eerder al in The Three Stooges en Tower Heist. De meeste faam behaalde het bikinimodel van Sports Illustrated echter via een met een mobieltje opgenomen filmpje. Mocht The Other Woman dan alsnog geen succes worden, hebben we altijd de beelden nog.

Laatste trailer Star Trek Into Darkness

De spanning begint te stijgen, want de releasedatum komt steeds dichterbij. Gisteren werden nog vijf nieuwe posters onthuld, vandaag is de nieuwe en laatste trailer van Star Trek Into Darkness uitgebracht. En die zit natuurlijk weer vol spektakel!

In de trailer zijn verrassend genoeg aardig wat nieuwe beelden te zien, waarbij de clash tussen Captain Kirk en John Harrison verstrekkende gevolgen lijkt te gaan hebben en de morele dilemma's zich opstapelen in de epische strijd om te overleven. 

Star Trek Into Darkness is vanaf 6 juni in de Nederlandse bioscopen te bewonderen.

http://film.fok.nl/nieuws/594949/1/1/50/vijf-nieuwe-posters-onthuld-voor-star-trek-into-darkness.html

Robert Downey jr. kreeg 50 miljoen dollar voor The Avengers

Robert Downey Jr. heeft 50 miljoen dollar gekregen voor zijn rol als Iron Man in The Avengers. Dat vertelt de acteur tijdens een interview.

Het is al heel lang een gerucht dat de acteur bakken vol met geld heeft gekregen voor zijn rol, dit was echter nooit bevestigd. Tijdens een interview met GQ werd Downey Jr. gevraagd of het klopt dat hij ongeveer 50 miljoen dollar heeft gekregen voor zijn verschijning in The Avengers. Hoewel hij in vorige interviews altijd zijn mond dichthield over zijn salaris, bevestigde hij dit keer de geruchten door een glimlach op te zetten en te zeggen: "Ja! Is dat niet te gek? Ze zijn zo pissig. Ik kan het niet geloven. Ik ben wat ze een 'strategisch uitgave' noemen".

De 48-jarige acteur zal ook in The Avengers 2 de rol van zijn alter ego, Iron Man, op zich nemen. Wat hij hiervoor betaald krijgt, is onbekend.

Robert Downey Jr. in The Avengers
Robert Downey Jr. in The Avengers

Poolbiljarter Feijen mist EK-finale

Poolbiljarter Niels Feijen is er niet in geslaagd de finale te bereikten van het Europees kampioenschap pool in het onderdeel 8-ball. De Hagenaar ging in de halve finale met  8-5 onderuit tegen de Zweed Jim Chawki.

Feijen was de laatste Nederlander die nog actief in het toernooi. Bij de dames ging  Tamara Rademakers eveneens in de halve finale onderuit. Zij verloor met 6-3 van de Noorse Line Kjorsvik.

Terreurverdachte Sabir K. op vrije voeten

Terreurverdachte Sabir K. komt op vrije voeten. De rechtbank in Rotterdam heeft dinsdag de hechtenis van K. met ingang van woensdag geschorst. Hij moet zich wel elke dag melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau, meldt een woordvoerder van het landelijke parket van het Openbaar Ministerie dinsdagavond.

De terreurverdachte zit al 2 jaar in Nederland vast in afwachting van zijn uitlevering aan de Verenigde Staten. Die willen hem vervolgen voor het beramen van aanslagen op Amerikaanse militairen in Afghanistan. Dat zou hij hebben gedaan voor terreurorganisatie al-Qaeda.

Begin april stelde een rechter in Den Haag in een kort geding dat K. niet kan worden uitgeleverd, zolang Amerika hem niet een zogenoemde EMDR-behandeling geeft. Dat is een behandeling die K. in Nederland kreeg voor zijn post traumatische stress stoornis (PTSS).

K. werd in 2010 in Pakistan opgepakt en zat op verschillende locaties vast. Hij zou toen zijn gemarteld en volgens eigen zeggen liep hij daar het trauma op.

Van der Laan vertrouwt op feestreputatie Amsterdam

Burgemeester van Amsterdam Eberhard van der Laan wil mogelijke problemen op 30 april zo veel mogelijk 'oplossen met feest'. Dat zei hij dinsdag tijdens een persconferentie in de Beurs van Berlage, waar de voorbereidingen rond de troonswisseling werden toegelicht.

"We hebben een reputatie als feeststad", zei Van der Laan. Volgens hem moet het op 30 april dan ook een 'open feest' worden, waarbij veiligheidsmaatregelen de vieringen niet moeten overschaduwen. Aan de rand van de stad worden feesten gehouden om de mensen te spreiden en ook in Alkmaar wordt een groot festival georganiseerd.

Voor tegenspraak is ook ruimte gemaakt. Bij de gemeente Amsterdam zijn twee aanvragen binnengekomen om een demonstratie te houden op 30 april. Republikeinen hebben aangekondigd hun stem te laten horen op het Waterlooplein. In de stad zijn zes plekken aangewezen waar mag worden gedemonstreerd.

De gasten voor de plechtigheden in het Paleis op de Dam en voor de Nieuwe Kerk worden gescreend in de Passenger Terminal bij het IJ. Zij worden vervolgens per bus naar het centrum vervoerd. Hiervoor worden de Spuistraat en de Nieuwezijds Voorburgwal afgezet. Op acht plaatsen worden oversteekplaatsen voor voetgangers ingericht.

Bewoners rond het Paleis op de Dam wordt gevraagd om op 30 april vrijwillig hun huis te verlaten. Daarvoor stelt de gemeente een 'passende financiële vergoeding' beschikbaar. Volgens de burgemeester gaat het om 'enkele honderden euro's vergoeding'. Ook voor ondernemers in het gebied wordt een oplossing gezocht.

Een eventueel kampioenschap van Ajax zou de gemeente wel voor een probleem kunnen stellen. Als de voetbalclub al op 27 april landskampioen wordt dan zal de huldiging pas op 6 mei plaatsvinden, zei Van der Laan.


Van der Laan vertrouwt op feestreputatie Amsterdam (Foto: Novum)

Klacht over mishandeling Totilas ingetrokken

De berijders en eigenaren van de Nederlandse dressuurhengst Totilas hoeven zich niet voor de rechter te verantwoorden wegens dierenmishandeling. De officier van justitie in Frankfurt heeft dinsdag besloten af te zien van vervolging van Matthias Rath, diens vader Klaus-Martin, Ann Kathrin Linsenhoff en Paul Schockemöhle.

Die laatste nam het paard waarmee Edward Gal grote successen boekte eind 2010 over voor vele miljoenen. Rath maakt tot dusver geen enkele indruk met Totilas.

De dierenbeschermingsorganisatie Peta diende in oktober een klacht omdat Totilas onderworpen zou zijn aan een omstreden trainingsmethode ('rollkur') waardoor het paardenhoofd in een onnatuurlijk gebogen houding (hyperflexie) wordt gedwongen. Een commissie van zes deskundigen stelde een onderzoek in maar vond geen bewijs dat voortzetting van de zaak rechtvaardigde.

Klacht over mishandeling Totilas ingetrokken
Klacht over mishandeling Totilas ingetrokken (Foto: ANP)

Del Potro en Tsonga verder in Monte Carlo

Juan Martin del Potro en Jo-Wilfried Tsonga hebben bij het masterstoernooi van Monte Carlo de derde ronde bereikt. De als vijfde geplaatste Argentijn sloeg zich op het gravel in Monaco met 1-6, 6-4 en 6-3 langs Alexandr Dolgopolov uit Oekraïne. Tsonga, de nummer zes van de plaatsingslijst, was Nikolay Davydenko met 7-6 (3) en 6-2 de baas.

John Isner kon na zijn toernooizege van zondag in Houston de goede lijn niet doortrekken. De Amerikaan maakte tegen Ernests Gulbis geen al te fitte indruk en ging, na te zijn behandeld aan zijn rug, met 6-4, 2-6 en 3-6 onderuit.

Waar het toernooi voor Novak Djokovic (1), Andy Murray (2) en Rafael Nadal (3) pas woensdag van start gaat, zijn de Nederlanders al uitgeschakeld. Na Robin Haase vloog dinsdag ook Jesse Huta Galung uit het toernooi. Hij verloor in drie sets van de Oostenrijker Jürgen Melzer.


Del Potro en Tsonga verder in Monte Carlo (Foto: Novum)

PSV legt Langeler vast als hoofd jeugdopleiding

PSV heeft Art Langeler aangesteld als hoofd jeugdopleiding. De huidige trainer van PEC Zwolle tekent een contract voor vier seizoenen dat op 1 juli ingaat. Langeler is in Eindhoven de opvolger van de naar het Russische Anzhi Makhachkala vertrokken Jelle Goes.

Nadat Langeler in januari te kennen had gegeven zijn contract bij Zwolle niet te verlengen, werd hij al nadrukkelijk met PSV in verband gebracht. PEC legde inmiddels Ron Jans vast als trainer voor volgend seizoen, onder voorwaarde dat de club zich handhaaft in de Eredivisie.

Langeler kiest er bewust voor om niet langer elke dag op het trainingsveld te staan. "Mijn grote drive zit hem in het opleiden van spelers voor het eerste elftal. De jeugdopleiding moet gedragen worden door de regio en zelfs door heel Nederland", zegt hij op PSV TV. "Dit is geen functie die je voor slechts een jaar moet doen. PSV wil continuïteit en ik ook."

Marcel Brands is ervan overtuigd met Langeler de juiste man op de juiste plaats te hebben. "Uiteraard hebben we ook gekeken naar kandidaten met een verleden bij PSV", zegt de technisch manager. "Maar Art is voor de club de beste keuze. Dit is een breed gedragen aanstelling."

Joram Lürsen verfilmt boek Publieke Werken

Regisseur Joram Lürsen (Alles is liefde, Alles is familie) gaat het boek Publieke Werken van Thomas Rosenboom verfilmen. De filmmakers ontvangen een bijdrage van 1,8 miljoen euro van de NPO, het CoBo en het Nederlands Filmfonds om de film te kunnen maken.

Het scenario voor de speelfilm is geschreven door Frank Ketelaar (Overspel, Vuurzee, In Oranje). Rosenboom won in 2000 de Libris Literatuur Prijs met Publieke werken, een verhaal dat zich afspeelt in 1888. Er zijn meer dan 400.000 exemplaren van het boek verkocht. Rosenboom beschrijft hoe de Amsterdamse vioolbouwer Walter Vedder het grote geld ruikt als zijn pand, tegenover het CS in Amsterdam, moet wijken voor het Victoria Hotel.

Wild Bunch brengt de film in het najaar van 2015 uit in de Nederlandse bioscopen.

Joram Lürsen
 

Opnames Fast and Furious 7 pas eind 2013

Fast and Furious 6 draait pas vanaf eind volgende maand in de bioscoop, maar Universal heeft bekend gemaakt dat er nu al gewerkt wordt aan Fast and Furious 7.

De studio liep echter tegen een klein probleem aan: regisseur Justin Lin wilde niet terugkeren voor de zevende film. Justin Lin is vervangen door regisseur James Wan. Vin Diesel suggereerde enige tijd geleden dat de opnames in de zomer van 2013 al zouden plaatsvinden, zodat de film in 2014 uit kan komen. Dwayne Johnson vertelt in een interview dat dit helaas niet gaat lukken.

“Het is voor mij geen mogelijkheid, omdat ik deze zomer zes weken in Budapest zit voor de opnames van Hercules. Ik heb er ook nog niets over gehoord, en ik weet eigenlijk wel zeker dat ik dan allang een telefoontje had gehad, als dat het plan was geweest. Ben er niet helemaal zeker van.” 

Waarschijnlijk gaat de productie van Fast and Furious 7 deze herfst of misschien zelfs deze winter pas van start. De film zal dan ook waarschijnlijk pas vanaf eind 2014 in de bioscoop draaien. Fast and Furious 6 draait in ieder geval op 23 mei in de bioscoop.

Vin Diesel als Dominic Toretto in Fast and Furious 6Vin Diesel als Dominic Toretto in Fast and Furious 6

God straft Amerika met bommen

De bomaanslag in Boston van afgelopen maandag was een straf van God. God heeft namelijk nogal een hekel aan homo’s en omdat steeds meer Amerikaanse staten het huwelijk openstellen voor mensen van een gelijk geslacht, leek het God een uitstekend plan om wat willekeurige onschuldige mensen te doden, te ontdoen van hun ledematen of anderszins te verwonden.

Hoewel deze verklaring op zich prima binnen Bijbelse context te plaatsen is, gaat het hier niet om een algemeen gedeelde christelijke opvatting, maar om de visie van de beruchte Westboro Baptist Church. Deze kerk neemt de Bijbel letterlijk en is er dus van overtuigd dat God een extreem gewelddadige entiteit is die er niet voor terugdeinst om onschuldigen af te slachten voor Zijn Goede Zaak.

Alleen een verklaring voor de aanslagen doen uitgaan is nog niet genoeg voor de christenen in kwestie. De leden van de Westboro Baptist Church hebben al aangekondigd om begrafenissen van omgekomen slachtoffers te gaan bezoeken om daar hun heilige boodschap te verkondigen. Die boodschap mag inmiddels duidelijk zijn: God haat flikkers!

Wim-Lex weg bij Adviescommissie Water

Kroonprins Willem-Alexander is dinsdag voor het laatst actief geweest als voorzitter van de Adviescommissie Water. Hij bracht een werkbezoek aan het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO) in Wageningen, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. Willem-Alexander legt de functie op 30 april neer als hij koning wordt.

De prins werd dinsdag bijgepraat over de experimenten van het NIOO met het sluiten van kringlopen van water, energie en grondstoffen, en de toepassing daarvan in het eigen onderzoeksgebouw. Zo heeft het pand een groen dak dat regenwater bergt. Het NIOO is een van de instituten van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen.

Willem-Alexander was sinds 2004 voorzitter van de Adviescommissie Water, die de minister van Infrastructuur en Milieu gevraagd en ongevraagd van advies voorziet. Er is nog geen opvolger benoemd.


Wim-Lex weg bij Adviescommissie Waterr (Foto: Novum)

Bezuinigingen omroep nog onzeker

Het is nog onzeker of het kabinet een meerderheid in de Eerste Kamer weet te vinden voor de geplande nieuwe bezuinigingen op de publieke omroep. De PvdA voelt er niet voor het plan aangenomen te krijgen met steun van alleen de PVV, bleek dinsdagavond tijdens een debat in de Tweede Kamer.

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam zei een 'zo breed mogelijk draagvlak' te willen voor de bezuinigingen. Staatssecretaris van mediazaken Sander Dekker (VVD) moet daar werk van maken, zei Van Dam. "Het is niet alleen een kwestie van een voorstel getalsmatig aan een meerderheid helpen, het gaat om een omroepbestel dat ook in volgende kabinetsperiodes overeind blijft."

Vrijwel alle oppositiepartijen zijn tegen de bezuinigingen van in totaal honderd miljoen euro. Die komen boven op de tweehonderd miljoen die het vorige kabinet heeft bezuinigd op de omroep. "Dit leidt tot een spiraal van verschraling", zei D66-Kamerlid Kees Verhoeven. "Kaalslag", oordeelde ChristenUnie-Kamerlid Gert-Jan Segers.

PVV-Kamerlid Martin Bosma wilde nog niet zeggen of zijn partij de nieuwe bezuinigingsronde gaat steunen, zoals veel andere partijen aannemen.

Duitse invallen belastingontduiking na aankoop cd

In Duitsland zijn dinsdag meer dan tweehonderd invallen gedaan vanwege belastingontduiking. Dat gebeurde nadat de deelstaat Rijnland-Palts voor vier miljoen euro een cd met informatie over rekeninghouders in Zwitserland had gekocht. Minister van financiën Carsten Kühl van de deelstaat hoopt bij hen een half miljard euro op te halen.

Volgens Kühl is de cd authentiek en 'van uitstekende kwaliteit'. Het is niet de eerste keer dat Duitse autoriteiten informatie over rekeninghouders in Zwitserland kopen. Zwitserland is boos over de verkoop van die informatie.

PvdA'er Heijnen stopt als Kamerlid

PvdA'er Pierre Heijnen stopt als Kamerlid en gaat aan de slag bij het Haagse ROC Mondriaan. Hij wordt per 1 september de nieuwe voorzitter van het college van bestuur. Dat heeft de onderwijsinstelling dinsdag bekendgemaakt.

De 59-jarige Heijnen zit sinds 2007 in de Kamer. Daarvoor was hij acht jaar onderwijswethouder in Den Haag en was hij tussen 2006 en 2007 al nauw betrokken bij het Mondriaan als lid van de raad van toezicht. Hij volgt Jos Leenhouts op die in december aankondigde terug te willen treden.

Het Mondriaan denkt in Heijnen een voorzitter te hebben die 'uitstekend voldoet aan de profielschets'. "De raad ziet in hem het boegbeeld van de organisatie, met visie op onderwijs, kennis van grotestedenbeleid, inspirerend, met grote bestuurlijke ervaring en zich bewust van de positie en de rol van een bestuurder", staat in een verklaring.


PvdA'er Heijnen stopt als Kamerlid (Foto: Novum)

Verdachte schilderijenroof Kunsthal vrij

De 19-jarige Roemeense vrouw die vorige maand werd opgepakt in Rotterdam voor betrokkenheid bij de schilderijenroof uit de Kunsthal komt op vrije voeten. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt. Ze blijft wel verdachte in de zaak.

De vrouw zou betrokken zijn bij het verbergen van de buitgemaakte schilderijen. Ze werd begin maart gearresteerd in Rotterdam. Justitie verdenkt haar van heling. De vrouw is de vriendin van een van de drie verdachten die in januari in Roemenië werden opgepakt. De Roemeense autoriteiten zijn nog op zoek naar een vierde man.

Bij de roof in oktober werden in enkele minuten zeven kostbare schilderijen meegenomen uit de Kunsthal. Het betreft werken van Claude Monet, Pablo Picasso, Henri Matisse, Paul Gauguin, Meyer de Haan en Lucian Freud. Van de doeken ontbreekt nog ieder spoor.

Energietarieven opnieuw omlaag

Huishoudens zijn vanaf juli minder kwijt aan hun energierekening. De tarieven voor elektriciteit en gas dalen licht, hebben energiemaatschappijen Nuon en Eneco berekend. Een gemiddeld huishouden gaat er twintig euro op vooruit.

In januari gingen de prijzen ook al omlaag. Toen ging het om een bedrag van tachtig tot 85 euro. Die tariefdaling kwam, net als nu, voornamelijk door een lagere gasprijs. Omdat olie goedkoper is geworden, leidt dat automatisch tot een lager leveringstarief.

De lagere kosten werden eerder dit jaar echter deels tenietgedaan door een gelijktijdige stijging van de energiebelasting. En de lange winter zorgt voor een gasrekening die wel honderd euro hoger kan uitvallen dan eerdere jaren, zo bleek eerder.

Eneco benadrukt dat het om een indicatie gaat. De definitieve cijfers worden eind juni bekendgemaakt.

Zege cricketers op Namibië

De Nederlandse cricketers hebben de eerste van twee eendaagse wedstrijden in de World Cricket League Championship tegen Namibië gewonnen met 31 runs. De cricketers begonnen in Windhoek met batten en kwam zette in totaal 268 runs op het bord, daartegenover stond het verlies van negen wickets. Het gastland was na 48.5 overs op 237 all out. Donderdag spelen beide teams nogmaals tegen elkaar.

De productiefste Nederlanders waren Wesley Barresi (60 runs op 59 ballen), Tom de Grooth (44) en Tom Cooper (39). Timm van der Gugten onderscheidde zich als bowler, na ook nog 23 punten te hebben bijgedragen aan de score. In 9.5 overs zorgde hij dat drie Namibische batsmen naar de kant moesten en kreeg slechts 37 runs tegen.

