FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 oktober 2009

Oorlogswinter beste jeugdfilm in Rome

De Nederlandse film Oorlogswinter heeft op het Filmfestival van Rome de prijs gewonnen voor beste Europese jeugdfilm. Dat heeft regisseur Martin Koolhoven vandaag gemeld. De award werd uitgereikt door een jury die bestond uit jongeren.

Het is niet de eerste prijs die de verfilming van het beroemde boek van Jan Terlouw in de wacht sleept. Onlangs kreeg het verhaal over de tiener Michiel en zijn belevenissen tijdens de Hongerwinter nog drie Gouden Kalveren, waaronder die voor beste acteur. Ook is Oorlogswinter dit jaar de Nederlandse inzending voor de Oscars.

Actrice Meryl Streep kreeg op het Filmfestival van Rome een prijs voor haar gehele oeuvre.

'Martelartiesten' voor sluiting Guantanamo

Bands als REM, Pearl Jam en Nine Inch Nails zijn een campagne gestart om druk te zetten op de Amerikaanse politiek om de gevangenis op Guantanamo Bay zo snel mogelijk te sluiten. Het gaat om muzikanten waarvan onlangs bekend is gemaakt dat nummers van hen in het kamp op Cuba worden gebruikt om terrorismeverdachten te martelen.

Dat meldt de Britse krant The Guardian vandaag. Nummers als Enter Sandman van Metallica, American Pie van Don McLean, We Will Rock You van Queen en zelfs de titelsong van Sesamstraat worden in de cellen uren achter elkaar op volle sterkte gedraaid om gevangenen murw te krijgen.

"We hebben dertig jaar lang muziek gemaakt waarmee we proberen te streven naar een betere, vreedzamere wereld", aldus REM-voorman Michael Stipe. "Het is verschrikkelijk om nu te horen dat onze muziek en die van vrienden wordt gebruikt om mensen te martelen."

Uitslag NAC Breda - RKC Waalwijk

Om 20.45 uur begon de wedstrijd tussen NAC Breda en RKC Waalwijk. Hieronder vind je de uitslag.

NAC Breda - RKC Waalwijk 1-0
33’ Lurling 1-0

Toeschouwers: 17.750
Scheidsrechter: Wiedemeijer
Stadion: Rat Verlegh Stadion
Gele kaart: Boerrigter, Luirink (RKC Waalwijk)
Rode kaart: Luirink (83) (RKC Waalwijk)

Opstellingen

NAC Breda: Ten Rouwelaar, Fehér, Penders, Zwaanswijk, Schilder, De Graaf (Gorter/90+3), Gilissen, Kwakman, Leonardo (Kolkka/75), Amoah (Cairo/86), Lurling

RKC Waalwijk: Levita, D.Mulder,Luirink, v.Mosselveld, H.Mulder, Berger, Agustien (Lifondja/75), Obodai (Vink/86), Benson, Idabdelhay (Benschop/59), Boerrigter

Levenslang voor Argentijnse generaal

De voormalige Argentijnse generaal Jorge Olivera Rovere is tot levenslang veroordeeld voor misdrijven tegen de menselijkheid tijdens het militaire regime (1976-83). Een rechter achtte Rovere (82) schuldig aan onder meer de moord op twee Uruguayanen. De uitspraak was live op tv te zien, meldden Argentijnse media.

Rovere moest zich verantwoorden voor vier moorden en 107 ontvoeringen en verdwijningen. Hij werd internationaal bekend als woordvoerder van de Argentijnse dictator Leopoldo Galtieri tijdens de Falklandoorlog met Groot-Brittannië in 1982. Hij gold als rechterhand van generaal Guillermo Suarez Mason, één van de leiders van de coup.

Bijna wintertijd

Europa zet de klok vannacht een uur terug. Om 03.00 uur gaat de klok naar 02.00 uur. Daarmee gaat de wintertijd in.

De nacht wordt hierdoor een uur langer. De wintertijd duurt vijf maanden. Op 28 maart 2010 gaat de klok weer een uur vooruit. Nederland kent sinds 1977 verschil in zomer- en wintertijd. Dat was een reactie op de oliecrisis. Door in de zomer langer gebruik te maken van het zonlicht, wordt energie bespaard.

Om de wintertijd te vieren, vindt deze nacht voor de vijfde maal de Nacht van de Nacht plaats. In heel het land zijn er nachtelijke activiteiten zoals workshops nachtfotografie, theatervoorstellingen in de nacht en avondexcursies per boot. Ook schakelen honderden gebouwen als kantoren, kerken en bruggen, voor de gelegenheid hun lichten uit. Het dorp Den Hoorn op Texel dooft zelfs alle openbare verlichting. Markante gebouwen als de Dom in Utrecht, de Euromast in Rotterdam en de Martinitoren in Groningen komen ook in het donker te staan.

Met de Nacht van de Nacht vragen de Stichting Natuur en Milieu en de Provinciale Milieufederaties aandacht voor de schoonheid en de functie van de duisternis, die steeds meer onder druk staan door de alsmaar toenemende verlichting. Een donkerder Nederland is volgens de milieuclubs beter voor trekvogels, nachtdieren en mensen.

Auto rijdt woonhuis in

In het Limburgse dorp Schimmert is vanavond tegen negen uur een personenauto met hoge snelheid tegen de gevel van een woning gereden. Daarbij raakte de nog onbekende bestuurder bekneld en moest hij door de brandweer worden bevrijd. De man is met onbekende verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis in Heerlen.

Dat heeft de politie vandaag gemeld. Door de klap tegen de woning raakte de gevel ontzet. De brandweer is vlak na het ongeluk begonnen de gevel te stutten. De politie kan nog niets zeggen over de oorzaak van het ongeval, maar vermoedt dat de bestuurder te hard gereden heeft.

Piquet sr. eist excuses van Renault

Crashgate lijkt nog een staartje te krijgen. Nelson Piquet sr. eist namelijk excuses van het Formule 1-team van Renault. Dat stemde er namelijk mee in om Piquet jr. opzettelijk te laten crashen in Singapore in 2008.

Piquet sr. dreigt met gerechtelijke stappen als Renault niet door haar knieën gaat, zo meldt Auto Motor und Sport. Het Franse merk heeft volgens de Braziliaan voormalig teambaas Flavio Briatore te lang gesteund, omdat het bleef volhouden dat de crash uit de hoge hoed van Piquet jr. kwam. Pas nadat de FIA en de publieke opinie zich tegen het team keerden werd er afstand gedaan van deze opvattingen.

