FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 8 oktober 2009

Grote brand in Barneveld

Op een industrieterrein in Barneveld heeft vanavond een zeer grote uitslaande brand gewoed. De brand ontstond bij een houtvezelbedrijf, en sloeg over naar naastgelegen panden. Rond half elf gaf de brandweer het sein brand meester.

De brandweer, die massaal uitgerukt was, verwacht nog geruime tijd aan het nablussen te zijn. Om het blussen makkelijker te maken, zijn met een graafmachine houtsnippers uit het bedrijf weggehaald. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. 

Met dank aan RiesAmaris en Evertjan voor de submit.

Mauresmo wil mogelijk tennisracket opbergen

Tennisster Amélie Mauresmo denkt er aan om een punt te zetten achter haar tennisloopbaan. De Française heeft voor dit seizoen haar rackets opgeborgen omdat ze niet meer de motivatie heeft om te gaan trainen.

Hierdoor weet de voormalig nummer één van de wereld niet of ze volgend jaar weer op de baan staat. "Sinds ik terug ben van de US Open heb ik geprobeerd te trainen, maar ik kan het niet meer opbrengen om terug te komen in de competitie," zei Mauresmo op haar website. "Ik wil niets overhaasten. Ik geef mijzelf de tijd om na te denken over deze beslissing. Deze zal veel consequenties hebben."

De Française won in 2006 de Australian Open en Wimbledon. Ook won ze in haar carrière 25 WTA-toernooien. In september 2004 was Mauresmo de nummer één van de wereld. De laatste jaren is ze ver afgezakt en werd ze dit jaar bij de US Open al in de tweede ronde uitgeschakeld. Daarna heeft de Française geen wedstrijd meer gespeeld.

[Special] Vandaag in 1995; de Hel van Duitama

In deze reeks specials duiken we op FOK!sport in de sportgeschiedenis. Regelmatig blikken we terug op een bijzondere gebeurtenis en plaatsen we het in perspectief met de huidige situatie.

Vandaag gaan we 14 jaar terug in de tijd, naar Duitama om precies te zijn. Van 26 september tot en met 8 oktober vindt daar in de Colombiaanse stad het wereldkampioenschap wielrennen plaats. Een wedstrijd waar veel over te doen was. Een loodzwaar parcours en renners die er weinig trek in hadden. Er stond alleen meer op het spel dan alleen de wereldtitel. Bij dit wereldkampioenschap waren ook de startbewijzen voor de Olympische Spelen in Atlanta te verdienen.

In 1990 krijgt Duitama na vele jaren van proberen eindelijk de strijd om de wielerwereldtitel toegewezen. Al snel volgt er veel kritiek. Kritiek die in de maanden in aanloop naar het evenement alleen maar heviger wordt. De veiligheid voor de wielrenners zou niet gewaarborgd zijn. In Colombia woedt namelijk een heftige strijd tussen diverse bevolkingsgroepen en een oorlog tussen de drugskartels en de politie.

Ook de grote hoogte waarop gereden wordt is voor vele renners een bezwaar. Er wordt namelijk op 2.600 meter boven zeeniveau gekoerst. De top van het parcours ligt zelfs boven de 2.800 meter. De Nederlandse bondcoaches zien het al als een prestatie als hun renners aan de finish komen. In totaal wordt er namelijk bij de professionals in zeventien ronden in totaal negentien kilometer geklommen. Met stijgingspercentages die oplopen tot maarliefst 17%. Bondscoach van die mannen Gerrie Kneteman heeft dan ook maar acht renners geselecteerd in plaats van de twaalf die hij mee mag nemen. "Het heeft weinig zin renners mee te nemen die al na honderd kilometer dood langs de kant staan", aldus de oud-wielrenner.

Bij de dames weten de Nederlandsen geen potten te breken. Jeannie Longo weet twee gouden medailles te behalen, de dan al 36-jarige wint zowel de tijdrit als de wegwedstrijd. Bijzonder is niet alleen dat de Française nog steeds meedoet bij de dames maar ook de podiumplaats van Clara Hughes. Zij behaalt namelijk in 2006 op de Winterspelen van Turijn de gouden medaille op de vijf kilometer.

Voor de wedstrijd bij de amateurs is er ook weinig hoop op een ereplaats. Danny Nelissen is kopman. Hij is terug in het wielerpeloton nadat hij een jaar ervoor met profwielrennen heeft moeten stoppen omdat er hartritmestoornissen werden geconstateerd. Een paar maanden later kunnen de artsen echter niets meer vinden en mag hij weer gaan fietsen. Hij heeft een uitermate succesvol seizoen bij de amateurs en is dus de hoop voor Oranje. Zelf ziet hij zichzelf niet als favoriet want hij is bij de trainingen enorm onder de indruk van de Colombianen die wel erg makkelijk de berg op fietsen. De wedstrijd verloopt echter perfect. Nelissen laat zich niet gek maken door de jagende Italianen en Colombianen en wacht rustig af. In de voorlaatste ronde demarreert hij en blijft vooruit. Hij wordt hiermee de laatste wereldkampioen bij de amateurs. Die categorie wordt het jaar erop vervangen door de beloften.

Bij de professionals wordt de tijdrit een Spaans onderonsje. Tour de France-winnaar Miguel Indurain wint en naast hem op het podium staat Abraham Olano met de zilveren medaille, Duitser Uwe Peschel wordt derde. De wegrit wordt uiteindelijk het verwachte slagveld. Alleen de allersterksten blijven over. In de kopgroep zitten namelijk alleen maar echte toppers. De twee Spanjaarden Olano en Indurain die dus opgaan voor hun tweede medaille van het toernooi, de Italiaanse rasklimmer Marco Pantani en Zwitser Mauro Gianetti. De twee Spanjaarden en weten hun machtspositie perfect uit te spelen. Op een vlak stuk springt Olano weg uit kopgroep en Indurain die op kop van het groepje rijdt begint meteen met stopwerk. Hij maakt meteen duidelijk dat iedereen die er ook maar aan denkt achter Olano aan te gaan de grote Spanjaard in zijn nek krijgt. Dit alles wordt briljant in beeld gebracht door regisseur Martijn Lindenberg. In plaats van meteen met de cameramotor achter de zojuist ontsnapte renner aan te gaan laat hij perfect het spel van Indurain zien. Klik hier om die beelden terug te zien, vanaf 1:00.

Het plan van de Spanjaarden werkt perfect. Olano bouwt zijn voorsprong gestaag uit en de Tour-winnaar houdt de achtervolgingsgroep onder controle. En na dik zeven uur koersen komt Abraham Olano als eerste voorzichtig juichend over de finish. Dat doet hij niet uit bescheidenheid maar omdat hij de laatste honderden meters last heeft gekregen van een leeglopende band en niet op de streep wil vallen. 35 seconden later komt Indurain juichend als tweede over de finish. Hij wint de sprint van het groepje voor Pantani en Gianetti.

Op deze titelstrijd wordt nog altijd met veel respect teruggekeken vanwege het zware parcours. In de laatste jaren is er zelden een dergelijk zwaar parcours geweest bij de wereldtitelstrijd. Ook wordt zelden Europa verlaten. Na 1995 werd er slechts eenmaal op een ander werelddeel gestreden. Namelijk 2003 in Hamilton in Canada. En volgend jaar zal de titelstrijd in Australië plaatsvinden. Daarover is veel minder ophef dan destijds rond de titelstrijd in Duitama. Logisch ook want de veiligheid down under is vele malen beter en er zal ook niet op een dergelijke uitzonderlijke hoogte worden gereden. Toch mag de UCI blij zijn dat ze hun poot stijf hebben gehouden want het leverde een unieke strijd op. Alleen jammer van een aantal Zwitserse wielrenners van wie hun fiets afhandig werd gemaakt door de plaatselijke bevolking bij een trainingsrit in aanloop naar het WK.

Liam Gallagher: Oasis bestaat niet meer

Oasis-zanger Liam Gallagher zegt dat de succesvolle Britse band niet meer bestaat. Dat meldde de Britse krant The Times vandaag op zijn website.

In een interview met The Times zei Liam: "Oasis is niet meer. Ik denk dat we dat allemaal wel weten. Het is klaar. Het is jammer, maar zo is het leven."

De broertjes Liam en Noel Gallagher uit Manchester vormden sinds begin jaren negentig de kern van de band, die in 1994 doorbrak. De twee muzikanten lagen voortdurend met elkaar overhoop. Eind augustus maakte Noel bekend per direct uit Oasis te stappen. "Ik kan geen dag langer met Liam samenwerken."

Tot op heden was het onduidelijk of de overige bandleden verder zouden gaan zonder de gitarist.

Greipel winnaar Parijs-Bourges

André Greipel is de winnaar geworden van Parijs- Bourges. De Duitser was de snelste in de massasprint, voor Juan José Haedo en Andrej Oesov. Weer was er een hoofdrol weggelegd voor Johnny Hoogerland, die de hele dag in de aanval was.

Hoogerland sprong in dhet begin van de 59e editie van de koers weg met achttien andere rijders. Nadat deze waren ingelopen sprong de renner van Vacansoleil weer weg met vijf anderen. Deze groep kreeg eerst alle vrijheid, maar werd toch ruim voor de finish ingelopen.

Alles leek uit te lopen op een massasprint en dat werd het ook, ondanks uitlooppogingen van onder andere Lieuwe Westra. In de sprint was Colombia-renner Greipel ruim de sterkste.

Boulahrouz: "Ajax heeft geen interesse"

Khalid Boulahrouz uitte maandag openlijk het verlangen ooit nog eens voor Ajax uit te willen komen. De openlijke flirt van de verdediger heeft echter nog geen belletje opgeleverd van Ajax-trainer Martin Jol.

Direct was er sprake van een op handen zijnde overgang van Boulahrouz naar de Amsterdammers. "Daar weet ik helemaal niets van", aldus de Kannibaal tegenover KNVB TV. Boulahrouz en Jol zijn geen onbekenden van elkaar. De oefenmeester haalde de mandekker als jeugdig talent naar RKC Waalwijk.

Daar kwam Boulahrouz volledig tot wasdom en dat resulteerde in een transfer naar Hamburger SV. Vervolgens belandde hij bij Chelsea, Sevilla en VfB Stuttgart, waar hij tegenwoordig onder contract staat. De flirt met Ajax leverde nog geen contact op tussen Boulahrouz en Jol.

"Ik heb het zo gezegd omdat ik het als een klein jongetje al een fantastische club vond. Verder had ik geen achterliggende gedachte, ik heb het gezegd en punt. Dat Ajax interesse heeft is voor mij niet bekend", besloot Boulahrouz vanuit Australië. Daar is de achterhoedespeler momenteel op trainingskamp met het Nederlands elftal.

Coppa Sabatani prooi voor Gilbert

Philippe Gilbert is de winnaar geworden van de Coppa Sabatani. De renner van Silence-Lotto was de snelste in de sprint van een grote groep. Tweede werd Giovanni Visconti, voor Leonardo Bertagnolli.

Al vrij vroeg in de koers reed er een kopgroep van 24 renners weg. Het peloton maakte geen vaart erachter en reed zelfs dermate langzaam dat de renners uit koers werden genomen.

Gilbert had met de nieuwe wereldkampioen Cadel Evans een ideale vluchtmaat bij zich. Evans viel diverse keren aan uit de kopgroep en hielp zijn ploeggenoot daarmee in een zetel. Gilbert klaarde de klus uiteindelijk in de sprint.

Noom naar halve finales squash in India

Orla Noom heeft de halve finales bereikt van de WISPA Indian Challenger #2 2009 in het Indiase Chennai.

De 23-jarige squashster, de mondiale nummer 41, was in de kwartfinales van het WISPA Tour 8-kampioenschap te sterk voor de Maleisische Siti Munirah Jusoh (5), die een dag eerder nog Milou van der Heijden had uitgeschakeld. Het werd 11-9, 11-4, 8-11 en 11-4 voor de als derde geplaatste Nederlandse.

Bij de laatste vier moet Noom het morgen wederom opnemen tegen een speelster uit Maleisië. Dan is topfavoriete Sharon Wee, die op de wereldranglijst de 31e plek inneemt, de tegenstandster van de Hoofddorpse. Mocht Noom de eindstrijd bereiken, dan stuit ze in ieder geval op een speelster uit het gastland. De tweede halve finale gaat namelijk tussen de Indiase Joshna Chinappa (2) en haar landgenote Dipika Pallikal (6).

Polen tekent overmorgen EU-verdrag

De Poolse president Lech Kaczynski zal overmorgen het EU-verdrag van Lissabon tekenen. Hij heeft voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie uitgenodigd daarbij aanwezig te zijn en die zal naar Warschau afreizen om de ceremonie bij te wonen, maakte hij vanavond bekend.

Over de vraag of Kaczynski zijn handtekening onder het verdrag zou zetten ontstond deze week meerdere malen verwarring. Eerst zou hij volgens Poolse bronnen gisteren tekenen, toen werd zondag genoemd en daarna werd dat laatste ook weer tegengesproken.

Als de Poolse president deze keer woord houdt, is zijn Tsjechische collega Vaclav Klaus de enige die het EU-verdrag nog moet ratificeren. De Ierse bevolking, die de tekst vorig jaar afwees, zei een week geleden tijdens een tweede referendum alsnog ja.

De als euroscepticus bekendstaande Klaus lijkt zich voorlopig niet gewonnen te willen geven. Gisteren stelde de Tsjechische premier Jan Fischer zijn EU-collega's nog gerust met de belofte dat Klaus zal tekenen zodra het Constitutioneel Hof in zijn land een klacht van senatoren heeft bekeken over de vermeende strijdigheid van het EU-verdrag met de Tsjechische grondwet.

Maar vandaag kwam Klaus bij premier Frederik Reinfeldt van huidig EU-voorzitter Zweden met een extra voorwaarde op de proppen. Hij wil dat aan het in het EU-verdrag opgenomen Handvest voor de Grondrechten een voetnoot van twee zinnen wordt toegevoegd, zo meldde Reinfelt aan persbureau Reuters.

Het nieuwe EU-verdrag is nodig om de unie beter te laten functioneren. Zolang het niet in alle landen geratificeerd is, kan de vorming van de nieuwe Europese Commissie niet van start gaan. Ook kan dan geen EU-president worden benoemd, een nieuwe functie, waarvoor premier Jan Peter Balkenende in beeld zou zijn.

Zal ik nu dan maar tekenen?  (foto: ANP)

Het is lelijk, roze en komt voor in Dragon Age: Origins

Wat is oranje maar het is geen mandarijn? Stiekem toch een mandarijn. Wat is wit en kapot? Gebroken wit. Wat is groen en drijft. Andrijvie. Wat is roze, lelijk en heeft acht borsten en tentakels? Één van de grote bazen uit Dragon Age: Origins die in de onderstaande trailer haar gezicht laat zien.

Dragon Age: Origins is een RPG die wordt ontwikkeld door BioWare en is de spirituele opvolger van Baldur's Gate. De game zal anwezig op FirstLook 2009 dat volgende week plaats zal vinden en komt begin november uit voor de Xbox 360, Playstation 3 en PC.

Breda: 'beste binnenstad'

Breda heeft de beste binnenstad van Nederland. De Brabantse stad was samen met Den Haag en Maastricht genomineerd voor de titel beste binnenstad in de categorie grote steden. Dat maakte Detailhandel Nederland, de organisator van de verkiezing, vandaag bekend.

In de categorie middelgrote steden won Roermond en in de categorie dorpskernen kwam Leerdam als beste uit de bus.

De jury, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de overheid, beoordeelde de steden op bereikbaarheid, horeca en leefklimaat.

Misdrijf Doetinchem eist twee levens

Twee personen die vandaag dood in de Doetinchemse wijk Dichteren zijn aangetroffen, zijn door een misdrijf om het leven gekomen. Dat heeft de politie gemeld.

Over de identiteit van de twee slachtoffers kon een woordvoerder van de politie nog niets zeggen. De exacte doodsoorzaak is nog niet bekend. Volgens buurtbewoners gaat het om een man en een vrouw van midden vijftig, die een zoon van in de twintig hebben. De zoon zou inmiddels het huis uit zijn. Het echtpaar staat bekend als 'sociaal'. De politie heeft 25 man gezet op het onderzoek naar het misdrijf.

Schenk nieuwe coach De Bakker

Thiemo de Bakker heeft weer een nieuwe coach. Het gaat om Dennis Schenk, die De Bakker al bijstond tijdens zijn zege in de Challenger van San Sebastián.

De Bakker, die in augustus en september drie challengertoernooien won, zat sinds juli zonder coach. Toen stopte hij de samenwerking met John van Lottum. Schenk is ook al de coach van Robin Haase, die de laatste jaren met veel blessureleed kampt.

Cannavaro positief bij dopingtest

Juventus-verdediger Fabio Cannavaro is positief bevonden bij een dopingtest. Het gaat om de stof Cortison wat zat in een medicijn.

Cannavaro gebruikte dat nadat hij werd gestoken door een wesp. Daarna meldde Cannavo het gebruik van de verboden stof wel bij de antidopinginstanties en deed hij ook een verzoek tot ontheffing wegens een noodsituatie. Cannavaro vergat echter een bijbehorend document in te leveren. In afwachting van een besluit werd hij positief getest.

De Italiaan zal vrijdag ondervraagd worden door het CONI, het Italiaas Olympisch Comité. Het is nog niet duidelijk of hij komende woensdag kan meedoen in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Cyprus.

Amsterdam gaat voor EK atletiek in 2016

De gemeente Amsterdam en de Koninklijke Nederlandse Atletiek Unie (KNAU) hebben deze week besloten om een bid uit te brengen voor de organisatie van de Europese kampioenschappen atletiek in 2016 in het Olympisch Stadion in Amsterdam.

Aanvankelijk was het voornemen om een bid uit te brengen voor de organisatie van dit evenement in 2014. De ervaringen tijdens een bezoek aan de WK Atletiek in Berlijn en de uitkomsten van een Bidding Seminar van European Athletics in Lausanne hebben doen inzien dat de kansen op een succesvol bid in 2016 groter zijn.

Amsterdam en de Atletiekunie gaan er vanuit dat de uitwerking van het Olympisch Plan 2028 dan een stap verder is en er meer zicht is op de benodigde fondsen voor de mediavoorzieningen en de aanpassingen van infrastructurele aard.

Daarnaast bestaat de behoefte om de komende jaren extra kennis en ervaring op te doen voor het organiseren van internationale atletiekevenementen. Nederland heeft op het vlak van de organisatie van atletiek- en loopsportevenementen al een behoorlijke staat van dienst binnen de IAAF en de European Athletics weten op te bouwen en ziet goede mogelijkheden om die nu verder uit te bouwen.

