FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 25 maart 2013

'Chelsea hikt tegen transfer Bony aan'

Chelsea-eigenaar Roman Abramovich bemoeit zich met de transfer van Wilfried Bony naar West Ham United, nu meerdere Engelse topclubs hem graag willen hebben.

Naast West Ham zijn ook Liverpool, Newcastle United, Arsenal, Chelsea, Stoke City en Everton geïnteresseerd in de diensten van de Ivoriaanse topschutter, althans zo meldt Voetbal International. Volgens het blad is Bony vandaag in Londen voor onderhandelingen met The Hammers, maar wil Abramovich graag een eerste optie tot koop bedingen.

De steenrijke eigenaar van Chelsea onderhoudt een goede band met Vitesse-eigenaar Merab Jordania. Daardoor lijkt het aannemelijk dat het tweetal tot een vergelijk komt over een dergelijke constructie. In dat geval zou Bony bij een succesvol dienstverband in Engeland meteen door Chelsea overgenomen kunnen worden.

West Ham heeft naar verluidt vijftien miljoen euro over voor Bony, die nog een contract tot medio 2015 heeft bij Vitesse. De spits maakte zich geliefd bij veel Europese clubs door tot dusver 26 keer te scoren in de Eredivisie dit seizoen. Chelsea wil voorkomen dat de competitietopscorer straks in handen valt van een andere Engelse topclub.

Nintendo versoepelt eisen voor indie-ontwikkelaars

Nintendo heeft sinds kort enkele harde eisen die het stelde aan developers van games voor Nintendo's eShop laten vallen. De harde eis dat een developer een fysiek kantoor moet hebben is nu verleden tijd.

Dat laat de business development manager van Nintendo's eShop, Dan Adelman, aan Gamasutra weten. De eis was in eerste instantie bedoeld om dev kits en vertrouwelijke informatie veilig te bewaren. "More and more people are working from home, and we recognize that developers are forming virtual teams around the world", vertelt Adelman. Daarom was het volgens hem nodig om de regels te versoepelen. Zo blijft het platform toegankelijk voor indies.

Ook heeft Nintendo de harde eis laten vallen dat developers pas uitbetaald krijgen op het moment dat hun game meer dan zesduizend stuks verkoopt. Die regel was in eerste instantie verzonnen om de kwaliteit van de games te waarborgen, omdat developers meer hun best zouden doen om die zesduizend stuks te halen, maar in de praktijk bleek het vooral een straf voor games die wel goed waren, maar gewoon weinig publiek wisten te trekken.

Een van de eisen die Nintendo nog wel blijft handhaven, is de eis dat je als developer wel wat aantoonbare ervaring als game-developer moet hebben. Ook moet je als bedrijf ingeschreven staan. Deze zijn echter een stuk makkelijker te overkomen als indie-developer.

Murray klopt Dimitrov in Miami

Andy Murray heeft zich ten koste van Grigor Dimitrov geplaatst voor de vierde ronde van het masterstoernooi in Miami. De als tweede geplaatste Schot kwam in de eerste set terug van een achterstand en daardoor knakte Dimitrov mentaal: 7-6 (3) en 6-3.

Eerder al hadden nog drie geplaatste spelers de laatste zestien bereikt. Richard Gasquet (8) klopte Mikhail Youzhny (28) met 6-3, 6-4, Niciolas Almagro (10) riep de Belg David Goffin met dezelfde cijfers een halt toe. Andreas Seppi (16) had drie sets nodig om Thomaz Bellucci te verslaan: 7-5, 4-6 en 6-2.

Bij de vrouwen bereikte titelverdedigster Agnieszka Radwanska met de nodige moeite de kwartfinale. De als vierde geplaatste Poolse werd de eerste set overklast door Sloane Stephens (16). De Amerikaanse kon haar niveau echter niet vasthouden en Radwanska liep uit naar een 4-6, 6-2 en 6-0 zege.

Herstart Belgische kerncentrales uitgesteld

De Belgische kerncentrales Doel 3 en Tihange 2 worden later opgestart dan aanvankelijk de bedoeling was. De twee reactoren liggen sinds de zomer van 2012 stil nadat bij een routinecontrole scheurtjes waren gevonden in het reactorvat.

Tihange 2, zo'n 40 kilometer ten zuidwesten van Maastricht, wordt niet voor eind april weer in gebruik genomen. De Belgische regering en het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle moeten eerst het licht op groen zetten. Doel 3 bij Antwerpen blijft langer dicht. De veiligheidstests zijn vermoedelijk eind april afgerond en moeten daarna doorgestuurd worden naar de autoriteiten.

De vertraging is een tegenvaller voor uitbater GDF Suez. Aanvankelijk was het de bedoeling beide centrales begin dit jaar al weer ingeschakeld te hebben.

Snooki laat zoontje dopen

Snooki en haar verloofde Jionni LaValle hebben hun zoon Lorenzo laten dopen. "Lorenzo is eindelijk gedoopt", twitterde de realityster. "Hij heeft het geweldig gedaan. Ik ben een trotse moeder."

De 25-jarige Snooki, die na de bevalling eind augustus bijna twintig kilo afviel, gaf na de doop een feestje. Ook Jersey Shore-collega JWoww en haar verloofde Roger Mathews waren van de partij.

Een paar dagen voor de doop liet de realityster haar geverfde rode haar weer zwart maken door stylist Bradley Moreland. "Ze vond het weer tijd voor verandering", zei Moreland tegen het Amerikaanse blad Us Weekly. Volgens de stylist wilde Snooki een look die 'minder werk' is. Rood haar moet vaker bijgekleurd worden.

Dijsselbloem: geen spijt van opmerkingen

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) heeft geen spijt van zijn uitlatingen over de redding van Cyprus. Dijsselbloem kreeg maandag veel kritiek over zich heen nadat hij had gezegd dat bij toekomstige reddingsoperaties van landen en banken de belastingbetaler zoveel mogelijk moet worden ontzien.

"Ik sta voor die beleidslijn", zei Dijsselbloem maandagavond in Pauw en Witteman. "Dat vindt de financiële wereld niet altijd even fijn om te horen." De internationale beurzen daalden maandag direct na de uitlatingen van Dijsselbloem. Dit bewijst volgens hem dat de 'trauma's van eurocrisis zo vers zijn dat je dit soort reacties krijgt'.

Hij ontkende wel dat hij de aanpak van Cyprus als blauwdruk had aangeduid. "Ik heb vandaag pas geleerd wat het Engelse woord voor blauwdruk is."

Dijsselbloem benadrukte dat de rekening voortaan niet naar de belastingbetaler moet gaan, maar naar degenen die risico's hebben genomen. Cyprus was wel een heel uitzonderlijk geval, herhaalde hij.

Brazilië nipt gelijk tegen Russen

Brazilië heeft maandag een oefenduel tegen Rusland maar nipt gelijkgespeeld. Op Stamford Bridge, de Londense thuisbasis van Chelsea, werd het dankzij een late gelijkmaker van Fred 1-1. Victor Fayzulin had in de 73e minuut de Russen op voorsprong gezet.

Rusland deed in de Engelse kou nauwelijks onder voor Brazilië en de beste kansen voor rust waren dan ook niet voor de Goddelijke Kanaries. Ook na rust waren er goede kansen voor de Russen. Fayzulin schoot uiteindelijk van dichtbij raak. De achterstand zorgde voor meer dadendrang bij Brazilië. uiteindelijk tikte Fred in de laatste minuut de 1-1 binnen op aangeven van invaller Hulk.

Marsrover na computerproblemen weer actief

De Marsrover Curiosity wijdt zich weer aan zijn taken nadat hij door computerproblemen vorige maand stil was komen te staan. De problemen zijn verholpen en in het weekeinde startte de rover zijn ingebouwde laboratorium weer op.

Curiosity zal zich deze week weer op zijn wetenschappelijke werk storten, maar neemt daarna weer een korte pauze - deze keer gepland, zei ruimtevaartorganisatie NASA. De zon blokkeert na deze week het communicatieverkeer tussen de aarde en Mars.

De Marsrover is op zoek naar aanwijzingen dat Mars ooit over de juiste omstandigheden beschikte om de ontwikkeling van leven mogelijk te maken.

Of Curiosity op Windows 8 draait is niet bekend.

Serena Williams knokt zich langs Cibulkova

Serena Williams heeft zich maandag geplaatst voor de kwartfinale van het WTA-toernooi in Miami. De nummer één van de wereld knokte zich tegen Dominika Cibulkova (19) terug van een set en een break achter. Uiteindelijk won ze de partij met 2-6, 6-4 en 6-2. Williams neemt het in haar volgende partij op tegen de Chinese Na Li (5).

Li was eerder op de dag te sterk voor Garbine Muguruza. De Spaanse, met een wildcard toegelaten in Miami, kon het de verliezend finaliste van de Australian Open een set lang moeilijk maken: 7-6 (6) en 6-2. Ook Kirsten Flipkens staat bij de laatste acht. De als dertigste geplaatste Belgische won pas na twee uur en zeventien minuten van de Kroatische Alja Tomljanovic: 6-7 (6), 6-4 en 6-3.


Serena Williams knokt zich langs Cibulkova (Foto: Novum)

Jong Oranje neemt laat afstand van tien Noren

Jong Oranje heeft maandag de oefeninterland tegen de leeftijdsgenoten uit Noorwegen met 4-1 gewonnen. De ploeg van bondscoach Cor Pot maakte het verschil in het laatste kwartier, onder meer door twee treffers van Georginio Wijnaldum.

De Noren speelden liefst 80 minuten met tien man, nadat Brede Moe al vroeg in de wedstrijd met rood uit het veld was gestuurd. De verdediger duwde de doorgebroken Yanic Wildschut onderuit. Met een speler minder kwam Noorwegen na 50 minuten toch op voorsprong, door Flamur Kastrati.

Feyenoorder Harmeet Singh liet kort daarna een grote kans liggen om de score te verdubbelen. Singh zag hoe zijn strafschop werd gekeerd door doelman Jeroen Zoet. Via Lerin Duarte en de invallers Wijnaldum en Danny Hoesen trok Jong Oranje vervolgens alsnog de zege naar zich toe.

Ontwikkelingssamenwerking moet anders

Uit de categorie Open Deuren: ontwikkelingssamenwerking via de klassieke hulpkanalen is niet meer van deze tijd en zou plaats moeten maken voor een meer pragmatische aanpak. Dat concludeert de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV), die hierover advies uitbrengt aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Volgens de AIV zorgt de 'toegenomen complexiteit van internationale vraagstukken' er voor dat de 'mythe van de stuurbaarheid nu echt ten einde is'. Ontwikkelingssamenwerking zou veel flexibeler en pragmatischer georganiseerd moeten worden.

Dit kan het beste in de landen zelf gebeuren. Een deskundig netwerk van Nederlandse ambassades is daarvoor onontbeerlijk. Bezuinigingen op dit netwerk zijn onwenselijk, aldus de AIV.

Gazelle roept accu's terug

Gazelle roept duizenden accu's van elektrische fietsen terug. De accu's kunnen kortsluiting veroorzaken, laat de fietsenfabrikant maandag weten.

De kortsluiting ontstaat door roest. Dit heeft zich vooralsnog drie keer voorgedaan. Het gaat om in Japan geproduceerde accu's van twee series met productienummers die beginnen met 20 en 29.

Gazelle heeft alle dealers op de hoogte gesteld van de terugroepactie. De fietsenfabrikant uit Dieren heeft gevraagd of de verkopers de namen en contactgegevens hebben van mensen die de elektrische fietsen de afgelopen tijd hebben gekocht. Zij kunnen hun accu dan kosteloos laten omwisselen.

Hugh Hefner had seks met meer dan duizend vrouwen

Hugh Hefner weet niet precies met hoeveel vrouwen hij het bed heeft gedeeld. "Hoe zou ik dat in godsnaam moeten weten?" Zegt de Playboybaas in mannenblad Esquire. "Het zijn er sowieso meer dan duizend."

De 86-jarige Hefner, die op oudejaarsavond eeuwige trouw beloofde aan Crystal Harris, was voor Harris al twee keer getrouwd. "In bepaalde periodes van mijn leven, toen ik getrouwd was, ging ik nooit vreemd", vertelt hij. "Maar als ik vrijgezel was, haalde ik de verloren schade in."

Volgens Hefner kwam de 26-jarige Harris, die al eerder met de Playboybaas zou trouwen maar toen de benen nam, precies op het juiste moment. "Ik voel me gezegend dat ik haar op dit moment in mijn leven heb gevonden. Ik heb het beste voor het laatst bewaard."

Script tv-serie Breaking Bad gestolen

Acteur Bryan Cranston is bestolen. Een dief brak begin deze maand zijn auto in en nam een iPad en een script van de serie Breaking Bad mee. Cranston speelt een van de hoofdrollen in de tv-serie, waarvan de laatste afleveringen vanaf de zomer worden uitgezonden in de Verenigde Staten.

Zaterdag is een man opgepakt voor inbraak, meldt het lokale tv-station KOAT-TV. Het script is echter nog niet terecht. Na de diefstal nam iemand contact op met een van Cranstons medewerkers. De informant vertelde over een gesprek in een bar, waarbij een man opschepte over hoe hij had ingebroken in een auto en een script van Breaking Bad had gejat.

Brazilië bant Amazone-vlees uit supermarkt

Braziliaanse supermarkten willen niet langer vlees aan de man brengen dat afkomstig is van vee dat gehouden wordt in gebieden in het Amazonewoud waar illegale houtkap plaatsvindt. Dat heeft de Braziliaanse Vereniging van Supermarkten maandag gezegd.

Een groot deel van het Amazonegebied ligt in Brazilië. De autoriteiten proberen daar ontbossing te voorkomen, die ertoe heeft geleid dat grote delen van het gebied zijn veranderd in weidegronden of sojaplantages.

VS trainen Syrische strijders in Jordanië

De Verenigde Staten trainen in Jordanië seculiere Syriërs die de strijd willen aangaan met de troepen van de Syrische president Bashar Assad. De trainingen vinden al enkele maanden plaats. Dat hebben bronnen van binnen en buiten de VS gezegd.

De VS zouden met de training van seculiere strijders de invloed van islamitische radicalen in de Syrische burgeroorlog willen beperken. De trainingen zouden onder leiding staan van de Amerikaanse inlichtingendiensten. Ook Groot-Brittannië en Frankrijk zijn volgens de bronnen bij dit project betrokken.

De trainingen zouden zich met name toespitsten op Syriërs die in het verleden in de Syrische krijgsmacht hebben gediend en afkomstig zijn uit het soennitische bevolkingsdeel en uit bedoeïenenstammen.

De getrainde strijders maken geen deel uit van het Vrije Syrische Leger, aldus de bronnen, omdat Washington vreest dat deze troepenmacht steeds meer onder invloed van Al-Qaida en andere extremistische organisaties is komen te staan.

Game of Thrones (Seizoen 2)

Game of Thrones is terecht één van de populairste series van dit moment. Hoewel dit tweede seizoen misschien niet net zo goed is als het eerste seizoen, is dat geenszins een slecht teken omdat het kwaliteitsverschil miniem is. De klasse druipt van de serie af: het is de volledige 542 minuten genieten van machtswellustelingen en alle intriges die daarbij om de hoek komen kijken, de cast is fantastisch en de aankleding van de serie is van het hoogst vertoonde niveau. Op deze Blu-Ray zijn tevens extra’s te vinden die het volgen van de vele verschillende personages en verhaallijnen vereenvoudigt en is het beeld en geluid van het hoogste niveau. Een absolute aanrader dus. Laat seizoen drie maar komen!

Dragon's Crown komt naar Amerika

Dragon's Crown komt deze zomer naar PlayStation 3 en PlayStation Vita in Amerika. Dit is vandaag bekendgemaakt door de ontwikkelaar en de uitgever van het spel. De game is een '2D hack-and-slash/beat 'm up-game'.

In het spel kunnen spelers kiezen uit één van de zes aanwezige klassen die het spel te bieden heeft. Met drie andere spelers kun je dan op zoek gaan naar de schatten die in het spel verborgen zitten. Volgens geruchten komt de game dit najaar naar Europa maar dit is helaas nog niet bevestigd.

Dragon's Crown

Dijsselbloem communiceert niet zo duidelijk

Het CDA maakt zich zorgen over de communicatie door minister van Financiën en Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem over het reddingsplan voor Cyprus. Die communicatie is 'weinig gelukkig', zei CDA-Kamerlid Eddy van Hijum maandag over de commotie die ontstond nadat Dijsselbloem interviews had gegeven aan persbureau Reuters en de Financial Times.

Dijsselbloem noemde eerst het pakket reddingsmaatregelen voor Cyprus een blauwdruk voor andere noodlijdende eurolanden, maar kort daarna vond hij toch maar van niet.