"Renault heeft twee weken de tijd. Als ik niets hoor, krijgen ze een aanklacht aan hun broek," zei Piquet sr. die wil dat het Franse team diep door het stof gaat. De Braziliaan zegt ondanks dat ook hij de crash afkeurt niet te begrijpen dat zijn zoon door zijn gedrag aan de schandpaal genageld wordt. "Ayrton Senna heeft op die manier twee wereldtitels gewonnen. In 1983 won hij de Britse Formule 3 -titel door Martin Brundle door midden te rijden. En in 1990 werd hij wereldkampioen Formule 1 nadat hij Alain Prost op volle snelheid van de baan knalde. Dat is pas echt gevaarlijk."

Timmerman sprint naar winst in Amsterdam

De derde wedstrijd in de strijd om de Marathon Cup, tot vorige week nog DSB Cup geheten, is gewonnen door Karlo Timmerman.

Op de Jaap Eden-baan in Amsterdam versloeg Timmerman Bob de Vries en Sjoerd Huisman in de eindsprint. Door zijn tweede plaats neemt De Vries de leiding in het algemeen klassement over van Jorrit Bergsma. Bergsma kwam in de finale ten val.

Bij de vrouwen ging de overwinning naar Mariska Huisman, die de cup vorig jaar won. Maria Sterk, de leidster in de stand, werd tweede.

Uitslagen Eredivisie (24/10/2009)

Om 19.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Feyenoord - VVV-Venlo 1-0
27’ Landzaat 1-0

Toeschouwers: 44.000
Scheidsrechter: Luinge
Stadion: De Kuip
Gele kaart: Bahia, Fer, Babovic (Feyenoord), Leemans, Fleuren, Schaken (VVV-Venlo)

Opstellingen

Feyenoord: v.Dijk, Leerdam, Vlaar, Bahia, v.Bronckhorst (De Cler/78), Landzaat, Wijnaldum, Fer, Slory (Babovic/46), Makaay, Biseswar (Bruins/71)

VVV-Venlo: Begois, Timisela, Verdellen, Paauwe, Fleuren (v.Dessel/67), Leemans, Honda, Auassar, Schaken (Viana/86), Calabro, Ahahaoui (Takak/67)



Vitesse - Heracles Almelo 0-2
45+1’ Overtoom 0-1
78’ Steur 0-2

Toeschouwers: 15.915
Scheidsrechter: Vink
Stadion: Gelredome
Gele kaart: Hofs, Van Diermen (Vitesse), Breukers (Heracles Almelo)

Opstellingen

Vitesse: Velthuizen, Verhaegh, v.Diermen, Drost, Jong-a-Pin (Snijders/69), Jenner (Kaya/82), Claudemir, Hofs, Stevanovic, Kaloglu, Nilsson (Büttner/46)

Heracles Almelo: Pieckenhagen, Breukers, Maertens, v.d.Linden, Looms, Quansah, Overtoom (Vejinovic/82), Fledderus, Hakola (Douglas/90+1), Dost (Steur/64), Everton

McLaren wil geen topsalarissen betalen

McLaren-Mercedes wil niet terechtkomen in een salarisstrijd voor de tweede coureur van de Formule 1-renstal. Mercedes motorsportbaas Norbert Haug zei dat het team niet tot de bodem wil gaan om een goede coureur binnen te halen.

Namen die genoemd worden om in 2010 samen in een team met Lewis Hamilton te rijden zijn Kimi Räikkönen, Nick Heidfeld, Nico Rosberg en wereldkampioen Jenson Button. Toyota wil een topcoureur vastleggen en kan hiermee de salarissen opdrijven. McLaren wil niet de hoofdprijs gaan betalen om één van de genoemde coureurs binnen te halen.

"Kimi is een optie, maar er zijn er nog veel meer. Eén ding is zeker, coureurs die uit zijn op geld zijn niet geschikt voor ons. Ik zal geen namen noemen, maar we willen volledige toewijding van iemand die uit is op succes en niet iemand die zegt: 'Ik ben een grote naam, betaal me veel geld en ik kom voor je rijden,'" zei Haug.

Met twee hongerige rijders wil Haug dat McLaren volgend jaar voor de titel gaat, want de tweede helft van dit seizoen heeft bewezen dat de renstal weer vooraan mee kan strijden. "We hebben laten zien dat we competitief zijn door met Lewis overwinningen te pakken en degenen die om de titel strijden te verslaan. Het toont dat we de goede richting ingeslagen zijn en nu een stoeltje bij een winnend team aan kunnen bieden. Er zijn maar vier of vijf teams die dat kunnen doen."

Uitslag ADO Den Haag - Sparta

Om 18:57 uur begon het duel tussen ADO Den Haag en Sparta Rotterdam. Hieronder vind je de uitslag van deze wedstrijd.

ADO Den Haag - Sparta Rotterdam 2-3
9’ Falkenburg 0-1
27’ Buijs 1-1
38’ Falkenburg 1-2
42’ Vicento 2-2
90'+3 Falkenburg 2-3

Toeschouwers: 9.000
Scheidsrechter: Bossen
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Gele kaart: Buijs, van den Bergh (ADO Den Haag), Boakye (Sparta Rotterdam)

Opstellingen

ADO Den Haag: Ditewig, L. Piqué (Schwiebbe/90), Horváth, Derijck, Ammi, Immers (Bosschaart/76), Buijs, van den Bergh, Vicento (Verhoek/60), Milic, Soltani

Sparta Rotterdam: Seliga, Boakye, Adeleye, Viergever, Slijngard, Falkenburg, Rutjes, Strootman, Duplan, Denneboom (Bakens/90+4), Bodul (John/68)

Uitslag zaterdaghoofdklasse

Vandaag stond een inhaalduel in de zaterdaghoofdklasse C op het programma. Hieronder de uitslag.

Uitslagen hoofdklasse C:

ThuisUitUitslag
PKC '83 ACV 0-3

Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Excelsior '3171916-6
2. ACV71315-10
3. Flevo Boys61212-9
4. Staphorst7117-7
5. Harkemase Boys6109-7
6. PKC '837912-11
7. CSV Apeldoorn797-9
8. WHC7815-16
9. HHC Hardenberg786-7
10. Berkum679-9
11. Be Quick '287710-15
12. Nunspeet7711-19
13. Go-Ahead Kampen6512-13
14. SC Genemuiden7512-15

As van laatste Titanic-overlevende in zee

De as van de laatste overlevende van de historische ramp met het schip Titanic is vandaag over zee uitgestrooid. De Britse Millvina Dean was vijf maanden geleden op 97-jarige leeftijd gestorven.

