FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 3 oktober 2009

Ahmadinejad heeft joodse achtergrond

De anti-semitische Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is van joodse afkomst. Dat schreef de Britse krant The Daily Telegraph vandaag.

Ahmadinejad heeft diverse keren opgeroepen om aartsvijand Israël van de kaart te vegen en hij ontkent de Holocaust. Volgens experts in de krant is dit een teken van overcompensatie om zijn verleden te verdoezelen. "Iedere familie die zich tot een ander geloof bekeert, neemt ook een nieuwe identiteit aan door het oude geloof te veroordelen", aldus een deskundige in de krant.

De krant onderzocht een foto uit 2008 van de president die zijn paspoort laat zien. Op het paspoort staat dat hij eerder Sabourjian heette, een typische Iraans-joodse naam. Dat deze op 'jian' eindigt zou volgens een expert aanduiden, dat ze praktiserende joden waren.

De naam Sabourjian is afkomstig uit de omgeving van Aradan, een plaats ten zuidoosten van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar ook de president is geboren. Zijn ouders zouden toen Ahmadinejad vier jaar was zich hebben bekeerd tot de islam en toen eveneens hun naam hebben veranderd.

Ahmadinejad heeft joodse achtergrond  (foto: ANP)

Genomineerden Televizier-Ring bekend

Shownieuws heeft zojuist de genomineerden voor de Gouden Televizier-ring bekendgemaakt. Dit jaar maken Gooische Vrouwen (RTL4), Wie is de Mol? (AVRO) en Boer zoekt Vrouw Extra (KRO) kans op de felbegeerde televisieprijs. De specials van Boer zoekt Vrouw, die in januari zijn uitgezonden, zijn genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring.

Voor de Zilveren Televisier-Ster (beste presentator/presentatrice) zijn bij de mannen genomineerd Johnny de Mol, Ruben Nicolai en Matthijs van Nieuwkerk. Afgelopen drie jaar werd deze prijs gewonnen door Paul de Leeuw, die nu een jaartje moet overslaan. Bij de vrouwen zijn Yvon Jaspers, Linda de Mol en Anita Witzier de kanshebbers voor de prijs. Witzier is dus weer terug in het rijtje kanshebbers na een jaar afwezigheid, in 2007 won ze de prijs. Van 2001 tot 2006 stond Witzier telkens in dit rijtje, maar wist de prijs toen niet te winnen.

Genomineerden voor de prijs 'Jong Aanstormend tv-talent' zijn Eva Jinek, Lieke van Lexmond en Valerio. Ook wordt dit jaar weer de Gouden Stuiver uitgereikt, de prijs voor het beste jeugdprogramma. Hiervoor zijn Klokhuis, het Jeugdjournaal en Sesamstraat genomineerd.

Afgelopen vrijdag werden de nominaties voor de Gouden Radioring al bekend gemaakt. Hiervoor zijn genominieerd: Ekstra Weekend, Giel (beide 3FM) en Morgenstond (Radio NL). Vrijdag 23 oktober om 14.00 uur vindt de uitreiking plaats van de Gouden Radioring, live in het programma Schiffers.fm op Radio 2. De uitreiking van de Gouden Televizier-Ring vindt 's avonds plaats en wordt ook dit jaar weer live uitgezonden bij de AVRO op Nederland 1.

Notariskantoren luiden de noodklok

Ruim twee derde van de notariskantoren luidt de noodklok over onhoudbare toestanden in het notariaat. Als gevolg van de marktwerking en de economische crisis zijn de winsten en omzetten van de notarissen gekelderd en is de service aan ciënten in het geding.

De kantoren willen terug naar bepaalde basistarieven om te voorkomen dat de notarissen elkaar op prijs kapot concurreren.

Dit stellen de notarissen in een brandbrief aan de beroepsorganisatie Koninklijke Notariële Broederschap (KNB), die mede is ondertekend door zeven hoogleraren notarieel recht. De notariskantoren stellen dat 'een en ander te lang met de mantel der liefde is bedekt'.

Door de financiële crisis zijn veel notarissen in moeilijkheden gekomen. In het tweede kwartaal stonden 163 kantoren (20 procent) onder speciale aandacht vanwege hun financiële situatie. Dat betekent dat ze meer informatie moeten geven over hun positie of dat de toezichthouder voor het notariaat onderzoek gaat doen naar deze kantoren. Bij achttien van deze kantoren was sprake van een 'negatieve bewaringspositie', wat betekent dat er minder geld op de rekening staat dan zou moeten. Acht kantoren hebben mogelijk fouten gemaakt met geld van cliënten.

Uitslag Feyenoord - RKC Waalwijk

Om 20.45 uur begon de wedstrijd tussen Feyenoord en RKC Waalwijk. Hieronder vind je de uitslag.

Feyenoord - RKC Waalwijk 3-0
28’ Slory 1-0 (assist: Tomasson)
73’ Varela (e.d.) 2-0
90’ Wijnaldum 3-0

Toeschouwers: 45.000
Scheidsrechter: Blom
Stadion: De Kuip
Gele kaart: El Ahmadi (Feyenoord)

Opstellingen

Feyenoord: v.Dijk, Leerdam, Vlaar, Bahia, De Cler, El Ahmadi, De Guzman (Cissé/46), v.Bronckhorst, Slory (Wijnaldum/77), Tomasson, Biseswar

RKC Waalwijk: Wevers, D.Mulder, Gudde, Luirink, Lifondja, Obodai (Benschop/55), Berger, Varela, De Ceulaer, Idabdelhay (Benson/71), Boerrigter (Metaj/86)

Scheringa: 'DSB maakte fouten'

Directeur van de DSB bank, Dirk Scheringa, heeft vandaag zijn excuses aangeboden. Scheringa erkent dat er fouten zijn gemaakt bij de verkoop van financiële producten. Deze onthulling deed hij tijdens een interview met de NOS.
 
De laatste tijden kwam de bank veel in het nieuws. Stichting Hypotheekleed deed een oproep aan alle DSB-klanten om hun spaargeld op te nemen. Volgens Hypotheekleed rekent de bank te veel geld voor financiële producten.

Er werd massaal gehoor gegeven aan deze oproep, met het gevolg dat de website onbereikbaar was geworden en klanten hun financiën niet konden regelen. De bank gaf hackers de schuld.
 
Met dank aan dimage voor de submit!

FOK!-columnist heeft het verhaal over de hackers nooit geloofd, en noemt de DSB-leiding criminelen.
 
Download via deze link de NOVA-uitzending over de DSB-wanpraktijken

K3 weer compleet

K2 is terug K3, na een wekenlange zoektocht kwam Nederlandse Josje als eindwinnaar uit de strijd. In de finale streed de 23-jarige tegen de eveneens Nederlandse Madelon en de Belgische Noa.

Nadat de deelneemsters verschillende K3-liederen ten gehore hadden gebracht was het de 26-jarige Madelon die als eerste het strijdveld moest verlaten. Zij kreeg niet genoeg stemmen van het Belgische en Nederlandse publiek, en ook de vakjury vond haar de minste van de drie.

De twee overgebleven kandidaten kregen nog één kans om Karen en Kristel, de huidige K3-zangeressen, te overtuigen van hun talent en met z'n vieren zongen ze het gloednieuwe K3-lied "Bij de politie". Karen en Kristel mochten uit de laatste twee zelf hun nieuwe collega kiezen, en kozen unaniem voor Josje. Kristel deed het verlossende woord: "Er was altijd één naam die bij ons terugkwam. Ze is talentvol, professioneel, lief en vrolijk. Het wordt Josje!"

De winnares kon haar geluk niet op: "Wauw! Dit is een droom die uitkomt. Samenwerken met Karen en Kristel wordt hartstikke leuk. Karen heeft veel humor en kan heel grappig vertellen. Kristel is heel begripvol en verzorgend. De vriendschap moet natuurlijk nog wel groeien, maar ik twijfel er niet aan dat dat goed gaat komen!," aldus Josje.

Josje heeft weinig tijd om haar overwinning uitbundig te vieren, want ze moet direct aan de slag met het instuderen van alle nummers. Aanstaande vrijdag is namelijk al het eerste K3-concert met de nieuwe bezetting in België. Op 17 oktober maken Karen, Kristel en Josje hun debuut in Nederland.

De nieuwe single, Mama Sé

[MotoGP] Spies krijgt wildcard voor Valencia

Ben Spies zal een wildcard krijgen voor de MotoGP-race in Valencia volgende maand. De 25-jarige Texaan zal op een testmotor van Yamaha gaan rijden. Volgend jaar rijdt hij als vervanger van James Toseland bij het Tech 3 Yamaha Team.

Spies rijdt momenteel in de Superbikes en staat daar tweede in het kampioenschap. Ondanks dat hij al twaalf overwinningen behaalde met de Yamaha staat Noriyuki Haga met nog vier races te gaan drie punten op hem voor. Dit weekend rijden de coureurs op Magny Cours en over twee weken is de finale in Portugal.

De Amerikaan reed naast de superbikes ook drie races in de MotoGP. Vorig seizoen kwam hij al voor Suzuki in actie. Hij werd op Donington Park veertiende. Op Laguna Seca achtste en Indianapolis zelfs zesde.

Ralf wint finale AVRO Junior Songfestival

Ralf Mackenbach (13) uit Best heeft het AVRO Junior Songfestival 2009 gewonnen met het zelfgeschreven liedje Click Clack. Hij mag daarom naar de internationale finale op 21 november in Oekraïne.

Ralf kreeg zowel van de kinderjury en de vakjury als het publiek twaalf punten en eindigde dus bovenaan. Zijn lied gaat over tapdansen. De winnaar liet in de live uitgezonden eindstrijd vier kandidaten achter zich: Eva L, Bram, Cheyenne & Mayleen en Eva N. Allemaal hadden ze hun liedje zelf geschreven.

In de vakjury zaten Jeroen van der Boom, Lange Frans en Yolanthe Cabau van Kasbergen. Lange Frans noemde het nummer 'een hele grote kanshebber'. De presentatie was in handen van Sipke Jan Bousema.

Ralf zei meteen na afloop dat hij niet heel zenuwachtig was geweest. "Maar ik wist totaal niet wie er ging winnen, iedereen heeft gewoon geknald." Hij heeft zin in de internationale finale in Kiev. "Eerst vanavond de afterparty, dan gaan we met z'n allen helemaal los."

Ralf wint finale AVRO Junior Songfestival  (foto: ANP)

Polanski moest 500.000 dollar betalen

De Frans-Poolse filmregisseur Roman Polanski is in 1993 overeengekomen, dat hij het meisje dat hij in 1977 verkrachtte zeker 500.000 dollar (343.000 euro) zou betalen. Hij hield zich echter niet aan de voorwaarden en het is onduidelijk of hij betaald heeft, berichtte de Amerikaanse krant LA Times vandaag.

Polanski moest het slachtoffer uiterlijk op 11 oktober 1995 hebben betaald, maar ze zou in 1996 nog steeds geen cent hebben ontvangen. Het bedrag was toen al opgelopen tot ruim 600.000 dollar (411.000 euro). Mogelijk is daarna alsnog een overeenkomst gesloten, die volgens vertrouwelijke documenten met een door Polanski afgesloten levensverzekering te maken zou hebben, aldus de krant.

In 1977 sloot Polanski een deal met justitie. Als hij schuld bekende voor seks met een minderjarige, zou hij niet worden vervolgd voor verkrachting. Terwijl de zaak nog liep, vluchtte de regisseur uit de Verenigde Staten. Hij werd een week geleden in Zwitserland opgepakt.

Queen komt naar Rock Band

SpankmasterC kan zijn geluk niet op! Queen komt namelijk richting Rock Band. Vanaf eind oktober verschijnen er tien nummers van de band, dus onze geliefde collega kan ook voor deze game zijn snor en strakke hempje uit de kast trekken. De prijs van de losse nummers of het totaalpakket is nog niet bekend, maar de prijs zal waarschijnlijk hetzelfde zijn als voor de meeste nummers. De nummers die uitkomen zijn de volgende:

* Another One Bites The Dust
* Crazy Little Thing Called Love
* One Vision
* Fat Bottomed Girls
* I Want It All
* I Want to Break Free
* Killer Queen
* Somebody to Love
* Tie Your Mother Down
* Under Pressure

Tony Hawk: Ride komt iets later

De Tony Hawk-serie is de laatste paar jaren een beetje ondergesneeuwd door Skate van Electronic Arts. Activision is de game daarom nieuw leven aan het inblazen in de vorm van Tony Hawk: Ride, waarbij de bewegingen gesimuleerd worden aan de hand van een skateboard zonder wielen.

De game komt bij ons pas in 2010 in de winkels te liggen, maar in Engeland en Duitsland kon men oorspronkelijk al op 20 november aan de slag met deze game. Vandaag is helaas bekend gemaakt dat de game is uitgesteld tot 4 december, dus ook Nederlanders die wilden importeren moeten nog iets langer wachten.

Uitslagen Eredivisie (03/10/2009)

Om 19:45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Willem II - NEC Nijmegen 1-1
40’ Fejzullahu 0-1
60’ Boutahar 1-1

Toeschouwers: 12.000
Scheidsrechter: Luinge
Stadion: Koning Willem II Stadion
Gele kaart: Veloso (Willem II), Fejzullahu, Goossens, v. Eijden (NEC Nijmegen)

Opstellingen

Willem II: Mäenpää, Janse, Biemans, Swinkels, Veloso, Zijler, Kargbo, v.d.Heijden (Pereira/46), Boutahar, Demouge, Sheotahul (Reniers/46)

NEC Nijmegen: Babos, Wellenberg (Burgzorg/13), v.Eijden, Pothuizen (Goossens/57), El-Akchaoui, Kivuvu, Radomski, Davids, El Kabir (Worm/87), Vleminckx, Fejzullahu


AZ Alkmaar - NAC Breda 1-0
30’ Lens 1-0

Toeschouwers: 16.000
Scheidsrechter: Liesveld
Stadion: DSB Stadion
Gele kaart: Kwakman, Lurling (NAC Breda)

Opstellingen

AZ Alkmaar: Romero (Didulica/89), Swerts, Jaliens, Moreno, Pocognoli, Holman (Elm/70), Mendes da Silva, Schaars, Martens, Dembélé (Ari/41), Lens

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Fehér, Loran, Zwaanswijk, Schilder, De Graaf (Cairo/78), Gilissen (Reuser/86), Kwakman, Kolkka (Leonardo/59), Amoah, Lurling

De Collector's Edition van Splinter Cell: Conviction

Op 18 februari kunnen eigenaren van een Xbox 360 en een PC eindelijk weer aan de slag met Sam Fisher in Splinter Cell: Conviction. In deze game gaat Sam overduidelijk het verkeerde pad op om erachter te komen wie verantwoordelijk is voor de dood van zijn dochtertje, en ontdekt hierbij een hoop andere zaken. De game krijgt ook een Collector's Edition waarin het volgende zit:

- De game
- Een kraskaart met een unieke code om in-game content vrij te spelen.
- Een 32-pagina tellend comic-book die de link tussen Splinter Cell: Double Agent en Splinter Cell: Conviction verder uitdiept.
- Een DVD met daarop de making-off.
- Een code om Splinter Cell: Chaos Theory van Xbox Live Arcade te downloaden.
- Een figurine van Sam Fisher.

