FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 april 2013

Vier doden bij droneaanval Pakistan

Bij een vermoedelijke Amerikaanse droneaanval in het noordwesten van Pakistan zijn zondag vier mensen om het leven gekomen. Onder de doden zijn twee buitenlandse extremisten die vermoedelijk in het huis in Datta Khel woonden. Dat hebben twee zegslieden bij Pakistaanse inlichtingendiensten meegedeeld.

Bij een aanval op een bevoorradingskonvooi voor de NAVO-troepen in Afghanistan is zondag een vrachtwagenchauffeur om het leven gekomen en een ander gewond geraakt, meldt een lokale bestuurder. De aanval vond plaats in Pakistan, in de buurt van de Khyber-pas.

'Van Bommel neemt deze zomer afscheid'

Mark van Bommel beëindigt na dit seizoen zijn carrière. Dat zegt althans Pierre van Hooijdonk in het programma Studio Voetbal van de NOS. De oud-international verwacht dat Van Bommel komende zomer zijn schoenen opbergt. Van Hooijdonk vertelde dat er inmiddels (oud-)spelers zijn én worden benaderd voor een afscheidswedstrijd voor de middenvelder van PSV. Van Hooijdonk liet weten zelf niet te zijn gevraagd. De boodschap leidde tot onvrede bij Ronald Waterreus.

De oud-doelman van PSV, eveneens aan tafel bij Studio Voetbal, vond het "niet netjes" van Van Hooijdonk dat hij dit nieuws naar buiten bracht. Waterreus, die jarenlang met Van Bommel speelde, vindt dat de PSV'er zelf zijn afscheid kenbaar moet maken. De routinier keerde vorig jaar zomer terug bij PSV. 79-voudig international Van Bommel kwam in zijn loopbaan uit voor Fortuna Sittard, PSV, Barcelona, Bayern München en AC Milan.

[Ligue 1] Marseille gelijk, champagne koud in Parijs

Olympique Marseille heeft verzuimd om nog enigszins in het spoor te blijven van Paris Saint-Germain. De nummer twee van de ranglijst kwam niet langs Lille (0-0). Marseille kan de landstitel zo goed als zeker uit het hoofd zetten.

De formatie van Elie Baup had moeten winnen van Lille om PSG nog een beetje onder druk te zetten. De uitwedstrijd in Grand Stade Lille Métropole bracht de bezoekers uit Zuid-Frankrijk alleen weinig plezier. Lille was de betere ploeg en spaarde Marseille zelfs met 0-0.

Marseille-doelman Steve Mandanda moest de nodige reddingen verrichten. De goalie hield onder meer Dimitri Payet van scoren af. Lucas Mendes steunde Mandanda ook nog een keer op de doellijn. Marseille kon aan de andere kant eigenlijk niet gevaarlijk worden. Het gat tussen L'OM en koploper PSG is inmiddels negen punten.

Republikeinen willen debat salaris koning

De Tweede Kamer moet gaan debatteren over het 'exorbitante salaris' van de koning. Dat vindt het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG), dat daartoe een burgerinitiatief wil indienen, zo liet de organisatie zondag weten.

De wet op het burgerinitiatief eist dat minstens 40.000 Nederlanders de oproep tekenen. Het genootschap, dat een gekozen staatshoofd in Nederland wil, vindt een salaris van maximaal 150.000 euro netto voldoende voor koning Willem-Alexander.

Het NRG riep eerder op wit in plaats van oranje te dragen op 30 april, de dag dat Willem-Alexander wordt ingehuldigd als koning. Ook wil de club een burgerinitiatief indienen bij de Tweede Kamer, waardoor die zich moet buigen over de kosten van het Koninklijk Huis.

Republikeinen willen debat salaris koning
Republikeinen willen debat salaris koning (Foto: ANP)

[Primera Divisíon] Eenvoudige uitzege Real in Baskenland

Real Madrid heeft zondagavond in de Primera Division eenvoudig gewonnen bij Athletic Bilbao. Na een 0-1 ruststand werd het uiteindelijk 0-3 voor de Madrilenen. Cristiano Ronaldo nam de eerste twee treffers voor zijn rekening. Collega-aanvaller Gonzalo Higuaín verzorgde een kwartier voor tijd het slotakkoord.

Ronaldo scoorde al in de tweede minuut en liet vervolgens halverwege de tweede helft nogmaals het vijandelijke net bollen. Hij bracht daarmee zijn seizoenstotaal in de competitie op 31. De Portugees bevindt zich nog altijd op grote achterstand van Lionel Messi. De Argentijn, die dit weekeinde niet in actie kwam, staat op 43 treffers.

Ook als ploeg moet Real rivaal Barcelona voorrang verlenen. Het verschil tussen beide Spaanse grootmachten bedraagt dertien punten. In de Primera Divison staan nog zeven speelronden op het programma.

Isner rekent af met Almagro in finale Houston

John Isner heeft zondag het tennistoernooi van Houston op zijn naam geschreven. De 27-jarige Amerikaan, vorig jaar nog verliezend finalist, was in de eindstrijd te sterk voor de nummer een van de plaatsingslijst Nicolas Almagro. Het werd 6-3 en 7-5 voor de als zevende ingeschaalde Isner, die zijn eerste toernooizege van het jaar en de zesde uit zijn carrière boekte.

Almagro begon voortvarend aan de wedstrijd en nam snel een 3-1 voorsprong. Vanaf dat moment schakelde Isner echter een tandje bij. Door vijf opeenvolgende games te winnen sleepte hij de eerste set binnen. Het tweede bedrijf verliep tot 5-5 op serve. Vervolgens plaatste Isner een beslissende break, waarop hij op eigen service solide de wedstrijd uitserveerde.

Isner won voor het eerst van Almagro. De twee eerdere ontmoetingen waren een prooi voor de Spanjaard, die op de wereldranglijst elf plekken hoger staat.

Paus stelt huichelarij aan de kaak

Paus Frans heeft rooms-katholieke priesters zondag voorgehouden dat zij het goede voorbeeld moeten geven om de geloofwaardigheid van de kerk niet te ondermijnen.

Gewone katholieken 'moeten in onze daden zien wat zij van onze lippen horen', zei de paus. 'Inconsistentie van de kant van de priesters en de gelovigen tussen wat zij zeggen en wat zij doen, tussen het woord en de manier van leven, ondermijnt de geloofwaardigheid van de kerk."


Paus stelt huichelarij aan de kaak (Foto: Novum)

Kuipers: "Heb genoten van mooie week"

Scheidsrechter Björn Kuipers kan bijkomen van een drukke week. De arbiter was woensdag in Barcelona en leidde zondag PSV-Ajax. Kuipers floot de kwartfinale van de Champions League tussen Barcelona en Paris Saint-Germain. Zondag stond hij ook bij PSV-Ajax op het veld. "Het was een mooie week. Ik heb genoten. Hoewel ik niks over de wedstrijd van Barcelona mag zeggen, is gebleken dat voor een scheidsrechter twee topduels in één week prima kan."

"Datzelfde geldt voor spelers", zei Kuipers tegen de NOS. De scheidsrechter was tevreden over zijn optreden in Eindhoven. "Er zat veel spanning op bij de spelers. Daarom heb ik het geprobeerd als manager op te lossen, met praten dus. Maar eigenlijk had ik Jeremain Lens geel moeten geven." Ajax claimde nog twee strafschoppen.

Viktor Fischer en Lasse Schöne gingen onderuit in de zestien, maar kregen tot hun ongenoegen geen penalty. "Die eerste was geen strafschop. Omdat Fischer buitensporig kwam protesteren, gaf ik hem wel geel. Schöne werd weliswaar gehinderd, maar ging door en viel daarna pas. Dat vond ik te gemakkelijk", besluit Kuipers.

Open relaties

Ik probeer te begrijpen wat ze zeggen, maar kan mijn hoofd er niet om heen krijgen. Wat heeft een relatie voor zin als je geen exclusiviteit biedt aan je partner? Een van de dames vertelt dat zij en haar partner allebei voor een open relatie zijn en dat het echt een ding is van hun samen. Schiet mij maar lek, maar als jij je partner deelt met andere mensen, is dat toch niet echt iets van jullie samen, maar juist van meerdere mensen?

Anti-europartij opgericht in Duitsland

In Duitsland is zondag een nieuwe partij opgericht, Alternative für Deutschland. De partij richt zich tegen de euro, die volgens voorzitter Bernd Lucke weinig gedaan heeft om de Europeanen dichter bij elkaar te brengen. Duitse belastingbetalers worden gedwongen failliete zuidelijke lidstaten te redden en worden als dank voor nazi's uitgemaakt. "Dit is niet zoals ik mij Europa voorstelde", zei Lucke, die hoogleraar economie is.

Het oprichtingscongres van de nieuwe partij aanvaardde een programma dat vraagt om wijzigingen in het Europese verdrag, zodat elk van de zeventien landen in de eurozone 'democratisch beslist welke munt het wil gebruiken'.

"De euro is een mislukking en het zou slecht zij als wij in dit sprookje blijven geloven", zei Lucke. "Als de euro faalt, faalt Europa nog niet." Volgens bondskanselier Angela Merkel kan er geen Europa zijn zonder instandhouding van een gemeenschappelijke munt.

De nieuwe anti-europartij is nog jong en maakt volgens experts weinig kans om de kiesdrempel van vijf procent te halen. Maar de partij kan Merkel wel pijn doen door stemmen weg te trekken bij de liberale FDP, die de bondskanselier nodig heeft voor een stabiele coalitie.

AfD wil net als in Zwitserland referendums invoeren om de kiezers te laten beslissen over belangrijke kwesties, zoals economische reddingspakketten voor andere landen.

"Deze partij heeft goede ideeën", zei congresganger Andres Flügge, een 49-jarige softwarespecialist uit Limburgerhof. "De euro is een groot probleem voor ons. Sinds wij de euro hebben verdien ik minder en betaal ik meer belasting voor zaken die ik niet begrijp. Ik hoop dat deze politici dit zullen veranderen."

Politicoloog Oskar Niedermayer van de Freie Universität Berlin denkt dat er ruimte is voor een anti-europartij in Duitsland. "Tot nog toe is deze positie in het Duitse partijsysteem niet echt vertegenwoordigd", meent hij.

Volgens een recente peiling staat 69 procent van de Duitsers achter de euro, vergeleken met maar vijftig procent een jaar geleden. Maar een aanzienlijke minderheid van 27 procent ziet graag een terugkeer naar de mark.

Het loslaten van de euro kan de Duitse exportindustrie zwaar treffen. Volgens sommige analisten zou het de jaarlijkse productie met meer dan tien procent kunnen verlagen.


Anti-europartij opgericht in Duitsland (Foto: Novum)

Dodental nieuwe vogelgriep China naar 13

Het aantal doden als gevolg van een nieuwe vorm van vogelgriep in China is met twee gestegen tot dertien, hebben Chinese media zondag gemeld.

Beide overledenen woonden in Shanghai, waar ook drie nieuwe gevallen zijn bevestigd. Het aantal bekende gevallen is met elf gestegen tot zestig.

De nieuwe vogelgriep wordt veroorzaakt door het virus H7N9. De meeste gevallen hebben zich tot nog toe voorgedaan in Shanghai en andere plaatsen in het oosten van China, maar zondag werden ook twee gevallen gemeld in de centrale provincie Henan. In de hoofdstad Beijing is het griepvirus vastgesteld bij een meisje van 7.

De gezondheidsautoriteiten vermoeden dat het virus wordt overgedragen door rechtstreeks contact met vogels die ermee besmet zijn. 'Het goede nieuws', volgens Michael O'Leary van het kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie in Beijing, is dat er tot dusver geen aanwijzingen zijn dat mensen het virus aan elkaar overdragen.

PSV-supporters aangehouden na wedstrijd tegen Ajax

De politie heeft zondag na de wedstrijd tussen PSV en Ajax in Eindhoven tien aanhoudingen verricht. Het gaat om aanhangers van de club uit Eindhoven die na het door PSV verloren duel de confrontatie opzochten met de politie.

De supporters werden aangehouden op de kruising van de Mathildelaan met het Fellenoord. Sommigen gooiden met stenen naar agenten, laat de politie zondagavond weten.

De Boer: "PSV na 1-2 rijp voor slachting"

Ajax heeft dankzij een 2-3 zege bij concurrent PSV een grote stap gezet naar de derde landstitel op rij. Trainer Frank de Boer vond de overwinning in Eindhoven terecht. Ajax wist via Kolbeinn Sigthórsson en Christian Eriksen twee doelpunten te maken, maar via Jeremain Lens kwam PSV twee keer terug in de wedstrijd. Uiteindelijk wisten de Amsterdammers in de tweede helft alsnog met een derde doelpunt de zege op te eisen. Invaller Derk Boerrigter bepaalde de eindstand in de topper op 2-3.

"We hebben zeer terecht gewonnen. Al met al is 3-2 gewoon fantastisch", zei Ajax-coach De Boer volgens De Telegraaf. De trainer van de lijstaanvoerder in de Eredivisie zag niet altijd even goed voetbal. "Ik vond beide teams angstig spelen. PSV was na de 2-1  rijp voor de slachting. Toen speelden we onszelf uit de wedstrijd."

"Dan kan hij een keer verkeerd vallen en dat gebeurde ook. Gelukkig kwamen we toen nog een keer terug. We hebben PSV zo een tik gegeven en een cadeautje van de andere concurrenten gekregen", aldus De Boer, die eerder dit weekend concurrenten Vitesse en Feyenoord punten zag morsen. Ajax staat nu vijf punten 'los'.

[Primera Divisíon] Barça zonder Messi naar ruime zege bij Zaragoza

De landstitel in de Primera Divison is zondagavond weer een stapje dichterbij gekomen voor Barcelona. Zonder sterspeler Lionel Messi, die rust kreeg, werd met 3-0 gewonnen bij Real Zaragoza. Thiago opende de score, waarna Tello met twee treffers voor een marge van drie zorgde. Atletico Madrid zegevierde met 5-0 over Granada.

Barcelona bewees ook zonder Messi eenvoudig te kunnen winnen. Met de Argentijn werd geen risico genomen vanwege zijn hamstringklachten. Midweeks moest Messi nog een klein halfuur opdraven om uitschakeling in de Champions League tegen Paris Saint-Germain te voorkomen. Andres Iniesta, Sergio Busquets en Jordi Alba waren eveneens niet van de partij bij Barcelona.

De Catalanen hadden desondanks een makkelijke avond bij Real Zaragoza, waar Glenn Loovens de gehele wedstrijd meespeelde. Met een beetje meer precisie had de score nog veel hoger kunnen uitvallen. Barcelona vergrootte door de zege het gat met achtervolgers Real Madrid en Atletico Madrid tot zestien punten. Real komt later zondag nog wel in actie bij Athletic Bilbao.

Na twee remises op rij won Atletico Madrid weer eens. Granada werd met 5-0 verslagen. Radamel Falcao scoorde tweemaal. De andere treffers kwamen van Raul García en de Brazilianen Diego Costa en Filipe. De eindstand was al na zeventig minuten bereikt. Granada staat zeventiende in de Spaanse competitie, een plek boven Zaragoza.

[Serie A] Milan en Napoli remiseren opnieuw

AC Milan en Napoli hebben in de Serie A ook hun tweede onderlinge treffen dit seizoen gelijkgespeeld. In San Siro eindigde de topper zondagavond in 1-1. Mathieu Flamini was de meest besproken speler. De Milan-middenvelder opende in de eerste helft de score, maar werd twintig minuten voor tijd ook van het veld gestuurd. Tussendoor maakte Goran Pandev gelijk voor Napoli.

Milan was de eerste helft de betere partij en kwam via Flamini verdiend op voorsprong. Hij schoot raak vanaf de rand van het zestienmetergebied. De Milanese vreugde was van korte duur. Drie minuten later was Pandev het eindstation van een flitsende Napoli-aanval.

Een weinig verheffende tweede helft werd nog opgeschrikt door een harde tackle van Flamini op de benen van Juan Zuniga. De Zwitser moest met direct rood inrukken. Door de remise hield runner-up Napoli nummer drie Milan op vier punten. Koploper Juventus kan bij winst op Lazio Roma maandag echter het verschil vergroten tot twaalf punten.

Verloop Amstel Gold Race stemt Vacansoleil tevreden

Wielerploeg Vacansoleil kijkt met een tevreden gevoel terug op het verloop van de Amstel Gold Race. In de zondag door Roman Kreuziger gewonnen Nederlandse klassieker eindigde kopman Björn Leukemans als zevende. "Het was een zware koers, met een goede uitslag", stelt ploegleider Michel Cornelisse. "We waren nadrukkelijk aanwezig in de finale, hebben die mee kleur gegeven."

De zevende plaats van Leukemans was de derde toptienklassering in vier eendaagse World Tour-koersen. Volgens Cornelisse presteert zijn ploeg daarmee naar behoren. "We hebben geen Sagan of Cancellara in onze ploeg", zegt hij. "We zijn er elke keer, maar we moeten een keer geluk hebben."

Rob Ruijgh kwam ten val, maar hield daar op het oog geen ernstige schade aan over, al was hij flink geschaafd en was zijn heup flink beurs. "Vallen hoort bij de koers, maar ik baal ontzettend. De Amstel Gold Race is een heel mooie koers, maar het zit mij er niet altijd mee. Mijn benen waren goed en ik had Leukemans graag aan een podiumplaats willen helpen."