De as werd verstrooid vanaf de steiger in de haven van het Britse Southampton, waar het schip destijds was vertrokken voor zijn eerste reis. Dean was negen weken oud toen de Titanic op 12 april 1912 tegen een ijsberg botste en zonk. Bij het ongeluk kwamen ruim 1500 mensen om het leven, onder wie haar vader.

Heerenveen maand zonder Grindheim

Sc Heerenveen kan voorlopig niet beschikken over Christian Grindheim. De middenvelder kreeg in het gewonnen Europa League-duel tegen Hertha BSC een tik op zijn enkels en moest zich laten vervangen. Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat de blessure niet ernstig is.

Heerenveen liet zaterdag weten dat de Noor volgende week al met een aangepast trainingsprogramma gaat beginnen. Het volledige herstel zal vier tot zes weken vergen. "Als het herstel vlot loopt, voetbalt hij misschien over drie weken alweer," meldde fysiotherapeut Erik ten Voorde.

Zondag kan trainer Jan de Jonge tegen Willem II naast Grindheim niet beschikken over de zieke Paulo Henrique. Ook zijn onder meer de geblesseerden Mika Väyrinen, Geert Arend Roorda, Roy Beerens en Patrik Ingelsten niet inzetbaar.

Ecclestone bereid Britse GP te schrappen

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft het circuit van Silverstone gewaarschuwd dat het niet voor een dubbeltje op de eerste rang moet gaan zitten als het in de toekomst de Britse Grand Prix wil gaan organiseren. Beide partijen zijn inmiddels in gesprek over een nieuw contract.

Donington Park heeft nog tot maandagmiddag om met de financiering op de proppen te komen anders verliest het de Britse Grand Prix voor 2010. Ecclestone wil dat de race op het eiland doorgaat en is daarom in gesprek met Silverstone. Hij wil echter geen compromissen sluiten.

"Silverstone heeft een contract voor haar neus liggen. We hebben geen overeenkomst voor de Britse Grand Prix voor volgend jaar en daarom staat er een sterretje achter op de voorlopige kalender voor 2010. Als ze het niet voor elkaar krijgen, dan zal er geen Britse Grand Prix zijn. Zo simpel is het. Niemand dwingt ze om het te accepteren. Dat is zaken. We hebben ze een aanbod gedaan," zei Ecclestone.

"Het contract dat ze aangeboden hebben gekregen is wat wij willen. We zijn niet bereid om minder te vragen. Hebben we een Britse Grand Prix nodig? Nee," zei een duidelijke Formule 1-baas. "Tuurlijk wil ik wel een Britse Grand Prix, maar we gaan geen speciale tarieven hanteren omdat het Groot-Brittannië is."

Schadevergoeding gevangene na zere pink

Een Zweedse gevangene heeft een mooi zakcentje overgehouden nadat hij zijn vinger au had gedaan. De rechter heeft hem een schadevergoeding van omgerekend ruim 1.800 euro toegewezen.

De man raakte twee jaar geleden gewond aan zijn vinger tijdens een potje tafeltennis in de gevangenis van het Zweedse Gävle. De pink van zijn rechterhand kwam onzacht in aanraking met de rand van de pingpongtafel. Door dit ongelukje heeft de delinquent tien weken met een spalkje aan zijn pijnlijke en gezwollen pink moeten lopen.

Hierop besloot de 46-jarige Zweed een schadevergoeding te eisen. De zogeheten Kammarkollegiet had advies ingewonnen bij artsen en gebruikgemaakt van fotografisch bewijsmaterieel om een oordeel te kunnen vellen. Zij concludeerden dat de arme gevangene verwondingen en littekens had en veel pijn heeft geleden. Een schadevergoeding achtten zij dan ook wel gepast voor het zere vingertje.

Muramasa wordt geboycot door Britse retail

Muramasa: The Demon Blade is een 2D actie- en fightinggame van Vanillaware. Alhoewel de game hier nog niet uit is, zijn een boel gamers in Japan (ongeveer 30K verkocht in de eerste week) en Amerika (52.000 stuks verkocht in de eerste week) al aan het genieten van deze titel. Met een gemiddelde score van 80 op Metacritic lijkt dat ook niet gek. Helaas zijn dit geen goede redenen om de game in sommige Britse winkels te verkopen. De Britse winkels hebben alleen interesse in een game als het een 'first party'-titel is of als het een game die commercieel interessant is. Er wordt dus ook afgevraagd of het niet slimmer is om zulke titels via online distributiesystemen te releasen.

Oranjedames verliezen van Noorwegen

De Oranjedames zijn er niet in geslaagd om de eerste wedstrijd van de WK-kwalificatie om te zetten in winst. In Bekkestua verloren de halve-finalistes van het afgelopen EK met 3-0 van Noorwegen.

De Scandinavischen hadden voor rust een overwicht, maar toch hield het Nederlands team goed stand. Aan het einde van de eerste helft ging het echter mis. Eerste scoorde Ronning uit een penalty na hands van Koster en even later kopte Gulbrandsen raak: 2-0.

Oranje kwam na rust goed uit de kleedkamer en creëerde enkele goede kansen. Maar de dames van bondscoach Vera Pauw hadden het vizier niet op scherp staan, waarna Herlovsen vlak voor tijd liet zien hoe het wel moet.

Judoka Elmont pakt negende nationale titel

Judoka Guillaume Elmont is in Rotterdam voor de negende keer in zijn loopbaan Nederlands kampioen geworden in de klasse tot 81 kilogram. De Amsterdammer versloeg in de finale Lex Niekoop.

Elmont wil in zijn judocarrière elf keer Nederlands kampioen worden. Hiermee zou hij het record van de inmiddels gestopte Dennis van der Geest breken. De zwaargewicht kwam tot tien nationale titels.

In de klasse tot 60 kilo is Jeroen Mooren de nieuwe titelhouder. Grote afwezige in deze categorie was Ruben Houkes. Neal van de Kamer tot 66 kilogram en Dex Elmont tot 73 kilogram werden in Rotterdam eveneens Nederlands kampioen.

Krakers verzameld in Utrechtse binnenstad

Zeker vijfhonderd krakers hebben zich vanmiddag verzameld in de Utrechtse binnenstad. Ze demonstreren vóór kraken en tegen het verbod dat de Tweede Kamer hun vorige week oplegde.

De krakers dragen spandoeken en vlaggen. De tocht loopt door de regenachtige stad via de Dom richting het station. Onderweg zijn er sprekers, optredens en is er muziek.