Nederland begon de wedstrijd slecht. Het openingsduo Stephan Myburgh en Michael Swart ging na respectievelijk vier en negen runs al uit op het gooien van Louis Klazinga. Barresi als derde in de rij zette aan tot een goede periode, met ook nog Daan van Bunge (28), aanvoerder Peter Borren (18) en Mudassar Bukhari (27 not out) als navolgers.

De World Cricket League Championship is een competitie van ééndaagse wedstrijden met acht landen met een associate of top affiliate status. De beste twee landen plaatsen zich voor het wereldkampioenschap cricket in 2015. Nederland staat momenteel tweede met nog vijf wedstrijden te spelen. Oranje speelt donderdag nog tegen Namibië, in juli of augstus volgen twee wedstrijden thuis tegen koploper Ierland. De competitie wordt in het najaar afgesloten met een trip naar Canada. 

Boston-bommen in snelkookpannen

De bommen die bij de marathon in Boston zijn ontploft bestonden uit explosieven in snelkookpannen en waren in zwarte sporttassen verstopt. Ze waren op de grond geplaatst en bevatten metaalscherven, spijkers en stalen kogels om zo veel mogelijk letsel te veroorzaken. Dat zegt een bron die op de hoogte is van het onderzoek.

Volgens deze zegspersoon heeft de politie onderdelen van de bommen in handen, maar is het nog niet duidelijk hoe ze zijn ontstoken.

Bij de explosies kwamen maandag drie mensen om het leven en raakten meer dan 170 gewond. President Barack Obama zei dinsdag dat nog niet duidelijk is of de aanslag het werk is van een binnen- of buitenlandse organisatie, of van een enkeling.

FOK!filmtips van de dag: Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK!

Autocoureur Ricky Bobby is een Nascar-legende. Samen met zijn maatje Cal Naughton Jr. wint hij elke race. Met hun spectaculaire inhaalmanoeuvres en spetterende juichmomentjes stelen ze het hart van iedere racefan. Het gaat echter mis als de flamboyante Franse Formule 1-coureur Jean Girrard hem uitdaagt voor een race. Bobby krijgt het moeilijk en moet alles op alles zetten deze tegenstander van formaat te verslaan. De cast bestaat onder andere uit Will Ferrell, John C. Reilly en Sacha Baron Cohen. Talladega Nights: The Ballad of Ricky Bobby is te zien om 20.30 uur op RTL7.

Arme Roger kampt  in School for Scounderels, met een groot minderwaardigheidscomplex. Om zijn zelfbeeld op te vijzelen besluit hij een zelfhulpcursus te volgen. Onder begeleiding van de onorthodoxe Dr. P. hoopt hij ooit Amanda, het meisje van zijn dromen, te kunnen aanspreken. Vervelend voor Roger is dat Dr. P. ook zijn zinnen heeft gezet op Amanda.

Brutale en ietwat vrouwvriendelijke jongenskomedies waren populair in 2005 met onder andere The Wedding Crashers. Deze minder grove variant probeert op het succes in te haken. Favoriete kerstman Billy Bob Thornton speelt samen met Napoleon Dynamite-acteur Jonh Heder de hoofdrol. Regisseur Todd Philips maakte eerder de komedies Old School en Starsky & Hutch. Te zien om 22.35 uur op RTL7.

The Dukes of Hazzard is gebaseerd op de gelijknamige bekende televisieserie die uitgezonden werd van 1979 tot 1985. In de filmversie wordt Bo Duke gespeeld door Seann William Scott. Luke Duke krijgt gestalte door Johnny Knoxville en zangeres Jessica Simpson vertolkt Daisy. Regisseur Jay Chandrasekhar maakt deel uit van Broken Lizard, een groep van vijf Amerikaanse komieken. Te zien om 22.50 uur op Veronica.

Deacon en zijn maatjes zijn bijna ouderejaars op hun high school, maar worden nog altijd aangezien voor nerds. Ze hebben echter zo hun eigen vermaak om de tijd mee door te brengen, waaronder veel porno. Wanneer ze op het idee komen om zelf pornofilms te gaan maken en dat ook zowaar gaan doen met alle problemen van dien, stijgt hun populariteit aanzienlijk. De glamour is echter niet alles wat hen te wachten staat. After School Special is te zien om 00.40 uur op RTL7.

Against the Ropes, The Princess Diaries 2: Royal Engagement, xXx en Like Minds zijn ook op televisie te zien vanavond.

Philip Huff wint jeugdliteratuurprijs

Philip Huff schreef met Niemand in de Stad het beste Nederlandstalige jeugdboek van vorig jaar. De schrijver won dinsdag in Utrecht de Dioraphte Jongerenliteratuur Prijs 2013. Het beste buitenlandse jongerenboek was volgens de jury Een Weeffout in Onze Sterren van John Green, die er ook vandoor ging met de publieksprijs. Dat levert hem twee keer vijftienduizend euro op.

Het is de eerste keer dat een schrijver zowel de jury- als de publieksprijs wint, meldt de stichting CPNB. "Een inhoudelijke, rijkgeschakeerde en intelligent geschreven roman met een filosofische ondertoon en hoofdpersonen die onder je huid kruipen", schrijft de jury over Greens boek.

Huff, wiens boek net als de andere Nederlandse genomineerden oorspronkelijk niet was uitgegeven als jongerenliteratuur, schreef met Niemand in de Stad een 'ultiem jongerenboek'. De jury roemt onder meer de 'knap getroffen studentensubcultuur, de perfect beheerste stijl, Huffs verteldrift, zijn humor' en 'de broeierige erotiek'.

Het panel maakte ook van de gelegenheid gebruik om kritiek te uiten op de boekensituatie voor 15-plussers in het Nederlandse taalgebied. Het aanbod van boeken in de categorie 'young adult fiction', zoals die bestaat in de Angelsaksische wereld, bleef vorig jaar nog sterk achter bij het vertaalde werk.

"Boeken die een brug slaan tussen jeugdliteratuur en de wereld van volwassenen zijn hun gewicht in goud waard; ze kunnen lezers behoeden voor een val in het diepe", schreef de jury onder voorzitterschap van jeugdboekenschrijfster Annemarie Terhell. Gevreesd wordt dat jongeren door de crisis minder prioriteit krijgen van uitgevers.

Morgen meer FIFA 14

Volgens een tweet van EA Sports gaan ze morgen FIFA 14 aankondigen. Fans zijn verrast, CNN zendt breaking news uit en er komen kamervragen.

Morgen is er dus meer voetbalnieuws over de jaarlijkse release van FIFA 14 en mogelijk antwoord op vragen als:

  • komt het spel uit in september zoals de eerdere delen?
  • komt het alleen uit op current-gen of komen er ook next-gen versies?
  • is er Kinect-ondersteuning?
  • is het always-online?

Messi is in ieder geval van de partij.

FIFA 14-teaser

Grieks tekort in 2014 kleiner dan Frans

De rigoureuze bezuinigingsoperatie in Griekenland zorgt ervoor dat het tekort van dat land volgend jaar kleiner is dan dat van bijvoorbeeld Frankrijk. Dat blijkt uit nieuwe voorspellingen die het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dinsdag heeft gepubliceerd.

Het tekort van Griekenland loopt volgend jaar naar verwachting terug tot 3,4 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Voor dit jaar wordt een gat op de begroting van 4,6 procent voorzien. Daarmee zou het tekort al 11 procentpunt kleiner zijn dan in 2009. In dat jaar besloeg het verschil tussen de uitgaven en de inkomsten van de Griekse overheid nog 15,6 procent van de omvang van de economie van het land.

In Frankrijk loopt het tekort dit jaar waarschijnlijk terug tot 3,7 procent. Voor 2014 wordt een gat van 3,5 procent voorzien. Eerder beloofde de Franse regering nog het tekort dit jaar al terug te dringen tot 3 procent. Dat is het maximum dat in de Europese begrotingsregels is vastgelegd.

Het kleinere tekort van Griekenland neemt niet weg dat het land nog altijd kampt met veruit de hoogste schuldenlast van alle eurolanden. Griekenland bereikt volgend jaar naar verwachting wel een primair overschot, wat betekent dat de uitgaven kleiner zijn dan de inkomsten als de rentebetalingen over de schuld buiten beschouwing worden gelaten. Dat is belangrijk, omdat het betekent dat de staatsschuld dan niet verder oploopt.

Voor Nederland wordt dit jaar een tekort van 3,5 procent voorzien. Het tekort loopt op door de nationalisatie van SNS Reaal. Die kosten worden volgens het IMF echter gecompenseerd door de lucratieve veiling van telecomfrequenties eind vorig jaar.

Agnes Jongerius volgt Kok op als commissaris PostNL

Agnes Jongerius is benoemd tot commissaris bij PostNL. De voormalige voorzitter van FNV werd dinsdag door de aandeelhouders benoemd, maakte het bedrijf dinsdag bekend.

Jongerius volgt in de raad van commissarissen oud-premier en voormalig FNV-voorzitter Wim Kok op. Hij was tien jaar commissaris bij PostNL. Commissarissen van het bedrijf, dat door reorganisaties honderden werknemers de wacht aanzegt, verdienden vorig jaar tussen de 52.500 en 71.500 euro.

De directe voorganger van Agnes Jongerius bij FNV, Lodewijk de Waal, werd in 2009 op voordracht van de staat benoemd bij ING. De bank had eerder dat jaar staatssteun ontvangen. Uit het jaarverslag van de bank blijkt dat De Waal vorig jaar zeventigduizend euro verdiende als commissaris bij de bank.

'City aan kop in strijd om Maher'

De strijd om de handtekening van Adam Maher lijkt los te barsten. De belangrijkste gegadigde is Manchester City, dat haar competitiegenoten te snel af wil zijn.

The Daily Mirror meent te weten dat de regerend kampioen van Engeland Maher beschouwt als de vervanger van Samir Nasri, die dit seizoen ondermaats presteert. City hoopt Arsenal, Tottenham Hotspur en Chelsea af te troeven.

Volgens het Engelse medium kleeft er een prijskaartje ter hoogte van achttien miljoen euro aan de viervoudig Nederlands international. Vanwege de financiële armkracht van City lijkt dat bedrag geen onoverkomelijk obstakel te vormen.

Zelf houdt Maher zijn lippen stijf op elkaar. "Ik ga er niets over zeggen", zo vertelde hij Goal.com. "Ik wacht de zomer af en zie wel welke clubs er komen. Dan neem ik pas een beslissing. Ik weet wel waar ik heen wil. Ik zeg niet dat dat veranderd is, ik zeg alleen dat ik wel zal zien welke clubs er komen."

Goldman Sachs ziet winst licht stijgen

(Novum/ABM FN) - Goldman Sachs heeft de nettowinst in het eerste kwartaal met vijf procent zien stijgen tot 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro) ten opzichte van hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De winst komt voor de helft voort uit de handel in aandelen. Dat meldt de Amerikaanse bank dinsdag.

De winst per aandeel steeg van 3,92 dollar naar 4,29 dollar. Dat is meer dan de 3,88 dollar waar analisten gepeild door persbureau Reuters op hadden gerekend.

De omzet steeg met een procent tot tien miljard dollar. De divisie Investing & Lending zag de omzet met acht procent stijgen tot 2,1 miljard dollar. Dat komt met name door hogere aandelenkoersen.

De totale beloningen van werknemers bedroegen 43 procent van de omzet. Dat is een procentpunt lager dan in dezelfde periode vorig jaar.

Aandelen Goldman Sachs winnen voorbeurs 0,6 procent in de Amerikaanse handel.

Vijftig tekeningen Warhol naar Haarlem

Vijftig vroege tekeningen van Andy Warhol zijn deze zomer te zien in het Teylers Museum. De werken zijn onderdeel van een reeks van driehonderd tekeningen, die twee jaar geleden werd teruggevonden in het archief van de Warhol Foundation, meldt het Haarlemse museum dinsdag,

De werken uit de jaren vijftig worden tentoongesteld in het prentenkabinet van het museum. Warhol, die later aan de voorhoede van de popartbeweging kwam te staan, werkte toen nog als mode-illustrator en advertentieontwerper. De pentekeningen zijn in veel gevallen ook gebaseerd op foto's of illustraties uit magazines.

De collectie van driehonderd tekeningen werd toevallig gevonden, nadat deze in 1990 als archiefmateriaal was ondergebracht bij de Andy Warhol Foundation. Een Duitse galeriehouder trof ze in 2011 onaangeraakt aan. De vijftig werken waren eerder te zien in Kopenhagen, en reizen voor Haarlem nog door naar München.


Vijftig tekeningen Warhol naar Haarlem (Foto: Novum)

'Abonnement duurder bij behoud beltegoed'

Als klanten hun belminuten langer willen behouden, gaan de prijzen omhoog. Dat stellen providers KPN en Vodafone in reactie op een voorstel van de Consumentenbond om beltegoed een jaar lang te bewaren. Volgens de bond raken mensen elke maand in totaal 68 miljoen euro aan ongebruikt beltegoed kwijt.

KPN en Vodafone benadrukken in een reactie aan Novum Nieuws dat de providers de houdbaarheid beperken om goed te kunnen inschatten wat de belasting voor het netwerk wordt. "Het is essentieel voor de planning", zegt een woordvoerder van KPN. "Als je ongelimiteerd beltegoed laat oppotten, wordt het kostbaar."

Ook Vodafone stelt dat de prijs van een abonnement is afgestemd op de houdbaarheid van de belminuten. "Als die voorwaarde verandert, gaan de prijzen waarschijnlijk omhoog." Volgens Vodafone is de discussie over houdbaarheid van beltegoed echter 'steeds meer tot het verleden gaan behoren'. Vodafone biedt sinds kort abonnementen aan waarbij onbeperkt kan worden gebeld en er dus geen belminuten meer overblijven.

T-Mobile wilde niet reageren op het voorstel van de Consumentenbond.

Bulykin sluit ADO-terugkeer niet uit

De toekomst van Dmitry Bulykin is vooralsnog ongewis. Een terugkeer naar ADO Den Haag na afloop van dit seizoen sluit de Russische spits niet uit.

Zijn contract bij FC Twente loopt in de zomer ten einde en de Enschedeërs lieten reeds weten geen werk te zullen maken van een langer verblijf. "Ik weet nog niet wat ik ga doen. In mei weet ik meer. Ik maak eerst het seizoen bij FC Twente af", zegt Bulykin in gesprek met RTV West.

Enkele jaren geleden was Bulykin reeds eenmaal in dienst bij ADO, destijds als huurling van RSC Anderlecht. Mogelijk krijgt die samenwerking volgend seizoen een vervolg. "Ik weet het niet. Als iemand mij belt, zal ik erover na denken. Het is een succesvol veld voor mij gebleken. Dat geeft mij heel veel energie."

Maurice Steijn zou de komst van de bonkige spits toejuichen, maar blijft terughoudend. "Ik weet niet op welk kiertje hij de deur gezet heeft. We wilden hem vorig jaar al hebben en twee jaar geleden houden, alleen bleek het financieel verre van haalbaar. Als hij voor een ADO-salaris wil komen voetballen is hij van harte welkom."

GroenLinks eist aanpak belastingontwijking Oranjes

Het kabinet moet maatregelen treffen om te zorgen dat de Oranjes geen fiscale trucs uithalen om belasting te ontwijken. Dat stelt de fractieleider van GroenLinks Bram van Ojik, die hierover dinsdag samen met zijn fractiegenoot Jesse Klaver schriftelijke vragen heeft gesteld aan staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD).

Van Ojik neemt er geen genoegen mee dat de bewindsman de ontwijking van de belasting door onder anderen prinses Margriet afdoet als een 'private' kwestie. "Ik ga niet over de individuele belastingpositie van wie dan ook", zei Weekers maandag in het tv-programma Pauw & Witteman.

De staatssecretaris reageerde op het bericht dat prinses Margriet en haar man Pieter van Vollenhoven een fiscale route gebruiken om zo de successiebelasting voor hun kinderen omlaag te brengen. Weekers zei verder dat belastingontwijking binnen de kaders van de wet en regelgeving is toegestaan. Tegen belastingontduiking wordt wel hard opgetreden.

"Ik vind het niet goed dat de Oranjes het onderste uit de kan willen halen", luidt de visie van Van Ojik. "Zij hoeven geen inkomstenbelasting te betalen en moeten dan ook geen stichtingen in belastingparadijzen opzetten om aan andere vormen van belasting te ontkomen." De opstelling van Weekers strookt ook niet met wat hij als Kamerlid zei. In die hoedanigheid vond Weekers het ontwijken van belasting door de Oranjes nog wel onwenselijk, weet Van Ojik.

Hij en Klaver roepen Weekers daarom op om maatregelen te treffen zodat 'het voor Nederlanders geldende belastingregime onverkort op leden van het Koninklijk Huis wordt toegepast'.

Dode bij busongeluk Alpe d'Huez

Een bus met jonge Britse wintersporters is dinsdag bij Alpe d'Huez in Frankrijk van de weg geraakt en tegen een bergwand gebotst, waarna het voertuig in brand is gevlogen. Zeker een van de inzittenden is daarbij om het leven gekomen, melden de lokale autoriteiten.

Drie gewonden zijn met helikopters naar een ziekenhuis overgebracht. In de bus zaten 53 mensen, de twee chauffeurs meegerekend, zei een woordvoerster van het regionale bestuur.

Sky wint ploegentijdrit Trentino

Team Sky heeft dinsdag de ploegentijdrit in de Giro del Trentino gewonnen. De Britse formatie had 15.20 minuten nodig voor de 14,1 kilometer met start en finish in het Oostenrijkse Lienz. Dat was dertien seconden sneller dan nummer twee Astana en zestien tellen sneller dan Lampre-Merida, de nummer drie.

In het algemeen klassement is de 19-jarige Tsjech Josef Cerny de nieuwe leider. De renner van CCC Polsat was dinsdag in de ochtendetappe tweede geworden achter Maxime Bouet. Zijn ploeg kwam als twaalfde over de streep, Bouets AG2R-equipe als vijftiende.

Woensdag vertrekt de tweede etappe nog in Oostenrijk. Na het vertrek uit startplaats Sillian wordt echter koers gezet naar Italië. Een kleine 225 kilometer later is de finish in Vetriolo Terme. De Giro del Trentino duurt nog tot en met vrijdag.

Clubs besteden minder geld aan transfers

Dat de economische crisis de financiële armslag van menig voetbalclub aanzienlijk beperkt heeft was al langer duidelijk. Cijfers van de FIFA bevestigen die stelling.

Meer dan de voorbije jaren waren voetbalclubs tijdens de twee transferperioden van 2012 op zoek naar koopjes. Het budget dat aan transfers besteed werd bedraagt in totaal 1,93 miljard euro, verspreid over 5600 profclubs.

Dat blijkt uit cijfers die de FIFA dinsdag publiceerde. In 2011 werd er nog 2,25 miljard euro uitgegeven aan transfers. Het aantal spelers dat afgelopen jaar van werkgever wisselde bleef nagenoeg gelijk aan dat van een jaar eerder.

Met name Brazilianen zijn gewild. Het Zuid-Amerikaanse land leverde in 2012 de meeste spelers op de transfermarkt. Met name in Portugal weet men de weg naar Brazilië te vinden; liefst 145 spelers maakten de overstap van Brazilië naar Portugal of vice versa.

Nick Cave and the Bad Seeds op Lowlands

Lowlands heeft Nick Cave and the Bad Seeds weten te strikken. De rockband behoort tot de nieuwe namen die de organisatie van het festival dinsdag heeft bekendgemaakt.

Ook elektro-dj Richie Hawtin en de band John Coffey zijn toegevoegd aan het programma, evenals synthpopduo Hurts. Onder anderen Kodaline en Tom Odell zijn eveneens van de partij.

Lowlands vindt dit jaar plaats op 16, 17 en 18 augustus. Het was al bekend dat bands als Editors, Nine Inch Nails en Slayer hun opwachting maken op het festival in Biddinghuizen.