Deze editie is in Amerika te pre-orderen voor 119,00 dollar. Hoe de figurine eruit ziet en of deze versie ook naar Europa zal komen is nog niet bekend.[Squash] Egypte wereldkampioen

Egypte heeft voor de tweede keer in de geschiedenis de wereldtitel squash voor landenteams binnengehaald. In de finale versloegen de Egyptenaren vandaag Frankrijk met 2-1. Het brons ging naar Australië. Nederland eindigde door een nederlaag tegen Schotland als veertiende op het WK in Denemarken.

De eindstrijd tussen Egypte, de grote favoriet met de nummers één (Karim Darwish), drie (Amr Shabana) en vier (Ramy Ashour) van de wereld in de gelederen, en het als derde geplaatste Frankrijk mondde uit in een ware thriller. De Fransman Gregory Gaultier, de mondiale nummer twee, klopte Darwish in vier games (8-11, 11-5, 11-8, 11-2) en zette zijn land daarmee op een enigszins verrassende voorsprong. Ashour, de individuele wereldkampioen, trok de zaak vervolgens echter recht met een eenzijdige overwinning op Renan Lavigne: 11-3, 11-4 en 11-5.

De derde partij tussen drievoudig wereldkampioen Shabana en Thierry Lincou, eveneens een voormalig wereldkampioen en thans de nummer zeven van de wereld, moest daardoor de beslissing brengen. Shabana begon goed met winst in de openingsgame, maar de Egyptenaar zag zijn tegenstander na eens sterke tweede game langszij komen. De derde game ging vervolgens in een tiebreak naar de Egyptenaar, nadat Lincou drie mogelijkheden onbenut had gelaten om de game binnen te slepen. Ook in de vierde game slaagde de Fransman er niet in om een ruime voorsprong (10-5) om te zetten in gamewinst, waardoor Shabana de held werd van Egypte: 11-6, 7-11, 12-10 en 12-10.

Nederland moest op de laatste dag van het WK voor landenteams in Odense buigen voor Schotland. Laurens Jan Anjema won nog wel het openingsduel van Alan Clyne (12-10, 11-5 en 11-6), maar zijn teamgenoten Sebastiaan Weenink en Piedro Schweertman konden het goede voorbeeld niet volgen. Weenink verloor met 12-10, 6-11, 6-11, 12-10 en 8-11 van Chris Small, terwijl Schweertman eveneens in vijf games onderuit ging tegen Stuart Crawford. Het werd 11-5, 2-11, 12-10, 6-11 en 9-11. Twee jaar geleden eindigde Oranje nog als zevende.

Brussel wil CO2-belasting

De Europese Commissie wil een nieuw wapen inzetten in de strijd tegen klimaatverandering: een CO2-belasting. Dat is een heffing op het energieverbruik van huishoudens, landbouwbedrijven en de transportsector. Deze drie groepen zijn nu nog uitgezonderd van de beperkingen die opgelegd zijn door de CO2-emissierechten.

Europees Commissaris Kovács (belastingen) presenteerde het plan gisteren aan de Europese ministers van Financiën. Met de opbrengst van de belasting zouden ontwikkelingslanden geholpen moeten worden met het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen. "Een nieuwe belasting is niet eenvoudig, maar de klimaatverandering is desastreuzer dan de economische crisis," aldus Kovács. "Er kwamen niet veel reacties, maar ze waren wel positief."

Zweden, Duitsland en Frankrijk zijn voorstanders van de belasting. Volgens de Zweedse minister Borg van Financiën dient de belasting een goed doel. Nederland ziet vooralsnog geen noodzaak voor de belasting.

Met hoeveel geld de EU arme landen gaat helpen is nog een twistpunt. Minister Bos van Financiën pleit voor een jaarlijks bedrag van twee miljard euro, maar de Oost-Europese lidstaten protesteren hiertegen. Zij vrezen dat zij dan minder geld krijgen van de EU. Eind deze maand moet er een akkoord bereikt worden over de Europese steun aan ontwikkelingslanden.

Met dank aan De_Melkboer voor de submit.

Uitslag ADO Den Haag - FC Groningen

Om 18.45 uur begon er in de Eredivisie de wedstrijd tussen ADO Den Haag en FC Groningen. Hieronder vind je de uitslag.

ADO Den Haag – FC Groningen 1-1
33' Pedersen 0-1 (assist Lovre)
65' Sankoh (e.d) 1-1

Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: v. Boekel
Stadion: ADO Den Haag stadion
Gele kaart: Horváth, Buijs, Soltani (ADO Den Haag), Sankoh, Garcia (FC Groningen)

Opstellingen

ADO Den Haag: Ditewig, L.Piqué (Schwiebbe/81), Horváth, Derijck, v.Hese (v.d.Bergh/46), Immers, Buijs, Bosschaart, Verhoek (Vicento/46), Milic, Soltani

FC Groningen: v.Loo, De Roover, Svejdík (Sankoh/18), Granqvist, Stenman, v.d.Laak, Ajilore, Lovre (García/70), Holla, Enevoldsen, Pedersen (Matavz/78)

Leidens ontzet trekt ruim 110.000 mensen

Haringen, wittebrood en een stevige hap hutspot. Leiden vierde vandaag dat de Spanjaarden het beleg van de sleutelstad in 1574 na maanden opgaven. Het festijn zorgde voor een oploop van tussen de 110.000 en 120.000 mensen, zo schatte een politiewoordvoerder vanavond.

Voor veel Leidenaars begint het feest al in de nacht van 2 op 3 oktober. Zij gaan dan massaal de straat op om op het Leids ontzet te proosten. De politie hield 's nachts en overdag in totaal 32 mensen aan. Het ging met name om lichte vergrijpen, zoals wildplassen, openbare dronkenschap, vernieling en mishandeling. "Het feest verloopt goed, het is gezellig", aldus de zegsvrouw.

Kobayashi mag Glock niet vervangen

Slechts negentien coureurs zullen morgen in de Grand Prix van Japan aan het vertrek staan. Toyota-coureur Timo Glock crashte in de kwalificaties hard en zal niet van start gaan. Kamui Kobayashi heeft van de FIA geen toestemming gekregen om de Duitser te mogen vervangen.

Kobayashi verving Glock afgelopen vrijdag al omdat de Duitser ziek was. In de kwalificatie parkeerde Glock zijn bolide bij het opkomen van het rechte stuk in de bandenstapels. De Duitser leek in orde, maar vanwege rugklachten en een beenwond mag hij van de FIA niet van start gaan.

Toyota had Kobayashi al klaar staan om de tweede bolide te besturen, maar de Japanner wordt zijn thuisrace door de neus geboord door de autosportfederatie omdat hij niet op de tweede dag in actie is gekomen. Volgens de regels moet een coureur die op zondag wil starten in tenminste één sessie op de zaterdag rijden.

Duizenden registraties Bel-me-niet register

Zeker 55.000 mensen hebben zich inmiddels geregistreerd bij het zogenoemde Bel-me-niet register. Volgens staatssecretaris van Economische Zaken Frank Heemskerk 'loopt het storm' bij het register, zo liet het ministerie vandaag weten.

Gisteren schreven zich per uur zo'n vier- tot vijfduizend mensen in. Vanochtend waren dat er ook nog zo'n drie-à vierduizend per uur, aldus de staatssecretaris. Het register ging eergisteren van start. Via het register kan iedere consument zich afmelden voor ongewenste verkoop via telefoon of e-mail.

Door de belangstelling liep de website de afgelopen dagen vast. Inmiddels is de website zo aangepast dat men de enorme aantallen registraties toch kon verwerken en consumenten toch kunnen worden geholpen, aldus het ministerie. "De website voorziet overduidelijk in een behoefte", aldus Heemskerk. "Veel mensen willen dus van onverwachte telefoontjes af. Bedrijven en telemarketeers zullen echt hun databestanden moeten gaan opschonen."

FOK!-columnist Driek Oplopers vindt dat zijn telefoontjes niet onder het register vallen. Kijk maar!

Willem-Alexander: "Voetbal schrappen van OS"

Prins Willem-Alexander vraagt zich af voetbal wel een olympische sport moet blijven. Volgens de kroonprins en IOC lid moet voor een olympische sport de Olympische Spelen altijd het hoogst haalbare zijn.

Dat is voor voetbal momenteel niet het geval, waar het WK belangrijker is. Bij de spelen mogen slechts spelers tot 23 jaar meedoen, uitgezonderd drie dispensatiespelers. Eerder verdween bijvoorbeeld honkbal van het olympisch programma omdat niet de beste spelers aan het toernooi meededen.

De mening van de prins staat trouwens haaks op de rest van het IOC, waar het voetbal een te belangrijke sport wordt gevonden om te schrappen.

Koeman zet El Hamdaoui uit selectie

AZ neemt het vanavond op tegen NAC Breda zonder Mounir El Hamdaoui. De spits is om disciplinaire reden buiten de selectie gezet door trainer Ronald Koeman.

Reden is dat El Hamdoui zich vandaag te laat meldde bij het stadion. Jeremain Lens speelt wel tegen NAC. In de aanval is ook Moussa Dembélé van de partij.

Ook Graziano Pellč is vanwege de afwezigheid van El Hamdaoui aan de selectie toegevoegd.

'McLaren koopt motorendivisie BMW'

De geruchtenmachine in de Formule 1 draait op volle toeren. Het nieuwste gerucht is McLaren aan het einde van het seizoen compleet afscheid wil nemen van Mercedes als motorleverancier. De relatie tussen bedrijven is bekoeld en daarom wil McLaren de motorenafdeling van BMW mogelijk kopen.

McLaren zou volgend seizoen de volledige fabriekssteun van Mercedes verliezen aan Brawn GP. Dit zou McLaren-baas Ron Dennis steken, omdat het Duitse merk al sinds 1995 aan het Britse team verbonden is. Daarom zou er ondanks het doorlopende contract tot 2011 aan een alternatief gewerkt worden.

Volgens Auto Motor und Sport wil McLaren de motorenafdeling van BMW kopen. Het Duitse merk stapt eind dit seizoen uit de Formule 1 en meldt dat dit deel van het team voor de juiste prijs verkocht kan worden. Dennis zou al enkele gesprekken gevoerd hebben en heeft naar verluidt aandeelhouders uit Bahrein achter zich staan. Teambaas van de Formule 1-afdeling van McLaren Martin Whitmarsh ontkent de geruchten. "Wij hebben geen plannen om BMW-motoren te kopen."

Man schopt agent

Op het station in Eindhoven is een 20-jarige Venlonaar gearresteerd. De agressieve man had een politieagent tegen het hoofd geschopt. Ook een 21-jarige plaatsgenoot van de man werd gearresteerd.

Beiden maakten deel uit van een groep van tien raddraaiers, die afgelopen nacht veel overlast veroorzaakte op station Eindhoven. De politie wilde de groep wegsturen, maar had daarin geen succes. Toen de politie de 20-jarige man wilde arresteren, begon deze te vechten met twee agenten. Eén van hen kreeg een trap tegen zijn hoofd.

Volleybalsters naar finale EK

De Nederlandse volleybalsters hebben de finale van Europees kampioenschap bereikt. In de halve finale werd Polen met 3-1 geklopt.

Vooral in de eerste twee sets was Nederland oppermachtig. De eerste set werd met maar liefst 25-11 gewonnen. Ook de tweede set ging het goed en deze werd met 25-15 gewonnen.

In de derde set ging het moeizamer, de service haperde en Polen pakte de set met 25-20. In de vierde set maakte Nederland het wel af. Tot 18-18 ging het gelijk op, maar dankzij een eindsprintje werd de set en daarmee de wedstrijd met 25-20 gewonnen.

Het is voor het eerst sinds 1995 dat Nederland in de finale staat. Destijds werd het Arnhem kampioen. In de finale treft het morgen de winnaar van het duel tussen Italië of Duitsland.

Massaal protest tegen Berlusconi

Vele tienduizenden Italianen zijn vandaag in Rome de straat opgegaan om te protesteren tegen de greep van premier Silvio Berlusconi op de media. Dat meldden Italiaanse media.

Op het Piazza del Popolo (Plein van het Volk) spraken onder meer Nobelprijswinnaar Dario Fo en schrijver en journalist Roberto Saviano zich uit voor persvrijheid. Op het plein waren allerlei vlaggen en spandoeken te zien met teksten als 'Papi mag ik je Escort lenen', 'Als je niet gehoord wordt is dat geen reden om stil te zijn' en 'Vrijheid is als lucht: we realiseren pas wat we missen als het er niet meer is'.

De 73-jarige Berlusconi, die op zijn feestjes door aanwezige escorts en minderjarigen Papi werd genoemd, zou zijn vrouw hebben bedrogen. Verschillende kranten berichtten volop over de zaak, waarmee ze zich de woede van de premier op de hals haalden. Hij heeft de kranten La Repubblica en L'Unita gedaagd en eist in totaal een schadevergoeding van 4 miljoen euro. Ook daagt hij buitenlandse kranten voor de rechter.

[SF] Uitslag kwalificatie Monza

Esteban Guerrieri heeft voor Olympiacos de poleposition gepakt voor de eerste Superleague Formula race op Monza. De Argentijn bleef in de finale om poleposition Sébastien Bourdais van Sevilla FC voor. Giorgio Pantano vertrekt in Italië van plaats drie.

Voor de Nederlanders liep de kwalificatie uit op een teleurstelling. Carlo van Dam kwam met zijn PSV-bolide niet op snelheid en zal als zeventiende starten. Yelmer Buurman deed het voor RSC Anderlecht ietsje beter en mag als tiende aan het vertrek komen. Ho-Pin Tung haalde voor Galatasaray wel de kwartfinales, maar werd daarin uitgeschakeld door Bourdais. Hij mag als zevende starten.

Zelfs een lekker wijf krabt wel eens aan haar kont!

Maar goed dat er in de meeste winkels bewakingscamera's hangen. Hierdoor krijg je ineens een heel ander beeld van mooie tienermeisjes. Zo ook het meisje op het volgende filmpje. Tijdens het wachten in de rij, krijgt ze ineens jeuk aan haar kont. Haar hand verdwijnt haar strakke spijkerbroek in. Na een paar seconden haalt ze haar hand uit haar broek, ruikt  aan haar vingers en doet of er niets gebeurd is.

Man rijdt in op cafégangers

In Horst is afgelopen nacht een negentienjarige man uit die plaats op een groep cafébezoekers ingereden. De man, die te veel gedronken had, is aangehouden.

Kort voor het incident werd de man door een beveiligingsmedewerker een café uitgezet. Hij werd kwaad, stapte in zijn auto en reed een brandgang in. Een 16-jarig meisje uit Horst raakte daarbij lichtgewond. 