Volgens een woordvoerder van de krakers zijn er vertegenwoordigers uit Amsterdam, Groningen, Maastricht en Rotterdam naar Utrecht gekomen om mee te demonstreren.

De protestactie ging zonder incidenten van start.

Krakers verzamelen in Utrechtse binnenstad  (foto: ANP)

Berlijn wil praten over opgeven kernwapens

De nieuwe Duitse regering wil met de Verenigde Staten en andere NAVO-landen gaan praten over het verwijderen van de laatste kernwapens van Duits grondgebied.

Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel vandaag gezegd tijdens de presentatie van het regeerakkoord van de christendemocratische CDU/CSU en de liberale FDP.

Merkel zei dat Berlijn niet op eigen houtje wil handelen om Duitsland vrij te maken van kernwapens. De Verenigde Staten hebben in de Koude oorlog in een aantal Europese landen kernwapens geplaatst. Op de vliegbasis Büchel in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts zouden nog circa twintig kernkoppen zijn opgeslagen.

Berlijn wil praten over opgeven kernwapens  (foto: ANP)

Tsunamiwaarschuwing na beving bij Molukken

Indonesië heeft vanavond een tsunamiwaarschuwing uitgevaardigd na een zware aardbeving bij de Molukken. Volgens de Amerikaanse geologische dienst USGS had de beving een kracht van ongeveer 7 op de schaal van Richter.

Het epicentrum lag ongeveer 90 kilometer onder de bodem van de Bandazee. Ten westen van de zee ligt het eiland Celebes, ten noorden Ambon en ten zuiden Timor. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers en schade door de beving. Ook is nog niet bekend of de beving daadwerkelijk een vloedgolf heeft opgewekt.

Eind september werd de westkust van het Indonesische eiland Sumatra getroffen door een iets zwaardere aardbeving dan die van zaterdag. Daardoor kwamen meer dan duizend mensen om het leven. Een dag eerder waren de eilandengroepen Samoa, Amerikaans Samoa en Tonga, die ten oosten van Australië liggen, getroffen door een tsunami na een aardbeving. De vloedgolven kostten aan bijna tweehonderd mensen het leven.

Tsunamiwaarschuwing na beving bij Molukken  (foto: ANP)

Nederlander omgekomen bij crash België

Een Nederlander is vanmiddag om het leven gekomen bij een verkeersongeval in het Belgische Sprimont, in de buurt van Luik. De drie andere inzittenden, tevens Nederlanders, raakten zwaargewond.

De Nederlanders slipten op de A26 en sloegen over de kop. De passagier op de achterbank overleed ter plaatse. De bestuurder werd samen met de twee andere inzittenden naar het ziekenhuis gebracht. Er is een onderzoek ingesteld naar de toedracht van het ongeluk.

De identiteit van het slachtoffer en de zwaargewonden is nog niet bekend gemaakt.

Giro 2010 oogt minder spectaculair

Vandaag is de Giro d’Italia van 2010 voorgesteld aan het publiek. De grote ronde zal gaan over 21 etappes. De proloog zal worden verreden in Amsterdam, terwijl de laatste etappe zal plaatsvinden in Verona.

De Giro start in Amsterdam met een proloog van 8.4 kilometer. Hierna zullen nog twee etappes starten in onze hoofdstad, alvorens er naar Italië wordt gevlogen. In Italië staat er direct een ploegentijdrit op het programma van 32,5 kilometer, die de eerste verschillen in het klassement zal veroorzaken.

Er zullen vier aankomsten bergop zijn en in totaal zes bergetappes. De eerste aankomst bergop is in etappe acht. Daar wordt gefinisht op de Monte Terminillo. Na enkele sprint- en overgangs etappes duurt het nog tot de veertiende etappe alvorens weer een berg van buitencategorie is te vinden. In etappe vijftien wordt gefinisht op de Monte Zoncolan.

Na de tweede rustdag wordt er een klimtijdrit verreden naar de Kronplatz. Op deze berg zijn de laatste kilometers onverhard en bevat percentages tot 24%. De één na laatste etappe eindigt op de Passo del Tonale. De laatste rit is alweer een tijdrit, die dit keer wordt verreden in Verona.

Etappeschema Giro 2010:



EtappeDatumVan - NaarLengte
18/5Amsterdam (tijdrit)8.4km
29/5Amsterdam - Utrecht209km
310/5Amsterdam - Middelburg 209km
11/5Verplaatsing naar Italië
412/5Savigliano - Cuneo (ploegentijdrit)32.5km
513/5Novara - Novi Liguere168km
614/5Fidenza - Marina di Carrara166km
715/5Carrara - Montalcino215km
816/5Chianciano - Monte Terminillo189km
917/5Frosinone - Cava de' Tirreni188km
1018/5Avellino - Bitonto220km
1119/5Lucera - L'Aquila256km
1220/5Città Sant`Angelo - Porto Recanati191km
1321/5Porto Recanati - Cesenatico222km
1422/5Ferrara - Asolo (Monte Grappa)201km
1523/5Mestre - Zoncolan218km
24/5Rustdag
1625/5San Vigilio de Marebbe - Kronplatz (klimtijdrit)12.9km
1726/5Brunico - Pejo Terme173km
1827/5Levico Terme - Bescia151km
1928/5Brecia - Aprica195km
2029/5Bormio - Passo del Tonale178km
2130/5Verona - Verona (tijdrit)15.3km

FOK!sport bij opening schaatsseizoen

Volgend weekend staat het NK afstanden weer op het programma, dus werd dit weekend het schaatsseizoen officieel geopend door middel van de KNSB Schaats Open Dag. FOK!sport was op één van de vijf plaatsen aanwezig. Hieronder volgt een korte impressie.

Vandaag werd op vijf plaatsen in Nederland de inmiddels traditionele KNSB Schaats Open Dag gehouden. Dit jaar waren Heerenveen (Thialf), Alkmaar (De Meent), Den Haag (De Uithof), Enschede (IJsbaan Twente) en Tilburg (Ireen Wüst-ijsbaan) de uitverkorenen om het evenement te organiseren. FOK!sport ging naar Tilburg, omdat de betreffende ijsbaan op diezelfde dag op feestelijke wijze geopend zou worden.

Gedurende de dag waren er tal van evenementen op de Tilburgse ijsbaan. Zo werden er demonstraties door ijshockeyclub DESTIL Trappers en ijsclub Tilburg gegeven. Ook wat minder bekende namen zoals SKY (kunstrijden) en een aantal shorttrackers mochten laten zien wat ze in hun mars hadden. Maar uiteindelijk ging het maar om één ding; de demonstratie van een aantal schaatsers van TVM, waaronder Ireen Wüst.