"Je moet uiterst zorgvuldig zijn. Veel banken zijn nog kwetsbaar en uitspraken kunnen consequenties hebben", zegt Van Hijum. Ook vorige week ontstond er volgens hem onrust door de communicatie over het eerste reddingsplan voor Cyprus. "Dat is zorgwekkend. Zorgvuldigheid is ongelooflijk belangrijk; het gaat om het vertrouwen van de financiële markten."

Zorgen over communicatie Dijsselbloem
Dijsselbloem communiceert niet zo duidelijk (Foto: ANP)

Cijntje over Veendam: "Ik was klaar met de gang van zaken"

Eerder vandaag werd bekend dat ons land weer een betaald voetbal-organisatie armer is. sc Veendam vroeg eerder vandaag faillissement aan. Aanvoerder Angelo Cijntje stelt in De Telegraaf dat het een keer op moest houden.

"Ik was ook wel klaar met de gang van zaken", liet hij in een korte reactie weten. "Iedere keer werd beterschap beloofd, iedere keer lukte het dan niet. Ik zou niet weten waar al dat geld naartoe is. In ieder geval niet opgemaakt aan dure spelers of de faciliteiten rondom de club."

In het seizoen 2009/2010 hingen ook al donkere wolken boven de club. Zo werd de ploeg op 12 mei 2010 ook al eens failliet verklaard, maar werd dit op 4 juni van datzelfde jaar weer ongedaan gemaakt. Jans Norder en Henk-Jan Hoekman zorgden destijds voor de nodige financiële impulsen, maar drie jaar later is het doek alsnog gevallen.

Religieus geweld Birma reden voor maatregelen

De regering van Birma heeft 'uiterste inspanningen' beloofd om raciaal en religieus getint geweld een halt toe te roepen. In een maandagavond via de staatstelevisie verspreide verklaring waarschuwt de regering dat het geweld tussen boeddhisten en moslims de democratische hervormingen in het land in gevaar kan brengen.

President Thein Sein kondigde vrijdag de noodtoestand af in de stad Meikthila, waar gewelddadige onlusten tussen boeddhisten en moslims aan zeker 32 mensen het leven hebben gekost en meer dan twaalfduizend moslims uit hun huizen verdreven zijn. Desondanks hield het geweld aan en verspreidde het zich zelfs naar andere steden.

"Wij dringen er bij de bevolking op aan religieuze uitersten en geweld die de democratische hervormingen en ontwikkelingen in gevaar kunnen brengen te vermijden", luidde de verklaring.

Maandag bereikte het tegen moslims gerichte geweld de hoofdstad Naypyitaw. Meutes boeddhisten trokken in het weekend een spoor van vernielingen in islamitische wijken. Moskeeën en tientallen huizen gingen in vlammen op.

In Meikthila, een stad met honderdduizend inwoners van wie ongeveer dertig procent islamitisch, leken vooral moslims het slachtoffer te zijn van het geweld. In de afgelopen week werden minstens vijf moskeeën in brand gestoken en de meeste huizen en winkels die aan vlammen ten prooi vielen waren eigendom van moslims. Zeker 35 personen werden op verdenking van brandstichting aangehouden, maar inwoners en activisten zeggen dat de politie weinig heeft gedaan om relschoppers tegen te houden of te traag heeft ingegrepen.

De toename van het sektarische geweld werpt een schaduw over de regering van Thein Sein, die sinds twee jaar bezig is democratische hervormingen door te voeren, na een halve eeuw militaire dictatuur.

Vorig jaar werd het westen van Birma ook al getroffen door geweld tussen boeddhistische Rakhines en islamitische Rohingya's, waardoor honderden mensen om het leven kwamen en honderdduizend uit hun huizen werden verdreven. Maar het nieuwe geweld geeft aan dat de spanningen tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Birma niet slechts beperkt zijn tussen Rakhines en Rohingya's, zegt Jim Della-Giacoma van de International Crisis Group. "Birma is een land met tientallen breuklijnen en grieven waar in de autoritaire jaren luchtigjes overheen werd gestapt en die wij nu pas beginnen te zien en te begrijpen. Het is een paradox van overgangen, dat grotere vrijheid dit soort lokale conflicten weer de kop op laat steken."

Ongeveer een derde van de zestig miljoen inwoners van Birma behoort tot etnische minderheden. Het merendeel van deze groepen heeft in het verleden voor autonomie gevochten. Moslims vormen ongeveer vier procent van de bevolking.


Religieus geweld Birma reden voor maatregelen (Foto: Novum)

Giro 555 open voor Syrië

De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben giro 555 geopend voor noodhulp aan de slachtoffers van de burgeroorlog in Syrië. Dat heeft het samenwerkingsverband van Nederlandse hulporganisaties maandagavond bekendgemaakt.

Volgens de SHO zijn steeds meer Syriërs direct afhankelijk van hulp. Het totale aantal slachtoffers bedraagt vier miljoen mensen. De burgeroorlog zou inmiddels al zo'n zeventigduizend levens hebben geëist. Twee miljoen mensen zijn in het land zelf op de vlucht, anderen worden opgevangen over de grens. Zij hebben direct medicijnen, voedsel, drinkwater en kleding nodig, maar de hulporganisaties kampen met een groot geldgebrek, aldus de SHO.

De situatie in Syrië is volgens SHO-actievoorzitter Jan Bouke Wijbrandi uiterst complex. "Het is moeilijk, gevaarlijk en in delen van Syrië soms zelfs onmogelijk om slachtoffers te bereiken. We doen wat we kunnen. We mogen deze mensen niet aan hun lot overlaten. Elke dag komen er meer vluchtelingen bij. Het is onze morele plicht om hen te helpen."

De VARA en de EO zenden volgende week maandag een speciaal televisieprogramma over Syrië uit waarin wordt opgeroepen geld te doneren. Het programma is van 20.15 uur tot 21.50 uur te zien op Nederland2 en wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw en Tijs van den Brink. Tijdens de nationale actie zijn verder in heel Nederland advertenties en radio- en televisiespots te zien en te horen.

Gadhafi's vinden onderdak in Oman

De weduwe van de vroegere Libische leider Moammar Gadhafi en andere leden van zijn familie hebben asiel gekregen in Oman. Dat heeft de Libische oud-minister van buitenlandse zaken Mohamed Abdelaziz maandag gezegd.

De weduwe van Gadhafi, Safiya, drie van haar kinderen en een aantal kleinkinderen verbleven in Algerije, maar zouden daar vorig jaar zijn vertrokken.

Of Libië om uitlevering van de familieleden zal vragen, is nog onbekend.

Dijsselbloem: redding Cyprus geen blauwdruk

De redding van Cyprus is geen blauwdruk voor het oplossen van andere landen die in financiële problemen verkeren. Dat liet voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem maandag in een verklaring weten, nadat opmerkingen die hij eerder op de dag had gemaakt voor opschudding hadden gezorgd.

Persbureau Reuters tekende maandagmiddag uit de mond van Dijsselbloem op dat volgende reddingsoperaties niet met publieke maar met private middelen bekostigd moeten worden. Hiermee bedoelde hij niet dat de hulp aan Cyprus een blauwdruk is voor de toekomst, haastte hij zich later op de dag te zeggen.

"Cyprus is een specifiek geval met buitengewone uitdagingen die om een oplossing vroegen die we gisteren overeen zijn gekomen", liet Dijsselbloem weten. "Macro-economische aanpassingsprogramma's zijn maatwerk voor de situatie waarin een betreffend land zich bevindt en er zijn geen modellen of blauwdrukken die daarvoor worden gebruikt."

De beurzen reageerden echter direct op de eerdere uitlatingen, die volgens de woordvoerder van Dijsselbloem 'uit de context waren gehaald'. De Europese beurzen sloten in maandag het rood.

Helen Mirren hekelt recensenten

Helen Mirren kan zich flink opwinden over filmrecensenten. "Wat weten zij nou helemaal?", zei de Britse actrice zondagavond bij de Empire Film Awards. "Mensen buiten onze industrie hebben geen idee wat wij doen om films te maken. Daarom word ik altijd zo kwaad op filmcritici," aldus Mirren.

De 67-jarige actrice kreeg de Empire Legend Award voor haar hele oeuvre. Ze vertelde niet alle aspecten van haar vak even leuk te vinden. "Je moet om vier uur opstaan en werken in de kou en soms in de regen, het kan echt vreselijk zijn."

Niet alleen recensenten kregen ervan langs. Mirren deelde ook Sam Mendes een sneer uit. Hij werd verkozen tot beste regisseur voor zijn Bondfilm Skyfall, die ook werd benoemd tot beste Britse film. Daarnaast kreeg Mendes een Inspiration Award. "Ik wil niet onnodig uithalen naar Sam Mendes, maar toen hij sprak over zijn inspiraties, noemde hij geen enkele vrouw", klaagde Mirren.

De actrice benadrukte dat het niet om Mendes persoonlijk ging, maar het jammer te vinden dat er zo weinig vrouwelijke filmmakers zijn. "Ik hoop dat over vijf jaar, als weer een filmmaker van het kaliber Sam Mendes een prijs krijgt, hij of zij een paar vrouwennamen opnoemt."

Mirren memoreerde aan haar eerste schreden in het filmvak. "Het leek wel of ik een kleedkamer van een voetbalvereniging binnenliep", vertelt de actrice, die in 1967 haar eerste film maakte. "Het was echt een mannenwereld, maar gelukkig is dat wel aan het veranderen."


Helen Mirren hekelt recensenten (Foto: Novum)

Watson:" Schors Vettel voor één race"

Als het aan oud Formule 1-coureur John Watson ligt, dan wordt Sebastian Vettel door Red Bull Racing voor één wedstrijd geschorst. Dit na aanleiding van het negeren van een teamorder tijdens de Grand Prix van Maleisië.

De drievoudig wereldkampioen besloot dertien ronden voor het einde van de race zijn teamgenoot Mark Webber voorbij te gaan, terwijl hij van het team te horen heeft gekregen om er niet voorbij te gaan, en om voor zijn banden te sparen.

"De enige goede manier om Vettel tot de orde te roepen is om hem een race toe te laten kijken. Bij een willekeurig ander team zou de coureur geschorst worden of misschien zelfs ontslagen. Als Christian Horner nu niet duidelijk laat merken wie er de baas is in het team, is hij niet de teambaas die hij zou moeten zijn," aldus Watson

Een straf in de vorm van een boete heeft geen zin volgens Watson. "Een financiële sanctie zou geen zin hebben in het geval van Vettel, de enige straf die echt effect zou hebben is om hem als team voor een race te schorsen."

Vier speciale edities voor Assassin's Creed 4

Ubisoft heeft aangekondigd dat Assassin's Creed 4 maar liefst vier special editions krijgt. Naast de normale editie kun je ook kiezen voor de special edition, skull edition, buccaneer edition en de black chest edition. Wat kies jij?

Hieronder zullen we kort beschrijven wat het verschil is tussen de verschillende versies.

Special Edition
De special edition lijkt de gewone versie van de game met enkel wat gratis DLC. 

Skull Edition
Kies je voor deze versie dan krijg je een metalen hoes, een artbook, de soundtrack op disc en twee lithographs. Uiteraard zit ook hier de eerder genoemde DLC bij.

Buccaneer Edition
De Buccaneer-versie heeft alles wat de Skull-versie heeft, maar dan inclusief beeldje en alles is verpakt in een speciale doos. De metalen hoes lijkt hier niet bij te zitten.

Black Chest Edition
De zwarte kist is de topper onder de special editions voor Assassin's Creed 4 met een enorme figurine en alle eerder genoemde bonussen uit de andere versies. 

Tot slot heeft Ubisoft nog een nieuwe trailer voor ons waarin we de eerste gameplaybeelden te zien krijgen. Bekijk hem zelf maar eens en laat ons weten wat je ervan vindt!

Somalische Denen veroordeeld wegens terrorisme

Twee Deense broers van Somalische afkomst zijn maandag tot gevangenisstraffen veroordeeld wegens de deelname van de oudste broer aan een trainingskamp van de islamitische terreurgroep Al-Shabab in Somalië.

De oudste broer, van 24, kreeg van de rechtbank in Aarhus zes jaar gevangenis opgelegd. Zijn broer van 19 kreeg drie jaar omdat hij de oudere had geholpen bij het verkrijgen van de benodigde reisdocumenten.

De twee broers zijn de eerste verdachten die in Denemarken zijn veroordeeld onder een nieuwe wet die het ondergaan van training door een terroristische groep verbiedt. Zij hebben onmiddellijk beroep aangetekend, meldt het Deense persbureau Ritzau.

Hoofd Britse geheime dienst MI5 stapt op

M, de baas van de Britse binnenlandse geheime dienst MI5 stapt aan het einde van de maand op. Zijn contract loopt dan ten einde. Na 33 jaar voor de geheime dienst te hebben gewerkt 'gaat hij verder', zei minister van binnenlandse zaken Theresa May maandag.

Jonathan Evans staat sinds 2007 aan het hoofd van MI5. In die tijd heeft hij een 'onschatbare bijdrage aan de openbare en nationale veiligheid' geleverd, aldus May. Het waren 'uitdagende tijden', vervolgde de minister, met de nasleep van de terreuraanslagen in Londen in 2005 en de Olympische Spelen in de Britse hoofdstad vorig jaar.

Woods wint en staat weer eerste

Tiger Woods heeft maandag voor de achtste keer de Arnold Palmer Invitational gewonnen. Hij gaf zijn voorsprong in de zondag vanwege slecht weer onderbroken slotronde niet meer uit handen. Met een ronde van zeventig slagen hield hij twee slagen voorsprong op de Engelsman Justin Rose: min 13 om min 11.

Voor Woods is het de achtste keer in zijn carrière dat hij de Arnold Palmer Invitational wint. Daarmee evenaart hij een oud record van Sam Snead. Die won als enige andere een evenement acht keer. Voor Woods is het zijn 77e toernooizege.

Met de zege bewijst Woods bovendien dat hij twee weken voor de Masters, de eerste major van het golfseizoen, in topvorm is. De Amerikaan lost Rory McIlroy af als leider van de wereldranglijst


Tiger Woods wint en staat weer eerste (Foto: Novum)

Verlinden mist Swim Cup vanwege blessure

Joeri Verlinden moet volgende maand de Swim Cup in Eindhoven aan zich voorbij laten gaan. De specialist op de vlinderslag kampt met een schouderblessure. Met het oog op de wereldtitelstrijd deze zomer in Barcelona wil Verlinden geen risico nemen.

De wedstrijd in Eindhoven geldt als kwalificatiemoment voor de WK, maar Verlinden is hiervoor al geplaatst. Hij heeft al enige tijd last van de schouder. "Bij de wedstrijden in Leeds heeft het ernstige vormen aangenomen. Er is geen schade te zien, maar het is voor hem beter de schouder niet te belasten zolang hij pijn blijft houden", aldus zijn coach Martin Truijens.

Grand Prix Brazilië waarschijnlijk naar Rio de Janeiro

Als het aan Bernie Ecclestone ligt dan verhuist de Grand Prix van Brazilië van Sao Paulo naar Rio de Janeiro. De 82-jarige Brit heeft onlangs met de Burgemeester van Rio gesproken over het dit plan. 

Ecclestone is ontevreden over huidige accomodatie van het Interlagos circuit. "Ik ben al heel lang niet tevreden over Sao Paulo. Het circuit is fantastisch, maar de faciliteiten hebben een flinke opknapbeurt nodig."

Volgens de Formule 1-baas kan er in 2016 weer een Grand Prix gehouden worden in Rio. Alleen is dan de vraag of het verstandig is om in het zelfde jaar als de Olympische zomerspelen een Grand Prix te organiseren. "Ik weet dat Londen het al druk genoeg had met alleen de Olympische Spelen."

In Rio de Janeiro zijn al eerder Grands Prix verreden. in 1978 en van 1981 tot en met 1989 werd er gereden op Jacarepagua, echter dat circuit is vorig jaar gesloopt om ruimte te creeren voor de Olympische Spelen van 2016.

[Video] Topgolfer schiet bal uit boom

Soms kom je als golfer in benarde posities terecht met je bal. Zo kan je bal in het water belanden, of vind je hem terug in een bunker. Topgolfer Sergio Garcia kreeg het echter voor elkaar om zijn bal bij het Arnold Palmer Invitational in een boom te krijgen.

In plaats van een slag verlies te nemen en gewoon vanaf de grond verder te spelen besloot de Spanjaard in de boom te klimmen en de bal achterwaarts en met één arm eruit te slaan. Veel had Garcia er echter niet aan; hij trok zich na de derde ronde terug.


