De hobby van een populist

“Voorzitter, al het tuig moet van de straat! En alle Marokkaanse straatterroristen het land uit. Wie onze gastvrijheid misbruikt om de beest uit te hangen, is geen Nederlands paspoort waardig.”

De TV staat op het overgewaardeerde Politiek 24. Te zien en te horen is een man die met een half weggemoffeld Limburgs accent zijn vijanden het vuur aan de schenen legt. De manier waarop hij met zijn Dragonball Z-achtige kapsel en streng gezicht het spreekgestoelte beklimt, sleurt mij mee in een draaikolk van gedachten. Hij fascineert me.

“Wij zullen het linkse cordon sanitaire doorbreken”, roept hij, terwijl zijn lippen steeds sneller en sneller op en neer dansen en uitspraken als “knettergek”, “compleet van de zotten” en “linkse hobby’s” mij af en toe doen opkijken, voeren mijn gedachten me weg naar een compleet andere hoek. Via gedachtesprongen die Wikipedia nog niet na zou kunnen doen, kom ik terecht op een punt wat menig stel hersenen zal doen kraken: Wat is de favoriete game van Geert? Wat start hij op als hij na een lange dag discussiren en oneliners eruit knallen, zwetend thuiskomt, zijn Hongaarse importbruid een kus geeft en zich prinsheerlijk op de bank nestelt? Waar kan hij al die opgekropte frustraties en ideen echt helemaal in kwijt?

Mijn eerste ingeving was, ook al is het misschien wat gedateerd voor Geert: Assassin’s Creed. De hoogblonde PVV-voorman zit, met bezweet voorhoofd en op het puntje van zijn tong bijtend, op de kalfslederen bank terwijl hij Altar (die hij liefkozend Barry noemt) door de nauwe steegjes en over de gammele daken van middeleeuwse steden loodst. Nou ja, steden? Zeg maar gerust stad. Geert is zelfs in het spel bezig met het verdedigen van de Joods-Christelijke samenleving, en dit betekent dus dat hij het moslimbolwerk Damascus nooit verlaat. Kirrend van plezier hakt hij zich dwars door hordes van straatterroristen heen. Nieuwe wetsvoorstellen schieten hem te binnen als hij als een ware professional zijn hidden blade in de keel van een bewaker drukt. Wat zou het toch mooi zijn om Femke Halsema en de rest van de grachtengordelbewoners op deze manier voor eens en altijd het zwijgen op te leggen! Niks schieten op knieschijven als een voetbalwedstrijdje in de gemiddelde achterstandswijk in de Randstad uit de hand loopt! Een shortsword zal deze raddraaiers wel een toontje lager doen zingen! En waarom is de Mobiele Eenheid nog steeds uitgerust met die veel te zachtaardige knuppeltjes? Nee, Geert is niet vies van een kruistochtje meer of minder.

Of wat te denken van een game waarin hij de vijanden van het vrije woord op sportief terrein volledig van de mat speelt? Ik heb het natuurlijk over de meest Hollandse sport die er maar is: Voetbal! De PVV’er is een beetje huiverig van oosterse producten (goed, Oost-Europa uitgezonderd) en daarom zal de disc van Pro Evolution Soccer huize Wilders nooit betreden. Nee, het is Fifa ’09 waarin zijn tegenstanders en ander tuig afgetroefd worden. De geboren en getogen zuiderling kiest ongetwijfeld voor het uitermate technische team van VVV-Venlo, dat hoort nou eenmaal. Maar goed dat Amrabat opgerot is want anders had Geert toch echt een probleem gehad. Terwijl hij zijn team in thuisstadion ‘De Koel’ als de Grote Leider naar het kampioenschap loodst verschijnt er een glimlach op zijn gezicht. Hij droomt weg bij de gedachte om Tofik Dibi een glasharde panna te geven, al is het maar om te bewijzen dat Westerlingen ook sportief gezien alle competitie in het stof doen bijten. Pas als het team van VVV-Venlo omgetoverd is tot een efltal van raszuivere, boomlange en bovenal vastbesloten Neerlandsche jongens bestaat, zal Geert rusten.

Of de politicus echt een gameliefhebber is, blijft voor ons simpele stervelingen helaas slechts giswerk. De enigen die dat weten zijn hijzelf, zijn vrouw, zijn beveiligers en een handjevol vertrouwelingen. Maar, als blijkt dat Geert toch echt een voorliefde heeft voor games als Assassin’s Creed, dan zal er eindelijk een beetje duidelijkheid zijn over waarom deze beste man toch zo is gaan denken als hij nu doet.