Voor het zover was werd het publiek door een DJ van Radio Veronica opgewarmd. Rond de klok van 15:00 uur was het dan zo ver. Ireen Wüst arriveerde en werd prompt in een arrenslee gezet voor een rondrit van anderhalve ronde. Naast de schaatsster uit Goirle zaten onder meer ook Ruud Vreeman (burgemeester van Tilburg), die vandaag overigens bekend maakte zijn functie op korte termijn neer te leggen, en Jan Hamming (wethouder Sportzaken in Tilburg) in het vervoermiddel.

Na een aantal korte toespraken van de de heren Vreeman en Hamming kreeg ook Wüst de microfoon even onder haar neus gedrukt. Ze gaf toe toch wel gezonde zenuwen te hebben, want je opent per slot van rekening niet elke dag een ijsbaan, die jouw naam draagt. Na een ferme druk op de rode knop begon er een optreden van een dansgroep. Direct na deze show werd er een vuurwerk ontstoken, wat uiteindelijk met drie forse klappen eindigde. Dit bezorgde een aantal bezoekers van de KNSB Schaats Open Dag toch wel de nodige schrik. Niemand had hier namelijk op gerekend.

Na deze opening kreeg ook Doekle Terpstra, voorzitter van de KNSB, nog even het woord. Hij haalde aan dat er voor vandaag slechts één ijsbaan was, die de naam van een schaatser droeg. Het ging hier om de Jaap Eden-hal in Amsterdam, waar ijshockeyclub Amstel Tijgers hun thuiswedstrijden spelen. Nu heeft Tilburg er dus ook één in de vorm van de Ireen Wüst-ijsbaan.

Na het officiële gedeelte was het tijd voor het onderdeel, waar veel bezoekers reikhalzend naar uitkeken; een demonstratie van de aanwezige schaatstoppers. Wüst was namelijk niet alleen gekomen, maar had ook Carl Verheijen, Paulien van Deutekom en bondscoach Wopke de Vegt meegenomen. Zij waren net terug van een tweeweekse toptraining in het Duitse Erfurt, waar later dit seizoen het WK sprint nog wordt gehouden.

De demonstratie week dit jaar niet veel af van de vorige editie in Utrecht. Zo waren er wat stukken met hoge snelheid, liet men het bochtenwerk zien en werden een aantal glijdende starten uitgevoerd. Dit werd overigens van commentaar voorzien door Van Deutekom en De Vegt, zodat de bezoekers precies wisten wat er op het ijs gaande was.

Nadat de demonstratie van de schaatstoppers was afgesloten, werden mensen nog in de gelegenheid gesteld om op de foto te gaan met hun favoriet. Ook bestond er de mogelijkheid om een handtekening te scoren. Het programma in Tilburg loopt nog door tot morgenochtend, aangezien er vannacht nog een droomtijdmarathon wordt verreden. Alle deelnemers krijgen dan drie uur de tijd om 105 rondjes op de ijsbaan te rijden en hun droomtijd op de klokken te zetten.

Nieuwe Bond in 2010 opgenomen

De 23e James Bondfilm wordt volgend jaar opgenomen. Dat meldt het entertainmentblad Variety vandaag op zijn website. Acteur Daniel Craig, die voor de derde keer de rol van geheim agent 007 vertolkt, heeft dit gisteravond in New York verteld na afloop van een theatervoorstelling waar hij in speelt.

MGM is in verlegenheid gebracht door de mededeling van Craig. Officieel wilde de producent nog niet melden dat de nieuwe Bondfilm medio 2010 wordt gedraaid. Het definitieve scenario is namelijk nog niet af. Ook een titel is nog niet bekend.

Volgens geruchten is de film gebaseerd op het korte verhaal '007 in New York' dat auteur Ian Fleming in 1963 schreef. Ook zouden de populaire personages Q en Miss Moneypenny, die in de vorige twee films ontbraken, terugkeren.

De vorige twee Bondfilms met Daniel Craig brachten wereldwijd meer dan een miljard dollar op. Het waren daarmee de commercieel meest succesvolle delen uit de serie ooit. De eerste Bondfilm, Dr No, stamt uit 1962.

Misschien ook jongeren tegen griep ingeënt

Het is niet uitgesloten dat het kabinet besluit ook jongeren of bijvoorbeeld baby's en peuters alsnog te laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Een woordvoerder van minster Ab Klink van Volksgezondheid heeft dat vandaag bevestigd.

De minister heeft afgelopen maandag de Gezondheidsraad en het Centrum voor Infectieziektebestrijding (CIb) gevraagd te onderzoeken of er nog nieuwe risicogroepen moeten worden aangewezen, zodat die ook een preventieve prik kunnen krijgen tegen de griep. Die vraag is actueel geworden nu afgelopen week een gezond Nederlands meisje van veertien jaar aan de Mexicaanse griep is bezweken.

Volgens de woordvoerder zijn de Gezondheidsraad en het CIb zelfstandig en nemen ze hun eigen beslissingen. Hun advies aan de minister wordt half november verwacht.

Verrassende Jie moet buigen voor Rasmussen

Na acht overwinningen op rij is er een einde gekomen aan de opmerkelijke zegereeks van Yao Jie. Daarvoor was de voormalige nummer één van de wereld, de Deense Tine Rasmussen, verantwoordelijk.

In de halve finale van het Super Series-toernooi van Denemarken was Rasmussen met 21-18 en 21-14 te sterk voor de 32-jarige Nederlandse badmintonster. In de eerste game had Jie bij een voorsprong van 15-13 nog kans op een verrassing. Maar de muurvaste en slim spelende Rasmussen plaatste Jie enkele malen uit en met slimme smashes haalde ze de eerste game met 21-18 binnen. In de tweede game drukte de Deense na een pauzestand van 11-10 door naar 21-14.

Jie won vorige week de Yonex Dutch Open (Grand Prix), op superieure wijze. Als ongeplaatste speelster speelde ze in Denemarken de sterren van de hemel. Ze klopte op weg naar de finale onder andere de nummer vijf van de wereld, de Française Pi Hongyan.

Vorige week maakte Jie, voormalig Europees kampioene en mondiaal toptienspeelster, bekend dat ze in december, na de China Open, haar internationale carrière zal beëindigen.