Maker eerste poliovaccin overleden

De maker van het eerste succesvolle orale vaccin tegen polio, de in Polen geboren Hilary Koprowski, is afgelopen week in zijn woonplaats Philadelphia overleden. Hij was 96.

Hoewel minder bekend dan Jonas Salk en Albert Sabin, was Koprowski in 1950 de eerste onderzoeker die aantoonde dat inenting tegen polio, de verlammende en soms dodelijke ziekte die tegenwoordig bijna is uitgeroeid, mogelijk was. Later hielp Koprowski ook bij het ontwikkelen van een vaccin tegen rodehond en een effectiever middel tegen rabiës.

Volgens zoon Christopher Koprowski was zijn vader er maar wat blij mee dat zijn werk wetenschappelijke erkenning kreeg, zonder de roem die Salk en Sabin ten deel viel. "Hij was blij dat zijn wetenschappelijke werk niet verstoord werd." Christopher Koprowski zei dat zijn vader donderdag overleed, na een ziekbed van enkele maanden.


Maker eerste poliovaccin overleden (Foto: Novum)

Politie wil onderzoek VS naar orgaanhandel

De politie wil dat de Verenigde Staten een onderzoek instellen naar orgaanhandel. Aanleiding is een reportage van KRO Brandpunt, waarin zondag is te zien hoe tussenhandelaren in de VS bemiddelen bij niertransplantaties in Mexico.

Een Nederlandse arts verklaart in het programma in zijn praktijk patiënten tegen te komen van wie hij vermoedt dat ze illegaal aan een nieuwe nier gekomen zijn. Volgens het programma is echter niet te zeggen hoe omvangrijk de illegale handel in organen precies is.

Expert mensenhandel van de landelijke eenheid Henk Werson vindt dat zijn Amerikaanse collega's moeten uitzoeken of de betrokkenen uit de reportage vervolgd kunnen worden voor mensenhandel. "Er is altijd veel aandacht voor mensenhandel in het prostitutiegebied, maar een orgaan wegnemen staat voor mij minimaal gelijk", aldus Werson.

Elk jaar verdwijnen zo'n duizend mensen van wachtlijsten voor een donororgaan. Voor een deel doordat hun gezondheid is verbeterd of verslechterd, maar ook doordat ze kiezen voor een illegale operatie en voor veel geld het orgaan kopen dat ze nodig hebben. Patiënten geven dat echter niet snel toe omdat commerciële orgaandonatie strafbaar is.

Advocaat vertrekt bij mislopen landstitel

De kans is erg groot dat Dick Advocaat deze zomer vertrekt bij PSV. De coach was erg teleurgesteld over het verlies tegen Ajax (2-3). Het gat met de koploper is zes punten.

Advocaat was helder is zijn oordeel. "Ajax is te sterk, die geven die 6 punten voorsprong niet meer weg", aldus de Hagenaar, die beseft dat PSV geen rol meer speelt in de strijd om de landstitel. De Eindhovenaren richten zich nu op de tweede plaats. Een pijnlijke constatering voor PSV in het jaar waarin de club honderd jaar bestaat. "De tweede plek geeft ook nog recht op deelname aan de voorrondes van de Champions League", zei Advocaat na de nederlaag tegen Ajax op de persconferentie. De coach liet weten dat hij zo goed als zeker aan zijn laatste weken bezig is bij PSV. "Als we geen kampioen worden, ga ik weg." De competitie duurt nog vier speelronden.

Advocaat vond dat zijn ploeg niet met lef speelde. "Ik vond ons allebei vrij angstig." De trainer bracht in de tweede helft Erik Pieters binnen de lijnen voor Jetro Willems. De wissel pakte niet goed uit. Pieters ging in de fout bij de 2-3 van Ajax. "Zoiets mag niet gebeuren en al helemaal niet door een international als Pieters."

Shovel Knight overschrijdt zijn doel

Het kickstarterproject Shovel Knight van Yacht Club heeft $311.502 opgebracht. De campagne stopte gisteren en het oorspronkelijke doel van $75.000 was al bereikt in maart. Daarom is ook een lokale battle arena mode voor vier personen toegevoegd waarin alle bazen kunnen verslagen worden.

Shovel Knight wordt ontwikkeld voor pc, Linux, Mac, Wii U en 3DS. Mogelijk komt de game ook nog uit op Steam.

De Bakker redt het niet in Monte Carlo

Tennisser Thiemo de Bakker is in de laatste ronde van het kwalificatietoernooi in Monte Carlo blijven steken. De Haarlemmer was net niet opgewassen tegen Daniel Brands uit Duitsland: 6-4, 6-7 (0) en 4-6. Eerder had Jesse Huta Galung zich wel geplaatst voor het masterstoernooi. Robin Haase is direct toegelaten.

De Bakker, de nummer 97 van de wereld, had in de eerste set aan een break voldoende tegen de 27 posities hoger gerangschikte Duitser. Brands pakte vervolgens een vroege break in de tweede set, maar De Bakker kwam op 4-4 weer langszij. In de tiebreak was hij echter kansloos.

In het derde bedrijf gingen de twee weer lang gelijk op. Een break in de tiende game bezorgde Brands echter de zege.

R. Koeman: "Diep teleurgesteld in mijn ploeg"

Ronald Koeman was na RKC Waalwijk - Feyenoord (1-1) diep teleurgesteld in zijn ploeg. "Als je dit soort wedstrijden niet wint, kun je het beter niet over een titel hebben."  Feyenoord verloor zeer dure punten op bezoek bij RKC en dat zat Koeman duidelijk dwars na afloop. "Ik ben diep teleurgesteld in mijn ploeg. En dat is heel wat, dat heb ik nog nooit gezegd", vertrouwde Koeman Eredivisie Live toe na de 1-1 in Waalwijk.

"Ik vind dat wij op dit soort momenten verzaken om te beseffen wat er wordt gevraagd. Ik heb in de rust gezegd dat we met vuur speelden. De bereidheid werd minder, dat zag je na rust terug. Een schoolvoorbeeld is de manier waarop het doelpunt tegen krijgen… Dat is schandalig."

Feyenoord staat door dit gelijke spel nu zes punten achter op Ajax en omdat de Amsterdammers een beter doelsaldo hebben lijken alle titelkansen verkeken. "Als je dit soort wedstrijden niet wint, dan kun je het beter niet over een titel hebben. Dit zijn details die bepalen of je zo'n landskampioenschap binnen kan halen", was Koeman duidelijk.

[Darts] Vierde UK Open Qualifier voor Van Gerwen

Michael van Gerwen heeft zijn vierde UK Open Qualifier titel te pakken. De jonge sensatie uit Brabant, die de eerste drie edities van het jaar naar zich toe trok, was vandaag weer heer en meester. Kim Huybrechts werd na een spannende en mooie finale met 6-5 verslagen.

De Belg liep tegen een achterstand van 5-2 aan, knokte hard terug en forceerde een beslissende leg. Zijn vechtlust mocht niet baten. Mighty Mike, die zaterdag in de finale van Simon Whitlock verloor, was vastbesloten het vandaag goed te maken en trok in de laatste leg aan het langste eind.

Er worden in totaal acht UK Open qualifiers gespeeld. De beste 96 spelers van de UK Open Order of Merit zullen samen met 32 gekwalificeerde amateur spelers aan de UK Open 2013 deelnemen die van 6 tot en met 9 juni in Bolton wordt gehouden.

Gevaarlijke variant dikkedarmkanker ontdekt

Onderzoekers van het AMC in Amsterdam hebben een gevaarlijke variant van dikkedarmkanker ontdekt. Het subtype geeft een veel hogere kans op terugkeer van de kanker, laat het ziekenhuis zondagavond weten.

De ontdekking verklaart waarom de kanker bij een op de vijf patiënten bij wie een niet-uitgezaaid tumor in de dikke darm is verwijderd, toch weer terugkomt. Door de vondst van het type dikkedarmkanker kunnen artsen patiënten met een verhoogd risico in de toekomst beter en sneller behandelen.

De gevaarlijke variant lijkt zich volgens de onderzoekers te ontwikkelen uit bepaalde poliepen, goedaardige gezwellen in de darm. Bij dit subtype kunnen tumorcellen zich makkelijker verspreiden en groeit een poliep sneller uit tot een tumor dan bij de twee andere subtypen die al langer bekend waren.

De onderzoekers van het AMC werkten in het onderzoek samen met het Cambrigde Research Institute. Een artikel over de resultaten is zondag verschenen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Medicine.

Doden bij gevechten Bangui

Bij gevechten tussen opstandelingen en inwoners van de Bangui, de hoofdstad van de Centraal-Afrikaanse Republiek, zijn in het weekeinde zeker zeventien mensen om het leven gekomen. Dat meldt het Rode Kruis.

Bangui werd drie weken geleden ingenomen door een opstandelingenalliantie met de naam Seleka. President François Bozizé, tien jaar geleden zelf door een staatsgreep aan de macht gekomen, sloeg op de vlucht. De nieuwe machthebber, Michel Djotodia, probeert een nieuwe regering samen te stellen, maar heeft volgens critici weinig controle over de soldaten die worden beschuldigd van plunderingen en geweld.

De gevechten woedden in verschillende delen van de hoofdstad.

Dode dieren door dierentuinbrand

Bij een brand in een dierentuin in Schotland zijn zondag reptielen, insecten en een mannetjesotter omgekomen. De brand woedde in een tropische tuin en moest door vijftig brandweermensen worden bestreden.

Een woordvoerder van de Five Sisters Zoo zei dat in het reptielenhuis 'alles' was omgekomen, maar dat vijf West-Afrikaanse dwergkrokodillen er pal naast konden worden gered. Personeel van de dierentuin bleef ongedeerd.

De dierentuin in Polbeth ten zuiden van Edinburgh was nog niet open voor het publiek toen de brand uitbrak. De politie zei dat de oorzaak van de brand wordt onderzocht.


Dieren dood bij brand in Schotse zoo (Foto: Novum)

Zwitserland wil bankgeheim houden

Zwitserland is niet van plan zijn bankgeheim op te geven. Dat liet de Zwitserse president Ueli Maurer zondag weten in een interview met de Zwitserse krant Le Matin Dimanche.

Afgelopen week liep de druk op het Zwitserse bankgeheim op, nadat Luxemburg had aangegeven vanaf 2015 gegevens van buitenlandse rekeninghouders te zullen delen met andere EU-landen. Dat besluit volgde op kritiek van de Europese Commissie. Ook Oostenrijk gaf naar aanleiding daarvan aan het bankgeheim te willen versoepelen.

Maurer benadrukte echter dat Zwitserland geen lid is van de EU en zich houdt aan de regels van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). "Er is geen reden om onze strategie te veranderen", aldus de president.

Zwitserland houdt vast aan bankgeheim
Zwitserland houdt vast aan bankgeheim (Foto: ANP)

Toernooizege Robredo in Casablanca

Tommy Robredo heeft zondag het ATP-toernooi van Casablanca op zijn naam geschreven. De ongeplaatste Spanjaard was in de finale met 7-6 (6), 4-6 en 6-3 te sterk voor de als tweede ingeschaalde Kevin Anderson uit Zuid-Afrika. Het is voor Robredo, de mondiale nummer 72, de elfde ATP-titel in zijn carrière. Anderson is de nummer 29.

De tennissers waren in de eerste twee sets zeer aan elkaar gewaagd. Na twee sets hadden beide heren dan ook evenveel punten gescoord. In de beslissende set bleek een breakkans uiteindelijk genoeg voor Robredo.

Bruidje allergisch voor mans sperma

Het zou je maar gebeuren. Blijf je uit geloofsovertuiging maagd tot het huwelijk, blijkt je kersverse vrouw tijdens de huwelijksnacht allergisch voor je kwakje. Het overkwam een Amerikaans bruidspaar.

De 35-jarige Jeff heeft jarenlang de hand aan zichzelf geslagen, denkend aan de dag dat hij ooit zou worden ontknaapt. Eindelijk was het dan zo ver: tijdens de huwelijksnacht dook hij bovenop Clara en spoot haar helemaal vol. Het vrouwtje gilde echter moord en brand: ze zat onder de bulten en haar lichaam zwol op.

Clara was er nog niet klaar mee en liep tal van artsen langs. Terwijl ze dacht aan een SOA, bleek internet de alwetende almanak. Ze bleek allergisch te zijn voor het sperma van Jeff. Een aanwezig proteïne in het zaad bleek de boosdoener, zo concludeerde  de arts.

"Dat is mooi kloten", aldus Jeff. "Voor het overige was alles rozengeur en maneschijn, maar door die problemen tijdens het bedrijven van de liefde, kreeg ons libido een ferme deuk. De eerste tien maanden van ons huwelijk hadden we nog nauwelijks seks met elkaar".

Gelukkig bestaat er een oplossing. Het foute eiwit moet worden opgespoord en geïsoleerd, waarna de vrouw langzaam ongevoelig wordt gemaakt voor het bestanddeel. Het jonge stel ondergaat momenteel deze behandeling, en het gaat nu eindelijk wat beter met de seks. "De allergische reactie is al flink verzwakt. Ik heb nu weer zin in seks", jubelt Clara.

Tim Krul mist waarschijnlijk rest van het seizoen

Voor Newcastle United-doelman Tim Krul zit het seizoen er hoogstwaarschijnlijk op. De international ontwrichtte tijdens de derby tegen Sunderland (3-0 verlies) zijn schouder en is naar een ziekenhuis gebracht. Dat laat zijn club zondag weten.

Krul kende een aardig seizoen. Bondscoach Louis van Gaal leek hem tot eerste doelman van Oranje te hebben gebombardeerd, maar de laatste paar duels kreeg Ajax-goalie Kenneth Vermeer de voorkeur.

Newcastle kan dit seizoen in verdedigend opzicht weinig indrukwekkende cijfers overleggen. Met 59 tegengoals is de ploeg een van de meest gepasseerde teams in de Premier League.

Vinci pakt toernooiwinst ten koste van Kvitova

Roberta Vinci heeft haar eerste toernooizege van 2013 in het enkelspel geboekt. De 30-jarige Italiaanse was zondag de sterkste in Katowice. Vinci (2) versloeg op het Poolse gravel in de finale Petra Kvitova, de nummer een van de plaatsingslijst, met 7-6 (2) en 6-1. Voor Vinci was het de achtste toernooizege uit haar carrière. Kvitova bleef op tien staan.

Kvitova en Vinci hielden elkaar de eerste set goed in evenwicht. Beide speelsters moesten eenmaal hun service inleveren, waardoor het uitdraaide op een tiebreak. De uitkomst daarvan bleek cruciaal voor het verdere verloop van de wedstrijd. Vinci zegevierde met 7-2 in de tiebreak en maakte vervolgens in de tweede set gehakt van Kvitova.

Vinci was in de kwartfinale nog te sterk geweest voor de Nederlandse Kiki Bertens. De mondiale nummer dertien had dit jaar wel al drie dubbeltitels gewonnen, waaronder de Australian Open.

[FA Cup] Man. City ten koste van Chelsea naar finale

Manchester City heeft de finale van de FA Cup bereikt. Op bezoek bij Chelsea, zegevierde de bekerwinnaar van 2011 met 1-2. In de eindstrijd is Wigan Athletic tegenstander.De Citizens maken grote kans op herhaling van het kunstje uit 2011. Toen won de regerend landskampioen de finale van Stoke City. Nu is Wigan (in de competitie in degradatienood) opponent, nadat Chelsea zondag in het Wembley stadion opzij is gezet.

City komt tien minuten voor rust op 0-1. De niet onomstreden Samir Nasri, voor de verandering eens in de basis, vanuit de kluts valt de bal voor de voeten van de Fransman die binnenschiet. Die stand is terecht. Chelsea lijkt onder de indruk van de club uit Manchester die de beste kansen heeft.

Nog maar net uit de rust verdubbelt Sergio Agüero de score voor de Citizens. De kleine Argentijn kopt de voorzet van Gareth Barry achter Petr Cech. Daarna komt Chelsea met een offensief dat kansen oplevert voor Juan Mata en Ramires. Doelman Costel Pantilimon voorkomt de aansluitingstreffer.

In de 66e minuut is het wel raak: Demba Ba maakt 1-2, de Senegalees volleyt de bal langs Pantilimon. Verder dan dat komt Chelsea niet, hoewel David Luiz nog een kans op 2-2 krijgt. Yaya Touré laat in de extra tijd de kans op de beslissing liggen, maar City gaat naar de finale als topfavoriet. Chelsea kan een prijs vergeten.

Condoompaus geveild

Een uit 17.000 condooms bestaand portret van emeritus paus Benedictus XVI wordt op dit moment geveild. Dat maakte de Amerikaanse kunstenares Niki Johnson, die het beeld maakte, zondag bekend.

Het rubberen kunstwerk van 200 bij 150 centimeter is te zien in de Portrait Society-galerie in de Amerikaanse stad Milwaukee. Een Amerikaanse aids-activist heeft aangegeven 20.000 dollar (15.200 euro) voor het portret over te hebben. Belangstellenden kunnen nog tot eind mei een bod uitbrengen.

Syrie voert luchtaanvallen uit op opstandelingen

Het bewind van de Syrische president Bashar Assad heeft zondag opnieuw het luchtwapen ingezet tegen opstandelingen. Met gevechtsvliegtuigen en -helikopters werden een wijk van de hoofdstad Damascus en een dorp in het noordoosten aangevallen. Activisten meldden ten minste 25 doden, onder wie twaalf kinderen.