Met dank aan TJDoornbos voor de submit.

Files op de weg door werkzaamheden

Op verscheidene wegen stond vandaag de hele dag file als gevolg van werkzaamheden op een aantal snelwegen. Volgens een woordvoerder van de ANWB stond er op het hoogtepunt zeker 60 kilometer file, hetgeen 'best bijzonder is voor een zaterdag'.

Dit weekeinde zijn de A13 tussen Rotterdam en Delft-Noord, de A6 (Emmeloord - Lelystad) tussen Swifterbant en Lelystad Noord, de A2 (Utrecht - Den Bosch) tussen de knooppunten Deil en Empel en de A10 Oost tussen Watergraafsmeer en knooppunt Amstel dicht.

De files ontstonden vooral op de omleidingsroutes. Ook een ongeval in de Coentunnel bij Amsterdam zorgde voor vertraging. Op de A6 bij Lelystad kwam een zogeheten breed transport klem te zitten in de wegversmalling en als gevolg van het sluiten van de A13 raakten de A20 en de A12 'verzadigd'.

De files ontstonden rond half negen. Tegen vijf uur stond er nog zeker 30 kilometer op de wegen.

Files op omrijroutes door werkzaamheden  (foto: ANP)

FIA publiceert startgrid Japan pas zondag

Autosportfederatie FIA zal pas zondagochtend de definitieve startgrid bekend maken voor de Grand Prix van Japan. De oorzaak van dit oponthoud zijn de vele straffen die zijn uitgedeeld na de chaotisch verlopen kwalificatie op Suzuka.

Brawn GP-rijders Jenson Button en Rubens Barrichello, Force India-coureur Adrian Sutil en Renault-rijder Fernando Alonso kregen vijf plaatsen straf omdat ze niet genoeg van het gas waren gegaan bij de gele vlaggen na de crash van Toro Rosso-rijder Sébastien Buemi. De Zwitser zelf kreeg ook vijf plekken straf, omdat hij met een zwaarbeschadigde bolide nog terughobbelde naar de pits.

Mark Webber en Timo Glock zijn veroordeeld tot het starten vanuit de pitstraat na hun crashes. Zij hebben namelijk van chassis moeten wisselen. Daarnaast wisselden Vitantonio Liuzzi en Heikki Kovalainen een versnellingsbak, waardoor ook zij vijf plaatsen straf krijgen.

De FIA gaat nu kijken in welke volgorde de straffen zijn uitgedeeld om tot een definitieve grid te komen. Omdat dit tijd nodig heeft worden de resultaten pas zondagochtend bekend gemaakt.

Afknappers

Jawel dames en heren, jongens en meisjes, het is weer zover: het nieuwe seizoen van Boer Zoekt Vrouw is weer begonnen. Ik weet niet hoe Yvonne Jaspers het iedere keer weer doet, maar ook dit seizoen zijn de kijkcijfers idioot hoog. Zo hoog dat ongeveer één op de zes Nederlanders iedere week naar het programma kijkt. De boeren doen allemaal hard hun best om een vrouwtje maar hebben bijna allemaal iets wat door kan gaan als een afknapper. Een boertje die continu stil valt, een boertje met gigantische flaporen; ze zitten er allemaal tussen. Wat dit met games te maken heeft? Tja....

De hobby van een populist

“Voorzitter, al het tuig moet van de straat! En alle Marokkaanse straatterroristen het land uit. Wie onze gastvrijheid misbruikt om de beest uit te hangen, is geen Nederlands paspoort waardig.”

De TV staat op het overgewaardeerde Politiek 24. Te zien en te horen is een man die met een half weggemoffeld Limburgs accent zijn vijanden het vuur aan de schenen legt. De manier waarop hij met zijn Dragonball Z-achtige kapsel en streng gezicht het spreekgestoelte beklimt, sleurt mij mee in een draaikolk van gedachten. Hij fascineert me.

[E3 2008] Nintendo FOUTVelen van jullie hadden veel hoop voor de presentatie van Nintendo op de E3 van dit jaar. Titels zoals Kid Icarus, Chrono Trigger, een nieuwe Mario, een nieuwe Zelda of de aandkondiging van Kingdom Hearts 3 staan hoog op de lijstjes van gamers. Stiekem verwachtte iedereen toch wel een beetje dat een paar van bovenstaande titels realiteit gingen worden op deze E3. Maar nee, geen enkele bovenstaande titel werd getoond. Maar wat gebeurde er dan wel tijdens de presentatie van Nintendo?

disjfa is de boemdikiedikkieboem

2007 zou hét gamëjaar wordčn, want dankzij een releaselijst die onder andere bestond uit Assassin\'s Creed, Halo 3, Crysis en Super Mario Galaxy zat menig gamer met de handen in zijn haren. Want hoe moest hij al die games in godsnaam gaan betalen? Wat er van deze titels terecht is gekomen, wat zich verder in game-land afspeelde en wat jullie aandeel hierin is kunnen jullie lezen in dit jaaroverzicht:

Geef Limburg kado aan de Duitsers!

Dyslexie is een duur woord voor dom, ADHD een term voor kinderen die naaiend irritant zijn en een posttraumatische stressstoornis is voor mensen met aanstelleritus," zo hoorde ik een jongen betogen in de trein naar Maastricht.Het verdere gebrabbel van de jongeman, dat meer op Duits dan op Nederlands leek, kon ik niet ontcijferen.Eens te meer werd mijn vooroordeel over de Limburgse provincie bekrachtigd: 'hoe zuidelijker je in Nederland komt hoe dommer de mens.' Daarnaast zijn Limburgers een laf en hypocriet volkje en zie ik de provincie dan ook het liefst zo snel mogelijk met een grote strik kado gedaan worden aan onze Duitse vrienden.

Blokkade NL site tegen kinderporno

Enkele Belgische internetproviders hebben een Nederlandse site tegen kinderporno geblokkeerd. De site stopkinderpornonu.com vertoont vandaag een tekst die stelt dat de website 'een inhoud aanbiedt die door de Belgische wetgeving als illegaal wordt aanzien'. De site toont daarbij symbolen van de Belgische overheid en politie.

"We vinden dit totaal belachelijk", meldt Chris Hölsken van de website met waarschuwingen tegen pedofielen. "We leven in een democratie en hebben om die reden rechters die moeten beslissen of iets strafbaar is of niet. Dit is dus zeker niet aan de minister."

Hölsken veronderstelt dat minister Stefaan De Clerck (Justitie) opdracht heeft gegeven voor de blokkade. Over de site ontstond deze zomer ophef in België omdat het de buurten had vermeld waar veroordeelde pedofielen wonen.

Hölsken zal overmorgen bij de politie in Amersfoort aangifte doen tegen de Belgische minister. "Wij rusten niet tot elk kind veilig over straat kan!"

Perverse leraar veroordeeld

Een muziekleraar uit Staphorst is veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. De man zou in het midden van de jaren negentig een van zijn leerlingen, een jongetje van tien jaar oud, in zijn mond hebben laten urineren.

"Ik was vrij verkouden en ik had op internet gelezen dat urine goed was tegen allerlei kwaaltjes. Vandaar," verklaarde de man in de rechtbank van Zwolle. Volgens de man had het voorval dan ook niets te maken met seksuele gevoelens. "Het was ook niet lekker, hoor. Maar ik had gelezen dat het gezond was en... Ik wou dat ik die site nooit gevonden had, want ik vind het heel erg wat ik hem heb aangedaan."

Het slachtoffer deed pas veertien jaar na het misbruik aangifte. "Toen ik een relatie kreeg kwamen de herinneringen die ik zo lang had weggedrukt weer naar boven," aldus het slachtoffer. "Dat was zo heftig, dat ik mijn auto aan de kant moest zetten en hele nachten wakker lag. Ik heb anderhalf jaar therapie gehad, maar het blijft me bezig houden. Waarom verknalde hij mijn leven?"

In eerste instantie moest de jongen in een bekertje urineren, waarna de leraar het bekertje leegdronk. Later liet de man het jongetje rechtstreeks in zijn mond plassen. Hij gaf daar 25 gulden per keer voor. Volgens het slachtoffer stopten de perverse praktijken pas toen hij niet meer met zijn muziekleraar meereed in diens auto. De leraar stelt echter dat hij al na drie keer gestopt was, omdat de 'therapie' niet bleek te helpen. 

Met dank aan dennistd voor de submit.

Minder maar wel bijzondere vogels waargenomen

Vogelspotters hebben vandaag in ons land tijdens de EuroBirdwatch 2009 veel minder vogels geteld dan vorig jaar. Vogelbescherming Nederland schat dat niet eens 200.000 vogels zijn waargenomen, veel minder dan de ruim 600.000 bij de telling een jaar geleden. Dat heeft een woordvoerder vandaag gemeld.

Een soms stormachtige zuidwestenwind zorgde ervoor dat met name zangvogels moeilijk tegen de wind invlogen. De spotters werden wel, vooral aan de kust, een aantal keer aangenaam verrast. Zo zagen zij grauwe peilstormvogels, die voornamelijk boven zee vliegen en normaal gesproken alleen aan land komen om te broeden. De meest opmerkelijke waarneming was die van een vale peilstormvogel. Volgens de zegsman zijn deze 'behoorlijk bedreigd' en leven ze vooral in het Middellandse Zeegebied.

Dit jaar waren op 120 telposten tussen de 1200 en 1500 spotters in touw. De posten waren verspreid op het zogenoemde trekvogelpad; een lange wandelroute van 380 kilometer van Bergen aan Zee tot de Duitse grens bij Enschede.

kijk, daar gaat weer zo'n vreemde vogel!  (foto: ANP)

'Zeker 50 doden door noodweer Sicilië'

Het dodental na het noodweer op het Italiaanse eiland Sicilië zal uiteindelijk oplopen tot meer dan vijftig. Dat stelde premier Silvio Berlusconi van Italië vandaag tegen verslaggevers.

Het noorden van Sicilië werd eergisteren getroffen door hevige regens, die aardverschuivingen en overstromingen veroorzaakten. In de stad Messina en omgeving spoelden huizen en wegen weg.

Het officiële aantal doden werd vandaag bijgesteld tot twintig. Ongeveer dertig mensen worden vermist en de hoop dat zij nog levend worden teruggevonden, neemt met het uur af. Circa tachtig inwoners van de getroffen regio liepen verwondingen op. Honderden Sicilianen raakten dakloos.

'Zeker 50 doden door noodweer Sicilië'  (foto: ANP)

Rouvoet wil hervormingen sneller vastleggen

Het kabinet moet komend voorjaar al flinke knopen doorhakken over 'substantiële' hervormingen voor de toekomst. Het gaat niet alleen om een pakket voor de begroting van 2011, maar ook voor de jaren daarna.

Dat zei de partijleider van de ChristenUnie en vicepremier André Rouvoet vandaag op het congres van zijn partij in Zwolle. Volgens hem moet het kabinet zich bij de zoektocht naar bezuinigingen voor de lange termijn niet beperken tot kruimelwerk. Daarvoor zijn nu 21 commissies aan de slag gezet.

Wat Rouvoet betreft worden in het voorjaar meteen beslissingen genomen. "Het komt aan op politieke beslistheid en moed", aldus Rouvoet. Ook moet het kabinet nu doorpakken met de verhoging van de AOW-leeftijd naar 67 jaar, nu de Sociaal-Economische Raad (SER) niet met een alternatief is gekomen.

Toon moed jongens!  (foto: ANP)

'DSB-site draait weer'

De website voor internetbankieren van DSB Bank draait weer. Er kan nog een vertraging in zitten, maar de bank is volledig bereikbaar, zei DSB-woordvoerder Klaas Wilting vandaag.

Eergisteren liep de site enkele uren vast nadat Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed een oproep had gedaan aan klanten om massaal hun geld bij de bank weg te halen. De rest van de dag en ook gisteren konden DSB-klanten moeilijk bij hun rekeningen komen. Volgens de bank was het computersysteem overbelast geraakt door klanten die hun spaargeld wilden opnemen en mensen die de site wilden testen op bereikbaarheid.

Vandaag heeft DSB ook de kantoren opengesteld om klanten van dienst te zijn. "Ook telefonisch kunnen klanten geld overboeken", aldus Wilting. Overigens waren er volgens hem maar weinig mensen te zien bij de kantoren.

site weer online  (foto: ANP)

FOK! weekend tv-gids

Zoals ieder weekend brengt FOK! je ook vandaag weer op de hoogte van alles wat er op de televisie te zien is. Elke maandag kun je hier uiteraard weer de kijkcijfers van dit weekend zien.

Nederland 1

Lieve Paul, 20.30 uur Paul de Leeuw beantwoordt vragen samen met ervaringsdeskundigen. Uiteraard is vriend en collega Cor Bakker ook weer met zijn orkest van de partij.

Koefnoen, 21:35 uur BN-ers worden op ludieke wijze nagedaan door Paul Groot en Owen Schumacher.

Raymann is laat, 22:15 uur Jörgen Raymann presenteert zoals elke zaterdagavond ook vanavond weer zijn programma met verschillende rubrieken zoals Tante Es waarin Jörgen BN-ers interviewt.

Nederland 2

Slag bij Nieuwpoort, 20:15 uur Een quiz waarbij twee teams diverse vragen wordt gesteld over de Nederlandse geschiedenis.

Nederland 3

Avro Junior Songfestival 2009: De Finale, 19:00 uur Vanavond zie je wie Nederland mag vertegenwoordigen op het internationale Junior Songfestival in Kiev!

Wie is Di-rect?, 20:35 uur Na het vertrek van leadzanger Tim Akkermans van de band Di-rect, gaan de overgebleven bandleden op zoek naar een nieuwe leadzanger.

RTL 4

 Telekids, 16:30 uur Wegens het twintigjarig bestaan van RTL een eenmalige uitzending van het populaire kinderprogramma Telekids met fragmenten van toen.

Let`s dance, 20:00 uur BN-ers spelen een door hun gekozen videoclip na en steunen op die manier de Stiching tegen Kinderkanker. De acts van vanavond:

Judith Osborn als Madonna (Hung Up).
Dennis van der Geest & Nicolette van Dam als Daft Punk (Around The World).
Nederlands heren Hockeyteam als (Jailhouse Rock).
Marianne van Wijnkoop & Ewout Genemans als Belle & het Beest.
Carlos Lens als MC Hammer (U Can't Touch This).
Derek Ogilvie als Grease.

Lionel Richie in Symphonica in Rosso, 23:45 uur De zanger Lionel Richie stond vorig jaar in het Gelredome met Symphonica in Rosso. Voordat Diana Ross het dit jaar zal gaan doen, eerst nog even een terugblik op de show van vorig jaar.

RTL 5

Hilton en Richie`s Simple Life, 19:35 uur Vaderskindje Paris Hilton gaat samen met Nicole Richie van een glamorous leven naar een simpel leven.