Uncharted 2 laat prima cijfers zien in de eerste week

Het speciaal voor de PlayStation 3 ontwikkelde spel Uncharted 2 knalt, de week die eindigde op 17 oktober, de wereldwijde verkooplijsten in met maar liefst 835,836 verkopen. Dat is flink meer dan de 133 duizend verkochte exemplaren van deel 1 in de eerste week.

Naast Uncharted 2 kwamen ook Brutal Legend en Mario & Sonic at the Olympic Winter Games nieuw binnen.

Hieronder vind je de verkoopcijfers van deze week. Bekijk meer cijfers hier.

1 Uncharted 2: Among Thieves (PS3) 835,836
2 Wii Sports (Wii) 321,702
3 Wii Sports Resort (Wii) 284,183
4 Wii Fit Plus (Wii) 264,783
5 FIFA Soccer 10 (PS3) 165,692
6 Brutal Legend (Xbox 360) 157,035
7 Pokémon Heart Gold / Soul Silver (DS) 156,577
8 Mario & Sonic at the Olympic Winter Games (Wii) 139,132
9 Halo 3: ODST (Xbox 360)119,841
10 FIFA Soccer 10 (Xbox 360) 114,314

Burgemeester Pekela met dood bedreigd

Burgemeester Meindert Schollema (PvdA) van de gemeente Pekela is met de dood bedreigd. Dat meldde de politie Groningen vandaag.

De gemeente ontving eind augustus een dreigbrief die geadresseerd was aan de burgemeester. Schollema is daarop zelf naar de politie gestapt. De politie neemt het dreigement serieus en is een onderzoek gestart. In het belang van het onderzoek wilde een woordvoerder niets inhoudelijks over de zaak zeggen.

KLM weert stewardessen met diabetes

Luchtvaartmaatschappij KLM heeft besloten dat stewards en stewardessen die aan diabetes lijden niet meer mogen vliegen. Volgens de KLM is dit een gevolg van strengere Europese veiligheidsmaatregelen.

Voor piloten met diabetes geldt het vliegverbod al jaren. Als reden voor het verbod stelt de KLM dat diabetici een grotere  kans hebben onwel te worden. De vakbond van cabinepersoneel is woedend en eist dat het verbod wordt ingetrokken. Volgens de bond discrimineert de KLM chronisch zieke mensen.

Wickmayer strandt in halve finale Luxemburg

Yanina Wickmayer is er niet in geslaagd de finale te bereiken van het WTA-toernooi in Luxemburg. De als vijfde geplaatste Belgische ging in de halve eindstrijd met 6-3, 2-6 en 5-7 onderuit tegen Timea Bacsinszky.

Het was in eerste instantie Wickmayer die het beste spel speelde. Bij de stand 2-2 in de tweede set kantelde de wedstrijd echter. Bacsinszky haalde de set binnen door vier games op rij te winnen.

De wedstrijd leek gespeeld te zijn toen Bacsinszky in de derde set uitliep naar 3-0. Wickmayer wist zich echter terug te knokken tot 4-4. Met een break bij de stand 6-5 wist de Zwitserse de partij echter alsnog naar zich toe te trekken.

[F3 Euro] Uitslag Race 1 Hockenheim

Jules Bianchi heeft de eerste race in de Formule 3 Euroseries op het circuit van Hockenheim op zijn naam geschreven. De Fransman finishte met ruim zeven seconden voorsprong op de nummer twee Valtteri Bottas.

Beste Nederlander van de dag was Henkie Waldschmidt. Hij werd knap achtste en mag de tweede race daardoor van pole position vertrekken. De tweede Nederlander in de serie, Renger van der Zande, viel uit.

Uitslag Race 1 Hockenheim

#CoureurTijd
1J. Bianchi28:36.645
2V. Bottas+7.516
3J.K. Vernay+10.039
4R. Merhi+11.471
5M. Maki+20.334
6A. Sims+21.289
7M. Wittman+21.904
8H. Waldschmidt+25.082
9V. Garcia+28.505
10S. Coletti+33.146
11E. Gutierrez+34.434
12B. Shaaban+36.714
13A. Caldarelli+37.338
14A. Tambay+45.872
15T. Dillmann+47.327
16N. Monien+49.955
17M. Bortolotti+55.114
18J. Jokinen+55.604
19C. Zanella+1 ronde
DNFR. van der Zande+9 ronden
DNFP. Enrique+15 ronden
DNFT. Geronimi+17 ronden
DNFE. Mortara+18 ronden
DNFJ. Rosenzweig+18 ronden

Baghdatis, Rochus in finale Stockholm

De finale van het ATP-toernooi in Stockholm gaat tussen de Belg Olivier Rochus en de Cyprioot Marcos Baghdatis.

Baghdatis hoefde niet eens in actie te komen. Zijn tegenstander in de halve eindstrijd, de als eerste geplaatste Robin Söderling, trok zich terug vanwege een blessure aan zijn elleboog. Rochus versloeg in de andere halve eindstrijd de Braziliaan Thomaz Bellucci met 7-6(4), 4-6 en 6-3.

Makaay: "Ik moet Been nu overtuigen"

Roy Makaay zal vanavond door de schorsing van Jon-Dahl Tomasson hoogstwaarschijnlijk in de basis staan in het duel tegen VVV-Venlo. De spits zat de laatste weken op de bank en wil zich nu bewijzen.

"Het is aan mij om de trainer te laten zien dat hij daarna niet om mij heen kan als basisspeler", aldus Makaay. "Ik ben zonder enige tegenzin gewoon blijven trainen, heb nooit afgezegd vanwege pijntjes of andere smoesjes. Voetbal is voor mij plezier en ondanks een paar reservebeurten voel ik me thuis bij Feyenoord . Ik heb de intentie mijn contract tot medio 2010 uit te dienen. Als er een droomclub komt in de winter? Dan ben ik misschien bereid om te praten, maar dat zou iedere speler doen."

Vandenbroucke begraven in Ploegsteert

In het Belgische Ploegsteert is onder massale belangstelling Frank Vandenbroucke begraven. De wielrenner overleed vorige week op 34-jarige leeftijd.

Op de begrafenis waren ruim 1.500 belangstellenden afgekomen. In de kerk was plaats voor 300 genodigden, de rest kon buiten de plechtigheid op een groot scherm volgen. Onder de genodigden waren onder andere Patrick Lefevere, Walter Godefroot, Johan Museeuw, Jo Planckaert en Stijn Devolder. Ook Michael Boogerd was aanwezig.

De kist van Vandenbroucke arriveerde om 11:00 uur bij de kerk en werd begeleid door Nico Mattan, ex-wielrenner en een van de beste vrienden van Vandenbroucke.

