Breuk in coalitie Meerssen

In Meerssen is een breuk in de coalitie ontstaan omdat wethouder Paul Sanders van de fractie Kijk per direct is opgestapt. Dat laat de Limburgse gemeente maandag weten. Sanders trekt zich terug vanwege een verklaring van de partij PJD over de zelfmoord van wethouder Jo Dejong van die partij.

PJD stelde in de verklaring onder meer dat politieke partijen in Meerssen voor aanklager, rechter en beul hebben gespeeld. De verklaring was een reactie op een besloten raadsvergadering van begin vorige maand. Daarin gaven partijen volgens de Limburgse omroep L1 aan nooit meer op politiek gebied met Dejong te willen samenwerken.

Dejong pleegde kort na de raadsvergadering zelfmoord. Hij was zo'n twee weken eerder al opgestapt omdat hij een vrouwelijke ambtenaar tegen haar zin had gezoend op een carnavalsfeest.

In de lokale politiek van Meerssen is sinds de dood van Dejong veel onrust ontstaan. Meerdere raadsleden zijn met de dood bedreigd. Drie leden hebben de afgelopen tijd hun zetel ter beschikking gesteld en twee zijn uit hun functie gestapt. Het college van burgemeester en wethouders bestaat nu naast waarnemend burgemeester Hans Schmidt (VVD) uit twee wethouders van het CDA en PJD.

Eerder deze maand liet de gemeente al weten een commissie in te stellen die moet evalueren wat er precies is gebeurd sinds het carnavalsfeest. De commissie moet ook een plan maken waarmee de politieke stabiliteit weer kan worden hersteld.