Straaljagers bombardeerden rebellen in Hadad, een overwegend door Koerden bewoond dorp in de noordoostelijke provincie Hassaka. Volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten kwamen daarbij zeker zestien mensen om, onder wie twee vrouwen en drie kinderen. Bij een luchtaanval op de wijk Qaboun in Damascus kwamen zeker negen kinderen om, zei het Observatorium.

Het Observatorium zei dat ook vier burgers zijn overleden na te zijn gemarteld in een gevangenis in het stadje Zakyeh.

In de noordelijke provincie Aleppo raakten zondag drie journalisten van de Syrische staatstelevisie gewond door de ontploffing van een autobom. Correspondent Shadi Helweh en de cameramensen Yehia Mosseli en Ahmed Suleimen moesten met scherfwonden naar het ziekenhuis, berichtte het staatspersbureau SANA. De autobom werd door twee zelfmoordenaars tot ontploffing gebracht bij een hoofdkwartier van de veiligheidsdiensten. Ook verscheidene burgers raakten gewond.

Hockeyster Paumen scoort 250ste Hoofdklassedoelpunt

Maartje Paumen heeft zondagmiddag haar 250ste Hoofdklassedoelpunt gemaakt. De topscorer van Den Bosch scoorde in de eerste helft tegen HDM twee keer, waardoor ze als vierde speelster ooit de magische grens heeft bereikt. Lisanne Lejeune, Mijntje Donners en Kim Lammers gingen haar voor.

De Limburgse scoorde ook na de pauze nog een keer en bezorgde haar ploeg daarmee een 3-2 overwinning. Haar teller staat nu inmiddels op 251. Paumen was al enkele maanden in de buurt van haar 250ste treffer, maar had mede door blessures na de winterstop nog niet gescoord. Haar laatste doelpunt maakte ze op 2 december 2012 tegen Nijmegen, precies 133 dagen geleden. 

[Serie A] Cagliari's Pinilla velt Internazionale

Cagliari-aanvaller Mauricio Pinilla heeft Internazionale zondag een nare dag bezorgd in de Serie A. De Chileen was in Trieste verantwoordelijk voor de gehele productie: 2-0. Inter staat met zes duels te spelen acht punten achter nummer drie AC Milan. De begeerde derde plek geeft recht op Champions Leaguevoetbal. Cagliari staat tiende.

AS Roma, met Maarten Stekelenburg in het doel, profiteerde van Inters misstap en versloeg Torino met 2-1. Daniel Osvaldo en Erik Lamela schonken de Romeinen in Turijn de overwinning. Roma springt op de ranglijst over Inter heen en heeft nu 51 punten verzameld, zeven minder dan Milan, dat het zondagavond opneemt tegen Napoli.

Udinese zegevierde met 3-0 bij Parma dankzij goals van Luis Muriel (2x) en Roberto Pereyra. De ploeg staat achtste met 48 punten. Parma neemt de elfde plek in.

Overige uitslagen Serie A:

Chievo Verona - Catania 0-0

Genoa - Sampdoria 1-1

[Premier League] Van Persie doorbreekt droogte bij zege United

Manchester United is zondag weer een stapje dichterbij de landstitel in de Premier League gekomen. De nummer twee van vorig seizoen won de uitwedstrijd bij Stoke City met 2-0. Robin van Persie was een van de doelpuntenmakers en doorbrak daarmee een droogte van meer dan zevenhonderd minuten zonder doelpunt voor United.

De Oranje-international had op tien 10 februari voor het laatst het net laten bollen. In de tussentijd scoorde Van Persie nog wel voor het Nederlands elftal.

Michael Carrick opende na vier minuten de score, waarna Van Persie halverwege de tweede helft met zijn twintigste competitiegoal de wedstrijd op slot gooide. United revancheerde zich zodoende voor twee opeenvolgende nederlagen: in de competitie tegen stadsgenoot Manchester City en in de FA Cup tegen Chelsea.

De Red Devils verzamelden uit 32 competitieduels tachtig punten, vijftien meer dan rivaal City. De titelhouder heeft nog wel een inhaalduel tegoed.


Van Persie doorbreekt droogte bij zege United (Foto: Novum)

Huta Galung naar hoofdtoernooi Monte Carlo

Jesse Huta Galung heeft zondag het hoofdschema van het masterstoernooi in Monte Carlo bereikt. De Limburger, die door de afzegging van Igor Sijsling toe werd gelaten tot de kwalificaties in Monaco, was met 6-2 en 6-3 te sterk voor Philipp Petzschner uit Duitsland. Huta Galung is de nummer 169 van de wereld, Petzschner staat honderdste.

Huta Galung en de Duitser gingen vijf games lang gelijk op, maar in de zesde sloeg de Nederlander toe. Twee games later zorgde nog een break voor de setwinst en in de tweede game van de tweede set was het andermaal raak.

Petzschner herstelde zich echter nog en kwam terug tot 3-3 in het tweede bedrijf. Toen was het echter weer de beurt aan Huta Galung. De man die eerder deze maand het challengertoernooi in Saint-Brieuc won brak Petzschner voor de vierde keer en serveerde de wedstrijd uit.

Huta Galung is de tweede Nederlander in het hoofdtoernooi na Robin Haase. Ook Thiemo de Bakker kan zich daar nog bij voegen als hij zondag van Daniel Brands wint.

[JL] Barto houdt Cambuur in spoor Volendam

Martijn Barto heeft zondag zijn waarde voor SC Cambuur bewezen in de Eerste Divisie. De aanvaller zorgde met twee doelpunten ervoor dat de Leeuwarders in Doetinchem De Graafschap klopten: 2-1. De winnende kwam in de 89e minuut. Piotr Parzyszek had tussendoor de thuisploeg op gelijke hoogte gebracht.

Door de zege draait Cambuur nog altijd mee in de strijd om de titel in de Jupiler League. Met 52 punten uit 27 wedstrijden is de achterstand op koploper FC Volendam slechts twee punten. Helmond Sport staat derde met 51 uit 28, Sparta Rotterdam vierde met vijftig uit 27. De Graafschap is de nummer acht met 39 punten uit 27 duels.

Uitslag PSV - AFC Ajax

Ajax heeft een gigantische stap gezet naar de 32ste landstitel. De ploeg van trainer Frank de Boer won zondagmiddag met 3-2 van PSV in Eindhoven. Dat er veel spanning op de wedstrijd stond was aan alles te merken. Er hing een wat opgefokte sfeer in het stadion, dat een uur voor aanvang al goedgevuld was. Al weken keek Nederland uit naar dit duel. Het was de ploeg van Frank de Boer die het beste met alle spanning om kon gaan. De Amsterdammers wonnen in het hol van de leeuw.

Tegen de verwachting in ging PSV niet furieus van start. De thuisploeg liet de opbouw en daarmee het balbezit aan Ajax. Kansen leverde dit niet op in de openingsfase, waarin beide ploegen wat afwachtend speelden. In de 22ste minuut kreeg Viktor Fischer de eerste grote kans van de wedstrijd. Hij werkte een voorzet vanaf de rechterflank goed af, maar Boy Waterman keerde zijn inzet op fraaie wijze. Het bleek een waarschuwingsschot van de talentvolle Deen. Enkele minuten later was hij weer enorm dreigend. Na een crosspass van Toby Alderweireld volgde een heerlijke actie van Christian Eriksen, die het hoofd vond van Fischer. Hij kopte net naast het doel van Waterman. Lasse Schöne kwam een teenlengte tekort om de bal binnen te schieten.

PSV had in de eerste helft weinig in te brengen. Het was Ajax dat de lakens uitdeelde. De 0-1 liet dan ook niet lang op zich wachten. Uit een zwakke opening van Niklas Moisander wist Eriksen nog een ingooi te halen. Na de onderschepping van Schöne liet Jetro Willems zich simpel uitspelen door Eriksen. De Deense middenvelder drong de zestien binnen en gaf voor. Mark van Bommel kreeg de bal ongelukkig tegen zijn schoen en zag Kolbeinn Sigthorsson vervolgens vanuit een sliding de openingstreffer tegen de touwen knallen. De 0-1 was op dat moment dikverdiend.

De ploeg van Dick Advocaat werd nog feller na de achterstand. Het leverde interessante duels op, met Christian Poulsen in de hoofdrol. De ervaren rot had Ola Toivonen in zijn broekzak. Aanvoerder Van Bommel verloor het op inzet van Siem de Jong. De Ajacied nam na een correcte schouderduw over van Van Bommel en stuurde Fischer weg. Na een solo van vijftig meter werd hij van achteren ten val gebracht in het strafschopgebied. Scheidsrechter Björn Kuipers zag er geen strafschop in. Waar Ajax, en vooral Fischer zich bestolen voelde, viel een minuut later uit het niets de 1-1. Eriksen verloor op slag van rust de bal aan Kevin Strootman. De derde aanvoerder van het Nederlands elftal bood Jeremain Lens een niet te missen kans: 1-1.

Ajax was de bovenliggende partij in Eindhoven. Het krachtsverschil werd vlak na rust ook op het scorebord zichtbaar. Het was Eriksen die zijn fout bij de gelijkmaker goedmaakte. De achterhoede van PSV hielp Ajax een handje. Waar Eriksen de diepte zocht, stapte Atiba Hutchinson plots in waardoor hij de Ajacied ontzettend veel ruimte gaf. Eriksen kapte de zwak spelende Timothy Derijck simpel uit en scoorde in de korte hoek.

PSV was zichtbaar geschrokken van de achterstand en het deed het spel van de thuisploeg niet veel goeds. De ploeg van Dick Advocaat speelde slordig en wist de bal niet in de ploeg te houden. Ajax liet het in deze fase na om de genadeklap uit te delen en kreeg de deksel op de neus. Een vrije trap van Dries Mertens belandde op de paal, waarna Lens er als de kippen bij was om de 2-2 binnen te schieten.

Opgezweept door het publiek werd PSV feller en feller, Ajax bleef voetballen. Voor de zoveelste keer deze wedstrijd liet Willems zich uitspelen, dit keer door Schöne. In de poging om zijn fout te herstellen haalde hij Schöne neer in de zestien, maar opnieuw weigerde scheidsrechter Kuipers de bal op de stip te leggen. Willems en PSV kwamen goed weg. Het zou de laatste actie zijn van de linksback, die werd vervangen door Erik Pieters. Hij zal zijn rentree niet snel vergeten. De PSV-verdediger werd op snelheid en kracht geklopt door invaller Derk Boerrigter. Waterman kwam te laat zijn doel uit en de Ajacied schoof de 3-2 binnen.

PSV kwam de klap niet meer te boven. Ajax gaf geen kans meer weg en pikt drie heel belangrijke punten op in de strijd om het kampioenschap. Voor PSV lijkt het seizoen voorbij. De achterstand op de koploper is opgelopen tot zes punten. Met nog vier wedstrijden te gaan is dat gat alleen nog in theorie te overbruggen.

PSV

2 - 3

AFC Ajax

 43' Lens
 69' Lens
   33' Sigthórsson 
 52' Eriksen 
 77' Boerrigter 
 
 Gele kaart: Fischer, (AFC Ajax)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34500
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Waterman
Hutchinson
Derijck (Depay/80)
Marcelo
Willems (Pieters/73)
Van Bommel
Strootman
Toivonen
Wijnaldum (Matavs/66)
Lens
Mertens
  Cillessen
Van Rhijn
Alderweireld
Moisander
Blind
Poulsen (Boerrigter/75)
De Jong
Eriksen
Schöne
Sigthórsson (Hoesen/86)
Fischer (Babel/71

Arabische Lente grillt hoofden

De Arabische Lente heeft weer een nieuw moreel dieptepunt bereikt. Syrische opstandelingen hebben de bemanning van een Syrische transporthelikopter gevangen genomen, onthoofd en vervolgens hun hoofden op de barbecue gegooid. Op diverse internetsites zijn foto’s te vinden van de gruweldaad.

Volgens Syrische staatsmedia was de helikopter onderweg naar een aantal dorpen om daar voedsel af te leveren. Opstandelingen wisten de helikopter neer te halen. De bemanning werd vervolgens onthoofd waarna de hoofden gegrild werden. Inmiddels zijn er videobeelden verschenen waarop te zien is hoe de opstandelingen trots met de gegrilde hoofden door een aantal dorpen paraderen.

De staatsmedia menen dat de gruweldaden die begaan worden door de Syrische opstandelingen mede mogelijk worden gemaakt door de NAVO en dat die genegeerd worden door Amerikaanse en Europese media.

Een foto is hier te vinden. Deze kan als schokkend worden ervaren.

Meisje van 17 doet 11-jarig knaapje

Uit het altijd gezellige Zimbabwe bereikt ons het bericht dat een 17-jarige dienstmeid meerdere malen seks heeft gehad met een 11-jarig kereltje. Voor de nice-roepers: het ventje in kwestie werd hier echter toe gedwongen.

De dame in kwestie kwam vorig jaar september in dienst bij het gezin. Ze moest er de kost verdienen als dienstmeisje. Ze kreeg kost en inwoning, maar moest wel op de kamer van de zoon des huizes slapen. Wel allebei op aparte bedden, maar toch.

Net twee dagen in dienst vergreep het meisje zich aan het ventje. Terwijl het kereltje lag te slapen, reed ze zich op hem klaar. Zonder condoom, uiteraard.

Het slachtoffer werd op het hart gedrukt niemand iets te vertellen. Zou hij dat wel doen, zou hij het met de dood moeten bekopen. Zodoende kon de feeks een maand lang haar gang gaan, tot het knaapje echter een SOA opliep.

Omdat het kereltje amper nog kon lopen, besloot de dienstmeid ontslag te nemen. Zijn tante ondervroeg haar neefje over de aandoening, en de aap kwam uit de mouw. De verkrachtster moest zich vorige week voor de rechter verantwoorden. Op 3 mei zal de zaak worden voortgezet, zo weet de gezaghebbende nieuwssite The Zimdiaspora.

Rijksmuseum trekt 13.500 bezoekers op eerste dag

Zo'n 13.500 mensen hebben zondag een bezoek gebracht aan het Rijksmuseum in Amsterdam. Dat liet het zaterdag door koningin Beatrix heropende museum aan het einde van de middag weten.

Zondag was de eerste dag dat het museum 'gewoon' open was. Een dag eerder brachten zo'n twintigduizend mensen al een bezoek aan het museum, maar zij mochten vanwege de heropening gratis naar binnen.

Een Britse lerares kunstgeschiedenis was zondag de eerste reguliere bezoeker. Via de website van het museum zijn inmiddels ruim 75 duizend entreekaartjes verkocht voor het vernieuwde museum.

Demonstratie tegen de monarchie

Duizenden Spanjaarden hebben zondag in Madrid gedemonstreerd tegen de monarchie en voor een democratisch gekozen staatshoofd. Ze hebben genoeg van koning Juan Carlos en zijn familie.

De demonstratie vond plaats op de 82e verjaardag van de stichting van de laatste democratisch gekozen Spaanse republiek, waarvan de omverwerping door het leger leidde tot een burgeroorlog en een 36 jaar durende militaire dictatuur onder generaal Francisco Franco. Juan Carlos werd door Franco als zijn opvolger aangewezen en volgde hem op als staatshoofd toen Franco in 1975 overleed. Hij legde eer in door de wijze waarop hij in februari 1981 een couppoging van militairen wist te smoren, maar het krediet dat hij opbouwde lijkt nu te zijn verbruikt.

De 75-jarige koning heeft het bij het volk verbruid door in crisistijd en als voorzitter van de Spaanse afdeling van het Wereldnatuurfonds op een peperdure olifantenjacht in Botswana te gaan; hij viel en brak een heup en moest met een privévliegtuig naar Spanje worden overgebracht. Hij bood bij het verlaten van het ziekenhuis zijn excuses aan, maar de zaken werden voor het koningshuis nog erger toen zijn dochter, prinses Cristina, officieel als verdachte werd aangeduid in een verduisteringszaak waar haar echtgenoot, Inaki Urdangarin, bij betrokken is.


Spanjaarden demonstreren tegen monarchie (Foto: Novum)

Ziggo-klanten missen topper PSV-Ajax

Honderden klanten van Ziggo kunnen zondag via digitale tv niet kijken naar de voetbalwedstrijd PSV-Ajax. Een storing in het computersysteem van de kabel- en internetbeheerder gooide roet in het eten, waardoor de wedstrijd waarvoor betaald moet worden, niet bekeken kan worden.

Dat heeft een woordvoerder van het bedrijf gezegd. Om hoeveel mensen het precies gaat, is onduidelijk. Maar volgens de zegsman is het "eenderde van de mensen die besteld hadden". Volgens hem gaat het zeker om een paar honderd mensen. Op Twitter wordt steen en been geklaagd.

Volgens de zegsman hoeven de mensen zich geen zorgen te maken over de rekening. De wedstrijd wordt pas in rekening gebracht als je deze helemaal hebt kunnen zien, zo stelt hij. "We houden dat extra in de gaten."

Hij noemt het voor klanten "wel vervelend", maar hij adviseert ze "de radio maar aan te zetten, da’s veel spannender". Volgens hem is het overigens pas de tweede keer dat zoiets zich voordoet in alle jaren "dat we dit zo doen".