Vrouw overleden door aanrijding motoragent

Een 41-jarige vrouw die donderdagmiddag in Amsterdam werd aangereden door een 32-jarige motoragent is afgelopen nacht overleden aan haar verwondingen. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) vandaag bekend.

Het ongeval had plaats op de kruising van de Stadionweg met de Diepenbrockstraat in Amsterdam-Zuid. De agent zou zonder zwaailicht en sirene door een rood stoplicht zijn gereden. Hij reed de vrouw volgens ooggetuigen aan op het zebrapad. De politieman van het korps Amsterdam-Amstelland raakte lichtgewond.

Het Korps landelijke politiediensten (KLPD) onderzoekt de toedracht van het ongeval. Ook het Bureau Integriteit en de Rijksrecherche bekijken onder verantwoordelijkheid van justitie in Amsterdam de zaak.

Lees hier de column van Driek Oplopers over de Nederlandse politie.


Je beste vriend!  (foto: ANP)

Wenger niet eens met kritiek op Benítez


Rafael Benítez, coach van Liverpool, krijgt steun van zijn collega bij Arsenal, Arsène Wenger. De Fransman heeft gezegd dat hij de negatieve aandacht rond Benítez onterecht vindt.

De Spaanse trainer ligt onder vuur vanwege de slechte resultaten van de afgelopen weken. In de Engelse Premier League staat de ploeg achtste. In de Champions League ging Liverpool deze week thuis onderuit tegen Olympique Lyon.

"De kritiek is buitensporig," aldus Wenger op de website van Arsenal. "Ik weet als coach dat je onder een vergrootglas ligt. Ik vind dat jammer, want de kritiek is vaak ongegrond. In het geval van Benítez zeker. Je moet bij een grote club extreem sterk zijn, omdat je veel negatieve aandacht krijgt."

Insomniac: "Resistance 2 heeft fans teleurgesteld"

Resistance 2 is een erg goede game, daar weet mijn collega Nebo alles van. Veel critici waren lovend over de game en zeiden terecht dat het een waardige opvolger is van deel één. Senior community manager van Insomniac, James Stevenson, die Nebo en KoosyNL deze week hebben geïnterviewd, is echter niet blij met Resistance 2. Aan de hand van de reactie op het forum van NeoGAF, denkt Stevenson dat Insomniac heeft gefaald.

"Resistance 2 got better reviews than Resistance 1. But the long term fan feedback from that game weighed on me. "The hardcore fans of Resistance 1 were maybe a little bit disappointed. Those folks consistently expressing that - especially GAF [NeoGAF] - it was like your dog turned on you. That's the feeling of it. You had this dog that loved you. You loved the dog, too, but they expressed all this affection for you. And then suddenly the dog bites your hand and it's that feeling of, ooh, ow, that really hurts.

"The critics loved Resistance 2. Some people didn't like it, but for the most part… And the Metacritic's higher than Resistance 1. So we got better reviews than Resistance 1, but the overall opinion of it is that it was a failure by fans, that Resistance 2 was a failure, because maybe the expectations were so high for it. But that weights on you more. We talk to journalists a lot but we deal with our fans every day - and when they are disappointed… Reviewers are playing lots of games. They're supposed to be critical.

"But the people who put their money down on our game, want to see our game be good and want to invest months of their time into our game, spend months of their time leading up to our game watching videos, reading about it, sending us questions, listening to our podcasts, investing hours and hours and being excited for our game, if they're disappointed then it hurts more than some reviewer being pissy about a game and giving it a seven, well, okay, whatever. I can move on from that. I can ignore that. But fans that are genuinely disappointed are a lot harder to cope with."

Zijn er hier ook Resistance 2-fans? Vinden jullie de game ook best tegenvallen?

[Fotoreportage] Designwedstrijd Dutch Design Week

Gisteravond werd er in de Heuvel Galerie in Eindhoven een modeshow gehouden ter ere van de Dutch Design Week. Naast de nieuwe collectie van enkele winkelketens, werden er ook ontwerpen door scholieren uit het hele land getoond.

Het gaat om studenten van de opleiding modevormgeving en vergelijkbare studierichtingen. Studenten van onder andere; het ABK in Maastricht, het Koning Wilhelm I college uit Den Bosch, het Amfi college uit Amsterdam en het ROC uit Eindhoven. Scholieren van deze scholen toonden hun pronkstukken aan een professionele vakjury.

FOK!fotograaf Tim Vergeer was erbij en maakte deze reportage!
 

'Rihanna plagieert met singlecover'

Rihanna pleegt met haar nieuwste single plagiaat. Dit beweert de Amerikaan Paul Heyman althans. Volgens de worstellegende is de gelijkenis tussen de cover van Rihanna's 'Russian Roulette' en een oud verzamelalbum met worsteltunes van Heymand treffend.

"Het is vrij duidelijk gekopieerd van, of ten minste ZEER geïnspireerd door de ECW (Extreme Championship Wrestling-red.) albumhoes", vertelt Heyman. "Vanaf het prikkeldraad en de rechterarm in de lucht tot het bloed druipend uit het logo."

"He, ik kan het hen niet kwalijk nemen. Als je van iemand jat, kopieer het dan van de beste. Overigens, Rihanna... Graag gedaan!"

Om te oordelen of het werkelijk plagiaat is, surf naar de bron voor beide platenhoezen

Poutiainen wint eerste WB reuzenslalom

Tanja Poutiainen heeft de eerste wereldbekerwedstrijd van dit seizoen op de reuzenslalom voor vrouwen op haar naam geschreven. Over twee manches was de Finse de rapste.

Met een tijd van 2.24,96 bleef de Finse skister de Oostenrijkse Kathrin Zettel maar net voor. Zettel was in de tweede manche verreweg de snelste, maar door een 'stuurfout' liep ze de overwinning net mis. Denise Karbon, die de eerste manche won, eindigde als derde.

Voor Nicole Hosp was het na de eerste manche al einde wedstrijd. Ze kwam ten val en scheurde daarbij haar kruisband. Vorig seizoen miste Hosp ook al een deel van het seizoen vanwege een zware knieblessure.