Carolien Gehrels, wethouder Sport en Recreatie van de gemeente Amsterdam: "Het gaat ons niet zozeer om het jaartal maar om het evenement. We moeten slim en strategisch inzetten, mede met het oog op andere evenementen in Nederland. Voor 2014 hebben we al het WK roeien in huis en met een bid voor de EK atletiek in 2016 versterken we onze positie voor wat betreft de organisatie van aansprekende internationale evenementen."

Galaxy stemt in met transfer Beckham naar Milan

David Beckham speelt vanaf januari 2010 waarschijnlijk opnieuw een half seizoen op huurbasis bij AC Milan. Beckhams huidige werkgever Los Angeles Galaxy verleent volledige medewerking aan een transfer.

Tim Leiweke, clubbestuurder van de Amerikanen, hoopt de tijdelijke overgang snel af te ronden. "Het is voor zowel ons als voor hem goed als er snel duidelijkheid is over zijn toekomst", aldus Leiweke op de officiële website van Galaxy. "Er zijn veel geruchten, maar binnen twee weken willen we dat alles helemaal duidelijk is."

"Ik heb dit jaar veel met hem gesproken. We hebben een diepe waardering voor wat hij hier doet en bij de nationale ploeg. Ik wil hem laten weten dat we hem steunen, dus gaan we hem verhuren. We zijn vereerd dat we een speler van zijn formaat leveren aan het WK. Waarschijnlijk zullen er vier of vijf spelers van Galaxy op het WK spelen en dat is goed voor de competitie en het team", aldus Leiweke.

Vorig seizoen speelde Beckham van januari tot april ook op huurbasis voor Milan en maakte destijds indruk in Italië. De middenvelder wil tijdens zijn dienstverband bij de Rossoneri in beeld blijven bij bondscoach Fabio Capello met het oog op het WK van volgend jaar.

Brütal Legend ster vertelt ons over het leven van een roadie

Het is inmiddels alweer rocktober en het duurt nog maar een kleine week voordat Brütal Legend in de winkels ligt voor de Xbox 360 en Playstation 3. In Brütal Legend kruipen we in de huid van Eddie Riggs, een eenzame roadie die in de onderwereld terecht komt wanneer hij op het podium verpletterd wordt. De onderwereld is in gevaar en Eddie is de uitverkorene om hier wat aan te doen. In de game ontmoet hij onder andere Ozzy Osbourne en andere rockers die hem zullen helpen.

De stem van Eddie Riggs wordt ingesproken door acteur, rocker en komiek Jack Black. In het onderstaande interview met Tim Schafer, het brein achter Brütal Legend, gaat hij volledig op in zijn rol en vertelt hij hoe het is om een roadie te zijn.

VH1 sluit seksverslaafden op in huis

VH1 heeft deze week bekendgemaakt met een Big Brother-kloon te komen. Voor het ongetwijfeld spraakmakende programma stopt de muziekzender acht seksverslaafden bij elkaar in een huis en zet een camera op de club.

Voor het programma Sex Rehab begeleidt MTV-host Drew Pinsky acht seksverslaafden die gedwongen drie weken in het huis moeten doorbrengen. Het programma, dat op 1 november begint, telt acht seksverslaafde celebrities met verschillende achtergronden.

Zo hoopt onder anderen de oud-drummer van metalband Skid Row van zijn verslaving af te komen. Uiteraard is een seksontwenningskliniek natuurlijk niet compleet zonder een paar Playmates en (ex-)pornosterren. Een foto van de complete cast is hier te zien.

"Euro Hockey League is de slagroom"

De mannen van Rotterdam vertrokken vandaag naar Barcelona, waar ze zaterdag en zondag in de eerste ronde van de Euro Hockey League spelen tegen het Schotse Kelburne en Pembroke Wanderers uit Ierland. Hockey.nl spral voor vertrek met Rotterdam-coach Hans Streeder.

De eerste vraag was of Streeder al weet wat weet van Kelburne en Pembroke. "Alleen dat ze uit Schotland en Ierland komen. Verder helemaal niets", aldus de coach. Op de vraag of hij nog gaat proberen wat meer te weten te komen, antwoordde hij: "Zoals je in het speelschema hebt kunnen zien, spelen Kelburne en Pembroke op vrijdagavond tegen elkaar. Wij beginnen pas op zaterdag, dus we kunnen die wedstrijd op vrijdag kijken en uitgebreid analyseren. Dat doen we net zo geconcentreerd en professioneel als iedere andere wedstrijd."

Rotterdam wordt gezien als de favoriet in deze poule, en ook Streeder gaat de verantwoordelijkheid niet uit de weg. "Als je de afgelopen twee jaar de eindronde van de EHL speelde, ben je het aan je stand verplicht om door te gaan. Daar lopen we niet voor weg."

En ook in de competitie is Rotterdam goed bezig. Is de EHL geen hinderlijke onderbreking? "Nee, helemaal niet. Dit is de slagroom. Het is prachtig om met je team vier dagen naar het buitenland te gaan en je club te mogen vertegenwoordigen op zo'n toernooi. We zijn er echt met zijn allen heel erg mee bezig. Ook op trainingen, door bijvoorbeeld shoot-outs te oefenen. Dat hoort ook zo. We spelen uiteindelijk wel twee Europese topwedstrijden."

In de EHL spelen 24 mannenteams uit heel Europa om bij de beste zestien en in het speelschema gaan in acht poules drie teams strijden voor een klassering bij de beste twee. Die teams gaan door naar de tweede ronde. Nederland is goed vertegenwoordigd met maar liefst drie clubs: HC Amsterdam, HC Rotterdam en HC Bloemendaal. De laatste werd vorig jaar kampioen.

Zaterdag 10 oktober speelt HC Rotterdam in Barcelona in de eerste ronde van de Euro Hockey League tegen Kelbourne, zondag tegen de Pembroke Wanderers. De wedstrijden worden live uitgezonden door Net 5, beide om 14:00 uur. In het weekend van 24 en 25 oktober speelt in Parijs Bloemendaal tegen HC Rotweiss Wettingen en Der Club an der Alster. Amsterdam neemt het in de eerste ronde op tegen East Grinstead HC en KS AWF Poznań. De live-uitzendingen op Net 5 beginnen vanaf 12:15 uur.

FOK!sport houdt je op de hoogte van de uitslagen. Het volledige programma voor komend weekend kun je hier vinden. Volgend jaar van 2 tot en met 5 april is de knock-outronde van de laatste zestien. En de finalewedstrijden worden gespeeld op 22 en 23 mei 2010.

EHL-programma ronde 1A in Barcelona

Hieronder vind je het volledige programma voor de Euro Hockey League waarvan de eerste ronde dit weekend bij hockeyclub RC de Polo de Barcalona in Barcelona wordt gespeeld. In het weekend van 24 en 25 oktober spelen andere hockeyclubs ook een eerste ronde, dan bij hockeyclub St. Germain in Parijs.

In de EHL spelen 24 mannenteams uit heel Europa om bij de beste zestien en in het speelschema gaan in acht poules drie teams strijden voor een klassering bij de beste twee. Die teams gaan door naar de tweede ronde. Nederland is goed vertegenwoordigd met maar liefst drie clubs: HC Amsterdam, HC Rotterdam en HC Bloemendaal.

Dit weekend komt HC Rotterdam aan bod, 24 en 25 oktober is het de beurt aan HC Amsterdan en HC Bloemendaal. De laatste is de kampioen van vorig jaar. Volgend jaar van 2 tot en met 5 april is de knock-outronde van de laatste zestien. En de finalewedstrijden worden gespeeld op 22 en 23 mei 2010.


Vrijdag 9 oktober

TijdTeamTeam
14:30 uur Reading HC CA Montrouge
16:30 uur UHC Hamburg Glenanne HC
18:30 uur Pembroke Wanderes Kelbourne HC
20:30 uur RC Polo de Barcelona Dinamo Kazan


Zaterdag 10 oktober

TijdTeamTeam
10:30 uur Atlètic Terrassa HC CA Montrouge
12:30 uur WKS Grunwald Poznan Glenanne HC
14:30 uur HC Rotterdam Kelbourne
16:30 uur Waterloo Ducks Dinamo Kazan


Zondag 11 oktober

TijdTeamTeam
10:30 uur Atletic Terrassa HC Reading HC
12:30 uur WKS Grunwald Poznan UHC Hamburg
14:30 uur Pembroke Wanderers HC Rotterdam
16:30 uur Waterloo Ducks HC RC Polo de Barcelona

Berlusconi beledigt vrouwelijke oud-minister

In Italië is een rel losgebarsten om uitlatingen van premier Silvio Berlusconi aan het adres van een prominente vrouwelijke politica, Rosy Bindi (58). De premier zei gisteravond in een live-uitzending op tv tegen de oud-minister en plaatsvervangend Kamervoorzitter: "U bent mooier dan dat u intelligent bent."

De voorzitter van Bindi's partij PD, Dario Franceschini, heeft haar vandaag gebeld om zijn solidariteit te tonen na de 'vulgaire beledigingen' van de premier. Volgens Giovanna Melandri, woordvoerster cultuur van de PD, heeft Berlusconi aangetoond dat hij 'langer is dan dat hij goed opgevoed is'. Volgens haar heeft de premier 'elke rem verloren'.

Volgens de fractievoorzitster van de PD in de Senaat, Anna Finocchiaro, tonen de uitlatingen nog eens aan wat voor beeld Berlusconi van vrouwen heeft. Op internet hebben duizenden Italianen verontwaardigde reacties geplaatst, meldde de krant la Repubblica.

Een zegsman van Berlusconi deed een poging tot excuus: "Dit zijn momenten van extreme opwinding; het zijn dingen die gebeuren." Berlusconi kreeg gisteren van het Constitutioneel Hof te horen dat hij zijn immuniteit voor strafvervolging verliest.

Lachen met die ome Berlus hoor!  (foto: ANP)
Berlus kon echter niet lachen om de 25-jarige escort die hij onlangs kreeg aangeboden
 

Gemeente biedt Willem II hulp

Voetbalclub Willem II zal tot het einde van het seizoen geen huur hoeven te betalen voor het stadion. Dat voorstel legt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad voor, zo maakte wethouder Jan Hamming donderdag bekend.

De Tilburgse club stevent momenteel af op een explotatie tekort van 2,8 miljoen euro. Volgens voorzitter Hans Verbunt is dit gat inmiddels echter al voor 75 procent gedicht danzij externe investeerders. Het bevriezen van de stadionhuur zal bovendien maximaal negen ton opleveren.

"We zitten niet in acute problemen, maar we moeten wel handelen voordat het te laat is. We misten de afgelopen jaren inkomsten omdat wij geen spelers verkochten. Ondanks dat wij externe investeerders vonden om het begrotingsgat te dichten, hadden wij meer nodig en hebben wij een beroep op de gemeente gedaan. Ik wil echter benadrukken dat wij geen huurachterstand hebben", aldus Verbunt.

Het college biedt een drietal mogelijkheden. Volgens Hamming bestaan deze maatregelen uit het bevriezen van de huur en een onafhankelijke commissie zich laten buigen over de hoogte van de huursom en het uitwerken van een langetermijnvisie voor betaald voetbal in de stad.

Piquet jr. in beeld bij Campos Meta Team

Nelson Piquet jr. lijkt volgend jaar terug te gaan keren in de Formule 1. Nelson Piquet sr. zou namelijk willen investeren in de renstal van Adrian Campos.

Door de investering van senior zou er mogelijk een plaats in het team vrij komen voor Piquet. "Ik wil een degelijk team en dat team moet echt in mij geloven. Ik weet niet welk team dat wordt, maar ik zal racen", aldus de Braziliaan. De coureur zal binnenkort bovendien testen in een NASCAR-truck, maar wil bovenal terugkeren in de Formule 1.

Akkoord in DSB Bank-affaire

DSB Bank en de Stichting Steunfonds Probleemhypotheken hebben vandaag een akkoord getekend over de manier waarop klachten over de bank worden afgewikkeld. Dit maakten beide partijen bekend.

Ze kunnen zich vinden in de aanbeveling van de Ombudsman Financiële Dienstverlening, Jan Wolter Wabeke. Hij boog zich over klachten van mensen die zeiden gedupeerd te zijn door de bank, en voerde intensief overleg met de directie van DSB Bank en met het Steunfonds.

De ombudsman doet aanbevelingen over de manier waarop tot een oplossing kan worden gekomen. Het gaat daarbij onder meer over de wijze waarop (opnieuw) de waarde van een woning wordt vastgesteld en de maximale leencapaciteit. Ook beveelt de ombudsman aan dat klanten kapitaalverzekeringen en koopsompolissen kunnen beëindigen.

Het akkoord komt een dag nadat de Stichting Hypotheekleed van Pieter Lakeman, die ook opkomt voor gedupeerden, zei aan te sturen op een faillissement van DSB Bank. Dat zou ertoe moeten leiden dat de gedupeerden, als schuldeisers in het faillissement, geld terug zouden krijgen van de bank.

FOK!-columnist Driek Oplopers heeft geen enkel vertrouwen in de leiding van de DSB-bank.


Akkoord in DSB Bank-affaire  (foto: ANP)

Wheel fairings verboden in 2010

In 2010 zullen de Formule 1-teams geen gebruik meer mogen maken van de wheel fairings. De wheel fairings werken het inhalen van auto's tegen.

Sam Michael, technisch directeur bij Williams, vindt het een goede eerste stap, maar er moeten meer maatregelen genomen worden om het inhalen te bevorderen. "Eén verbod is niet genoeg, dat maakt geen groot verschil. Wij moeten drie of vier van dit soort dingen vinden en die zorgen gezamelijk voor een betere sport."

Balkenende steunt vakantieproject prins

Premier Jan Peter Balkenende heeft uitgebreid onderzoek laten doen naar alle mogelijke risico's rond het vakantieproject van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique. Samen met Willem-Alexander heeft Balkenende daarna geconcludeerd dat er geen belemmering was voor het bouwen van het vakantiehuis en financiële deelname aan het project.

Dat zei premier Jan Peter Balkenende vandaag in een debat met de Tweede Kamer. Hij zei dat hij niet 'over één nacht ijs is gegaan' bij het onderzoek. Zo keken de veiligheidsdiensten naar de veiligheid voor Willem-Alexander en Máxima en hun bezoekers. Ook is gekeken naar de medische zorg die gegeven kan worden en naar de juridische structuur van het project.

Om te voorkomen dat Willem-Alexander te maken krijgt met dubieuze figuren als die zich zouden inkopen in het project, is er een stichting opgericht voor de financiële belangen van de prins en zijn vrouw.


'Je vakantiehuisje zit gebeiteld, Alex'  (foto: ANP)

Volkswagen ziet mogelijkheden bij lagere kosten

Ondanks het vertrek van twee autofabrikanten in de laatste twee seizoenen in de Formule 1 is er hoop voor de toekomst. Volkswagen zou deelname overwegen als de huidige trend van lagere kosten voorgezet wordt.

Waar BMW zich komend jaar terug trekt uit de Formule 1 en Honda dat al in 2008 deed, lijken veel autofabrikanten momenteel hun deelname te heroverwegen. Ook Volkswagen is momenteel niet van plan om in de Formule 1 actief te worden, maar volgens Reinhold Carl, directeur van dochterbedrijf Audi Singapore, bestaat die mogelijkheid wel als de kosten voor het hebben van een team drastisch omlaag gebracht worden: "Teams spenderen nu nog veel geld aan de Formule 1, bij lagere kosten zouden wij dat beter kunnen managen. Mogelijk dat Volkswagen dan ook een team begint met één van haar merken."

Button en Brawn GP nog niet akkoord voor 2010

Ondanks dat het momenteel allemaal koek en ei lijkt tussen Brawn GP en Jenson Button moet er nog een grote horde genomen worden om tot een nieuwe overeenkomst te komen voor het seizoen van 2010.

Het gewenste salaris van de Brit vormt het grootste obstakel in de onderhandelingen. Brawn GP zou namelijk niet verder willen gaan dan acht miljoen als basissalaris. Button wil echter zijn prestaties en loyaliet richting het team beloond zien. Afgelopen winter ging de Brit namelijk akkoord met een forse salarisverlaging om het voortbestaan van het team te waarborgen.

De huidige economie zorgt er echter ook voor dat veel teams hun hand op de knip houden en proberen te snijden in de kosten. De verwachting is echter dat Button en Brawn GP een overeenkomst zullen sluiten waarin het verschil wordt verwerkt in luceratieve bonusregelingen.

Ecclestone: "Briatore bewijs je onschuld"

De kans bestaat dat Flavio Briatore ooit zal terugkeren op de Formule 1-paddock. Als hij zijn onschuld weet te bewijzen zal de FIA zijn levenslange uitsluiting terugdraaien.

Volgens Bernie Ecclestone heeft Briatore ook nieuw bewijs hiervoor: "Als het bewijs waar is, en dat is volgens Flavio, dan moet hij direct naar voren stappen met het bewijsmateriaal. In mei heb ik met hem over de beschuldigingen gesproken en volgens hem was er niets van waar. Echter voorlopig zal hij geen toegang tot de Formule 1 geven, niet voordat hij zijn onschuld bewezen heeft."

Yamauchi: "Gran Turismo 5 ziet er beter uit dan de realiteit"

Gran Turismo 5 ziet er best goed uit, dat moeten we toegeven. Yamauchi is het echter niet met ons eens. Helemaal niet zelfs. Volgens de heer Yamauchi ziet Gran Turismo 5 er beter uit dan de realiteit en heeft voor de mensen die het niet snappen, een uitgebreide uitleg vanuit een interview met Nowgamer:

"'Better than reality' – yeah, that's one way of putting it. In a way, it's kind of a given that it's going to look better than reality. The thing about reality is that the criteria for looking "real" are actually a lot stricter and volatile than you'd expect. The way the sun shines, reflects off something, the way it lights scenery – we seldom have the opportunity to see what we consider "reality" under the best and most aesthetically pleasing conditions."

"Every time we go out to the circuit and take photos of cars, we get that same impression again. When you see a race on television, compared to a race in a game, you realise that the reality isn't as shiny or pleasant as the game. However, these "best conditions" do indeed exist. They happen every once in a while. Maybe, once a year, you'll be watching a race on TV, or you'll be outside, and a cloud will move in an ideal direction, and the sun will shine down at a perfect angle, and maybe just for a moment you'll have this beautiful scene right in front of you."

Zie de bovenstaande vergelijkingsscreenshots. Heeft hij een beetje gelijk, of niet?