'Dolmatov is illustratie van bekend probleem'

Amnesty International wil dat vreemdelingendetentie pas als allerlaatste middel wordt ingezet. Ten allen tijde moet worden voorkomen dat kwetsbare mensen in vreemdelingendetentie terechtkomen, zo stelt de mensenrechtenorganisatie zondag.

Het is een reactie op het rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar de behandeling van de Russische asielzoeker Aleksandr Dolmatov. Die kwam naar Nederland, belandde na afwijzing van zijn asielaanvraag in een detentiecentrum en hing zich op in zijn cel. Volgens de inspectie stapelde de overheid fout op fout bij zijn behandeling. Hij had niet opgesloten mogen worden, instanties wisten niet van elkaar wat ze deden en verpleegkundigen deden hun werk niet goed.

Volgens Amnesty International is deze zaak een "pijnlijke illustratie van al langer bekende problemen".

Duitsers kunnen anti-europa stemmen

Ook Duitsland heeft nu een partij die uit de euro wil stappen. Tijdens haar eerste congres heeft de nieuwe partij Alternatief voor Duitsland (AfD) besloten om deel te nemen aan de verkiezingen voor de Bondsdag, de Duitse Tweede Kamer. Ongeveer 1500 aanhangers stemden onder luid applaus in met het besluit.

Voorafgaand aan de bijeenkomst had partijvoorzitter Bernd Lucke verklaard dat de invoering van de euro "een historische blunder" is geweest die zo snel mogelijk moet worden gecorrigeerd.

Experts achten de kans klein dat de nieuwe partij bij de verkiezingen eind september genoeg zetels haalt om in de Bondsdag te komen.

Duitsers kunnen kiezen voor anti-europartij
Duitsers kunnen kiezen voor anti-europartij (Foto: ANP)

Erdogan in mei naar Gaza

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan brengt volgende maand een bezoek aan de Gazastrook. Het zal 'tegen eind mei' plaatsvinden, nadat hij op 16 mei de Amerikaanse president Barack Obama in Washington zal hebben gesproken. Dat heeft Erdogan zaterdag gezegd.

Eerder wisten de Verenigde Staten Erdogan van geplande bezoeken aan Gaza af te brengen.

Vorige maand wist Obama Turkije en Israël met elkaar te verzoenen. Tussen de twee voormalige bondgenoten was een breuk ontstaan door de Israëlische commandoraid op een hulpkonvooi naar de Gazastrook. Bij de actie in 2010 kwamen acht Turken en een Turkse Amerikaan om het leven.

Fietsster verongelukt in Beekbergen

Een fietsster van 56 uit Beekbergen is zondag in haar woonplaats om het leven gekomen toen ze werd geschept door een motorrijder. Dat meldt de politie.

Het ongeluk gebeurde kort na 13.00 uur op de Berg en Dalweg in de Gelderse plaats. Onderzoek moet uitwijzen wat er precies is gebeurd, maar de politie gaat ervan uit dat de vrouw is geschept toen de motorrijder haar wilde inhalen. Het slachtoffer overleed ter plaatse.

Overvallers hooggerechtshof Mogadishu gedood

De negen Al-Shabab-strijders die zondag urenlang het gebouw van het Somalische hooggerechtshof bezetten zijn gedood. Bij de aanval in Mogadishu kwamen zeker zeven anderen om, maar het dodental loopt hoogstwaarschijnlijk nog op. Sinds Al-Shabab in augustus 2011 uit de Somalische hoofdstad werd verdreven wist de rebellenbeweging niet zo krachtig en bloedig toe te slaan.

Negen moslimextremisten, van wie het gros een bomvest droeg, bestormden het gerechtsgebouw tijdens een rechtszitting, even na het middaguur. De overvallers drongen de rechtszaal binnen en gijzelden enkele aanwezigen. Ook verschaften ze zich met geweld toegang tot andere vertrekken in het gebouw.

De aanvallers maakten een onbekend aantal gijzelaars, ontstaken ten minste twee explosieven en voerden langdurige vuurgevechten met veiligheidstroepen. Alleen al bij de ingang van het gerechtsgebouw lagen vijf lijken, zei politieman Hassan Abdulahi.

Volgens minister van binnenlandse zaken Abdikarim Hussein Guled brachten zes van de negen aanvallers hun bomvest tot ontploffing. De drie anderen sneuvelden in het vuurgevecht dat volgde.

Na twee uur van voortdurende schotenwisselingen wisten de eerste overlevenden het gerechtsgebouw te ontvluchten. De meeste mensen in het complex, een ware doolhof van gangen en gebouwen, hadden zich in een van de ruimten ingesloten. Na urenlang wachten tussen hoop en vrees waagden ze toch maar de vlucht naar buiten. Velen van hen huilden en sloegen keer op keer de handen voor de ogen.

Het regeringskwartier van Mogadishu wordt streng beveiligd. De bewaking van het hooggerechtshof is lang zo zorgvuldig niet. Even nadat het geweld luwde arriveerden militairen van de in Somalië gelegerde vredesmacht van de Afrikaanse Unie ten tonele. Ze stuurden toegestroomde nieuwsgierigen weg en posteerden scherpschutters op de daken.

De met Al-Qaida verbonden rebellenbeweging Al-Shabab lijkt op haar twitterfeed de verantwoordelijkheid voor de aanval op te eisen. Vijf leden van haar Martelaarschapbrigade namen volgens de rebellenbeweging deel aan de 'gedurfde' actie.


Overvallers hooggerechtshof Mogadishu gedood (Foto: Novum)

Rotterdammer vast voor schietpartij café Roermond

Een 34-jarige Rotterdammer is opgepakt voor een schietpartij in een café in Roermond eind vorige maand. Bij de schietpartij raakte een 24-jarige man uit de Limburgse plaats gewond. Volgens de politie gaat het inmiddels naar omstandigheden goed met het slachtoffer.

De Rotterdammer werd zaterdag door een arrestatieteam opgepakt in Weert. Hij zit nog vast, laat de politie zondag weten. De politie denkt dat hij de schutter is.

Voor de schietpartij op 23 maart in het café aan de Veldstraat werd eerder al een 41-jarige man uit Roermond opgepakt, maar die werd enkele dagen later weer op vrije voeten gesteld.

Herlings weer de beste in MX2-klasse

Op motorcrosser Jeffrey Herlings staat momenteel geen maat. De Nederlander rijgt dit jaar in de MX2-klasse de zeges aaneen en de Grote Prijs van Trentino vormde hierop geen uitzondering. De 18-jarige KTM-coureur won in Italië beide manches met groot verschil. Glenn Coldenhoff eindigde als vijfde.

In het kampioenschap heeft regerend kampioen Herlings nu de maximale score van 200 punten behaald. De Fransman Jordy Tixier is zijn grootste concurrent, maar staat met 141 punten al op een straatlengte achterstand. Coldenhoff is derde met 128 punten.

Kreuziger verrast favorieten in Gold Race

Roman Kreuziger heeft zondag de Amstel Gold Race gewonnen. De Tsjech van Saxo Bank viel al vroeg in de finale aan en kwam solo over de streep. Alejandro Valverde (Movistar) won de sprint van een groepje en werd tweede voor Simon Gerrans (Orica-Greenedge).

De Blanco-ploeg liet zich tijdens de koers al vroeg zien toen Lars Boom bij een vroege vlucht betrokken was. De gewezen veldrijder verschoot zijn kruit daarmee al ver voor de finale.

Een andere Blanco-renner die vroeg opviel was Laurens ten Dam. Hij kwam ten val in een groepje met onder meer wereldkampioen Philippe Gilbert. Ook Thomas Voeckler (Europcar) kwam later ten val en moest met een gebroken sleutelbeen de koers verlaten. Andy Schleck (Radioshack) stapte af.

Mikel Astarloza (Euskaltel) was een van de smaakmakers in de finale. De Spanjaard reed voorop in een groepje met onder anderen Johan Vansummeren. Op de Eyserbosweg ging Astarloza echter solo weg, maar in de laatste twintig kilometer werd hij bijgehaald door een groepje met daarbij Pieter Weening (Greenedge), Lars Petter Nordhaug (Blanco) en Marco Marcato (Vacansoleil). Ook Kreuziger reed voorin mee.

Met nog zeven kilometer te rijden vond Ryder Hesjedal (Garmin-Sharp) het tempo in het peloton te laag. De Canadese girowinnaar reed weg en probeerde alleen het gat te dichten. Ondertussen reed Kreuziger uit de kopgroep weg en sloeg een gat naar zijn voormalige vluchtgenoten.

Kreuziger begon alleen aan de Cauberg, maar het gat met de achtervolgers, bij wie Hesjedal was aangesloten, en het peloton was flink geslonken. Uit het peloton zette Gilbert aan en de wereldkampioen vrat de achtervolgende groep op de laatste scherprechter op.

Simon Gerrans (Greenedge) en Alejandro Valverde (Movistar) achterhaalden Gilbert, maar Kreuziger bleef buiten schot. De Tsjech soleerde de laatste kilometers naar de grootste zege uit zijn loopbaan.

Ellen ten Damme boos op de Volkskrant

Ellen ten Damme is bepaald niet blij met de Volkskrant. De krant publiceerde zaterdag een artikel over het boek Obsessie, waarvoor een fotograaf het leven van de zangeres vastlegde door middel van een fotoserie. "Hoe kunnen ze al die foto's zo afdrukken die niks met het boek te maken hebben, die er niet eens in staan!", twitterde Ten Damme zondag.

"Die redactie bij VK magazine is niet goed snik!", gaat de zangeres verder. Ze beweert dat er zonder toestemming ruw materiaal is geplaatst. "Dit is zo niet wat het fotoboek is! Ik ben er helemaal kapot van. Belazerd."

Ook is Ten Damme niet te spreken over de tekst van het artikel. "Ik kan jullie vertellen dat bijna alles wat geschreven en gedrukt staat, nooit mijn woorden zijn en ook niet mijn idee. Maar dit is echt erg!"

Uitslagen Eredivisie 14/04/2013

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Feyenoord verspeelde dure punten bij RKC terwijl FC Utrecht fors onderuit ging bij AZ. Hieronder vind je de karakteristieken van deze duels.

AZ

6 - 0

FC Utrecht

 28' Altidore(pen)
 34' Altidore(pen)
 37' Altidore
 45+1' v.d Hoorn (e.d)
 61' Henriksen
 90' Johansson
   
 
 Gele kaart: Overtoom, Wijnaldum, Beerens, Reijnen, (AZ),
 Rode kaart: , Kali (27/2xg)Wuytens (33/2xg) (FC Utrecht)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 16.610
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteba
Marcellis (Johansson/64)
Reijnen
Viergever
Wijnaldum (Gorter/46)
Henriksen
Maher
Overtoom
Beerens
Altidore
Berghuis (Gudmundsson/59)
  Verhoeven
v.d. Maarel
v.d. Hoorn
Wuytens
Bulthuis
Asare
Kali
Toornstra (Martensson/88)
Oar (Heerings/36)
Duplan (Zullo/85)
Mulenga

RKC Waalwijk

1 - 1

Feyenoord

 55' Duits    13' Pellé (pen) 
 
 Gele kaart: v. Peppen, (RKC Waalwijk),
 
Stadion: Mandemakers Stadion, Waalwijk
Toeschouwers: 7.000
Arbiter: Gozubuyuk
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Martina
Drost
. Ramos
v. Peppen
Sneijder (Zeldenrust/53)
Duits
Braber (Stans/81)
Boukhari (Chevalier/46)
Jozefzoon
Lieder
  Mulder
Janmaat
De Vrij
Mathijssen
Martins Indi (Nelom/69)
Clasie (Vormer/84)
Goossens (Immers/60)
Vilhena
Schaken
Pellé
Boetius

Piloot zweefvliegtuig gewond na crash

In Eindhoven is zondag een zweefvliegtuig neergestort. De piloot, een Eindhovenaar van rond de 60, raakte daarbij gewond. Hij was nog wel aanspreekbaar en gaf aan last van zijn rug en benen te hebben, laat een politiewoordvoerder weten.

Het ongeluk gebeurde rond 14.45 uur bij Eindhoven Airport. Wat er precies is gebeurd wordt nog onderzocht. Het vliegverkeer ondervindt geen hinder van het ongeluk.

VS en Japan bieden Noord-Korea nieuw overleg aan

De Verenigde Staten en Japan hebben Noord-Korea zondag nieuw overleg aangeboden om de crisis rond de Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma's te bezweren. De twee landen willen wel dat Noord-Korea de spanningen verlaagt en eerdere afspraken nakomt.

Noord-Korea weet wat het te doen staat en het zal in de VS 'bereidwillige partners' vinden als het daartoe overgaat, zei de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry op een persconferentie in Tokyo. Zijn Japanse ambtgenoot Fumio Kishida was explicieter en zei dat Pyongyang eerdere afspraken over zijn wapenprogramma's en de terugkeer van gekidnapte buitenlanders moet nakomen.

Kerry en Kishida zeiden het eens te zijn over de noodzaak Noord-Korea te denucleïseren. Zij verklaarden bereid te zijn tot direct overleg als aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan.

Eerder bezocht Kerry China en Zuid-Korea. Chinese leiders beloofden zaterdag zich te zullen inzetten om de situatie vreedzaam op te lossen. Hij zei dat de VS de raketten die ze in de regio hebben opgesteld weer zullen weghalen als Noord-Korea kernwapenvrij wordt. De toezegging moet Beijing geruststellen dat de verhoogde Amerikaanse militaire aanwezigheid niet ook tegen China gericht is.

De VS en Zuid-Korea verwachten op korte termijn een Noord-Koreaanse proef met een middellangeafstandsraket. Kerry herhaalde zondag dat de VS hun bondgenoten Japan en Zuid-Korea hoe dan ook zullen verdedigen.

Overleg van de VS, China, Rusland, Zuid-Korea en Japan met Noord-Korea is ruim vier jaar geleden afgebroken. Om het zeslandenoverleg te hervatten moet Noord-Korea 'aangeven bereid te zijn over te gaan tot denucleïsering', zei Kerry. Onder bepaalde omstandigheden zou Kerry ook direct overleg met Noord-Korea willen aanbieden. "Je moet er voor openstaan", zei hij tegen journalisten. "Maar zij zullen een blijk van goede trouw moeten geven, zodat wij niet steeds in hetzelfde kringetje blijven draaien."

FOK!filmtips van de dag: Independence Day

Elke dag worden er meerdere films op televisie uitgezonden. Welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films en bij gebrek daaraan een dvd-tip. Valt er vanavond nog wat te kijken? Je leest het op FOK! 

De grote hit Bruce Almighty met Jim Carrey, bracht in 2003 485 miljoen dollar op en betekende een grote doorbraak voor Steve Carell die in de bijrol van nieuwslezer Evan Baxter te zien was. In 2005 speelde de komiek in de verassende hit The 40 Year Old Virgin en verbaasde vriend en vijand toen hij de rol accepteerde van de depressieve homoseksueel Frank in de tragikomedie Little Miss Sunshine. Zowel Jim Carrey als zijn tegenspeelster Jennifer Aniston wilden niet in een vervolg spelen op Bruce Almighty, de producenten hebben daarom het roer omgegooid en het verhaal te laten gaan over Evan Baxter. Met een budget van ongeveer 150 miljoen dollar gaat Evan Almighty de geschiedenis in als één van de duurste komedies aller tijden. Te zien om 18.40 uur op NET5.

 

Gigantische buitenaardse schepen komen richting de aarde en hangen boven enkele grote steden. Elke poging tot communicatie met de aliens leidt tot niets, maar intussen komt David Levison er achter dat de aliens in minder dan een dag aan zullen gaan vallen. Nadat de grote steden compleet verwoest zijn door de buitenaardse schepen besluiten de overlevenden terug te vechten met behulp van een buitenaards schip dat enkele decennia geleden op aarde is neergestort. Independence Day is te zien om 20.00 uur op RTL7.

De muziekdocumentaire Bad 25, geeft een blik achter de schermen van het album Bad gemaakt door Michael Jackson. Tijdens de opnames is het 25 jaar geleden dat dit iconische album uitkwam en de recordbrekende wereldtournee plaatsvond. De documentaire bevat meer dan 40 interviews, persoonlijk uitgevoerd door Spike Lee, met Michael’s vertrouwelingen: choreografen, musici en andere medewerkers die hebben bijgedragen aan dit project. Te zien om 22.00 uur op CANVAS.

Na Apollo Creed verslagen te hebben heeft Rocky Balboa eindelijk de tijd om het eens wat rustiger aan te doen. Hij raakt bevriend met Creed en brengt meer tijd door met zijn vrouw. Wanneer hij echter verslagen wordt door de nieuweling Clubber Lang wil niemand meer iets van hem weten. Creed weet Rocky over te halen om een rematch te organiseren. Rocky III is te zien om 23.50 uur op SBS6.

Miss Congeniality 2: Armed & Fabulous, New Jack City en The Haunting zijn vandaag ook te zien op de televisie.

Van der Garde had op meer gehoopt

Formule 1-coureur Giedo van der Garde is niet tevreden over zijn resultaat in de Grand Prix van China. "De auto mist eenvoudigweg nog snelheid", oordeelde de Nederlander over zijn Caterham-bolide. "We zitten wat dat betreft midden in een proces waar we doorheen moeten."