Sergio Garcia klimt in de boom en schiet de bal uit de boom. (Bron: YouTube)

Alonso: "Wij zijn het hechtste team"

Fernando Alonso viel al na één ronde uit tijdens de Grand Prix van Maleisië. Hij vindt het jammer dat hij hierdoor de strijd tussen Sebastian Vettel en Mark Webber heeft moeten missen. De gespannen relatie tussen Vettel en Webber kwam afgelopen race verder on druk te staan.

"Het is verrassend", vertelde Alonso, "want het is altijd het meest legale team; het team dat altijd alles goed doet en nooit fouten maakt. Maar vandaag kwam de waarheid naar boven. Zoiets gebeurt niet bij Ferrari; wij zijn het hechtste team. Ze (Red Bull, red.) zeggen dat ze het zijn, maar zoals je kunt zien zijn ze dat niet."

Alonso kwam in de eerste ronde in contact met Vettel, waardoor de voorvleugel van de Spanjaard gedeeltelijk afbrak. "Hij stond praktisch stil halverwege de bocht. Hij reed op z'n minst 10km/h langzamer. Het kwam als een verrassing."

"Het is gemakkelijk om te zeggen dat we het anders hadden moeten doen. De voorvleugel leek niet te erg beschadigd -zelfs niet op televisie- en we besloten om verder te rijden, omdat we wisten dat we droogweerbanden eronder gingen zetten in ronde drie of vier", aldus de de Ferrari-coureur. "We namen de gok en het ging verkeerd. Het geluk was niet aan onze zijde."

Alonso denkt dat hij mee had kunnen strijden voor de overwinning: "Red Bull kon weinig indruk maken dit weekend. Ze weten dat ze problemen hebben met de slijtage van de banden; zelfs Mercedes was in staat om tot twintig ronden voor het einde te vechten voor de overwinning. Ze waren zo goed als verzekerd van een podium."

Dijsselbloem zet beurzen op rood

De Amsterdamse beurs is na een voortvarende start toch nog in het rood gesloten nadat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) Cyprus een blauwdruk noemde voor andere zwakke eurolidstaten met een wankelende bankensector. De AEX leverde maandag 0,6 procent in op 348,72 punten. Ook de andere Europese beurzen kleurden rood, waarbij de aandelenmarkten in de periferie de zwaarste klappen te verduren kregen.

"Ik denk dat men nu pas aan het lezen is wat de deal is. Het is een deal die met flosdraad aan elkaar hangt", zegt Koen Bender van Mercurius Vermogensbeheer. "Wederom krijg je de vraag hoe veilig zit je geld in de de banken. Waarom gaat dit niet in Spanje gebeuren?", vraagt Bender zich af. Als voorzitter van de Eurogroep zei Dijsselbloem in een interview met Reuters dat als een bank zelf de kapitaalproblemen niet kan oplossen, Europa naar de geldschieters van de noodlijdende instelling zal stappen, zoals aandeelhouders.

De uitspraak van Dijsselbloem trok een zware wissel op de euforie over de oplossing voor het noodlijdende Cyprus. Cyprus heeft te elfder ure tien miljard euro aan noodleningen toegezegd gekregen door de eurolidstaten. In ruil daarvoor moet Cyprus zelf enkele miljarden euro's bij elkaar halen. Dat gebeurt onder meer door aandeelhouders en obligatieshouders van banken te laten meebetalen, alsmede mensen met deposito's van meer dan honderdduizend euro. Alleen deposito's die onder het garantiestelsel vallen blijven buiten schot.

In de AEX sloten zeven fondsen hoger tegenover achttien fondsen lager. Onder de grootste dalers waren TNT Express en grootaandeelhouders PostNL met een koersverlies van respectievelijk 4,5 en 4,4 procent. TNT zet het mes in de eigen organisatie. De pakketbezorger desinvesteert de verlieslatende activiteiten in China en Brazilië en richt zich op Europa. Vanwege kostenbesparingen vervallen de komende jaren vierduizend banen. Analisten reageerden overwegend teleurgesteld op het gebrek aan concrete uitspraken en de afgegeven doelstellingen.

Ook Air France-KLM had een lastige dag en verloor 5,6 procent. De luchtvaartorganisatie liet weten de omvang van de eerder aangekondigde obligatielening ter verhogen naar 550 miljoen euro.

Onder de weinige stijgers ging ASML aan kop met een dagwinst van 1,2 procent. Voor de koerswinst was geen directe aanleiding.

Een andere positieve uitschieter was midkapper CSM met een koerswinst van 6,4 procent nadat het de bakkerijactiviteiten verkocht voor ruim een miljard euro. CSM wendt de opbrengsten aan voor nieuwe investeringen, maar laat ook een deel van de verkoopsom terugvloeien naar aandeelhouders.

De grootste dalers in de AMX waren Pharming met 8,8 procent en Tomtom met drie procent.

Smallcap ICT Automatisering leverde 7,5 procent in nadat er rode cijfers over 2012 bekend werden gemaakt en aandeelhouders te horen kregen dat er geen dividend wordt uitgekeerd. Voor 2013 gaf ICT geen outlook af.

Kardan won 2,3 procent ondanks dat de investeringsmaatschappij ook rode cijfers over 2012 publiceerde. Voor 2013 focust Kardan vooral op de schuldpositie van het bedrijf.

Bij het sluiten van de aandelenmarkten in Europa noteerde de Dow Jones Index een half procent lager op 14.442,92 punten. De breder samengestelde S&P500 Index verloor 0,3 procent en techbeurs Nasdaq 0,4 procent.

Knal Worms op PS Vita

De Vita kan best wel wat meer games gebruiken, moet Debbie Bestwick gedacht hebben toen zij aan Worms begon te werken voor Sony’s handheld. De game die groot werd op de pc en Mega Drive is straks dus op bijna alle handhelds te spelen.

Dit zei zij tijdens een interview met Red Bull. Zij vindt dat het concept van Worms zich ook goed leent voor mobiele apparaten, ongeacht de grootte van het scherm en of het een touchscreen heeft of niet. Het is de kracht van de turn-by-turn actie wat de game juist zo geschikt maakt.

Halverwege het interview gooit ze dan ook even een Holy Hand Grenade eruit: “One big Worms game we can mention is a game for the PS Vita that we are working closely with Sony on, this will be the ultimate handheld console version releasing later this year”, aldus Bestwick.

Worms 2: Armageddon is al te koop voor iOS-apparaten. Binnenkort is het spel ook te koop in de Play Store en straks dus ook te spelen op de Vita.

Andy Schleck voelt vorm terugkomen

Andy Schleck heeft met het Critérium International afgelopen zondag zijn eerste etappewedstrijd sinds een jaar uitgereden. Na afloop vertelde de klimmer aan Cyclingnews dat de huidige geruchten over zijn ondergang als wielrenner overdreven waren: "Ik was nooit dood, misschien gewoon een beetje in slaap, maar het was een mooie dag vandaag."

"Ik kan zien dat de vorm in mijn benen terug aan het keren is. Ik voelde me goed", aldus Schleck. "Ik mis nog steeds wat kracht, dus ik wist dat ik niet met de beste mee kon gaan op het einde. In plaats daarvan ging ik van ver aan om zodoende de wedstrijd proberen hard te maken." Schleck reed in de etappe van zondag lange tijd in de aanval. "Ik heb echt genoten vandaag, ondanks het slechte weer."

[Darts] De Graaf wint NDB ranking in Nijmegen

Het tweede ranking toernooi van de Nederlandse Darts Bond is gewonnen door Jeffrey de Graaf. Aan het einde van het seizoen zal de ranking van de 'Heren A categorie' bepalend zijn voor het vormen van de Nederlandse selectie.

De 22-jarige De Graaf, afgelopen januari nog debutant op Lakeside, won in Nijmegen de finale van Danny Nopperts met 2-0 in sets. Door deze overwinning stijgt hij naar de derde plek op de NDB ranglijst, achter Danny Nopperts en Jimmy Hendriks. De laatstgenoemde was tijdens het voorgaande rankingtoernooi in Den Haag nog de sterkste.

Het eerstvolgende NDB toernooi zal zijn de Open Almere op 14 april. Ook dit toernooi zal weer toegankelijk zijn voor gevorderden en amateurs.

FOK!filmtips van de dag: The Proposal

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De invloedrijke redactrice Margaret, een rol van Sandra Bullock, dreigt uitgezet te worden naar haar vaderland Canada. Om dit te voorkomen dwingt ze haar nietsvermoedende en komische assistent Andrew, gestalte gegeven door Ryan Reynolds, om zich met haar te verloven terwijl ze hem al jarenlang het leven zuur maakt. Hij gaat akkoord met de verloving, maar tegen een paar persoonlijke voorwaarden. Het onwaarschijnlijke stel reist af naar Alaska om de eigenzinnige familie van Andrew te ontmoeten. Met een onvoorbereid huwelijk in het vooruitzicht en de vreemdelingenautoriteiten op de hielen, beloven Margaret en Andrew met enige aarzeling zich aan het plan te houden. Ongeacht de angstvallige gevolgen. In The Proposal zijn ook Mary Steenburgen, Malin Akerman en Betty White te zien. Op SBS6 om 20.30 uur.

Het leven van Mike O'Donnell is toch niet gelopen zoals hij gehoopt had. Wat als hij het allemaal nog een keer over kon doen? Hij wenst dat hij terug naar de middelbare school kan gaan om het te veranderen. Dan wordt hij op een dag wakker, is weer zeventien en krijgt hij de kans om zijn leven te herschrijven.

Friends-ster Matthew Perry kruipt in de huid van de volwassen Mike terwijl tieneridool Zac Efron de zeventienjarige Mike speelt. 17 Again op RTL8 om 20.30 uur.

Dave Grohl schijt op talentenjachten

Rock-icoon Dave Grohl heeft geen goed woord over voor talentenjachten als American Idol en X Factor. "Het stoort me dat mensen worden afgekat door muzikanten die zelf amper een instrument kunnen bespelen", spuwt de Foo Fighters-voorman zijn gal in muziekblad NME. "Daar word ik echt kwaad om."

De 44-jarige Grohl zou het niet pikken als zijn dochter zou zingen in een tv-programma en 'een of andere miljairdair' haar met de grond gelijk zou maken. "Ik zou diegene wurgen", belooft hij. "Wie is hij om te zeggen wat goed en wat slecht is?"

Volgens Grohl brengen de muziekshows allemaal dezelfde sound voort, waardoor 'iedereen als fucking Christina Aguilera klinkt'. Aguilera is een van de coaches in The Voice. "De volgende keer dat iemand je vertelt dat je niet kunt zingen, moet je 'fuck you' zeggen", vindt de muzikant. "Ik heb Neil Young ooit gesproken en een van zijn bandleden vond ooit dat hij niet goed genoeg was als leadzanger. Als Neil Young naar die persoon had geluisterd, was er nu geen Neil Young geweest."

AZ in beroep tegen straf voor Verbeek

AZ heeft beroep aangetekend tegen de straf van één duel voorwaardelijk voor trainer Gertjan Verbeek.

De trainer uitte op de clubsite van AZ kritiek op de arbitrage naar aanleiding van de rode kaart van Nick Viergever tijdens het competitieduel met Feyenoord van vorige maand. Onder andere daarom besloot de tuchtcommissie van de KNVB een zaak te beginnen tegen Verbeek.

Verbeek en de clubleiding van AZ horen van de tuchtcommissie graag wat wel en niet is toegestaan wat betreft spelregels die gelden ten aanzien van de Gedragscode Officials Betaald Voetbal. "Dat Verbeek veroordeeld wordt op uitspraken op onze website, betekent misschien wel dat we ook daar controle over uit moeten gaan oefenen", laat directeur Toon Gerbrands weten aan De Telegraaf.

Volgens Gerbrands handelt de officiële website van AZ autonoom. Dat betekent dat de reactie van Verbeek niet per definitie feitelijke juistheden bevat. Hij spreekt van een 'ongeautoriseerd stuk die onderhevig is aan de interpretatie van de auteur'.

De Alkmaarders zien graag dat de straf wordt teruggedraaid. Mocht dit niet het geval zijn, krijgt Verbeek alsnog een extra duel straf als hij later opnieuw in de fout gaat. AZ neemt met het hoger beroep het risico dat de oefenmeester straks wordt omgezet in een echte schorsing.

Van Gaal blij met keuze Van Wolfswinkel

Louis van Gaal heeft gereageerd op de keuze van Ricky van Wolfswinkel om volgend seizoen voor Norwich City te voetballen.

De bondscoach kreeg tijdens de persconferentie een vraag over de keuze van de spits, die komende zomer voor ongeveer tien miljoen euro overstapt van Sporting Club de Portugal naar Norwich City. "Hij is een potentiële international. Hij maakt een goede keuze. Ik sla de Engelse competitie hoger aan dan de Portugese", aldus Van Gaal.

Van Wolfswinkel zat al enkele malen bij de voorselectie van Louis van Gaal, een teken dat hij in de gaten wordt gehouden door de bondscoach. De 24-jarige aanvaller debuteerde op 11 augustus 2010 voor Oranje, destijds in een oefenduel met Oekraïne (1-1).

Superheldenchaos in Infinite Crisis

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment kondigen vandaag Infinite Crisis aan, een nieuwe multiplayer online battle arena (MOBA)-game ontwikkeld door Turbine, de studio bekend van de MMO's The Lord of the Rings Online en de aankomende game WildStar.

Infinite Crisis is een free-to-play MOBA-game en biedt een competitieve player vs. player-vechtervaring gesitueerd in het DC Multiverse. Het spel heeft een breed scala aan DC Comics-helden en -schurken, waaronder bizarre versies van favoriete personages uit het hele Multiverse zoals Nightmare Batman en Gaslight Catwoman die het opnemen tegen de Green Lantern en The Flash.

"We kijken ernaar uit om Infinite Crisis, een game die een competitieve ervaring biedt met de DC Comics kennis, traditie en personages aan het MOBA-genre toe te voegen", aldus Martin Tremblay, President, Warner Bros. Interactive Entertainment. "Turbine is een pionier in online gaming en dit gecombineerd met de wondere wereld van DC Comics voeren zij een gameconcept uit dat het MOBA-genre uitbreidt."

"Het Turbine team is zeer enthousiast over de onthulling van Infinite Crisis aan de wereld en om het MOBA-genre met nieuwe kenmerken uit te breiden", aldus Jeffrey Steefel, Executive Producer, Turbine. "We maken gebruik van jarenlange ervaring in het online game-universum om innovaties toe te voegen aan het MOBA-genre met een game vol snelle actie, een uitgebreide verhaallijn, omgevingen die vernietigd kunnen worden, events van katastrofisch formaat en een grote verscheidenheid aan iconische DC Comics-personages."

Infinite Crisis staat gepland voor release in 2013 voor pc. Via de officiële site kun je je inschrijven voor de bèta.

Herman Emmink overleden

Herman Emmink, Herman Emmink of Herman Emmink is  in Laren overleden op 86-jarige leeftijd. Een van de drie.  Dat meldt de NOS. De zanger en presentator werd vooral bekend met zijn lied Tulpen uit Amsterdam uit 1957, toen de lente tenminste nog wat voorstelde.

Emmink maakte programma's voor de radio en televisie, zoals Muzikaal Onthaal en Wie van de Drie. Hij werkte onder meer voor de AVRO en VARA.

Van der Vaart enige nieuwe naam in basis Oranje

Het Nederlands elftal begint dinsdag aan de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Roemenië met bijna dezelfde spelers als vrijdag tegen Estland. Rafael van der Vaart is de enige nieuwe naam in de basis. De speler van Hamburger SV is op het middenveld de vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder. Dat maakte bondscoach Louis van Gaal maandag bekend.

Oranje begint tegen Roemenië met Kenneth Vermeer in het doel. Daryl Janmaat, Stefan de Vrij, Bruno Martins Indi en Daley Blind vormen de verdediging. Van der Vaart krijgt op het middenveld gezelschap van Kevin Strootman en Jonathan de Guzman. Arjen Robben, Robin van Persie en Jeremain Lens zijn de aanvallers.

"Roemenië is van een zwaarder kaliber dan Estland", waakte Van Gaal voor te veel optimisme. "Ze spelen ongeveer hetzelfde, maar zijn individueel een stuk beter." Oranje, dat na vijf wedstrijden nog zonder puntverlies is, zet bij een zege dinsdag in de Amsterdam Arena een grote stap richting het WK.

Accountant mag bijl in Laiki zetten

De tweede bank van Cyprus, Laiki, wordt ontmanteld door de voormalige topvrouw van HSBC in Cyprus, de Brits-Cypriotische accountant Andri Antoniades. Dat maakt de centrale bank van Cyprus maandag bekend.