Schoorel naar tweede ronde Padova

Tennisser Thomas Schoorel heeft zich dinsdag geplaatst voor de tweede ronde van het futuretoernooi in Padova. De Amsterdammer was op het Italiaanse gravel Enrico Burzi met 7-6 (4), 6-2 de baas. In de eerste set moest Schoorel een 5-1 achterstand goedmaken voordat hij in de tiebreak de set naar zich toe kon trekken.

Schoorel speelt in Padova zijn tweede toernooi na enkele maanden blessureleed. Vorige week was hij in Vercelli, waar hij bij het futuretoernooi zijn rentree maakte, goed voor een kwartfinaleplaats. Futures zijn toernooien twee niveaus onder de ATP-tour.

Huta Galung redt het niet tegen Melzer

Jesse Huta Galung is op het masterstoernooi van Monte Carlo uitgeschakeld. In de eerste ronde was Jürgen Melzer uit Oostenrijk met 6-1, 3-6, 2-6 te sterk voor de in Haarlem geboren tennisser. Met de uitschakeling van Huta Galung doen er geen Nederlanders meer mee op het Monegaskische gravel. Robin Haase sneuvelde maandag al.

Huta Galung begon goed aan zijn tweede partij ooit tegen Melzer. De nummer 177 van de wereld, die via de kwalificaties het hoofdschema had bereikt, gunde Melzer slechts een game. In de tweede set leverde de Nederlander zijn opslag echter snel in. Hij brak nog terug, maar toen hij serveerde om op 3-3 te komen sloeg Melzer opnieuw toe. De nummer 36 van de wereld serveerde de set simpel uit.

In het derde bedrijf brak Melzer zijn tegenstander in de derde game. Van die klap kon Huta Galung zich niet meer herstellen en in de zevende game verloor hij zijn opslagbeurt opnieuw. Melzer won zo, na een ontmoeting in Rotterdam in 2011, ook zijn tweede duel van de Nederlander.

Emanuelson: "Begin was lastig"

Voor het eerst sinds zijn winterse transfer naar Fulham mocht Urby Emanuelson afgelopen weekend in de basis aantreden in de wedstrijd tegen Aston Villa.

Dit tot vreugde bij de Nederlander zelf, zo verklaart hij op de officiële website van zijn werkgever. "Ik was erg blij om in de basis te mogen starten", steekt Emanuelson van wal. "Het heeft me enige tijd gekost om te wennen aan de speelwijze van het team, en het was lastig in het begin."

"Naarmate de tijd vorderde ben ik me echter sterker gaan voelen en als een gevolg daarvan was ik zeer tevreden met mijn optreden tegen Villa (1-1, red.). Het is jammer dat we niet wonnen, maar een punt uit een uitwedstrijd is nog steeds goed."

Als oud-speler van Ajax en AC Milan weet Emanuelson dat derby's extra lading met zich meebrengen. Aankomend weekend staat een duel met Chelsea op het programma. "We weten dat het een moeilijke wedstrijd zal worden", zegt hij daarover. "Ik heb gehoord dat deze duels erg intens zijn; het is er één die de fans graag zullen worden. Dat is waar het in derby's om draait."

'Teeven overweegt aftreden'

De zaak rond de zelfmoord van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov leidt mogelijk tot het aftreden van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Dat meldt de NOS op basis van bronnen in de VVD. Teeven zou twijfelen of hij door kan. Ook diverse partijgenoten zijn er volgens de omroep niet van overtuigd dat hij aan kan blijven.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het vrijdag verschenen rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie (IVJ) over Dolmatov, die in januari zelfmoord pleegde in het detentiecentrum in Rotterdam. Woensdag is er een hoorzitting.

De IVJ stelde vrijdag dat de overheid 'op meerdere momenten onzorgvuldig heeft gehandeld' ten aanzien van Dolmatov. Zo bleek de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) per abuis in de computer te hebben gezet dat Dolmatov het land uit moest worden gezet. Ook is hij ten onrechte niet in een observatiecel geplaatst, ondanks een eerdere zelfmoordpoging.

Teeven liet vrijdag weten 'diep geraakt' te zijn door de kwestie. Hij heeft maatregelen aangekondigd. Maandag maakte Teeven duidelijk dat hij nog niet aan aftreden denkt. Hij wil eerst met de Kamer in debat. "Dan komt vervolgens de vraag aan de orde of ik degene ben die de verbetermaatregelen moet invoeren. Ik denk dat ik dat kan doen, op dit moment", zei Teeven maandag in Nieuwsuur.

Topless Tunesische ontsnapt

De Tunesische feministe Amina Tyler, die tijdens een protest haar borsten toonde en protesteerde tegen de discriminerende en seksistische islamitische regelgeving en cultuur, is ontsnapt aan haar familie en is ondergedoken bij vrienden. Dat heeft de voormalige advocaat van Tyler gezegd.

Tyler wekte veel woede met haar steunbetuiging aan islamitische vrouwen. Religieuzen bedreigden de vrouw zelfs met de dood. De familie van Tyler hield haar vervolgens verborgen.

Ancelotti acht komst Rooney onhaalbaar

In tegenstelling tot eerdere geruchten die anders beweerden, zal Wayne Rooney volgend seizoen niet actief zijn voor Paris Saint-Germain.

Carlo Ancelotti maakte tijdens een persconferentie in aanloop naar het bekertreffen met Evian korte metten met de steeds grotere vormen aannemende geruchtenstroom omtrent een transfer.

"Wayne Rooney is een van de beste aanvallers van de wereld", loofde hij de Engelsman tegenover de aanwezige media. Een transfer acht Ancelotti onhaalbaar. "Ik denk dat het onmogelijk is voor PSG om hem te kopen. Hij is een idool bij Manchester United."

Afgelopen zondag claimde Michael Moulin, een voormalige adviseur van Paris Saint-Germain, dat een zomerse overgang van Rooney aanstaande is. "Ik weet uit betrouwbare bronnen: Rooney naar PSG is rond. Hij zal volgend seizoen bij PSG spelen", sprak hij toen.

Wüst wint schaatsoscar

Schaatsster Ireen Wüst heeft dinsdag de Oscar Mathisen-trofee gewonnen. Dat meldt de TVM-schaatsploeg. De schaatsoscar wordt sinds 1959 door de Oslo Skøiteklubb uitgereikt aan een schaatser die een bijzondere prestatie heeft neergezet. Wüst krijgt de prijs voor haar 3000 meter tijdens de Wereldbekerfinale in Heerenveen. Haar tijd van 3.58,68 minuten en was daarmee de eerste op een laaglandbaan die onder de vier minuten bleef.

Wüst kende een uiterst succesvol seizoen met de Europese en de wereldtitel allround. Ook werd ze wereldkampioene op de 1500 meter, 3000 meter en de ploegenachtervolging.

Het is de eerste keer dat een Nederlandse vrouw de schaatsoscar wint. Henk van der Grift, Kees Verkerk (2x), Ard Schenk (3x), Hein Vergeer, Leo Visser, Falko Zandstra, Rintje Ritsma, Gianni Romme, Jochem Uytdehaage, Sven Kramer en Bob de Jong waren de eerdere Nederlandse winnaars. Wüst volgt de Canadese Christine Nesbitt op.


Ireen Wüst wint schaatsoscar (Foto: Novum)

Moslimbroederschap veroordeelt bomexplosies Boston

De Egyptische Moslimbroederschap heeft dinsdag de dubbele bomaanslag in Boston veroordeeld. In een verklaring biedt de politieke tak van de Broederschap, de Partij voor Vrijheid en Gerechtigheid, zijn condoleances aan het 'Amerikaanse volk en de gezinnen van de slachtoffers' aan. De partij sprak de hoop uit dat de gewonden snel zullen herstellen.

De Broederschap zei dat de sharia 'geweld tegen burgers verwerpt en op geen enkele wijze accepteert dat mensen worden geterroriseerd, ongeacht hun religie, kleur of geslacht'. "De zondige aanslagen in Boston maken de noodzaak duidelijk dat de internationale gemeenschap solidair moet zijn bij pogingen gerechtigheid en welzijn voor alle landen en gemeenschappen te bewerkstelligen en ervoor te zorgen dat dergelijke misdaden niet opnieuw plaatsgrijpen."

Sharia4Belgium verdacht van terrorisme

De grote antiterreuractie van dinsdag in België was volledig gericht op de extremistische moslimgroep Sharia4Belgium. Justitie in België verdenkt de groep van terrorisme. Ook zou de organisatie met geweld democratieën omver willen werpen om de islamitische wetgeving in te voeren.

Dat bleek bij een persconferentie van de federale politie in Brussel. Het onderzoek richtte zich op de leiders van de groepering. Sharia4Belgium zou actief vooral jongeren werven om de gewapende strijd aan te gaan, onder meer in Syrië. 33 leden van de groepering zouden volgens het onderzoek in Syrië zijn of daarnaar op weg zijn.

Bony lijkt Feyenoord 'gewoon' te halen

Voetbalminnend Arnhem kan opgelucht ademhalen: de blessure van Wilfried Bony lijkt mee te vallen. Dat meldt Vitesse dinsdagmiddag. Bij monde van persvoorlichter Ester Bal laat Vitesse in gesprek met Omroep Gelderland weten zich weinig zorgen te maken over het fysieke malheur van de Ivoriaan.

De aankomende topper tegen Feyenoord lijkt niet in gevaar te komen. Dinsdagochtend moest Bony geblesseerd afhaken tijdens de training. "We wisten dat hij wat pijntjes had, maar voor de wedstrijd tegen Feyenoord van komende zondag maken we ons niet al teveel zorgen", zo liet Bal optekenen door het regionale medium.

Met welke klachten Bony precies kampt wil Vitesse niet onthullen. "Als we dat zeggen, krijgt hij daar in de wedstrijd tijdens de eerste mogelijkheid direct een tik op. Dan maaien ze even over de bal heen en is het raak. Laten we de tegenstander niet wijzer maken dan ze al zijn."

NS schaalt op voor 30 april

De NS zet op 30 april meer en langere treinen in om alle bezoekers van en naar Amsterdam te brengen. De treinen rijden bovendien tot later dan normaal, zo werd dinsdag bekendgemaakt. "We zetten maximaal in", zei regiodirecteur Heike Luiten.

De NS gaat werken met een speciale 'oranjedienstregeling'. Deze dienstregeling is vergelijkbaar met die op een reguliere Koninginnedag. Omdat dit jaar in verband met de troonswisseling ook een avondprogramma is georganiseerd rijden de treinen tot later door. Tot 04.00 rijden treinen vanaf Amsterdam Centraal.

De NS verwacht een grotere toestroom van mensen dan op een reguliere Koninginnedag. Gemiddeld kwamen de afgelopen jaren 250 duizend mensen op 30 april per trein naar de hoofdstad. Op een normale werkdag reizen 165 duizend mensen via Amsterdam Centraal.

Alcohol in treinen en op stations is verboden. In treinen rijdt extra personeel mee, onder meer om in te grijpen als mensen onnodig aan de noodrem trekken.

De achterkant van het Centraal Station, aan de kant van het IJ, wordt afgesloten. Dit om te voorkomen dat stromingen voetgangers in verschillende richtingen gaan lopen. Station Rai is de hele dag dicht.

Robert Downey jr. claimt Oscar

Robert Downey jr. vindt zichzelf de beste acteur van zijn generatie en ziet het als onvermijdelijk dat hij ooit een Oscar wint. "Het gaat gewoon gebeuren", zegt de 48-jarige acteur in het Amerikaanse blad GQ. "Het zou me hoogst verbazen als ik in mijn leven niet minstens één Oscar zou winnen. Desnoods aan het eind, voor mijn gehele oeuvre."

Downey, die eind deze maand in de superheldenfilm Iron Man 3 te zien is, neemt de begeerde gouden beeldjes echter niet al te serieus. "Het kan mij weinig schelen. Ik wil niet zeggen dat ik niet vol zal schieten als ik een Oscar win, maar ik vind het onvoorstelbaar hoe sommige winnaars daar staan te hyperventileren en er blijkbaar enorme waarde aan hechten. Ik bedoel, het zijn niet de Olympische Spelen of zo."

Ook zijn opmerking over zijn eigen acteerkwaliteiten mag wat worden gerelativeerd. "Ik vind mezelf de beste acteur van mijn generatie, maar die staat niet bol van de enorme acteertalenten", zegt Downey simpel.

Downey werd in 1993 genomineerd voor een Oscar voor beste hoofdrol in het drama Chaplin. In 2006 werd hij genomineerd voor beste bijrol voor de oorlogskomedie Tropic Thunder.


Downey jr claimt Oscar (Foto: Novum)

Vader en zoon vast voor moord op Valkenswaarder

De politie heeft twee Schiedammers aangehouden voor de moord op een 32-jarige man uit Valkenswaard. Het slachtoffer werd op Valentijnsdag dood gevonden in een auto in Rotterdam. Hij bleek te zijn doodgeschoten.

De verdachten, een vader en zoon van 61 en 21 jaar, werden dinsdagochtend opgepakt door een arrestatieteam. Hun huizen zijn doorzocht en worden dinsdagmiddag ook aan een forensisch onderzoek onderworpen.

Het Openbaar Ministerie loofde vorige maand nog een beloning van tienduizend euro uit voor de gouden tip in de zaak. Hoe de politie de verdachten op het spoor is gekomen is onduidelijk. De politie sluit niet uit dat meer aanhoudingen worden verricht.

Rechter beboet zichzelf

Een Amerikaanse rechter heeft zichzelf een boete gegeven nadat zijn mobieltje afging in de rechtszaal. De baas in kwestie is Raymond Voet, een rechter in het plaatje Ionia (Michigan).

In de rechtszaal was de aanklager bezig met zijn slotpleidooi terwijl de telefoon van de rechter ineens hardop begon te verzoeken om voice-commando's. "Commando niet begrepen, zeg iets als: 'MAMA'", schalde het mobieltje. Voet verklaarde dat hij het toestel waarschijnlijk per ongeluk heeft aangetikt toen het gebeurde. "Ik weet het, dat is slechts een excuus, maar van anderen accepteer ik ook geen excuses. Ik wil de lat op dit gebied zo hoog mogelijk leggen, omdat mobiele telefoons voor afleiding zorgen tijdens de serieuze zaken die in een rechtzaal plaatsvinden."

Toen het pleidooi van de aanklager klaar was schorste Voet de zitting, en gaf zichzelf een boete van 25 dollar. Meteen betaalde hij deze en vervolgens hervatte hij de zitting weer.

Voet heeft in de afgelopen jaren vaak maatregelen getroffen tegen afgaande telefoons in zijn zaal. Zo heeft hij mobieltjes afgepakt van politieagenten, advocaten, getuigen, toeschouwers en zelfs zijn eigen vrienden.

De rechter ziet zichzelf niet boven de wet: "Wij rechters zijn ook maar mensen, en we staan niet boven de regels. Ik heb me niet aan de regels gehouden en moet de consequenties accepteren."

Van Nistelrooy: "Niet gepolst door PSV"

Naar aanleiding van het uit het zicht raken van het kampioenschap zingen er geruchten rond die PSV in verband brengen met een machtswisseling binnen de club.

Het zakelijke voorkomen van algemeen directeur Tiny Sanders en technisch manager Marcel Brands zou verruild moeten worden voor een grotere mate van voetbalkennis in het bestuursorgaan van de Eindhovenaren.

In dit verband vielen de namen van Ronald Waterreus, Mark van Bommel, Guus Hiddink, Ernest Faber, Phillip Cocu en Ruud van Nistelrooy. Laatstgenoemde ontkracht de geruchten via zijn Twitter-account. "Ik ben helemaal niet gepolst om na te denken over de huidige gang van zaken bij PSV en om daar eventueel een vervolg aan te geven. #onzin", aldus de voormalige topspits.

Ontploffingsgevaar in Arnhem

Een straat in Arnhem is dinsdagmiddag ontruimd vanwege een melding dat er mogelijk ontploffingsgevaar is. Alle mensen zijn van straat gehaald, huizen hoeven voorlopig niet ontruimd te worden. Dat zegt een woordvoerder van de politie.

Bij de politie kwamen aanwijzingen binnen dat er iets zou kunnen ontploffen op de Stadhoudersstraat. Wat dat zou zijn, wil de woordvoerder niet zeggen. Ook kan ze niets zeggen over de melding zelf.

Geen onontplofte bommen bij marathon Boston

Er zijn geen onontplofte explosieven gevonden in het finishgebied van de marathon van Boston. Er waren twee explosieven en die zijn maandag kort na elkaar geëxplodeerd. Dat heeft de gouverneur van Massachusetts Deval Patrick dinsdag gezegd op een persconferentie.

Bij de explosies zijn drie mensen om het leven gekomen. Meer dan 150 mensen liepen verwondingen.

Volgens speciaal agent Richard Deslauriers zijn er op dit moment geen andere dreigingen. Er wordt op diverse plekken onderzoek gedaan en de autoriteiten hebben het publiek gevraagd zo veel mogelijk beeldmateriaal in te sturen.

Releasetrailer van Sacred Citadel uit

Deep Silver geeft de launchtrailer vrij van de side-scrolling actiegame Sacred Citadel. De download-only titel is een proloog voor de RPG Sacred 3, die later dit jaar uitkomt.

Drie strijders verenigen zich tegen het kwaad dat dreigt om de eens zo vredige wereld van Ancaria tot een slaaf te maken. De heer van Zane’s Ashen Empire heeft een leger gecreëerd van Grimmocs: bewerkte Orc handlangers die in oorlog zijn met de Seraphim. De drie helden moeten dit natuurlijk voorkomen.

Speelbare klassen zijn de Safiri Warrior, de Ancarian Ranger en de Khukuri Shaman. Elke klasse heeft verschillende vaardigheden die verder aan te passen zijn door RPG-elementen en verzamelbare items. Elk karakter kan wisselen tussen twee wapens, gebruikmaken van combinatie-aanvallen en dubbele sprongen uitvoeren. De speler is ook in staat om in de bergen te rijden, oorlogsmachines te gebruiken en zijn geld te spenderen in steden over de hele wereld van Sacred Citadel.

De game ondersteunt multiplayer: maximaal drie spelers kunnen hun krachten bundelen in de strijd tegen de vijanden in co-op. Deze is drop in/drop out, dus je hoeft niet weer opnieuw te beginnen.

Sacred Citadel staat gepland voor 17 april 2013 als een digitale downloadtitel voor PlayStation 3, Xbox 360, Steam en andere ESD-downloadkanalen. De prijs voor de pc- en PlayStation 3-versie is €14,99. De prijs van de Xbox 360-versie is niet gegeven, maar dat zou omgerekend 1200 MS Points moeten zijn.

Reijners ziet mogelijkheden voor voetbalsters

Bondscoach Roger Reijners denkt dat de Nederlandse voetbalsters een goede kans hebben op het bereiken van het WK 2015 in Canada. Oranje werd bij de loting dinsdag aan Noorwegen, België, Portugal en Griekenland gekoppeld. "Het is een uitdagende groep, met mogelijkheden voor ons", oordeelt Reijners. "Ik krijg er geen onprettig gevoel bij."

Topland Noorwegen is geen makkelijke tegenstander, weet Reijners. "Noorwegen is niet van het kaliber Duitsland." Oranje komt de Scandinaviërs bovendien tegen in de poulefase op het EK in Zweden komende zomer. "Dat heeft uiteraard invloed in de kwalificatie straks, want beide landen kennen elkaar dan weer een stuk beter."

Oranje won twee maanden geleden nog een oefeninterland in en tegen België. Albanië heeft pas sinds anderhalf jaar een vrouwenelftal en doet voor het eerst mee aan een kwalificatiereeks. Portugal en Griekenland kent Reijners niet goed genoeg.

