Opiumproductie Afghanistan stijgt opnieuw

De teelt van papaver in Afghanistan neemt voor het derde jaar op rij toe en stevent af op een record. Dat hebben de Verenigde Naties gezegd in een rapport dat maandag werd gepubliceerd. Vooral in het zuiden van Afganistan wordt steeds meer papaver, de grondstof voor opium, verbouwd.

Met name in gebieden waar de buitenlandse strijdkrachten inmiddels zijn vertrokken of waar een begin is gemaakt met hun terugtrekking is de papaverteelt toegenomen. Uit het VN-rapport wordt duidelijk dat er weinig succes is geboekt bij pogingen de boeren af te houden van de papaverteelt. Steeds meer Afghanen begeven zich op de zwarte markt nu de echte economie krimpt.

Het daadwerkelijke productiecijfer voor 2013 is nog niet bekend, maar de verwachting is dat dat boven de 154 duizend hectare van 2012 en de 131 duizend hectare van 2011 zal uitkomen.

De productie wordt vooral opgedreven door de recordbedragen die voor opium worden neergeteld. Werd in 2010 nog 60 tot 85 dollar voor een kilo opium betaald, in 2011 was dat al opgelopen tot driehonderd dollar. Dit jaar schommelt de kiloprijs tussen de 160 en tweehonderd dollar. Waarom de prijs zo hoog is, is volgens de VN onverklaarbaar.

Vorig jaar voorzag Afghanistan voor 75 procent in de wereldwijde vraag naar opium. Dit jaar kan dat oplopen tot negentig procent. Het Westen neemt aan dat vooral lokale machthebbers en criminele bendes en in mindere mate de Taliban profiteren van de opiumhandel.