De 56-jarige Antoniades was van 2010 tot afgelopen januari werkzaam bij de centrale bank van Griekenland. Daarvoor werkte ze 25 jaar bij de Cypriotische vestiging van HSBC, waaronder twee jaar als operationeel directeur en vijf jaar als chief executive officer.

De regering van Cyprus werd het maandag in alle vroegte eens over de directe ontmanteling van Laiki. Het goede deel, met daarin de tegoeden tot honderdduizend euro en de al ontvangen liquiditeitssteun van de Europese Centrale Bank gaat over naar de Bank of Cyprus, de grootste bank van het land. De slechte delen worden bevroren en uiteindelijk geliquideerd.

De ontmanteling van Laiki zorgt ervoor dat het land minder geld nodig heeft van de andere eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. Die hebben nu de eerder toegezegde tien miljard euro steun definitief aan Cyprus toegekend.


Centrale bank laat Laiki splitsen door accountant (Foto: Novum)

Griekenland viert onafhankelijkheid

In de Griekse hoofdstad Athene is in het kader van Onafhankelijkheidsdag een grote militaire parade gehouden. Voor het tweede opeenvolgende jaar hield een grote politiemacht een oogje in het zeil en was de stoet voor een groot deel van de route niet te zien voor het publiek.

Gewapende militairen marcheerden langs een eretribune met president Karolos Papoulias, ministers en andere hoogwaardigheidsbekleders. Met de parade wordt de Griekse opstand tegen het Ottomaanse Rijk in 1821 herdacht. Omdat er in Griekenland flink bezuinigd wordt, reed er geen groot materieel mee in de optocht en vlogen er geen gevechtsvliegtuigen over.

Een militaire parade in Thessaloniki ter herdenking van de Griekse deelname aan de Tweede Wereldoorlog werd in 2010 ruw verstoord door demonstranten. Politici kregen beledigingen naar het hoofd geslingerd en moesten op een gegeven moment maken dat ze wegkwamen.


Griekenland viert onafhankelijkheid (Foto: Novum)

Ferrari nam een grote gok met Alonso

Ferrari nam een groot risico door Fernando Alonso met een beschadigde voorvleugel rond te laten rijden. Het Italiaanse-renstal probeerde de pitstop voor een nieuwe voorvleugel gelijktijdig met een overstap naar slicks te maken.

“Nu ik erop terugkijk, was het een beslissing met een groot risico”, vertelde Domenicali. “Het is anders uitgepakt dan we hadden gehoopt. Bij normale, droge omstandigheden hadden we Alonso gelijk naar binnen gehaald. Nu zou hij gewoon te veel tijd verliezen. De voorvleugel klapt vervolgens onder de auto, waardoor we niet eens terug konden rijden naar de pits. Dat is nog eens extra pech.”

Stefano Domenicali weet zeker dat Fernando Alonso zich er niet van de wijs laat brengen door deze race: “Hij is een goede coureur en heel volwassen. Natuurlijk is hij teleurgesteld, omdat hij geen punten heeft gescoord. Het kunnen hele belangrijke punten zijn. Maar Alonso is nu al volledig gefocust op China, dus dat gaat daar helemaal goed komen. Ik denk dat Red Bull nog steeds het snelste teams is. Mercedes heeft een grote stap gemaakt en natuurlijk is Lotus nog steeds competitief. Geen twijfel mogelijk, het wordt weer een mooi en uitdagend seizoen.”

Fors minder paastoeristen verwacht

Het aantal toeristen dat met Pasen Nederland aandoet, is dit jaar flink minder dan vorig jaar. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) verwacht dat er tijdens de paasdagen ruim honderdduizend vakanties minder worden gevierd in Nederland. Dat stelt het NBTC maandag.

Het toerisme-instituut verwacht 750.000 buitenlandse toeristen, tegenover 850.000 vorig jaar. Ongeveer twee derde van die toeristen zijn Duitsers, een kwart is Belg. Het aantal Nederlanders dat met Pasen vakantie viert in eigen land daalt van 250 duizend vorig jaar naar 225.000 dit jaar.

Het NBTC verklaart het lagere aantal toeristen onder meer door de economische crisis en het slechte weer. Daarnaast valt Pasen dit jaar vroeg, wat ook ongunstig is.

Neergeschoten overvaller Almelo nog in ziekenhuis

De overvaller die zondagavond in Almelo door de politie werd neergeschoten ligt nog in het ziekenhuis. Hij verkeert buiten levensgevaar, meldt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie. Over de ernst van zijn verwondingen worden verder geen mededelingen gedaan.

De 36-jarige man pleegde iets voor 20.00 uur een overval op ijssalon IJs en Zo aan de Wierdensestraat in de buurt van het station van Almelo. Hij had een mes bij zich. Bij de achtervolging die volgde schoot de politie de man neer.

De omgeving van het station werd afgezet. Het treinverkeer rond Almelo lag de hele avond plat.

Mel C ontkent zoektocht vervangster Posh Spice

Melanie C verwijst geruchten over een realityshow rondom de Spice Girls naar het rijk der fabelen. De Britse boulevardkrant The Daily Mirror schreef zondag dat Mel C, Mel B, Emma Bunton en Geri Halliwell in een tv-show op zoek gaan naar een vervangster van Victoria Beckham. Zij zou als enige Spice Girl niets voelen voor een reünie.

"Er is weer een aantal zeer merkwaardige verhalen opgedoken in de pers", twitterde Mel C, ook bekend als Sporty Spice, zondag. "Ik heb nog niets gelezen dat waar is."

Geruchten dat Beckham, oftewel Posh Spice, een reünietournee van de meidengroep tegenhoudt, doen al maanden de ronde. Ook Scary Spice Mel B, Baby Spice Emma en Ginger Spice Geri ontkenden onlangs dat de meidengroep weer bij elkaar komt. De Spice Girls traden vorig jaar zomer eenmalig weer op ter gelegenheid van de slotceremonie van de Olympische Spelen in Londen.


Mel C ontkent zoektocht vervangster Posh Spice (Foto: Novum)

Dreigend faillissement Emmen afgewend

Het dreigende faillissement van FC Emmen is van de baan. De Drentse eerstedivisionist heeft een akkoord bereikt met schuldeiser Bikkel. Emmen was door de rechter veroordeeld om een bedrag van 62.500 euro te betalen aan de ex-sponsor, maar na tussenkomst van hoofdsponsor Sunoil werd na lang onderhandelen een oplossing gevonden.

Uitzendbureau Bikkel wilde geld terug van een investering uit het verleden. Aanleiding was het ontslag van een medewerkster die door het bureau bij de club was gestald. Emmen gaf aan de schadeclaim niet te kunnen betalen, mede uit angst dat andere investeerders dan ook hun geld terug zouden willen hebben.

Sponsor Sunoil Biodiesel bood de helpende hand met het aanbod om de medewerkster voor 25 duizend euro schadeloos te stellen. In ruil daarvoor moest Bikkel van de vordering afzien. Dat aanbod werd door het uitzendbureau in eerste instantie afgewezen, maar maandag kwam alsnog het bericht over een akkoord naar buiten.

"Nu Bikkel het aanbod van onze hoofdsponsor heeft geaccepteerd kan er een definitieve streep door het verleden en kunnen wij ons volledig richten op de toekomst", zegt algemeen directeur Jan van Erve. FC Emmen is de nummer dertien in de Jupiler League.

Door de redding van Emmen wordt de Eerste Divisie niet nog verder uitgekleed. Na het faillissement van SC Veendam zijn er nog maar zestien clubs over.

Eerste DLC Sniper: Ghost Warrior 2 verschijnt deze week

City Interactive heeft vandaag de Siberian Strike-DLC  voor Sniper: Ghost Warrior 2 aangekondigd. In de DLC speel je als een doorgewinterde special ops-sniper die een Russische militaire basis moet infiltreren.

Volgens City Interactive bevat de uitbreiding grotere levels. De speler is dus niet meer op de AI maar op zichzelf aangewezen om progressie te maken.

De Siberian Strike DLC verschijnt deze woensdag voor 800 Microsoft Points op Xbox 360 en voor 9,99 euro op PlayStation 3 en Steam.

Sniper: Ghost Warrior 2 Siberian Strike

The Rock solliciteert naar rol in Star Wars-film

The Rock hoopt van harte te worden gevraagd voor een rol in Star Wars: Episode VII. "Ze hebben me waarschijnlijk niet nodig", zegt Dwayne Johnson tegen de Amerikaanse filmsite Coming Soon.

Johnson is een groot fan van de Star Wars-films en regisseur J.J. Abrams. "J.J. gaat het fantastisch doen. Ik heb er zo veel zin in." Dat Johnson geïnteresseerd is, wil nog niet zeggen dat hij ook in aanmerking komt voor een rol. Toch is het niet per se zinloos. Samuel L. Jackson kwam aan zijn rol als Mace Windu in de drie prequels door vaak te benadrukken dat hij dolgraag een rol wilde.

Johnson heeft grootste plannen voor zijn Fast & Furious-films. De Amerikaanse worstelaar en acteur is dit jaar weer te zien als agent Luke Hobbs in Fast & Furious 6 en hoopt dat zijn personage een eigen film gaat krijgen. "Het is een personage van wie mensen echt genieten", aldus Johnson. Hij bevestigt dat hij de rol hoe dan ook weer speelt in een zevende film.


The Rock solliciteert naar rol in Star Wars-film (Foto: Novum)

Eerste gameplaybeelden Transistor vrijgegeven

Bastion-ontwikkelaar Supergiant Games heeft het eerste deel van hun nieuwe game Transistor onthuld.  Dat doen ze in een video van YouTuber Total Biscuit.

In het eerste level maken we kennis met hoofdrolspeler Red, een zangeres wier stem gestolen is. Ze vecht met het pratende zwaard Transistor. Net zoals in Bastion worden al je acties van commentaar voorzien, ditmaal door Transistor. De stem wordt ingesproken door Bastion-verteller Logan Cunningham.

Transistor moet in het begin van 2014 verschijnen. De platforms zijn nog niet bekendgemaakt.

Arrestatie voor dode in Friese tuin

Een 27-jarige Amsterdammer is maandag in zijn woonplaats opgepakt voor de dood van een 51-jarige man begin dit jaar in Oosterwolde. Dat meldt de politie maandag. De man zit vast. De politie sluit meer arrestaties niet uit.

Het slachtoffer uit Oosterwolde werd 9 januari door een vrouw in de achtertuin van haar woning aan de Hooge Esch aangetroffen. De man overleed ter plaatse.

Kort na de schietpartij werd een 29-jarige man uit Bovensmilde aangehouden. Deze man zit inmiddels niet meer vast, maar het Openbaar Ministerie ziet hem nog wel als verdachte.

Aan het onderzoek werken momenteel 25 rechercheurs.

Chocoladezegel voor Belgische post

De Belgische posterijen hebben maandag een postzegel uitgebracht die naar chocolade ruikt en smaakt. De zegels hebben bovendien afbeeldingen van de delicatesse.

De smaak is wat teleurstellend, maar 'ze ruiken goed', zei postzegelverzamelaar Marie-Claire Verstichel.

Vanwege het naderende Paasfeest hebben de posterijen besloten tot de speciale zegel. De gom op de achterkant en de inkt op de voorkant van de zegels zijn behandeld met cacao-olie. Een setje van vijf zegels kost 6,20 euro.

Robert Redford wil rol in superheldenfilm

Robert Redford hoopt een rol te kunnen scoren in Captain America: The Winter Soldier. De 76-jarige acteur onderhandelt over een rol als een van de hoge bazen bij S.H.I.E.L.D., het superheldencollectief onder leiding van Nick Fury. Dat schrijft de Amerikaanse film- en tv-site Deadline.

Het zou de eerste keer zijn dat Redford in een Marvel-film te zien is. De filmmaker maakte vorig jaar de thriller The Company You Keep, die hij regisseerde en waarin hij de hoofdrol speelt. Hij heeft ook getekend voor de hoofdrol in de actiefilm All Is Lost.

Chris Evans speelt in Captain America: The Winter Soldier wederom Steven Rogers en zijn alter ego Captain America. Scarlett Johansson zal te zien zijn als Black Widow en Samuel L. Jackson kruipt weer in de huid van Fury. De plot draait om een hereniging tussen Captain America en James 'Bucky' Barnes, die is gehersenspoeld en als Winter Soldier door de Russen wordt ingezet om te moorden.

Captain America: The Winter Soldier wordt binnenkort opgenomen. De film moet volgend jaar uitkomen.


Robert Redford wil rol in superheldenfilm (Foto: Novum)

Burgers' Zoo in Arnhem krijgt predicaat koninklijk

Burgers' Zoo in Arnhem mag zich koninklijk noemen. Commissaris van de koningin in Gelderland Clemens Cornielje en burgemeester van Arnhem Pauline Krikke overhandigden maandag de oorkonde die hoort bij het predicaat koninklijk.

Het dierenpark viert dit jaar zijn honderdjarig jubileum. Op 30 maart 1913 stelde Johan Burgers zijn privéverzameling dieren voor het eerst open voor het publiek.

Het predicaat koninklijk wordt door de koningin, en binnenkort door de koning, gegeven aan verenigingen, stichtingen en bedrijven. De Amsterdamse dierentuin Artis en de Rotterdamse dierentuin Blijdorp zijn ook koninklijk.

Kou zorgt voor gasrecord in maart

Nog nooit eerder leverde Gasunie de eerste 24 dagen van maart zo veel gas als deze koude maartmaand. Normaal transporteert Gasunie in maart zo'n zeven miljard kubieke meter gas de eerste 24 dagen van maart, de afgelopen 24 dagen was dat echter ruim negen miljard kubieke meter.

Een zegsman van het staatsbedrijf dat zorgdraagt voor het transport van gas in Nederland spreekt maandag van een absoluut record. De vervoerde hoeveelheid gas is zelfs groter dan die in de koude maartmaand van 1996. De afgelopen dagen lag de in maart 2006 vervoerde hoeveelheid gas nog een fractie hoger dan nu, maar die achterstand is afgelopen weekend ingehaald.

De verwachting is dat ook het oude record uit 1996 voor de hele maand maart sneuvelt. In 1996 werd in totaal 11,3 miljard kubieke meter gas vervoerd. Gezien de koude dagen die Nederland nog in het vooruitzicht heeft, denkt Gasunie deze maand uit te komen op 11,85 kubieke meter getransporteerd gas.

Roemenië wil met 'opgeheven hoofd' uit Arena

Roemenië hoopt dinsdag tegen het Nederlands elftal beter voor de dag te komen dan in oktober, toen voor eigen publiek met 4-1 werd verloren. "Nederland is de betere ploeg, maar we gaan voor een resultaat en hopen met opgeheven hoofd Amsterdam te verlaten", zei bondscoach Victor Piturca op de persconferentie daags voor de WK-kwalificatiewedstrijd.

Piturca denkt dat zijn ploeg geleerd heeft van de afgetekende nederlaag in Boekarest. "Op het veld hebben we onze kans gekregen. De goals die we tegen kregen waren beginnersfouten. We zullen dinsdag zeker moeten scoren om minimaal een gelijkspel te halen."

Steaua Boekarest, met veel spelers van de nationale ploeg, gaf dit seizoen in de Europa League het goede voorbeeld door Ajax uit te schakelen. "Ik denk niet dat het een met het ander te maken heeft", zegt de Roemeense bondscoach. "Nederland is veel beter dan Ajax. Maar de zege van Steaua kan een positieve uitwerking hebben."

Oar: "Moest wennen aan overstap naar Nederland"

Tommy Oar is dit seizoen een van de bepalende spelers van FC Utrecht. De voorgaande twee seizoenen moest de middenvelder nog behoorlijk wennen aan de overstap.

Oar streek in de zomer van 2010 neer in Utrecht en speelde in zijn eerste seizoen zeven wedstrijden in de Eredivisie. Het seizoen erop kwam de Australiër al tot achttien duels en dit seizoen heeft de linkspoot al 21 wedstrijden gespeeld.

"Het was wel even wennen voor mij toen ik de overstap van Australië naar de Eredivisie maakte", zegt de 21-jarige Oar op de website van Sport-Promotion. "Het spel is in Nederland vooral gebaseerd op techniek, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de competities in Engeland en Australië, waar het fysieke aspect een veel grotere rol speelt."

Oar bereidt zich op dit moment met Australië voor op de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Oman. "Ik hoop natuurlijk in de basis te starten, maar dat hoor ik morgen pas. Het is natuurlijk geweldig om voor het nationale team te mogen uitkomen en het is helemaal geweldig als dat in een vol huis is tijdens een belangrijke wedstrijd richting het WK in Brazilië."

Haagse voetbalclub geschorst

Alle teams van de Haagse voetbalclub HMC mogen komend weekeinde niet spelen. De KNVB legde de club een schorsing op nadat zaterdag een wedstrijd tussen twee jeugdteams escaleerde. Een scheidsrechter liep daarbij rake klappen op.