RTL 7

Jesse Stone - Thin Ice, 20:00 uur Een filmdrama waarin een mysterieuze brief naar een hoofdcommissaris gaat en daardoor een zaak van een ontvoerd kind wordt heropend.

SBS 6

Finale K2 zoekt K3, 20:00 uur Wie wordt het nieuwe idool van duizenden Nederlandse en Vlaamse kinderen? Je ziet het vanavond in de finale van K2 zoekt K3.

The Godfather, 0:15 uur Dé film die je een kijkje geeft in de maffia-wereld in New York. 

Veronica

The Condemned, 22:15 uur Een actiefilm waarin de ter dood veroordeelde Jack Conrad naar een eiland wordt overgebracht waarin hij aan een realityspelshow moet deelnemen waarin iedereen elkaar afslacht.

Comedy Central

The Power of One, 20:25 uur Peter Powers hypnotiseert mensen in opdracht van een vriend of vriendin om diegene terug te pakken voor iets. Peter zet het slachtoffer zo erg voor gek zonder dat diegene het door heeft.

[MotoGP] Uitslag kwalificatie Estoril

Jorge Lorenzo zal de Grand Prix van Portugal vanaf pole-position mogen starten. De Spanjaard was in de kwalificatie de sterkste en reed een tijd van 1.36.214, waarmee hij twee tienden sneller was dan de nummer twee, teamgenoot Valentino Rossi. De derde plek ging naar de teruggekeerde Casey Stoner.

In het begin van de kwalificatie kon Dani Pedrosa nog aardig voorin meedoen en had hij ook nog even de snelste tijd in handen, maar na veel proberen van Lorenzo zette de Spanjaard de snelste tijd neer, en hij zou ook tot het einde van de sessie bovenaan de tijdenlijst blijven staan. Verschillende coureurs deden wel een aanval, maar niemand kon nog tippen aan de tijd van Lorenzo. Rossi wist aan het einde van de sessie Stoner nog te verslaan in de strijd om de tweede startplek. Pedrosa, die in de afwezigheid van Stoner nog vaak op de eerste rij stond, moest genoegen nemen met de vierde positie.


Uitslag kwalificatie:

Pos.CoureurTeamTijd
1J. LorenzoYamaha Factory Racing1:36.214
2V. RossiYamaha Factory Racing1:36.474
3C. StonerDucati Marlboro1:36.528
4D. PedrosaRepsol Honda1:36.702
5C. EdwardsTech 3 Yamaha1:37.142
6R. de PunietHonda LCR1:37.448
7L. CapirossiRizla Suzuki1:37.489
8A. DoviziosoRepsol Honda1:37.541
9N. HaydenDucati Marlboro1:37.654
10M. KallioPramac Racing1:37.813
11A. de AngelisHonda Gresini1:37.822
12J. ToselandTech 3 Yamaha1:37.823
13T. EliasHonda Gresini1:37.911
14N. CanepaPramac Racing1:38.042
15C. VermeulenRizla Suzuki1:38.432
16M. MelandriKawasaki Racing1:38.538
17G. TalmacsiTeam Scot1:39.320

Startgewichten Japan

De startgewichten voor de Grand Prix van Japan zijn bekend. Na alle straffen die vandaag zijn uitgedeeld is de complete startlijst door elkaar geschud. Daardoor zullen teams nieuwe strategieën moeten bedenken aangezien deze gewichten vast staan.

Vettel kan sowieso langer door dan Trulli, die achter hem staat. Voorlopig zit de Duitser op rozen aangezien Barrichello op de zevende plek start en Button zelfs buiten de punten. Alonso, Grosjean, Nakajima en Liuzzi zijn zeer zwaar. Waarschijnlijk proberen deze met een één-stop strategie voorin het veld te belanden.


Startgewichten:

Pos.CoureurTeamGewicht (kg)
1S. VettelRed Bull Racing658,5
2J. TrulliToyota655,5
3L. HamiltonMcLaren656,0
4N. HeidfeldBMW660,0
5K. RaikkonenFerrari661,0
6H. KovalainenMcLaren675,0
7R. BarrichelloBrawn GP660,5
8A. SutilForce India650,0
9N. RosbergWilliams684,5
10J. ButtonBrawn GP658,5
11R. KubicaBMW686,0
12S. BuemiToro Rosso665,4
13T. GlockToyota?
14J. AlguersuariToro Rosso682,5
15G. FisichellaFerrari661,5
16K. NakajimaWilliams695,7
17F. AlonsoRenault689,5
18R. GrosjeanRenault691,8
19V. LiuzziForce India682,5
20M. WebberRed Bull Racing?

13-jarige is jongste Britse vader ooit

Een 13-jarig jongetje uit Groot-Brittannië is de jongste Britse vader ooit. Dat meldt de Britse tabloid The Sun vandaag.

Het schooljochie uit Manchester is ontzettend blij omdat, volgens zijn familie, zijn 16-jarig vriendinnetje deze week een kind heeft gekregen. Ondanks dat ze niet naar dezelfde school gingen hadden ze wel een relatie, waar nu zelfs een baby van gekomen is. 

De vader vat het allemaal positief op: "Mijn zoon is erg volwassen voor zijn leeftijd en hij zal vast en zeker een goede vader zijn. Hij zal zelfs een betere vader worden dan sommige vaders van 25 jaar oud. Hij is niet verbaasd van wat er gebeurd is. Hij was eerst een beetje geschrokken, maar al snel werd hij ontzettend blij." De identiteit van het koppel is niet bekendgemaakt.

Het percentage tienerzwangerschappen is in Groot Brittannië hoog vergeleken met de rest van Europa. Gemiddeld worden er ieder jaar 43.000 kinderen geboren door tienerzwangerschappen. "Het is tijd om een groot probleem aan te pakken: het aantal kinderen dat zelf kinderen krijgt," aldus Gordon Brown.

Eerder dit jaar werd bekend dat de 13-jarige Brit Alfie ook vader is geworden, maar uit latere DNA-tests bleek dat hij niet de vader was.

Belgische kerncentrales langer open

De Belgische kerncentrales Doel I, Doel II en Tihange I blijven langer open. Eerder was de bedoeling dat de centrales in 2015 dicht zouden gaan, maar nu blijven zij minimaal 10 jaar langer open tot 2025.

Volgens een commissie, ingesteld door de Belgische minister van Milieu en Klimaat Paul Magnette, zijn er weinig alternatieven om de energieproductie in België op peil te houden. De slimme Belgen, die nauwelijks over eigen voorraden fossiele brandstoffen beschikken, halen voor ruim 50 procent hun elektriciteit uit kernenergie.

Het langer openhouden levert ook 250 tot 350 miljoen euro extra op voor zowel stroombedrijf Electrabel als de overheid. Magnette legt een plan voor het langer openhouden van de centrales aan de regering voor. Tot nu toe was zijn Parti Socialiste hier tegen. De andere regeringspartijen waren al langer voor het openhouden van de centrales.

Een van de kernreactoren bij Doel

Van Nieuwenhoven wil PvdA Den Haag leiden

PvdA-coryfee Jeltje van Nieuwenhoven wil tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart volgend jaar lijsttrekker zijn voor haar partij in de gemeente Den Haag. Haar campagneteam heeft vandaag laten weten dat zij zich kandidaat heeft gesteld.

Van Nieuwenhoven gaat daarmee de strijd aan met Marnix Norder en Henk Kool, die momenteel beiden wethouder zijn in de hofstad en zich eerder al kandidaat stelden. De ogen zijn tijdens de komende verkiezingen extra op Den Haag gericht, omdat Geert Wilders heeft aangekondigd dat zijn partij in deze stad - en in Almere - in de gemeenteraad wil.

Van Nieuwenhoven zat van 1981 tot 2004 in de Tweede Kamer namens de PvdA. Tussen 1998 en 2002 was zij voorzitter van de Tweede Kamer. Morgen geeft de politica een persconferentie in het gebouw van het Nationale Toneel in Den Haag. Voor die tijd wil zij niets zeggen over haar motivatie om de Haagse partij te willen leiden.

Tienduizenden nemen kijkje bij jarige KLM

In het kader van het 90-jarig bestaan houdt luchtvaartmaatschappij KLM vandaag en morgen open huis voor de medewerkers, hun familieleden en vrienden. KLM verwacht dat zo'n 40.000 bezoekers een kijkje komen nemen bij de verschillende bedrijfsonderdelen.

"De negentigste verjaardag is een goede aanleiding om de medewerkers de kans te geven bedrijfsonderdelen te bezoeken waar ze normaal gesproken nooit komen", aldus KLM.

KLM viert de verjaardag van het bedrijf 'bescheiden'. "Dat past in deze lastige tijd", zei directeur Peter Hartman. KLM werd op 7 oktober 1919 opgericht.

Negentig jaar KLM  (foto: ANP)

Ierland op weg naar tá

De Ierse bevolking lijkt te hebben ingestemd met het Verdrag van Lissabon, dat voorziet onder meer in een aantal bestuurlijke hervormingen in de EU. Volgens de Ierse minister van Buitenlandse Zaken Micheál Martin is sprake van een 'overtuigende overwinning'.

De Ierse minister van Financiën Brian Lenihan zei blij te zijn met de uitkomst. Hij noemde de goedkeuring 'een stem vóór de economie'. Gevreesd werd dat een Iers nee de economie een extra dreun zou geven, terwijl het toch al zo slecht gaat. Ierland was het eerste land in de eurozone dat kampte met een recessie.

Declan Ganley, de leider van Libertas, de grootste Ierse lobbygroep tegen goedkeuring van het Verdrag van Lissabon, erkende zijn nederlaag. "Ik ben natuurlijk teleurgesteld", zei Ganley.

Het tellen van de circa 1,5 miljoen stemmen is echter nog niet achter de rug. Om 10.00 uur (Nederlandse tijd) is daar een begin aan gemaakt. Gedurende de dag volgen prognoses en om 18.30 uur (Nederlandse tijd) wordt de definitieve uitslag verwacht.

Uit zeer kleine peilingen van politieke partijen bleek gisteravond al dat tussen de 53 en 60 procent tá (ja) zou hebben gestemd.

In juni 2008 werd het verdrag nog in een referendum verworpen door de Ieren. Brussel is Dublin daarna tegemoetgekomen, waarna het Verdrag van Lissabon nogmaals voorgelegd kon worden.

Na Ierland moeten Tsjechië en Polen de tekst nog formeel goedkeuren. Mogelijk kan dat in Tsjechië nog op zich laten wachten: daar moet het Constitutioneel Hof een oordeel vellen over een reeks klachten.

tá, tá in Ierland  (foto: ANP)

Wendy van Dijk als Antiliaanse

Wendy van Dijk maakte jaren terug furore als de Japanse Ushi waarbij ze Nederlandse en buitenlandse sterren in de maling nam. Van Dijk is nu terug als Antiliaanse weervrouw die een eigen programma heeft waarbij ze BN'ers voor de camera sleept.

In de Wereld Draait door presenteerde Van Dijk haar typetje genaamd Lucretia Martina aan Nederland. Met een masker en een pruik plus Antiliaans accent gaat ze onder meer langs bij Linda de Mol en Frans Bauer. Alle opnames met BN'ers zijn inmiddels opgenomen. Kijk hier het interview.

Bashir gaat voor nieuwe termijn

De Sudanese president Omar Hassan al-Bashir is vandaag door zijn partij naar voren geschoven als kandidaat voor een nieuwe termijn, ondanks het feit dat de politicus wordt gezocht door het Internationaal Strafhof in Den Haag.

Bashir wordt verdacht van oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid in de Sudanese regio Darfur. In dat gebied woedt al jaren een strijd die in 2003 escaleerde. Volgens de Verenigde Naties kwamen sindsdien naar schatting 300.000 mensen om het leven en vluchtten 2,5 miljoen mensen.

Het zou vooral door Bashir komen dat het bloedvergieten er zo'n grote omvang heeft aangenomen. Bashir, sinds een coup in 1989 aan de macht in het grootste land van Afrika, ontkent de beschuldigingen.

Bashir gaat voor nieuwe termijn  (foto: ANP)

Kovalainen ook vijf plekken terug

Het team van McLaren moet de versnellingsbak van Heikki Kovalainen verwisselen. Zo meldt Olav Mol vanuit Japan op zijn Twitter-feed.

De Fin crashte in de kwalificatie van de Grand Prix van Japan. Kort na de kwalificatie liet Kovalainen al weten dat hij bang was dat de versnellingsbak van zijn auto bij de crash in de kwalificatie beschadigd was geraakt. Na onderzoek door het team van McLaren is dat ook zo gebleken en heeft het team de versnellingsbak van de Fin verwisseld.

Kovalainen mag dus ook vijf plekken inleveren op de startgrid waardoor hij morgen start als elfde, omdat nog meer coureurs voor hem ook teruggezet zijn.

Vader Gudde: "Feyenoord móet van RKC winnen"

Dit weekeinde kruisen Feyenoord en RKC de degens. Dat betekent eveneens een confrontatie tussen vader Eric Gudde, algemeen directeur van Feyenoord, en zoon Wouter Gudde, speler van RKC.

Als het aan Gudde senior ligt moet Feyenoord koste wat kost winnen. "Desnoods door een blunder van Wouter in de slotseconden. Als dat nodig is om drie punten te halen, dan moet dat maar," aldus Gudde senior tegenover Algemeen Dagblad.

"Ik begrijp dat heel goed. Zelf zou ik dat precies hetzelfde bekijken, denk ik. Op een voetbalveld gaat het erom dat je wint. Anders hoef je er niet aan te beginnen," zo stemt zoon Wouter in met zijn vader.

Verder hebben de heren een goede vader-zoon relatie. "Als hij druk is of in vergadering zit, zegt hij: ik bel je vanavond terug en dat doet hij ook, altijd. Het gaat heel veel over voetbal, maar soms over heel alledaagse, praktische dingen. Dan heb ik even zijn advies nodig. Over mijn hypotheek of zo. Van technische dingen weet hij niks. We hebben allebei twee linkerhanden," aldus Gudde junior.

Elia: "Ik was een te luie voetballer"

Eljero Elia is momenteel de gevierde man bij zowel Hamburger SV als Oranje. De watervlugge buitspeler ontwikkelt zich razendsnel in Duitsland en is de laatste wedstrijden bij Oranje één vaste spelers in de selectie. Elia werd bij Ajax in de jeugd weggestuurd, een gegeven waar de speler van HSV achteraf juist het voordeel van inziet.

"Nadat ik na twee jaar in de C-junioren werd weggestuurd bij Ajax, regelde mijn vader dat ik bij ADO Den Haag terecht kon. En voor die tweede kans ben ik hem ontzettend dankbaar. Verhalen dat ik moest vertrekken bij Ajax omdat ik onhandelbaar was, zijn onzin. Ik heb alles gespeeld, maar was een te luie voetballer. Ik speelde alleen in balbezit en had een broertje dood aan terug verdedigen. Dát was de reden van de breuk. Ik was volgens de trainers niet goed genoeg en niks anders", vertelt Elia in De Telegraaf.