Levenslang geëist voor moord op Iraniër

Tegen de 54-jarige Evert van der E. is dinsdag een levenslange gevangenisstraf geëist voor de moord op een 46-jarige Iraanse man vorig jaar in Oosterhout. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de verdachte verantwoordelijk is voor de dood van het slachtoffer en vindt dat de maatschappij tegen hem beschermd moet worden.

Tijdens een eerdere zitting bekende Van der E. de moord al. De Iraniër werd op 25 februari 2012 neergestoken in een brandgang aan de Keiweg. Getuigen zagen de zwaargewonde man later lopen en belden de politie. Agenten troffen de man later dood aan.

Volgens Omroep Brabant is Van der E. eerder veroordeeld tot twintig jaar cel en tbs voor een andere moord. Hij stak in 1992 iemand dood bij een beroving in Haarlem en kwam in 2004 vrij.

De rechtbank in Breda doet naar verwachting over twee weken uitspraak.

Tweede Kamer schrapt verbod godslastering

Na jaren van politieke discussie heeft de Tweede Kamer dinsdag ingestemd met het schrappen van het verbod op godslastering. Behalve de christelijke partijen CDA, ChristenUnie en SGP stemden alle partijen voor de wetswijziging, die was voorgesteld door SP en D66.

Vorige maand waarschuwden ChristenUnie en SGP dat hun steun aan kabinetsplannen, soms nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer, in gevaar zou komen als de regeringspartijen VVD en PvdA voor het schrappen van het verbod zouden stemmen. Die waarschuwing sloegen VVD en PvdA in de wind.

De politieke discussie over het verbod op godslastering, dat stamt uit de jaren dertig, laaide op nadat toenmalig minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) in 2004 had gemeld dat hij wilde onderzoeken of het verbod moest worden uitgebreid. Donner deed dat naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh.

Naar aanleiding van het voornemen van Donner stelde D66 voor het verbod, ooit ingevoerd door de grootvader van Donner, juist helemaal te schrappen. De politieke discussie sleept zich sindsdien voort. Tijdens de vorige kabinetsperiode trok de VVD haar steun voor afschaffing van het verbod in, om de SGP niet voor het hoofd te stoten. De SGP was officieus gedoogpartner van het toenmalige kabinet.

De Eerste Kamer moet zich nog uitspreken over het schrappen van het verbod.

Dijsselbloem: later verder bezuinigen

De extra bezuinigingen van het kabinet zijn tijdelijk van tafel, maar gaan alsnog door als de economische situatie dit vereist. Dat heeft minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) dinsdag gezegd in een interview met RTL Z.

Dijsselbloem reageerde desgevraagd op uitspraken die FNV-voorzitter Ton Heerts eerder op de dag deed in de Tweede Kamer. Heerts verklaarde dat de extra bezuinigingen van tafel zijn met het vorige week gesloten akkoord tussen vakbonden, werkgevers en het kabinet.

Volgens Dijsselbloem ligt het genuanceerder. "Het pakket is klaar en ligt nu even op de plank. Mocht het nodig zijn, dan kunnen we het in augustus van de plank halen." Ook Heerts accepteert dat het kabinet in de aanloop naar Prinsjesdag opnieuw bekijkt hoe de economie en de schatkist ervoor staan, stelde Dijsselbloem. De Europese begrotingsnorm van drie procent staat 'buiten kijf', zei Dijsselbloem.

Heerts zei ook dat de nullijn in de zorg definitief niet doorgaat. Dijsselbloem zei dat hierover nog wordt gesproken door werkgevers en werknemers in de zorg, zei Dijsselbloem. De uitkomst daarvan wordt meegenomen bij de besluitvorming in augustus. "Zorgakkoord, woonakkoord, sociaal akkoord: in augustus tellen we alles bij elkaar op en maken we de balans op."

Onderdeel van het sociaal akkoord is dat de extra bezuinigingen van 4,3 miljard waartoe het kabinet eerder dit voorjaar besloot, voorlopig niet doorgaan. Sinds het akkoord is gesloten, is er discussie over de vraag of ze in augustus alsnog doorgaan. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zei zondag dat hij daarop rekent.

Ontwerp een Dark Souls II-schild

Namco Bandai heeft een ontwerp-wedstrijd aangekondigd ter promotie van Dark Souls II. Uit alle inzendingen worden zes van de door fans gemaakte schilden in de game gestopt. Je kunt tot en met 13 mei een ontwerp op de Facebook-pagina indienen.

Eerst mogen de fans van 14 tot en met 20 mei stemmen. Daarna worden de beste inzendingen naar From Software gestuurd. De ontwikkelaar gaat vervolgens de winnaars bekendmaken tijdens de San Diego Comic-Con, die van 18 tot en met 21 juli nerds verwelkomt.

Zusje van Jantje Smit op Museumplein

Op het Museumplein treden op 30 april onder anderen Monique Smit (het zusje van Jantje Smit), Alain Clark en Roel van Velzen op. De festiviteiten worden afgesloten met een Koningsbal, waar André Rieu optreedt.

Op schermen op het Museumplein is 's ochtends eerst de abdicatie en de balkonscène te zien. Daarna verzorgt Monique Smit (het zusje van Jantje Smit) het 'Kinderbal'. Rapper Monsif, de 3JS en Aliya treden op. Ook staan optredens van Kinderen voor Kinderen, The Voice Kids en verschillende musicals op het programma.

Van 15.00 tot 19.30 uur treden Alain Clark, Van Velzen en een Queen-tributeband op. Daarna gaat Monique Smit (het zusje van Jantje Smit) weer naar huis.

Mogelijk Nederlands reddingsteam naar Iran

Het kabinet bekijkt of Nederland humanitaire hulp kan bieden aan Iran, dat dinsdag werd getroffen door een aardbeving. Dat laat minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdagmiddag weten.

De bewindsman betuigt zijn medeleven met de slachtoffers. "Ik betreur de slachtoffers en leef mee met de nabestaanden, de gewonden en zij die hun huis hebben verloren door de aardbeving", stelt hij in een verklaring. "Op dit moment gaan we na of er behoefte bestaat aan inzet van een reddingsteam en of Nederland humanitaire hulp kan bieden via een internationaal appeal van de VN of het Rode Kruis", aldus Timmermans.

Het Iraans-Pakistaanse grensgebied werd dinsdag getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,8 op de schaal van Richter, meldde de Amerikaanse geologische dienst USGS. Volgens de Iraanse staatstelevisie zijn zeker veertig mensen om het leven gekomen.

Project X Zone limited edition onthuld

Namco Bandai maakt tegenwoordig voor elke van zijn games een limited edition. Zelfs een niche game zoals Project X Zone vormt daar geen uitzondering op. Hoe gek de game ook is, deze verzamel-versie is vrij standaard. Als je echter de game bij launch koopt krijg je automatisch de LE.

De limited edition bevat een artbook, de soundtrack cd en een poster. De game komt deze zomer uit in Europa en is exclusief voor 3DS.

Update: Volgens de Spaanse twitteraccount van Namco Bandai komt de limited edition niet uit in Europa...

Minder geld voor Coca-Cola

Coca-Cola heeft in het eerste kwartaal de omzet zien dalen van 11,14 miljard dollar (8,5 miljard euro) in 2012 naar 11,04 miljard in de eerste drie maanden van dit jaar. Wel verkocht de fabrikant vier procent meer frisdrank dan vorig jaar. Dat blijkt dinsdag uit de kwartaalcijfers van Coca-Cola.

De nettowinst van de frisdrankfabrikant kwam uit op 1,75 miljard dollar, of 39 dollarcent per aandeel. Vorig jaar boekte Coca-Cola nog een winst van 2,1 miljard, of 45 cent per aandeel. Zonder eenmalige aftrekposten zegt de fabrikant dat de winst per aandeel in het eerste kwartaal op 46 cent uitkwam.

Coca-Cola kondigde verder aan dat het zijn marktgebied in de Verenigde Staten anders gaat indelen. Bottelaars die de frisdranken van Coca-Cola verwerken, krijgen elk een uitgebreider gebied toegewezen waarvoor zij gaan bottelen.

Ex-Modern Warfare studio registreert Titan

Respawn Entertainment heeft de naam Titan laten registreren. De studio bestaat uit zo goed als allemaal medewerkers van Infinity Ward, makers van Call of Duty: Modern Warfare 1 en Call of Duty: Modern Warfare 2.

De registratie is op 11 april gedaan en is hier in zijn geheel te lezen. Wat, wanneer en voor welke consoles het spel is, is nog niet bekend. De stichters van Respawn Entertainment, Vince Zampella en Jason West, zijn nogal hardhandig door Activision uit Infinity Ward gezet, waarna hun nieuwe studio onderdak kreeg bij EA. Ze zijn bezig met een nieuw IP, maar naast wat vage teasers is er niets bekend. Ondertussen heeft Jason West het schip weer verlaten.

Respawn Entertainment heeft al aangegeven dat ze iets willen laten zien op de E3. Dat komt mooi uit, want FOK!games is er dan toch in de buurt.

Teaser

Peter R de Vries terug op tv

Peter R de Vries gaat een programma maken voor de fusieomroep TROS-AVRO. De reeks komt volgend jaar op televisie, bevestigt een woordvoerder van de fuserende omroepen tegenover Novum Nieuws.

Over de inhoud van het programma kan de zegsvrouw nog geen mededelingen doen, maar het past volgens haar wel in het straatje van De Vries. In augustus kwam nog naar buiten dat de misdaadverslaggever, die in juni stopte met zijn programma, met de VARA over een programma praatte. "De serie zou moeten gaan over kinderarbeid, prostitutie, orgaanhandel", twitterde De Vries toen. Hij liet echter ook doorschemeren met meerdere omroepen te praten. "Veel interessante dingen, maar nog niets is rond. De VARA is een optie."

Danny Woodburn Splinter in Turtles-film

Danny Woodburn neemt de rol van sensei Splinter op zich in de film Ninja Turtles. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. In de film, gebaseerd op de populaire tekenfilmserie uit de jaren tachtig, is Splinter een vechtsportgoeroe die wordt gemuteerd in een levensgrote rat en de spirituele leiding van de vier Turtles op zich neemt.

De 48-jarige Woodburn is, met zijn 1,22 meter, een aparte verschijning in Hollywood. In de komedieserie Seinfeld speelde hij een heethoofdige dwergacteur. In Jingle All the Way was hij te zien als kerstelf en in de superheldenfilm Watchmen als de kleine maar zeer venijnige bajesklant Big Figure.

Ninja Turtles, die volgend jaar juli in de bioscoop moet verschijnen, wordt geproduceerd door Michael Bay. Opvallend genoeg heeft Megan Fox, die eerder in onmin raakte met Bay tijdens het maken van Transformers: Revenge of the Fallen, de rol van April O'Neil weten te scoren. Zij is een uitstekende journaliste maar houdt zich de laatste tijd steeds vaker met de Turtles op om zich de oosterse vechtkunsten eigen te maken.

Danny Woodburn

'Extreemrechts Griekenland moet verboden worden'

Griekenland moet overwegen om de extreemrechtse partij Gouden Dageraad te verbieden. Dat heeft Nils Muiznieks, Commissaris voor de Rechten van de Mens van de Raad van Europa, dinsdag gezegd. Gouden Dageraad heeft achttien zetels in het driehonderd zetels tellende Griekse parlement.

Griekenland staat 'volledig in zijn recht' als het de partij verbiedt, aldus Muiznieks. Hij schreef in een rapport dat hij zich ernstig zorgen maakt over de toename van het aantal haatmisdrijven tegen immigranten in Griekenland. Volgens Muiznieks moeten de Griekse autoriteiten zwaardere maatregelen nemen om het geweld een halt toe te roepen.

In het rapport van Muiznieks wordt Gouden Dageraad omschreven als een 'neonazistische en gewelddadige politieke partij' die moet worden geïsoleerd op basis van internationale mensenrechtenverdragen die ondertekend zijn door Griekenland.

Noord-Korea stookt door

Een dag na de feestelijkheden ter ere van de verjaardag van wijlen de Noord-Koreaanse leider Kim Il Sung heeft Noord-Korea dinsdag opnieuw op de oorlogstrommels geslagen. Pyongyang heeft excuses geëist van de Verenigde Staten en Zuid-Korea voor hun 'vijandige daden'. Als die excuses er niet komen, dan volgen er vergeldingen, aldus Noord-Korea.

De nieuwe oorlogsretoriek is waarschijnlijk een reactie op een protest van ongeveer 250 mensen in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul, waarbij afbeeldingen van Kim Il Sung en Kim Jong Il werden verbrand. Een van de betogers droeg een protestbord mee met de tekst: Weg met Kim Jong Un. Dergelijke protesten komen vaker voor in Zuid-Korea, maar vermoedelijk heeft het Noorden deze betoging aangegrepen als excuus om weer aan het dreigen te slaan.

Het Noorden weigert in gesprek te gaan met de zuiderbuur, totdat er excuses zijn aangeboden. "Als de marionettenregering echt een dialoog en onderhandelingen wil, dan zou ze voor alle tegen de Democratische Volksrepubliek Korea gerichte vijandige daden verontschuldigingen moeten aanbieden", zei Pyongyang in een verklaring.

Het Zuid-Koreaanse ministerie van defensie zei Noord-Korea nauwlettend in de gaten te houden en klaar te zijn voor een aanval. De dreigementen van Pyongyang zijn 'betreurenswaardig', aldus een woordvoerder.

Persona zorgt niet voor zwarte cijfers

Het rollenspel Persona 4 Golden en het vechtspel Persona 4 Arena hebben er niet voor gezorgd dat Index Corporation, het moederbedrijf van game-uitgever Atlus, zwarte cijfers schrijft. Het leed in het eerste kwartaal van dit jaar een verlies van bijna 27 miljoen dollar.

Het bedrijf maakte niet bekend waardoor de resultaten zo mager zijn. Door het verlies staat het gamebedrijf vijftien miljoen dollar in de rode cijfers. Om de verliezen te compenseren worden enkele posities geschrapt. Het boekjaar loopt eind augustus af.

Persona 4 Golden en Persona 4 Arena leverden de grootste bijdrage in de omzet, die 58 miljoen dollar bedroeg. Dit zou neerkomen op grofweg een miljoen verkochte spellen.

Tekken Revolution duikt Down Under op

Het moeten doen van een leeftijdscheck geeft altijd weer meer informatie. In Australië heeft Namco Bandai een check aangevraagd voor Tekken Revolution, een onbekende titel in de franchise.

Tekken Tag Tournament 2 is de laatste telg in de reeks en er is sinds kort ook een online kaartspel van de franchise voor iOS, Android en Kindle. Namco Bandai heeft onlangs de naam Tekken Arena gedeponeerd als handelsmerk. Of de titels Arena en Revolution iets met elkaar te maken hebben is niet bekend.

Er staat in de aanvraag dat het multiplatform is, maar of dit current-gen consoles, next-gen consoles of crossplay tussen PlayStation 3 en PlayStation Vita is, is onbekend. Even afwachten tot de aankondiging dan maar.

Aanvraag

Voetbalsters in WK-kwalificatie tegen Noorwegen

De Nederlandse voetbalvrouwen nemen het in de WK-kwalificatiereeks voor de mondiale titelstrijd in 2015 op tegen topland Noorwegen. Dat bleek dinsdag uit de loting. Ook België, Portugal, Griekenland en Albanië zijn tegenstanders van Oranje op weg naar het WK in Canada.

De winnaars van de zeven poules plaatsen zich direct voor het WK. De vier beste nummers twee strijden in een play-off om het laatste Europese plaatsbewijs voor het WK. Nederland deed nog nooit mee aan een mondiaal eindtoernooi.

Vooronderzoek naar trap Beugelsdijk

De aanklager betaald voetbal van de KNVB heeft zijn pijlen gericht op Tom Beugelsdijk. De speler van ADO Den Haag zou zaterdag tijdens de wedstrijd in de Eredivisie tegen FC Twente een trappende beweging hebben gemaakt naar Luc Castaignos. De aanklager is daarom een vooronderzoek gestart.

ADO Den Haag en FC Twente moeten beiden een verklaring afleggen bij de aanklager. Daar hebben ze tot woensdag de tijd voor. Aan de hand van die verklaringen beslist de aanklager over eventuele verdere stappen tegen Beugelsdijk.

Mogelijke kampioenswedstrijd Topklasse uitgesteld

De wedstrijd in de zaterdageditie van de Topklasse tussen Spakenburg en Katwijk is een week uitgesteld. Dat meldt de KNVB dinsdag. Het treffen werd op verzoek van Katwijk verplaatst na het overlijden van een vrijwilliger bij het eerste elftal van de club. Het mogelijke kampioensduel wordt nu niet aanstaande zaterdag, maar een week later gespeeld.

Katwijk heeft in de Topklasse van zaterdag een voorsprong van acht punten op GVVV met nog drie duels te gaan. GVVV heeft echter nog een wedstrijd te goed en Katwijk kon alleen kampioen worden als de nummer twee punten laat liggen tegen Noordwijk. De titelstrijd wordt nu op zijn vroegst beslist op 27 april.

In de Topklasse van zondag kan de beslissing wel dit weekeinde vallen. Achilles '29 staat daar zeven punten voor op ADO '20. Achilles heeft nog vijf duels te spelen, ADO nog vier waardoor de koploper uit Groesbeek alleen de titel kan pakken als ADO zondag verliest van HSC '21. Achilles moet dan zelf bovendien winnen bij Haaglandia/Winston.

'Lobo in Injustice: Gods Among Us'

Een NeoGAF-lid kwam met artwork van Lobo, de antiheld uit de comics, uit Injustice: Gods Among Us. Warner Bros en NetherRealm Studios hebben nog niets aangekondigd of bevestigd.

Lobo zou de eerste DLC-personage zijn voor de fighting-game. In de strips is hij een huurling uit de ruimte met speciale krachten en een nogal Wolverine-achtige attitude. Men gelooft dat de aankondiging van dit personage vanavond, na het grote virtuele finalegevecht tussen Batman en Superman, plaats gaat vinden, maar dat dit plaatje iets te vroeg zijn USB-stick verlaten heeft.

Welke superheld uit de DC Comics zouden jullie nog willen zien in Injustice?

Lobo

Pistorius niet welkom in Londen

Oscar Pistorius is deze zomer niet welkom bij de London Anniversary Games. Dat heeft voorzitter Ed Warner van de Britse atletiekbond UK Athletics dinsdag gezegd tegen de BBC. "Ik wil niet dat het verandert in een mediacircus", liet Warner optekenen. "Het zou iedere andere atleet die er is overschaduwen."

Warner benadrukt dat hij zich er niet over uitspreekt of Pistorius schuldig is aan de moord op zijn vriendin Reeva Steenkamp waarvoor hij in Zuid-Afrika terechtstaat. "Het gaat erom hoe je omgaat met een individu in een moeilijke morele situatie."

De Anniversary Games zijn een driedaags atletiektoernooi dat eind juli in het olympisch stadion van Londen wordt gehouden. Diverse olympische en paralympische medaillewinnaars geven daar acte de présence.


Pistorius niet welkom in Londen (Foto: Novum)

Stanley Tucci tekent voor Tranformers 4

Stanley Tucci heeft een rol in Transformers 4. Dat liet regisseur Michael Bay weten tijdens Cinemacon in Las Vegas. Over Tucci's rol is nog niets bekend, noch over het scenario van de officieel nog titelloze vierde film in de robotreeks. Wel liet Bay zich ontvallen dat de film een 'helse achtervolgingsscène' zal bevatten.

Tucci, onder meer bekend van The Hunger Games, voegt zich bij een cast bestaande uit Mark Wahlberg, Nicola Peltz en Jack Reynor. Officieel is nog niet bekend welke Transformers in de film voorbijkomen, maar Peter Cullen is zo goed als zeker weer te horen als Autobot-opperhoofd Optimus Prime.