Na het weekeinde gaat de KNVB met de club in gesprek, laat een woordvoerder van de voetbalbond weten. De schorsing geldt niet alleen als straf voor de uit de hand gelopen wedstrijd van zaterdag, maar komt voort uit 'herhaaldelijke incidenten' waarbij HMC betrokken is.

De wedstrijd tussen de E-elftallen van HMC en Laakkwartier werd gespeeld op het terrein van HMC aan de Steenwijklaan. Toen een van de spelertjes geschopt werd rende zijn vader het veld in. Hierop ontstond een massale vechtpartij waarbij de scheidsrechter gewond raakte.

Geweld op het voetbalveld staat de laatste tijd hoog op de agenda, onder meer door de dood van grensrechter Richard Nieuwenhuizen in december. De KNVB opende vorige week een hulplijn over geweld op het veld. Daar werd het afgelopen weekeinde acht keer melding gemaakt van gewelddadige incidenten.

Veendam mogelijk toch nog tegen Dordrecht

Supporters van SC Veendam krijgen mogelijk nog een laatste kans om hun club in actie te zien in de Jupiler League. Ondanks het maandag uitgesproken faillissement gaat de wedstrijd van volgende week tegen FC Dordrecht misschien toch door. De KNVB overlegt hierover op zeer korte termijn met Veendam.

De wedstrijd van volgende week maandag valt binnen de periode van acht dagen die de club heeft om beroep tegen het faillissement aan te tekenen. "Als het financieel interessant is en de spelers zijn nog in staat om het op te brengen, dan is het een mogelijkheid", liet curator Gerard Breuker maandag weten.

Omdat Veendam al heeft aangegeven zo goed als zeker niet in beroep te gaan, is de wedstrijd tegen Dordrecht sportief gezien van nul en generlei waarde. Bij een onherroepelijk faillissement van de Oost-Groningers worden namelijk al hun wedstrijden van dit seizoen als niet-gespeeld beschouwd. Eerder gebeurde dat ook al bij AGOVV.

In de nieuwe stand van de Eerste Divisie blijft Sparta Rotterdam de koploper. De voorsprong op MVV wordt uitgebreid van twee tot vier punten, al heeft MVV nog wel een wedstrijd tegoed. De behaalde periodes door MVV, Sparta en De Graafschap blijven gewoon staan.

Door het gebrek aan interesse van topklassers om te promoveren, wordt de plaats van Veendam niet ingevuld. De Eerste Divisie zal daarom ook na de zomer verder gaan met zestien clubs.

Amsterdamse cardioloog geschrapt uit artsenregister

Een cardioloog uit Amsterdam mag zijn functie niet meer uitoefenen. Hij wordt per direct geschrapt uit het artsenregister. Dat heeft de tuchtrechter bepaald op verzoek van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De IGZ had Eli Bialoglowski in september al bevolen per direct zijn werkzaamheden neer te leggen omdat hij geen verantwoorde zorg levert en niet volgens de richtlijnen van zijn beroepsgroep zou hebben gewerkt.

De cardioloog, met een praktijk in de Amsterdamse wijk Buitenveldert, was in 2011 ook al eens op de vingers getikt. Daarop gaf hij aan zijn praktijk te zullen beëindigen, maar enkele maanden later bleek de man alsnog aan het werk. Voor het uitschrijven van recepten raadpleegde hij geen patiëntendossiers en hij legde recepten evenmin vast in dossiers.

De cardioloog kan nog tegen zijn schrapping in beroep.

Klavan: "Van Persie heeft neusje voor de goal"

Ragnar Klavan kreeg afgelopen vrijdag de taak om Robin van Persie te bewaken. Dat deed de verdediger aardig, maar toch wist de aanvaller eenmaal te scoren.

"Onze enige kans was om compact te spelen", laat Klavan weten op de website van Sports Entertainment Group. "De opdracht was om de ruimtes klein houden. Dat lukte in de eerste helft goed, maar de eerste goal viel in de tweede helft te snel. Dan wordt het moeilijk."

Estland creëerde zelf dan ook niet zoveel kansen, zag ook de oud-speler van onder meer AZ en Heracles Almelo. "Als we de kans hadden, moesten we lange ballen naar voren spelen en de snelle spitsen zoeken. We kregen niet veel kansen, maar toch wel een paar. Dat is normaal tegen Nederland. Estland is zo klein en Nederland heeft zoveel kwaliteit."

Zijn directe tegenstander Robin van Persie was vrijdag eenmaal trefzeker in Amsterdam. De spits kwam voor Klavan en tikte bij de eerste paal de 2-0 binnen. "Hij is een topspits, op dit moment een van de besten in de wereld. Hij is ongelooflijk goed en heeft ongelooflijk veel kwaliteit. Daarnaast heeft hij een neusje voor de goal en beweegt hij veel. Dat maakt hem heel gevaarlijk."

Politie zoekt beelden van molestatie scheidsrechter

De politie is op zoek naar mensen die beelden hebben gemaakt van de mishandeling van een scheidsrechter zaterdag in Den Haag. Bij het incident kreeg de man diverse klappen en raakte gewond. De politie heeft al enkele getuigen gehoord maar is nu nog specifiek op zoek naar mensen die de vechtpartij met hun mobiele telefoon hebben gefilmd.

De scheidsrechter werd mishandeld bij een voetbalwedstrijd tussen twee jeugdteams in Den Haag. Het tumult ontstond toen een van de spelers werd geschopt en zijn vader vervolgens het veld in rende. De 46-jarige scheidsrechter zou zelf ook een klap hebben uitgedeeld, waarna de situatie escaleerde en een grote vechtpartij ontstond.

Uitleveringsverzoek verdachte Eindhoven ingetrokken

Het Openbaar Ministerie in Den Bosch heeft het uitleveringsverzoek van een verdachte van de mishandeling in Eindhoven in januari ingetrokken. Dat meldt de Vlaamse advocaat Tim Smet maandag. De raadsman van de 19-jarige Ismail B. heeft die mededeling maandag gekregen van het parket in Antwerpen. Het OM in Den Bosch wil pas later maandag mededelingen over de zaak doen.

Een reden voor de intrekking werd volgens Smet niet gegeven. "Maar ik concludeer dat uitlevering en aanhouding niet noodzakelijk worden geacht vanwege de beperkte rol van mijn cliënt in deze zaak." Of de uitlevering van de andere vier in België woonachtige verdachten waar Nederland eerder om vroeg ook is ingetrokken, weet de advocaat niet.

De vijf meldden zich eind januari bij de politie in Turnhout nadat beelden van de mishandeling waren getoond door Omroep Brabant. Onder meer was te zien hoe het 22-jarige slachtoffer in het gezicht werd geschopt. De drie overige verdachten, van 15,16 en 17 jaar, meldden zich bij de politie in Eindhoven.

Nederland vroeg vervolgens om uitlevering van de vijf. De raadkamer in Turnhout keurde de uitlevering van de vier meerderjarigen goed op voorwaarde dat een eventuele straf in België kan worden ondergaan. De vijfde verdachte mag alleen voor poging tot doodslag worden uitgeleverd. Daarop gingen de verdachten in hoger beroep. Dat staat voor dinsdag gepland bij het hof in Antwerpen.

Tanja Jess fantaseert over Willem-Alexander

Tanja Jess heeft stiekem weleens gedacht dat zij en Willem-Alexander een relatie hadden kunnen krijgen. "Het had gekund, Wim-Lex en ik", schrijft Jess, die getrouwd is met Charly Luske, in haar column voor 100% NL Magazine.

"Ik had zomaar in zijn klas kunnen zitten als ik dichter in de buurt had gewoond", schrijft de 46-jarige actrice. "We hebben beiden een Duitse achtergrond en ouders met gekke accentjes."

Ondanks dat Willem-Alexander altijd al 'overduidelijk op blond viel', is ze bang dat het nooit iets zou zijn geworden tussen de twee. "Ik vrees dat ik nooit door de ballotagecommissie was gekomen. Ik was niet zo goed in conformeren. Hield van een feestje en kleurde meestal niet binnen de lijntjes."

Tanja heeft zichzelf vaak vergeleken met de aanstaande koning. "Ik kon me aardig identificeren met Willem-Alexander want onze families gingen gelijk met elkaar op", schrijft Jess.

"Juliana en mijn oma zijn even oud, Beatrix en mijn moeder schelen één jaar", somt ze op. "Willem-Alexander en ik zijn allebei uit 1967 en onze oudste kids zijn ook in hetzelfde jaar geboren."

Nieuwe trailer World War Z

Vandaag is er een nieuwe trailer verschenen van de film World War Z. Actie, geweld en veel zombies, dat kan je deze zomer verwachten.

Het verhaal van de film is een aanpassing op Max Brooks' post-apocalyptische verhaal met dezelfde titel. VN-werknemer Gerry Lane (Brad Pitt) voert een race tegen de klok als hij de wereld rond moet reizen om een dodelijke zombieuitbraak te stoppen. De pandemie heeft reeds overheden en complete legers uitgevaagd en dreigt de complete mensheid nu te vernietigen.

Vanaf 20 juni is de film in de bioscoopzaal te bewonderen.

Schoorel plant rentree in Italië

Thomas Schoorel wil volgende maand in Italië zijn rentree maken. De Amsterdamse tennisser is herstellende van een operatie aan de elleboog. Hij heeft zich ingeschreven voor het futuretoernooi in Vercelli dat op 8 april begint. Daarna wil hij meedoen in Padova en Vicenza, toernooien die eveneens deel uitmaken van het circuit onder de Challenger Tour.

"Het herstel gaat goed. Ik speel al oefensets", aldus Schoorel die in januari een ingreep aan de elleboog onderging. Hij moest onder het mes omdat een stukje bot was afgebroken. Schoorel speelde in oktober vorig jaar zijn laatste wedstrijd.

Door zijn blessure is hij op de wereldranglijst gezakt naar de 303e plaats.

Schoorel plant rentree in Italië
Schoorel plant rentree in Italië (Foto: ANP)

Man rijdt 25 jaar zonder rijbewijs

Een 51-jarige man uit Sneek die al 25 jaar zonder geldig rijbewijs rondreed is donderdag tegen de lamp gelopen. De man werd gecontroleerd, nadat agenten hem in zijn woonplaats zonder gordel om zagen rijden, meldt de politie maandag.

De man reed op de Stadsrondweg-zuid toen de politie hem tot stoppen maande. Bij het uitschrijven van de bekeuring werd de man gevraagd zijn rijbewijs te overhandigen. De man gaf aan dat hij dat niet bij zich had. Eenmaal op een politiebureau ontdekten agenten dat de automobilist dertig jaar geleden zijn rijbewijs had gehaald, maar het document na vijf jaar nooit had verlengd.

Ouya maakt illegale Nintendo-spellen mogelijk

De Ouya-spelcomputer gaat het mogelijk maken om oude Nintendo- en Super Nintendo-spellen illegaal af te spelen. Via een zogenoemde emulator kunnen gedownloade gamebestanden gespeeld worden. Dat heeft gametijdschrift Computer and Video Games vernomen vanuit verschillende bronnen. De eerste Ouya's worden eind deze maand verstuurd.

De spelcomputer draait op het Android-besturingssyteem. In tegenstelling tot andere spelcomputerfabrikanten hebben de makers van Ouya hun computer zo gemaakt dat hackers gemakkelijk eigen software kunnen produceren. Dit biedt ook ruimte voor het afspelen van illegaal gedownloade spellen.

Emulators en illegale downloads zijn een doorn in het oog van Nintendo. Het probeert nog altijd zijn klassiekers als download te verkopen voor nieuwere spelcomputers. Het auteursrecht, dat volgens de Amerikaanse wet 75 jaar geldt, is op de oudste computerspellen van Nintendo is nog zeker veertig jaar van kracht.

Pechtold: tussenformatie niet aan de orde

Een tussenformatie is op dit moment 'absoluut' niet aan de orde. Dat heeft D66-leider Alexander Pechtold maandag gezegd in de marge van een bijeenkomst over een nieuwe natuurwet in de Tweede Kamer. "D66 is en blijft oppositiepartij."

Pechtold reageerde op de opmerkingen van D66-fractieleider in de Eerste Kamer Roger van Boxtel zondag in het televisieprogramma Oog in Oog over een mogelijke tussenformatie. "Als ze zouden bellen zouden wij in ieder geval wel aanschuiven om te praten, want steeds maar rekenen op gedoogsteun, dat is iets te makkelijk", zei Van Boxtel daarover.

Eerder bepleitte VVD-coryfee Hans Wiegel een tussenformatie. Van Boxtel deelt diens zorgen en hij noemde een tussenformatie 'niet onverstandig'. Hij vindt dat het kabinet de rit uit moet zitten en dat er rust nodig is op bestuurlijk niveau. Daar is draagvlak voor nodig en dat ontbreekt nu, omdat het kabinet geen meerderheid heeft in de senaat. Wel benadrukte hij dat een besluit daarover aan Pechtold is.

Volgens Pechtold zit er geen licht tussen wat hij en Van Boxtel bepleiten. "Wij vinden dat het kabinet moet regeren, zorgen dat er iets gaat gebeuren via of deelakkoorden of grote akkoorden." D66 als oppositiepartij zal daarbij haar 'kansen pakken', zoals bij het woonakkoord.

Of dit ook voor alle 'financiële uitdagingen' zoals de begroting mogelijk is kon Pechtold niet zeggen. "Ik heb geen idee. Op dit moment is het te vroeg om daar wat zinnigs over te zeggen." De coalitie van VVD en PvdA moet zich de komende weken en maanden afvragen of de huidige samenwerking zinvol is. "Als het niet zo is, hoor ik het wel."

PvdA-leider Diederik Samsom, ook aanwezig bij de bijeenkomst, zei dat D66 alleen op dit moment geen soelaas biedt. Met Pechtold aan boord heeft het kabinet nog steeds geen meerderheid in de Eerste Kamer. Samsom herhaalde dat het kabinet op elk onderwerp zoekt naar een zo breed mogelijk draagvlak.


Pechtold: tussenformatie niet aan de orde (Foto: Novum)

Huisartsenpraktijk ontruimd na vrijkomen kwik

Een huisartsenpraktijk in Roermond is maandag ontruimd nadat een kwikthermometer op de grond was gevallen. Enkele tientallen mensen, zowel medewerkers als bezoekers van de praktijk, hebben het pand verlaten. Niemand raakte gewond, zegt een woordvoerder van de brandweer.

Kwik is een gevaarlijke stof. Brandweerlieden met speciale pakken aan zijn de praktijk aan de Minderbroedersingel binnengegaan en proberen het spul op te ruimen, maar dat is een lastige klus, aldus de zegsman. Kwik is erg vluchtig, waardoor de gemorste druppeltjes alle kanten op springen.

Metingen moeten uitwijzen of kwikdampen in de lucht zijn gekomen. Medewerkers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu zijn onderweg en worden rond 15.00 uur verwacht. Als blijkt dat gevaarlijke stoffen in de lucht zitten, wordt de praktijk geventileerd. Dat kan pas nadat het kwik is opgeruimd.

Aanhouding in moordonderzoek Den Haag

De politie heeft een 29-jarige Hagenaar aangehouden voor mogelijke betrokkenheid bij de moord op een 73-jarige plaatsgenoot. Dat heeft de politie maandag bekendgemaakt.

Het slachtoffer werd begin maart 'onder verdachte omstandigheden' dood gevonden in zijn woning aan de Escamplaan. Na onderzoek bleek dat hij door een misdrijf om het leven was gekomen.

Wat er precies is gebeurd, is nog niet bekend. De verdachte wordt maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris.

'Justitie onderzoekt deal met Lohan nader'

Lindsay Lohan moet mogelijk alsnog de gevangenis in. De deal die de 26-jarige actrice vorige week maandag sloot met justitie houdt volgens TMZ geen stand. Justitie zou de overeenkomst opnieuw onder de loep nemen.

Lohan ging onder meer akkoord met een opname in een gesloten afkickkliniek. Volgens de entertainmentwebsite bestaan in de Verenigde Staten geen geschikte klinieken voor Lindsay. Alleen gevangenen kunnen afkicken in een gesloten kliniek. "Er bestaan geen klinieken die iemand tegen diens wil vasthouden", laat de Amerikaanse afkickgoeroe Dr. Drew weten. "Dat gebeurt alleen als iemand suïcidaal is. In dat geval houden ze iemand 72 uur vast."

