Aanval op site 'kattenkunstenaar'

De site van de Belgische kunstenaar Jan Fabre is uit de lucht gehaald door hackers. De actie zou een vergelding zijn van het activistische cybercollectief Anonymous voor het dierenleed dat Fabre volgens hen aanricht. De hackers roepen de Belgische regering op geen subsidie meer te verstrekken aan de kunstenaar.

De aanval wordt gemotiveerd in een Youtube-filmpje, dat daar is geplaatst door een gebruiker met de naam Anon Sec. Een computerstem wijst op omstreden projecten van Fabre, zoals een filmpje waarin katten de lucht in worden gegooid en een project waarbij grote spinnen werden losgelaten in een landschap van scheermesjes.

"Wij, Anonymous, en vele anderen, willen dat zijn subsidie wordt ingetrokken", zegt de computerstem over Fabre. "Als de overheid geen actie onderneemt, doen we het zelf." De cyberaanval zou slechts een waarschuwing zijn. "We stoppen niet tot er rechtvaardigheid is."

Het filmpje verscheen zaterdag online. Een gebruiker op Twitter die naar eigen zeggen tegen internetcensuur en dierenleed strijdt, maakte de Vlaamse tv-zender VTM er voor het eerst op attent. "Uitzenden a.u.b.", riep de activist de zender op.


Cyberaanval op site 'kattenkunstenaar' Jan Fabre (Foto: Novum)