Transformers 4 verschijnt volgend jaar juni in de bioscoop.


Stanley Tucci tekent voor Tranformers 4 (Foto: Novum)

Bouet wint openingsrit Giro del Trentino

Wielrenner Maxime Bouet heeft dinsdag de eerste etappe van de Giro del Trentino gewonnen. De Fransman van AG2R maakte deel uit van de vroege vlucht en klopte de Tsjech Josef Cerny (CCC Polsat) en de Colombiaan Michael Rodriguez (Colombia) in de sprint in het Oostenrijkse Lienz. Het peloton verloor meer dan zeven minuten.

Na de 128,5 kilometer lange openingsrit met start en finish in Lienz is de Oostenrijkse stad ook gastheer van een ploegentijdrit. Die staat dinsdagmiddag op het programma en is 14,1 kilometer lang.

Woensdag gaat de Giro del Trentino de grens over en de resterende etappes worden in Italië verreden. De Italiaanse rittenkoers duurt tot en met vrijdag.

Tom Cruise kruipt weer in straaljager

Tom Cruise mag zich weer in een straaljager wurmen in de sciencefictionfilm Yukikaze. De Top Gun-acteur heeft getekend voor de hoofdrol van piloot van een B-503 Yukikaze-jager, schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige Japanse tekenfilmserie, die weer stoelt op een boek over stoere straaljagerpiloten die het opnemen tegen een buitenaardse invasie en uiteindelijk de thuisplaneet van de aliens aanvallen.

De tekenfilmserie werd gemaakt in samenwerking met de Japan Air Self-Defense Force, de vervanger van de Japanse luchtmacht, en staat vooral bekend om zijn indrukwekkende luchtgevechten. De serie won in 2003 en 2006 de Tokyo Anime Award voor beste originele videoanimatie.

Sciencefiction en buitenaardse invasies zijn voor de 50-jarige Cruise bepaald geen onbekend terrein. Zo moest hij in War of the Worlds uit 2005 en het onlangs verschenen Oblivion al het buitenaardse gespuis van de aardbodem vagen. Ook zijn volgend jaar te verschijnen film All You Need Is Kill past in dit straatje. Hierin speelt hij een soldaat die zijn laatste dag in de strijd tegen buitenaardse wezens steeds herbeleeft, maar daardoor steeds beter wordt en steeds langer in leven weet te blijven.


Tom Cruise kruipt weer in straaljager (Foto: Novum)

Krachtige aardbeving in Iran

In Iran heeft zich dinsdag een aardbeving met een kracht van 7,8 voorgedaan. Dat heeft de Amerikaanse geologische dienst USGS gemeld.

De beving werd ook gevoeld in Pakistan, India, Qatar en Oman.

Volgens het Iraanse Press TV zijn er zeker veertig doden, maar is de verwachting dat er honderden slachtoffers zullen zijn. De beving vond plaats op een diepte van ruim tachtig kilometer volgens het USGS. Het is de krachtigste beving in 40 jaar tijd voor deze regio.

Vorige week werd Iran ook al opgeschrikt door een beving van 6.3 in het zuidwesten van het land. Toen vielen 37 slachtoffers. Tien jaar geleden kwamen ruim 25.000 mensen om het leven bij een 6.6 aardbeving in de regio Bam.

Ozzy Osbourne zat weer aan drank en drugs

Ozzy Osbourne zat in het afgelopen anderhalf jaar aan de drank en de drugs. "Ik had het moeilijk en ik was een eikel tegen de mensen van wie ik het meest hou, mijn familie", schrijft de Black Sabbath-frontman, die in het verleden vaker naar de verdovende middelen greep, op Facebook.

De 64-jarige Ozzy zegt inmiddels 44 dagen nuchter te zijn. "En voor de duidelijkheid: Sharon en ik gaan niet scheiden", reageert hij op berichten dat hij en zijn vrouw uit elkaar zijn. "Ik probeer een beter mens te worden. Ik wil mijn excuses aanbieden aan Sharon, mijn familie, vrienden en mijn bandmaatjes voor mijn verschrikkelijke gedrag. En aan mijn fans."

Ozzy en Sharon trouwden in 1982. Ze werden samen met twee van hun drie kinderen bij een groter publiek bekend door de realityshow The Osbournes. De rocker heeft nog drie kinderen uit een eerdere relatie.

Geweld in dorpen Nigeria eist tien levens

Bij gevechten tussen moslims en christenen in dorpen in Centraal-Nigeria zijn zeker tien mensen om het leven gekomen. Dat hebben dorpshoofden dinsdag gezegd.

De aanvallen hadden afgelopen weekeinde plaats. De Jukun, een etnisch-islamitische groep, en de Tarok, een christelijk volk, vielen elkaar aan. Volgens Jukun-leider Jawka Baba staken de Tarok huizen in zijn dorp in brand. Zes mensen kwamen om het leven. Volgens Jongle Lohbut, een Tarok-leider, kwamen vier stamleden om toen ze werden aangevallen door Jukun.

De aanvallen hadden plaats in de buurt van de stad Jos. Sinds 1999 zijn al duizenden mensen omgekomen bij onlusten in het gebied. Religie, politiek, economische macht en weiderechten spelen een rol in de conflicten.

Asielzoekers tot juni in vluchtkerk

De uitgeprocedeerde asielzoekers in de zogenoemde vluchtkerk in Amsterdam mogen daar tot 1 juni blijven. Dat hebben de eigenaar van de Sint-Josephkerk, burgemeester Eberhard van der Laan en de asielzoekers afgesproken.

In de gekraakte kerk in Amsterdam-West zitten sinds eind vorig jaar zo'n honderd uitgeprocedeerde asielzoekers, die eerst in een tentenkamp in Amsterdam Osdorp verbleven. De eigenaar van de kerk wilde de asielzoekers eigenlijk eind vorige maand weg hebben. Ze kregen echter steeds uitstel.

De Protestantse Diaconie Amsterdam blijft de asielzoekers helpen met eten, drinken en het betalen van de energierekening.

Bellers verliezen 68 miljoen aan beltegoed

Mobiele bellers raken samen elke maand 68 miljoen euro aan beltegoed kwijt. Dat stelt de Consumentenbond, die dinsdagmiddag een petitie aan de Tweede Kamer aanbiedt om te bepleiten dat beltegoed een jaar houdbaar wordt.

Het gaat om 209 miljoen belminuten, 259 miljoen sms'jes en 537 miljoen megabyte aan dataverkeer, blijkt volgens de Consumentenbond uit onderzoek van 180.000 telefoonrekeningen. Directeur Bart Combée van de Consumentenbond spreekt van 'schrikbarende aantallen'.

De Consumentenbond heeft mobiele providers al eerder opgeroepen om beltegoed langer houdbaar te maken. Omdat ze daar geen gehoor aan hebben gegeven, wordt nu de hulp van de Tweede Kamer ingeroepen. Die moet bij wet regelen dat resterend beltegoed niet langer maandelijks wordt afgepakt, vindt de Consumentenbond.

Dinsdagochtend hadden meer dan 26.000 mensen de petitie ondertekend.

Barbie toch niet naakt voor de webcam

De Haagse realityster Barbie gaat donderdagavond niet uit de kleren voor de webcam. Dat heeft haar manager Jake Hampel dinsdag gezegd tegen persbureau Novum. Als Barbie het toch doet, kan ze fluiten naar haar contract met RTL, heeft de zender haar te verstaan gegeven.

"Als ze iets doet op naakt of pornografisch gebied, dan gaan RTL en producent Eyeworks afscheid van haar nemen", zegt Hampel. Barbie is te zien in het RTL5-programma Huisje Boompje Barbie. Volgens Hampel wacht RTL af wat er donderdagavond gaat gebeuren. Vrijdag wordt dan besloten of Barbie wel of niet op de buis mag blijven. "Meisjes van 14 en 15 zien haar toch als een soort idool. Daar komt nu een smet op", zegt Hampel.

Barbie maakte maandag bekend dat ze donderdagavond uit de kleren gaat voor een camera van de Nederlandse sekssite islive.nl. Barbie verklaarde haar webcamavontuur 'onwijs spannend' te vinden en er goed mee te verdienen. RTL en Eyeworks wisten er niets van af.

Uitvaart Thatcher zwaar beveiligd

De veiligheidsmaatregelen rond de uitvaart van de Britse ex-premier Margaret Thatcher woensdag zijn zeer strikt. De plechtigheid en ook de route van de uitvaartstoet worden zwaar beveiligd. Dit heeft een Britse veiligheidsexpert dinsdag tegen de BBC gezegd.

Ondertussen houdt de Britse politie het beveiligingsplan voor de marathon van Londen van komende zondag opnieuw tegen het licht. Dit vanwege de explosies maandag bij de marathon in Boston. Londen is de volgende grote marathon op de internationale kalender. Elk jaar nemen er duizenden mensen aan deel. Londen geldt ook als een belangrijk doelwit van internationale terroristen.

Opstelten wil dertig procent minder inbraken

Het aantal woninginbraken moet in 2017 met dertig procent zijn teruggedrongen. Om het aantal terug te dringen tot 65.000 heeft minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten afspraken gemaakt met politie, justitie en andere partijen, schrijft hij dinsdag in een Kamerbrief.

Het aantal inbraken nam vorig jaar toe van ruim 89.200 naar 91.600, bleek eerder uit politiecijfers. Het CDA vroeg daarop een debat aan, waarbij de PvdA de minister vroeg om de cijfers voorafgaand aan het debat in een brief uit te leggen. De minister wil overvallers die vervroegd vrijkomen scherper in de gaten laten houden, schrijft hij nu. Ook moet de kans dat betrapte inbrekers niet ontkomen worden verhoogd door helikopters en speciale arrestatieteams in te zetten. Verder moeten politie, bestuur en bedrijfsleven nauwer samenwerken bij het voorkomen van inbraken.

Bij straatroven moet de pakkans vijftig procent worden. Nu is dat nog minder dan veertig procent en in 2009 was het nog minder dan dertig procent. Bij geweld is de pakkans 65 procent, tegenover zo'n 45 procent in 2009. De minister rekent op een verdere toename van de pakkans.

De kans dat iemand na een overval wordt gepakt lag in 2009 nog rond de 35 procent, maar inmiddels zou dat meer dan zeventig procent zijn. Ook hier gaat de minister uit van een verdere stijging.


Opstelten wil dertig procent minder inbraken (Foto: Novum)

Albanese moordverdachte opgepakt in Amsterdam

De politie in Amsterdam heeft maandag een voortvluchtige crimineel uit Albanië opgepakt. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een moord en een poging tot moord in juni 2000 in Italië. De 33-jarige man werd gearresteerd in een woning in De Pijp, meldt de politie.

De verdachte was begin dit jaar aan Italië overgeleverd, maar moest in januari door een vormfout worden vrijgelaten. In maart werd een nieuw Europees arrestatiebevel uitgevaardigd. Vorige week kwam bij de Nederlandse politie informatie binnen dat hij zich mogelijk in Amsterdam ophield. De man werd direct gearresteerd toen hij maandag de woning verliet.

"Dergelijke buitenlandse criminelen moeten niet denken dat ze in Amsterdam veilig zijn", stelt politiechef Jeroen Poelert in een verklaring. "Hun anonimiteit is hier zeker niet gewaarborgd."

De man zit vast. De rechtbank beslist op korte termijn over zijn overlevering.

Tipsarevic onderuit in Monte Carlo

Op het gravel van Monte Carlo heeft opnieuw een geplaatste speler het toernooi vroegtijdig moeten verlaten. Janko Tipsarevic, de nummer acht van de plaatsingslijst, verloor in twee sets van Grigor Dimitrov. Het Bulgaarse talent won met 7-6(3) en 6-1.

Tipsarevic mocht de eerste set nog wel uitserveren op 5-4, en kreeg daarin zelfs twee setpunten, maar sloeg daarop onder andere een dubbele fout. Daarna ging het snel bergafwaarts voor de Serviër, die Dimitrov in uitstekende vorm tegenover zich zag. De tweede set ging dan ook in een snel tempo voorbij.

Ook Verdasco werd enigszins verrast. De Spanjaard, die al maanden uit vorm is, werd op zijn favoriete ondergrond uitgeschakeld door de Australiër Marinko Matosevic. Hij won met 7-5 en 6-3.

Stanislas Wawrinka ontdeed zich in twee sets van Denis Istomin. De Zwitser won met 6-3 en 7-5. Ook Albert Ramos deed wat hij moest doen; de Spaanse gravelspecialist won met tweemaal 6-3 van Radek Stepanek, die terugkeerde van een blessure.

Reus midden mei uit op pc

De Nederlandse ontwikkelaar Abbey Games heeft bekendgemaakt dat spelers vanaf 16 mei het eerste spel van de studio, Reus, kunnen downloaden via Steam, GOG.com, Gamersgate en Desura.

In Reus neemt de speler de taak op zich van god en moet via speciale reuzen de wereld gaan schapen. Elke reus heeft zijn eigen taak in dat proces: zo verzorgt de één het water en de ander het landschap.

"We zijn al een tijd bezig met Reus, sinds eind 2011", zegt Manuel Kerssemakers, medeoprichter van de studio. "Sindsdien hebben we meerdere interne release dates gehad, variërend van december 2012 tot en met 17 mei 2013."

"We houden 16 mei echter al een tijdje aan en we hebben er alle vertrouwen in - en zenuwen voor - dat we op tijd gaan releasen. De laatste paar weken hebben we veel aanpassingen gedaan met behulp van een groep bèta-testers, maar versie 1.0 is nu echt in zicht."

Qua financiële situatie komt mei ook goed uit voor het jonge ontwikkelteam. "Omdat we zonder investeerders en op eigen kosten werken, kunnen we niet tot voorbij de zomer doorgaan."


De oorlog in mij

Ik geef het toe: ik ben bezeten door de Tweede Wereldoorlog. Het hele jaar door lees, kijk en beleef ik van alles wat over dit vreselijke tijdperk gaat. Er is geen informatieve aflevering op Uitzending Gemist die ik niet heb gezien. Ik bén de Tweede Wereldoorlog. Ik ben de Duitse vader in Halberstadt. Ik ben het ondergedoken Joodse meisje. Ik ben de Nederlandse meeloper. Ik geniet, maar ik voel me tegelijkertijd ontzettend schuldig.

Pirelli wil rookies helpen met extra banden

Pirelli wil via het beschikbaar stellen van een extra setje banden ervoor zorgen dat de Formule 1-teams in de eerste vrije training jonge coureurs laten rijden. Het rubber zal wel qua compound afwijken van wat er in de rest van het weekend ingezet zal gaan worden.

Voor jonge rijders is de sprong naar de Formule 1 groot omdat er vanwege het testverbod maar weinig meer buiten de reguliere races om gereden mag worden. Door ze tijd in de eerste vrije training te gunnen kan dit probleem ondervangen worden. Ook lost dit het rustige deel van de eerste vrije training op. De baan is op dat moment nog vies en renstallen wachten op elkaar om de baan schoon te krijgen.

Pirelli-motorsportbaas Paul Hembery legt tegenover Autosport zijn plannen uit. "Het komt voort uit een idee van Force India-teamchef Rob Fernley, die ons vertelde dat hij op vrijdag graag enkele rookies zou willen laten rijden. Wij hebben als reactie daarop voorgesteld een speciaal setje extra banden te leveren die je bijvoorbeeld alleen in het eerste halfuur van VT1 door jonge coureurs mag laten gebruiken, maar waarop je die rookie dan wel flink wat rondjes kan laten rijden."

"Het zou dan gaan om een band die qua structuur hetzelfde is als de huidige reguliere banden, maar die qua compound afwijkt van de andere banden die deel uitmaken van onze PZero-reeks."

Het idee van Pirelli zal binnenkort besproken worden met de FIA. Mocht er in Bahrein al overeenstemming over worden bereikt, dan kunnen de plannen in Spanje al ingaan. Vooralsnog heeft alleen Caterham dit jaar een jonge coureur ingezet. In het verleden hebben onder meer Force India en Williams dit meermalen gedaan.

De Boer en Koeman genomineerd voor beste coach

Ajax-coach Frank de Boer en zijn Feyenoord-collega Ronald Koeman zijn genomineerd voor de Rinus Michels Award voor beste coach in het Nederlandse betaald voetbal. Ook Vitesse-trainer Fred Rutten, PEC Zwolle-trainer Art Langeler en FC Utrecht-coach Jan Wouters maken kans op de prijs. Dat heeft de stichting Coaches Betaald Voetbal dinsdag bekendgemaakt.

De prijs wordt 10 mei uitgereikt. Dan wordt ook de prijs voor beste hoofd jeugdopleiding vergeven. Voor die award zijn Wim Jonk van Ajax, Stanley Brard van Feyenoord en Aloys Wijnker van AZ genomineerd.

Ook de beste amateurtrainer krijgt dan een prijs. Uit alle zes de KNVB-districten is een trainer genomineerd. Oud-prof Gérard de Nooijer is als oefenmeester van vv Goes een van de kanshebbers. Marcel Groninger, nu nog coach van Be Quick 1887, maar volgend jaar assistent-trainer van FC Groningen staat ook op de shortlist. Kick Maatman (Rohda Raalte), Martin de Groot (ADO '20), Cees Bruinink (vv Katwijk) en Leo Beckers (EVV Echt) zijn de andere namen op de shortlist.

Krajicek wint ook in enkelspel

Michaëlla Krajicek heeft ook haar eerste partij in het enkelspel gewonnen. Ze was in het Griekse Heraklion(ITF 10k) met 6-2 en 6-2 te sterk voor de Italiaanse Camilla Rosatello(WTA-1018). Gisteren won Krajicek samen met Indy de Vroome ook al de eerste ronde van het dubbelspel. 

In de tweede ronde zal ze uitkomen tegen de Servische Tamara Curovic(WTA-413, [3]). Krajicek speelt voor het eerst sinds zeven maanden weer in het professionele circuit na lang blessureleed en oververmoeidheid. 

Cillian Murphy naast Johnny Depp in Transcendence

Cillian Murphy heeft een prominente rol te pakken in de scifi-thriller Transcendence. Hiermee wordt hij de collega van Johnny Depp, Morgan Freeman, Paul Bettany, Rebecca Hall en Kate Mara, die al eerder waren toegevoegd aan de cast.

De film gaat over drie wetenschappers, Max en het getrouwde stel Will (Johnny Depp) en Evelyn, die een programmacode hebben ontwikkeld voor 's werelds eerste zelfbewuste computer. Wanneer Will wordt vermoord door een groep terroristen, wordt zijn brein geüpload in het testmodel van de supercomputer. Hierdoor is er nog communicatie met hem mogelijk en kunnen zijn experimenten worden voortgezet.

Christopher Nolan (The Dark Knight Rises, Inception) produceert de film en zijn vaste, Oscar-winnende cameraman Wally Pfister maakt met Transcendence zijn regiedebuut. De opnames starten volgende maand.

 Transcendence draait vanaf 24 april 2014 in de Nederlandse bioscopen.

Industrie enige lichtpuntje uitzendbureaus

Uitzendbureaus hebben nog steeds last van economische tegenwind. Van week 9 tot en met week 12 haalden bureaus alleen meer omzet uit de industriële sector. De stijging was met één procent gelijk aan de vorige periode. Het aantal uren in deze sector daalde wel met twee procent. Dat blijkt dinsdag uit cijfers van brancheorganisatie ABU.

Voor de uitzendsector als geheel daalde de omzet met een procent, en nam het aantal uitzenduren af met drie procent. De grootste problemen doen zich voor in de medische sector. Daar daalden omzet en uitzenduren met respectievelijk zeventien en zestien procent. De technische sector volgt op gepaste afstand met dalingen van vier en zes procent.