"Achteraf dank ik God dat ik ben weggestuurd door Ajax", bekent de aanvaller, die afgelopen zomer de overstap maakte van FC Twente naar HSV. "Als alles in Amsterdam op rolletjes was gelopen, zou ik niet zo goed zijn als nu. Niks ten nadele van de club, want die behoort tot de mooiste van de wereld en daar had ik na FC Twente ook best voor willen voetballen. Maar ik denk dat er niet goed wordt opgeleid. De jeugdteams winnen alles en daardoor wordt er geen vechtersmentaliteit gekweekt. Het is volgens mij niet voor niks dat Demy de Zeeuw en Eyong Enoh nu de ontbrekende schakeltjes lijken. Dat soort types, bikkelaars, loopt er in de jeugd gewoon niet."

De steeds volwassener wordende Elia zegt dat hij ondanks zijn stormachtige ontwikkeling, steeds rustiger wordt. "Sommige mensen hebben niks te verliezen, maar ik alles. Als iemand me nu in de bus aankijkt en ruzie zoekt, draai ik mijn hoofd weg. Dan maar een 'pussy'. En als een automobilist naast me opgefokt reageert en zijn middelvinger opsteekt, lach ik alleen maar. Ik ben nu op een bepaald voetbalniveau gekomen en wil daar blijven. Het WK in Zuid-Afrika lonkt en ik wil per se mee met het Nederlands elftal. Ik ben een rustige jongen geworden. De tijger buiten het veld is getemd."

Elia beseft dat de goede prestaties niet vanzelf komen en wil zich altijd blijven ontwikkelen. "Ik heb alles opzij gezet voor het voetbal en ben een harde werker geworden. Bij Ajax was mijn omschakeling niet in orde, maar zelfs nu het goed gaat bij HSV en Oranje, valt er nog van alles te verbeteren. Mijn linkerbeen moet sterker worden en mijn voorzet kan veel scherper en preciezer. Daarnaast zit ik veel in het krachthonk en laat ik mijn fysio's geregeld overkomen. Ik ben zuinig op mijn lichaam. En nu ook op mijn carričre."

Klöden vertrekt naar Team RadioShack

Team RadioShack, de nieuwe ploeg van Lance Armstrong, kan volgend seizoen ook over Andreas Klöden beschikken. Dit heeft de Texaan afgelopen week laten weten.

Het is de bedoeling dat Klöden een belangrijke functie binnen de Tour-ploeg van volgend jaar zal gaan vervullen. De Duitser is overigens niet de eerste renner, die de gang naar Team RadioShack maakt.

Eerder kozen ook onder meer Janez Brajkovic, Chris Horner, Levi Leipheimer, Sergio Paulinho, Grégory Rast, Chechu Rubiera, Tomas Vaitkus, Yaroslav Popovych en Haimar Zubeldia voor de nieuwe ploeg van de zevenvoudig Tour-winnaar.

Wildplassers en dronkaards opgepakt in Leiden

De politie heeft in de nacht voor het Leids ontzet 29 aanhoudingen verricht. Het ging met name om lichte vergrijpen, zoals wildplassen, openbare dronkenschap, vernieling en mishandeling, meldde de politie vandaag.

Leiden viert vandaag dat de stad op 3 oktober 1574 van de Spanjaarden bevrijd werd. De herdenking gaat traditioneel gepaard met het eten van hutspot en haring met wittebrood. De uitgehongerde Leidenaren kregen deze maaltijden na hun bevrijding in de zestiende eeuw uitgedeeld.

Voor veel Leidenaars begint het feest al in de nacht van 2 op 3 oktober. Zij gaan dan massaal de straat op om op het Leids ontzet te proosten.

Brandweer Schoorl werd bijna ingesloten

Bij de grote bos- en heidebrand eind augustus in Schoorl werd de brandweer bijna ingesloten door het vuur. Dat kwam doordat - waarschijnlijk als gevolg van brandende dennennaalden - her en der vuurhaarden ontstonden, aldus Ruud Admiraal, postcommandant van de brandweer in de Noord-Hollandse kustplaats.

In het vandaag verschenen vakblad Brand& Brandweer blikt hij terug op de situatie die ontstond toen de brandweer in het bosgebied de slangen al had uitgerold om het vuur te bestrijden. "Het vuur slaat circa 40 meter bos over, links en rechts zien we kleine vuurhaarden ontstaan. We worden bijna ingesloten door het vuur; een beangstigende situatie." De twee blusploegen namen geen risico. Ze sprongen in hun voertuig en reden weg, de slangen achterlatend.

Volgens Admiraal hebben brandende dennennaalden zich waarschijnlijk over het bos verspreid, waardoor 'vliegvuur' ontstond. Ook een brandende dennenappel die viel, liet een spoor van vuur na op de grond. "Alsof er een lijn terpentine in brand wordt gestoken."

Bij de brand in het duingebied werd 150 hectare natuur vernield. Ongeveer 550 mensen moesten worden geëvacueerd. De brandweer was dagenlang bezig met nablussen. Maar er viel volgens Admiraal ook wat te lachen. Enkele brandweerlieden werden drijfnat toen ze een waterdouche kregen van een helikopter die boven het gebied ook bezig was met blussen.

brandweer Schoorl bijna ingesloten  (foto: ANP)

Meer milieuboetes Amsterdam door camera's

De gemeente Amsterdam deelt sinds begin september veel meer boetes uit aan vervuilende vrachtauto's die de stad inrijden terwijl ze dat niet mogen. Reden: de hoofdstad controleert nu met camera's welke voertuigen de milieuzone voor vervuilend vrachtverkeer ingaan. Eerder stonden er nog gewoon toezichthouders langs de kant van de weg. Daardoor kan Amsterdam nu veel meer vrachtauto's controleren.

Een woordvoerster van de gemeente bevestigde vandaag een bericht hierover in Het Parool. Sinds de camera's in gebruik zijn, betrapt de gemeente circa 150 chauffeurs per dag. Dat is volgens de zegsvrouw veel meer dan eerst. Hoeveel meer precies, kon ze echter niet zeggen.

De camera's staan op de toegangswegen naar Amsterdam. Ze scannen de kentekens van de vrachtwagens die de stad inrijden. Dat zijn er circa zevenduizend per dag. Voorheen stonden op sommige plekken toezichthouders langs de kant van de weg om kentekens handmatig in te voeren in een computer.

Vervuilende vrachtauto's mogen sinds oktober vorig jaar het gebied binnen de ringweg A10 (op het stadsdeel Amsterdam-Noord en enkele bedrijventerreinen na) niet meer in. Ook in andere steden bestaat zo'n milieuzone voor vrachtwagens. Die in de hoofdstad is echter de grootste van het land.

Dekker betuigt spijt

Thomas Dekker baalt van het feit dat hij in 2007 gebruik heeft gemaak van verboden middelen. Dit heeft de wielrenner, die twee dagen geleden een bekentenis aflegde, in een interview met de NOS laten weten.

"Ik heb een behoorlijke fout gemaakt," was de duidelijke taal van Dekker. "Daarmee heb ik het geloof dat velen in mij hadden geschaad, en mijn ouders veel verdriet aangedaan. Ja, daar schaam ik me voor."

De reden voor het gebruik van doping hangt volgens Dekker samen met zijn heupblessure en de druk om te presteren. "Het was een zeer moeilijke winter, waarin ik door de nasleep van mijn heupblessure bijzonder weinig kon trainen. Toch wilde ik laten zien dat ik een goed voorjaar kon rijden. Toen heb ik de fout gemaakt."

Het hele gesprek met Thomas Dekker is op de website van de NOS te bekijken.

Sharapova wint in Tokio

Maria Sharapova heeft het toernooi van Tokio gewonnen. Ze speelde in de finale tegen de Servische Jelena Jankovic, maar die moest in de eerste set opgeven met een blessure aan de rechterarm.

Sharapova leidde in de eerste set met 5-2 toen Jankovic de handdoek in de ring gooide. "Het is nooit leuk om op deze manier te winnen, maar het is ook duidelijk dat Jelena gezond wil zijn en op 100 procent van haar kunnen wil spelen", aldus de Russische.

Het is voor de voormalig nummer een van de wereld, haar eerste zege sinds haar toernooiwinst op Amelia Island in 2008. Daarna was ze een tijd uit de roulatie door een schouderkwetsuur. In mei van dit jaar maakte ze haar rentree.

Çapa teleurgesteld in Limburgse media

De zorgen blijven maar groter worden bij MVV. De Maastrichtenaren verloren vrijdag opnieuw: 2-1. Dit keer was FC Zwolle de ploeg die MVV van drie punten onthield.

MVV-coach Fuat Çapa weigert te erkennen dat het vertrouwen van de spelers in hem afneemt. "Ik ben tevreden over het spel van mijn ploeg in de afgelopen drie competitieduels, maar niet over het resultaat want we pakken slechts één punt. De pers schrijft dat de spelers geen vertrouwen in mij hebben. Onzin, anders kun je nooit zoveel kansen bij elkaar voetballen. Dan trainen ze ook niet zo hard," aldus Çapa tegenover RTL.

"Van alles wat gezegd en geschreven is, is misschien tien tot vijftien procent waar. MVV ligt onder een vergrootglas. Ik zou volgens de pers maandag naar het tweede elftal zijn gaan kijken onder politiebegeleiding. Maar ik ben zelfs niet bij de wedstrijd geweest! Ik had op dat moment gesprekken met mijn spelers," zo vervolgde de oefenmeester.

"Ik ben teleurgesteld in de Limburgse media. De druk op mij wordt door deze nederlaag niet groter of kleiner. Ik ga de handdoek niet gooien, ik ben en blijf sterk. We hebben alle moeilijke wedstrijden gehad en moeten ons nu concentreren op de komende twee thuisduels."

Menzo trots op spelers na zege

sc Cambuur Leeuwarden heeft dit weekend goede zaken gedaan in de Jupiler League. De Friese formatie won met 3-1 van FC Eindhoven en zag naaste concurrent Go Ahead Eagles punten verspelen bij FC Den Bosch (1-1).

"Ik moet mijn ploeg een groot compliment geven. We kampen met veel blessures, dus deze overwinning is een knappe prestatie," aldus Menzo over de prestatie van zijn spelers. De trainer stoorde zich overigens wel aan de kritiek van zijn eigen supporters. "We zijn geen Real Madrid. We kunnen niet iedere week goed spelen, maar het publiek moet wel achter de ploeg blijven staan."

sc Cambuur Leeuwarden heeft door de zege van dit weekend nog maar één punt achterstand op Go Ahead Eagles.

[Upd] Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan

In de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan hebben drie coureurs de bandenstapels getest. Jaime Alguersuari, Timo Glock en Heikki Kovalainen parkeerden hun Formule 1-bolide aan de kant en ook Sébastien Buemi had een aanvaring met de bandenstapels. Aan het einde van Q2 wist ook zijn neus nog kapot te rijden. Al met al een spannende kwalificatie.

Q1
In de eerste kwalificatiesessie gingen Sébastien Buemi en Vitantonio Liuzzi als eerste van de coureurs naar buiten. Buemi vloog helaas voor hem al in zijn eerste snelle ronde van de baan en moest terugkeren naar de pits. Later kwam de rest van het veld de baan op om zijn vliegende ronde neer te zetten.

Het gevecht om de eerste tijd in Q1 ging tussen Jarno Trulli en Sebastian Vettel, de twee wisselden telkens elkaars positie. Buemi had nog een gelukje dat zijn Toro Rosso niet teveel schade had waardoor hij nog een vliegende ronde kon rijden en met de hakken over de sloot mee kon naar Q2.

Q2
In het begin van de tweede kwalificatiesessie was Kimi Räikkönen de enige die een tijd neer kon zetten. De tweede kwalificatiesessie werd door rode vlaggen bezeten als het gevolg van een aantal crashes. Nadat de Fin zijn 1:31.195 neer had gezet en nog op het rechte stuk reed, kwam er een rode vlag. Deze was er omdat Jaime Alguersuari rechtdoor de bandenstapels was ingereden; de Spanjaard was in orde en kan waarschijnlijk morgen van start.

Toen de sessie weer hervat werd, reden beide Toyota's direct de baan op om hun snelle ronde te maken, in de eerste vliegende ronde van Trulli pakt hij direct de eerste tijd van Räikkönen af. Timo Glock ging het een stuk minder goed af. De Duitser zorgde voor de tweede rode vlag van de kwalificatie. Glock schoot bij het opkomen rechte stuk rechtdoor de bandenstapels in, of er iets met de auto mankeerde of dat het Glocks fout was is nog niet bekend. Maar de Duitser zal waarschijnlijk morgen niet van start gaan.

Als de rode vlag na 17 minuten weer verdwijnt staan Fernando Alonso en Nico Rosberg klaar om het circuit om te komen. In de laatste minuten was bijna het hele veld op de baan, behalve de Brawn GP's. Jenson Button en Rubens Barrichello hadden beide één snelle ronde gemaakt, maar dit tijdens de gele vlag die Buemi veroorzaakt had. Hier zou nog een straf voor gegeven kunnen worden. De Zwitser verloor de macht over het stuur en parkeerde zijn Toro Rosso in de muur. Hij kon nog wel terug keren naar de pits. Doordat Buemi in aanraking met de bandenstapel kwam en er geel kwam te hangen, hebben Rosberg, Alonso en Robert Kubica hun ronde niet af kunnen maken.

Q3
In de laatste en beslissende sessie opende Adrian Sutil de dans. De Duitser werd al snel gevolgd door zijn collega's. Wie ook op de baan reed (voor even), was Heikki Kovalainen. Hij zorgde voor de derde rode vlag in deze kwalificatie. De Fin ging er in dezelfde bocht af waar Mark Webber vanochtend in de laatste vrije training zijn Red Bull-bolide parkeerde. Na opnieuw wat opruimwerkzaamheden door de stewards keerde Kovalainen terug naar zijn team en kon de sessie hervat worden.

In de laatste zeven minuten die over waren van Q3 reed Räikkönen aan het begin als enige over het circuit heen. De Fin kreeg via zijn boordradio te horen dat hij minimaal drie vliegende rondes moest maken, en als het kon zelfs vier. Het had Räikkönen helaas niet geholpen, hij start morgen als achtste. Daarna kwam ook de rest van het veld weer naar buiten. Vettel is de eerste die een goede tijd neerzet, deze tijd blijft staan en daarmee pakt de Duitser de pole voor Trulli en Lewis Hamilton. Sutil behaalde de vierde, Barrichello de vijfde en Nick Heidfeld de zesde plaats. Button en Räikkönen pakten de plaatsen zeven en acht.