Lindsay kon een celstraf ontlopen door het op een akkoordje met justitie te gooien. Ze beloofde zich negentig dagen op te laten nemen, een taakstraf uit te voeren en zich psychisch te laten behandelen. Volgens TMZ gaat justitie niet akkoord met een behandeling in een normale afkickkliniek. De deal die Lindsay sloot wordt daarom opnieuw bekeken, mogelijk moet ze alsnog de bak in.

Lohan, die al vijf keer eerder probeerde af te kicken, moet uiterlijk 2 mei kunnen aantonen dat ze een geschikte afkickkliniek heeft gevonden. Haar advocaat liet vorige week nog weten op zoek te zijn naar een plek voor de getroebleerde actrice.

Lindsay lijkt zich nog niet al te veel zorgen te maken, de afgelopen dagen is ze meerdere malen feestend en drinkend vastgelegd door fotografen. Momenteel is ze in Brazilië waar ze naar verluidt grof geld verdient door een modemerk te promoten.

Vervolgonderzoek naar mishandeling koranscholen

De GGD gaat meer onderzoek doen naar de vermeende kindermishandeling op twee koranscholen in Tilburg-Noord. Dat heeft burgemeester van Tilburg Peter Noordanus maandagochtend aangekondigd in de gemeenteraad.

Noordanus deed vorige week aangifte van kindermishandeling na zes signalen daarover afkomstig uit een onderzoek van de GGD. Het ging in bijna alle gevallen om kinderen die zeggen dat ze getuige zijn geweest van mishandeling.

Het vervolgonderzoek komt er als de twee instellingen een protocol hebben ondertekend voor een veilig opvoedingsklimaat. De burgemeester liet maandag verder weten voorlopig geen andere maatregelen te nemen tegen de twee scholen.

Vleesverwerker failliet na paardenvleesschandaal

Vleesverwerker Willy Selten in Oss gaat faillissement aanvragen. Dat heeft het bedrijf maandag laten weten aan de overgebleven medewerkers, meldt bestuurder van FNV Bondgenoten John Klijn maandag.

De bank zou hebben besloten de kredietkraan dicht te draaien. "En het ging er toch al slecht", aldus Klijn. Het bedrijf werd in februari stilgelegd toen justitie vermoedens had dat Willy Selten paardenvleessnippers mengde met rundvleessnippers en verkocht als puur rundvlees.

Eind februari zette de onderneming volgens Klein alle circa 85 Poolse medewerkers op straat. Sindsdien waren er nog dertig tot 35 Nederlandse medewerkers in vaste dienst, maar die hebben volgens de FNV-bestuurder de afgelopen tijd vooral thuis gezeten. "Het kwam dus niet als een grote verrassing voor ze."

Wanneer het faillissement precies wordt aangevraagd, is nog onduidelijk. Pas als het faillissement is uitgesproken, kunnen medewerkers hun achterstallige loon uitbetaald krijgen van uitkeringsinstantie UWV.

De vleesverwerker heeft erkend dat door een menselijke fout vanuit een vrieshuis vorig jaar een keer een partij paardensnippers als rundvlees in de vleesverwerking terecht is gekomen. Of het vlees verder verwerkt is in voedsel werd niet bekendgemaakt.

Eind februari wees onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bij het bedrijf uit dat op dat moment geen paardenvlees aanwezig was. De vleesverwerker mocht daarop weer open. Sindsdien was het echter nauwelijks nog in bedrijf. "Ik denk dat klanten er weinig vertrouwen meer in hadden", aldus Klijn.

Doek valt voor SC Veendam door faillissement

SC Veendam verdwijnt uit het betaald voetbal. De club uit de Eerste Divisie heeft maandag het faillissement aangevraagd, liet bewindvoerder Gerard Breuker van de club op een persconferentie weten. Zondagavond kwam al naar buiten dat een reddingsplan van een groep investeerders om het noodlot af te wenden was mislukt.

Veendam, dat tiende stond in de Jupiler League, vroeg eerder deze maand uitstel van betaling aan. De club had op korte termijn een bedrag van 675 duizend euro nodig. Ook bleek het niet haalbaar om voor volgend seizoen een sluitende begroting in te dienen.

Voetballers CAR voorlopig niet naar huis

De voetballers van de Centraal-Afrikaanse Repbuliek kunnen voorlopig niet terug naar huis. De situatie in het land is te onveilig nadat rebellen afgelopen weekeinde president François Bozizé uit zijn paleis verjaagden. De Centraal-Afrikaanse Republiek speelde zaterdag een WK-kwalificatiewedstrijd in Zuid-Afrika die met 2-0 werd verloren.

De spelers van het nationale elftal vertrekken nu in twee groepen uit Zuid-Afrika. De voetballers die in de Europese competities uitkomen vliegen rechtstreeks naar Parijs, de overige spelers reizen dinsdag naar Douala in Kameroen. Daar zullen de verdere ontwikkelingen worden afgewacht.

Kim Kardashian zet naamtraditie mogelijk voort

Kim Kardashian overweegt haar eerste kind ook een naam met een K te geven. "Ik denk dat het erg leuk zou zijn, omdat ook mijn naam en die van Kanye met een K beginnen", vertelde de zwangere realityster aan het Amerikaanse entertainmentprogramma Extra. Ook Kims vier zussen hebben een naam met een K.

Toch is het nog niet zeker dat Kim en Kanye West de naamtraditie van de Kardashians voortzetten. "De helft van de namen op onze lijst begint niet met een K." Geruchten dat Kanye zijn kind North wil noemen, spreekt Kim tegen. Wel verklapt de 32-jarige realityster dat haar spruit geen alledaagse naam krijgt. "Kanye wil iets unieks."

Kim, die over zo'n vier maanden moet bevallen, maakt zich nog niet druk om een naam. "We hebben nog tijd. We kiezen iets dat goed voelt." Ook over de extra kilootjes maakt Kardashian zich geen zorgen. "Het maakt me niets uit dat ik aankom." Toch had Kim aanvankelijk moeite met haar zwangerschap. "Je lichaam verandert zo veel", legt de realityster uit. "Maar als je dat eenmaal omarmt, is het geweldig."

Verhoogd brandgevaar in natuurgebieden

Op verschillende plekken in het land is code geel afgekondigd vanwege verhoogd gevaar voor natuurbranden. Het gaat onder meer om delen van Drenthe, Overijssel, Gelderland en Utrecht. Dat staat op natuurbrandgevaar.nl, een site van de gezamenlijke veiligheidsregio's.

Ondanks dat het koud is, kunnen de harde wind, de weinige luchtvochtigheid en de droge grond toch voor een grote brand zorgen. Als er brand uitbreekt in de risicogebieden rukt de brandweer waar mogelijk met extra materieel en personeel uit.

Zondagavond rukte de brandweer nog massaal uit voor een natuurbrand op de Veluwe. Een heidegebied rond Radio Kootwijk van ongeveer tweehonderd bij honderd meter ging in vlammen op.

Vilanova deze week weer terug

FC Barcelona kan deze week hoofdtrainer Tito Vilanova weer verwelkomen, meldt de club op de officiële website. De coach is klaar met zijn behandeling aan een tumor.

Barcelona heeft het ruim twee maanden moeten stellen zonder Vilanova. Op 20 december van vorig jaar ging de Spaanse coach onder het mes, waarna hij vervolgens chemo- en radiotherapie onderging. Hierna vertrok Vilanova naar New York, waar hij verder werd behandeld.

De trainer werd in de tussentijd vervangen door Jordi Roura, zijn assistent bij de Spaanse club. Roura doet deze week weer een stapje terug en gaat Vilanova weer assisteren. Onder Roura werd de club uitgeschakeld in de Copa del Rey, maar werd wel de kwartfinale van de Champions League bereikt.

Onder Vilanova kende Barcelona deze jaargang de beste seizoensstart ooit. De titel in Spanje is dan ook bijna niet meer te missen voor de Catalanen, die inmiddels dertien punten voorsprong hebben op nummer twee Real Madrid.

Australiër die haai greep als held geëerd

Een 50-jarige Australiër is maandag met een medaille onderscheiden voor bewezen moed. Trevor Burns heeft de Star of Courage gekregen omdat hij in 2010 manmoedig een 3,7 meter lange witte haai aan zijn staart trok toen het dier een 19-jarige toeristengids had gegrepen.

Hij trok net zo lang tot het witte gevaarte zijn prooi, Elyse Frankcom, losliet. Frankcom, die zware verwondingen aan haar benen had, dreigde vervolgens te verdrinken. Burns wist ook dat te voorkomen.

Stekelenburg wil nu bij Roma blijven

Maarten Stekelenburg is niet meer bezig met een vertrek bij AS Roma. De doelman was in de winterstop nog dicht bij een transfer. Het Engelse Fulham van Martin Jol was in januari nog geïnteresseerd, maar een (tijdelijke) overgang kwam niet van de grond. De Oranje-international zat toen op de bank in Rome, waardoor hij wilde uitkijken naar een nieuwe club.

Inmiddels vergaat het Stekelenburg een stuk beter. "Nu ben ik gelukkig", laat hij aan Corriere dello Sport weten. "Aan Fulham denk ik niet meer en ik wil gewoon bij Roma blijven. Mijn doel is om tijdens het WK van 2014 de beste keeper van het toernooi te worden." Stekelenburg is zijn basisplaats bij Oranje nog wel kwijt. Afgelopen vrijdag stond Kenneth Vermeer in het doel tegen Estland (3-0).

Battlefield 4-bèta voor Battlefield 3 Premium-leden

De bèta van Battlefield 4 zal naar verluidt geopend zijn voor Battlefield 3 Premium-spelers. Spelers die het spel Medal of Honor: Warfighter Limited Edition gepre-orderd hebben, zullen toegang krijgen tot de Battlefield 4-bèta in de herfst van 2013, dat heeft Electronic Arts eerder bevestigd. Een DICE-manager vertelde later dat de studio ook andere manieren om toegang te kunnen krijgen tot de bèta zal aankondigen.

Met de onthulling van Battlefield 4 op GDC en de release van de eerste trailer van de game nog in het vooruitzicht, wordt vanuit sommige hoeken beweerd dat de Russische versie van EA Origins exclusieve toegang geeft tot de bètaversie van Battlefield 4, als extraatje voor spelers die lid zijn van Battlefield 3 Premium. 

De game zal zich ook in deze titel bezig houden met moderne oorlogvoering, aldus DICE-manager Karl Magnus Troedsson. Hij zei in augustus: "We feel this place is a place we can be and continue with the series. Battlefield 4 can live in this space and be very successful."

De lanceerdatum van Battlefield 4 wordt geschat op eind 2013.

Battlefield 4
                                               

FOK! wetenschap: Een kijkje in het zebravissenbrein

Onze hersenen zijn één van de meest ingewikkelde organen in ons lijf. Dit zal voor geen denkend mens een verrassing zijn. Toch komen wij mensen steeds meer te weten over hoe dit orgaan zijn werk nou eigenlijk doet. De hersenen zitten vol met gespecialiseerde cellen die we neuronen noemen. Deze neuronen bezitten een cellichaam dat zich in de hersenen bevindt en uitlopers die verbindingen leggen met andere neuronen maar ook met spieren en andere cellen in ons lichaam. Door deze verbindingen lopen stroompjes die kunnen ontstaan door concentratieverschillen van ionen binnen en buiten de cel.

Scholen verplicht om pesten aan te pakken

Scholen worden voortaan wettelijk verplicht om pesten aan te pakken. Dat staat in een maandag gepresenteerd plan van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker (VVD) en Kinderombudsman Marc Dullaert. In het rapport staat dat het een kerntaak is van scholen om te zorgen voor een veilige omgeving, waarbij de nadruk op preventie ligt.

Dekker dient binnenkort een wetvoorstel in bij de Tweede Kamer waarmee de verantwoordelijkheid van de school voor het voorkomen van pesten in de wet wordt vastgelegd. Scholen worden zo verplicht om pesten aan te pakken en daarbij te kiezen voor een bewezen effectieve methode. Een commissie van experts gaat hiervoor criteria opstellen.

Van la Parra rijdt met slok op auto in de prak

Heerenveen-speler Rajiv van la Parra heeft afgelopen weekeinde zijn auto in de prak gereden. Hij was op dat moment onder invloed van alcohol, bleek in het ziekenhuis uit een bloedproef. Dat meldt de Leeuwarder Courant maandag. Van la Parra liep bij het ongeluk een lichte hoofdwond op.

"Het is niet handig en niet slim wat er is gebeurd", reageert directeur Johan Hansma. Hij wilde nog niet vooruit lopen op een eventuele sanctie voor de 21-jarige voetballer. De speler zou niet straalbezopen zijn geweest, maar had wel meer gedronken dan toegestaan.

Bij het ongeluk waren geen andere weggebruikers betrokken. De auto is na de botsing met een boom total loss.

Schadevergoeding voor ex-Dutchbatter met trauma

Een ex-Dutchbatter die psychische schade opliep tijdens de val van de Srebrenica-enclave, heeft recht op een schadevergoeding van het ministerie van Defensie. Dat heeft de hoogste rechter voor dit soort beroepszaken, de Centrale Raad van Beroep, maandag in Utrecht bepaald.

De man stapte in 2005 naar de rechter in Den Haag omdat hij een schadevergoeding wilde voor de posttraumatische stressstoornis (PTSS) die hij opliep vanwege zijn missie in de moslimenclave Srebrenica in 1995. De rechtbank bepaalde toen dat Defensie verantwoordelijk en aansprakelijk kon worden gehouden voor de psychische schade van de man. Het ministerie ging daarop in hoger beroep.

Museum Venlo hangt replica's geroofde kunst op

In Museum van Bommel van Dam zijn vanaf maandag replica's te zien van de vier kunstwerken die vrijdag zijn gestolen. Het museum in Venlo wil met de prints, die in tegenstelling tot enkele van de originelen niet driedimensionaal zijn, een beeld geven van wat er eerst te zien was, zegt een woordvoerder.

Dieven stalen vrijdag in de vroege ochtend drie werken van Jan Schoonhoven en een schilderij van Tomas Rajlich. De gezamenlijke waarde van de buit is 1,1 miljoen euro. De politie vermoedt dat de roof is gepleegd door meerdere daders, die binnen zijn gekomen door de voordeur van het museum te forceren.

De recherche bekijkt videobeelden van het museum en de omgeving. Ook wordt gesproken met een aantal getuigen.


Museum Venlo hangt replica's geroofde kunst op (Foto: Novum)

Roger Waters trekt muur ook in Arnhem op

Roger Waters doet op 18 juli het Gelredome aan met zijn The Wall-tournee. Wegens grote belangstelling voor het concert op 8 september in de Amsterdam Arena is de show in het Arnhemse stadion toegevoegd, meldt concertorganisator Mojo maandag.

Waters bezoekt met zijn tournee The Wall, naar het gelijknamige legendarische Pink Floyd-album, onder meer ook Rome, Berlijn en Oslo. De kaartverkoop voor het concert in het Gelredome gaat vrijdagochtend van start.

Charlize Theron gaat weer voor komedie

Charlize Theron heeft weer getekend voor een komedie. In Ladies Night speelt de Zuid-Afrikaanse een vrouw met een vriendje dat zich maar niet wil binden, schrijft het Amerikaanse entertainmenttijdschrift The Hollywood Reporter. De 37-jarige actrice is bekend om haar rollen in drama's, maar neemt steeds meer komische rollen op zich.

Het personage van Theron gaat nog een laatste avond met haar vriendin de stad in, voordat ze haar leven omgooit en naar New York verhuist. Fred Savage, bekend als regisseur van series als Modern Family en 2 Broke Girls, is in onderhandeling om Ladies Night te regisseren. Wanneer de komedie in productie gaat, is nog onbekend.

Theron won in 2004 een Oscar voor haar rol als moordenaar in Monster. Vorig jaar was Theron te zien in de zwarte komedie Young Adult en eerder dit jaar werd bekend dat ze samen met Seth MacFarlane werkt aan de komische western A Million Ways to Die in the West. Theron is eerst nog te zien in Mad Max: Fury Road, de vierde Mad Max-film.


Charlize Theron gaat weer voor komedie (Foto: Novum)

Zuid-Korea saneert schulden half miljoen burgers

De Zuid-Koreaanse regering zet een fonds van anderhalf biljoen won (een miljard euro) op om de schulden van ruim een half miljoen burgers te saneren. Mensen die een betalingsachterstand van meer dan zes maanden hebben, komen in aanmerking voor de kwijtschelding. Dat maakten de financiële toezichthouder en de regering maandag bekend in een gezamenlijke verklaring.

Door de hoge schuldenlast aan te pakken, is de hoop dat de zwakke consumentenbestedingen weer gaan aantrekken. Zuid-Koreanen konden in het begin van het vorige decennium hoge schulden opbouwen doordat de huizenprijzen stegen en creditcardmaatschappijen soepel krediet verstrekten.