Speciale DLC voor LittleBigPlanet

LittleBigPlanet is al een tijd uit en er is al redelijk veel DLC verschenen voor deze game. Dit ging vooral om stickers, kostuums en objecten maar nu is er een DLC uitgebracht met iets heel anders. Nu is namelijk de music pack uitgebracht en als de naam al zegt gaat het ditmaal om nieuwe muziek voor LittleBigPlanet.

De muziek is gemaakt door Mat Clark die ook al veel van de originele muziek van de game heeft gemaakt. De nummers heten 'Well Trained', 'Wise Owl' en 'Tea By The Sea'. Deze nummers zijn samen met een aantal stickers te downloaden voor €2.99.

Hier is de trailer voor de DLC:

Spaans trio wil Spelen 2022 organiseren

De Spaanse steden Zaragoza, Huesca en Jaca gaan zich samen kandidaat stellen voor de Olympische Winterspelen van 2022. Dat maakte het regiobestuur van het district Aragon donderdag bekend.

De steden gaan in voorbereiding hierop samenwerken met de nationale overheid en met het Spaans olympisch comité.

De drie wilden zich al kandidaat stellen voor de Spelen van 2018, maar zagen daar vanaf nadat de keuze voor de Spelen van 2014 was gevallen op het Russische Sotsji. De kans dat een Europese stad twee maal achter elkaar het evenment mocht organiseren, was volgens de initiatiefnemers klein.

Toni heeft genoeg van Van Gaal

Het zat er al een tijdje aan te komen, maar het hoge woord is er nu echt uit. Luca Toni heeft genoeg van Louis van Gaal en wil vertrekken bij Bayern München. De Italiaan zou het liefste naar zijn geboorteland terug willen keren.

Toni staat sinds de komst van Van Gaal bij Bayern München op een zijspoor. Dit seizoen stond de spits pas één keer in de basis. "Dit is geen goede periode voor mij bij Bayern. Maar ik ben nu weer in vorm en ik wil m'n kans grijpen om me in het nationale elftal te spelen," aldus Toni, die bang is dat het WK 2010 in Zuid-Afrika aan zijn neus voorbij gaat.

Vorig seizoen was Toni één van de belangrijkste spelers bij Bayern München. De Italiaan maakte toen namelijk 24 doelpunten.

Advocaat roept Buffel op

Dick Advocaat heeft Thomas Buffel aan de selectie voor de WK kwalificatie-wedstrijden tegen Turkije (zaterdag) en Estland (woensdag) toegevoegd. Igor de Camargo en Wesley Sonck zijn beide geblesseerd, waarna de Nederlander de voormalig Feyenoorder alsnog opriep.

Buffel speelde tot nu toe 30 keer in het shirt van de Rode Duivels, maar zijn laatste optreden is alweer een jaar geleden. "Ik ken Buffel nog van de periode Feyenoord. Dat was zijn beste tijd. Marc Wilmots zag hem in actie tijdens zijn laatste duels voor Genk en daarin haalde Thomas zijn niveau van bij Feyenoord," lichtte Advocaat zijn keuze toe.

S. Williams uitgeschakeld in Peking

Serena Williams is er niet in geslaagd om tot de kwartfinales van het tennistoernooi in Peking door te dringen. De Amerikaanse moest haar meerdere erkennen in de Russin Nadia Petrova. De setstanden in deze partij waren 6-4, 3-6 en 7-6(5).

Petrova maakte op een belangrijk moment in de derde set gebruik van een hawk-eye. Bij een matchpoint in de tie-break liet de lijnrechter namelijk weten dat de bal van de Russin over de lijn was geweest. De tennisster was het hier echter niet mee eens en tekende protest aan, wat uiteindelijk succesvol zou blijken.

Het punt moest worden overgespeeld, waarna Petrova er alsnog met de winst vandoor ging. Williams nam alles rustig in zich op. In de halve finales van de US Open ging de Amerikaanse door het lint na een vermeede voetfout. Zij zou zelfs een lijnrechter van deze partij met de dood hebben bedreigt. Later ontkende de tennisster deze aantijgingen, maar ze heeft inmiddels een hoge boete ontvangen.

Petrova zal het in de kwartfinales op moeten nemen tegen Shuai Peng uit China.

EU: 'Nederland discrimineert'

Nederland wordt door de Europese Commissie voor het Europees Hof van Justitie gedaagd wegens discriminatie bij het toekennen van studiebeurzen. Dat deelde het dagelijks bestuur van de Europese Unie vandaag mee.

Volgens de wet moeten studenten van Nederlandse universiteiten die aanspraak willen maken op studiefinanciering voor een opleiding in het buitenland, minstens drie van de voorafgaande zes jaar wettig in Nederland hebben gewoond.

Deze 'woonplaatsvereiste' vindt de Europese Commissie in strijd met de EU-regels voor het vrije verkeer van werknemers.


Nederland werd vorig jaar al door de Europese Commissie gevraagd de regeling aan te passen, maar dat is niet gebeurd. De commissie stapt daarom nu naar het Europees Hof.

Nederland zegt de betreffende regeling te hanteren om misbruik van de studiefinanciering te voorkomen.

Met dank aan Aka-Zigor voor de submit!

Breukink in 2010 technisch directeur Rabobank

Erik Breukink zal vanaf volgend seizoen als technisch directeur van Rabobank gaan fungeren. Dit heeft de Nederlandse wielerformatie vandaag wereldkundig gemaakt. Nico Verhoeven, nu nog verantwoordelijk voor de opleidingsploeg, mag zich vanaf 2010 ploegleider noemen.

Breukink wordt in zijn nieuwe functie verantwoordelijk voor de samenstelling van de ProTour-formatie, het wedstrijdprogramma, de aansturing van de ploegleiders. Ook de samenwerking met het Contintal Team van Rabobank zal tot zijn nieuwe portefeuille gaan behoren.

Daarnaast liet Rabobank ook nog weten dat Jan Boven, Erik Dekker, Frans Maassen en Adri van Houwelingen ook volgend seizoen als ploegleider zullen fungeren.

Opnieuw verdachte strandrellen aangehouden

De politie heeft vandaag opnieuw een verdachte aangehouden in verband met de strandrellen in Hoek van Holland. Dat heeft de politie bekendgemaakt. De 21-jarige Rotterdamse man is een van de personen die staan afgebeeld op foto's die de politie eergisteren publiceerde in het televisieprogramma Opsporing Verzocht en de internetsite van de politie.

Volgens een woordvoerder van het korps Rotterdam-Rijnmond heeft de man zich onder druk van de politie bij het bureau gemeld. Door verhoren met andere verdachten kon de politie de identiteit van de man vaststellen en zijn telefoonnummer achterhalen.

Opnieuw verdachte strandrellen aangehouden  (foto: ANP)

OM eist taakstraffen waterpolozusjes

Tegen twee waterpoloënde zusjes zijn vanmiddag bij de rechtbank in Almelo taakstraffen geëist wegens poging tot doodslag tijdens een waterpolowedstrijd. Tegen de oudste zus (27) is de maximale werkstraf van 240 uur geëist, tegen de jongste (17) 180 uur. Het Openbaar Ministerie (OM) wil beiden tevens een voorwaardelijke straf van vier maanden met een proeftijd van twee jaar opleggen.

De twee zussen zouden een jaar geleden bij een wedstrijd in Neede een tegenstandster zo lang onder water hebben gehouden dat deze bijna is verdronken. Het incident deed zich voor bij een dood spelmoment, nadat het slachtoffer had gescoord en er was gefloten.

Speelsters van beide partijen moesten er aan te pas komen om het slachtoffer te ontzetten. Eenmaal op de kant had deze een half uur lang last van hyperventilatie.

Activision ontslaat helft DJ Hero-dev 7 Studios

Activision heeft vandaag zo'n 30 man die werkzaam waren bij 7 Studios ontslagen. De studio is pas sinds kort in bezit van Activision, die gekocht werd om de ontwikkeling van DJ Hero te realiseren. 7 Studios was voor de overname bezig met Scratch: The Ultimate DJ, net als DJ Hero een game gebaseerd op het leven van een DJ, hoewel Scratch meer op de hip-hop gericht is.

De overname was reden voor uitgever Genius Products en Numark Industries (de ontwikkelaar van de controller) om een rechtszaak tegen Activision aan te spannen, met als klacht dat Activision 7 Studios alleen maar over heeft genomen om de release van Scratch te vertragen. Volgens Activision was het om de kleine studio de financiële middelen te geven om z'n potentieel waar te maken.

De officiële verklaring van Activision voor het ontslaan van 7 Studios-personeel is dat sinds de overname 7 Studios steeds meer gericht werd op het ontwikkelen van muziekgames, en dat deze krimp in het personeelsbestand een reflectie is van de aankomende muziekgames van Activision.

"Since the completion of its acquisition by Activision, 7 Studios has realigned its business to focus its development resources on the music genre. As a part of this realignment, the studio is reducing its workforce to better reflect Activision's upcoming slate of music-based games."

Vrouw rijdt met slachtoffer door voorruit auto

Een 80-jarige vrouw raakte zo in paniek na een aanrijding, dat ze met het 77-jarige zwaargewonde slachtoffer door haar voorruit naar huis reed.

De vrouw reed in haar straat in het Belgische Pittem toen ze haar buurman over het hoofd zag en hem aanreed. Ze raakte in paniek en in plaats van te stoppen, besloot ze maar door naar huis te rijden, zo'n 500 meter verderop in de straat.

Verward belde ze daar een familielid, waarna ze pas besloot de politie en een ambulance te bellen. Het slachtoffer hing nog steeds door de voorruit half in de auto, toen de hulpdiensten arriveerden.

In zeer kritieke toestand werd hij vervolgens naar het ziekenhuis gebracht.

Met dank aan bierspons voor de submit!

Puntenaftrek dreigt voor Servië

Servië heeft kwalificatie voor het WK in zicht. De FIFA waarschuwt echter voor minpunten voor het land.

Door opnieuw misdragingen van fans aanstaande zaterdag kan Servië punten aftrek krijgen. De FSS bracht de duidelijke boodschap van de FIFA naar buiten. Mochten de aanhangers zich zaterdag misdragen tijdens het thuisduel met Roemenië, dan moet Servië punten inleveren en staat directe kwalificatie op de tocht.

"We willen dat de fans ons steunen zonder problemen te veroorzaken", zei Standard-spits en international Milan Jovanovic aan de vooravond van de thuiswedstrijd tegen Roemenië. "Ze kunnen ons enkel helpen als hun temperament het niet wint van hun gezond verstand. De fans moeten een positieve sfeer creëren."

Servië heeft zaterdag aan een overwinning op het uitgeschakelde Roemenië genoeg om zich te kwalificeren voor het WK in Zuid-Afrika.

Zenden maakt indruk bij Sunderland

Boudewijn Zenden loopt twee weken stage bij de de Engelse Premier League-club Sunderland. Manager Steve Bruce is tevreden, maar heeft nog geen beslissing genomen.

"Zenden heeft een fantastische carrière gehad en als je de kans krijgt iemand van dat kaliber te testen, dan doe je dat natuurlijk," aldus Bruce over Zenden in de Sunderland Echo. "Als je kijkt naar het verleden van Bolo, dan heeft hij zeker de kwaliteiten om het in de Premier League te redden," aldus Bruce."Tot nu toe lijkt hij in zeer goede conditie te zijn. Zenden heeft in Nederland getraind en ik zie dat hij goed op zichzelf heeft gelet."

"We zullen een paar weken met elkaar werken en daarna zien we verder," meldt Bruce over de toekomst van de middenvelder. "Na onze volgende wedstrijd zullen we in ieder geval een gesprek hebben."

Vermaelen nieuwe aanvoerder België

Thomas Vermaelen heeft de aanvoerdersband van het Belgisch nationaal elftal gekregen. Bondscoach Dick Advocaat verraste in zijn eerste werkdagen door PSV'er en tot voor kort aanvoerder Timmy Simons niet te selecteren voor de komende interlands. Dit betekende dat hij een nieuwe aanvoerder nodig had.

Vermaelen is de nieuwe captain geworden van de Rode Duivels. De 23-jarige verdediger is succesvol bij zijn nieuwe club Arsenal en heeft daarmee de aanvoerdersband verdiend.

Advocaat roept daarnaast de lange tijd niet geselecteerde Thomas Buffel weer eens op voor de nationale ploeg. De voormalig Feyenoorder en tegenwoordig aanvaller van Racing Genk is de vervanger van de geblesseerde Igor De Camargo.

'Arnautovic krijgt geen contract bij Inter'

De kans dat Marko Arnautovic definitief de overstap maakt naar Internazionale is klein. Trainer José Mourinho wil het Arnautovic-geld aan een andere spits besteden, zo meldt het Italiaanse Sport Mediaset.

Arnautovic werd in augustus gehuurd van FC Twente. Het ging om een periode van zes maanden. Als de speler aan enkele voorwaarden zou voldoen, zou de overgang definitief worden. De 20-jarige aanvaller kampte nog met de gevolgen van een gebroken voet en werd in Milaan klaargestoomd. Bij het bereiken van een bepaald aantal speelminuten zou de transfer definitief worden. Twente ontvangt in dat geval 9,5 miljoen euro.

Mourinho ziet dit geld echter liever besteed worden aan een meer ervaren spits. In dat kader is volgens hetzelfde medium zijn oog gevallen op Goran Pandev, die een conflict heeft met zijn club Lazio en daar niet aan spelen toekomt. Arnautovic zou in de ogen van Mourinho ook nog enkele kilo's te zwaar zijn en onvoldoende zijn stempel drukken op de trainingen tot dusver.

73% vrouwen kijkt porno

Volgens een onderzoek gehouden door Christine le Duc, kijkt driekwart van de vrouwen tussen 18 en 40 wel eens naar porno. Over het algemeen vinden ze de films kut, maar ze blijven kijken om hun partner een plezier te doen.

Omdat de films 'te plat' en er 'te weinig fantasie' is, wordt het merendeel van de vrouwen dan ook niet opgewonden van de gemiddelde pornofilm, aldus het diepgaande onderzoek van le Duc. 

Meer verhaal en minder harde beelden zijn de items die vrouwen willen, aldus het bedrijf dat dan maar een eigen poging waagde.

"Bij het zien van porno vragen vrouwen zich bijvoorbeeld vaak af: “Hoe zouden deze mensen elkaar ontmoet hebben; was het liefde op het eerste gezicht, zien ze elkaar later nog terug, etc.. ?”

Met dank aan bierspons voor de submit!

Waarschijnlijk een van de minst favoriete actrices onder vrouwen

Makkelijke achievements leiden tot 40.000 extra verkopen


Randy Pitchfork van Gearbox Software komt met een opmerkelijk nieuwtje: als een spel makkelijk te halen achievements bevat dan kun je rekenen op een verkoopsboost die tot 40.000 verkochte exemplaren op kan lopen!

Deze verkopen komen allemaal door de Achievement Hunter, de gamer die games koopt op basis van de hoeveelheid achievements per minuut. Volgens Pitchfork zijn dit zeer actieve kopers van spellen die tien tot twintig spellen spelen per jaar. De invloed hiervan kan al snel oplopen tot 10.000 tot 40.000 extra verkochte exemplaren van een spel, gebaseerd op een spel wat normaal tussen de miljoen en 2,5 miljoen exemplaren zou verkopen. Gratis geld dus, want achievements moet je toch al in je spel programmeren, of je ze nu makkelijk maakt of moeilijk.

The time it takes is minimal,because you're designing Achievements anyway, and you can probably affect your sales by something like 10 and 40 thousand units. If you're talking about a triple-A game selling between 1 and 2.5 million units. You're talking tens of thousands of units of impact there. Unfortunately most people in the industry don't think through it that much. You have designers designing achievements, and they're the worst.

Een snelle rekensom levert ons op dat met een gemiddelde verkoopsprijs van 50 euro (omdat de meeste games verkopcht worden de eerste maand van release, maar lang niet alle games voor de volle 60 euro gekocht worden) de extra gegenereerde omzet door de achievementhoeren op kan lopen van 500.000 euro tot 2 miljoen euro. Uiteraard krijgt de developer daar niet alles van te zien, maar dat het geen deuk in een pakje boter is moge duidelijk zijn.



Egyptische moordenaar wint 125.000 euro

Een man die overmorgen na twintig jaar gevangenschap vrijkomt is dan 125.000 euro rijker. Hij won dit bedrag met de lotto van de bank waar hij een rekening had.

De man zat vast omdat hij enkele dagen voor zijn bruiloft zijn aanstaande schoonmoeder om het leven bracht. Terwijl hij in de gevangenis zat opende zijn vader een zogeheten '100-Egyptische-pond-bankrekening' voor hem, die automatisch toegang tot de lotto van de bank geeft. Hij hoopte er zo voor te zorgen dat zijn zoon wat geld had voor als hij vrij zou komen. Zijn plan heeft dus gewerkt.

Met dank aan de submit van hans26.

CD: J.Dilla - Dillanthology 2

10 februari 2006 overleed hiphop-producer J.Dilla op 32-jarige leeftijd aan de gevolgen van de zeer zeldzame bloedziekte TTP. De producer, die ook als rapper actief was, leefde voor de muziek. Zelfs in de maanden die hij op zijn ziekbed doorbracht bleef zijn muzikale productiviteit ontzettend hoog en zodoende verschijnt er nu, ruim drie jaar na zijn overlijden, nog steeds nieuw materiaal. Ook verschijnen er, zoals wel vaker bij overleden artiesten, allerlei obscure verzamel-cd’tjes. Dillanthology 2: Dilla’s Remixes For Various Artists is er daar één van.

'Gevaar asteroïde Apophis afgezwakt'

De kans dat asteroïde Apophis in 2036 op de aarde inslaat is kleiner dan ruimtevaartorganisatie NASA eerder dacht. Drie jaar geleden achtte men de kans op een inslag 1 op 45.000, dat is nu bijgesteld naar 1 op 250.000.

De asteroïde werd ontdekt in 2004, heeft een oppervlakte van 2,5 voetbalveld en raast met 45.000 kilometer per uur door het heelal. NASA dacht er in 2006 over na om een bemande vlucht naar Apophis te sturen om het uit koers te brengen.

Kort na de ontdekking was de kans op een inslag 1 op 37 in 2029. Dankzij nieuwe berekeningen werd die kans al snel bijgesteld tot nihil. Op zondag 13 april 2029 scheert Apophis wel 'rakelings' langs de aarde. De afstand van 22.208 kilometer is te verwaarlozen in astronomische eenheden.

De Times of India bericht vandaag wel over een mogelijke inslag in 2068. Duidelijkheid hierover kan echter nog niet gegeven worden, want de baan van de asteroïde kan nog veranderen als deze te dicht bij de aarde komt.