Update @ 12:52
Doordat de wedstrijdleiding aan vijf coureurs straffen heeft uitgedeeld ziet de startopstelling er nu uit zoals hieronder staat.Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan
#CoureurTeamTijd
1S. VettelRed Bull Racing1:32.160
2J. TrulliToyota1:32.220
3L. HamiltonMcLaren1:32.395
4N. HeidfeldBMW1:32.945
5K. Räikkönen Ferrari1:32.980
6N. RosbergWilliams1:31.482
7R. KubicaBMW1:32.341
8 *A. SutilForce India1:32.466
9 *R. BarrichelloBrawn GP1:32.660
10J. AlguersuariToro RossoCrash

11 *J. ButtonBrawn GP1:32.962
12G. FisichellaFerrari1:31.704
13 **H. KovalainenMcLarenCrash
14 *S. BuemiToro RossoCrash
15K. NakajimaWilliams1:31.718

16R. GrosjeanRenault1:32.073
17 *F. AlonsoRenault1:31.638
18 **V. LiuzziForce India1:32.087
19 ***T. GlockToyotaCrash
20 ***M. WebberRed Bull RacingGeen tijd

* = Vijf plaatsen straf voor startopstelling
** = Vijf plaatsen straf vanwege wisselen versnellingsbak
*** = Start vanuit pitsstraat vanwege nieuw chassis

Prijzen voor Beyoncé en Lady Gaga

Popzangeres Beyoncé is gisteren door het Amerikaanse tijdschrift Billboard Magazine uitgeroepen tot vrouw van het jaar. Haar muziekcollega Lady Gaga kreeg de Rising Star Award van hetzelfde blad.

De 23-jarige Lady Gaga kreeg de prijs omdat ze volgens het tijdschrift provocerende en wonderbaarlijke liedjes maakt. De popster toonde zich verrast met de huldeblijk. "Twaalf maanden geleden had ik niet kunnen bedenken hier te staan", aldus de Amerikaanse extravagante zangeres, die vreesde dat haar biseksualiteit niet geaccepteerd zou worden in de popwereld. De muziekstijl van Lady Gaga wordt door kenners betiteld als een herleving van de electropop uit jaren '90.

Zangeres Beyoncé mag zich vrouw van het jaar noemen omdat ze volgens Billboard Magazine beschikt over klasse en een goed jaar achter de rug heeft. Op dit moment viert de hitzangeres successen met haar derde soloalbum I Am... Sasha Fierce, dat in 2008 uitkwam. Op de feestelijke bijeenkomst van het magazine in New York zei ze de gelukkigste vrouw ter wereld te zijn.

Overzicht titelkansen Button

Op het circuit van Suzuka kan Jenson Button al de titel grijpen in de Formule 1. De Brawn GP-coureur is dan echter wel afhankelijk van de prestaties van zijn teamgenoot Rubens Barrichello.

Om de titel binnen te halen zal Button echter minimaal vierde moeten worden. In alle andere gevallen zal de Brit het de volgende race opnieuw moeten proberen. Button lijkt echter ver weg van een top vier klassering doordat hij de race als elfde zal moeten starten.

Scenarios waarin Button de titel binnen haalt:

ButtonBarrichello
1e4e of lager
2e6e of lager
3e8e of lager
4ebuiten de punten

Vijf coureurs bestraft na kwalificatie

Vijf coureurs hebben een straf gekregen voor het te hard rijden onder geel tijdens de kwalificatie tijdens de Grand Prix van Japan. Dit heef de wedstrijdleiding besloten nadat men de coureurs had gehoord.

Brawn GP-coureurs Jenson Button en Rubens Barrichello, Renault-rijder Fernando Alonso, Adrian Sutil van Force India en Toro Rosso's Sébastien Buemi hebben vijf plaatsen straf gekregen op de startopstelling. Alle coureurs, behalve Sutil, zouden te hard gereden tijdens de gelevlagsituatie veroorzaakt door de crash van Buemi. Sutil werd bestraft voor het ophouden van andere coureurs.

Ivanovic pas in 2010 weer op de baan

Dit seizoen zullen we Ana Ivanovic niet meer op een tennisbaan zien. De Servische heeft een punt achter het voor haar teleurstellende jaar gezet.

Ze liet dit weten kort nadat ze ook niet in Peking in actie kan komen. Ze moet het WTA-toernooi laten schieten door een luchtweginfectie. "Afzeggen voor Peking is eigenlijk wel een passende manier om een rotseizoen te beëindigen". Vorig jaar kwam ze aan kop van de wereldranking na haar zege op Roland Garros. Daarna won ze niets meer en zakte zodoende af naar de elfde plek.

Räikkönen: "Het wordt moeilijk"

Kimi Räikkönen heeft verklaard het maximale uit zijn Ferrari gehaald te hebben. Al voor het weekend liet de Fin weten dat zijn wagen niet snel zou zijn in Japan.

In de kwalificatie kwam de oud-wereldkampioen tot een achtste tijd: "Ik denk niet dat we veel meer hadden mogen verwachten. We weten wat ons potentieel is en dat moeten we accepteren. Het gaat hier zeker beter dan in Singapore, maar we hebben het nog steeds niet makkelijk, zeker omdat we aerodynamische downforce te kort komen. Dat merk je vooral in de eerste sector."

"Morgen hopen we op een goede race. Het zal moeilijk worden om te vechten voor de topposities, maar we zullen proberen om de beste strategie uit te dokteren."

[Upd] Glock start wellicht niet

Leek Timo Glock genoeg hersteld van zijn griep, nu lijkt hij toch niet te starten. De Duitser crashte in de kwalificatie keihard, en liep daarbij volgens Toyota een beenwond op.

Glock was zeer snel onderweg en klapte er bij opkomen van het rechte stuk af. Nadat hij uit de auto was gehaald, ging zijn hand wel omhoog, maar toch lijkt het niet helemaal in orde met de Duitser.

Update @ 12:05:

Waarschijnlijk zal Glock niet van start gaan. De Japanse renstal hoopt dat de FIA een uitzondering maakt zodat Kobayashi in de tweede Toyota kan plaats nemen. Toyota wil de uitzondering graag omdat het zijn thuisrace rijdt.

De Duitser is nadat die uit de auto gehaald was naar het ziekenhuis overgebracht per helikopter.

Pascal Vasselon, verantwoordelijk voor de chassis bij de Japanse renstal, liet weten dat het niet aan de auto lag: "We balen er heel erg van dat Timo niet het resultaat heeft behaald dat we van hem hadden verwacht. Maar we zijn op de eerste plaats opgelucht dat hij in orde is, want het was een erg zware crash. We hebben de data bekeken en daaruit blijkt dat er niets ongewoons was tijdens die ronde."

Ook Huntelaar niet veilig bij Van Marwijk

Bondscoach Bert van Marwijk heeft Rafael van der Vaart in eerste instantie gepasseerd voor de reis naar Australië. Wellicht zit de Heemskerker er toch bij vanwege een mogelijk afhakende Robin van Persie. Een andere speler die op moet passen niet in een lastig parket te komen is Klaas Jan Huntelaar.

Bij AC Milan heeft Huntelaar nog steeds geen vaste plek in de basis afgedwongen. Van Marwijk spreekt van een lastige situatie. "Je ziet dat die club in een heel moeilijke fase zit. Voor een speler is dat heel lastig. Klaas-Jan speelt alweer wat vaker dan een tijdje terug, maar ideaal is het nog niet," aldus de bondscoach tegenover het Algemeen Dagblad.

De voormalige Ajax-spits geniet voorlopig nog voldoende krediet van de bondscoach. Huntelaar reist dan ook mee naar Australië, waar Oranje op 10 oktober een oefeninterland zal afwerken.

In Milaan ondervindt Huntelaar concurrentie van Alexandre Pato en Filippo Inzaghi. Coach Leonardo beschouwt Pato als een cruciale speler in de ploeg, waardoor Inzaghi en Huntelaar het onderling uit moeten vechten.

Belgische krant met blanco bladzijden

De Vlaamse krant Het Nieuwsblad is vandaag verschenen met twee blanco pagina's. De redactie protesteert zo tegen het plotse ontslag van zes journalisten.

Gisteren was een bladzijde al geheel wit. De redactie wil het aantal blanco bladzijden elke dag opvoeren zolang de directie de ontslagen niet heroverweegt.

De directie van de krant zegt dat de ontslagen passen in een toekomstplan waarin ook nieuwe investeringen en vacatures zijn gepland.

Hofs: "Velthuizen deed het fantastisch"

Met moeite won Vitesse vrijdag in het eigen Gelredome met 2-0 van Sparta Rotterdam. De wedstrijd werd pas in de slotfase beslist door een treffer van Wiljan Pluim.

Vitesse-middenvelder Nick Hofs ging gedurende de wedstrijd diverse malen in discussie met zijn coach Theo Bos. Hofs erkende dat hij en zijn ploeggenoten niet goed speelden, met uitzondering van doelman Piet Velthuizen.

"We hadden het moeilijk en Sparta kreeg ook goede kansen. Gelukkig keepte Piet fantastisch, hij heeft ons er doorheen gesleept," zo liet de middenvelder na afloop van de wedstrijd aan ELF Voetbal weten.

Wat betreft zijn eigen spel merkt Hofs dat hij vooruitgang boekt. "Ik weet dat ik even in een dipje heb gezeten," zo meldde hij. "Maar ik ben ermee bezig en van deze overwinning ga ik nu eerst genieten," zo besloot de voormalig Feyenoorder.

'Vrolijk van kalfsvlees' niet meer op tv

De reclame 'kalfsvlees, daar worden we allemaal vrolijk van' is niet meer te zien op televisie. Na felle protesten van de Dierenbescherming is besloten het spotje van de stichting Promotie Kalfsvlees van de buis te halen. "Wij werden niet vrolijk van de reclame", zei een woordvoerder van de Dierenbescherming.

De Dierenbescherming gaf eerder dit jaar een keurmerk aan de kalfsvleesproducent achter de promotiestichting; de VanDrie Group. Zij wilde hiermee aangeven dat de producent aan bepaalde normen rondom de gezondheid van kalveren voldoet. "Dit betekent echter niet dat wij de vleesconsumptie willen stimuleren. Deze suggestie werd wel gewekt in het spotje", aldus de woordvoerder. Volgens de zegsman is er juridisch gezien niets op het spotje af te dingen. Maar het appel van de Dierenbescherming aan de VanDrie Group was zo sterk, dat deze de reclame terugtrok.

Ook leidde de reclame tot ophef, toen bleek dat de Europese Commissie er 3 miljoen euro subsidie voor had gegeven. Eerder deze week verkoos de organisatie voor dierenwelzijn Wakker Dier de campagne uit tot Liegebeest van 2009.

Jammer, ik mag niet meer op tv!  (foto: ANP)

Geen finale voor Bennett in Barcelona

Dylan Bennett is er niet in geslaagd om zich te plaatsen voor de finale van de Ciutat de Barcelona 2009. De 25-jarige squasher moest gisterenavond tijdens het internationale proftoernooi in Spanje zijn meerdere erkennen in Steve Finitsis.

De Eindhovenaar verloor in de Spaanse metropool de openingsgame in een tiebreak van zijn Australische tegenstander, maar de als tweede geplaatste Bennett nam vervolgens het heft in handen. Met goed spel zette de Nederlander zijn als derde ingeschaalde trainingsmaatje – Finitsis woont en traint in Almere – continu onder druk en won hij het tweede en het derde bedrijf overtuigend.

Ook in de vierde game begon Bennett nog goed, maar halverwege de game kon hij het hoge tempo niet meer volhouden en moest hij toezien hoe Finitsis uiteindelijk toch nog met de winst aan de haal ging: 10-12, 11-7, 11-6, 7-11, 4-11.

In de eindstrijd van het zogenaamde PSA Super Satelliet-toernooi in Barcelona moet Finitsis het opnemen tegen Karim Abdel Gawad (Egy, 7), die topfavoriet Yann Perrin uit Frankrijk uitschakelde.

Zatte agent slaapt in bed wildvreemde vrouw

De politie van Arlington County in de Amerikaanse staat Virginia heeft afgelopen zondag een collega uit Washington gearresteerd, zo is onlangs bekendgemaakt. Een vrouw aldaar kwam zondagochtend thuis, en trof tot haar verbazing een wildvreemde kerel in haar bed aan. Het bleek een politieagent te zijn, die zijn roes lag uit te slapen.

De 34-jarige agent Thomas Patrick McMahon wordt aangeklaagd wegens huisvredebreuk. De politie is stomverbaasd dat hij zomaar in slaap was gevallen in een vreemd huis, terwijl hij in het verderop gelegen Reston woont. "Ik weet niet of het huis lijkt op de zijne in Reston", laat een politiewoordvoerster weten. "Gelukkig is niemand gewond geraakt."

McMahon is al sinds 1998 politieman in de Amerikaanse hoofdstad. Hij is op betaald verlof gestuurd in afwachting van de uitkomst van het strafrechtelijk onderzoek.

Madonna zweert nooit te hertrouwen

Popster Madonna heeft in een televisie-interview met David Letterman laten weten nog liever aangereden te worden door een trein dan ooit nog te trouwen. Zij deed deze uitspraak omdat er geruchten rondgingen dat de 51-jarige zangeres graag weer eens in het huwelijksbootje zou stappen.

Madonna laat in het interview weten dat het echter niet altijd even gemakkelijk is om een single moeder te zijn. "Je bent dan verantwoordelijk voor alles," aldus Madonna.

Madonna is in 2008 gescheiden van de Britse regisseur Guy Ritchie. Zij noemde hun achtjarige huwelijk in het interview 'Bush-jaren. Ze was namelijk net zo lang getrouwd als George Bush junior aan de macht was in Amerika. Uit dit huwelijk heeft Madonna een 9-jarige zoon, Rocco. Uit een romance met de Cubaan Carlos Leon heeft Madonna een 12-jarig dochtertje, Lourdes. De superster heeft ook nog twee adoptiekinderen uit Malawi: David en Mercy.

Naast Ritchie is Madonna ook vier jaar getrouwd geweest met Sean Penn. Op dit moment heeft Madonna een vriend die iets jonger is dan zij zelf: het 22-jarige Braziliaanse model Jesus Luz. 

Seizoen voorbij voor Volendammer Boots

Mathieu Boots kan een streep door dit voetbalseizoen zetten. De verdediger van FC Volendam brak gisteravond in de wedstrijd tegen Fortuna Sittard zijn been.

Na ongeveer een half uur spelen maakte Fortuna Sittard-aanvaller Demba Traoré een harde overtreding op Boots, die daarbij zijn kuitbeen brak. Traoré kreeg slechts geel en versierde later in de wedstrijd een strafschop en maakte de winnende goal voor Fortuna.

De 33-jarige Boots was toen al per ambulance afgevoerd. Vandaag zal hij een operatie ondergaan. Daarna wacht hem een lange revalidatie. De verdediger uit Venhuizen speelde dit seizoen tien wedstrijden in de Jupiler League.

Bruins buiten selectie Feyenoord

Tegen RKC zal Luigi Bruins geen deel uitmaken van de wedstrijdselectie. De middenvelder, die ook in de uitwedstrijd tegen Willem II op de tribune zat, lijkt op een zijspoor te zijn beland.