Het fonds was een verkiezingsbelofte van president Park Geun-hye, die eind vorig jaar werd verkozen. Zij zegde een fonds van 18 biljoen won toe, maar volgens de financiële toezichthouder is er de komende vijf jaar maar anderhalf biljoen won nodig.

Mensen met schulden van minder dan honderd miljoen won (69 duizend euro) komen in aanmerking voor het fonds. Maximaal de helft van de schuld wordt kwijtgescholden. De financiële toezichthouder schat dat 210 duizend mensen in aanmerking komen voor de kwijtschelding. Daarnaast maken nog eens 340 duizend mensen aanspraak op een renteverlaging. De rente die zij betalen daalt daardoor van ruim twintig procent tot minder dan tien procent.


Zuid-Korea saneert schulden half miljoen burgers (Foto: Novum)

Costa Rica dient klacht in tegen spelen in sneeuw

Costa Rica wil de WK-kwalificatiewedstrijd tegen de Verenigde Staten laten overspelen. Het land vindt het onbegrijpelijk dat het duel vrijdagavond ondanks een hevige sneeuwstorm niet werd stilgelegd en heeft een klacht ingediend bij de FIFA. De Verenigde Staten wonnen de wedstrijd in Denver door een doelpunt van Clint Dempsey met 1-0.

Costa Rica claimt dat de 'fysieke integriteit' van de spelers op het spel is gezet. "De bal kon niet meer fatsoenlijk rollen en de markeringen op het veld waren onzichtbaar geworden", staat in een brief aan de FIFA. De wedstrijd werd tijdelijk gestaakt, maar op verzoek van de Amerikanen uiteindelijk toch uitgespeeld.

Behalve het laten overspelen van de wedstrijd vindt Costa Rica ook dat scheidsrechter Joel Aguilar uit El Salvador en de andere wedstrijdofficials moeten worden gestraft. De FIFA laat weten de brief eerst grondig te bestuderen en pas daarna over eventuele vervolgstappen te beslissen.


Costa Rica dient klacht in tegen spelen in sneeuw (Foto: Novum)

Sagan ruim aan de leiding in World Tour

Peter Sagan voert de ranglijst van de UCI World Tour aan. De 23-jarige Slowaak heeft dankzij zijn overwinning van zondag in Gent-Wevelgem een voorsprong van 81 punten op zijn naaste belager Fabian Cancellara. Sagan veroverde eerder al tweede plaatsen in de E3 Prijs-Harelbeke en Milaan-San Remo.

Joaquin Rodriguez, de winnaar van vorig jaar, staat voor Sylvain Chavanel en Geraint Thomas op de derde plaats. Tom-Jelte Slagter, in januari winnaar van de Tour Down Under, is op de zevende plek de beste Nederlander. Hij staat een plaats boven Daniel Martin. De Ier pakte afgelopen weekeinde de eindzege in de Ronde van Catalonië.

Het landenklassement wordt nog altijd aangevoerd door Spanje, voor Italië en Groot-Brittannië. Nederland klimt van de zesde naar de vijfde plaats.


Sagan ruim aan de leiding in World Tour (Foto: Novum)

Inval bij Amnesty International in Moskou

De Russische autoriteiten hebben maandag een inval gedaan in het Russische hoofdkantoor van Amnesty International in Moskou. Medewerkers van het openbaar ministerie en de belastingpolitie zijn bezig met een onaangekondigd onderzoek van de boeken, zegt het hoofd van de Russische afdeling van de mensenrechtenorganisatie, Sergej Nikitin. Volgens Nikitin hebben ze om documenten gevraagd die al lang in het bezit van de overheid zijn.

De inval werd verslagen door journalisten van het televisiestation NTV, dat vaak door het Kremlin wordt ingezet om politieke tegenstanders zwart te maken.

Volgens Pavel Tsjikov, lid van de presidentiële mensenrechtenraad, zijn in de afgelopen maand bij tweeduizend ngo's invallen gedaan. De doorzoekingen zijn begonnen nadat president Vladimir Poetin in een toespraak de leden van de federale veiligheidsdienst FSB had opgeroepen hun aandacht te richten op groepen die geld krijgen uit het buitenland.

The Walking Dead ook naar Vita

Het avonturenspel The Walking Dead wordt ook overgezet naar PlayStation Vita. Het horroravontuur moet uiterlijk dit najaar verkrijgbaar zijn. Dat heeft Telltale Games gezegd tegenover entertainmentwebsite IGN. De game werd vorig jaar online aangeboden in losse afleveringen en ligt binnenkort als totaalpakket in de winkel.

Het is niet bekend of The Walking Dead voor PlayStation Vita in de winkel komt te liggen of alleen te downloaden is. The Walking Dead verscheen vorig jaar als download voor pc, Xbox 360, PlayStation 3, Mac en iPad. Nu het eerste seizoen van vijf afleveringen is afgelopen, verschijnt het binnenkort op schijf voor Xbox 360, PlayStation 3, pc en Wii U.

Het horroravontuur vertelt een verhaal over de veroordeelde moordenaar Lee die zich ontfermt over een kleine meisje, Clementine. Samen ontmoeten ze verschillende goede en slechte mensen terwijl ze proberen te overleven tijdens een zombie-uitbraak.


The Walking Dead ook naar Vita 

BNP Paribas Fortis sluit 150 Belgische filialen

BNP Paribas Fortis sluit in België 150 van de 936 filialen. Daarnaast verdwijnen er de komende drie jaar 1800 voltijdsbanen bij de bank. Dat maakte de bank maandag bekend.

De bank hoopt daarmee in 2015 driehonderd miljoen euro aan kosten te hebben bespaard. De bezuiniging is volgens BNP Paribas Fortis nodig vanwege de slechte economische vooruitzichten. Ook is de rente laag, waardoor de bank weinig inkomsten heeft. Naast de kostenbesparingen, wil BNP Paribas Fortis ook investeren in internetbankieren.

BNP Paribas kreeg in 2009 75 procent van de aandelen in de Belgische Fortisactiviteiten in handen. De bank was kort daarvoor genationaliseerd. De Belgische staat heeft nog steeds een kwart van de aandelen in de bank in handen. Het Nederlandse deel van Fortis werd door de Nederlandse staat overgenomen en samengevoegd met ABN AMRO.

Zuid-Afrikaanse soldaten gesneuveld in CAR

Bij de gevechten in de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn dertien Zuid-Afrikaanse militairen om het leven gekomen en 27 gewond geraakt. Een Zuid-Afrikaanse militair wordt vermist. Dit heeft de Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma maandag bekendgemaakt.

De Zuid-Afrikanen kwamen zaterdag onder vuur te liggen toen rebellen optrokken naar de hoofdstad Bangui. De opstandelingen hebben president François Bozizé verjaagd en diens paleis ingenomen.

Zuid-Afrika heeft enkele honderden militairen in de CAR. Ze waren daar om de strijdkrachten van het land te assisteren.

'Eerste Assassin's Creed is de beste'

Patrice Désilets, creative director van AC1 en AC2, heeft in een interview bekendgemaakt dat de eerste game de beste was in de serie. Wel geeft Patrice aan dat het tweede deel pas echt als een volledige game aanvoelde. Volgens Patrice is de eerste game simpel en puur, wat volgens hem de game geweldig maakt.

“I like the first Assassin’s Creed because it’s the purest one. There’s a bunch of stories that you can have, but it’s all in your head. You have to create your own adventures. Whereas in Assassin’s Creed 2, we created the adventures for you and you’re following them. For me, the first one is an amazing toy. The second one is the real game with rules and missions and it’s really precise. But personally I like the poetry of the first one. It’s pure.”

Patrice Désilets werkte aan de eerste twee games en vertrok daarna naar THQ om een eigen studio te leiden. Helaas is THQ er tegenwoordig niet meer en kwam Patrice opnieuw bij Ubisoft terecht. Na het vertrek van Patrice zijn Assassin's Creed Brotherhood, Assassin's Creed Revelations en Assassini's Creed III verschenen. In oktober kunnen we opnieuw aan de slag met een game uit de franchise, Assassin's Creed IV: Black Flag.

[NBA] Ook Bobcats kunnen Miami niet stoppen

Miami Heat ligt nog altijd op koers om het record van aantal opeenvolgende overwinningen in de NBA te verbreken. De 109-77 thuiszege op Charlotte Bobcats betekende zondagavond voor de regerend basketbalkampioen al de 26e zege op rij. Miami is nog zeven overwinningen verwijderd van het lange tijd onaantastbaar geachte record van Los Angeles Lakers uit het seizoen 1971-1972.

LeBron James was opnieuw goud waard voor zijn ploeg. Bijna alle schotpogingen van de sterspeler waren raak, waardoor hij uitkwam op 32 punten. Chris Bosh en Norris Cole namen ieder vijftien punten voor hun rekening. Dwyane Wade ontbrak wegens een knieblessure.

Miami kreeg in de American Airlines Arena de steun van een aantal grote namen uit de sport. Tennisser Novak Djokovic, die zich even daarvoor had geplaatst voor de vierde ronde van het masterstoernooi van Miami, bokser Wladimir Klitschko en golfer Rory McIlroy waren aanwezig.

Alle uitslagen:
Milwaukee - Atlanta 99 - 104
Miami - Charlotte 109- 77
Houston - San Antonio 96 - 95
Oklahoma - Portland 103 - 83
Minnesota - Chicago 97 - 104
Dallas - Utah 113 - 108
Phoenix - Brooklyn 100 - 102
Sacramento - Philadelphia 103 - 117

De lucht in met Battlefield 4

De ene na de andere teaser wordt vrijgegeven door Electronic Arts en ook vandaag komen ze weer met een nieuwe teaser. Deze teaser bevat een glimp van een helikopter in Battlefield 4. Electronic Arts laat steeds kleine stukjes zien van de game waar nu al veel over gesproken wordt.

Electronic Arts heeft gemeld dat de eerste grote trailer van Battlefield 4 op 27 maart onthuld gaat worden, een dag nadat de game  getoond wordt op een onthullingsevenement in San Francisco.


 

Levelcap en nieuwe class voor Borderlands 2

Het plezier in Pandora lijkt nooit op te houden. 2K Games heeft namelijk op PAX East bekendgemaakt dat we een nieuw personage krijgen in de game. Daarnaast is er aangegeven dat de levelcap ook wordt verhoogd. Dit zorgt voor de mogelijkheid om door te levelen en nieuwe bonussen te verdienen.

Vanaf mei is de Psycho Pack verkrijgbaar voor 800 Microsoft Points of 9,99 euro. De content bevat Krieg, een nieuw personage dat gebruikmaakt van melee-aanvallen. Krieg heeft op het gebied van skill trees keuzes uit Bloodlust, Mania en Hellborn. De levelcap zal vanaf 2 april verhoogd worden zodat gamers tot level 61 kunnen levelen.

Gamers met een seizoenspass voor Borderlands 2 kunnen de update gratis downloaden. Gamers zonder seizoenspass moeten hier 4,99 euro voor gaan betalen. Naast de levelcap-update moet er een gratis update komen die een ultimate vault hunter-mode toevoegt. Deze mode is wel alleen beschikbaar voor gamers die level 50 of hoger zijn.

Arne Slot beëindigt voetbalcarrière

Arne Slot stopt na dit seizoen met profvoetbal. De 34-jarige speler van PEC Zwolle heeft last van een geïrriteerde pees in zijn knie en denkt niet meer volledig fit te kunnen worden. Dat vertelt hij maandag in De Stentor. Slot speelde namens Zwolle, NAC en Sparta in totaal 450 wedstrijden in het betaald voetbal. Hij scoorde daarin precies honderd keer.

Slot heeft sinds anderhalf jaar last van zijn kniepees. Hij maakte in november zijn rentree, maar voelt zich niet optimaal. "Het is een overbelastingsblessure, goed herstel vergt jaren", weet de middenvelder. "Ik was na de revalidatie vastberaden dat ik door zou gaan en ik heb nog een bepalende rol kunnen spelen in een aantal wedstrijden. Maar inmiddels heb ik geaccepteerd dat het niet lukt."

Tijdens het trainingskamp in het Turkse Belek kreeg Slot al te horen dat zijn contract bij Zwolle niet verlengd zal worden. Hij zegt nog niet te weten hoe zijn toekomst eruit zal zien.

Warner Bros. gaat zelf smartphonegames maken

Warner Bros. heeft een nieuwe gamestudio opgericht die smartphone- en browsergames gaat maken. Deze spellen en apps moeten gratis of tegen een kleine vergoeding worden aangeboden. Het filmbedrijf heeft nog niet bekendgemaakt wat het eerste spel van WB Games San Francisco moet worden.

Met het oprichten van de nieuwe studio lijkt Warner Bros het heft in eigen hand te nemen. Smartphonegames rond populaire films en browserspellen die draaien om bekende reeksen kunnen voortaan uit eigen stal komen. Het is niet bekend of er in de gamestudio ook geheel nieuwe spellen of verhalen verzonnen worden.

Het lijkt niet voor de hand te liggen dat binnenkort te verschijnen films als The Hangover: Part 3, verschijnt in mei, en Man of Steel, gepland voor juni, een smartphonespel krijgen van het nieuw gevormde bedrijf. Het later dit jaar te verschijnen The Hobbit: The Desolation of Smaug lijkt een grotere kanshebber.

Runescape 3 in de maak

Gamestudio Jagex heeft een derde versie van het online spel Runescape in de maak. Gamers die Runescape op dit moment spelen, kunnen deze zomer dezelfde inloggegevens gebruiken voor Runescape 3. Jagex maakte onder meer bekend dat de game zich aanpast aan de gebruiker, waardoor het ook op oudere pc's te spelen is.

Voor Runescape 3 maakte de gamestudio gebruik van verschillende nieuwe technieken. Zo belooft het bedrijf dat het spel, dat ook gespeeld kan worden in een webbrowser, er levendiger uit zal zien. "Het is een significante verbeteringen op alle fronten", laat een woordvoerder aantekenen.

Runescape is een grote online game. Naar schatting wordt het spel gespeeld door achttien miljoen gamers, van wie er drie miljoen een euro of meer per maand investeren in de game.

De statistieken van Mass Effect 3

Ongeveer een jaar geleden verscheen het laatste hoofdstuk in de Mass Effect-trilogie. In de games kun je veel eigen keuzes maken die invloed hebben op het verhaal. BioWare heeft een aantal keuzes bijgehouden en heeft daarom nu een aantal leuke statistieken vrijgegeven.

Zo blijkt Liara uiteindelijk de meest gekozen squadmate te zijn door veel gamers, met Garrus op een tweede plek. Kaidan blijkt al snel het minst populaire squadmate te zijn. Zo staat hij laatste als het aankomt op het kiezen van een squadmate, maar gaat ook het meeste dood. Alle details zijn in de afbeelding hieronder te vinden.

"Indrukwekkend hoe Janmaat speelt"

Rafael van der Vaart opende op aangeven van Daryl Janmaat de score tijdens de interland tegen Estland. De middenvelder was onder de indruk van zijn ploeggenoot.

"Het was een heel goede actie van Janmaat, die me goed inspeelde in de zestien. Ik draaide open, had de bal direct panklaar liggen en schoot hem via de voet van een Est in de hoek", beschreef Van der Vaart tegen De Telegraaf.

"Ik vind het echt indrukwekkend hoe hij speelt. Daryl is heel gedreven en fit, heeft zijn goede vorm van Feyenoord meegenomen naar Oranje. Hij was – mede ook door zijn assist op Van Persie – een factor van belang", aldus de middenvelder.

Meer internationals staken de loftrompet af over Janmaat, maar die gaat niet naast zijn schoenen lopen. "Of ik wist of ik dit kon? De bondscoach roept me niet voor niks op", zei de Feyenoorder zelfbewust.

De Haan: "Interlandweken niet kindvriendelijk"

Foppe de Haan kan net als vele ander liefhebbers nog steeds niet wennen aan de nieuwe opzet van de interlandweken. Oranje speelt nu ruim twee jaar op vrijdag en op dinsdag.

Voorheen werden de kwalificatiewedstrijden op zaterdag en op woensdag afgewerkt. Dat werd een dag naar voren gehaald zodat spelers meer tijd hadden om zich weer bij hun club te melden. De Haan vindt dat geen argument. "Nu spelen ze in de Europa League zelfs op donderdag. Daar zit nog minder tijd tussen", zegt de oud-trainer van Jong Oranje in het Algemeen Dagblad.

"Als ik zou mogen kiezen tussen de vrijdag- of zaterdagavond kies ik natuurlijk voor het laatste. Op zaterdag kom je van het veld en kijk je 's avonds thuis lekker naar het voetbal", aldus De Haan.