In De Elementen loopt ook een topic over asteroïden en mogelijke inslagen.

FIFA: Tijdstraffen voor schwalbes

Jack Warner, bestuurslid van de FIFA, laat zich deze week flink gelden met zijn ideeën om de voetbalsport op de goede weg te helpen. Na zijn plan om een salarisplafond in te voeren komt Warner nu met het idee om schwalbes met een tijdstraf aan te pakken. Op deze manier wil de bestuurder de fopduik uit het voetbal krijgen.

De schwalbe is al jaren een veelbesproken onderwerp in de voetbalsport. Warner wil korte metten maken met deze vorm van theater. De vice-president van de FIFA vindt het gepast om een schwalbe te bestraffen met een tijdstraf van vijf minuten.

"Het komt vaak voor dat een speler een zware blessure simuleert, maar wanneer de vrije trap dan wordt gegeven, staat hij snel weer op om hem te nemen", zei Warner tijdens een conferentie in Londen volgens het Belang van Limburg. "Zulke spelers zouden we vijf minuten op een strafbank moeten zetten."

Warner wil het nieuwe systeem introduceren tijdens het WK in 2010 in Zuid-Afrika.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Nobelprijs Literatuur voor dichteres Herta Müller

De Nobelprijs voor Literatuur is dit jaar toegekend aan de Duitse dichteres en essayiste Herta Müller. Dat heeft het Nobelcomité in Stockholm vandaag bekendgemaakt. Müller werd in 1953 in Roemenië geboren. Het comité prijst de auteur om haar vermogen "het landschap van de mensen zonder vaderland" te beschrijven.

Zij is de eerste Duitse aan wie de onderscheiding wordt verleend sinds 1999, toen schrijver Günter Grass won. Zij behoorde dit jaar voor het eerst tot de grote favorieten voor de belangrijkste literaire onderscheiding in de wereld. Müller, de twaalfde vrouw die de onderscheiding krijgt, beschrijft in haar werk vooral haar ervaringen onder de dictatuur van Nicolae Ceausescu in Roemenië. De communist werd in 1965 leider van de Communistische Partij en werd eind 1989 gedood, waarmee een einde kwam aan het communistische systeem in het Oost-Europese land.

Müllers nieuwe roman Atemschaukel gaat over de deportatie van Duitstalige Roemenen na de Tweede Wereldoorlog naar de toenmalige Sovjet-Unie. Critici hadden alom lof voor het boek.

Bos: PvdA ga aan het werk

De Partij van de Arbeid moet aan het werk gaan en ophouden om over de positie van fractieleider Mariëtte Hamer te zeuren. Minister van Financiën en PvdA-voorman Wouter Bos zegt dit op zijn weblog.

De discussie die gevoerd moet worden gaat 'over banen, over eerlijk delen, over Uruzgan en over goed onderwijs', zo schrijft Bos. Hij en partijvoorzitter Ploumen vinden dat Hamer een zware baan heeft, vooral nu de politieke peilingen bepaald niet in het voordeel van de partij zijn, en daarbij alle steun van de partijleden verdient.

Volgens De Volkskrant zien veel PvdA-leden graag dat Hamer het veld ruimt voor Samsom. Diederik Samsom, vorige week nog erg kritisch over Hamer, zei vandaag in het Radio 1 Journaal dat hij vierkant achter Hamer staat.

Autorally voor kinderen met zeldzame ziekte

Moderne en klassieke auto's houden zondag een rally van Soest naar Wassenaar om geld in te zamelen voor kinderen met een zeldzame hartziekte.

Het Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam heeft 360.000 euro nodig voor onderzoek naar de zeldzame, levensbedreigende hartziekte cardiomyopathie. In Nederland lijden ongeveer duizend kinderen eraan. De onderzoekers willen vooral weten hoe de ziekte ontstaat en hoe de behandeling bij kinderen kan worden verbeterd.

De autorally wordt georganiseerd door de stichting Zeldzame Ziekten Fonds en de Lionsclub Wassenaar. Er zullen ongeveer tachtig auto's meerijden. Voormalig Formule 1-rijder Gijs van Lennep is ook van de partij. De organisatoren hopen zondag 60.000 euro bij elkaar te krijgen.

Autorally voor onderzoek naar hartziektes  (foto: ANP)

[NBA] Uitslag pre-season dag 1

Het duurt nog precies 19 dagen voordat het officiële NBA-seizoen 2009/2010 gaat beginnen maar gisteravond zijn de eerste pre-seasonwedstrijden gespeeld. Vooral de nieuwe spelers krijgen speeltijd van de verschillende coaches om zo wedstrijdritme op te doen.

Er stonden acht wedstrijden op het programma waaronder ook de Los Angeles Lakers tegen de Golden State Warriors. De Lakers, die dit jaar hun kampioenschap mogen verdedigen, hebben weinig veranderingen in het team. Trevor Ariza ging niet akkoord met het contract dat hem werd aangeboden maar in plaats daarvan kwam Ron Artest over van de Houston Rockets.

Artest kreeg gisteravond 23 minuten speeltijd en scoorde twaalf punten. Topscorer voor de Lakers was Andrew Bynum. De center, die dit jaar maar liefst twaalf miljoen dollar salaris zal ontvangen, was goed voor 24 punten en vijf rebounds. Kobe Bryant moest genoegen nemen met 22 punten in de wedstrijd. Pau Gasol, die eerder deze maand Europees kampioen werd met Spanje, scoorde elf punten en pakte acht rebounds.

Bij de Warriors was Anthony Morrow de topscorer met 25 punten. De rappe guard die van Georgia Tech is overgekomen hield de ervaren Derek Fisher en Shannon Brown bezig maar beide heren van de Lakers konden hem onder controle houden. Verder scoorde Anthony Radolph achttien punten. De power forward van Louisiana State maakte een goede indruk in de wedstrijd. De overwinning ging echter naar de Lakers. De eindscore bleef uiteindelijk steken op 118-101. Doordat de tegenstanders van de Purple and Gold meer dan 90 punten scoorden, waren er geen gratis taco’s voor het publiek.

Uitslagen eerste dag pre-season

ThuisUitUitslag
Los Angeles LakersGolden State Warriors118-101
Sacramento KingsPortland TrailBlazers86-89
Houston RocketsBoston Celtics96-90
Memphis GrizzliesOklahoma City Thunder99-91
Detroit PistonsMilwaukee Bucks113-104
Orlando MagicMiami Heat90-86
Atlanta HawksNew Orleans Hornets108-102
Toronto RaptorsPhildelphia Sixers79-84

Helaas geen nieuwe demo's met de Playstation Store update

Een nieuwe donderdag betekend een nieuwe update voor de Playstation Store. Vorige week hadden we een flinke update omdat er een hoop nieuwe games voor de PSP werden gereleasd in verbant met de release van de PSPgo. Toch hoeven we deze week ook zeker niet te klagen want de lijst is wederom flink lang.

Er verschijnen nieuwe games voor de PSP en de Playstation 3 en er zijn een hoop games in de aanbieding gegaan. Helaas zijn er geen nieuwe demo's te downloaden maar kunnen fans van Rock Bad en Guitar Hero wel weer nieuwe liedjes aan hun games toevoegen.

Special Offers

* Monster Hunter Freedom Unite (PSP) (£16.99/€20.99)
* Magic Carpet (PS One) (£3.99/€4.99)
* Populous (PS One) (£2.39/€2.99
* Sim City 2000 (PS One) (£4.79/€5.99)
* Theme Hospital (PS One) (£2.39/€2.99)
* Theme Park (PS One) (£2.39/€2.99)
* Blast Factor (£3.99/€4.99)
* Ape Quest (PSP) (£3.99/€4.99)
* The Little Mermaid II (PS One) (£2.39/€2.99)
* Disney’s Action Game feat. Hercules (PS One) (£3.19/€3.99

Downloadable Games

* Comet Crash (£6.29/€7.99) PEGI 3+
* Digger HD (£7.99/€9.99) PEGI 3+

PSOne Classic (PS3 & PSP)

* A Bug’s Life (PS One) (£3.99/€4.99) PEGI 3+

Add-On Game Content

* Red Faction: Guerilla – Smasher Pack (£3.19/€3.99) PEGI 16+
* IL2 Sturmovik: Birds of Prey – Mission Pack (£7.99/€9.99) PEGI 7+
* Topatoi – Arcade Style Pack (free) PEGI 7+
* LittleBigPlanet – MM Music Maker Pack (£2.39/€2.99) PEGI 12+
* Tiger Woods PGA Tour 10 – Riviera Course (£4.79/€5.99) PEGI 3+

Fallout 3

* Point Lookout (£7.99/€9.99)
* Mothership Zeta (£7.99/€9.99)

Guitar Hero 5

* Everybody Wants You by Billy Squier (£1.59/€1.99)
* The Stroke by Billy Squier (£1.59/€1.99)
* When She Comes To Me by Billy Squier (£1.59/€1.99)
* Billy Squier Track Pack (the three tracks listed above) (£4.39/€5.49)

Rock Band

* Dance Epidemic by Electric Six (£0.99/€1.49)
* Gay Bar by Electric Six (£0.99/€1.49)
* Handlebars by Flobots (£0.99/€1.49)
* Head Over Feet by Alanis Morrisette (£0.99/€1.49)
* I Don’t Like You by Electric Six (£0.99/€1.49)
* Ironic by Alanis Morrisette (£0.99/€1.49)
* Many Shades of Black by The Raconteurs (£0.99/€1.49)
* Salute Your Solution by The Raconteurs (£0.99/€1.49)
* Steady, As She Goes by The Raconteurs (£0.99/€1.49)
* Electric Six Pack 01 (three Electric Six tracks) (£2.49/€3.99)
* The Raconteurs Pack 01 ( three Raconteurs tracks) (£2.49/€3.99)

Videos (free)

* Uncharted 2 No Honour Among Thieves trailer
* Ratchet & Clank: A Crack in Time TGS Trailer
* Just Cause 2 E3 2009 Trailer
* Avatar Dev Diary 1
* Uno Official Trailer
* Need for Speed: Shift Track Film London
* Need for Speed: Shift Track Film Nurburgring
* Need for Speed: Shift Track Film Spa Fracorchamps
* WET Official Trailer
* WET Video Short 2
* WET Video Short 3
* WET Video Short 4

Premium Themes

(static themes)

* Amplified (£1.19/€1.49)
* Alpine Winters (£1.19/€1.49)

Theme (free)

* Army of Two: The 40th Day Theme

Wallpapers (free)

* IL2 Sturmovik: Birds of Prey x2 Wallpapers

PlayStation Store via PSP and Media Go
Special Offers

* Monster Hunter Freedom Unite (£16.99/€20.99)
* Magic Carpet (PS One) (£3.99/€4.99)
* Populous (PS One) (£2.39/€2.99)
* Sim City 2000 (PS One) (£4.79/€5.99)
* Theme Hospital (PS One) (£2.39/€2.99)
* Theme Park (PS One) (£2.39/€2.99)
* Ape Quest (£3.99/€4.99)
* The Little Mermaid II (PS One) (£2.39/€2.99)
* Disney’s Action Game feat. Hercules (PS One) (£3.19/€3.99

Downloadable Games (also available via the PS3 store)

* Obscure the Aftermath (£23.99/€29.99) PEGI 16+
* NBA Live 10 (£29.99/€39.99) PEGI 3+
* Daxter (£14.99/€19.99) PEGI 7+
* Tomb Raider Legend (£11.99/€14.99) PEGI 12+
* Prinny: Can I Really Be The Hero? (£31.99/€39.99) PEGI 7+
* Dynasty Warriors Strikeforce (£23.99/€29.99) PEGI 12+
* Holy Invasion Of Privacy Badman! (£23.99/€29.99) PEGI 12+
* Crazy Taxi: Fare Wars (£11.99/€14.99) PEGI 12+
* Sonic Rivals 2 (£11.99/€14.99) PEGI 7+
* Sega Mega Drive Collection (£11.99/€14.99) PEGI 12+
* Alien Syndrome (£11.99/€14.99) PEGI 12+
* Impossible Mission (£4.99/€5.49) PEGI 3+

PSOne Classic (PS3 & PSP)

* A Bug’s Life (PS One) (£3.99/€4.99) PEGI 3+

Minis (also available via the PS3 store)

* Sudoku (£3.99/€4.99) PEGI 3+ (except New Zealand, South Africa and UAE)
* Yummy Yummy Cooking Jam (£3.99/€4.99) PEGI 3+
* Mahjongg Artifacts: Chapter 2 (£3.49/€3.99) PEGI 3+

Add-On Game Content (also available via the PS3 store)

Rock Band Unplugged

* Red Barchetta by Rush (£0.99/€1.49)
* Know Your Enemy by Green Day (£0.99/€1.49)

Dodenaantal aanslag Kabul loopt op

Het dodental door de zelfmoordaanslag in de Afghaanse hoofdstad Kabul is opgelopen naar zeventien. De slachtoffers zijn vijftien burgers en twee agenten, heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken donderdag gemeld. Het aantal gewonden is gezakt van ruim tachtig naar zeker zestig. De meesten van hen zijn burgers.

Een zelfmoordenaar van de Taliban liet vanochtend een auto ontploffen bij de Indiase ambassade. President Hamid Karzai veroordeelde de aanslag en sprak van een "terroristische daad tegen het onschuldige volk van Afghanistan".

Dodenaantal loopt op  (foto: ANP)

Mitterrand onder vuur door seksuele escapades

De Franse minister van Cultuur, Frédéric Mitterrand, ligt onder vuur door zijn seksuele verleden. Aanleiding voor de ophef is zijn in 2005 gepubliceerde boek Het slechte leven, waarin hij schrijft over zijn seksuele ervaringen met jonge mannen in Azië, berichtten Franse media vandaag.

De rechts-radicale politica Marine Le Pen opende de jacht op de neef van de overleden oud-president François Mitterrand in een tv programma, waarin ze passages uit het boek voorlas. Een woordvoerder van de socialisten viel haar bij: "Terwijl Frankrijk met Thailand de strijd tegen sekstoerisme aangaat, hebben wij een minister die daar zelf klant is."

Het ultrarechtse Front National en enkele leden van de Socialistische Partij eisen dat Mitterrand aftreedt. President Nicolas Sarkozy en de minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux steunen hem.

Vorige week lag Mitterrand ook al onder vuur, toen hij het opnam voor de Frans-Poolse filmregisseur Roman Polanski, die onverwacht in Zwitserland werd opgepakt voor een oude zedenzaak. Later hield hij zich op de vlakte en zei ter verontschuldiging dat hij emotioneel had gereageerd.

ECB houdt rente op 1 procent

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone zoals verwacht voor de vijfde achtereenvolgende maand onveranderd gelaten. De rente blijft daardoor op het historisch lage niveau van 1 procent, zo maakte de ECB vandaag na afloop van de maandelijkse rentevergadering bekend.

ECB-president Jean-Claude Trichet licht het rentebesluit later op de middag in een persconferentie in Venetië toe.

De ECB heeft de rente sinds oktober vorig jaar teruggebracht van 4,25 procent naar 1 procent, het laagste niveau sinds de invoering van de euro in 1999. De lagere rente moet ervoor zorgen dat het goedkoper wordt voor burgers en bedrijven om geld te lenen, zodat zij met hun bestedingen de economie kunnen stimuleren. Analisten verwachten dat de rente pas in de loop van volgend jaar wordt verhoogd.

Tijdstraffen voor schwalbes

Jack Warner, bestuurslid van de FIFA, laat zich deze week flink gelden met zijn ideeën om de voetbalsport op de goede weg te helpen.

Na zijn plan om een salarisplafond in te voeren komt Warner nu met het idee om schwalbes met een tijdstraf aan te pakken. Op deze manier wil de bestuurder de fopduik uit het voetbal krijgen.

De schwalbe is al jaren een veelbesproken onderwerp in de voetbalsport. Warner wil korte metten maken met deze vorm van theater. De vice-president van de FIFA vindt het gepast om een schwalbe te bestraffen met een tijdstraf van vijf minuten.

"Het komt vaak voor dat een speler een zware blessure simuleert, maar wanneer de vrije trap dan wordt gegeven, staat hij snel weer op om hem te nemen", zei Warner tijdens een conferentie in Londen volgens het Belang van Limburg. "Zulke spelers zouden we vijf minuten op een strafbank moeten zetten."

Warner wil het nieuwe systeem introduceren tijdens het WK in 2010 in Zuid-Afrika.

Salarisplafond bepleit door FIFA vice-voorzitter

Als het aan Jack Warner, vice-voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA ligt, komt er zo snel mogelijk een wereldwijd salarisplafond.

Warner, voorzitter van de Noord- en Midden-Amerikaanse voetbalbond CONCACAF, presenteerde zijn plannen voor 'een nieuwe toekomst voor het voetbal' tijdens een conferentie in Londen. "Een salarisplafond moet worden geïntroduceerd om een gelijkwaardiger speelveld te krijgen", luidt zijn visie.

"Anders kunnen kleinere clubs nooit de strijd met de grootbesteders aan. Nooit", vreest Warner, die verder een plan voor een jaarlijkse periode van zes tot acht weken waarin er geen profvoetbal gespeeld wordt uit de doeken deed.

Volgens de bestuurder kunnen spelers tijdens deze periode herstellen en nemen de onenigheden tussen clubs en landen over de drukke speelkalender af.

Marijnissen houdt terugkeer voor mogelijk

Jan Marijnissen, die vorig jaar om gezondheidsredenen stopte als fractievoorzitter, sluit niet uit dat hij ooit weer politiek leider van zijn partij wordt. In een interview met het weekblad Binnenlands Bestuur verwijst hij deze week naar oud-D66-leider Hans van Mierlo.

"Hij is na jaren ook nog eens een keer teruggekomen, en zeer succesvol. Op het moment dat er een beroep op mij wordt gedaan, dan ben ik er natuurlijk", zegt Marijnissen, die vorig jaar als fractievoorzitter werd opgevolgd door Agnes Kant.

Marijnissen is nog wel landelijk partijvoorzitter van de SP en Tweede Kamerlid. Hij sluit ook niet helemaal uit dat hij zich bij de volgende verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2011 kandidaat stelt, al acht hij de kans daarop 'buitengewoon klein'.

Komt hij terug?  (foto: ANP)

Nadal wint moeizaam van Blake

Tennisser Rafael Nadal heeft zich met moeite geplaatst voor de kwartfinales van het toernooi in Peking. De Spanjaard won met 7-5, 6-7 (4) en 6-3 van de Amerikaan James Blake.