Opvallend is dat middenvelders Leroy Fer en Denny Landzaat geschorst moeten toekijken en dat Bruins alsnog geen deel uitmaakt van de wedstrijdselectie. Coach Mario Been weet niet of Bruins hier moeite mee heeft.

"Nee, ik heb niet met Luigi gesproken. Of het hard is aangekomen, moet je aan hem vragen. Ik moet keuzes maken. Er is plek voor maar twee middenvelders op de reservebank," aldus Been tegenover Algemeen Dagblad.

"Met Babovic en Wijnaldum heb ik al twee spelers die daar uit de voeten kunnen. Bovendien was Luigi aan het begin van de week twee dagen ziek," zo voegde de coach van de Rotterdammers eraan toe.

Man opgepakt na uitschieten eigen tv

Een man uit het Canadese Summerside moet voorwaardelijk de cel in met een proeftijd van anderhalf jaar. De 43-jarige man heeft bekend zijn tv te hebben uitgezet met een bijzondere afstandsbediening. Hij gebruikte namelijk een vuurwapen om deze uit te schieten.

Het was een buurman die na het horen van een schot de aan flarden geschoten tv zag en de politie belde. De volgende dag stuitte de politie tijdens een huiszoeking op onjuist opgeslagen munitie en twaalf hennepplanten. Voor de wiet heeft hij echter een ontheffing op medische gronden.

Volgens de advocaat van de man had zijn cliënt echter een goede reden voor zijn gedrag. De mans oom was namelijk eerder die dag overleden. De Canadees trof zijn oom aan maar was niet in staat hem tot leven te wekken.

Wedstrijdleiding roept zes coureurs op het matje

De wedstrijdleiding heeft zes coureurs op het matje geroepen voor te hard rijden onder geel. Sommigen zouden ook nog een tijd hebben neergezet onder geel waardoor zij mee konden doen aan Q3.

Het gaat om beide coureurs van Brawn GP, Jenson Button en Rubens Barrichello, en beide coureurs van BMW Sauber, Nick Heidfeld en Robert Kubica. Daarnaast moesten ook Fernando Alonso van Renault en Adrian Sutil van Force India zich melden. Sutil moest al op het matje komen omdat er door andere coureurs geklaagd werd dat Sutil hen op hield.

Over de situatie aan het einde van Q2 zei Alonso tegenover de BBC: "Volgens mij hebben veel rijders hun tijd op dat moment verbeterd. Ik ging van mijn gas af, maar anderen niet. We zullen zien wat er nog wordt besloten."

Files voorspellen met fileradar

Na de buienradar is binnenkort ook de fileradar op internet te raadplegen. Frank Zuurbier en Chris van Hinsbergen van de Technische Universiteit (TU) Delft hebben een manier gevonden om te voorspellen op welke wegen in het land files ontstaan.

Naar verwachting is de site medio 2010 in de lucht, zeggen de wetenschappers vandaag in het AD.

De bestaande verkeersinformatiediensten vermelden alleen de huidige stand van het verkeer. "Dit is vergelijkbaar met een weerbericht waarin verteld wordt dat het buiten regent. Wat je eigenlijk wilt weten is wanneer het weer droog wordt, zodat je hiermee rekening kunt houden. Dat is exact wat fileradar.nl beoogt", zeggen de wetenschappers op hun website.

Fileradar is genomineerd voor de academische jaarprijs. Deze wordt op 7 oktober uitgereikt in museum Boerhaave in Leiden.

Minister Ronald Plasterk (Wetenschap) reikt de prijs uit aan de onderzoeker die zijn vinding het beste weet te vertalen naar een breed publiek.


Had je maar op fileradar moeten kijken!  (foto: ANP)

Vrouw overleeft bizarre crash

Een Amerikaanse vrouw heeft donderdagavond een bizar ongeluk overleefd. De vrouw reed op een motor bij Lake County, Florida en kwam door het ongeluk in een meer. Terwijl haar been bijna geheel was afgerukt, zwom ze de hele tocht naar de oever van het meer.

Volgens de politie was een SUV de oorzaak. Deze reed over de weg, toen de bestuurder ineens de macht over het stuur kwijtraakte. Hierna wilde de chauffeur bijsturen maar ramde hierbij een busje.

Door de klap werd een wiel van de SUV afgeslagen die met een enorme snelheid tegen een motorrijder aanrolde. De vrouwelijke passagier van de motor werd hierdoor van de motor gelanceerd en viel zo van de brug het water in van een acht meter lager gelegen meer.

Ondanks dat het been van de vrouw door het ongeluk bijna van haar lichaam was gescheiden, zwom ze dapper naar de oever. Hier hielpen voorbijgangers haar weer op de kant. Een opmerkelijke prestatie, want volgens ambulancepersoneel hing haar been nog slechts aan een paar pezen.

Een filmpje met beelden van het ongeval is hier te zien

Win een mystery pakket!

Het antwoord op de vraag van gisteren was natuurlijk: Neda Agha-Soltan en haar passies waren muziek en reizen. Het blijft in en in triest dat er nog zoveel mensen hun strijd tegen onrechtvaardigheid met de dood moeten bekopen. Neda is voor mij het bewijs dat we allemaal niet zo heel veel verschillen. We streven naar de vervulling van onze dromen, proberen het meeste uit het leven te halen, zoeken naar liefde, keren ons af van onrechtvaardigheid, los van waar we geboren zijn, onder welk regime we leven of in welke hogere macht we al dan niet geloven.

Vrijheid om je leven te kunnen invullen zoals je wilt is een hoog goed. Iedereen die deze vrijheid verdedigt, verdient ons respect en iedereen die deze vrijheid wil beperken, zou met man en macht bestreden moeten worden. Maar Neda betaalde wel een erg hoge prijs voor een simpel protest.

 

De winnaar van het vijfde mystery pakket is Stinkerd, want daar draaide het natuurlijk wel om!!

Maandag gaan we weer verder en dan met wat gezelligere vragen!

De Telegraaf gelooft in patatje Holocaust

De Telegraaf heeft gisteren een satirisch bericht van de website De Speld serieus genomen en als nieuws op hun website geplaatst. Toen duidelijk werd dat het bericht niets met de waarheid te maken had, werd het verwijderd.

Het gaat om een bericht waarin gemeld wordt dat een snackbar in Terneuzen het patatje Holocaust geïntroduceerd heeft. Ook werd het daadwerkelijk bestaan van de zogenaamde Srebrenica-schotel klakkeloos aangenomen door de Telegraaf-redactie.

De fictieve shock-snackbar zou al een lange geschiedenis hebben van twijfelachtige naamgeving. Zo zouden ze in de jaren ’60 de JFK hebben verkocht, een opengesneden frikadel met ketchup. In 1985 verkocht de snackbar zogenaamd patat met shoarma onder de naam Tenerife, een verwijzing naar de vliegramp van 1977.

Op de website van De Speld staat overigens duidelijk vermeld dat de website artikelen plaatst die 'persiflerend, satirisch of parodiërend van aard zijn.'

 

Vaag
Een screenshot van het artikel, klik erop voor een grotere versie
Met dank aan Jigzoz voor de herschreven submit! 

 

DVD: The Reader

Het is de film waar Kate Winslet na zes nominaties eindelijk haar Oscar voor in de wacht sleepte. Het is de film die je na laat denken over verschillende zaken. Het is de film waarin je gedwongen wordt over je eigen ethiek na te denken. Maar het is vooral de film die je ontroert. The Reader is de verfilming van de bestseller van Bernhard Schlink, en wat voor één.

'4000 mensen onder puin na beving Sumatra'

Na de verwoestende aardbeving deze week op het Indonesische eiland Sumatra zitten nog altijd tot vierduizend mensen onder het puin. Dat hebben de Verenigde Naties en het Rode Kruis vandaag laten weten.

Tot nog toe was het getal drieduizend genoemd. De kans op overlevenden wordt drie dagen na de aardbeving steeds kleiner.

Op Sumatra arriveren zaterdag reddingsteams uit het buitenland, onder meer uit Australië, Japan, Zuid-Korea en Singapore. Daaronder zijn gespecialiseerde zoek- en bergingseenheden met speurhonden en medici.

In de zwaar getroffen stad Padang gaat het gerucht dat de moeder van een jonge Australiër die onder het puin van het ingestorte Ambacang-hotel wordt vermoed, een sms van haar zoon heeft gekregen. Dat berichtten Australische media. Bij het hotel is een Zwitsers bergingsploeg met achttien speurhonden aan het werk.

Dragon Age: Origins Character Creator komt er aan

De Character Creator van Dragon Age: Origins komt er aan voor de pc en zal op 13 oktober gedownload kunnen worden.

De Character Creator laat je al lekker aan het werk gaan met het vormgeven van je personage en laat je bepalen hoe je mooie gezichtje er uit komt te zien. Als je er mee klaar bent dan kun je het opslaan en later in het spel zelf weer gebruiken. Zodat je als het spel uit komt, ook echt meteen kan beginnen met spelen en niet eerst nog een uur in de editor hoeft rond te hangen om een beetje redelijk gezicht te maken.

Zijn er mensen die dit een geweldig idee vinden? Of is het maar onzin en kan je dat net zo goed nog even doen vlak voordat je met het spel begint?

Blinde advocaat genaaid door hoer

Een advocaat uit Delaware County in de Amerikaanse staat Pennsylvania klaagt een hoertje aan. De man is echt keihard genaaid door de hoer. De blinde strafpleiter weet dat dit hun werk is, maar om er nu 8600 dollar voor te rekenen is hem toch wat te gortig.

De advocaat in kwestie, de zestigjarige John F. Peoples, huurde de vrouw in voor seks. Aangezien hij blind is, vertrouwde hij haar zijn creditcard toe. Groot was echter de verontwaardiging toen hij ontdekte dat er maar liefst 8600 dollar, zo'n 5900 euro, te veel van zijn tegoed was afgeschreven.

De man klaagt nu zowel het hoertje aan als de creditcardmaatschappij. Volgens hem schendt creditcardmaatschappij Discover namelijk de rechten van gehandicapte mensen, aangezien ze blinden niet in bescherming nemen tegen fraude.  "Dit zou niet zijn gebeurd bij een ziende persoon", stelt Peoples.

Volgens gerechtelijke documenten blijkt de vrouw in kwestie, Ginger Dayle, helemaal niet de kost te verdienen als dame van plezier. Ze beweert Peoples namelijk Pilateslessen te hebben gegeven en ontkent een prostituee te zijn. Laat staan dat ze hem zou hebben opgelicht.

Peoples heeft de vrouw leren kennen via een escort-website. Een half jaar lang kwam hij om de week bij haar voor 750 dollar per keer. Maar bij elf beurten had ze hem stiekem 1.100 dollar en in een geval zelfs 1.600 dollar in rekening gebracht. "Wetende dat hij blind was en niet kon zien dat hij werd bedrogen", aldus het gerechtelijk rapport.

Veel Nederlanders bezoeken vaak dierenarts

Zo'n 40 procent van de Nederlanders bezoekt per jaar twee keer of vaker de dierenarts, vooral om huisdieren te laten inenten of onvruchtbaar te maken. Dat blijkt uit onderzoek van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD), dat vandaag bekend werd gemaakt.

Ook sluiten steeds meer dierenbezitters een ziektekostenverzekering af voor hun beest. Op dit moment heeft een kwart van de baasjes het huisdier verzekerd tegen ziekte. Uit het onderzoek bleek tevens dat katten en honden verreweg de populairste huisdieren zijn in Nederland, op ruime afstand gevolgd door vissen, vogels en konijnen.

Opzet vermoed bij dodelijke botsing Erp

De politie vermoedt dat er opzet in het spel is bij de dodelijke aanrijding van donderdag in Erp waarbij een 49-jarige inwoner van de Brabantse plaats om het leven kwam. Een 21-jarige man uit Venlo zit vast omdat hij de aanrijding zou hebben veroorzaakt om verzekeringsgeld op te strijken.

Uit getuigenverhoor is volgens de politie gebleken dat de Venlonaar met zijn auto vanuit stilstand hard de kruising opreed toen de bestelwagen van de man uit Erp eraan kwam. De voertuigen schampten elkaar, waarna de Brabander tegen een boom botste en overleed. De Venlonaar zou mogelijk hulp hebben gehad van iemand die in de berm op de uitkijk stond.

De politie zoekt mensen die op de plek eerder iets dergelijks hebben meegemaakt. Zo zou de verdachte voor de dodelijke aanrijding al hebben geprobeerd een aanrijding te creëren met een andere bestelbus. De bestuurder van deze bus kon echter op tijd remmen en vervolgde daarna zijn weg.

Button kijkt niet naar Vettel

Jenson Button start morgen als zevende. De titelkandidaat maakt zich desondanks geen zorgen voor de race in Japan.

"We hebben maar erg weinig gereden tijdens de trainingen, dus het was voor iedereen een lastige kwalificatie. Het was ook een erg ongewone kwalificatie, met drie rode vlaggen. Ik hoop dat iedereen in orde is," aldus Button.

"Ik ben redelijk tevreden over de auto. Met veel brandstof aan boord gaat het alleen niet zo goed. Hierdoor kwam ik ook niet verder dan de zevende tijd. We hebben echter redelijk veel brandstof in de auto, dus het ziet er goed uit voor de race", sprak de Brawn GP-coureur.

Dat Sebastian Vettel, zijn tegenstander voor de wereldtitel, van de eerste plek mag starten maakt de Brit niets uit. "Ik kijk niet echt naar hem. Hij is het hele weekend al sneller dan wij en aan het begin van de kwalificatie was het verschil zelfs een halve seconde. We hadden dit ook wel verwacht, dus we moeten er gewoon maar het beste van maken."

Militair landt met legerheli voor hamburgers

De medewerkers van een fastfoodrestaurant in het Canadese Kenora moeten vast vreemd hebben opgekeken toen ze zagen hoe een legerhelikopter (foto) landde op het honkbalveldje tegenover het A&W-restaurant. Vervolgens stapte er een militair in Canadees uniform uit en liep naar het bestelluikje.

"Hij bestelde vier hamburgers met kaas en twee hamburgers bij het loket", vertelt medewerkster Stacey Hawes. De piloot was aardig en beleefd, en deed net of hij gewoon met de auto was, voegde ze eraan toe.

Laura Madison was in haar huis in Kenora toen ze het snorrende geluid van de helikopter in haar straat hoorde. Toen ze uit haar raam keek, kon ze haar ogen werkelijk niet geloven.

"Het was een enorme helikopter met dubbele deuren, die zie je niet iedere dag in je straat landen", vertelt Madison "Hij ging naar binnen, kreeg een aantal hamburgers mee en steeg weer op. We lagen in een deuk want het was de vreemdste drive-thru die we ooit hebben gezien."

Vettel wil andere meting pitsnelheid

Kampioenskandidaat Sebastian Vettel wil dat de pitsnelheid anders gemeten wordt door de FIA. Vorige week, in Singapore, kreeg de Duitser zelf een straf voor te hard rijden in de pitstraat.