De administratieve sector deed het goed in vergelijking met de andere sectoren. Hoewel het aantal uitzenduren met twee procent daalde, bleef de omzet wel gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

Marathon Londen gaat door

De marathon van Londen gaat komende zondag gewoon door. Dat meldt de organisatie dinsdag via Facebook. "We verwachten dat de race op zondag, de inschrijving en aanverwante evenementen doorgaan zoals gepland." Wel houdt de organisatie in Londen na de bomaanslagen in Boston de veiligheidsmaatregelen tegen het licht.

Ook in de Amerikaanse sportwereld was maandag al het nodige te merken van verscherpte veiligheidsmaatregelen. Voor de NHL-wedstrijd tussen Nashville Predators en Vancouver Canucks ging de politie met honden door de sporthal op zoek naar mogelijke explosieven.

Bij de honkbalwedstrijd tussen Los Angeles Dodgers en San Diego Padres stonden er gewapende politieagenten bij de dugouts van de teams. Bij het stadion van honkbalploeg Miami Marlins werd door politieagenten met honden gepatrouilleerd bij de ingangen.

Het publiek dat de NBA-wedstrijd tussen Brooklyn Nets en Washington Wizards wilde bezoeken moest door een metaaldetector. Wedstrijden van NHL-ploeg Boston Bruins op maandag en NBA-ploeg Boston Celtics op dinsdag werden afgelast.

Ondertussen riep oud-winnaar Robert de Castella van de Boston marathon op niet te buigen voor terrorisme. de Australiër, die de race in 1986 won, liet aan Australische media weten dat 'het laatste dat we nu moeten doen is toegeven aan dit soort laffe acties'.

[NBA] Utah Jazz blijft vechten voor play-offs

Utah Jazz heeft de strijd met Los Angeles Lakers om het laatste ticket voor de play-offs in de NBA nog niet opgegeven. De ploeg uit Salt Lake City won maandag uit bij Minnesota Timberwolves met 96-80. Die zege was de 43e voor Utah tegen 38 nederlagen. De Lakers staan op 44 winstpartijen en 37 verliespartijen.

Miami heat won nipt met 96-95 bij Cleveland Cavaliers. Miami-coach Erik Spoelstra hield LeBron James, die een pijnlijke hamstring heeft, Chris Bosh en Mario Chalmers aan de kant. Dwyane Wade is geblesseerd.

Overige resultaten NBA maandag
Charlotte Bobcats - New York Knicks 106-95
Orlando Magic - Chicago Bulls 84-102
Brooklyn Nets - Washington Wizards 106-101
Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 109-101
Milwaukee Bucks - Denver Nuggets 111-112
Dallas Mavericks - Memphis Grizzlies 97-103
Oklahoma City Thunder - Sacramento Kings 104-95
Phoenix Suns - Houston Rockets 119-112
Golden State Warriors - San Antonio Spurs 116-106


Utah Jazz blijft vechten voor play-offs (Foto: Novum)

Wargaming.net sluit spelcomputers niet uit

De gratis online spellen van het Wit-Russische gamebedrijf Wargaming.net komen misschien ook naar PlayStation 4 en next gen Xbox. Dat zei topman Victor Kislyi in een interview met de website Gamesindustry. Op dit moment is het bedrijf echter nog niet verder dan een paar eerste proeven met de spelcomputers.

Het bedrijf ziet het opkopen van gamestudio's Gas Powered Games en Day 1 Studios als een investering in kennis en ervaring met spelcomputers. Met PlayStation 4 wordt op dit moment nog weinig gedaan. "We moeten eerst hun ervaring met spelcomputers vermengen met onze ervaringen, financiële kracht en bedrijfsstructuur", meent de topman.

Het Wit-Russische gamebedrijf is vooral bekend van het online pc-spel World of Tanks, dat 55 miljoen geregistreerde spelers kent. Ondertussen werkt het aan nieuwe online spellen, waaronder World of Warplanes en World of Battleships. "Maar free-to-play spellen kunnen op elk apparaat worden gespeeld", zei de topman. De hardware moet volgens hem niet gezien worden als beperking.


Wargaming.net sluit spelcomputers niet uit 

Toch geen nieuwe uitgave The Elder Scrolls: Arena

Gisteren ontstond naar aanleiding van een melding bij het Australische keuringsinstituut OFLC het idee dat The Elder Scrolls: Arena wellicht opnieuw zou worden uitgegeven. Vandaag heeft Bethesda bekendgemaakt dat dit niet het geval is.

Bethesda meldde dat het Australische keuringsinstituut OFLC een schrijffout heeft gemaakt. Er wordt dus geen nieuwe versie van het spel gemaakt.

Een vertegenwoordiger van Bethesda zegt hierover: "It should just say PC, not multiplatform. We've notified them and they're going to fix. There is no new version of the game coming. Just a clerical mixup." 

Het orginele bericht over het gerucht dat het spel opnieuw uitgegeven zou worden vind je hier.

[Upd] Bomaanslag op Marathon in Boston

Bij de finish van de marathon van de Amerikaanse stad Boston (Massachusetts) heeft zich maandag een aantal bomexplosies voorgedaan. Er zijn zeker drie mensen bij om het leven gekomen. Meer dan 130 mensen raakten gewond, van wie er zeker 15 in kritieke toestand zijn opgenomen in het ziekenhuis. Het is inmiddels duidelijk dat het om een bomaanslag gaat, er zijn volgens geruchten vijf bommen ontmanteld. De politie bevestigd dat ze in Revere een huiszoeking aan het houden zijn.

In dit liveblog houden Jigzoz, WebHawk, dekatophetspek en Toekito je de komende uren op de hoogte van de actuele situatie.

De eerste explosie vond plaats aan de noordkant van Boylston Street. De volgende explosie volgde enkele seconden daarna. Aan de marathon deden 60 Nederlanders mee.

Een aantal van de gewonden zouden er ernstig aan toe zijn. Enkelen van hen zouden ledematen zijn kwijtgeraakt. De gewonden zijn inmiddels weggevoerd per ambulance of naar tenten gebracht die in de omgeving staan opgesteld om gefinishte marathonlopers op te vangen.

De explosies vonden zo'n drie uur nadat de koplopers waren gefinisht plaats. Het is nog niet duidelijk in welke hoek de daders gezocht moeten worden. NBC meldt dat de aanslag gepleegd is met huisgemaakte explosieven.

De politie heeft gemeld dat er bij het Mandarin Hotel, elders in de stad, een explosief is gevonden. De omgeving van het hotel is ontruimd en het explosief is kort daarna gecontroleerd tot ontploffing gebracht.

In het New Yorkse Manhattan worden momenteel op diverse plaatsen anti-terrorisme-eenheden opgesteld. Ook in Los Angeles, San Francisco en Washington DC zijn de autoriteiten in verhoogde staat van paraatheid gebracht.


Explosies in Boston


Update 22.20 uur:
Het luchtruim boven Boston is uit voorzorg 'onder controle' gebracht door de Amerikaanse luchtmacht.

Bronnen melden nu dat er nog zeker twee andere explosieven zijn gevonden in Boston. Er wordt gezocht naar andere bommen.

Update 22.35 uur:
Om 22.45 uur (Nederlandse tijd) zal president Obama in het Witte Huis een persconferentie geven naar aanleiding van de aanslag die zojuist plaats heeft gevonden.

Langzamerhand komt er meer informatie naar buiten over de andere gevonden explosieven. Een van de niet-ontplofte bommen is gevonden op een glazen voetgangersbrug.

Update 22.55 uur:
Het aantal gemelde gewonden is opgelopen tot 64. Op diverse internetsites zijn foto's te vinden van net na de aanslag. Een aantal ervan toont zwaargewonde slachtoffers.

Bij een persconferentie heeft een politiecommissaris zojuist verklaard dat er ook bij de JFK-bibliotheek een bom is ontploft.

Update 23.12 uur:
Bert van der Waal van Dijk had net de finish bereikt toen de explosies klonken. De 51-jarige Nederlander sprak met Omroep Brabant: "Omdat het toch dicht bij New York ligt, zag je ook meteen veel mensen met hun handen voor hun mond, ze hadden meteen zoiets van daar gaan we weer. Dit is een domper op de dag, het is een feestdag met veel mensen langs de kant. Je vraagt je af waar dit goed voor is."

Update 23.20 uur:
De politie heeft alle mobiele telefoniediensten in Boston laten uitschakelen. Dit alles om te voorkomen dat er op afstand bommen ontstoken worden. 

Update 23.26 uur:
Er landen inmiddels weer vluchten op de luchthaven van Boston. Dit was een tijdje niet mogelijk maar die restricties zijn weer ongedaan gedaakt. 

Update 23.29 uur:
Boston Globe twittert dat de ontploffing in de JFK-Libary brand aan elkaar gerelateerd waren.

Update 23.34 uur:
Van de 64 gewonde personen zijn er een aantal mensen ledematen kwijt. Aldus Gideon Gil van Boston Globe op zijn twitter.

Ondertussen meldt CNN dat er een mogelijk vierde explosief gevonden is.

Update 23.38 uur:
Om 01.00 uur onze tijd zal er in Boston door de autoriteiten een persconferentie gegeven worden. 

Update 23.49 uur:
Barack Obama zal om 00:10 een persconferentie geven die live te volgen is via whitehouse.gov/live. 

Update 23.55 uur:
Zowel CBS als CNN spreken nu van een terroristische aanslag. 

Update 00.09 uur:
Na de explosies zakten de Amerikaanse beurzen nog verder in elkaar. Eerder vandaag zakten de beurzen al in in verband met de goudprijs. 

Er is nog niemand aangehouden aldus de politie in Boston. 

Update 00.13uur:
Barack Obama sprak de wereld toe vanuit het Witte Huis: "Eerder vanavond ben ik op de hoogte gebracht. Michelle en ik zijn met onze gedachten bij de gewonden en slachtoffers. Amerika zal bidden vanavond. Ik heb gesproken met de voorzitters van de Senaat en het Huis van Afgevaardigden. Op een avond als deze zijn er geen Republikeinen of Democraten. We weten nog niet wie dit gedaan heeft maar we zullen er achter komen. Ik wil de hulpdiensten bedanken voor hun snelle en adequate hulp.

Update 00.12 uur:
Wat verder vele mensen terecht opvalt is dat Barack Obama in tegenstelling tot CBS en CNN het nergens een terroristische aanslag noemt. 

Update 00.27 uur:
Eergisteren was de marathon van Rotterdam. De organisatie aldaar komt ook met een reactie: "Twee dagen na ons evenement verkeren we in shock. Onze gebeden en gedachten zijn bij de doden en gewonden, hardlopers, vrijwilligers en de organisatie van de marathon van Boston.

Update 0.33 uur:
Volgens politiecommissaris Ed Davis kan de brand in de JFK-bibliotheek spontaan ontstaan zijn. De brand is inmiddels uit zei Davis tegen The Guardian.

Er zouden nog zes gewonden in kritieke toestand verkeren aldus CNN.

Update 0.35 uur:
Inmiddels zijn er op internet vele hulpacties op gang gekomen om mensen onderdak te bieden. 

Update 0.40 uur:
Samengevat weten we tot op heden dat er twee explosies waren. Ze volgden kort op elkaar en waren tevens binnen 90 meter afstand van elkaar. Er zijn twee mensen overleden. Over de gewonden is er minder bekend. CNN heeft het over 90 mensen en Boston Globe geeft aan dat het er zeker meer dan honderd zijn. 

Update 0.47 uur:
Voor wie de toespraak van Obama wil lezen, die kan dat hier doen.
 
Update 0:58 uur:
Behalve in Washington en New York zijn nu ook in Frankrijk extra veiligheidsmaatregelen genomen aldus Peter Vermaas, de correspondent van NRC in Parijs. Tevens heeft Frankrijk medeleven betuigd in een verklaring. 

Update 01.02 uur:
De ziekenhuizen melden inmiddels minstens 105 gewonde mensen waarvan 15 in kritieke toestand. 

Update 01.27 uur:
De atletiekwereld heeft met afschuw gereageerd op de bomexplosies. "De IAAF is, net als de atletiekgemeenschap over de hele wereld, geschokt en ontzet door de tragische gebeurtenissen in Boston vandaag", laat de internationale atletiekunie via Twitter weten.

Ook meerdere topatleten reageren geschokt op de vermoedelijke aanslag. "Hardlopen moet mensen dichter bij elkaar brengen, maar de gebeurtenissen in Boston zijn afschuwelijk", meldt Haile Gebrselassie. "Mijn gedachten zijn bij iedereen in Boston."

"Ongelooflijk nieuws vanuit Boston. Twee explosies aan de finish van de Boston marathon." zegt Europees indoorkampioen op de zevenkamp Eelco Sintnicolaas. "Wat een vreselijk nieuws uit Boston", voegt zijn collega Ingmar Vos daar aan toe. "Wat leven er toch gekke mensen in de wereld."

Update 01.38 uur:
De FBI heeft de bomexplosies bij de marathon van Boston een terreuraanslag genoemd. De politiedienst weet niet of binnenlandse of buitenlandse aanslagplegers achter de explosies zitten. Dat heeft CNN gemeld.

CNN: FBI spreekt van terroristische aanslag
CNN: FBI spreekt van terroristische aanslag (Foto: ANP)

Update 01.54 uur:
De Amerikaanse veiligheidsdienst Homeland Security heeft inmiddels tegenover CNN bevestigd dat er een verdachte is aangehouden. Ook is de politie op zoek naar een auto die vlak voor de aanslag probeerde het gebied te betreden.

Update 02.00 uur:
Inmiddels is het onderzoek naar de oorzaak in volle gang. De FBI roept alle ooggetuigen op zich te melden en verslag te doen. "No piece of information or detail is too small", aldus de inlichtingendienst. 

Update 02.13 uur:
Hoeveel Nederlanders er precies hebben meegedaan aan de marathon is nog niet bekend. Volgens de ene bron zijn het er zestig en volgens weer een andere bron 73. Het is volgens De Telegraaf in elk geval zeker dat er geen Nederlandse slachtoffers zijn. De krant heeft dit vernomen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

Update 02.16 uur:
De veiligheidsdiensten hebben een signalement van de verdachte vrijgegeven:
"We zoeken een man met donkere of zwarte huidskleur met een zwarte rugzak en zwarte sweater. Deze man heeft ongeveer vijf minuten voor de explosie onder verdachte omstandigheden geprobeerd om een afgesloten gebied te betreden. Toen hij niet werd toegelaten trok hij zijn sweater over z'n gezicht en verbrak hij alle oogcontact."

Update 02.36 uur:
Karin van der Cammen was maandag op nog geen honderd meter van de plek des onheils in Boston. De Nederlandse is de vrouw van Charles Groenhuijsen en sprak met het AD: "Ik had de finish van de marathon bijna bereikt toen ik een enorme knal hoorde.

Drie of vier seconden later volgde de volgende explosie en wist ik dat het goed mis was. Ik ben de andere kant op gaan rennen en zag mensen gewond neervallen."

"Je weet op dat moment niet of er meer explosieven zijn. Iedereen liet alles achter en rende weg", sprak Van der Cammen. "Het is zo bizar, ik stond er met mijn neus bovenop en heb de explosies gezien. Maar door de schrik probeer je eerst jezelf in veiligheid te brengen."

Ze vluchtte weg en hoorde daarna pas dat er mensen gedood zijn tijdens de explosies. Tijdens haar vlucht kwam ze van alles tegen. "Je zag overal tafels en stoelen op de grond liggen en het was duidelijk dat iedereen alles achter had gelaten en was gaan rennen."

Tot slot gaf ze in het AD te kennen dat er vele maatregelen genomen zijn. "Er zijn meerdere hotels ontruimd, in de omgeving van de finish is alles afgezet."

Update 02.45 uur:
Of de explosies in Boston gevolgen hebben voor de veiligheidsmaatregelen in Nederland wil de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid niet zeggen.

"We doen ons best om meer te weten te komen over de achtergronden van de explosies tijdens de marathon van Boston. Over de beveiliging van personen en gebouwen doen we nooit mededelingen."

Update 02.53 uur:
The Wall Street Journal meldt zojuist dat er nog vijf niet ontplofte explosieven gevonden zijn tijdens het onderzoek. 

Update 03:00 uur:
The Boston Globe meldt op Twitter dat er inmiddels een derde dode gevallen is. Dit wordt bevestigd door een politiecommisaris. 

Update 03.05 uur:
Een woordvoerster heeft namens de Nederlandse regering gereageerd op de tragedie in Boston: "De Nederlandse regering heeft met afschuw kennisgenomen van de bomaanslagen tijdens de marathon van Boston. We zijn met onze gedachten bij de slachtoffers en nabestaanden en wensen hen veel sterkte toe."

Het kabinet-Rutte laat weten dat de Amerikanen op Nederland mogen terugvallen voor steun. "Het honorair consulaat in Boston, het consulaat in New York en onze ambassade in Washington werken nauw samen om te achterhalen of er Nederlanders betrokken zijn bij de explosies. De Nederlandse ambassade onderhoudt nauw contact met de lokale en nationale autoriteiten.

Update 03:50 uur:
Tijdens een persconferentie om 03:00 Nederlandse tijd heeft de politie bevestigd dat er drie doden gevallen zijn tijdens de aanslagen in Boston. Of er een achtjarige jongen onder de doden is wil men niet bevestigen. Volgens andere Amerikaanse media zouden er inmiddels twaalf doden te betreuren vallen.

Er zou nog niemand opgepakt zijn ondanks de diverse geruchten daaromtrent. CNN laat verder weten dat er 141 gewonden zijn, zeventien daarvan zijn er erg aan toe. Er zouden acht kinderen gewond zijn. Tevens zijn er tien amputaties uitgevoerd aldus de nieuwszender.

Update 04:12 uur:
Terwijl hij keek naar de marathon van zijn vrouw belandde Dr. Allan Panter ineens midden in een slagveld. Hij sprak met CNN over wat hij meemaakte op zo'n 8 meter van de eerste explosie.

"Ik had tenminste zes of zeven mensen om mij heen. Zij waren mijn geluk tijdens de ontploffing. Helaas overleefde één vrouw het niet. Ik heb de jongedame onderzocht maar kon geen doodsoorzaak vinden. Verder zag ik een man die zijn beide onderbenen, en misschien wel meer, verloren is."

Update 04:55 uur:
Aan CNN laat de politie weten dat ze goede vooruitgang boeken met hun forensische analyse.

Tevens lijkt de brand in de JFK-bibliotheek los te staan van de aanslagen. Dat zei Tom Putnam, directeur van de bieb.

Update 05:35 uur:
Maandagmiddag om 14.50 uur plaatselijke tijd ontploft er iets in de Boylston Street in Boston. Dat is vlak voor de streep van de marathon. Nog geen twaalf seconden later ontploft er iets verderop nog een explosief.

Tot op heden is er bekend dat er drie doden en meer dan 130 mensen zijn gewond geraakt. Onbevestigde bronnen melden dat één van de overleden personen een jongetje van acht is. Er zijn rond de tien ledematen afgezet, maar op basis van de vele foto's op twitter kan je concluderen dat dat aantal vermoedelijk gaat stijgen. Ook zijn er diverse mensen met gescheurde trommelvliezen behandeld.

Er waren al 17.584 mensen over de streep ten tijden van de explosie. Het totale deelnemersveld bestond uit 23.326 mensen. Onder hen zouden 73 Nederlanders meelopen. Buitenlandse Zaken meldt dat er geen Nederlands slachtoffer is gemeld tot op heden.

In de JFK-bibliotheek brak om 16.12 uur lokale tijd brand uit. Dit lijkt geen verband te houden met de explosies. Hier vielen geen gewonden. Er is een verdacht pakketje gevonden door de politie in het Mandarin Hotel. Dit hotel staat recht tegenover de plek waar de tweede explosie was. Op de site van The New York Times staat een mooi overzicht van de straat.