Bovendien zullen veel kinderen de wedstrijd missen omdat zij zaterdagochtend al vroeg op het veld moeten staan. "Voetbal is ongelooflijk populair. Dat moeten we zeker zo houden. Dus moet je de jeugd voor je winnen. Maar deze opzet van het interlandvoetbal is inderdaad helemaal niet in het voordeel van kinderen. Het is goed om er heel serieus over na te denken of je dit dus wel wilt."

FOK!kers: geen pets op de kont

FOK!kers hebben niet veel op met een lekkere pets op de billen tijdens het neuken. Bijna vijftig procent zegt in onze FP poll niks met SM te hebben en er ook nooit aan te willen doen.

Slechts 17 procent doet wel eens aan een milde vorm van SM, de befaamde pets op de kont dus. Twaalf procent is van plan er binnenkort eens mee te experimenteren. Acht procent lust er wel pap van en dan mag het ook best ruw. Minder dan een procent geeft aan met tegenzin aan SM te doen om de partner te plezieren.

Bekijk hier de poll.
 

Cruijff: "Als land aan wereld presenteren"

Johan Cruijff meent dat plaatsing voor het WK niet alleen sportief noodzaak is voor Nederland.

Volgens de oud-topvoetballer speelt sport ook buiten de sport zelf een belangrijke rol. "Als Europees land is het momenteel moeilijk om je positief te manifesteren", schrijft Cruijff in De Telegraaf. "Door alle economische problemen wordt er door de rest van de wereld toch anders tegen ons werelddeel aangekeken. Dat heb ik de laatste tijd regelmatig ondervonden."

"De uitzondering is ook nu de sport. Honderden miljoenen mensen zijn in Azië en Amerika getuige geweest van de topprestaties die de Nederlandse honkballers tijdens de World Baseball Classic hebben geleverd. Het is een promotie geweest die je op geen enkele andere manier kan benaderen. Dat verklaart ook, waarom zo’n beetje iedere multinational in de wereld wel iets met de sport doet."

"Hetzelfde zie je volgend jaar tijdens het WK voetbal in Brazilië. Voor een bedrijf is er niets efficiënter dan je via de sport te profileren. Daarom is het mooi, dat het Nederlands elftal via Estland weer een belangrijke stap richting de eindronde heeft gezet. Omdat het een uniek podium is om je niet alleen als voetbalnatie, maar ook als land aan de wereld te presenteren."

Maher: "Eerst transfer, dan WK"

Adam Maher werd door bondscoach Louis van Gaal opgeroepen als vervanger van de geblesseerde Wesley Sneijder. De AZ'er zal vermoedelijk niet in de basis beginnen tegen Roemenië.

"Je weet maar nooit of ik speeltijd krijg", zegt Maher in De Telegraaf. "We zullen zien hoe het loopt. Het ligt eraan hoe de wedstrijd verloopt en – dat zag je tegen Estland – of de spelers fit blijven."

Maher wil de mogelijkheid om zich te manifesteren met beide handen aangrijpen. "Het is vervelend voor Wesley dat hij met een blessure afviel, maar ik moet elke kans pakken."

De middenvelder hoopt volgend jaar met Oranje naar Brazilië af te reizen. "Maar zover kijk ik nog niet. Het is zaak eerst van Roemenië te winnen, dan bij AZ te presteren, belangrijk te zijn op het jeugd-EK, een mooie transfer te maken én dan te hopen dat ik word geselecteerd. Alles stap voor stap. De bondscoach heeft in elk geval een signaal afgegeven dat ik er dichtbij zit. Dat moet mijn motivatie voor de komende maanden zijn."

Tegen moslims gerichte rellen in Birma

Het tegen moslims gerichte geweld in Birma heeft zich uitgebreid en inmiddels de hoofdstad Naypyitaw bereikt. Meutes boeddhisten trokken in het weekend een spoor van vernielingen in islamitische wijken. Moskeeën en tientallen huizen gingen in vlammen op.

President Thein Sein kondigde vrijdag de noodtoestand af in de stad Meikthila, waar gewelddadige onlusten tussen boeddhisten en moslims aam zeker 32 mensen het leven hebben gekost en zo'n tienduizend moslims uit hun huizen verdreven zijn. Desondanks hield het geweld aan en verspreidde het zich zelfs naar andere steden.

Vierduizend banen op de tocht bij TNT Express

TNT Express gaat tot 2015 voor 220 miljoen euro bezuinigen. Dat doet de postbezorger door indirecte kosten terug te brengen, de productiviteit in de postdepots te verhogen en door bedrijfsonderdelen op een plek onder te brengen. De reorganisatie kost zo'n 150 miljoen euro en heeft effect op vierduizend banen. Dat heeft TNT maandag bekendgemaakt.

De verliesgevende activiteiten van TNT Express in China en Brazilië worden afgestoten. De postbezorger focust zich voortaan op diensten met een relatief hoge marge, zoals palletvrachten, zwaardere pakketten en internationale zendingen. Ook investeert TNT de komende jaren tweehonderd miljoen euro in de automatisering van de pakketafhandeling en in de verbetering van bestel- en betaalmethodes.

Over heel vorig jaar zag TNT Express de omzet met 1,7 procent dalen naar 7,13 miljard euro. De brutowinst nam af met 16,4 procent ten opzichte van 2011 en kwam uit op 188 miljoen euro. De hoeveelheid bezorgde post en pakketjes nam toe, maar de opbrengsten stonden onder druk.

Vierde André Hazes-meezingconcert

Het Holland Zingt Hazes-evenement is uitgebreid met een vierde concert. Naast zaterdagavond 15 en zondagmiddag en -avond 16 juni vindt ook op maandagavond 17 juni wegens grote belangstelling een show plaats, heeft organisator Stage Entertainment bekendgemaakt. Kaarten zijn reeds verkrijgbaar.

Tijdens de Holland Zingt Hazes-meezingconcerten brengen Nederlandse artiesten onder begeleiding van een live band de succesvolste nummers van André Hazes ten gehore. Onder anderen Trijntje Oosterhuis, Willeke Alberti en André van Duin zijn van de partij. Het evenement vindt plaats in de Amsterdamse Ziggo Dome.

Patiënt informeert meer naar kwaliteit ziekenhuis

Patiënten laten zich steeds beter informeren over de kwaliteit van een ziekenhuis of hun behandeld arts. De zorgverzekeraars zien een forse stijging in het aantal zorgvragen, schrijft het AD maandag op basis van een rondgang.

Bij zorgverzekeraar VGZ is het aantal mensen dat aanklopt voor advies over een medische behandeling het afgelopen jaar met twintig procent gestegen. Bij CZ verdubbelde het aantal vragen over kwaliteit in een paar jaar tijd.

"Consumenten zijn zich bewuster geworden dat er verschillen in kwaliteit bestaan tussen ziekenhuizen. Zij volgen niet langer klakkeloos een doorverwijzing van een huisarts", zegt een woordvoerder van VGZ in de krant.

Volgens patiëntenfederatie NPCF is de toename vooral te verklaren door de diverse medische missers en misstanden in de zorg die in de afgelopen jaren naar buiten kwamen. "Mensen vrezen terecht te komen op een afdeling waar het al jaren misgaat of waar ze onnodig risico lopen", aldus voorzitter Wilna Wind.

VVD wil rijksofficier op Sint Maarten

Op Sint Maarten moet een rijksofficier of rijkscommissaris benoemd worden om de bestuurlijke integriteit op het eiland te waarborgen. Dat stelt VVD-Kamerlid André Bosman maandag in De Telegraaf. Volgens hem functioneert de democratie er feitelijk niet meer. Hij wil dat de minister van Justitie van Sint Maarten, Roland Duncan, op non-actief wordt gezet.

"De toenemende corruptie en criminaliteit beschadigen het internationale aanzien van ons koninkrijk", vindt Bosman. Het aanstellen van een rijksofficier is volgens hem 'een verregaande ingreep', maar het zou nu of nooit zijn. "Zo kan het niet langer. We hebben de voormalige Antillen sowieso veel te lang gepamperd."

Bosman doet bij minister van Koninkrijksrelaties Ronald Plasterk (PvdA) een beroep op de zogenoemde waarborgfunctie in het Statuut van het Koninkrijk. Daarin staat dat Nederland moet ingrijpen als de rechtszekerheid of het deugdelijk bestuur op onafhankelijke landen zoals Sint Maarten in gevaar is.

Premier Mark Rutte (VVD) stelde eerder deze maand al naar aanleiding van berichten over corrupte politici dat de onderste steen boven moet komen op Sint Maarten. Omdat Nederland geen directe zeggenschap heeft over het eiland stelde hij dat het Openbaar Ministerie op Sint Maarten eerst aan zet is.

Op het eiland zou onder meer politicus Patrick Illidge in opdracht van minister Duncan geld hebben opgehaald in ruil voor vergunningen van een bordeel.

Zelfverbranding Tibetaanse moeder

Een Tibetaanse vrouw, moeder van vier kinderen, heeft zich in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing over Tibet. De vrouw heeft haar actie met de dood moeten bekopen. Dit heeft Radio Free Asia maandag gemeld.

De 30-jarige vrouw stak zich zondag in brand bij een Tibetaans klooster in Aba, in de Chinese provincie Sichuan. Sinds 2009 hebben zich zeker 110 Tibetanen in brand gestoken uit protest tegen de Chinese overheersing. Het gros van die zelfverbrandingen deed zich voor in Aba.

De Chinese machthebbers betichten de geestelijk leider van de Tibetanen, de Dalal Lama, ervan zijn volgelingen tot de zelfverbrandingen aan te zetten.

Longfonds pleit voor rookverbod op schoolplein

Op alle scholen in het voortgezet onderwijs moet een rookverbod komen. Dat stelt het Longfonds maandag in een rapport. Nu heeft een kwart van alle scholen een rookvrij schoolterrein. Bijna zeventig procent van de middelbare scholen staat positief tegenover een rookverbod.

Directeur Michael Rutgers van het Longfonds vindt dat scholen een voorbeeld moeten zijn. Bovendien zouden jongeren moeilijk kunnen stoppen als ze eenmaal zijn begonnen met roken. "Hoe jonger kinderen zijn als ze beginnen met roken, hoe groter de kans dat zij hun leven lang verslaafd blijven", zegt hij in een verklaring.

In de provincies Zuid-Holland en Noord-Brabant staan nu het meeste scholen met een rookvrij terrein. Het gaat om respectievelijk 32 en 33 procent. Drenthe en Driesland scoren het laagst met acht en vijftien procent. De resultaten van het onderzoek van het Longfonds worden maandag overhandigd aan staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn (PvdA).


Longfonds pleit voor rookverbod op schoolplein (Foto: Novum)

IJzige oostenwind houdt aan

De gevoelstemperatuur ligt ook maandagochtend nog diep onder het vriespunt. Door de ijzige oostenwind voelt het in vrijwel het hele land aan als -10. Dat meldt weeronline.nl maandag.

Ondanks de lage gevoelstemperatuur zit een kouderecord er maandag niet in. Het dagrecord in De Bilt staat op 2 graden. Naar verwachting wordt het in het hele land een graad of 4. Later in de week wordt het iets warmer en neemt de windkracht af.

Sinds 1952 is het zo laat in maart niet meer zou koud geweest. De laatste keer dat de temperaturen ook zo laag waren in maart, was op 29 maart 1952. Toen bleef het kwik steken op 0,1 graad boven nul. Normaal ligt de temperatuur eind maart rond 8 graden.

FOK! wat een weer... Sluierbewolking

Goedemorgen! De weerkaarten zijn ten opzichte van gisteren nog nauwelijks veranderd. De komende dagen verlopen nog erg koud, maar aan het einde van de week lopen de temperaturen wat op.

Vandaag, morgen en overmorgen zijn er perioden met zon en blijft het overal droog. Met name vanmiddag komt er wel vrij veel sluierbewolking voor. De temperaturen liggen deze dagen rond de 2 of 3 graden, maar door de wind blijft het veel kouder aanvoelen. Nu moet ik wel eerlijk zeggen dat er de laatste dagen mooie foto's op de diverse fora's zijn verschenen, ondanks dat ik er zelf flink van baal.

Eigenlijk is heel Europa nog steeds in de ban van de winter. Neerslag bleef ons grotendeels bespaard, maar in Engeland en Duitsland heeft het winterweer voor heel veel problemen gezorgd en zijn er zelfs slachtoffers gevallen. In het zuiden van Europa zijn het dan weer de enorme hoeveelheden regen die opvallen. Voor echt mooi lenteweer zullen we toch wel een uur of vier moeten vliegen.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Ganzen in de wei
Ik blijf het leuk vinden: ganzen in de wei. KlapMongeaul bracht ze een bezoekje.

North by Northwest

Afgelopen week werd ik gebeld. Het bleek mijn neefje van (bijna) elf. “Ome Bert,” begon hij, om na veel twijfelen zo vriendelijk mogelijk te vragen: “Mag ik bij u film komen kijken?” Ik moest gniffelen om zijn eeuwige vousvoyeren en zei dat het goed was. Thuisgekomen uit mijn werk doorzocht ik mijn collectie, op zoek naar films die voor een pre-puber geschikt zijn. Dat is nog verdomd lastig: Gladiator te bloederig, Austin Powers snapt-ie over drie jaar pas, Independence Day is voor een kind prima maar heeft smerige scènes vol ingewanden van aliens en ga zo maar door.

Gijzelaar Filipijnen vrij na betaling losgeld

Terreurgroep Abu Sayyaf heeft de 54-jarige Australiër Warren Rodwell pas vrijgelaten na de betaling van losgeld. Dat schrijven Australische media maandag, op gezag van een lokale onderhandelaar. Rodwell werd op de Filipijnen 15 maanden vastgehouden door de moslimfundamentalisten, die mogelijk ook de Nederlander Ewold Horn in handen hebben.

Het losgeld van omgerekend ruim 70.000 euro zou zijn opgebracht door de familie van Rodwell. Aanvankelijk vroegen de ontvoerders om 2 miljoen dollar, maar de Australische regering weigerde te betalen. Volgens minister Bob Carr (Buitenlandse Zaken) wil de overheid de ontvoerders niet stimuleren om meer mensen te gijzelen.

Abu Sayyaf ontvoerde Rodwell in 2011 uit zijn huis op het eiland Mindanao. Vermoedelijk zit de groep ook achter de ontvoering van de Nederlander Horn. Hij verdween samen met een Zwitser terwijl hij vogels aan het bekijken was in het gebied waar de groep actief is.

Gijzelaar Abu Sayyaf vrij na betaling losgeld
Gijzelaar Abu Sayyaf vrij na betaling losgeld (Foto: ANP)

Doden bij gevechten in zuiden Jemen

Gevechten tussen aan de regering gelieerde strijders en militanten van Al-Qaida hebben in het zuiden van Jemen aan negen mensen het leven gekost. Dat heeft een bron bij de Jemenitische ordediensten zondag gezegd.

Na drie dagen strijd zijn de leden van de proregeringsmilities erin geslaagd de stad Batis te heroveren, aldus de bron. Elf Al-Qaida-strijders zijn gevangengenomen. De bron bedong anonimiteit omdat hij geen toestemming had om over de gevechten te praten.

[Video] Seedorf mag penalty niet nemen

Clarence Seedorf nam het vandaag met zijn club Botafogo op tegen Madureira. Het werd voor de Nederlander een bewogen wedstrijd met een doelpunt, een assist, een penalty die hij uiteindelijk niet mocht nemen en ook nog eens een rode kaart kreeg.

De wedstrijd kende een zeer opvallend moment in de eerste helft toen scheidsrechter Philip Georg Bennett Botafogo een penalty toekende. Seedorf stond al klaar toen de scheidsrechter plotseling tot de conclusie kwam al eerder had moeten affluiten omdat Seedorf buitenspel had gestaan. Hij raapte de bal en legde deze tien meter verderop neer.

In de tweede helft gaf Seedorf de assist op Doria die de 1-0 scoorde, zelf scoorde hij in een rebound de 2-0. Het werd daarna nog 2-1 toen er in de slotfase nog iets opvallends gebeurde. Seedorf werd met twee gele kaarten uit het veld gestuurd omdat hij niet naar de scheidsrechter zou luisteren. Die wilde dat Seedorf het veld zou verlaten via de dichtst bijzijnde zijlijn en niet zoals gebruikelijk aan de kant waar de dug-outs staan. "Ik zeg hier helemaal niks over, want ik snapte er niks van", aldus Seedorf na afloop. Volgens keeper Jefferson moest Seedorf echter helemaal niet het veld verlaten: "Niet Seedorf maar Cidinho (op een stretcher, red.) moest er uit. En nu waren we een speler kwijt. Dat heeft de scheidsrechter absoluut verkeerd gezien."


Seedorf mag penalty niet nemen


Seedorf krijgt rood

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.