Elia: "Ik was een te luie voetballer"

Sjors (Sj0rSz)
Eljero Elia is momenteel de gevierde man bij zowel Hamburger SV als Oranje. De watervlugge buitspeler ontwikkelt zich razendsnel in Duitsland en is de laatste wedstrijden bij Oranje één vaste spelers in de selectie. Elia werd bij Ajax in de jeugd weggestuurd, een gegeven waar de speler van HSV achteraf juist het voordeel van inziet.

"Nadat ik na twee jaar in de C-junioren werd weggestuurd bij Ajax, regelde mijn vader dat ik bij ADO Den Haag terecht kon. En voor die tweede kans ben ik hem ontzettend dankbaar. Verhalen dat ik moest vertrekken bij Ajax omdat ik onhandelbaar was, zijn onzin. Ik heb alles gespeeld, maar was een te luie voetballer. Ik speelde alleen in balbezit en had een broertje dood aan terug verdedigen. Dát was de reden van de breuk. Ik was volgens de trainers niet goed genoeg en niks anders", vertelt Elia in De Telegraaf.

"Achteraf dank ik God dat ik ben weggestuurd door Ajax", bekent de aanvaller, die afgelopen zomer de overstap maakte van FC Twente naar HSV. "Als alles in Amsterdam op rolletjes was gelopen, zou ik niet zo goed zijn als nu. Niks ten nadele van de club, want die behoort tot de mooiste van de wereld en daar had ik na FC Twente ook best voor willen voetballen. Maar ik denk dat er niet goed wordt opgeleid. De jeugdteams winnen alles en daardoor wordt er geen vechtersmentaliteit gekweekt. Het is volgens mij niet voor niks dat Demy de Zeeuw en Eyong Enoh nu de ontbrekende schakeltjes lijken. Dat soort types, bikkelaars, loopt er in de jeugd gewoon niet."

De steeds volwassener wordende Elia zegt dat hij ondanks zijn stormachtige ontwikkeling, steeds rustiger wordt. "Sommige mensen hebben niks te verliezen, maar ik alles. Als iemand me nu in de bus aankijkt en ruzie zoekt, draai ik mijn hoofd weg. Dan maar een 'pussy'. En als een automobilist naast me opgefokt reageert en zijn middelvinger opsteekt, lach ik alleen maar. Ik ben nu op een bepaald voetbalniveau gekomen en wil daar blijven. Het WK in Zuid-Afrika lonkt en ik wil per se mee met het Nederlands elftal. Ik ben een rustige jongen geworden. De tijger buiten het veld is getemd."

Elia beseft dat de goede prestaties niet vanzelf komen en wil zich altijd blijven ontwikkelen. "Ik heb alles opzij gezet voor het voetbal en ben een harde werker geworden. Bij Ajax was mijn omschakeling niet in orde, maar zelfs nu het goed gaat bij HSV en Oranje, valt er nog van alles te verbeteren. Mijn linkerbeen moet sterker worden en mijn voorzet kan veel scherper en preciezer. Daarnaast zit ik veel in het krachthonk en laat ik mijn fysio's geregeld overkomen. Ik ben zuinig op mijn lichaam. En nu ook op mijn carrière."