Van der Garde startte van de 21e startplaats maar schoof vlak na de start drie plaatsen op. Daarna kon hij het tempo echter niet bijbenen. "De banden vormen voor mij het belangrijkste probleem. Ik heb nog steeds mega onderstuur. De afstelling van de auto sluit op dit moment niet optimaal aan bij mijn manier van rijden."

Toch blijft Van der Garde realistisch. "We wisten van tevoren dat de eerste races van het seizoen een kwestie van overleven zouden worden, dus daar moeten we nu niet over zeuren. Het is zoals het is. Ik heb het volste vertrouwen in de toekomst."

Met zijn derde finish in drie races schreef Van der Garde bovendien vaderlandse autosportgeschiedenis. Hij is de eerste Nederlander in de Formule 1 die daar in slaagt.


Van der Garde had op meer gehoopt (Foto: Novum)

Straf voor Webber na botsing

Formule 1-coureur Mark Webber wordt bij de start van de Grand Prix van Bahrein van volgende week drie plaatsen teruggezet. De Australiër van Red Bull reed zondag tijdens de Chinese Grand Prix Toro Rosso-rijder Jean-Éric Vergne aan bij een roekeloze inhaalmanoeuvre.

Webber kende geen beste dag in China. De ploeggenoot van Sebastian Vettel zag zijn rechterachterwiel vlak na de botsing losraken en viel hij uit. Sauber-coureur Esteban Gutierrez wordt in Bahrein liefst vijf plekken teruggezet. De Mexicaan botste tegen Adrian Sutil van Force India. Beide coureurs vielen uit.

Strijders bezetten hooggerechtshof Mogadishu

Somalische strijders hebben zondag urenlang het gebouw van het Somalische hooggerechtshof bezet. De aanvallers maakten een onbekend aantal gijzelaars, brachten twee explosieven tot ontploffing en voerden langdurige vuurgevechten met veiligheidstroepen.

De aanval op het gerechtsgebouw in de Somalische hoofdstad Mogadishu begon even na het middaguur. De overvallers drongen de rechtszaal binnen en gijzelden enkele aanwezigen. Ook verschaften ze zich met geweld toegang tot andere vertrekken in het gebouw.

Hoeveel doden er zijn gevallen is onduidelijk. Alleen al bij de ingang van het gerechtsgebouw lagen vijf lijken, zei politieman Hassan Abdulahi.

Na twee uur van voortdurende schotenwisselingen wisten de eerste overlevenden het gerechtsgebouw te ontvluchten. Ze hadden zich ingesloten in een ruimte van het complex, maar waagden toch maar de tocht naar buiten. Velen van hen huilden en sloegen keer op keer de handen voor de ogen.

Het regeringskwartier van Mogadishu wordt streng beveiligd. De bewaking van het hooggerechtshof is lang zo zorgvuldig niet. Even nadat het geweld luwde arriveerden Oegandese militairen van de in Somalië gelegerde vredesmacht van de Afrikaanse Unie ten tonele, en stuurden toegestroomde nieuwsgierigen weg van de plek des onheils.

Het is nog onduidelijk wie er achter de aanval op het gerechtsgebouw zit, maar het is doorgaans de met Al-Qaida verbonden rebellenbeweging Al-Shabab die in Mogadishu aanslagen pleegt.

Monniken verkrachtten meisje

Drie monniken uit Bhutan worden ervan verdacht een minderjarig meisje te hebben verkracht. Ook haar chauffeur is door de politie gearresteerd, melden Indiase media zondag.

De monniken worden ervan verdacht in het noordelijke district Darjeeling het meisje in een auto te hebben gelokt en naar een afgelegen plek bij een klooster te hebben gevoerd. Medisch onderzoek bevestigt de verkrachting, verklaart een woordvoerder van de politie.

Volgens de Indiase krant Hindustan Times kwamen de monniken ongeveer een maand geleden uit Bhutan om in een klooster te gaan wonen in de stad Kalimpong, vlak over de Indiase grens.

Bitcoins kosten enorm veel stroom

Het genereren van de virtuele munt Bitcoin kost een enorme hoeveelheid stroom. Volgens financieel persbureau Bloomberg gebruiken de supercomputers die nodig zijn om Bitcoins te vinden, op basis van Amerikaanse elektriciteitsprijzen, dagelijks voor circa 112.000 euro aan stroom.

De hoeveelheid stroom die daarbij wordt gebruikt, zou voldoende zijn om 31.000 Amerikaanse huishoudens in hun dagelijkse elektriciteitsbehoefte te voorzien. De waarde van de Bitcoin is de afgelopen weken hard opgelopen en ook weer gedaald. Momenteel ligt de waarde echter nog hoog genoeg om de stroomkosten ruimschoots terug te verdienen.

Bitcoin is een virtuele munt, die via een complex wiskundig proces wordt gecreëerd. Daar zijn zeer geavanceerde computers voor nodig, die veel stroom verbruiken.

IJshockeyers winnen van Estland op WK

De Nederlandse ijshockeyers hebben zondag hun eerste wedstrijd op het WK in de divisie 1B gewonnen. Estland werd met 5-4 verslagen. De winnende treffer kwam van Ivy van den Heuvel. Later in de week moet Oranje in het Oekraïense Donetsk nog tegen Polen, Oekraïne, Litouwen en Roemenië. De winner promoveert naar divisie 1A.

Tegen Estland nam Oranje via Mitch Bruijsten en Steve Mason een 2-0 voorsprong in de eerste periode. In het tweede bedrijf was het vervolgens Estland, dat de wedstrijd afsloot met 32 schoten op doel tegen 24 Nederlandse schoten, dat terugkwam en een 2-3 voorsprong nam. Via Tony Demelinne en Wesley Hendriks was er toch een 4-3 voorsprong voor Nederland aan het einde van de tweede periode.

In de derde periode gaf Nederland de voorsprong andermaal uit handen. Vadim Virjassov zette de Esten op 4-4 voordat Van den Heuvel Oranje de zege bezorgde.

Zaterdag sloten de ijshockeyvrouwen hun WK in de divisie 1B af op de tweede plaats. Na een nederlaag tegen gastland Frankrijk wonnen ze in Straatsburg van China, Kazachstan en Groot-Brittannië voordat zaterdag ook Noord-Korea na penalty's werd verslagen.

Politiemotor in de fik in Maastricht

Onbekenden hebben in de nacht van zaterdag op zondag in Maastricht een politiemotor in brand gestoken. De motor, die zondag zou worden ingezet bij de Amstel Gold Race in de Limburgse stad, brandde volledig uit.

De motor stond op een aanhangwagen achter een busje dat geparkeerd stond op een bedrijfsterrein aan de Sibemaweg, meldt de politie zondag. Het busje raakte ook beschadigd door de brand, net als een auto die naast de aanhangwagen stond geparkeerd.

De politie onderzoekt wie de brand heeft gesticht.

Noord-Brabant bereikt als eerst de 20 graden

Noord-Brabant is de eerste provincie waar het kwik zondag de 20 graden heeft bereikt. In Woensdrecht werd rond 13.30 uur een temperatuur van 20,1 graden genoteerd. Daarmee is het lokaal de eerste warme dag van dit jaar, meldt weeronline.nl.

In De Bilt ligt de temperatuur nog enkele graden onder de grens van 20 graden, waardoor nog niet van een officiële landelijke warme dag kan worden gesproken. De verwachting is echter dat het kwik daar ook snel stijgt tot 20 graden of warmer.

De dag begon zoals verwacht bewolkt en soms nog regenachtig, maar op de meeste plaatsen breekt in de middag de zon door en schiet de temperatuur omhoog. Op veel plaatsen wordt het 20 tot 22 graden.

Het is voor het eerst in 173 dagen dat de temperatuur boven de 20 graden uitkomt. De laatste keer dat het in De Bilt warmer was dan 20 graden was op 22 oktober, toen het 22 graden werd.

Vorig jaar viel de eerste warme dag van het jaar op Koninginnedag, toen het in De Bilt 22 graden werd. Een recordtemperatuur zit er zondag niet in. In 2007 werd het op 15 april 28,9 graden.

Bezuinigingen blijven nodig

Het is uitgesloten dat de binnenlandse bestedingen zo hard groeien dat de extra miljardenbezuinigingen niet meer nodig zijn. Dat zei hoogleraar overheidsfinanciën en voormalig PvdA-Kamerlid Flip de Kam zondag in Buitenhof.

De oproep van premier Mark Rutte (VVD) om meer te besteden komt volgens hem niet aan. "Je kunt wel roepen: blijf glimlachen. Maar mensen kijken naar hun portemonnee en zien daar dan geen reden toe." VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei eerder in Eva Jinek op Zondag er op te rekenen dat de extra bezuinigingen alsnog nodig zijn.

Dat mensen de hand op de knip houden, heeft het kabinet volgens De Kam ook aan zichzelf te wijten. "Steeds weer worden er plannen gelanceerd en dan weer ingetrokken. Ook het sociaal akkoord zal bijdragen aan een zorgelijk klimaat."

Het kabinet wil het begrotingstekort onder de drie procent houden. In het sociaal akkoord is afgesproken dat de eerder aangekondigde miljardenbezuinigingen voorlopig worden uitgesteld. Pas als blijkt dat de economie niet hard genoeg groeit om het tekort onder de drie procent te houden, worden de extra bezuinigingen alsnog doorgevoerd.

NRC Handelsblad concludeerde zaterdag uit een rondgang onder economen dat de economie volgend jaar zeker twee procent moet groeien om de bezuinigingen overbodig te maken. Het Centraal Planbureau (CPB) gaat uit van een groei van een procent.

Directeur van het CPB Coen Teulings vertrekt eind deze maand. Op zijn opvolger komt volgens De Kam een enorme druk te staan om optimistisch te ramen. De opvolger moet volgens hem stevig in zijn schoenen staan om niet aan die druk toe te geven.

Oud-staatssecretaris van Sociale Zaken Robin Linschoten (VVD) sprak in de uitzending van een gemiste kans. Volgens hem wordt alles net als in de jaren tachtig in de ijskast gezet. "Het is goed dat er een akkoord is, alleen het is geen goed akkoord." Volgens hem moet op tal van terreinen worden gemoderniseerd, zelfs als het geen crisis was geweest, en gebeurt dat niet. "Never waste a good crisis", stelde hij.

'Vermoorde Britse was AIVD-agent'

De Nederlander die onlangs een 24-jarige Britse vrouw in India vermoordde dacht dat zij een medewerker van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD was die hem wilde pakken. Hij was naar het buitenland gevlucht omdat hij geloofde dat hij in Nederland zou worden opgepakt. Dat heeft de dader, Richard de W. tegenover de politie verklaard, schrijft de Britse kwaliteitskrant The Sunday Telegraph.

Zijn vrouw heeft er na zijn arrestatie al op gewezen dat De W. met psychische problemen kampte, schrijft de krant. In een video die de 43-jarige man eerder op internet zette beschuldigt hij de psycholoog die hem behandelde ervan met de Nederlandse politie en de AIVD samen te zweren. De W. meende dat hij werd gezien als een bedreiging voor koningin Beatrix.

Zijn vrouw zegt volgens de krant dat De W. nooit eerder drugs of alcohol had gebruikt. Deze week zou hij tegen de politie hebben gezegd dat hij sinds zijn vertrek uit Nederland wiet heeft gerookt. Eerder werd al bekend dat hij de Britse onder invloed van wiet vermoordde. Volgens de Indiase politie heeft de wiet zijn paranoia verergerd.

De vrouw werd volgens de krant 45 keer gestoken. Vooral op haar handen en armen, wat erop wijst dat ze zich flink heeft verzet tegen haar aanvaller.

De Britse vrouw verbleef sinds twee maanden op een woonboot in de stad Srinagar. De Nederlander verbleef op een naastgelegen boot. De deur naar de kamer van de vrouw was geforceerd. Na de aanval zwom De W. naar de kust en nam hij een taxi. De politie hield hem 75 kilometer verderop aan in Qazigund. Hij had alleen zijn paspoort op zak en had geen schoenen aan.

Aldi past misleidende geitenkaas aan

Op de geitenkaas van Aldi wordt straks geen plaatje van een geit in een wei meer geplakt. De supermarktketen past de verpakking aan nadat Wakker Dier naar de Reclame Code Commissie was gestapt.

De verpakking wekte de indruk dat de kaas afkomstig was van geiten die in de wei staan. In werkelijkheid staan de geiten altijd op stal, meldt Wakker Dier.

Het plaatje wordt vervangen door een plaatje zonder weide, schrijft Aldi in een brief aan de stichting. Ook belooft Aldi dat de woorden 'weide' en 'weidegang' niet worden gebruikt. De supermarktketen schrijft verder dat het nooit de bedoeling is geweest om klanten onjuiste informatie te geven.

De klacht tegen Aldi wordt ingetrokken, meldt Wakker Dier. Tegelijk wordt een nieuwe klacht ingediend tegen fabrikant Bettine, die ook met een 'blije geit in de wei' zou pronken. Als de Reclame Code Commissie de stichting in het gelijk stelt, worden alle geitenkaasfabrikanten met misleidende verpakkingen aangesproken.

De kans dat de commissie Wakker Dier in het gelijk stelt is volgens campagneleider Sjoerd van de Wouw groot. In een eerdere zaak over plaatjes van koeien in de wei kreeg de stichting geen gelijk. De commissie wees er toen op dat tachtig procent van de koeien, ook de niet-biologische, in de wei staat.

Het plaatje van een koe in de wei klopt volgens de commissie meestal en dus werd niet ingegrepen. "Maar bij niet-biologische geitenkaas weet je zeker dat het van geiten in een stal komt en dus is hier wel sprake van misleiding", zegt Van de Wouw. "Dat de commissie ons gelijk zou geven, heeft Aldi ook zien aankomen en daarom hebben ze nu al toegezegd de verpakking aan te passen." Wakker Dier wijst erop dat vrijwel alle vierhonderdduizend geiten in Nederland de stal niet uitkomen. Alleen biologische geitenkaas zou komen van geiten die buiten hebben gelopen.

De stichting schrijft liever te zien dat de inhoud in plaats van de verpakking wordt aangepast, maar is blij dat klanten niet meer op het verkeerde been worden gezet.

Overigens houden biologische geitenboeren dit jaar voor het eerst een geitendans. Net als bij de koeiendans wordt er een evenement van gemaakt als de geiten na de winter voor het eerst buiten komen en zich uitleven op een groene weide. De eerste geitendansen zijn op 20 en 21 april te bezoeken.

Ultieme wraak: porno op tv!

Een ontslagen technicus bij een Wit-Russische omroep heeft op briljante wijze wraak genomen. De beste man heeft op primetime snoeiharde porno uitgezonden op de nationale televisie.

In restaurants en cafés, blije gezinnetjes, ziekenhuizen: overal kon men zien hoe sekspartners elkaar alle hoeken van de kamer lieten zien. Het duurde maar liefst 20 minuten tot het landelijke BelMusTV een eind maakte aan de pret.

De omroeptechnicus heeft de zak gekregen, maar die had hij toch al. Justitie in Minsk zal een onderzoek instellen. "De regering zal wel van een technisch mankement spreken", reageert de oppositiepartij.

Uitslag SC Heerenveen - Willem II

Vanmiddag begon om 12.30 uur de eredivisiewedstrijd tussen SC Heerenveen en Willem II. De Friezen wonnen met 3-2.  Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijd.

sc Heerenveen

3 - 2

Willem II

 53' El Ghanassy
 55' Finnbogason
 84' Finnbogason(pen)
   12' Ippel 
 80' Joachim 
 
 Gele kaart: Kum, (sc Heerenveen), Peters, (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 25.306
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Nordfeldt
v.Anholt
Kum (Zomer/46)
Kruiswijk
Raitala
Kums
Djuricic (Pappa/63)
v.d.Berg
v.La Parra (Marecek/46)
Finnbogason
El Ghanassy
  Meul
v.Buuren (Lumu/75)
Haastrup
Peters (Akouili/49)
Cornelisse
v.Zeelst (Jallo/59)
Guyt
Ippel
Misidjan
Joachim
Höcher

Jenna Jameson moet kinderen afstaan

Pornoster Jenna Jameson zou volgens mensen in haar omgeving niet in staat zijn om voor haar twee zonen van vier jaar te zorgen. Daarom heeft ex-man Tito Ortiz de voogdij over de tweeling overgenomen.

Eerder was Jameson al opgepakt nadat haar assistente had beweerd dat Jenna haar aanviel met een boksbeugel als iPhone-accessoire. Ze ging daarbij vrijuit, maar de assistant vroeg om een contactverbod waarbij ze Jenna afschilderde als doorgeslagen gek.

Regassa wint marathon Rotterdam, Kibet derde bij vrouwen

De Ethiopiër Tilahun Regassa heeft zondag de marathon van Rotterdam gewonnen. Lang liep de 23-jarige onder het parcoursrecord, maar in de laatste tien kilometer moest hij dat schema loslaten. In 2:05.38 uur pakte hij wel zijn eerste marathonzege.

Regassa's landgenoot Getu Feleke gaf 1.07 minuten toe en werd net als vorig jaar tweede. Sammy Kitwara werd derde. De Keniaan zette een tijd van 2:07.21 neer.