Nadal leek in de tweede set de partij naar zijn hand te hebben gezet, maar Blake kwam tot tweemaal toe terug in de set en wist via een tiebreak alsnog het tweede bedrijf te pakken. In de hoogstaande partij kreeg de Amerikaan in de derde set drie kansen om Nadal te breken, maar de Spanjaard toonde op die momenten zijn klasse door ze weg te werken. Nadal zelf had in de achtste game aan één kans genoeg om een break te forceren en daarmee de partij te winnen.

Geen Amerikaanse coureur bij US F1

Het is niet waarschijnlijk dat het Amerikaanse Formule 1-team US F1 volgend jaar met Amerikaanse coureurs aan de start zal staan.

Twee problemen zijn daar de oorzaak van. Ten eerste werd het nieuwe concorde agreement pas laat ondertekend en zijn er weinig Amerikanen die geschikte kandidaten zijn. "Vanwege de verspilde tijd wordt onze ambitie om twee jonge Amerikaanse coureurs te laten rijden lastig. Ik hoop nog steeds dat we één jonge Amerikaan kunnen laten rijden, maar dat zal nog een hele klus worden omdat er niet veel Amerikanen met een superlicentie zijn," zei teameigenaar Peter Windsor.

"Als we het in 2010 niet kunnen realiseren, dan zetten we zeker een programma op voor jonge Amerikanen. We zetten geld opzij om ze te helpen in de Formule BMW, Formule Ford 2000 of zelfs de GP2. Deze raceklasse is duur, maar ik hoop dat we het geld vinden om het voor elkaar te krijgen," zei Windsor bij wiens team A1 GP-racewinnaar Jonathan Summerton en Indy Lights-kampioen JR Hildebrand genoemd worden. Ook worden de ervaren rijders Alexander Wurz en Pedro de la Rosa genoemd.

“Nu stop ik écht!” (14)

“Schei toch uit, Pien. Denk je nou echt dat ze je daar kunnen helpen? Ze praten je toch alleen maar verder de put in? Dat je nooit van je verslaving af zult raken, dat het gevaar altijd op de loer zal blijven liggen, dat je nooit meer een druppel alcohol mag drinken, want anders ga je voor de bijl… Nee, ik geloof daar allemaal niet zo in. Gewoon proberen om een beetje maat te houden, dat is alles.”

[Update] Toch nog gecensureerd zombies hakken in Australië

Om consumenten te informeren en ouders gerust te stellen zijn er in de game-industrie een aantal verschillende bedrijven die games een rating geven. Dit verschilt vaak per land. Zo heeft Europa het PEGI-rating systeem terwijl de Amerikanen de ESRB gebruiken om hun games op leeftijd te raten.

In sommige landen zoals Australië en Duitsland zijn de rating-bonden een stuk strenger en missen ze zelfs een aantal leeftijdscategorieën. Zo is de hoogste rating in Australië een 15+ rating waardoor games die extreem gewelddadig zijn en alleen gespeeld zouden mogen worden door volwassenen geen rating kunnen krijgen. Dit betekent in de praktijk dat zulke games niet kunnen verschijnen.

Dit is gebeurd met de game Left 4 Dead 2 die in Australië geen rating kon krijgen. Dit tot grote verrassing van Valve, de makers van de game. Zij hebben een speciale versie voor de Australische markt gemaakt in de hoop dat de game alsnog zou kunnen verschijnen. Blijkbaar heeft dit gewerkt want de rating-board heeft de game nu een 15+ rating gegeven. Goed nieuws dus voor de gamers in Australië want op deze manier kan de game alsnog verschijnen.

[Update] bron

Er is nu meer bekend geworden waarom de Australische rating board, de OFLC, de game nu wel heeft goed gekeurd voor een 15+ rating. Valve heeft namelijk flink zitten snijden in de content voor de game die in Australië in de winkels zal liggen.

Ondanks dat er nog steeds slagwapens zoals bijlen, knuppels en zwaarden in de game zullen zitten zal het effect van deze wapens op de zombies een stuk minder aanwezig zijn. Zo zullen er geen armen en hoofden meer van de lichamen af vliegen, zal bloed dat op de grond komt meteen verdwijnen, zullen wonden weinig details bevatten en zullen levels niet meer bezaaid liggen met dode lichamen.

Wat denken jullie? Heeft Valve er verstandig aan gedaan om op deze manier de game alsnog in Australië uit te laten brengen of hadden ze schijt moeten hebben aan de board?

Xbox 360 komt met virtuele arcade hal

Of ze dat echt doen is nog maar de vraag. Wel is er een onderzoek gehouden naar een eventuele naam voor de hal. Zo waren de mogelijkheden onder andere "Game Room," "RetroCade," "Tower of ROM," en "Classics LIVE."



Als het allemaal een beetje bekend voor komt dan kan dat heel goed kloppen. Er zijn namelijke ook arcade hallen in Playstation 3's Home. Verder werd in het onderzoek ook gevraagd hoeveel je gemiddeld zou willen betalen voor de spellen op de Arcade kasten. Dat betekent dus dat je misschien zult moeten betalen voor de Arcade Hal en dat die dus, helaas, niet gratis is.

Wat denken jullie? Leuk om oude arcade titels nogmaals te spelen of geldklopperij van de bovenste plank?

Scavenge mode van Left 4 Dead 2 aangekondigd

In november verschijnt het tweede deel van Left 4 Dead. In Left 4 Dead 2 zul je net als in het eerste deel met drie kameraden moeten opnemen tegen grote hordes zombies. Naast de co-op campaignes waar je het tegen computer gestuurde zombies opneemt is het ook mogelijk voor spelers om in de huid te kruipen van speciale geïnfecteerden.

In Left 4 Dead 2 zullen een hoop nieuwe dingen zitten. Zo zijn er meer wapens beschikbaar die ook nog eens uit te rusten zijn met verschillende kogels, is het mogelijk om geïnfecteerden kapot te maken met bijlen, knuppels en kettingzagen en zullen er nieuwe geïnfecteerden in zitten zoals de spitter, de charger en de jockey. De game zal daarnaast een nieuwe "Director" bevatten die hele levels kan veranderen en het weer aan kan passen. Ook zal er een nieuwe mode in zitten die Valve vandaag heeft aangekondigd.


De Scavenge mode

In de Scavenge mode zul je het als overlevende op moeten nemen tegen de geïnfecteerden. Als overlevende moet je proberen door het level verspreide vaten moeten vinden. Deze zitten vol met benzine waarmee je de tank van een voertuig zal moeten vullen om zo te kunnen ontsnappen. De overlevenden zullen moeten vechten tegen de klok want als de tijd op is hebben ze verloren. Elke keer als ze met een vat benzine in het voertuig weten te gooien zullen ze iets meer tijd krijgen om hun missie te voltooien.

Het andere team, de geïnfecteerden zullen de overlevenden moeten tegen houden door de vaten kapot te maken en de overlevenden aan te vallen waardoor de tijd zal verstrijken.

Left 4 Dead 2 zal vanaf 17 november in de winkels liggen voor de PC en Xbox 360.

'Ramp dreigt voor ontheemden Sri Lanka'

De kwart miljoen ontheemden op Sri Lanka dreigen slachtoffer te worden van een humanitaire ramp. Daarvoor waarschuwde mensenrechtenorganisatie Amnesty International vandaag.

De vluchtelingen verblijven sinds de val van het laatste bolwerk van de guerillabeweging Tamil Tijgers in mei onder mensonterende omstandigheden in detentiekampen in het noordoosten van het eiland. De komende tijd dreigen daar overstromingen als gevolg van de doorgaans hevige moessonregens.

De kampen zijn volgens Amnesty overbevolkt en beschikken niet of nauwelijks over sanitaire en medische voorzieningen. "De mensen in de kampen zijn wanhopig en willen weg", aldus Yolanda Foster, Sri Lanka-expert bij de mensenrechtenorganisatie. "De regering moet ervoor zorgen dat de ontheemden met waardigheid worden behandeld. Het bieden van bescherming en hulp zijn geen blijken van liefdadigheid, maar basisrechten."

Opnieuw zeebeving in zuiden Stille Oceaan

In het zuidelijke deel van de Stille Oceaan heeft zich vandaag opnieuw een zeebeving voorgedaan, ditmaal met een kracht van 7,0 op de schaal van Richter. Het epicentrum van de beving lag circa 280 kilometer ten noordwesten van het eiland Vanuatu, op een diepte van ruim 30 kilometer.

Dat heeft het Amerikaanse Geologisch instituut (USGS) gemeld. Eerder vandaag werd het gebied tussen de eilandstaat en de Salomonseilanden getroffen door drie zware zeebevingen, waarvan de zwaarste een kracht had van 7,8 op de schaal van Richter. Na de serie bevingen werd de regio heen en weer geschud door een reeks naschokken.

Een tsunamiwaarschuwing die volgde op de bevingen, leidde tot paniek in het zuidelijke deel van de Stille Oceaan. In landen als Fiji, Vanuatu en Nieuw-Caledonië vluchtten kustbewoners uit angst voor vloedgolven naar hoger gelegen gebieden. De waarschuwing werd ingetrokken toen bleek dat het niet om een verwoestende golf ging.

Schoenen Imelda gered in overstroomd Manilla

Een Filipijnse suppoost heeft er met zijn doortastend optreden voor gezorgd dat de schoenencollectie van de voormalige first lady Imelda Marcos niet in het water is verdwenen. Dat heeft de burgemeester van de Filipijnse hoofdstad Manilla gezegd, aldus media in het Oost-Aziatische land vandaag.

De suppoost bracht de tweehonderd schoenen naar een verdieping van het Marikina schoenenmuseum in Manilla, kort voordat de begane grond van het pand onderliep. Burgemeester Marides Fernando zei dat binnenkort wel wordt gekeken wat er met de tentoongestelde schoenen moet gebeuren. "De door de overstromingen getroffen families hebben vooralsnog onze prioriteit", aldus Fernando.

Grote delen van Manilla staan na zware regenval door de tropische storm Ketsana en de tyfoon Parma onder water. Het natuurgeweld heeft in de afgelopen weken in de Filipijnen ruim driehonderd levens geëist.

Imelda Marcos was de vrouw van wijlen dictator Ferdinand Marcos. Het echtpaar Marcos vluchtte in 1986 het land uit. Tijdens het bewind van haar man zou Imelda ruim drieduizend paar schoenen hebben vergaard.

Robbie Williams keek dood in ogen

Robbie Williams was zo verslaafd aan pillen dat hij ooit de dood in de ogen heeft gekeken. Dat zegt hij in het Britse boulevardblad The Sun van vandaag.

De nu 35-jarige zanger bekent een keer een gevaarlijke cocktail van veel te veel pillen te hebben geslikt. "Ik was misschien maar 24 uur verwijderd van de dood." Niet dat hem dat destijds veel kon schelen, zegt hij. "Ik was er gewoon mee doorgegaan, want je bereikt een punt waarop het je niet meer uitmaakt of je leeft of dat je doodgaat." Williams slikte ook de pijnstiller Vicodin, die is aangetroffen in het lichaam van Michael Jackson.

Op zijn 33e verjaardag meldde de ex-Take That-zanger zich bij een afkickkliniek en dat redde zijn leven, zegt hij.

Google helpt bij strijd tegen griep

Internetbedrijf Google heeft een website gelanceerd met informatie over de verspreiding van de griep. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van het zoekgedrag van internetgebruikers. Volgens Google speuren meer mensen naar gegevens over de ziekte naarmate die meer voorkomt in de regio waar ze wonen.

Een soortgelijk project ging vorig jaar november al van start in de Verenigde Staten, maar de site google.org/flutrends is er nu ook voor Nederland, België, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Hongarije, Polen, Spanje en Zweden.

Volgens professor Yossi Matias van Google, die het nieuws vandaag in Brussel bekendmaakte, kan vroegtijdige informatie over de verspreiding van de griep ervoor zorgen dat minder mensen besmet raken.

Eerste Mexicaanse-griepdode in Duitsland

In Duitsland is de eerste dode als gevolg van de Mexicaanse griep gevallen. Een 36-jarige vrouw overleed in een ziekenhuis in Essen aan complicaties van de ziekte, meldde de universiteitskliniek in die West-Duitse stad vandaag. Dat berichtte het Duitse weekblad Stern.

Wetenschappers constateerden naast het virus bij de met overgewicht kampende patiënte meerdere resistente bacteriën. Het virus had "de deur wagenwijd opengezet" voor die andere bacteriën. De vrouw overleed eind september doordat haar longen en andere organen niet meer functioneerden.

Advocaat: Neuroloog nog niet verhoord

Advocaat Frank van Gaal van neuroloog Ernst J.S. is verbaasd over het moment waarop justitie zijn cliënt strafrechtelijk gaat vervolgen. "Mijn cliënt is nog niet eens verhoord door justitie, terwijl hij daar welwillend tegenover staat. Heel bijzonder in een strafzaak", aldus Van Gaal.

Volgens Van Gaal staat justitie formeel in haar recht om een cliënt die strafrechtelijk wordt vervolgd niet te horen, maar volgens hem gebeurt dat meestal als een verdachte zich beroept op zijn zwijgrecht. "Dat is in dit geval niet aan de orde. Het OM stelt vervolging in op basis van tientallen aangiften en ander materiaal, maar het lijkt mij vooral ook voor de slachtoffers belangrijk wat Ernst J.S. persoonlijk verklaart. Mijn cliënt wacht met spanning dat verhoor af."

Verder vindt Van Gaal het opmerkelijk dat justitie voorlopig nog geen dood door schuld ten laste heeft gelegd, maar alleen mishandeling. Afgelopen weken kwamen nabestaanden in de publiciteit die zeggen dat hun verwant is overleden als gevolg van een onjuiste diagnose en behandeling door de neuroloog.

Onderzoek haalt nieuwe kankertherapie onderuit

Een nieuwe kankertherapie op basis van het molecuul Eg5 is toch niet de gehoopte achilleshiel van tumorcellen. Dat stellen onderzoekers van de afdeling Medische Oncologie van het Universitair Medisch Centrum Utrecht. Ze hebben hun bevindingen vandaag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Current Biology.

Antikankermedicijnen die celdeling afremmen en kankercellen doden, hebben als nadeel dat ze ook gezonde cellen aantasten. Wetenschappers zijn daarom op zoek naar middelen die alléén ingrijpen op de celdeling en dus kunnen leiden tot een chemotherapie zonder bijwerkingen.

Een van de nieuwe medicijnen zijn stoffen die ingrijpen op het molecuul Eg5, dat een cruciale rol speelt bij celdeling. Een Eg5-remmer zou de tumorcellen kunnen doden, is de gedachte. De onderzoekers van het UMC Utrecht hebben echter ontdekt dat tumorcellen zich ook zonder Eg5 kunnen delen. Een ander molecuul, Kif15, blijkt de taak van Eg5 te kunnen overnemen.

Dode walvis gevonden bij Waddeneilanden

In de zee tussen Ameland en Terschelling is vanmorgen een dode walvis geborgen. Het beest werd vandaag in de vroege ochtend door een visser gesignaleerd tussen Ameland en Schiermonnikoog.

Volgens een woordvoerder van Rijkswaterstaat is het dier vervolgens naar het Amelander gat gedreven. "Daar is het opgepikt door een bergingsbedrijf." De walvis ligt nu op het zuid-westelijke punt van het strand van Ameland.

De woordvoerder zegt dat het zeker geen potvis is. "Het zou een dwergvinvis kunnen zijn, maar zijn kop ligt nog in de zee."

'Iraanse betoger krijgt doodstraf'

Een rechtbank in Iran heeft voor het eerst bevolen dat een deelnemer aan de protesten van deze zomer tegen het islamitische bewind ter dood wordt gebracht. Dat heeft www.mowjcamp, een website van de Iraanse oppositie, vandaag gemeld.

De 37-jarige Mohammad-Reza Ali-Zamani zou maandag zijn geïnformeerd over zijn doodsvonnis. De man was in augustus aangehouden. Hij kan nog beroep aantekenen tegen de uitspraak. De autoriteiten hebben nog geen mededeling gedaan over de zaak.

Na de verkiezingen op 12 juni gingen miljoenen Iraniërs de straat op om hun woede te uiten over de in hun ogen frauduleuze herverkiezing van Mahmoud Ahmadinejad als president. Veiligheidsdiensten en regeringsgezinde milities maakten op brute wijze een einde aan de protesten. Duizenden betogers werden gearresteerd en tientallen demonstranten kwamen om het leven tijdens ongeregeldheden.

Na de verkiezingen op 12 juni gingen woedende Iraniërs massaal de straat op  (foto: ANP)

Apothekers vinden gehoor bij Kamer

De apothekers, die protesteren tegen de te lage prijzen waarvoor ze medicijnen moeten leveren, vonden vandaag gehoor bij de Tweede Kamer. Een Kamermeerderheid vindt dat het beleid van de zorgverzekeraars om alleen nog de goedkoopste middelen te vergoeden, aan het doorschieten is.

Tot nu toe zag de Kamer dit beleid van de zorgverzekeraars als een probaat middel om de te hoge inkomsten van de apothekers af te romen. De apothekers staken hoge bedragen aan kortingen en bonussen die ze kregen van medicijnfabrikanten in eigen zak. Daardoor werd er te veel geld aan geneesmiddelen uitgegeven.

Maar een meerderheid van de Kamer ziet nu de nadelen van het strikte beleid van de verzekeraars: apothekers moeten veel verschillende medicijnen in voorraad hebben, de goedkoopste geneesmiddelen zijn vaak niet leverbaar en patiënten moeten te vaak van middel wisselen. Ook zijn de apothekers teveel tijd kwijt aan administratie van alle verschillende medicijnen.

Minister Ab Klink (Volksgezondheid) zei oog te hebben voor de praktische problemen, maar wees erop dat vergoeding van het goedkoopste medicijn er wel voor heeft gezorgd dat geneesmiddelen veel minder geld opslokken. Hij noemde het beleid van der zorgverzekeraars een 'breekijzer' om het systeem van kortingen en bonussen te doorbreken. "Er zat ongelooflijk veel lucht in."

Dat apothekers door de goedkopere medicijnen het hoofd nauwelijks boven water kunnen houden, ging er bij de minister niet in. De beroepsgroep demonstreerde vandaag bij de Tweede Kamer omdat ze faillissementen en ontslagen vreest. Maar Klink voerde aan dat er vorig jaar nog genoeg nieuwe apotheken de deuren hebben geopend. "Er is geen sprake van een kaalslag."

In zijn ogen hoeft de vergoeding die apothekers per recept krijgen niet omhoog. De apothekers vinden het tarief te laag, maar de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) stelde vorig week dat de prijzen per verpakking hoog genoeg zijn.

