"Voetbalwedstrijden terugbrengen naar twee keer een halfuur"

In omroepland houdt De Wereld Draait Door de gemoederen flink bezig. Matthijs van Nieuwkerk heeft er genoeg van dat DWDD op Champions Leagueavonden wordt ingekort. "Want wie zit er nou eigenlijk op al die voor- en nabeschouwingen te wachten?", vraagt hij zich af.

Henk Spaan - samen met Van Nieuwkerk hoofdredacteur van Hard Gras - is niet mild over zijn collega: "Matthijs moet niet denken dat hij de Messi is van de Nederlandse televisie. Zelfs Matthijs is niet onmisbaar. Als hij niet oppast, gebeurt met hem straks hetzelfde als destijds met Harry (Vermeegen, red.)."

Jan Mulder ziet juist kansen om DWDD en de voorbeschouwing te combineren. "Ik snap al die ophef niet", reageert hij laconiek. "Dan nodigen wij op voetbalavonden toch gewoon Jan (van Halst, red.) en Youri (Mulder, red.) uit en maken er een gezellige avond van?"

Vanuit Den Haag heeft Geert Wilders laten weten dat wat hem betreft de uitzending niet kort genoeg kan duren. "Het moet een keer afgelopen zijn met die 'Marokkanenknuffelarij' daar in dat rode bolwerk bij de publieke omroep. Ik heb de '3' al van mijn afstandsbediening gesloopt."

Hoofdredacteur van het weekblad Voetbal International Johan Derksen is van mening dat er voor Van Nieuwkerk überhaupt geen plek is op de Nederlandse televisie: "Niet dat ik een hekel heb aan Matthijs, hoor. Maar al duurt zijn programma de hele avond, dan nog past zijn ego er niet in. Nee, wat mij betreft verhuist dat programma per direct naar de radio."

Johan Cruijff - volgens ingewijden zelf een verfent DWDD-kijker - zou UEFA president Michel Platini hebben benaderd. "Kijk, er is op zich een voor de hand leggende oplossing. Je kort het voetbal gewoon in naar twee keer dertig minute. Punt één hebbe op die manier Nederlandse clubs meer kans om te winne. Want als je bekijkt dat ze nu ongeveer een halfuur balbezit per wedstrijd hebbe, dan is dat straks wel mooi vijftig procent. Bovendien heb de tegenstander dan minder tijd om een goal te score."

Giel Beelen is volgens Derksen de aangewezen persoon om de radiopresentatie op zich te nemen: "Maar dan wel achter een decoder", lacht Derksen onder zijn snor vandaan. Koos Postema heeft al interesse getoond voor het programma en ziet kansen voor een herlancering van Sport 7. Wilbert Mutsaers, zendermanager van 3FM heeft via Twitter laten weten dat Giel nog tot 2015 onder contract staat en dus niet transfervrij zal mogen vertrekken.

Een verhuizing naar Nederland 1 wordt momenteel als serieuze optie bekeken. Echter komt het programma daarmee recht tegenover Lucille Werners Lingo te staan. "Dat moeten we niet willen", aldus voormalig premier Balkenende, die zich al eens eerder hard heeft gemaakt voor Lucille Werner (7sloten, kijk alsjeblieft nog even naar deze laatste zin, red.).