Koen Raymaekers werd op de achtste plaats de beste Nederlander met een tijd van 2:12.09. Daarmee bleef hij de Nederlandse favoriet Michel Butter ruim een minuut voor: tiende in 2:13.24. De Beverwijker Butter kreeg na 29 kilometer kramp en moest zijn schema van 2:09 loslaten. De laatste tien kilometer liep hij bovendien alleen.

Bij de vrouwen heeft de Nederlandse Hilda Kibet de marathon van Rotterdam niet kunnen winnen. De geboren Keniaanse had als inzet een tijd onder de 2:25 uur, maar kwam in 2:26.41 uur als derde over de streep op de Coolsingel.

De zege in de Maasstad ging naar Jemima Jalagat uit Kenia. Zij verbeterde haar persoonlijk record met ruim vijf minuten naar 2:23.27 uur. Abebech Afework uit Ethiopië werd 32 seconden daarachter tweede.

[NBA] Clippers blijven winnen

De Los Angeles Clippers hebben in de NBA voorde vijfde maal op rij gewonnen. De leider in de Pacific Division was in een uitduel met 91-87 te sterk voor de Memphis Grizzlies. DeAndre Jordan was voor de bezoekers de belangrijkste man met zestien punten en twaalf rebounds.

Door de zege klimmen de Clippers ten koste van de Grizzlies naar de vierde plaats in de Western Conference. Mocht de stand zo blijven, dan treffen beide ploegen elkaar in de play-offs. De Clippers hebben dan vanwege het betere onderlinge resultaat het thuisvoordeel.

Overige uitslagen
Charlotte Bobcats - Milwaukee Bucks 95-85
Orlando Magic - Boston Celtics 88-120
Minnesota Timberwolves - Phoenix Suns 105-93

Beste Liedjes Van... start met 354.000 kijkers

De eerste aflevering van De Beste Liedjes Van... werd zaterdagavond door 354.000 mensen bekeken. Het nieuwe SBS-programma, dat om 23.00 uur werd uitgezonden, viel hiermee buiten de top 25 van best bekeken programma's van de dag. Dat blijkt uit cijfers van Stichting Kijkonderzoek.

Het programma, waarin Waylon en Herman van Veen te gast waren, deed het beter dan de eerste liveshow van The Next Pop Talent. Naar de talentenjacht van SBS, die is ingekort wegens tegenvallende kijkcijfers, keken zaterdag 325.000 mensen.

Het achtuurjournaal was zaterdag het populairst, hier stemden bijna twee miljoen mensen op af. Linda de Mols kennisquiz Weet Ik Veel eindigde op de tweede plaats met 1,7 miljoen kijkers. Studio Sport Eredivisie sluit de top drie, hier bleven 1,6 miljoen mensen voor thuis.

Joss Whedon voelt weinig druk voor The Avengers 2

Hoewel het vaak moeilijk is om een film te maken die zijn voorganger overtreft, voelt Joss Whedon, de regisseur van The Avengers 2, weinig druk. Hij ziet het vooral als een glorieuze uitdaging.

"De enige druk die er is, is de druk die ik iedere keer heb als ik start aan een nieuw project", vertelt de regisseur aan Total Film. "Wordt de film goed? Is de film vernieuwend? Is er een reden om een vervolg te maken?"

De regisseur zegt dat er een zekere mate van veiligheid is, wetende dat er een groot publiek is. Iedereen kent The Avengers en de personages vallen in de smaak. Volgens Whedon zal de film daarom niet snel floppen, wat de druk dus enorm vermindert voor hem.

Laatste begijn ter wereld overleden

In het Vlaamse Kortrijk is vandaag de laatste begijn ter wereld overleden. Met de dood van Marcella Pattyn op 92-jarige leeftijd komt er een einde aan een typische Dietse traditie van zo'n 800 jaar oud.

De begijnen waren een groep vrouwen die in groepen samenwoonden, vaak aan de rand van nederzettingen. Wat hen bond was het verlangen zich te wijden aan God en het doen van goede daden. In tegenstelling tot de meeste van zulke samenlevingen, legden de leden geen gelofte af en ze mochten bezit hebben.

De kiem voor de orde der Begijnen werd gelegd in de 12e eeuw in de Lage Landen. Geïnspireerd door onder meer 'ketterse' stromingen als de Franse Albingenzen en de anticlericale Apostolieken gingen meer en meer vrouwen in gemeenschappen samenwonen. Door de kruistochten was er een overschot aan weduwen, van wie velen zich bij deze gemeenschappen aansloten.

In 1216 werd de orde erkend door paus Innocentius III en ontstond er een eenduidige beweging. Al snel werden de karakteristieke begijnhoven gesticht, eerst vooral in Vlaanderen, later ook in de Nederlanden, Noord-Frankrijk en Duitsland. De bekendste begijn is waarschijnlijk de mystica Hadewijch van Brabant.

De populariteit van de Begijnen wisselde met de tijden. In de 15e eeuw was ze waarschijnlijk op haar hoogtepunt, met begijnhoven met wel 2000 inwoners. Daarna werd het echter snel minder, doordat de onorthodox katholieke begijnen regelmatig vervolgd werden door zowel de katholieke kerk als de protestanten.

De dood van Pattyn betekent dus de officiële doodsteek voor de orde der begijnen. Hun belangrijkste erfenis zijn de begijnhoven, die in veel oude steden prominent aanwezig zijn. Ook is er in Duitsland een 'begijnse' opleving bezig, en er zijn officieuze begijnensamenlevingen in Canada en de VS.

Psy verplettert Bieber en One Direction

Gisteren uploadde de Koreaanse rapper Psy het nummer "Gentleman", dat het succes van "Gangnam Style" moet gaan evenaren. Na één dag lijkt dat al deels gelukt: Psy haalde binnen 24 uur een werkelijk ongekend aantal views binnen. Daarmee stoot hij recordhouders Bieber en One Direction van hun plek.

Tot nu toe stond het record voor meeste views binnen 24 uur op naam van One Direction, die in september met hun hit "Live While You're Young" op de eerste dag 8,24 miljoen views binnenhaalden. Justin Bieber haalde met zijn "Boyfriend" eerder al ruim 8 miljoen views op dag één.

Met (ruim) 24 uur op de teller heeft Psy deze records echter volledig platgewalst. "Gentleman" telt nu 225.000 reacties, een half miljoen likes en 27,7 miljoen views.

Of het nieuwe nummer na dit eerste record ook het 'meeste views ooit'-record en het internationale succes van "Gangnam" zal overtreffen blijft vooralsnog de vraag. Oordeel zelf hier.


'Huwelijkscrisis voor Ozzy en Sharon Osbourne'

Het gaat naar verluidt niet goed tussen Ozzy en Sharon Osbourne. De Britse boulevardkrant The Sun schrijft dat de twee tijdelijk niet bij elkaar wonen.

De 64-jarige Ozzy zou in een huurwoning zitten. Sharon verblijft tijdelijk in een hotel, nu hun woning in Beverly Hills wordt verbouwd. Ze zouden elkaar al drie weken niet hebben gezien.

Ozzy en Sharon, die zich jaren lieten volgen voor een realitysoap, zijn sinds 1982 getrouwd. Ze hebben samen drie kinderen, waaronder Kelly en Jack, die ook in de serie te zien waren. De Black Sabbath-frontman heeft nog drie kinderen uit een eerdere relatie.

Noord-Korea wil niet praten met Zuid-Korea

Noord-Korea heeft de uitnodiging van Zuid-Korea voor overleg om hun hoogopgelopen ruzie te sussen zondag van tafel geveegd. Dat aanbod is volgens Pyongyang een 'sluwe truc' die de vijandige houding van de zuiderbuur moet verhullen. Het Comité voor de Vreedzame Hereniging van Korea, een vehikel van het Noord-Koreaanse regime, liet zondag weten dat Pyongyang niets voelt voor overleg met Zuid-Korea zolang Seoul zijn ramkoers niet laat varen.

De Zuid-Koreaanse regering drong afgelopen week bij haar Noord-Koreaanse evenknie aan op besprekingen over de gestaakte werkzaamheden op een gedeeld industrieterrein en een reeks andere hete hangijzers. Met die handreiking doorbrak de regering in Seoul de strenge, rechtlijnige opstelling die zij tot dusver in het conflict met het noorden had gekozen.

Monsanto wil werelddominantie

Monsanto, het bedrijf dat garen heeft gesponnen bij de Vietnamoorlog door het gebruik van Agent Orange, heeft weer iets leuks bedacht: octrooi op de broodnodige groente en fruit die we dagelijks consumeren. 

Eerder wist dit sympahtieke bedrijf president Obama al zover te krijgen een zogenaamde 'Monsanto Protection Act' te laten tekenen. Deze wet maakt Monsanto juridisch zo goed als onschendbaar in de Verenigde Staten en kan het ditzelfde land als proeftuin gebruiken met gewassen en veeteelt.

Nu probeert Monsanto dus octrooi te krijgen op de natuur. 36% van de tomaten, 32% van de paprika en 49% van de bloemkoolvariaties, geregistreerd in de EU zijn Monstanto-variaties. Het leuke van gewassen is dat het levende wezens zijn en zich dus voortplanten. Zo ook de gewassen van Monsanto. Een door Monsanto gemanipuleerd zaadje dat op een naburig stukje landbouwgrond terecht komt en daar voor nageslacht zorgt, is voldoende reden voor Monsanto om zijn rechten op dat nageslacht maar te claimen. Zo is het boeren vergaan over de hele wereld en de EU zal hier geen uitzondering op zijn. 

Uiteindelijk is het doel dat elk groente en fruit dat in de winkel iigt, van onze continu procederende vrienden komt. In Amerika is dit inmiddels 90% van al het voedsel. Europese politici zijn tot nu apatisch tegenover deze hebzucht en aan de overkant van de grote plas staan politici zelfs op de loonlijst bij deze zaden-gigant. 

Links en rechts zijn een aantal petities te vinden die politici uiteindelijk wakker moeten schudden, dit is er een van. 

Deftones-oprichter overleden

Chi Cheng, een van de oprichters van de Amerikaanse rockband Deftones is zaterdag overleden. Cheng lag al lange tijd in coma nadat hij in november 2008 zwaar gewond geraakt was bij een auto-ongeluk.  De zanger van de band, Chino Moreno, heeft het nieuws inmiddels op de officiële Deftones-Facebookpagina bevestigd.

Cheng was sinds de oprichting bassist bij Deftones. De laatste jaren werd hij vervangen door Sergio Vega.  Chi Cheng is 42 jaar geworden.  

WHO rekent op verdere verspreiding vogelgriep China

China moet rekenen op een verdere verspreiding van de nieuwe vogelgriepvariant H7N9. Het hoofd van het Chinese kantoor van de Wereldgezondheidsorganisatie wees er zondag op dat het er alle schijn van heeft dat er meerdere besmettingshaarden zijn.

WHO-directeur Michael O'Leary keek er naar eigen zeggen dan ook niet van op dat de nieuwe gedaante van het griepvirus zaterdag voor het eerst ook in Beijing opdook. Artsen stelden vast dat een 7-jarig meisje uit de Chinese hoofdstad H7N9 onder de leden heeft. Zondag volgden twee patiënten uit de aangrenzende provincie Henan.

Het virus stak vorige maand in het oosten van China voor het eerst de kop op. Het is inmiddels elf mensen fataal geworden. Bij 55 mensen is het virus geconstateerd.

Het goede nieuws is dat H7N9 hoogstwaarschijnlijk nog altijd niet van mens op mens kan worden overgedragen, zei O'Leary zondag. Epidemiologen gaan ervan uit dat mensen H7N9 opdoen van besmet gevogelte.

Meer Nederlands geld in lobby VS

Nederlandse multinationals geven steeds meer geld uit aan lobbyactiviteiten in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een data-analyse door nieuwssite Sargasso en het ANP van cijfers van Open Secrets, het Amerikaanse Lobbyregister.

Vorig jaar staken Nederlandse bedrijven ruim 27 miljoen dollar (ruim 21 miljoen euro) in pogingen om een Amerikaans overheidsorgaan voor of tegen een beleidsplan te krijgen. Dat is een stuk meer dan in 2007; toen werd er ruim 15 miljoen dollar uitgegeven.

De stijging komt voornamelijk op het conto van Shell, Aegon en Philips. Die drie bedrijven spannen in 2012 dan ook de kroon als het aankomt op de som geld die in de lobby wordt gestoken. Shell gaat voorop met liefst 15,5 miljoen dollar aan lobbyuitgaven in dat jaar.

Meer Nederlands geld in lobby VS
Meer Nederlands geld in lobby VS (Foto: ANP)

McQuaid wil derde termijn als UCI-voorzitter

Pat McQuaid wil opgaan voor zijn derde termijn als voorzitter van de internationale wielerunie UCI. Zijn voordracht wordt gesteund door de Ierse wielerbond, zo liet de UCI weten. Tegenkandidaten voor de verkiezingen van september zijn er nog niet.

McQuaid werd in 2005 de opvolger van de Nederlander Hein Verbruggen. In zijn periode als voorzitter heeft de Ier het zwaar voor zijn kiezen gekregen met onder meer de zaak Lance Armstrong en andere coureurs die in het verleden doping hebben gebruikt. Hij kreeg kritiek op zijn functioneren, maar McQuaid wil desondanks gaan voor zijn derde termijn. Hierin moet hij, als het aan de Ierse wielerbond ligt, wel hervormingen door gaan voeren.

Juwelendief VS staat ingeslikte ring af

De Amerikaanse politie heeft de peperdure gestolen verlovingsring terug die een juwelendief had ingeslikt toen hij in het nauw raakte. Hoe de politie de ring heeft bemachtigd liet zij aan de verbeelding over.

De politie fouilleerde de 52-jarige Ronald Perley vergeefs, maar zag op beelden van de bewakingscamera van de juwelier dat de man iets leek in te slikken toen hij het met de ring op een lopen wilde zetten maar de deur gesloten vond. Op röntgenfoto's van Perleys ingewanden ontwaarde de politie een ring die alle trekken had van het spoorloze 14-karaats witgouden en met drie diamanten bezette sieraad.

Britse is eerste gewone bezoeker Rijksmuseum

Een Britse lerares kunstgeschiedenis is de eerste 'gewone' bezoeker van het heropende Rijksmuseum. Bonnie Sicka uit de plaats Milton Keynes ging zondag om 9 uur het museum in. Daar werd ze welkom geheten door de directie van het museum.

Koningin Beatrix had zaterdagochtend het hoofdgebouw van het Rijksmuseum heropend na een 10 jaar durende verbouwing. Daarna mocht iedereen gratis naar binnen voor een toer langs de hoogtepunten. Ongeveer 20.000 mensen deden dat. Vanaf zondagochtend 9 uur is het museum open voor reguliere bezoekers.

In het vernieuwde museum zijn in 80 zalen zo'n 8000 kunstwerken te zien. Daaronder bevinden zich hoogtepunten als De Nachtwacht van Rembrandt, een zeldzame leunstoel van Gerrit Rietveld en twee 14e eeuwse houten tempelwachters uit Japan.

In de voorverkoop zijn inmiddels ruim 75.000 kaarten voor het nieuwe 'Rijks' verkocht.

Britse is eerste gewone bezoeker Rijksmuseum
Britse is eerste gewone bezoeker Rijksmuseum (Foto: ANP)

Poetin verdient minder dan Obama

De Russische president Vladimir Poetin verdient aanzienlijk minder dan zijn collega Barack Obama van de Verenigde Staten. Terwijl de Rus vorig jaar omgerekend net 145.000 (exclusief smeergeld) euro aan overheidssalaris liet bijschrijven, toucheerde Obama alleen aan presidentsloon omgerekend ruim 300.000 euro (exclusief verdiensten uit boekenverkoop).

Toevallig werden de presidentiële weddes dit weekeinde beide bekend. Uit een bekendmaking van het Kremlin blijkt dat Poetin het niet alleen aflegt tegen de Amerikaanse ambtsgenoot, maar dat hij zelfs minder beurt dan zijn eigen woordvoerder. Die staat voor 159.000 euro op de loonlijst. Waarnemers van het Kremlin zetten vraagtekens bij de cijfers: ze zijn namelijk niet te controleren.

Onderzoek naar preventieve antibiotica na tekenbeet

Uit een grootschalig onderzoek moet blijken of preventief antibioticagebruik na een tekenbeet de ziekte van Lyme kan voorkomen. Het onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu en Wageningen University begint zondag, meldt natuurbericht.nl.

Mensen die zich vanaf zondag met een tekenbeet op tekenradar.nl registreren worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek. Een groep wordt gevraagd om in overleg met de huisarts binnen drie dagen na het verwijderen van de teek een keer antibiotica in te nemen. De andere groep is een controlegroep en neemt geen antibiotica in.

Het onderzoek duurt vier jaar en moet duidelijk maken of de voordelen opwegen tegen de nadelen. Een voordeel kan zijn dat minder mensen de ziekte van Lyme krijgen. De nadelen zijn al bekend: meer antibioticagebruik betekent meer bijwerkingen en een grotere kans dat resistente bacteriën ontstaan. Die zijn niet of nauwelijks meer met antibiotica te bestrijden.

De ziekte van Lyme kan het zenuwstelsel aantasten en gewrichtsontstekingen en hartaandoeningen veroorzaken. Met een antibioticakuur is de ziekte vaak goed te behandelen.