Demonstratie apothekers vindt gehoor bij Kamer  (foto: ANP)

Trulli test voor de lol in NASCAR-auto

Formule 1-coureur Jarno Trulli zal in november een NASCAR-bolide gaan besturen. De Italiaanse Toyota-rijder zal een Michael Waltrip Racing Toyota Sprint Cup-auto op Lakeland's International Speedway testen.

Trulli benadrukt dat het on een eenmalige test gaat en dat hij niet denkt aan een overstap naar de NASCAR. "Vorig jaar had in de kans om een NASCAR-race in Michigan te zien en het was een leuke ervaring. NASCAR is een van de grootste autosportklasses ter wereld en ik was nieuwsgierig om het met eigen ogen te zien," zei Trulli die mogelijk al meer races heeft bezocht.

"Ik heb toen de mensen van Toyota in de Verenigde Staten gevraagd of het mogelijk was om voor de lol een keer een dag een auto te testen en voor de Grand Prix van België gaven ze me de kans om het later in het jaar eens te doen. Ik heb toestemming van Panasonic Toyota Racing om in november twee dagen te testen," zei Trulli die benadrukte in de Formule 1 te willen blijven.

In november zal niet alleen Trulli met een NASCAR-auto van Waltrip testen, maar ook voormalig Formule 1-coureur Mika Salo.

Massa zwaait finishvlag GP van Brazilië

Ferrari-coureur Felipe Massa zal bij de Grand Prix van Brazilië de finishvlag gaan zwaaien. De Braziliaan heeft de uitnodiging ontvangen om als speciale gast op Interlagos de zwartwitgeblokte vlag na 71 ronden te gaan hanteren.

Massa herstelt van het ongeval op de Hungaroring in Hongarije in juli waarbij hij een veer tegen zijn helm kreeg. De Braziliaan herstelt voorspoedig en zal binnenkort weer in een Formule 1-bolide plaats gaan nemen. Een terugkeer in Abu Dhabi begin november is mogelijk, maar reëler is dat Massa volgend seizoen in Bahrein weer aan de start zal staan.

Massa is niet de eerste Braziliaan die de race in zijn thuisland af mag vlaggen. Eerder gingen hem als topmodel Gisele Bündchen en voetbalicoon Pelé voor. Laatstgenoemde vergat in 2002 doordat hij stond te praten Michael Schumacher en diens broer Ralf als nummers één en twee van de race af te vlaggen. Hierdoor kreeg Takuma Sato die op een ronde van de winnaars eindigde als eerste de vlag te zien.

Laguna Seca vergeleken in Forza 2, NFS: Shift en Forza 3

Het Laguna Seca-circuit is een populair circuit voor in race-games. Het circuit is in 1957 gebouwd, heeft een lengte van 3,6 kilometer en bevat elf pittige bochten. Het circuit zit in Forza Motorsport 2, Need For Speed: Shift en zal ook een plekje krijgen tussen de circuits in Forza Motorsport 3.

Op gametrailers is nu een video verschenen waarin het nemen van de bochten van dit circuit in de verschillende games met elkaar worden vergeleken.

Vitesse-mascotte Hertog overleden

Clubsymbool Hertog van voetbalclub Vitesse is niet meer. De Afrikaanse vechtarend, die circa twee weken geleden werd getroffen door aspergillose, een schimmelinfectie die voor komt bij roofvogels, is woensdagmiddag 7 oktober overleden. Hertog is slechts één jaar oud geworden.

Dierenarts en roofvogelspecialist Frank Verstappen over de waarschijnlijke doodsoorzaak: "Een losgelaten ontstekingsprop is Hertog mogelijk fataal geworden. We wisten dat de kans bestond dat Hertog de infectie niet zou overleven. Aspergillose is namelijk een bekende doodsoorzaak bij roofvogels. Het zit gewoon in de lucht en onder normale omstandigheden krijgt het geen vat op vogels. Wanneer deze, om wat voor een reden dan ook, minder weerstand hebben, worden ze vatbaar voor de schimmel die in een vogellichaam hetzelfde effect heeft als kanker bij mensen. Afhankelijk van het stadium van de verspreiding in het lichaam, hoeft aspergillose niet direct levensbedreigend te zijn en is deze behandelbaar met anti-schimmelmiddelen."

"Nadat de diagnose, die aan de hand van het ziektebeeld en bloedonderzoek kon worden vastgesteld, bekend was, was het daarom van belang om via röntgenfoto’s duidelijkheid te krijgen over de locatie en verspreiding van de schimmel in het lijf van Hertog. Toen bleek dat zijn linkerlong en luchtzak in sterke mate waren aangetast, wisten wij direct dat zijn overlevingskansen minder dan 50 procent waren. Afgelopen zaterdag is de vogel in onze kliniek opgenomen."

"Sindsdien kreeg Hertog sondevoeding, infuus en alle medicatie per injectie toegediend, omdat de infectie tot gevolg had dat hij niet zelfstandig kon eten. Hierdoor had hij reeds veel gewicht verloren. Woensdagochtend leek Hertog even aan de beterende hand. Helaas was dat van korte duur. Na het middaguur ging zijn toestand snel achteruit en rond 15.00 uur is hij overleden."

Gerard van den Brink, houder- en trainer van Hertog: "Mijn vrouw Bettine en ik zijn ongelofelijk aangeslagen. Hertog was een heel bijzondere vogel. Hij heeft in een relatief korte tijd een ongelofelijke populariteit verworven. Sinds zijn presentatie aan het Vitesse-publiek in augustus 2008, is hij uitgegroeid tot een publiekslieveling. Dat blijkt ook wel uit de vele reacties die wij de afgelopen dagen hebben ontvangen, met name van fans. Voor veel bezoekers was Hertog een hoogtepunt van een middagje of avondje voetbal. Hertog kreeg afgelopen jaar meer media-aandacht dan welke Vitesse-speler dan ook. Het spijt ons enorm dat de Vitesse-supporters niet langer hebben kunnen genieten van hun Hertog."

Ester Bal, woordvoerder Vitesse: "Toen we de arend vorig seizoen introduceerden wilden wij hiermee voor een lange periode een icoon aan ons binden dat symbool stond voor onverzettelijkheid, kracht, schoonheid en eigenzinnigheid. Associaties waar de club in totaliteit zich aan hoopt te gaan spiegelen. Daarnaast was het initiatief voor een arend vooral een gebaar naar de fans. Vitesse heeft het zowel financieel als sportief al jaren moeilijk en desondanks zijn veel supporters de club trouw gebleven.Als dank voor hun niet aflatende support, wilden wij onze achterban iets geven dat vertrouwen naar de toekomst zou uitstralen."

"Een vechtarend kan 40 jaar oud worden en is in tegenstelling tot veel spelers en trainers geen passant. Dat Hertog zo kort bij ons is geweest is zeer spijtig. In de eerste plaats voor het dier zelf en voor zijn verzorgers/trainers en in de tweede plaats voor het Vitesse-publiek. Hertog is binnen een seizoen een traditie geworden. Iedereen weet dat wanneer de Hertogtune wordt ingezet, het echt gaat beginnen. Zijn beeltenis is doorgevoerd in allerlei uitingen, zelfs op de spelersbus. Wij zullen ons blijven spiegelen aan alles waar deze vogel voor stond. Hertog leeft voort in ons clublogo en in onze symboliek."

Vitesse beraadt zich over een eventuele opvolging van Hertog. Voorlopig wil de club daar echter niet op vooruit lopen.

Honderden apothekers demonstreren

Een paar honderd apothekers hebben vandaag gedemonstreerd in Den Haag. Ze riepen de Tweede Kamer op een eind te maken aan nieuw beleid waarbij apothekers veel minder geld krijgen voor de medicijnen die ze aan patiënten leveren. De Tweede Kamer overlegt vandaag over de kwestie.

De apothekers voorzien faillissementen en ontslagen onder het personeel. Ook zal de kwaliteit van de medicijnverstrekking aan de patiënten minder worden, stellen ze.

Zie ook de column van NaatjeNaaitje over dit onderwerp.


Apothekers demonstreren in Den Haag  (foto: ANP)

'Filevrije dag ondanks files toch succesvol'

De ANWB spreekt ondanks de drukte op de wegen rond Utrecht toch van een succesvolle Filevrije dag. "Deze dag werd geteisterd door ongevallen en files, maar het feit dat duizenden mensen bewust hebben nagedacht over alternatieve vormen van vervoer is positief", aldus een woordvoerder van de automobielorganisatie.

De ANWB heeft donderdag 8 oktober uitgeroepen tot de tweede Filevrije dag in Nederland . Vorig jaar was de eerste, toen op 9 oktober. De focus ligt dit jaar op Utrecht. De afgelopen weken is bedrijven en hun medewerkers gevraagd mee te doen aan de Filevrije dag. De ANWB wil overheden en bedrijven en hun medewerkers en klanten ervan bewust maken dat verandering van reisgedrag een grote bijdrage kan leveren aan de verbetering van de doorstroming in het verkeer.

Commotie rondom de prijs van de PSP mini's

Deze maand ligt de PSPgo in de winkels waarvan morgen de review op FOK!games te lezen zal zijn. Deze nieuwe versie van de PSP heeft geen UMD-lader waardoor alle games digitaal te downloaden zullen zijn. Met deze PSP wil Sony de kant op van Apple. Met de iPod Touch en de iPhone heeft Apple een handheld gecreëerd waar voor erg weinig geld leuke en kleine games te downloaden zijn. Om zulke kleine games op de PSP te krijgen heeft Sony de PSP mini's bedacht die te downloaden zijn van het PSN.

Er is nu commotie ontstaan over de prijs van deze PSP mini's. De prijzen van de verschillende PSP Mini's zitten namelijk tussen de vijf en tien euro wat nog steeds best veel geld is voor een Tetris of Bejeweled-kloon. Daarnaast zijn er verschillende games die op de PSP te krijgen zijn ook te krijgen op de iPhone en iPod Touch waarbij de prijzen op de PSP een stuk hoger liggen. Zo betaal je voor de game Hero of Sparta op de PSP maar liefst vier euro meer.

Sony heeft nu gereageerd op de commotie. Volgens Eric Lempel van Sony Computer Entertainment America willen ze graag dat uitgevers kleine en goedkope games op het platform uitbrengen maar heeft Sony geen invloed hierop. Het is de ontwikkelaar die de prijs bepaalt en niet Sony.

I think they have to carefully look at that, carefully price their content. Minis was intended to be something a little different and we wanted to see a lot of different types of content through minis. If it's not priced correctly, consumers may be turned off at the proposition and say 'I'd rather just go for this kind of stuff instead of minis.


Verkopen PSP stijgen flink met de komst van de PSPgo

Sony Computer Entertainment America heeft vandaag geconstateerd dat de verkopen van de Playstation Portable de drie dagen na de launch van de PSPgo met 300% zijn gestegen. De verkopen van artikelen in de Playstation Store zijn met 200% omhoog gegaan. De director van communicatie bij Sony, Patrick Seybold, geeft aan dat de lancering van de PSPgo de interesse in de PSP in het algemeen heeft doen stijgen. De PSP 3000 is ook meer verkocht dankzij games als FIFA 10 en Gran Turismo. Seybold verwacht hij dat deze stijging in verkopen voorlopig nog wel zal aanhouden dankzij de sterke line-up van games:

"The launch of PSPgo has generated strong consumer interest in the overall PSP platform and the PlayStation Network's digital content offering. With several blockbuster games launching digitally and on UMD in the coming weeks - from LittleBigPlanet to Assassin's Creed Bloodlines - we expect this momentum to continue and look forward to a strong holiday season for both the PSPgo and PSP-3000."



Ondanks de relatief dure prijs van de PSPgo en het gebrek aan fysieke software heeft het apparaatje toch een positieve invloed. De relatief dure prijs wordt door verschillende verkopers in het Verenigd Koninkrijk al omlaag geschroefd door de PSPgo voor een lagere prijs dan geadviseerd wordt te verkopen. Houd FOK!games in de gaten voor de review van de PSPgo.

CE van DB: Raging Blast bevat unieke Broly-variant

Volgende maand komt Namco Bandai met een nieuwe Dragon Ball Z-game genaamd Raging Blast. Ook ditmaal mag je weer met de vele bekende figuren als Goku en Vegeta gaan knokken om onze planeet te redden van de ondergang. Naast de gewone versie, zal deze game ook een collector's edition krijgen. Deze bevat niet alleen de standaard zaken als een mooi doosje, de soundtrack en wat artwork, maar je krijgt ook unieke abilities voor Goku en Vegeta, en een stukje DLC waarmee je Broly naar Super Saiyan 3 kunt tillen, iets dat in de manga en animé niet voorkomt.

Spaanse tegenhanger Parijs-Roubaix

Spanjaarden staan niet echt bekend als kasseienvreters, misschien op Rabobank-renner Juan Antonio Flecha na. Toch wil met in Spanje een eenndagskoers introduceren die de tegenhanger van Parijs-Roubaix moet gaan worden.

Volgens Spaanse media keert de Gran Premio Canal de Castilla terug naar de basis van de wielersport. Momenteel heeft Spanje met de Clásica San Sebastián slechts één eendagsklassieker op de wielerkalender. De Gran Premio Canal de Castilla zal ruim 200 kilometer lang moeten worden en gaat over 90 kilometer onverhard wegdek.

De organisatie hoopt dat in 2011 de wedstrijd voor de eerste maal gereden kan worden. De geplande datum is het laatste weekend van april, na de Vuelta a Castilla y Leon.

Geile mannen zoeken naar Zweedse vrouwenstad

Een hoax in een Chinese krant heeft geleid tot een grote internetzoekactie. Miljoenen Chinezen zijn op zoek naar Chako Paul City. De Zweedse stad zou namelijk alleen bestaan uit vrouwen, die alle 25.000 lesbisch zijn.

De stad zou in 1820 zijn gesticht in de bossen van noordelijk Zweden door een rijke mannenhaatster. Twee blonde vrouwen zouden de stad, met zelfs een eigen middeleeuws kasteel, beschermen tegen de komst van mannen.

De mythe is verspreid door Chinese media. Miljoenen geile Chinezen speuren nu heel internet af om te zien hoe ze in de stad kunnen komen. Zelfs het dreigement dat ze halfdood zullen worden geslagen bij het betreden van Chako Paul City kan hen er niet van weerhouden de zoektocht voort te zetten.

"Ik heb geen idee hoe dit verhaal is ontstaan, maar het is niet waar", verzekert woordvoerder Claes Bertilson van de Zweedse plaats. "Met ruim 25.000 inwoners zou het een van de grootste plaatsen van noord-Zweden zijn. Het lijkt me sterk dat je zoiets ruim 150 jaar geheim kunt houden."

Per Wilhelmsson van de plaatselijke VVV heeft het verhaal nog niet eerder gehoord. Hij ontkent echter dat het een publiciteitsstunt is. "Onze toerisme-industrie doet het prima. We vallen onder de best bezochte gebieden van noordelijk Zweden", verzekert hij.

Aanvoerder Peru wil Argentinië pijn doen

Nolberto Solano, aanvoerder van het nationale elftal van Peru, hoopt dit weekend de slechterik te worden die het Argentinië van Diego Maradona op de rand van uitschakeling voor het WK voetbal in 2010 brengt.

Beide landen treffen elkaar komend weekend in de CONMEBOL-zone van de WK-kwalificatiereeks. Solano verklaarde tijdens een persmoment voorafgaand aan het duel dat hij de Argentijnen pijn hoopt te kunnen doen, aldus De Telegraaf. Wel voegde de voormalig speler van onder meer Newcastle United eraan toe dat "als de Argentijnen het WK halen, zij wel tot de favorieten behoren voor de wereldtitel."

Peru zat Argentinië in het verleden al eens dwars tijdens een WK-kwalificatiereeks. In 1969 betekende een gelijkspel plaatsing voor Peru en uitschakeling voor de Argentijnen. Het was voor het laatst dat het land ontbrak tijdens het mondiale eindtoernooi.

Argentinië, dat momenteel vijfde staat in de Zuid-Amerikaanse reeks, moet zaterdag eerst van Peru winnen en woensdag vervolgens Uruguay verslaan om in de race te blijven voor een WK-ticket.

Koeman en Bruins Slot onder de indruk van Arsenal

AZ stuit binnenkort twee keer op het Engelse Arsenal in het kader van de Champions League. Trainer Ronald Koeman reisde afgelopen weekend met analist Tonny Bruins Slot af naar Londen om The Gunners te bekijken en raakte diep onder de indruk.

In het eigen Emirates Stadium veegde Arsenal de vloer aan met Blackburn Rovers: 6-2. Koeman zag Thomas Vermaelen en Robin van Persie scoren namens de ploeg van Arsène Wenger, die zijn eerste twee CL-wedstrijden winnend afsloot.

"Als liefhebbers hebben we genoten", was de reactie van Bruins Slot tegenover Voetbal International. Na afloop sprak hij met Wenger, met wie Bruis Slot bevriend is. "Hij was zeer lovend over Vermaelen en bijna lyrisch over Van Persie. Maar ook Cesc Fabregas blonk uit op het middenveld."

Koeman en Bruins Slot zagen tegen Blackburn Rovers een topploeg aan het werk en weten dus waar ze aan toe zijn. "Maar Wenger heeft ook verteld hoe moeilijk het was om Olympiakos te verslaan", houdt Bruins Slot moed. "Om een wedstrijd op Champions League-niveau open te breken geef je achterin altijd wat ruimte weg. Er liggen dus altijd mogelijkheden. Elke wedstrijd begint immers op 0-0."

Hewitt en Monfils naar laatste acht in Tokio

Lleyton Hewitt heeft de kwartfinales bereikt van het ATP-toernooi in Tokio. De voormalig nummer één van de wereld wist de Fransman Fabrice Santoro in drie sets te verslaan.

Santoro begon sterk aan de wedstrijd en dit resulteerde zelfs in een setwinst. De tweedaaropvolgende sets wist Hewitt te winnen en zo ging de wedstrijd met 3-6, 6-3, 6-1 gewonnen in het voordeel van de Australiër.

Landgenoot van Santoro, Gaël Monfils, wist zijn partij wel te winnen. De Fransman bereikte de kwartfinales ten koste van de Zwitser Mario Chuidnelli. De als vierde geplaatste Monfils won met 7-6 en 6-3.

Murray zegt wegens blessure Shanghai Masters af

Andy Murray zal volgende week niet meedoen aan de Shanghai Masters. Reden voor de afzegging is de polsblessure waar de Schot al een tijdje mee loopt.