Echter reed de Red Bull-coureur niet te snel maar stak hij een beetje af. “Je hebt een maximum snelheid in de pitstraat en daar hield ik mij aan. Het was verkeerd gemeten. Je moet je houden aan de snelheid, maar je mag wel je eigen lijn in de pitstraat kiezen. Bij de ingang van de pits heb je een lijn waar je overheen mag. Sommige rijders gaan daar een beetje overheen en een paar gingen er wat verder overheen, zoals ik.”

Vettel vervolgd: “De snelheid wordt gemeten door middel van sectortijden en er was dus duidelijk iets verkeerd gecalibreerd. Er moet dus een snelheidslimiet komen, niet dat je een afstand in een bepaalde minimumtijd moet volbrengen”.

De Duitser hoopt dat de FIA naar zijn argumenten wil luisteren en hun metingen in de toekomst anders willen doen. “We hebben de informatie van onze auto bestudeerd en het is heel duidelijk dat we nooit de snelheidslimiet hebben overschreden. Natuurlijk ben ik nu niet blij. Dit had nooit mogen gebeuren: het had een grote invloed op ons verdere wedstrijdverloop. Daar kan ik nu weinig meer aan veranderen. Zoiets mag geen enkele coureur overkomen. Nooit niet. We hebben een snelheidslimiet en die staat los van de afstand die je met die snelheid aflegt”, aldus Vettel.

Vrouw wurgt peuter met bh

De politie van Casselberry in de Amerikaanse staat Florida heeft deze week een 22-jarige vrouw opgepakt na de dood van haar tweejarig dochtertje. Nioshka Bello wordt ervan beschuldigd haar te hebben gewurgd met een bh. De politie heeft nu de alarmoproep van de melding van haar dood vrijgegeven.

Het arme meisje, Jane Sandoval, overleed zaterdag nadat ze bewusteloos werd aangetroffen in het huis van haar moeder. "Kunt u een ambulance sturen?", vraagt Roberto Ruiz, Bello's stiefvader, aan de medewerker van 911. "De baby ademt niet", doelend op de peuter. "Relax, leg de baby rustig neer", luidt het antwoord.

Ruiz zei dat hij niet wist wat zijn stiefdochter haar kind had aangedaan. Bello kon niet antwoorden, want zij had waarschijnlijk te kampen met een overdosis drugs, en moest naar het ziekenhuis worden afgevoerd.

Uit sectie is gebleken dat het meisje werd gewurgd en gedood. Tijdens een verhoor gaf de moeder toe dat ze haar dochter met haar handen en haar bh had gewurgd. De vrouw zit momenteel nog vast in de gevangenis.

Barcelona gaat gecontroleerd aanvallen

FC Barcelona treedt dit weekend aan tegen UD Almeria. Barça is lijstaanvoerder in Spanje, maar trainer Josep Guardiola waakt voor onderschatting van de tegenstander.

"Als we ongecontroleerd aanvallen, verliezen we", aldus Guardiola op het digitale thuis van de Catalanen. "We moeten met beleid en gecontroleerd naar voren spelen, anders hebben we geen kans. Gedisciplineerd voetbal is een vereiste tegen Almería."

Barcelona staat momenteel op de eerste plaats. Het moet de koppositie echter wel delen met Real Madrid. De ploeg van Ruud van Nistelrooy, Royston Drenthe en Rafael van der Vaart moet op bezoek bij het lastige Sevilla. "Of we daardoor ons koppositie verstevigen of niet, het is onbelangrijk. We winnen er niet mee."

Guardiola werd eerder na acht jaar vrijgesproken in een dopingzaak die dateert uit zijn tijd als speler in Italië. Guardiola werd als speler van Brescia in 2001 geschorst voor vier maanden vanwege het gebruik van nandrolon. De Spanjaard hield immer vol onschuldig te zijn en werd woensdag ook vrijgesproken.

Sissoko kan spelen

Juventus kan binnenkort Mohamed Sissoko weer verwelkomen bij de selectie. De fysiek sterke middenvelder moest de voorbije zeven maanden toekijken door een slepende voetblessure.

Een gebroken middenvoetsbeentje hield de geboren Malinees sinds maart aan de kant. Daarbovenop kwam dat het herstel flinke vertraging opliep. De voet van Sissoko raakte na de operatie zwaar ontstoken.

"Ik ben erg blij dat ik me eindelijk weer helemaal fit voel", reageert Sissoko op zijn aanstaande rentree op de clubsite van de Oude Dame. "Ik moet natuurlijk wedstrijdritme opdoen, dus ik zal in het begin rustig aan moeten doen. Ik hoop tegen Fiorentina terug te keren in het eerste elftal."

"De interlandperiode die ervoor zit komt mij prima uit", vervolgt de Afrikaan. "Die geeft mij meer tijd om te zorgen dat ik er dan helemaal klaar voor ben. Ik hoop dat het een geweldig seizoen wordt voor mij en de club."

Ancelotti kijkt uit naar Liverpool

Aankomende zondag staat de beladen Engelse topper tussen Liverpool en Chelsea op het programma. Chelsea-manager Carlo Ancelotti hoopt dat zijn manschappen hun 'intelligentie' gebruiken om de overwinning veilig te stellen.

"Ons doel is om goed te spelen, want als je goed speelt kun je het makkelijkst tot een winstpartij komen", aldus de Italiaanse oefenmeester tijdens het wekelijkse persmoment. "We moeten onze intelligentie gebruiken om de wedstrijd te controleren en later in winst om te zetten."

Ancelotti onderschat Liverpool allerminst. "Spelen tegen Liverpool is nooit makkelijk, daar ze altijd vanuit de defensie zeer georganiseerd voetballen. Daarnaast hebben ze veel kwaliteit in de voorhoede met spelers als Fernando Torres en Steven Gerrard."

Voor Torres heeft Ancelotti niets dan lof over. "Ik denk dat zondag de beste aanvallers van de wereld elkaar treffen. Didier Drogba en Torres zijn echte publiekstrekkers en het is mooi om deze spelers tegen elkaar te zien strijden."

Chelsea-keeper Petr Cech is niet inzetbaar voor The Blues. Vorige week werd de Tsjech met rood van het veld gestuurd tijdens het duel met Wigan Athletic. Hilario zal de vervanger zijn van Cech. "Hilario heeft veel ervaring, dus ik zie geen probleem", besloot Ancelotti.

Alguersuari is in orde

In de kwalificatie crashte Jaime Alguersuari hard van de baan. Ondanks dat zal de Spanjaard gewoon van start gaan morgen.

Na Mark Webber was Alguersuari de tweede coureur uit de Red Bull-familie die in Degner er naast kwam te staan en zijn wagen serieus afschreef. "Ik ben in orde. Ik verloor gewoon de controle over de auto. Onze kansen waren sowieso niet groot, omdat ik ook geen nieuwe zachte banden meer had, dus ik pushte erg hard. Vervolgens verloor ik de controle over de auto. De auto ziet er slecht uit, maar ik voel me goed. We kunnen morgen gewoon racen en hopelijk kunnen we vanaf de grid starten," aldus de jonge Spanjaard.

Wellicht moet hij wel vanuit de pitstraat starten, dat hangt van de reperaties aan de Toro Rosso af.

CD: Marillion - Live from Loreley

Spraken we eerder al over de registratie The Recital of the Script uit 1983, in 1987 verscheen Live from Loreley. Marillion was intussen vier studioalbums rijk en scoorde goed in Europa. Ook Nederland was intussen bekend met de band. In 1985 bereikte de single 'Kayleigh' de 16e plaats in de Top 40. Het concert, opgenomen in 1987, werd voor de fans meteen uitgebracht op vhs. In 1995 verscheen er een speciale versie, een vhs-band met een cd. Hierop stond bijna het hele concert. In 2004 werd de opname opnieuw op dvd uitgebracht. Net als zijn voorgangers is deze cd een compleet opgepoetste versie, inclusief nieuwe liner-notes van Fish. Zeven dagen na het concert gaf hij zijn vrijgezellenbestaan op.

Webber niet in actie tijdens kwalificatie

Mark Webber zal na een crash in de derde vrije training niet deel kunnen nemen aan de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan. De auto van de Australiër is te zwaar beschadigd, waardoor een een nieuw chassis gebouwd moet worden wat veel tijd kost. De constructeurstitel raakt zo steeds verder weg voor het Oostenrijkse team.

Hoewel de impact van de crash niet eens zo heel groot was, was het toch genoeg om de stuurkolom te laten breken. Hierdoor is het niet veilig om Webber in hetzelfde chassis te laten rijden. "We moeten de verstandige keuze maken", aldus teambaas Christian Horner tegen de BBC. "Webber krijgt een nieuw chassis en kan daardoor niet deelnemen aan de kwalificatie. De auto moet zondagochtend ook nog door de technische keuring."

Op dit moment heeft Red Bull 42,5 punten achterstand op Brawn GP bij de constructeurs. Theoretisch kan het team nog 54 punten behalen tijdens de drie komende races, maar door de situatie van Webber zal het erg lastig worden om dit weekend een één-twee te scoren. "Het was al een moeilijke opgave om Brawn te verslaan, en dat is alleen maar moeilijker geworden", aldus Horner. "Het belangrijkste is dat Mark niet geblesseerd is geraakt en morgen gewoon kan racen."

Uitslag derde vrije training Japan

Jarno Trulli heeft de snelste tijd neergezet tijdens de derde vrije training voor de Grand Prix van Japan. De Italiaan was iets meer dan zes honderdsten sneller dan Sebastien Buemi. Nico Rosberg reed de derde tijd, gevolgd door Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen. Mark Webber had tegen het einde van de training een crash en zal niet mee kunnen doen aan de kwalificatie.

PosCoureurTeam TijdRonden
1 J. Trulli Toyota 1:31.70924
2 S. Buemi Scuderia Toro Rosso 1:31.77126
3 N. Rosberg Williams 1:32.34328
4 S. Vettel Red Bull 1:32.41419
5 K. Räikkönen Ferrari 1:32.44526
6 A. Sutil Force India F1 1:32.46725
7 R. Barrichello Brawn GP 1:32.48824
8 H. Kovalainen McLaren 1:32.54622
9 J. Button Brawn GP 1:32.66825
10 J. Alguersuari Scuderia Toro Rosso 1:32.68920
11 R. Grosjean Renault 1:32.71725
12 N. Heidfeld BMW 1:32.73621
13 F. Alonso Renault 1:32.74221
14 T. Glock Toyota 1:32.74926
15 K. Nakajima Williams 1:32.75223
16 L. Hamilton McLaren 1:32.78919
17 R. Kubica BMW 1:32.84820
18 G. Fisichella Ferrari 1:32.87826
19 M. Webber Red Bull 1:32.93015
20 V. Liuzzi Force India F1 1:33.16718

Preview special uitreiking Gouden Kalf

Afgelopen avond werden tijdens het 29e Nederlands Film Festival de Gouden Kalveren uitgereikt. De prijs wordt in zestien verschillende categorieën uitgereikt, onder meer voor beste auteur, beste actrice, beste lange speelfilm, beste montage en beste muziek.

FOK!-fotograaf Ynske was namens FOK! aanwezig. Voor en na de uitreiking van de prijzen, was er voor de aanwezige pers tijd om onder meer foto's te maken. Morgen verschijnt een uitgebreide fotoreportage als special op de frontpage. Hieronder al vast een preview.

De winnaars in elke categorie staan hier.

GK
Rifka Lodeizen - beste actrice
GK
Enkele winnaars
GK
De jongste winnaar ooit: de 16-jarige Martijn Lakemeier - beste acteur
GK
Cast 'Nothing Personal'
GK
Pleuni Touw - beste vrouwelijke bijrol

Overvallers slaan binnen een uur 2 keer toe

Vier gewapende en gemaskerde mannen hebben gisteravond twee keer toegeslagen. Dat meldde de politie. In Schimmert overvielen ze een bedrijfsleider van een supermarkt. Onder bedreiging van een vuurwapen moest hij zijn portefeuille afgeven.

Nog geen uur later hebben ze een amusementscentrum in Sittard beroofd en gingen ze er met een geldlade vandoor. Tijdens de overval wist het personeel de aanwezige gasten via de nooduitgang naar buiten te krijgen.

Spong staat piloot Julio P. bij

Strafpleiter Gerard Spong treedt op als advocaat voor Transavia-piloot Julio P., die wordt verdacht van het uitvoeren van dodenvluchten ten tijde van de dictatuur in Argentinië. Dat heeft Spong gisteren bekendgemaakt.

De raadsman benadrukte dat P. alle beschuldigingen ontkent en dat hij voor onschuldig moet worden gehouden zolang de rechter daar niet over heeft geoordeeld..

P. werd op 22 september op verzoek van Argentinië in Spanje aangehouden en zit sindsdien in uitleveringsdetentie. Over de verdedigingsstrategie kan Spong momenteel nog niets zeggen. P. moet op 6 oktober in Madrid voor de rechter verschijnen.

'Ieren zeggen'ja' tegen EU-verdrag'

Het lijkt erop dat de bevolking van Ierland in het gisteren gehouden referendum voor invoering van het Verdrag van Lissabon heeft gestemd. Dat geven informele exitpolls aan.

Volgens een regeringspartijbron zou om en nabij 53 procent van de kiezers voor hebben gestemd. Een oppositiefunctionaris zei ook dat de vooruitzichten voor het ja-kamp goed zijn. Het officiële tellen van de stemmen begint vandaag. Aan het begin van de middag wordt de uitslag verwacht.

Het Verdrag van Lissabon geeft Brussel meer macht en moet de besluitvorming binnen de EU stroomlijnen. De Ieren stemden vorig jaar juni nog tegen het verdrag.

Net als in 2008 zou de opkomst nu rond de 50 procent zijn geweest. Drie miljoen Ieren waren opgeroepen hun stem uit te brengen.

[Upd] Grote brand industrieterrein Weesp

Op een industrieterrein in Weesp is een grote brand uitgebroken nabij het station. Het gaat vermoedelijk om een oude botenfabriek die naast een Volkswagendealer gesitueerd is.

FOK!-medewerker Juicyhil was ter plaatse en zag hoe delen van het gebouw instortten. De brandweer was op dat moment al aanwezig en mede met een hoogwerker probeerden ze het vuur te bedwingen.

Vorig jaar was er nog brand bij een opslagplaats voor boten in het Drentse dorp De Punt. Daarbij kwamen drie brandweerlieden om het leven

UPDATE 0:44

Inmiddels is bekend dat het niet gaat om de botenfabriek maar BEO Brackman Electronics, een elektronicazaak die de verlichting voor onder andere festivals en tv-studio's op zich neemt. De burgemeester is op de hoogte gesteld van de situatie. Volgens de brandweer gaat het hier om een grote uitslaande brand en bestaat er de kans dat het vuur over zal slaan naar andere panden.

brand

© Juicyhil | 2009

Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.