Van de 3400 teken die vorig jaar via tekenradar.nl werden opgestuurd bleek 22 procent besmet met de bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Van de mensen met een tekenbeet liep 2,7 procent de ziekte van Lyme op. Een besmette teek heeft dus lang niet altijd de ziekte van Lyme tot gevolg.

Jood in een zakje

De afgelopen dagen deed een opvallende foto de ronde op het internet. Een orthodoxe jood zit in het vliegtuig. Op zich niet opvallend, maar hij zit in een plastic zak. Dat deed wel enkele wenkbrauwen fronsen. Nee, Moos deed geen poging om een ziektekostenverzekeraar op te lichten door zich voor te doen als kasplantje.

De uploader veronderstelde dat de man dit deed omdat hij in het vliegtuig zat met vrouwen. Hoewel orthodoxe joden inderdaad een notoir seksistisch volkje zijn met strenge segregatie tussen mannen en vrouwen, is de werkelijkheid nog vreemder, zo onthult Reddit-user thenewyorkgod.

De clou zit 'm in het feit dat de man een cohen is. Voordat je denkt dat een bepaalde voormalige burgemeester van Amsterdam ook in een boterhamzakje in het vliegtuig stapt: een cohen is een priester die afstamt van de priesters van de Tempel in Jeruzalem. Daardoor krijgt hij +10 op heiligheid, maar moet hij zich ook aan strenge zuiverheidswetten houden.

Eén van die wetten is dat hij geen voet mag zetten in een kerkhof, want daardoor wordt hij onzuiver. Zelfs over een begraafplaats heen vliegen maakt hem onzuiver. Vandaar dat hij zich beschermt met een laagje plastic, want YHWH is zo dom dat hij door het plastic niet doorheeft dat de cohen gewoon lekker wel over een begraafplaats vliegt.

De bedenker van deze geniale truc om YHWH voor de gek te houden is de Israëlische rabbi Yosef Shalom Eliashiv. Hij verbood eerst de cohens te vliegen, omdat ze mogelijk over een kerkhof zouden kunnen vliegen. Later bedacht hij zelf een manier waarop dat wel kon, en je hoeft er het plastic niet eens voor te zegenen!

Vliegmaatschappij El Al heeft al eerder aanvaringen gehad met cohens die als een stuk diepvriesbiefstuk wilden vliegen. Daarom verboden ze het in 2001, zo zegt de Israëlische krant Haaretz. Desondanks moest een vliegtuig in 2002 toch nog omdraaien omdat een groep cohens zich in overmaatse condooms hesen.

Het verbod en het trucje van Eliashiv stelt de nuchtere buitenstaander wel voor vragen. Waarom geldt het kerkhofverbod alleen in de verticale dimensie? Bevind je je door de rondheid van de aarde niet regelmatig boven/onder een kerkhof? En het belangrijkste, is zo'n zak luchtdicht, of staat YWHW een aantal ventilatiegaten toe?

Geen herstel coalitie in peiling na sociaal akkoord

Het sociaal akkoord heeft voor coalitiepartijen VVD en PvdA nog niet tot herstel in de zetelpeiling van Maurice de Hond geleid, ook al is een ruime meerderheid het eens met de maatregelen die worden genomen. De VVD verliest deze week zelfs twee zetels in de peiling en komt uit op 21 zetels. De PvdA blijft op 21 staan. In de Kamer hebben VVD en PvdA samen 79 zetels, maar in de peiling is het zetelaantal al flink teruggelopen.

Ongeveer twee derde van de bevolking is het eens met de meeste maatregelen die worden genomen. Het plan om werknemers voortaan tien euro per maand te laten betalen zodat werklozen drie jaar recht houden op een WW-uitkering haalt nog net een meerderheid van 51 procent. Eerder bleek al uit een peiling van EenVandaag dat twee derde blij is met het akkoord.

Ook kiezers van andere partijen dan VVD en PvdA zijn vaak in meerderheid voor de maatregelen, maar dat is voor hen vooralsnog geen reden om hun eigen partij in de steek te laten. In de zetelpeiling stijgen alleen PVV (van 26 naar 27) en D66 (van 16 naar 17).

Een meerderheid van 53 procent vindt dat de aanpassingen meer in de richting van de PvdA zijn gegaan dan in de richting van de VVD. Slechts zeven procent vindt het omgekeerde.

Ruim een kwart (27 procent) denkt dat de economie door de maatregelen sneller herstelt, 44 procent gelooft hier niet in. De rest weet het niet.

'NAVO schendt mensenrechten'

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft het bloedige bombardement door de NAVO met veel burgerslachtoffers vorig weekeinde afgedaan als "schending van de mensenrechten". Een woordvoerder van de president liet dat zaterdagavond (plaatselijke tijd|) weten.

Een Afghaanse delegatie onderzocht het bombardement op het dorpje Shelton-Tal in de provincie Kunar. Daaruit bleek dat door de luchtaanval 12 kinderen, 4 vrouwen en een man waren overleden. Het bombardement werd uitgevoerd om een grote operatie van Afghaanse en Amerikaanse militairen tegen Taliban te ondersteunen.

'NAVO-aanval schending mensenrechten'
'NAVO schendt mensenrechten' (Foto: ANP)

[F1] Uitslag Grand Prix van China

Fernando Alonso heeft de Grand Prix van China op zijn naam geschreven. De Spanjaard greep al snel de leiding en won daarna eenvoudig. Ook Kimi Räikkönen en Lewis Hamilton mochten mee naar het podium. Kampioenschapsleider Sebastian Vettel werd vierde. Giedo van der Garde werd achttiende en laatste.

Hamilton begon vanaf poleposition en hield de eerste plaats slechts enkele ronden vast. Alonso bleek met zijn Ferrari echter veel sneller te zijn dan de Brit en passeerde hem dan ook al snel. Van daaruit reed Alonso een eenvoudige race. De Spanjaard creëerde al snel een gat van tien seconden op zijn zijn naaste achtervolgers en hoefde slechts bij de pitsstops de leiding even af te staan. De zege kwam geen moment meer in gevaar.

Gedurende de race was er een stevig gevecht voor plaats twee. Hamilton leidde dit aanvankelijk voor Räikkönen, maar de Fin ging eerder naar binnen voor zijn laatste stop. Dit bracht de Lotus-coureur, die na een aanrijding met Sergio Perez met een beschadigde neus rondreed, het voordeel, waarna Hamilton genoegen moest nemen met de derde plaats.

Vettel had een afwijkende strategie ten opzichte van de andere coureurs door na een gemist laatste deel van de kwalificatie vanaf de vijfde startrij te starten op de mediumbanden en pas in de laatste stint gebruikte de Duitser de zachte banden. Deze strategie bracht hem zelfs enkele malen aan de leiding van de race, maar meer dan een vierde plaats zat er niet in, ondanks dat de drievoudig wereldkampioen in de laatste ronden het gat met Hamilton nog volledig gedicht had. Ook Jenson Button, Felipe Massa, Daniel Ricciardo, Paul di Resta, Romain Grosjean en Nico Hülkenberg eindigden in de punten.

Voor Vettels teamgenoot Mark Webber werd het in China een dramatisch weekend. De Australiër moest door een diskwalificatie in de kwalificatie achteraan starten en kende een slechte race. Hij ging al in de eerste ronde naar binnen voor nieuwe banden en werd later in de race geraakt door Toro Rosso-coureur Jean-Eric Vergne die de deur sloot. Het losraken van een wiel werd Webber uiteindelijk fataal.

Ook voor Adrian Sutil en Esteban Gutierrez was de race snel afgelopen nadat laatstgenoemde bij het aanremmen voor de hairpin zijn Sauber achterin de Force India van Sutil geparkeerd had. Ook Mercedes-coureur Nico Rosberg zag de vlag niet vanwege een probleem met de vering van de bolide.

Uitslag

Pos. Rijder Team Tijd
1 Fernando Alonso Ferrari 1:36:26.945
2 Kimi Räikkönen Lotus +10.168
3 Lewis Hamilton Mercedes +12.322
4 Sebastian Vettel Red Bull +12.525
5 Jenson Button McLaren +35.285
6 Felipe Massa Ferrari +40.827
7 Daniel Ricciardo Toro Rosso +42.691
8 Paul di Resta Force India +51.084
9 Romain Grosjean Lotus +53.423
10 Nico Hulkenberg Sauber +56.598
11 Sergio Perez McLaren +1:03.860
12 Jean-Eric Vergne Toro Rosso +1:12.604
13 Valtteri Bottas Williams +1:33.861
14 Pastor Maldonado Williams +1:35.453
15 Jules Bianchi Marussia +1 Ronde
16 Charles Pic Caterham +1 Ronde
17 Max Chilton Marussia +1 Ronde
18 Giedo van der Garde Caterham +1 Ronde
DNF Nico Rosberg Mercedes +35 Ronden
DNF Mark Webber Red Bull +41 Ronden
DNF Adrian Sutil Force India +51 Ronden
DNF Esteban Gutierrez Sauber +52 Ronden


Stand bij de coureurs

Pos. Coureur Team Punten
1 Sebastian Vettel Red Bull 52
2 Kimi Räikkönen Lotus 49
3 Fernando Alonso Ferrari 43
4 Lewis Hamilton Mercedes 40
5 Felipe Massa Ferrari 30
6 Mark Webber Red Bull 26
7 Nico Rosberg Mercedes 12
8 Jenson Button McLaren 12
9 Romain Grosjean Lotus 11
10 Paul di Resta Force India 8
11 Daniel Ricciardo Toro Rosso 6
12 Adrian Sutil Force India 6
13 Nico Hulkenberg Sauber 5
14 Sergio Perez McLaren 2
15 Jean-Eric Vergne Toro Rosso 1
16 Valtteri Bottas Williams 0
17 Esteban Gutierrez Sauber 0
18 Jules Bianchi Marussia 0
19 Charles Pic Caterham 0
20 Pastor Maldonado Williams 0
21 Giedo van der Garde Caterham 0
22 Max Chilton Marussia 0


Stand bij de constructeurs

Pos. Team Punten
1 Red Bull 78
2 Ferrari 73
3 Lotus 60
4 Mercedes 52
5 McLaren 14
6 Force India 14
7 Toro Rosso 7
8 Sauber 5
9 Williams 0
10 Marussia 0
11 Caterham 0

Volleybalsters Sliedrecht landskampioen

De volleybalsters van Sliedrecht Sport zijn zaterdag landskampioen geworden. Een 25-16, 25-14 en 25-15 zege op Dynamo Apeldoorn was voor de ploeg van trainer Appie Krijnsen voldoende om de landstitel te prolongeren.

Sliedrecht was al bij het winnen van de tweede set zeker van het kampioenschap. Pamela Domselaar zorgde daar met een ace voor waarna de ploeg in de eigen sporthal De Stoep een feestje vierde. Daarna werd het vizier weer op de wedstrijd gericht en werden de bezoekers ook in de derde set geklopt.

D66 wil duidelijkheid kabinet over drieprocentsnorm

Het kabinet moet duidelijk aangeven of het van plan is de drieprocentsnorm los te laten of niet. Dat stelt D66-leider Alexander Pechtold. Hij is van plan minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) dinsdag om opheldering te vragen over uitspraken die zij zaterdag in het AD deed.

De minister zei in een interview dat het kabinet zich niet moet blindstaren op het beperken van het begrotingstekort tot drie procent. Het is volgens haar belangrijker hervormingen door te voeren. "Als we op de winkel passen en alleen maar zorgen dat we onder de drie procent blijven, dan is er hier niks te halen voor mij."

Pechtold wijst erop dat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) deze week nog vasthield aan de afspraken in het regeerakkoord. "Schippers laat de afspraak los om de begroting op orde te brengen. Onverstandig om nu een discussie te beginnen over het uitgeven van extra geld. Mensen en bedrijven moeten weten wat het kabinet gaat doen. Het kabinet moet niet twee keer in één week het regeerakkoord ingrijpend willen veranderen. Dat voedt de onzekerheid."

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra zei in Eva Jinek op Zondag dat het doel is om een tekort van nul procent te hebben. Toch wilde hij Schippers niet afvallen. "Belangrijke hervormingen moeten ook plaatsvinden. Het is terecht dat zij dat zegt, dat is voor haar portefeuille heel belangrijk."


D66 wil duidelijkheid kabinet over drieprocentsnorm (Foto: Novum)

Zijlstra rekent op doorgang bezuinigingen

De miljardenbezuinigingen die zijn uitgesteld gaan in september waarschijnlijk alsnog door. Dat verwacht VVD-fractieleider Halbe Zijlstra. "Ik wil niet de indruk wekken dat er in september niks gaat gebeuren", zei hij in Eva Jinek op Zondag.

In het sociaal akkoord tussen werkgevers, werknemers en kabinet is afgesproken dat de extra miljardenbezuinigingen om het tekort terug te dringen voorlopig van de baan zijn. Zijlstra wees erop dat die alsnog doorgaan als de economie niet aantrekt. "De belangrijkste hervorming van dit kabinet is het op orde brengen van de overheidsfinanciën."

Zijlstra zei dit nu alvast te zeggen om te voorkomen dat de miljardenbezuinigingen op Prinsjesdag als een 'konijn uit de hoge hoed' komen.


Zijlstra rekent op doorgang bezuinigingen (Foto: Novum)

Vliegtuig KLM met mankement terug naar Schiphol

Een vliegtuig van KLM heeft zondagochtend vanwege een technisch mankement kort na het opstijgen een voorzorgslanding gemaakt op Schiphol. Het vliegtuig, een Boeing 737 met 112 passagiers, is veilig geland, zegt een woordvoerder van KLM.

Met wat voor mankement het toestel rond 09.00 uur kampte, kon de woordvoerder niet zeggen. "Dat wordt nog onderzocht." De passagiers zaten even voor 09.30 uur nog in het vliegtuig. "We bekijken hoe we hen alsnog op hun bestemming kunnen krijgen."

Het vliegtuig was van Schiphol vertrokken voor een vlucht naar Linate, bij Milaan.


Vliegtuig KLM met mankement terug naar Schiphol (Foto: Novum)

'Anne Frank hopelijk belieber'

Tieneridool Justin Bieber heeft gisteren het Anne Frank-huis in Amsterdam bezocht. Hierbij was hij met vrienden en beveiliging meer dan een uur in het museum.

Aan het einde schreef Bieber nog een boodschap in het gastenboek: "Erg inspirerend dat we hier konden komen. Anne was een grootse dame. Hopelijk zou ze ook een belieber geweest zijn." Waarna hij een GelreDome vol gillende fans enkele uren liet wachten. Zijn optreden begon pas na tien uur. 

Gevolg was dat er lange rijen auto's buiten het stadion stonden met wachtende ouders. Bieber maakt er een gewoonte van om zijn fans te laten wachten. In Londen, Berlijn en Antwerpen zou hij ook te laat zijn gekomen, waarbij hij in Londen naar verluidt nog een tijd lang had zitten gamen voor de show.

Janssen: "Duidelijk, het is klaar"

Theo Janssen heeft na de bizarre puntendeling tegen Roda JC (3-3) geen geloof meer in de landstitel met Vitesse. De middenvelder was ontevreden over de instelling van het elftal na het behalen van de 0-3 voorsprong. "Mensen verliezen ballen die ze niet mogen verliezen. Dan help je de tegenstander in de wedstrijd. We speelden niet goed, maar hadden wel de wedstrijd in handen. Er was niets aan de hand, totdat we die goal weggaven. Het publiek gaat erin geloven, de spelers ook en wij worden onrustig", zegt hij tegen Eredivisie Live.


"Er zat niks in vandaag. Nu is het duidelijk. Het is klaar. We moeten ons nu gaan richten op het behalen van Europees voetbal. Dat was een doelstelling vooraf", verklaart de routinier. Vitesse kijkt met een schuin oog naar de topper van morgen tussen Ajax en PSV. Janssen: "Ik denk dat PSV morgen voor een verrassing gaat zorgen. Dan is het over voor ons. Het kan voor de tweede plek alle kanten op, maar oor het kampioenschap is het klaar."

Seizoen in NBA voorbij voor Kobe Bryant

Los Angeles Lakers is Kobe Bryant voor lange tijd kwijt. De sterspeler blijkt vrijdag in de wedstrijd in de NBA tegen Golden State Warriors zijn achillespees te hebben gescheurd. Dat wees een mri-scan uit. Bryant mist niet alleen de eventuele play-offs, maar ook nagenoeg de hele voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Bryant liep de blessure op toen hij in de slotfase van de wedstrijd tegen Golden State een verkeerde beweging maakte. Via Facebook benadrukte de 34-jarige basketballer dat de blessure zeker niet het einde van zijn carrière zal betekenen.


Seizoen in NBA voorbij voor Kobe Bryant (Foto: Novum)

Snedeker en Cabrera leiden op Masters

De Amerikaan Brandt Snedeker en Angel Cabrera leiden na de derde dag op het eerste golfmajor The Masters. Op de baan van Augusta National gingen beiden rond in 69 slagen, drie onder het baangemiddelde, en staan op min zeven. Ook de Australiër Adam Scott had 69 slagen nodig. Hij staat op de derde plaats met min zes.

De leiders na de eerste en tweede dag, de Australiërs Marc Leishman en Jason Day, staan gedeeld vierde met min vijf. Matt Kuchar volgt een slag daarachter op de zesde plaats.