Eerder moest Murray noodgedwongen het ATP-toernooi in Tokio aan zich voorbij laten gaan. Murray laat weten in een brief aan de organisatie: "Het spijt me voor het ongemak dat mijn afmelding heeft veroorzaakt, maar ik ga ervan uit dat u er begrip voor heeft. Ik kan er niets aan doen. Ik zou liever meedoen aan het toernooi dan worstelen met mijn gezondheid."

Murray is niet de enige topper die niet in actie zal komen in Shanghai. Eerder meldde de Zwitser Roger Federer zich af wegens oververmoeidheid.

Sikora analyseert voor Australische tv

Victor Sikora zal zaterdag tijdens de oefeninterland Australië - Nederland als analist optreden voor de Australische zender Fox Sports.

Sikora, oud-speler van onder meer Vitesse, Ajax, sc Heerenveen en NAC Breda, is tegenwoordig actief in de Australische A-League. De aanvaller speelt voor Perth Glory, dat wordt getraind door voormalig Feyenoorder David Mitchell.

"Ik vind het leuk om voor één keer commentaar te geven", tekende De Telegraaf op uit de mond van de zesvoudig international. "Vooral omdat ik in het Nederlands elftal nog heb samengespeeld met onder anderen Dirk Kuyt, Rafael van der Vaart en Wesley Sneijder."

"Omdat Perth geen internationals levert, speel ik vrijdag nog tegen Adelaide. Zaterdag vlieg ik naar Sydney", legt Sikora de situatie uit. In Australië heeft hij het goed naar zijn zin. "Het leven is goed, de mensen zijn aardig en het niveau is oké. Vergelijk het met top Jupiler League of onderkant eredivisie."

BAM-schaatsers kiezen sluiproute via Kazachstan

Marathonschaatser Arjan Stroetinga en vier van zijn teamgenoten van de BAM-ploeg gaan via een Kazachstaans paspoort proberen om zich te plaatsen voor de Olympische Winterspelen komend jaar in Vancouver.

Het vijftal Stroetinga, Christijn Groeneveld, Jorrit Bergsma, Robert Bovenhuis en Rob Hadders zullen op 20 oktober deelnemen aan de afstandkampioenschappen in Kazachstan waar startbewijzen worden vergeven voor de wereldbekerwedstrijden. Daar zijn weer tickets te verdienen voor de Spelen, onder meer voor de achtervolgingsploeg van Kazachstan. De vijf Nederlanders hebben sinds zes maanden naast de Nederlandse ook de Kazachstaanse nationaliteit.

Overigens zijn ze niet de eerste Nederlanders die voor de sluiproute via Kazachstan kiezen. Langebaanschaatser Frank Vreugdenhil bezit al geruime tijd een dubbele nationaliteit.

Upskirtfilmer niet vervolgd

De 24-jarige upskirtfilmer uit het Groningse Winsum wordt niet strafrechtelijk vervolgd. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) heeft de man strafrechtelijk gezien geen enkele wet overtreden.

De man maakte stiekem filmpjes en foto's van de billen van jonge vrouwen. Deze beelden zette hij vervolgens op internet. Drie vrouwen deden bij de politie aangifte van deze praktijken. Zij herkenden hun eigen achterwerk op de beelden.

Nadat website GeenStijl over de activiteiten van de man berichtte, begon een ware klopjacht op de man. Zowel op FOK! als op GeenStijl werd gespeculeerd over zijn identiteit. Al snel bleek het te gaan om Bouwe S., een 24-jarige IT-medewerker uit Winsum. De man werd aangehouden, en raakte zijn baan kwijt.

Win een mystery pakket! (9)

Het antwoord op de vraag van gisteren was natuurlijk: Celebrity Death Match. Hardrebel is de winnaar van het achtste mystery pakket.

Wil je ook kans maken? Beantwoord de onderstaande vraag en win het mystery pakket van de dag!  Iedereen die voor 12 uur vannacht het goede antwoord doormailt op xessive@fok.nl doet mee. De winnaar wordt geheel willekeurig gekozen uit de goede inzendingen. Zet wel even je username in het mailtje. Geen antwoorden in de reacties zetten!

21 december 2012 gaan we er allemaal aan, want op deze dag 'eindigt' wat?

(Geen idee waar het over gaat? Bekijk de aankondiging voor meer info.)

Doden door zware ontploffing in Kabul

Een zware bomontploffing bij de Indiase ambassade vandaag in de Afghaanse hoofdstad Kabul heeft zeker twaalf levens geëist. Ongeveer 45 mensen raakten gewond, liet de politie weten.

In de weg, waaraan ook het Afghaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ligt, is een grote krater ontstaan. Gebouwen in de omgeving zijn beschadigd. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat het om een zelfmoordaanslag met een auto.

Doelwit was de ambassade, bevestigde een Indiase diplomaat. De ramen van de ambassade zijn gesprongen, maar in het gebouw zelf zijn geen doden gevallen.

Aanslag eist twaalf levens  (foto: ANP)

[NHL] Canucks herstellen zich

De Vancouver Canucks hebben zich van hun slechte start met drie nederlagen hersteld door de Montreal Canadiens met 7-1 opzij te zetten. Dit was de eerste overwinning van de Canucks dit seizoen. Man van de wedstrijd was Henrik Sedin met twee goals en twee assists.

Daniel Sedin, de tweelingbroer van Henrik, gaf drie assists. Verder was goalie Roberto Luongo goed in vorm met 27 reddingen en slechts een tegendoelpunt. Dit was de eerste echt goede wedstrijd voor Luongo, die vorige wedstrijd werd gewisseld nadat hij vier goals in 12 schoten op doel moest toestaan. De doelman aan de andere kant, Carey Price, had het een stuk moeilijker. Na de zevende tegengoal werd hij gewisseld, maar hij had als excuus dat de verdediging van zijn ploeg hem nauwelijks hielp.

"Het lijkt makkelijk als de puck er zo vaak ingaat, maar dit was pas onze eerste goede wedstrijd," aldus Henrik Sedin, die hiermee wilde aangeven dat de Canucks er nog lang niet zijn. Ook coach Alain Vigneault zag nog verbeterpunten: "We blijven werken aan het team en het wordt steeds beter. We maakten goed gebruik van een aantal fouten van de Canadiens." Habs-coach Jacques Martin vond dat zijn ploeg niet scherp was. "We verloren alle gevechten om de losse pucks en leverden de puck vaak te makkelijk in. De tegenstander werkte veel harder, en zonder hard te werken winnen we geen wedstrijden."

De eerste goal was van Ryan Kesler. Hij schaatste dwars door de verdediger heen, en met twee schijnbewegingen wist hij goalie Price te foppen. Mason Raymond maakte de 2-0. Via de boarding passte hij de puck achter de verdediging om hem zelf weer op te pikken, goed gebruikmakend van zijn snelheid. Alleen voor het doel maakte hij geen fout. Steve Bernier maakte er 3-0 van uit een pass van Daniel Sedin. In de tweede periode leken de Canadiens nog terug te komen. Zij schoten veertien maal op doel voordat de Canucks hun eerste schot losten en scoorden in de powerplay via Andrei Kostitsyn.

De Habs verloren echter hun momentum door een tijdstraf voor Tomas Plekanec. Twaalf seconden later scoorde Henrik Sedin in de powerplay die hierop volgde en bracht de stand op 4-1. Hij schoot een rebound van een schot van zijn broer Daniel binnen. Een paar minuten later scoorde Henrik nogmaals tijdens een linechange van de Canadiens. De Zweed kon samen met Bernier onbekommerd op het net afschaatsen en scoren. De laatste twee goals, die alleen nog voor de statistieken waren, kwamen op naam van Mikael Samuelsson en Alex Burrows.

De enige andere wedstrijd van gisterennacht was die tussen de Phoenix Coyotes en de verdedigend Stanley Cup kampioenen de Pittsburgh Penguins. De Coyotes wonnen deze wedstrijd met 3-0 en blijven ongeslagen.

'God schiep de aarde niet, hij scheidde haar'

De eerste zin van de Bijbel klopt niet. God was niet de schepper van de aarde, stelt hoogleraar Ellen van Wolde van de Radboud Universiteit vandaag. "God schiep wel de mens en de dieren, maar niet de aarde zelf", aldus Van Wolde die morgen haar oratie over dit onderwerp uitspreekt.

De wetenschapster nam de Hebreeuwse bijbeltekst nog eens nauwkeurig onder de loep. Het werkwoord 'bara' wordt al eeuwenlang vertaald met scheppen. Ten onrechte, vindt Van Wolde. Volgens haar is de vertaling 'scheiden' veel beter op haar plaats.

Volgens de christelijke traditie schiep God de aarde uit het niets. Maar volgens Van Wolde is het begin van de Bijbel niet het absolute begin in tijd, maar het begin van een handeling. In het begin was er volgens haar een enorme watermassa waarin monsters leefden, gehuld in duisternis. God kwam later en maakte de aarde leefbaar; hij scheidde het land van het water en bracht het licht in de duisternis.

Ook op het forum wordt over dit onderwerp gesproken in Filosofie & Levensbeschouwing.

Sneijder, Kuijt en Loovens slaan training over

Wesley Sneijder, Dirk Kuijt en Glenn Loovens hebben vandaag de groepstraining van het Nederlands elftal overgeslagen.

Sneijder had lichte koorts, Kuijt wilde zijn gekwetste linkerenkel ontlasten en Loovens liep in de warming-up een blessure aan zijn kuit op.

Morgen zal bondscoach Bert van Marwijk bekijken of het trio aan de laatste training van het Nederlands elftal, voor de oefeninterland zaterdag tegen Australië, kan deelnemen.

Kunstrijdster Venhuizen stopt ermee

Karen Venhuizen heeft een punt gezet achter haar loopbaan. De negenvoudig Nederlands kampioene kunstrijden doet dit noodgedwongen vanwege heupklachten. Naar eigen zeggen belemmeren die haar om op hoog niveau te presteren.

De 25-jarige Venhuizen kampt sinds twee jaar met een heupblessure. Daar bovenop werd in februari 2008 de ziekte van Guillain-Barré bij haar geconstateerd, een aandoening die de spieren en de zenuwen aantast. De revalidatieperiode die daarvoor nodig was, kwam de kwetsuur aan haar heup niet ten goede.

Venhuizen deed mee aan drie wereldkampioenschappen en acht EK's. Haar beste prestatie was de veertiende plek bij het EK vorig jaar.

Tapijten vol drugs op Schiphol

Het CargoHarc-team, dat vrachtsmokkel rond Schiphol opspoort, heeft de afgelopen dagen een aantal opmerkelijke drugsvangsten gedaan. In een zending Perzische tapijten uit Pakistan werd 15 kilo heroïne aangetroffen. In een enorm pakket dat Thaise keramiek zou bevatten, werd 1300 kilo marihuana gevonden.

Dat heeft de Koninklijke Marechaussee vandaag gemeld. Het is volgens de militaire politieorganisatie opmerkelijk dat in korte tijd twee zulke grote vangsten worden gedaan. Eerder deze week maakte het team al bekend cocaïne te hebben gevonden in een lading kokosnoten uit de Dominicaanse Republiek.

Aanbiedingen leveren meer omzet op

De Nederlandse supermarkten hebben in de eerste negen maanden van dit jaar een omzet gedraaid 23,9 miljard euro, dat is een stijging van 4,1 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar toen de omzet uitkwam op 22,9 miljard euro. Dat heeft onderzoeksbureau GfK becijferd.

De omzetgroei is volgens GfK vrijwel volledig toe te schrijven aan het feit dat mensen vaker naar de winkel gaan. "Sinds maart worden er bijna 5 procent meer supermarktbezoeken afgelegd door de consument", aldus GfK. En dat komt vooral doordat supermarkten meer stunten met aanbiedingen, in jargon promotiedruk genoemd. Volgens GfK ligt de promotiedruk nu op het hoogste niveau ooit. "Mede door de forse promotiecampagnes van AH en C1000."

Voor heel 2009 gaat GfK uit van een supermarktomzet van 31,1 miljard euro over 52 weken, een stijging van 3,5 procent ten opzichte van 2008.

Aanbiedingen leveren meer omzet op  (foto: ANP)

Max Payne 3 teaser verschijnt op het web... of toch niet?

Het gebeurt steeds vaker: het lekken van informatie. Met de komst van het Internet kan een klein foutje van een marketingmedewerker betekenen dat een trailer, screenshot of belangrijke informatie ineens op het web verschijnt. Ook gebeurt het steeds vaker dat makers bewust beelden lekken om zo de interesse van het publiek te trekken.

Het lijkt erop dat er wederom iets gelekt is. Ditmaal gaat het om onderstaande teaser van Max Payne 3. In de teaser zien we de nieuwe Max Payne veel kogels in bullet-time afvuren. Zelfs de gebruiker op Youtube die het filmppje heeft geplaatst weet niet of het echt is al ziet het er wel zo uit. De datum aan het einde van de trailer lijkt in ieder geval niet goed te zijn.

Max Payne verscheen in 2001 en introduceerde de bullet time. Hiermee is het mogelijk om je vijanden in slow-motion neer te schieten. Deel één en deel twee werden gemaakt door Remedy Entertainment die nu druk aan het werk zijn met Alan Wake. Het derde deel wordt gemaakt door Rockstar Vancouver en zal waarschijnlijk in 2010 verschijnen. In dit derde deel speelt het verhaal zich niet meer af in de donkere straten van New York maar in het tropische São Paulo in Brazilië en is Max een stuk ouder, kaler en breder geworden.

Wat denken jullie? Is bovenstaande trailer echt of fake?

Baby overleeft bevalling in treintoilet

Een pasgeboren baby in India is op wonderbaarlijke wijze aan de dood ontsnapt in de eerste minuten van haar bestaan. De 28-jarige moeder moest plotseling bevallen op het toilet van een trein in de oostelijke deelstaat West-Bengalen, berichtten Indiase media vandaag.

De baby viel vanuit de wc rechtstreeks op het spoor. De in paniek geraakte moeder sprong van de rijdende trein, waarop passagiers aan de noodrem trokken, denkende dat het om een zelfmoordpoging ging.

"We stapten uit om mijn vrouw te zoeken", aldus de 33-jarige echtgenoot. "Na een uur vonden we haar. Ze zat naast het spoor met de baby op haar schoot."

Moeder en dochter stapten weer op de trein en werden naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis gebracht. Daar constateerden artsen dat ze beiden in goede gezondheid verkeerden. "Dit was een wonder", sprak een medewerker van de spoorwegmaatschappij opgetogen.

CD: Vitalic - Flashmob

Pas een paar jaar geleden werd het een opvallend fenomeen, de flash mob. Een menigte mensen die via digitale communicatiewegen een afspraak maakt op een bepaald tijdstip en plaats en daar vervolgens een vaak vreemde actie aan vastkoppelt. In 2003 vond de eerste kleinschalig plaats, maar door de jaren heen groeide de populariteit snel. De bekendste flashmobs zijn wel de wereldwijde kussengevechten of de silent disco-actie in de Londense metro, waar zo'n 4000 mensen op af kwamen.

Gelijke examennorm voor allochtonen

Staatssecretaris Van Bijsterveldt heeft besloten dat de norm voor het eindexamen Nederlands voortaan gelijk is voor zowel allochtone als autochtone leerlingen. Het besluit komt na Kamervragen naar aanleiding van een artikel dat enige maanden terug in het AD stond.

Advocaat Roel Schreuders ontdekte toen dat allochtone leerlingen meer fouten mogen maken in het eindexamen Nederlands dan autochtone leerlingen, terwijl dat wettelijk niet is toegestaan. Havisten mochten twee fouten maken, zonder puntenaftrek te krijgen. De grens voor allochtone havisten daarentegen, lag op vijf fouten. Voor vmbo'ers gold ook een dergelijke uitzondering; voor allochtone vwo'ers echter niet.

Volgens de staatssecretaris blijven de overige uitzonderingsregels, die ook voor dyslectische leerlingen gelden, wel van kracht. Dit houdt dat er iets langer over het examen mag worden gedaan en dat een woordenboek mag worden gebruikt.

De regel, die gold voor enkele honderden scholieren die zes jaar of korter in Nederland waren en Nederlands niet als moedertaal hebben, bestond  sinds 1987 en was volgens Van Bijsterveldt niet in strijd met de wet.

Mensen pakken liefst de auto om te winkelen

Iets meer dan de helft (52 procent) van de mensen die gaan winkelen in hun favoriete winkelgebied pakt daarvoor de auto. Slechts 13 procent gaat met het openbaar vervoer. Dat is een van de bevindingen uit het onderzoek 'Trends Binnenstad' dat Detailhandel Nederland dit jaar voor het eerst heeft gehouden onder consumenten en winkeliers.

Mensen vinden het lastig om met hun aangeschafte spulletjes op de bus of tram te stappen. "Ook de parkeertarieven blijven een heikel punt", aldus Detailhandel Nederland. Bijna 30 procent van de automobilisten heeft dan ook de gewoonte om buiten het winkelgebied op zoek te gaan naar een gratis parkeerplek.

Mensen pakken liefst de auto om te winkelen  (foto: ANP)

Amsterdamse universiteit bij beste vijftig

De Universiteit van Amsterdam (UvA) staat dit jaar in de jaarlijkse ranglijst van de Britse krant The Times op de 49e plaats. Voor het zesde achtereenvolgende jaar wordt de lijst aangevoerd door de Amerikaanse Harvard University. De Britse krant publiceerde de lijst vandaag.

De UvA eindigde vorig jaar nog op de 53e plek. In de top drie van universiteiten stootte het Britse Cambridge het Amerikaanse Yale van de tweede plaats.

Amsterdamse universiteit bij beste vijftig  (foto: ANP)

Goedemorgen!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Vandaag over het gebrek aan gezag van minister ter Horst.

Wat zijn toezeggingen van ministers eigenlijk waard? Een half jaar geleden beloofde minister Guusje ter Horst dat de overheid voortaan rekeningen binnen 30 dagen zal betalen. Maar vandaag de dag worden rekeningen nog steeds gemiddeld pas na 49 dagen betaald. Moet je als burger eens proberen...

Tekort Obama driemaal dat van Bush

Het tekort op de begroting van de Verenigde Staten is in het fiscale jaar 2009, dat op 30 september afliep, naar verwachting opgelopen tot een recordbedrag van 1,4 biljoen dollar. Dat is 950 miljard dollar meer dan in 2008.

Dat staat in een gisteren gepubliceerde raming van het begrotingsbureau van het Amerikaanse Congres (CBO). Concreet betekent het dat de Amerikaanse overheid voor elke geïnde belastingdollar nog ruim vijftig cent extra tekort komt. De begrote inkomsten zijn namelijk 2,7 biljoen.