De FBI heeft onderzoek gedaan naar de gebruikte explosieven. Het betrof kleine bommen, gevuld met schroeven, bouten en andere kleine stukken metaal. De inslagen van de "granaatscherven" werden op honderden meters van de detonatie in gebouwen en aanwezige voertuigen aangetroffen. De bommen werden laag bij de grond gebruikt, hoogstwaarschijnlijk in vuilnisbakken.

Artsen in diverse ziekenhuizen in Boston treffen vooral kogellagers aan in de verwondingen. Dat zou kunnen verklaren waarom zoveel slachtoffers voeten, kuiten en enkels verloren. 

Update 05.50 uur:
De FBI is bezig met een onderzoek in een appartement in Revere, een stadje ten noorden van Boston. 

Update 06.00 uur:
Zowel de NHL wedstrijd Bruins tegen de Ottawa Senators, als de NBA wedstrijd Celtics tegen Indiana Pacers (die beiden in Boston plaats zouden vinden) zijn afgelast! Ook komende evenementen als de Kentucky Derby op 4 mei en de Indianapolis 500 op 6 mei kunnen rekenen op verscherpte bewakingsmaatregelen. Dit alles valt te lezen op de site van The Washington Post. 

Update 06.05 uur:
Er is inderdaad maandagnacht een huiszoekingsbevel gegeven voor een appartement in Revere zegt de politie tegen WBZ-TV. Verder wil men geen details geven.

Update 06.17 uur:
Volgens lokale politie zijn er 144 gewonden waarvan 17 kritiek. Meeste gewonden hebben gebroken botten, verwondingen door rondvliegend metaal en gescheurde trommelvliezen. Alisdair Conn, hoofd van de hulpdiensten van het Massachusetts General Hospital, verklaart in 25 jaar niet een dergelijk bloedbad onder de Amerikaanse bevolking te hebben meegemaakt. "Dit is iets wat je alleen maar kan verwachten in een oorlogsgebied." 

Update 06.51 uur:
The Boston Globe meld dat de Saoedische gewonde die ondervraagd werd in het ziekenhuis een twintigjarige student met een geldig visum is. 

Update 10.45 uur:
De FBI heeft de leiding over het onderzoek naar de bomexplosies. De Amerikaanse autoriteiten gaan uit van een terroristische aanslag, maar tasten vooralsnog in het duister over het motief of de identiteit van de daders.

Congresleden zeiden dat men zelfs geen idee heeft of het om binnenlandse dan wel buitenlandse daders gaat. De verantwoordelijkheid voor het geweld is niet opgeëist.

WBZ-TV meldde dat de FBI een appartement in Revere, een voorstad van Boston, is binnengevallen. De politie van Massachusetts bevestigde later dat er een arrestatiebevel is uitgevaardigd in verband met het onderzoek naar de explosies, maar wilde geen verdere details prijsgeven.

Het hoofd van de politie van Boston, Edward Davis, zei dat de autoriteiten geen specifieke informatie hadden binnengekregen dat er iets stond te gebeuren tijdens de marathon.

Whitmarsh: "Perez moet ellebogen gebruiken"

McLaren-teambaas Martin Whitmarsh vindt dat zijn pupil Sergio Perez over het algemeen te aardig is voor de andere coureurs. De jonge Mexicaan, die van Sauber overkwam, is in de ogen van de Britse renstal te aardig voor de concurrenten. In de race in China werd Perez elfde.

Whitmarsh: "Hij is dit jaar tot nu toe erg beschaafd geweest. Hij moet harder worden, want hij laat de andere coureurs er te makkelijk langs. Je bent aan het racen en dan moet je soms je ellebogen gebruiken. Je moet jezelf breed maken zonder gemeen te zijn."

Een goed voorbeeld van hoe het moet is volgens Whitmarsh de aanrijding die Perez met Kimi Räikkönen had. Het leverde de Fin een beschadigde voorvleugel op en over de boordradio een scheldkannonade richting Perez. De stewards zagen echter niets in het incident.

McLaren houdt vertrouwen in de jonge Mexicaan, mede omdat het weet dat de auto op dit moment niet de snelheid heeft die verwacht werd. In plaats van de auto deze winter te evolueren is er gekozen om een geheel nieuwe bolide te ontwerpen. Het kost veel tijd om deze samen met de banden optimaal te laten functioneren.

Buma haalt uit naar 'tsjakka-premier' Rutte

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma hekelt de oproep van premier Mark Rutte (VVD) aan Nederlanders om meer geld uit te geven. Buma vergelijkt Rutte met 'positiviteitsgoeroe' Emile Ratelband. "Het enige wat nog aan Ruttes oproep ontbrak, was het woord tsjakka."

Volgens Buma probeert Rutte blijheid af te dwingen. "Als de burgers de komende maanden niet meer gaan uitgeven, dan volgt de bezuiniging van het kabinet als straf. Dat moet je niet doen, als je vertrouwen wilt herstellen. Mensen raken hun baan kwijt, bedrijven gaan failliet. En wat zegt de premier: koop een auto, Dan komt het wel goed."

Rutte deed zijn oproep vorige week, naar aanleiding van het sociaal akkoord. Daarin is onder meer afgesproken dat de extra bezuinigingen van vier miljard worden uitgesteld. Als de economie voldoende aantrekt, gaan ze helemaal niet door.

Prijs PS4 moet iedere gamer aanspreken

Michael Denny, vice-president van Sony Worldwide Studios, draaide om de pot heen, maar gaf in een cryptische omschrijving aan dat de prijs van de  PlayStation 4 de gamers, in de breedste zin van het woord, aan gaat spreken.

Hij vertelde tegen Edge dat Sony geleerd heeft van de fouten met PlayStation 3, die op release voor 599 euro over de toonbank ging. "Ik denk dat het eerste wat te zeggen is, is dat we luisteren, leren en het oordeel meenemen van elke consolelancering die we ooit gehad hebben en we moeten leren van de sterke punten van onze PlayStation 3-systeem, maar ook de uitdagingen daarvan."

"We willen een systeem dat een zo'n breed mogelijk publiek kan bereiken terwijl het diep, verbonden, rijk en meeslepend is aan content en een duidelijke focus en andere eigenschappen heeft dan iets dat op de markt is."

Op de vraag wat de prijs gaat worden van de PlayStation 4 wilde hij niet concreet antwoorden. Er is volgens hem nog genoeg tijd om deze bekend te maken. "De aankondigingsfase waar we nu in zitten is er om de visie aan iedereen uit te leggen. Een deel van die visie is dat we een console geheel gefocust op gamers hebben ontwikkeld. En dat we willen dat dat gamers in het breedste zin van het woord zijn. "Ik denk dat tot op zekere hoogte ik je kan vragen om je eigen conclusies te trekken."

Wat is jouw maximale prijs waarvoor je de PlayStation 4 zou kopen?

PS4-controller

Ook abduckatie in Duckstad

Donald Duck besteedt deze week extra aandacht aan de troonswisseling. De stripeend beleeft avonturen tijdens de 'abduckatie'. Ook verschijnt koningin B.A. Trix weer ten tonele, meldt uitgever Sanoma Media dinsdag.

De koningsuitgave lag al anderhalf jaar bij Donald Duck op de plank. Het was immers al bekend wie koningin Beatrix zou opvolgen en waar dat zou gebeuren. Het blad heeft niet gelet op 'eventuele gevoeligheden' over de koninklijke familie, maar verzekert dat het koningshuis altijd positief is behandeld door Duck en zijn collega's.

Het is niet de eerste keer Duck zaken doet met hare majesteit B.A. Trix, koningin der Vederlanden. De eend schopte het in een eerder avontuur tot eenmalig hoedenontwerper voor de vedervorstin.

De echte troonswisseling vindt plaats op 30 april.


Donald Duck aanwezig bij 'abduckatie' (Foto: Novum)

Maduro definitieve winnaar verkiezingen Venezuela

Nicolas Maduro, de kroonprins van wijlen president Hugo Chavez, is de definitieve winnaar van de zondag in Venezuela gehouden presidentsverkiezingen. De Venezolaanse kiesraad heeft zijn overwinning bevestigd. Maduro haalde slechts 262 duizend stemmen meer dan zijn rechtse rivaal Henrique Capriles.

Capriles had een hertelling geëist en ook een van de vijf leden van de kiesraad, alsmede de Amerikaanse regering en de Organisatie van Amerikaanse staten hadden op een hertelling van de stemmen aangedrongen. De voorzitter van de kiesraad maakte later duidelijk dat daar geen sprake van zou zijn. "De uitslag is onomkeerbaar", aldus Tibisay Lucena.

Volgers van de Venezolaanse politiek verwachten dat de weinig overtuigende overwinning Maduro's statuur zware schade heeft berokkend. Onder zijn medestanders groeit de twijfel of hij wel de juiste man is om Chavez' voortgaande revolutie te leiden, denken zij.

Maandagavond kwam het in de hoofdstad Caracas tot ongeregeldheden. Troepen van de Nationale Garde schoten traangas en plastickogels af om studenten te verspreiden die protesteerden tegen de verkiezingsuitslag. De demonstranten bekogelden de soldaten met stenen.

'PS4 en nieuwe Xbox goedkoop'

De PlayStation 4 en de verwachte nieuwe Xbox zijn bij de lancering mogelijk relatief goedkoop. Dat verwacht marktanalist Michael Pachter in een reactie tegenover Gamesindustry. Pachter denkt dat de twee spelcomputers goedkoop worden omdat ze volgens hem gebruik zullen maken van abonnementen, net zoals dat gebeurt bij mobiele telefoons.

Microsoft zou, met zijn nieuwe spelcomputer onder meer gericht op digitale televisie, voorloper zijn op het gebied van deze abonnementen. Volgens Pachter zal Sony volgen. Door de lage vraagprijs van de PlayStation 4 en nieuwe Xbox zal de Wii U van Nintendo nog verder wegzakken.

Nintendo verkeert in zwaar weer met zijn nieuwste spelcomputer. De verkoop van de Wii U blijft achter bij de verwachtingen. Een gebrek aan populaire spellen is een van de redenen, meent Pachter. Daarnaast is de analist van mening dat Nintendo te weinig heeft gedaan om een krachtige spelcomputer neer te zetten die mee kan komen met die van Sony en Microsoft.

Celtics en Bruins spelen niet na bomaanslag

Het NBA-duel tussen Boston Celtics en Indiana Pacers gaat dinsdag niet door. De wedstrijd is afgelast naar aanleiding van de bomaanslagen maandag in Boston tijdens de marathon. Dat meldt de NBA maandag lokale tijd. Het treffen wordt niet opnieuw ingepland omdat er geen tijd meer is voor het begin van de play-offs.

Maandagavond speelde ook ijshockeyploeg Boston Bruins al niet. De geplande wedstrijd tegen Ottawa Senators in de NHL werd uitgesteld omdat de ijshockeyers geen beschikbare politieagenten wilde weghalen bij de nasleep van de bomaanslag. Er is nog geen vervangende datum aangekondigd.

Even voor 21.00 uur Nederlandse tijd gingen er in het centrum van Boston, bij de finish van de marathon, twee bommen af op het moment dat veel recreatieve lopers aankwamen. Daarbij kwamen drie mensen om het leven en raakten meer zeker 140 mensen gewond.

De organisatie van de Boston marathon meldt inmiddels dat alle lopers die nog op het parcours waren naar een speciale ontmoetingsplek zijn vervoerd. Zowel de NBA als de NHL sprak zijn medeleven uit met de slachtoffers van het drama.

Criterion toe aan iets anders

De Britse gamestudio Criterion, vooral bekend voor zijn werk aan de Burnout- en Need for Speed-reeksen, geeft aan na zeven jaar racegames iets nieuws te maken. Details over de nieuwe game wil de gamestudio, dat onderdeel is van Electronic Arts, nog niet kwijt. In 2006 maakte het bedrijf al eens een schietspel.

Criterion ontkent te werken aan een heruitgave van Need for Speed: Underground. Het bedrijf was vorig jaar verantwoordelijk voor een heruitgave van Need for Speed: Most Wanted en zette zichzelf in 2008 op de kaart met het uiterst succesvolle Burnout Paradise.

De laatste keer dat Criterion een game uit een ander genre maakte, was zeven jaar geleden. Toen bracht de gamestudio samen met Electronic Arts het schietspel Black op de markt. Black werd geprezen voor de actie en het geluid en was met 1,6 miljoen verkochte spellen een bescheiden succesje.


Criterion toe aan iets anders (Foto: Novum)

Overzicht van terreur bij sportevenementen

Hieronder volgt een beknopt overzicht van sportevenementen die het doelwit werden van terreuraanslagen. 5-6 september 1972 - Leden van de Palestijnse terreurgroep Zwarte September vermoorden elf Israëlische sportlieden tijdens de Olympische Spelen in München.

21 april 1987 - Bij een autobomaanslag in de Sri Lankaanse hoofdstad Colombo vallen meer dan honderd doden. De aanslag wordt gepleegd op het moment dat het cricketteam van Nieuw-Zeeland in Sri Lanka is.

27 juli 1996 - Bomaanslag in Centennial Park in Atlanta, waar de Olympische Spelen worden gehouden. Er vallen één dode en ruim honderd gewonden.

5 april 1997 - De Grand National, de beroemde Engelse paardenrace, wordt afgelast nadat twee gecodeerde meldingen van de IRA over bommen zijn binnengekomen. Zo'n zestigduizend mensen worden in allerijl geëvacueerd. De race wordt alsnog twee dagen later gehouden.

1 mei 2002 - Enkele uren voor de aftrap van de halve finale van de Champions League wedstrijd tussen Real Madrid en Barcelona gaat een autobom af bij het Bernabeu Stadion in Madrid. Er raken zeventien mensen gewond.

8 mei 2002 - Een zelfmoordaanslag in Karachi kost veertien mensen het leven. De aanslag wordt gepleegd bij het hotel waar het Nieuw-Zeelandse cricketteam logeert. Het team vertrekt naar huis.

In 2006 worden Iraakse sportmensen drie maal het doelwit van geweld. Op 17 mei worden vijftien atleten en officials van het Iraakse taekwondoteam onderweg naar een trainingskamp in Jordanië ontvoerd. Er wordt nimmer meer iets van hen vernomen. Op 26 mei worden de Iraakse tenniscoach en twee van zijn spelers vermoord. Op 16 juli vallen vijftig gewapende aanvallers een sportconferentiecentrum in Bagdad binnen. Zij ontvoeren dertig atleten en officials, onder wie het hoofd van het Iraakse Olympische Comité.

9 april 2008 - Een Tamil-Tijger laat een bom ontploffen bij de start van een marathon ter gelegenheid van het Sri Lankaanse Nieuwjaar. Er vallen meer dan tien doden.

3 maart 2009 - De bus van het Sri Lankaanse cricketteam wordt door gemaskerde mannen aangevallen even buiten het stadion van Lahore, in Pakistan. Er vallen zeven doden; zes leden van het team raken gewond.

8 januari 2010 - Assistent-coach Abalo Amelete en het hoofd van de mediavoorlichting van het voetbalteam van Togo vinden de dood als gewapende lieden het vuur openen op de bus van het team in Angola, waar het African Cup of Nations toernooi wordt gehouden. Ook de Angolese buschauffeur wordt gedood. Negen leden van het Togolese team raken gewond.

15 april 2013 - Bij de finish van de marathon in Boston vinden twee bomexplosies paats. Er vallen drie doden, onder wie een jongetje van 8, en 144 gewonden.

Ali B heeft verrassing in petto voor 30 april

Ali B gaat op 30 april iets speciaals doen in verband met de troonswisseling. "Wat? Daar mag ik niets over zeggen, dat is een verrassing", zegt de rapper in het AD. "Het wordt een historisch moment waarin ik een aandeel heb."

Eind vorige maand werd al bekend dat de 31-jarige Ali B, die ook meeschrijft aan de rap voor het Koningslied, een optreden verzorgt op 30 april. "Ik vind het een eer om mee te doen. Marokkanen zijn koningsgezind. In Marokko hangt in elk huis een foto van de koning. Dat ik hier aan meedoe, is vanzelfsprekend voor me", legt de rapper uit.

Ali B, die de koningin knuffelde toen zij een bezoek bracht aan de provincie Flevoland, heeft enkele leden van de koninklijke familie al vaker ontmoet. "Dat heeft er ook voor gezorgd dat ik iets heel bijzonders mag doen op 30 april."

Uitbehandelde patiënt mag experimentele medicijnen

Uitbehandelde chronisch zieke patiënten krijgen vanaf dinsdag toegang tot experimentele medicijnen. Het gaat om patiënten met ziekten als kanker of de spierziekte ALS, meldt de organisatie myTomorrows, die farmaceuten, artsen en patiënten bij elkaar brengt.

De organisatie wil patiënten en artsen het papierwerk dat komt kijken bij het experimenteren met medicijnen uit handen nemen. Via de organisatie moeten patiënten voor wie geen hoop meer lijkt te zijn snel naar nieuwe mogelijkheden kunnen zoeken. Tegelijk kunnen biotechbedrijven hun nieuwe medicijnen die volgens eerste onderzoeken veilig zijn sneller uitproberen.

In overleg met hun huisarts kunnen patiënten zich vanaf dinsdag aanmelden. Jaarlijks krijgen volgens de organisatie ruim honderdduizend patiënten te horen dat ze uitbehandeld zijn.

De organisatie is volgens mede-oprichter Sjaak Vink in het leven geroepen vanwege de tijd die het kost voordat een nieuw medicijn wordt goedgekeurd. "In de jaren zestig duurde het drie jaar voordat een medicijn werd goedgekeurd, momenteel is dat bijna vijftien jaar", schrijft hij.

In de jaren tachtig deden aidspatiënten er volgens Vink alles aan om een oplossing te vinden. 'Ze haalden illegale pillen uit Mexico. Braken in bij farmaceuten. Door deze eigen experimenten en de maatschappelijke druk die daardoor ontstond, zijn de aidsremmers van nu versneld uitgevonden." Maar op het gebied van andere ziekten floreert het illegale circuit volgens Vink nog steeds. "Wij willen daarom op legale wijze uitbehandelde patiënten en hun artsen nieuwe keuzemogelijkheden geven."


Uitbehandelde patiënt mag experimentele medicijnen (Foto: Novum)

Nederlandse loopster getuige aanslag Boston

De Nederlandse Anneke Knol was net over de finish van de marathon in Boston toen daar in de buurt de bommen afgingen. "Opeens hoorde ik een grote knal, als een zwaar kanon", zei ze voor de camera van de NOS.

Na de knal draaide de Barendrechtse zich om en zag ze rookwolken ontstaan. "Toen kwam de tweede explosie en begonnen mensen ook echt te rennen en te gillen." Toen de mensenmassa op haar afkwam, zag zij zich gedwongen ook de straat uit te rennen.

"Er werd opgeroepen verder te rennen naar waar men dacht dat het veilig was om naartoe te gaan. Ik raakte niet in paniek, maar je bent wel verwonderd." Zelf heeft Knol geen gewonden gezien.

Wat er is gebeurd, is volgens haar heel beangstigend. "Er zijn mensen gewond geraakt of nog erger." Later zat ze binnen. De autoriteiten hebben mensen opgeroepen niet naar buiten te gaan en geen mensenmassa's op te zoeken.

Bij de bomaanslag bij de finish van de marathon vielen drie doden, onder wie een 8-jarig kind. Er zouden zeker 144 mensen gewond zijn geraakt. Zeventien mensen verkeren in kritieke toestand. Onder de 27 duizend deelnemers waren 73 Nederlanders. Voor zover bekend zijn er onder hen en de Nederlandse toeschouwers geen gewonden gevallen.

Het jongetje van 8 dat bij de bomexplosies in Boston om het leven is gekomen, stond aan de kant om zijn vader toe te juichen die meeliep in de marathon. De moeder en het zusje van de jongen zijn onder de 144 gewonden. Dit heeft een vriend van het gezin gezegd.