Tiger Woods en de Zuid-Afrikaan Tim Clark staan gedeeld zevende met een score van twee onder het baangemiddelde. Voor Woods is dat dezelfde plaats en score als na de tweede ronde op vrijdag. De veertienvoudig majorwinnaar moest twee strafslagen accepteren omdat hij de bal vrijdag op de verkeerde plaats gedropt had. Met een ronde zeventig poetste hij die opgelopen schade zaterdag weer weg.


Snedeker en Cabrera leiden op Masters (Foto: Novum)

Almagro en Isner in finale Houston

Nicolas Almagro en John Isner hebben de finale van het graveltoernooi van Houston bereikt. De als eerste geplaatste Almagro maakte een einde aan de verrassende opmars van Rhyne Williams die met een wildcard was toegelaten: 6-2 en 6-1. Isner (5) schakelde titelverdediger Juan Monaco (3) uit door met 1-6, 6-4 en 6-4 te winnen.

Isner revancheerde zich met zijn overwinning voor het verlies vorig jaar in de finale tegen Monaco. De Amerikaan gaat zondag op jacht naar zijn zesde ATP-titel. Bij Almagro staat de teller momenteel op twaalf.

Beste strandweer in Zeeuws-Vlaanderen

Van de zeestranden in Nederland bieden die in Zeeuws-Vlaanderen zondag het beste weer. De stranden daar profiteren het meest van de warme lucht die vanuit België binnenstroomt, zegt een woordvoerder van weeronline.nl.

Verder naar het noorden toe wordt het minder aangenaam op de stranden. "Scheveningen heeft na Zeeuws-Vlaanderen de beste papieren, maar op de Waddeneilanden is het niet warm", zegt de woordvoerder.

Omdat er voornamelijk een zuidelijke stroming staat, komt er weinig koelte vanaf de zee het strand op. Toch is het niet aan te raden met enkel een korte broek en T-shirt het strand op te gaan. "Er staat met windkracht 4 nog een behoorlijke wind. Dat voel je op het strand wel. Het is er nog zo'n 18 a 19 graden, maar het voelt een stuk kouder."

Zondag komt de temperatuur naar verwachting voor het eerst in 173 dagen boven de 20 graden uit. Op 22 oktober werd het nog 22,0 graden, sindsdien is van een warme dag geen sprake meer geweest.

Hoewel de kou lang aanhield, duurde het vorig jaar langer voordat van een warme dag kon worden gesproken. Dat was toen pas op Koninginnedag, 30 april. Het kan nog een stuk later, in 1983 viel de eerste warme dag pas op 31 mei.

'Juliana en Wilhelmina kijken 30 april toe'

De vroegere koninginnen Juliana en Wilhelmina kijken op 30 april toe op de Dam. Althans, de wassen beelden van de voormalige vorstinnen - vanuit Madame Tussauds.

Ze komen helemaal bovenin het pand te staan, achter het ronde raam. "Zo kunnen ze uitkijken over de Dam en wat er die dag gebeurt met hun (klein)dochter en (achter)kleinzoon, zei een woordvoerster."

Het is nog niet bekend of de beelden van de koningin, Willem-Alexander en Máxima op de dag van de troonswisseling in de etalage komen. Madame Tussauds overweegt nog een grote bedankposter voor Beatrix achter het raam te hangen.

Het beeld van de nieuwe koning is overigens aan vervanging toe. "We zijn bezig om een nieuwe te maken en die willen we waarschijnlijk volgend jaar op 30 april onthullen. Het beeld is al ouder dan 10 jaar en als Willem-Alexander koning is, moet het weer helemaal kloppen." In het wassenbeeldenmuseum maakt het beeld van Beatrix bij de troon plaats voor het nieuwe koningspaar.

Ook andere panden rondom de Dam doen op 30 april iets met hun etalage. Zo hangt de Bijenkorf alle 13 ramen vol met 15.000 gelukswensen voor koningin Beatrix en haar opvolgers. Bezoekers konden de afgelopen tijd een berichtje achterlaten in het warenhuis of via de website en Facebook.

Het personeel van café Majestic is op de dag van de troonswisseling in oranje gekleed. Bijzonder is dit niet, want volgens eigenaar Won Yip is dit altijd de kleur van de bedrijfskleding. Normaal gesproken staat op de Dam op Koninginnedag kermis en draait zijn zaak goed. "Maar we hebben nu een heel andere doelgroep. Die komen voor de balkonscène en zoeken ergens een plekje uit waar ze blijven zitten."

'Juliana en Wilhelmina kijken 30 april toe’
'Juliana en Wilhelmina kijken 30 april toe' (Foto: ANP)

FOK!gamers zijn tegen abonnementen bij consoles

FOK!gamers vinden abonnementen afsluiten bij de aanschaf van een console helemaal niks, is gebleken uit een poll van FOK!games. Meer dan 80% geeft aan liever geen extra abonnementen te willen. Men is bereid om meer neer te leggen voor de initiële aanschaf en daardoor abonnementloos door het leven te gaan. 

Er zijn echter ook mensen die abonnementen prima vinden, zolang de prijs van een console dan maar omlaag gaat. Iets meer dan 10% geeft aan hiermee akkoord te kunnen gaan.

Enkele quotes:

AQuila360: "Ik hoop eigenlijk dat er een abo komt waarmee je gewoon onbeperkt films, series, muziek en games kunt kijken en spelen. Of misschien net als PSN+ een maandelijkse selectie."

poundmax: "Als je een PS3/PS4 zou kunnen kopen voor de de helft van de prijs met daarbij een plus abonnement voor een paar jaar op 'afbetaling', dan zou ik dat wel doen."


Skull-splitter: "ik heb sinds... 2006 een x360 staan, heb welgeteld 2x live aangeschaft maar er gewoon geen kont mee gedaan. Het boeit me gewoon niet, terwijl ik op PC prima multiplayer speel. Ik heb een console voor het gemak, voor de tragere spellen of voor de spellen die gewoon beter tot hun recht komen met een controller. Ik wil dan niet vastzitten aan een contract waar ik weinig gebruik van maak..."

Darkangle: "als er abbo's komen word het simpel: geen console meer. Alle grote jongens komen langzaam terug op hun always online DRM ellende, en zeker de consument word er niet blij van."

Yi-Long: "Een gratis PS3 voor een abonnement van 4-5 jaar op PSN Plus, inclusief garantie (dus zonder gezeik een vervangend nieuw model wanneer ie kapot gaat), zou ik kunnen begrijpen. 300 euro betalen voor een 360 waarbij je ook nog vast zit aan een abonnement: natuurlijk niet. Idioot idee. Sowieso geen enkele interesse in de nieuwe Xbox."

Vier doden bij busongeluk in België

Bij een busongeluk in België zijn zondagochtend vier doden en meerdere gewonden gevallen. Onder de doden zijn twee kinderen, melden Belgische media.

Een Poolse autobus raakte op de E34 net voor Ranst van de snelweg, viel meters naar beneden en belandde op zijn kant. In de bus zaten 31 jongeren en acht volwassenen. Het zijn allemaal Russen. Naast twee jongeren zouden een volwassene en de buschauffeur zijn omgekomen. De gewonden zijn naar verschillende ziekenhuizen overgebracht.

Onderzoek naar vliegtuigcrash Indonesië begonnen

Indonesische onderzoekers zijn begonnen met achterhalen waardoor een nieuw passagierstoestel van Lion Air zaterdag een landingsbaan op Bali miste en in zee landde, zonder dat daar doden bij vielen. Minister van transport Bambang Ervan zei zondag dat het nationaal transportveiligheidscomité het wrak van de Boeing 737-800 onderzoekt.

Het vliegtuig brak doormidden voordat het in ondiep water bij de luchthaven tot stilstand kwam. Luchtvaartautoriteiten hebben de zwarte doos die gegevens van de vlucht registreert al uit het vliegtuig gehaald. Het plan is om het vliegtuig een stuk te slepen en de zwarte doos die opneemt wat in de cockpit wordt gezegd uit de staart te halen. De minister zei verder dat de piloten worden getest op gebruik van verdovende middelen.

Alle 101 passagiers en zeven bemanningsleden werden na de crash veilig uit het vliegtuig gehaald. Wel raakten 45 mensen gewond.

'BBC moet N-Korea-programma schrappen'

De Londen School of Economics (LSE) eist dat de Britse omroep BBC een programma over Noord-Korea maandag schrapt. In het programma doet een journalist verslag die undercover meeging naar Noord-Korea met een groep studenten van de school. De opleiding vindt dat de studenten door die actie in gevaar zijn gebracht.

Volgens de BBC is de studenten verteld dat de journalist, John Sweeney, undercover meeging en dat ze voor de risico's waren gewaarschuwd. De LSE meent dat er niet voldoende informatie is gegeven om weloverwogen toestemming te kunnen geven.

De BBC heeft het programma vooralsnog niet geschrapt.

Meer mensenhandel, minder veroordeelden

Steeds meer mensen worden in de Europese Unie slachtoffer van mensenhandel of dwangarbeid. Dat blijkt uit onderzoek van de EU dat maandag wordt gepresenteerd, meldt de Duitse krant Welt am Sonntag.

Volgens het onderzoek is het officiële aantal slachtoffers van mensenhandel in de onderzochte periode gestegen van 6309 in 2008 naar 9528 in 2010. Het aantal veroordelingen voor mensenhandel is in diezelfde tijd juist gedaald van 1534 naar 1339.

"Ik vind het zeer teleurstellend om te zien dat ondanks deze alarmerende trend nog maar weinig landen de nieuwe EU-richtlijnen tegen mensenhandel hebben omgezet", zegt EU-commissaris Cecilia Malmström (Binnenlandse Zaken) tegen de Welt am Sonntag.

De richtlijn moet helpen mensenhandel effectiever te bestrijden en de rechten van slachtoffers te versterken. Tot nu toe hebben slechts 5 van de 27 EU-lidstaten de richtlijn volledig in de praktijk omgezet.

'Meer mensenhandel, minder veroordeelden'
'Meer mensenhandel, minder veroordeelden' (Foto: ANP)

FOK! wat een weer... De eerste warme dag

Goedemorgen! Als het even meezit kunnen we vandaag de eerste warme dag van het jaar in de boeken schrijven. Toch moet de bewolking dan wel op tijd oplossen. In het noorden kan dat wel iets langer gaan duren dan in het zuiden. Als de zon doorbreekt dan loopt de temperatuur heel snel op.

Vanmiddag verwacht ik op veel plaatsen dan ook perioden met zon en zeker in Brabant en Limburg kan de temperatuur tot iets boven de 20 graden oplopen. Als de bewolking langer blijft hangen, dan wordt het niet warmer dan 12 of 13 graden. Deze kans is dus het grootst in het noorden van ons land. Overigens valt er uit die bewolking ook nog wat lichte regen. De zuidenwind is matig van kracht.

Ik betwijfel tot op dit moment nog steeds of iedereen wel een schitterende zondag zal gaat meemaken. Het is in de praktijk vaker voorgekomen dat het in dit jaargetijde nog wel eens heel anders loopt, dan dat er verwacht wordt. Ik blijf daar altijd voorzichtig mee en morgen weten we of dat terecht is geweest.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

Tussen de bomen...
Zie de zon schijnt door de bomen! KlapMongeaul maakte deze foto in de bossen van Eemnes. 

 

 

Kwakzalver verliest rechtszaak

De Haagse alternatieve genezer Sickesz heeft een rechtszaak die zij voerde tegen de Vereniging tegen de Kwakzalverij (VtdK) verloren. Sickesz had de zaak aangespannen omdat de VtdK Sickesz op plaats zeven van hun top 20 van grootste kwakzalvers van de twintigste eeuw had gezet. Kwakzalverij is het toepassen van nutteloze middelen ter genezing van de een of andere ziekte.

Sickesz is in die top 20 terecht gekomen omdat zij manuele therapie toepast ter bestrijding van psychiatrische ziektebeelden. Manuele therapie werkt hoogstens als vorm van massage, maar de principes erachter zijn pure onzin. Wanneer dergelijke therapieën gebruikt worden bij psychiatrische patiënten, dan staan ze reguliere behandeling in de weg, waardoor genezing uitgesteld, of zelfs onmogelijk wordt. Volgens de VtdK zijn de praktijken van Sickesz dermate kwaadaardig en misleidend dat een hoge plaats in de genoemde lijst te rechtvaardigen is.

Manuele therapie is een verzamelnaam voor verschillende vormen van behandelingen waarbij met de handen druk uitgeoefend wordt op bepaalde delen van het lichaam. Bij een ruime interpretatie zou ook reguliere massage daaronder kunnen vallen. Veel vormen van manuele therapie zijn echter pure kwakzalverij. Te denken valt daarbij aan onzinbehandelingen als osteopathie en chiropraxie.

In Nederland wordt nog altijd veel geld verdiend aan kwakzalverij. In de wereld van de homeopathie, osteopathie, chiropraxie en andere onzin gaan jaarlijks honderden miljoenen om. De omvang van de  schade die dergelijke praktijken aanrichten is onbekend.

Oppositie Venezuela dient klacht in

De Venezolaanse oppositie heeft vrijdag een klacht ingediend tegen de regering. Die zou volgens de presidentskandidaat van de oppositie, Henrique Capriles (40), te lang zijn doorgegaan met de verkiezingscampagne, meldt de BBC. De Venezolanen kiezen zondag na 14 jaar Hugo Chávez een nieuwe president.

Waarnemend president Nicolás Maduro (50) verscheen zaterdag op tv tijdens een bezoek aan het graf van oud-president Hugo Chávez. Er werd ook een interview met hem uitgezonden. Oppositiekandidaat Capriles noemde dit zaterdag "een schaamteloze schending van de verkiezingsregels". Beide kampen hadden hun verkiezingscampagne donderdag officieel afgesloten.

Sinds tien jaar vieren aanhangers van oud-president Chávez op 13 april dat de leider weer aan de macht kwam na een korte coup in 2002. Het zaterdag uitgezonden interview met Maduro ging ook over deze coup.

Capriles, die vorig jaar nog de verkiezingen verloor van Chávez, startte zaterdag een internetkanaal om ook door te kunnen gaan met zijn verkiezingscampagne.

Oppositie Venezuela dient klacht in
Oppositie Venezuela dient klacht in (Foto: ANP)

Verdachte neersteken agent aangehouden

De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag een man aangehouden die ervan wordt verdacht vrijdagmiddag in Borne een agent te hebben neergestoken. Dat meldde de politie.

Rond 1.30 uur pakte een arrestatieteam de 29-jarige man uit Enschede op in een wooncomplex in Glanerbrug. Volgens een politiewoordvoerster is de actie vlekkeloos verlopen. De verdachte is overgebracht naar het arrestantencomplex in Borne.

De gewonde politieagent ligt nog altijd in het ziekenhuis. Het gaat naar omstandigheden goed met hem, zei de woordvoerster.

Tiener zwaargewond na explosie scooter

Een jongen is zaterdagavond in Den Haag zwaargewond geraakt toen zijn scooter explodeerde. Hij was op dat moment aan het sleutelen aan zijn scooter. Dat meldde de brandweer. De jongen is met brandwonden in het gezicht naar het brandwondencentrum gebracht. Een woordvoerder kon nog niets zeggen over zijn identiteit.

Het ongeluk gebeurde rond 21.30 uur in de Haagse Vinexwijk Leidschenveen. De jongen was in een tuinschuur aan het klussen toen de scooter ontplofte en het schuurtje in vlammen opging. De brandweer had het vuur snel onder controle maar kon niet voorkomen dat het schuurtje volledig uitbrandde. Behalve de tiener raakte niemand gewond.

Rellen bij hongerstaking Guantanamo Bay

In het Amerikaanse gevangenenkamp Guantanamo Bay kwam het zaterdag tot botsingen tussen de gedetineerden en bewakers. Volgens een woordvoerder van het Amerikaanse leger is daarbij niemand ernstig gewond geraakt.

De rellen in het complex in het zuidoosten van Cuba ontstonden toen bewakers alle gevangenen naar eenpersoonscellen wilden verplaatsen om een einde te maken aan een wekenlange hongerstaking. Sommige gedetineerden verzetten zich met zelfgemaakte wapens. De bewakers schoten terug om de situatie weer onder controle te krijgen, aldus de woordvoerder.

In de rij voor bezoek aan nieuwe Rijks

Het heropende Rijksmuseum in Amsterdam is zaterdag flink bezocht. In totaal kwamen zaterdag 20.000 mensen op bezoek. Dat stelde een woordvoerder. Er stond de hele middag en avond een rij wachtenden.

De bezoekers, uit allerlei landen betraden het gebouw via dezelfde oranje loper als waar koningin Beatrix op liep toen ze het museum zaterdagochtend opende. Daarna mocht iedereen gratis naar binnen voor een toer langs de hoogtepunten.

Het nieuwe 'Rijks’ is na bijna 10 jaar weer open voor het publiek. In het vernieuwde museum zijn in 80 zalen zo'n 8000 kunstwerken te zien. Daaronder bevinden zich hoogtepunten als De Nachtwacht van Rembrandt, een zeldzame leunstoel van Gerrit Rietveld en twee 14e eeuwse houten tempelwachters uit Japan.

Zondag is het museum vanaf 9 uur voor het eerst 'gewoon' geopend. In de voorverkoop zijn inmiddels ruim 75.000 kaarten verkocht.

In de rij voor gratis bezoek aan nieuwe Rijks
In de rij voor gratis bezoek aan nieuwe Rijks (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.