Het begrotingstekort van de Amerikaanse overheid is sterk opgelopen door de steun aan de financiële sector en de stimuleringsplannen voor de economie. Economen hebben al gewaarschuwd dat het huidige begrotingsbeleid van de VS onhoudbaar is. Washington kan daardoor zijn kredietwaardigheid verliezen, met desastreuze gevolgen voor de Amerikaanse dollar en de wereldeconomie.

De Beatles zongen het al: money can't buy me love.  (foto: ANP)

Boek: Sjon - De fluisterende muze

Scandinavië is de laatste jaren een aanzienlijke leverancier geworden van grote schrijvers. Dat dit haast eigen 'continent' van Europa mooie literatuur voortbrengt wist ik al, maar met het nieuw vertaalde boek van de schrijver Sjón is dat wederom bevestigd. De fluisterende muze (Oorspronkelijke titel: Argóarflísin) is een zeer mooi boek dat zeker als aanrader voor de komende najaarsmaanden kan worden gegeven. Het van oorsprong in 2005 uitgekomen boek is nu in Nederlandse vertaling te koop.

Kamer praat over Oranjes

Premier Jan Peter Balkenende zal vandaag in de Tweede Kamer aan de tand worden gevoeld over de Oranjes als hij de begroting van zijn ministerie van Algemene Zaken verdedigt. Daarbij zal het ook gaan over de kosten van het koningshuis en over het beoogde vakantiehuis van prins Willem-Alexander en prinses Máxima in Mozambique.

De regeringsfracties CDA, PvdA en ChristenUnie zijn na GroenLinks en SP ook kritisch geworden over dit project. Kamerlid Ed Anker van de ChristenUnie wil dat Balkenende nagaat wat er klopt van verhalen die hardnekkig de ronde doen over corruptie, gebrekkige investeringen voor de lokale bevolking en dreigementen van de projectontwikkelaar. Ook het CDA wil duidelijkheid. De PvdA is bang voor imagoschade voor het koninklijk huis en wil dat Balkenende de regie neemt.

De commotie over het vastgoedproject op het schiereiland Machangulo was maandag reden voor voorzitter Michiel Zonneville van de Bond van Oranjeverenigingen om openlijk de deelname van Willem-Alexander eraan ter discussie te stellen.

Balkenende had eerder laten weten dat het prinselijk paar doorgaat met de bouw van de vakantievilla.

Het debat is vanaf 14.00 uur live te volgen op internet of via het themakanaal Politiek24.


Kamer praat over Oranjes  (foto: ANP)

Di Pietro: Berlusconi, ga naar huis!

Een deel van de oppositie in Italië heeft gisteren het aftreden van premier Silvio Berlusconi geëist. Onder hen is Antonio Di Pietro, die begin jaren '90 internationale faam verwierf als onderzoeksrechter die het corruptieonderzoek Mani Pulite (Schone Handen) leidde.

Di Pietro, nu leider van de oppositiepartij Italië van de Waarden (IDV), noemde de gisteren door de hoogste rechters ongrondwettig verklaarde immuniteitswet immoreel: "Berlusconi moet ophouden wetten voor eigen gebruik en consumptie te maken en hij moet aftreden. Hij is letterlijk gek."

Voor Palazzo Chigi, het kantoor van de premier in hartje Rome, kwamen gisteravond betogers van de linkse beweging Links en Vrijheid bij elkaar. Zij hadden affiches bij zich met teksten als: "En nu laat je je berechten!"

Dario Franceschini, de leider van de grootste oppositiepartij, de Democratische Partij (PD) van oud-communisten en progressieve katholieken, toonde zich verheugd over de steun van het hof aan het gelijkheidsbeginsel: "Allen zijn gelijk voor de wet, ook de machtigen."

Di Pietro: Berlusconi, ga naar huis!  (foto: ANP)

Tweede editie Filevrije dag in Nederland

De ANWB heeft vandaag uitgeroepen tot de tweede Filevrije dag in Nederland. Vorig jaar was de eerste, op 9 oktober. De focus ligt dit jaar op Utrecht. Volgens de ANWB is Utrecht de 'rotonde' van Nederland en wordt er in deze regio zowel in de stad als op de snelwegen veel aan de weg gewerkt.

De afgelopen weken zijn bedrijven en hun medewerkers opgeroepen om mee te doen aan de Filevrije dag. Ongeveer honderd bedrijven, met zo'n 80.000 medewerkers, uit het midden van het land doen vandaag mee.

De ANWB wil overheden en bedrijven en hun medewerkers en klanten ervan bewust maken dat verandering van reisgedrag een grote bijdrage kan leveren aan de verbetering van de doorstroming in het verkeer.

Nieuwe antikraakwet binnen bereik

De PVV voelt wel wat voor de aangepaste versie van de ontwerp-antikraakwet van CDA, ChristenUnie en VVD. Daarmee komt een Kamermeerderheid voor het plan binnen bereik.

"De indieners hebben goed geluisterd naar de argumenten van de PVV om krakers steviger aan te pakken", aldus PVV'er Raymond de Roon na afloop. "De strafmaatverhoging van 200 procent en de mogelijkheid om ook krakers die niet op heterdaad worden betrapt, aan te houden, openen de deur voor de PVV-fractie om met het wetsontwerp in te stemmen."

De Kamer kon woensdag nog niet beslissen. De indieners van de initiatiefwet hadden zo veel tijd nodig voor hun toelichting, dat de Kamer niet meer op dezelfde dag kon reageren.

Minister Eberhard van der Laan (Wonen) kwam nog wel aan het woord en liet weten dat 'het kabinet zich niet tegen dit wetsvoorstel zal keren'. Hij vindt 'leegstand een te belangrijk probleem om over te laten aan de krakers'. Hij stipte in dit verband aan dat de krakers veelal wel op aantrekkelijke plaatsen kraken, maar dat de leegstand op andere plekken blijft bestaan. In het wetsvoorstel ziet hij ook betere mogelijkheden voor gemeenten om de leegstand te bestrijden. Zijn justitiecollega Ernst Hirsch Ballin sprak van een 'zinnig voorstel'.

Verbod
De PVV moet het voorstel voor een verbod op het kraken aan een meerderheid helpen. De partij bleek tijdens de eerste behandeling van het plan, enige weken geleden, echter ontevreden over de hoogte van de voorgestelde straffen. De indieners kwamen daarop met de verhoogde maximale straf van een jaar wegens kraken, in plaats van de voorgenomen vier maanden.

Ze verdubbelden tevens de straf voor huisvredebreuk naar een jaar. Ook de straf voor kraken met intimidatie of geweld verdubbelt tot maximaal twee jaar. Wanneer krakers in groepsverband opereren én geweld gebruiken, kan de celstraf volgens de indieners oplopen tot twee jaar en acht maanden. Ook kunnen krakers worden aangehouden als ze niet op heterdaad zijn betrapt. Wanneer het wetsvoorstel verder wordt behandeld, is nog niet vastgesteld.

ME weet raad met krakers.  (foto: ANP)

Neuroloog vervolgd voor mishandeling

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat neuroloog Ernst J.S. vervolgen voor mishandeling en valsheid in geschrifte. Bovendien vraagt het OM een gerechtelijk onderzoek tegen het Medisch Spectrum Twente (MST), waar de neuroloog jarenlang werkte. Dat heeft het OM bekendgemaakt.

J.S. zou als neuroloog in het MST tientallen onjuiste diagnoses hebben gesteld, zou verkeerde geneesmiddelen voor hebben geschreven en voor zichzelf medicijnen uit het ziekenhuis hebben gestolen. Tegen J.S. loopt sinds februari dit jaar een strafrechtelijk onderzoek.

Hevig onweer treft regio Roermond

Roermond en omliggende dorpen zijn gisteravond en vannacht getroffen door hevige onweersbuien. Dat meldde de brandweer.

Als gevolg daarvan liepen meerdere straten bij de monding van de Roer in de Maas onder water. De politie heeft de straten afgezet. Een tunnel onder het NS-station liep onder water en werd eveneens afgesloten. Ook een winkelcentrum bij de Roer had te lijden onder wateroverlast. In de gemeente Leudal, vlakbij Roermond, sloeg de bliksem op enkele plaatsen in en kreeg de brandweer meldingen van wateroverlast. De rest van Limburg heeft weinig last van het onweer.

Televisie uiterst lucratief voor IOC

De Olympische Spelen van 2010 (Vancouver) en 2012 (Londen) zijn uiterst lucratief voor het IOC. De sportkoepel verdient aan de uitzendrechten van beide evenementen in totaal 3,8 miljard dollar, bijna 2,6 miljard euro. In vergelijking met de voorgaande twee edities - de Spelen van 2006 en 2008 werden ook samen verkocht - is dat 1,2 miljard dollar meer.

Voorzitter Jacques Rogge maakte dat recordbedrag aan tv-rechten, de belangrijkste inkomstenbron van het IOC, gisteren bekend tijdens het congres van het comité in Kopenhagen. De stijging is volgens de Belg mede te danken aan de grotere verspreiding van beelden via internet en mobiele telefoons.

Rogge voegde er nog aan toe dat voor Sotsji (2014) en Rio de Janeiro (2016) al tv-deals zijn gesloten ter waarde van 920 miljoen (625 miljoen euro). De onderhandelingen met de grote Amerikaanse maatschappijen - NBC verwierf de rechten voor de Spelen van 2010 en 2012 voor 2,2 miljard - moeten nog beginnen. Dat geldt ook voor de grote Europese zendgemachtigden in Duitsland, Groot-Brittannië en Frankrijk. Het IOC verwacht daarover uiterlijk volgend jaar, mede afhankelijk van het economisch klimaat, uitsluitsel te kunnen geven.

Televisie uiterst lucratief voor IOC  (foto: ANP)

Lange nummers brengen Top 2000 in tijdnood

De bekende hitlijst Top 2000 van Radio 2 verkeert in tijdnood. Doordat steeds meer lange nummers een plekje in de lijst veroveren, lukt het niet meer alle tweeduizend liedjes tussen tweede kerstdag en oudejaarsnacht te draaien. Om te voorkomen dat nummers moeten worden afgekapt, begint de uitzending van de Top 2000 dit jaar op eerste kerstdag. Dat maakte Radio 2 gisteren bekend.

Op 25 december begint om 12.00 uur de marathonuitzending van de tweeduizend favoriete platen van de luisteraars. De elfde editie van het programma begint twaalf uur eerder dan voorgaande jaren. "Het is niet meer haalbaar om tweeduizend platen in 144 uur te draaien."

"Toen de Top 2000 tien jaar geleden begon, stonden er relatief veel korte platen uit de jaren zestig in de lijst. Die nummers hebben een lengte van twee, drie minuten. Naarmate de tijd voortschreed, zijn er steeds meer 'jongere' platen in de lijst gekomen en die zijn gemiddeld een stuk langer", aldus Radio 2-zendermanager Kees Toering.

Luisteraars kunnen van 16 november tot en met 4 december stemmen op hun favoriete nummers.

Tsunamiwaarschuwing voor eilanden Stille Oceaan

 Voor Papoea-Nieuw-Guinea en eilanden in het zuidwestelijke deel van de Stille Oceaan is vandaag een tsunamiwaarschuwing afgegeven. Het Tsunami Waarschuwingscentrum liet dat weten.

Het alarm geldt in totaal voor elf landen. Naast Papoea-Nieuw-Guinea gaat het onder meer om Fiji, Vanuatu en Nieuw-Caledonië. De autoriteiten van Nieuw-Caledonië hebben na de waarschuwing mensen van het oostelijke kustgebied naar hoger gelegen gebieden geëvacueerd.

De waarschuwing kwam na een aardbeving van 7,8 op de schaal van Richter. Het epicentrum lag ongeveer 370 kilometer ten noordwesten van de eilandstaat Vanuatu op een diepte van 33 kilometer. Er zijn nog geen berichten over doden of gewonden door de beving. De politie van Vanuatu liet weten dat de beving niet is gevoeld in de hoofdstad Port Vila.

De tsunamiwaarschuwing komt een week nadat de eilandengroep Samoa in de Grote Oceaan door een tsunami werd getroffen. Die tsunami eiste circa 170 levens. De slachtoffers vielen op Samoa en de nabijgelegen eilanden van Amerikaans Samoa en Tonga.

Tsunamiwaarschuwing voor eilanden Stille Oceaan  (foto: ANP)

Amazon.com brengt e-reader naar Nederland

De Amerikaanse internetwinkel Amazon.com gaat in Nederland met e-readers de concurrentie aan met Bol.com. Het bedrijf kondigde woensdag aan zijn Kindle ook buiten de Verenigde Staten aan te bieden.

De Kindle, sinds eind 2007 te krijgen op de Amerikaanse markt, is vanaf 19 oktober beschikbaar in meer dan honderd landen en kost 279 dollar. Eigenaren kunnen met een mobiele internetverbinding digitale boeken kopen.

Amazon.com heeft met zijn e-reader in de VS voor een doorbraak gezorgd voor digitaal lezen. Bol.com is onlangs begonnen met de verkoop van digitale boeken.

Rabobank maakt selectie Parijs-Tours bekend

Rabobank heeft de selectie vrijgegeven die tijdens Parijs-Tours aan de start zal verschijnen. De kopman van de Nederlandse formatie tijdens de klassieker is voormalig wereldkampioen Oscar Freire.

Freire zal tijdens de herfstklassieker de steun krijgen van zijn landgenoot Juan Antonio Flecha. Verder zijn ook Maarten Tjallingii, Nick Nuyens, Sebastian Langeveld, Mathew Hayman, Jos van Emden en Tom Stamsnijder geselecteerd. Ploegleider tijdens Parijs-Tours is Adri van Houwelingen.

Baanwielrenner Mulder naar Cofidis

Teun Mulder heeft een verbintenis getekend bij het Franse Cofidis tot eind 2010. De baanwielrenner trad afgelopen 1 oktober in dienst en kwam over van Rabobank.

Mulder denkt met deze transfer een ideale opstap gevonden te hebben richting de Olympische Spelen van 2012 in Londen. Tijdens de World Cup in Manchester zal Mulder voor het eerst rijden voor Cofidis. Verder zal de Nederlander voor zijn nieuwe team zeker drie wereldbekerwedstrijden rijden. Ook enkele sprinttoernooien in Frankrijk zullen op zijn programma staan.

In Manchester zal Mulder meedoen op de onderdelen sprint, teamsprint en keirin. Namens Nederland deed Mulder in 2004 en 2008 mee aan de Olympische Spelen. Zijn grootste successen tot nu toe zijn het behalen van het wereldkampioenschap op het onderdeel keirin in 2005 en zijn gouden plak in 2008 tijdens het onderdeel één kilometer tijdrit.

AZ-vrouwen uitgeschakeld in Champions League

De voetbalsters van AZ vonden woensdagavond in Denemarken hun Waterloo. Brøndby IF had aan het 1-1 gelijkspel genoeg om de achtste finales te bereiken van de Champions League.

Vorige week verloor AZ op eigen veld met 1-2 van de Deense dames. Woensdag kwamen de speelsters uit Alkmaar al vroeg op voorsprong dankzij een eigen doelpunt van Hansen.

De formatie van coach Ad Engelkes had nog een treffer nodig om verder te bekeren, maar kreeg kort voor tijd het deksel op de neus. Brøndby maakte gelijk via Christiansen.

De Noord-Hollandse equipe moest het de gehele tweede helft doen zonder Annelies Zondag. De middenveldster kreeg kort voor rust een rode kaart na een zware overtreding.

Gomis valt flauw tijdens training Frankrijk

Bafétimbi Gomis liet woensdag zijn ploegmaten bij de Franse nationale ploeg flink schrikken. De aanvaller stortte op de middagtraining plots ter aarde.

De speler van Olympique Lyon, die als vervanger werd opgeroepen voor de geblesseerde Franck Ribéry, zakte onder het toeziend oog van zijn teamgenoten door zijn hoeven.

Tot grote opluchting van Les Bleus bleek de 24-jarige aanvaller slechts flauw te zijn gevallen. Op eigen kracht zocht Gomis de kleedkamer op, liet zich even onderzoeken en kon even later, met succes, de training zelfs afronden.

Het angstaanjagende voorval was voor de sterke spits niet nieuw: "Ik heb dit al eens eerder gehad tijdens een oefenwedstrijd, maar na vijf minuten is alles weer oké", tekende L'Equipe op uit de mond van De Zwarte Panter.

Denemarken mist Grønkjær in cruciale fase

Bondscoach Morten Olsen van Denemarken kan tijdens de allesbeslissende interlands tegen Zweden en Hongarije geen beroep doen op Jesper Grønkjær.

De aanvaller van FC Kopenhagen ondervindt teveel hinder van een knieblessure. De oud-Ajacied mist zodoende de cruciale WK-kwalificatieduels met concurrenten Zweden en Hongarije.

De Denen zijn in groep 1 de trotse koplopers in de race om een ticket naar het WK in Zuid-Afrika. De Scandinaviërs hebben achttien punten. Zweden hijgt de Denen nadrukkelijk in de nek met slechts drie punten minder. Portugal en Hongarije volgen vervolgens op twee punten van de Zweden.

Bij winst van de Denen op de Zweden is de ploeg van bondscoach Olsen verzekerd van een plek op het eindtoernooi. Tijdens het sluitstuk van de kwalificatie neemt Denemarken het op tegen Hongarije. De ploeg van keuzeheer Erwin Koeman heeft in theorie ook nog kans op plaatsing voor het Wereldkampioenschap.

Leonardo Da Vinci als wapenleverancier in trailer

Assassins Creed 2 speelt zich af in Italië en de grootste verrassing van de game was dat Leonardo Da Vinci in de game zou verschijnen en Ezio zou helpen met zijn daden. Leonardo zorgt voor de wapens en gadgets die Ezio gebruikt in de game. Zo zal hij voor verscheidene nieuwe wapens zorgen die Ezio nodig zal hebben bij zijn missie. Nu is er een trailer verschenen waarin we Leonardo Da Vinci terug zien en waar Ezio er flink op los moordt.

Hier de trailer:

Alle kleuren van de regenboog


Iedereen in groep drie kreeg aan het begin van het jaar een kleurpotlodendoos. Een blik met twaalf kleurpotloden die de rest van de schoolperiode gebruikt zouden worden. Helaas levert slechts twaalf kleuren wel wat beperkingen op. Zo werden mensen bij een gebrek aan roze vaak beige gekleurd en speelde het Nederlandse elftal niet in het oranje, maar in het rood, wit en blauw. Tja, je moet improviseren als je niet anders kan. Dat zelfde geldt ook voor de makers van de eerste computer games. Veel verschillende kleurtjes en tierelantijntjes waren er niet, en dus was het improviseren.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.