Nederlandse loopster getuige aanslag Boston (Foto: Novum)

Affleck noemt drama Boston 'zinloos en tragisch'

Ben Affleck noemt 15 april een 'zinloze en tragische dag'. "Mijn familie en ik sturen onze liefde naar ons geliefde en veerkrachtige Boston", reageert de acteur en regisseur op Facebook op het drama bij de marathon in Boston. Affleck groeide op in de buurt van de stad.

De acteurs John Krasinski en Chris Evans betuigen hun medeleven via Twitter. "Mijn hart en gedachten zijn in Boston bij iedereen die is getroffen door deze nachtmerrie", schrijft Krasinski, bekend van de serie The Office. "Dit breekt mijn hart", aldus Captain America-acteur Evans.

Model Gisele Bundchen brandde een kaarsje voor de slachtoffers, zo blijkt uit een foto die ze op Twitter plaatste. "Ik bid voor iedereen in Boston."

Affleck noemt drama Boston 'zinloos en tragisch' (Foto: Novum)
Affleck noemt drama Boston 'zinloos en tragisch' (Foto: Novum)

'Bijna een vijfde van winkeloppervlak verdwijnt'

Het winkeloppervlak in stedelijke gebieden krimpt de komende zeven jaar. Van het totale aanbod aan winkelmeters verdwijnt zeventien procent, oftewel zo'n twee miljoen vierkante meter. Dat blijkt dinsdag uit een analyse die advieskantoor Booz&Company heeft gemaakt voor Het Financieele Dagblad.

Oorzaak van de krimp is de opkomst van winkelen via het internet. Vooral kleding wordt steeds vaker online gekocht, schrijft het FD. Over zeven jaar wordt veertig procent van de elektronica via een webshop in huis gehaald.

De krimp is nu al zichtbaar, meldt het dagblad verder. Onderzoeksbureau GFK becijferde dat de omzet in winkelstraten tot Pasen met zeven procent is gedaald, terwijl internetverkopen juist groeiden. De verwachting is dat door de verdwijning van winkelmeters meer mensen weer in de binnenstad gaan wonen, aldus het FD.

Frankrijk verscherpt veiligheidsmaatregelen

Na de terreuraanslagen in Boston heeft Frankrijk besloten tot verscherpte veiligheidsmaatregelen. Minister van Binnenlandse Zaken Manuel Valls zei dinsdag dat de politie meer gaat patrouilleren.

Openbare ruimten en voorzieningen worden extra bewaakt. Valls riep de mensen in Frankrijk op extra alert te zijn op verdachte objecten of omstandigheden. Tegelijkertijd moet paniek worden vermeden, zei hij.

President François Hollande sprak in een eerste reactie zijn medeleven uit met de slachtoffers van de aanslagen. Hij verzekerde de Verenigde Staten van de "volledige solidariteit van Frankrijk".

Meer jongeren voor taakstraf naar Halt

Voor het eerst sinds jaren is het aantal jongeren dat wordt doorverwezen naar bureau Halt toegenomen. Dat zegt de organisatie dinsdag in Trouw. In 2012 zijn 17.606 jongeren naar Halt gestuurd; 1080 meer dan in 2011.

Spijbelaars zijn een belangrijke oorzaak voor de stijging. Vorig jaar ontving Halt 2922 jongeren die zich schuldig maakten aan schoolverzuim. Dat is 15 procent meer dan in 2011. Scholen en gemeenten zijn steeds scherper en alerter op spijbelaars, wat de toename van het aantal taakstraffen en leeropdrachten van jongeren bij Halt deels kan verklaren.

'Liverpool opent jacht op André Ayew'

André Ayew zet zijn carrière hoogstwaarschijnlijk voort in de Premier League. Na Arsenal en Manchester United is ook Liverpool in hem geïnteresseerd.

De spits van Olympique Marseille heeft al meerdere malen door laten schemeren dat hij graag naar een andere club op zoek gaat. Het liefst speelt hij komend seizoen voor een werkgever die ieder jaar voor de prijzen speelt. Liverpool, de huidige nummer zeven van Engeland, zou zich alsnog hebben gemeld bij de speler.

Dat meldt Ghanasoccernet. Afgelopen winter koos Marseille-spits Loïc Remy ook al voor een Engels avontuur. Zijn dienstverband bij Queens Park Rangers verloopt vooralsnog verre van vlekkeloos.

Ayew heeft al zes seizoenen achter de rug in dienst van L'OM. In het huidige seizoen kwam hij tot dusver in veertig wedstrijden tot tien doelpunten.

FOK! wat een weer... Later weer behoorlijk fris

Goedemorgen! Het slechte nieuws van vandaag is dat het komend weekend weer behoorlijk fris zal zijn. De mensen in Limburg mogen blij zijn als er daar nog 11 graden op de thermometers verschijnt, want langs de kust wordt het namelijk nog een stuk frisser. De eerstkomende dagen is het nog niet zover.

Vandaag beginnen we nog met vrij veel zon, maar in de loop van de ochtend neemt de bewolking toe en uiteindelijk zal er ook wat lichte regen gaan vallen. Geen grote hoeveelheden overigens. De zuidelijke wind neemt toe naar matig tot vrij krachtig en langs de kust tot krachtig. De temperaturen zijn met 15 tot 20 graden nog prima te noemen. Na morgen gaan er elke dag een paar graden af en tot en met zaterdag kunnen er ook enkele buien vallen. Daarna lijkt het droog, maar dus erg fris weer te worden. 

Zondagavond waren er prachtige ' contrails' zichtbaar. Meestal zie je die als er een front nadert en dat was in dit geval ook zo, maar soms zijn ze extra mooi en dat zien we op de foto's van Marieke en qltel. Dank jullie wel!

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Contrails1
Deze contrail-foto is gemaakt door Marieke en gezien vanuit Dronten. De zon scheen er nog deels doorheen. Erg mooi!


 Contrails2
Vanuit Goch maak qltel iets later op de avond ook een fraaie foto van dit mooie verschijnsel.  

 

Uitbreiding voor Star Wars: The Old Republic

Het spel Star Wars: The Old Republic heeft vanaf vandaag zijn eerste digitale uitbreiding gekregen, Rise of the Hutt Cartel. Voor twintig dollar, tien dollar voor abonnees, krijg je een hoger level cap, de planeet Makeb als nieuw gebied, nieuwe missies, Elder Game content, Macrobinoculars en Seeker Droids.

Star Wars: The Old Republic zelf is al enige tijd overgestapt naar het free-to-playmodel. Wie het basisspel dus nog niet heeft hoeft hier geen extra geld voor neer te leggen.

Star Wars: The Old Republic is exclusief beschikbaar voor pc.

Atletiekwereld geschokt door drama Boston

De atletiekwereld heeft met afschuw gereageerd op de bomexplosies die maandag de marathon van Boston hebben ontsierd. "De IAAF is, net als de atletiekgemeenschap over de hele wereld, geschokt en ontzet door de tragische gebeurtenissen in Boston vandaag", laat de internationale atletiekunie via Twitter weten.

Ook de organisatie van de marathon van Rotterdam, die zondag werd gelopen, is met stomheid geslagen. "Een dag na ons evenement verkeren we in shock. Onze gebeden en gedachten zijn bij de doden en gewonden, hardlopers, vrijwilligers en de organisatie van de marathon van Boston."

Ook meerdere topatleten reageren geschokt op de vermoedelijke aanslag, waarbij zeker twee doden en meer dan twintig gewonden vielen. "Hardlopen moet mensen dichter bij elkaar brengen, maar de gebeurtenissen in Boston zijn afschuwelijk", meldt Haile Gebrselassie. "Mijn gedachten zijn bij iedereen in Boston."

"Ongelooflijk nieuws vanuit Boston. Twee explosies aan de finish van de Boston marathon." zegt Europees indoorkampioen op de zevenkamp Eelco Sintnicolaas. "Wat een vreselijk nieuws uit Boston", voegt zijn collega Ingmar Vos daar aan toe. "Wat leven er toch gekke mensen in de wereld."

[Serie A] Vidal brengt Juventus dichter bij titel

Juventus heeft zich aardig hersteld van de roemloze uitschakeling door Bayern München in de Champions League. De koploper van de Serie A won in Rome de lastige uitwedstrijd tegen Lazio met 2-0. Arturo Vidal maakte beide goals en bracht Juventus daarmee weer een stap dichter bij de landstitel.

Vidal opende de score in de achtste minuut uit een penalty die was toegekend na een overtreding van Lorik Cana op Mirko Vucinic. Precies twintig minuten later maakte de Chileen er na een goede pass van Vucinic ook 0-2 van. In de tweede helft lieten Miroslav Klose en Libor Kozak grote kansen liggen om Lazio terug in de wedstrijd te brengen.

Juventus neemt door de overwinning een voorsprong van elf punten op nummer twee Napoli, dat zondag met 1-1 gelijkspeelde tegen AC Milan. In Italië staan nog zes speelronden op het programma.


Vidal brengt Juventus dichter bij titel (Foto: Novum)

Beloften sc Heerenveen kampioen

Jong sc Heerenveen is kampioen geworden van de Eredivisie voor beloftenteams. De Friese club is door een 3-2 uitzege maandag bij Jong PSV niet meer te achterhalen. Mark Uth was het middelpunt van de feestvreugde. De Duitse aanvaller maakte alle drie de goals.

Jong Ajax, de laatst overgebleven concurrent van Heerenveen, zette zichzelf buitenspel door thuis met 3-0 van de reserves van FC Utrecht te verliezen. De strijd om het kampioenschap is daardoor op vier speelronden van het einde al beslist.

PEC treft voorbereidingen voor Europa

PEC Zwolle houdt er rekening mee dat volgend seizoen nog wel eens in de Europa League kan worden gespeeld. Dit zal dan bereikt worden via het Fair Play-klassement.

"We staan op dit moment op zes punten van een play-off plaats, gezien de stand op de ranglijst. In theorie kunnen we dat nog halen", schetst technisch directeur Gerard Nijkamp de eerste mogelijkheid om dit seizoen Europees voetbal te halen.

"Waarschijnlijker is het dat we het via het Fair Play-klassement halen. We proberen de spelers en de technische staf er nog niet mee te vermoeien maar op directieniveau moeten we er wel rekening mee houden. Afgelopen maandag hebben we in Zeist informatie gekregen", aldus Nijkamp.

"De eerste drie landen in het Fair Play-klassement van Europa krijgen een extra plaats. Nederland staat nu vijfde maar er zijn signalen dat we bij de eerste drie eindigen. PEC Zwolle staat in het Nederlandse klassement achter Ajax en MVV op de derde plaats. Maar Ajax zal de Champions League in gaan en MVV heeft er als eerstedivisionist geen recht op."

PEC had tot vandaag de tijd om zich in te schrijven voor een mogelijk Europees ticket. "We zijn op alle fronten in beweging, dit komt er dan bij, en vergt extra voorbereiding."

"We hebben in Rini Coolen een goede hoofd opleidingen gevonden en we hopen dat we Arne Slot deze week ook kunnen toevoegen aan de trainers- en scoutingstaf. Verder hebben we onze huurlingen Denny Avdic, Wiljan Pluim en Mateusz Klich aangegeven graag met ze door te willen. Zij zijn ook positief, maar we zijn afhankelijk van de clubs waar ze onder contract staan. Er komt dus nog genoeg op ons af en dat is natuurlijk alleen maar goed."

Lentekriebels, zelfs hier.

Mij is het in ieder geval niet ontgaan. De lente is weer begonnen. Dit seizoen gaat traditiegetrouw van start wanneer Ajax na een wisselvallig seizoen weer bovenaan staat en de eerste stralen van de zon op mijn bolletje stralen. De gele bol, voor wie een amber-alert niet zou misstaan, kietelt de receptoren in welke hersenkwab dan ook en het leven lacht zelfs mij weer toe. Columns gaan doorgaans over zeiken en afgeven, maar ik kan het simpelweg niet. Niet wanneer de zon schijnt.

'Belastingontwijking Oranjes private zaak'

Als leden van het Koninklijk Huis constructies hanteren om belasting te ontwijken, is dat een 'private afweging'. Tegen belastingontduiking wordt streng opgetreden, maar zolang iets niet wettelijk verboden is, mag er gebruik van gemaakt worden.

Staatssecretaris Frans Weekers van Financiën zei dat maandagavond in het tv-programma Pauw en Witteman. Hij reageerde op een bericht dat prinses Margriet en haar echtgenoot Pieter van Vollenhoven al jaren een fiscale constructie gebruiken om de erfbelasting voor hun kinderen en kleinkinderen omlaag te brengen. Dat gebeurt door een groot deel van hun vermogen in een stichting onder te brengen.

De constructie is niet verboden. "De wet geldt voor iedereen", aldus Weekers. Hij wil geen klassenjustitie, maar ook geen 'omgekeerde klassenjustitie'.

Kleine loonsverhoging voor bezorgers PostNL

Postbezorgers van PostNL krijgen dit jaar twee keer een kleine loonsverhoging. Dat is het postbedrijf overeengekomen met de vakbonden BVPP, Abvakabo FNV en CNV Publieke Zaak, zo maakte het maandag bekend.

De cao is geldig voor het huidige jaar. Postbezorgers die al langer dan een jaar bij PostNL werken krijgen per terugwerkende kracht een loonsverhoging van 0,91 procent per 1 januari. Per 1 juli volgt dan nog een verhoging met 0,6 procent. De loonsverhoging van medewerkers die korter dan een jaar bij PostNL werken wordt gekoppeld aan de verhoging van het minimumloon per 1 juli.

"Wij zijn blij met de afspraken over de loonsverhoging", zegt Stoel. In de principeovereenkomst zijn ook afspraken gemaakt over hoe het aantal gewerkte uren wordt bepaald. "De werknemer kan nu steviger in zijn schoenen staan als zijn schatting hoger is dan die van PostNL."


Kleine loonsverhoging voor bezorgers PostNL (Foto: Novum)

Mogelijk laatste seizoen voor Janssen

Theo Janssen sluit niet uit dat hij aan het einde van het lopende seizoen een punt achter zijn actieve voetbalcarrière zet. De middenvelder denkt na over een voortijdig afscheid, meldt Voetbal International.

"Of ik doorga? Dat is nog niet zeker. Van wie dat afhangt? Van mezelf", stelt hij. "Als ik dit seizoen alle wedstrijden speel, dan kom ik op precies hetzelfde aantal wedstrijden als Theo Bos. Althans, dat is me verteld. Dat zijn mooie dingen om over na te denken. Aan de andere kant, ik heb mijn keuze nog niet gemaakt. Ik ben fit, absoluut. Veel mensen vinden dat ik fit genoeg ben en nog lang door kan."

"Op een gegeven moment moet je een keuze maken", stelt de 31-jarige routinier. "Ik merk aan mezelf dat ik geen 34 of 35 jaar ben als ik stop. Voor mij staat het vast dat ik na volgend seizoen sowieso stop, maar aan het einde van dit seizoen gaan we kijken hoe ik me voel en hoe de club erin staat. Ik beslis nu nog niet."

Obama schrijft brief aan Poetin

De Amerikaanse president Barack Obama wil de diplomatieke spanningen met Moskou verminderen. Hij heeft zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin een brief gestuurd met nieuwe voorstellen om samen te werken. Dat hebben Russische regeringsfunctionarissen maandag gezegd.

Obama stuurde zijn nationale veiligheidsadviseur Tom Donilon naar Moskou om de brief persoonlijk aan Poetin te overhandigen. Hoewel Obama zich aan het begin van zijn eerste ambtstermijn had voorgenomen de relatie met Rusland te 'resetten', zijn de betrekkingen alleen maar stroever geworden. Geschillen over de Amerikaanse plannen voor een raketschild, tegengestelde benaderingen van de crisis in Syrië en Amerikaanse zorgen over het optreden van het Kremlin tegen dissidenten waren hier debet aan.

Volgens de Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov heeft Donilon maandag aangegeven dat Washington zich wil richten op samenwerking bij mondiale problemen, zoals gewapende conflicten. Joeri Oesjakov, buitenland-adviseur van Poetin, zei dat de brief van Obama 'erg constructief' is en specifieke voorstellen op het gebied van wapenbeheersing en economische samenwerking bevat. Poetin heeft op zijn beurt de bereidheid uitgesproken om de 'positieve signalen' uit Washington te ondersteunen, zei Oesjakov.

De spanningen rond Noord-Korea zijn ook besproken. Russische persbureaus haalden Oesjakov aan, die zei dat Moskou op dit punt bereid is tot 'actieve samenwerking' met de Amerikanen.

Woordvoerster Caitlin Hayden van de Amerikaanse Nationale Veiligheidsraad liet in een verklaring weten dat de besprekingen die Donilon in Moskou heeft gevoerd 'allesomvattend en constructief' waren. Ze gingen over uiteenlopende bilaterale en mondiale kwesties en dienden als voorbereiding op een ontmeoting van Obama en Poetin tijdens de top van de G8 in juni in Noord-Ierland.

Politie vindt dode aap in groentela

De politie heeft in een woning in Dordrecht een dode aap gevonden in de groentenla van de koelkast. Het dier was onthoofd en was bedoeld voor de consumptie. Dat maakte een woordvoerster van de politie maandagavond bekend.

Agenten waren al een keer in de woning geweest voor een andere melding. Ze hadden iets gezien dat leek op een aap, maar konden dat niet geloven. Ze gingen weg en schreven een verslag. Collega's die het lazen, besloten maandag toch even langs te gaan bij de Afrikaanse familie. Die vertelde dat er inderdaad een dode aap in de groentenla lag, om opgegeten te worden.

Of er een wet is overtreden, is nog niet duidelijk. Het dier heeft geen kop meer en daardoor is het lastig na te gaan of het een beschermde soort is. Een specialist van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit onderzoekt de zaak.

Politie vindt dode aap in koelkast
Politie vindt dode aap in koelkast (Foto: ANP)

Rafael van der Vaart wil geen kinderen meer

Rafael van der Vaart heeft geen behoefte aan meer kinderen. De voetballer, die sinds kort een relatie heeft met Sabia Boulahrouz, heeft een zoon met zijn ex Sylvie. Sabia werd onlangs gespot bij een gynaecoloog, maar volgens Rafael is er geen sprake van gezinsuitbreiding.

"Nee, ik ben erg blij met Damian", antwoordt hij aan de Duitse televisiezender RTL op de vraag of hij meer kinderen wil. "Hij houdt van voetbal en heeft vier keer gescoord het afgelopen weekeinde. We zijn erg trots."

Van der Vaart vertelt dat zijn relatie met Sylvie nog steeds goed is. Zijn ex vierde zaterdag haar 35e verjaardag en Rafael heeft haar gefeliciteerd. "Natuurlijk, we hebben een kind samen. Er is absoluut geen probleem."

Sylvie en Rafael maakten begin januari bekend te gaan scheiden. Vorige week bleek dat Rafael zijn oog heeft laten vallen op Sylvies vriendin Sabia. Sylvie heeft naar verluidt een nieuwe liefde gevonden in een zakenman uit Parijs.

Rellen na verkiezingen Venezuela

Troepen van de Nationale Garde van Venezuela hebben maandag traangas en plastic kogels afgeschoten om studenten te verspreiden die in de hoofdstad Caracas protesteerden tegen de uitslag van de presidentsverkiezingen. De demonstranten bekogelden de soldaten met stenen.

De studenten probeerden op te trekken naar het westen van de stad, waar de meeste regeringsgebouwen staan en waar waarnemend president Nicolas Maduro op het punt stond te worden uitgeroepen tot winnaar van de verkiezingen en opvolger van de in maart overleden Hugo Chavez. Inwoners van de stad uitten hun ongenoegen over de uitslag door op potten en pannen te slaan.

Maduro versloeg oppositiekandidaat Henrique Capriles met miniem verschil. Capriles wil dat de stemmen opnieuw worden geteld.


Rellen na verkiezingen Venezuela (Foto: Novum)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.