Uitslag reuzenslalom
PosNaamTijd
1Tanja Poutiainen (Fin)2.24,96
2Kathrin Zettel (Oos) 2.24,97
3Denise Karbon (Ita) 2.25,28
4Tina Maze (Slo) 2.25,80
5Maria Pietilä-Holmner (Zwe)2.25,84
6Anja Pärson (Zwe) 2.25,91
7Kathrin Hölzl (Dui) 2.26,16
8Viktoria Rebensburg (Dui) 2.26,28
9 Lindsey Vonn (VS)2.26,35
10Camilla Alfieri (Ita) 2.26,43

Stand wereldbeker

PosNaamPunten
1Tanja Poutiainen (Fin)100
2Kathrin Zettel (Oos) 80
3Denise Karbon (Ita) 60
4Tina Maze (Slo) 50
5Maria Pietilä-Holmner (Zwe)45

Schiavone eenvoudig naar finale Moskou

Voor de tiende maal in haar loopbaan heeft Francesca Schiavone de finale bereikt van een WTA-toernooi. De 29-jarige Italiaanse bereikte de eindstrijd van het WTA-toernooi in Moskou door in de halve finale Alona Bondarenko met 6-4 en 6-0 te verslaan.

Schiavone plaatste in de eerste set in de tiende game de beslissende break na twee breaks over en weer. In het tweede bedrijf kende de Italiaanse tegen Bondarenko, die zeer matig serveerde, helemaal geen problemen meer.

Schiavone moet het in de eindstrijd opnemen tegen de winnares van de partij tussen Olga Govortsova en Alisa Kleybanova.

Bloomberg geeft recordbedrag uit in campagne

De burgemeester van New York, Michael Bloomberg, tast fors in de buidel om de kans op herverkiezing groter te maken. In zijn campagne voor de burgemeestersverkiezingen in New York op 3 november heeft Bloomberg volgens The New York Times al 85 miljoen dollar ( circa 56 miljoen euro) uitgegeven.

De krant meldde vandaag dat als Bloomberg in het huidige tempo geld blijft uitgeven voor onder meer televisie- en radiospotjes, de campagne hem in totaal 110 tot 140 miljoen dollar gaat kosten. Ook voor twee eerdere burgemeestersverkiezingen trok Bloomberg forse bedragen uit. Volgens The New York Times kosten de drie campagnes hem in totaal zeker 250 miljoen dollar.

Niet eerder trok een Amerikaanse politicus zulke grote bedragen uit om gekozen te worden. De koploper tot dusver was Jon Corzine, die in totaal 130 miljoen dollar uitgaf voor twee verkiezingen voor het ambt van gouverneur van New York en een poging om in de Amerikaanse Senaat te worden gekozen.

Bloomberg geeft recordbedrag uit in campagne  (foto: ANP)

'DSB al maanden onder scherper toezicht DNB'

De DSB Bank stond al maanden voor de ondergang onder verscherpt toezicht van De Nederlandsche Bank (DNB). De centrale bank stelde eind september dat DSB voor 1 november een oplossing voor alle problemen moest hebben gevonden, anders zou er worden ingegrepen. Dat stelt NRC Handelsblad vandaag in een reconstructie van de val van de bank.

Volgens de krant waren al maandenlang enkele dagen per week medewerkers van DNB aanwezig op het DSB-hoofdkantoor in Wognum. De centrale bank had ernstige twijfels over de interne controle bij de bank en de over de grote rol die eigenaar en bestuursvoorzitter Dirk Scheringa speelde.

DNB maakte zich daarbij zorgen over de mogelijkheden van moedermaatschappij DSB Beheer om aan haar financiële verplichtingen ten opzichte van DSB Bank, en andere financiers als ABN Amro en Van Lanschot te voldoen.

'DSB al maanden onder scherper toezicht DNB'  (foto: ANP)

Volleybalheren treffen Portugal, Zweden, Macedonië

De loting voor de kwalificatiewedstrijden van het EK volleybal in 2011 heeft de Nederlandse volleybalheren gekoppeld aan Portugal, Zweden en Macedonië.

De nummer één van de poule plaatst zich rechtstreeks voor de eindronde van het EK dat in Tsjechië en Oostenrijk wordt gehouden.

De Nederlandse volleybalvrouwen werden begin deze maand tweede op het EK en zij zijn daarom rechtstreeks geplaatst voor het eindtoernooi dat in 2011 wordt gespeeld in Servië en Italië.

Moens kan naar Verenigde Staten

Hij was eigenlijk al gestopt, maar er is een kans aanwezig dat doelman Oscar Moens zijn loopbaan in de Verenigde Staten zal vervolgen. De 36-jarige Moens heeft een aanbieding op zak van een profclub in oprichting uit Cincinnati.

Vanaf komend seizoen krijgt de club een licentie om te gaan spelen op het derde Amerikaanse profniveau. "Het gaat om een competitie van twintig wedstrijden in drie maanden. Het lijkt mij een mooi avontuur, al was het maar om op een speciale manier levenservaring op te doen. Ik zie het als een leuke uitdaging, maar het is zeker niet rond. De competitie begint pas over een tijdje, pas volgende maand zal het allemaal wat duidelijk worden," aldus Moens.

Afgelopen seizoen vertrok Moens bij Willem II waar hij reservekeeper was. Daarvoor speelde de doelman, die twee interlands op zijn naam heeft staan, voor AZ, Genoa en PSV.

Eenzame vrouwen

Om negen uur heeft ze al boodschappen gedaan voor het avondeten en zit ze met een kopje koffie voor zich aan haar bureau. Ze heeft nog een paar administratieve zaken die ze moet regelen, maar wat ze verder moet gaan doen op deze lange sombere en treurige herfstdag: ze heeft echt geen idee.

Om negen uur heeft ze de kinderen naar het kinderdagverblijf gebracht, vast boodschappen gedaan voor het avondeten en zit ze met een kopje koffie voor zich aan haar bureau. Stapels administratie liggen voor haar neus, hoe ze dit allemaal klaar moet krijgen vandaag, ze heeft echt geen idee.

'Real biedt 33 miljoen voor Gerrard'

In de zomer gaat Real Madrid proberen opnieuw één van 's werelds grootste voetballers aan te kopen. Steven Gerrard (Liverpool) staat op het verlanglijstje van de Madrilenen.

33 miljoen euro zouden Los Merengues in de zomer willen uitgeven aan Liverpool-middenvelder en Engels international Gerrard. Het Engelse tabloid The Sun meldt dit zaterdag.

Directeur Jorge Valdano zou Gerrard boven aan de lijst van mogelijke nieuwe aankopen hebben gezet. Gerrard zou de tweede international zijn die Real Madrid wegkoopt van het Liverpool-middenveld. Afgelopen zomer kocht het Xabi Alonso voor dertig miljoen van The Reds.

Gerrard is een clubicoon van Liverpool. Sinds 1998 speelt hij bij Liverpool. Op het hoogste niveau kwam hij nooit voor een andere club uit.

Eva Jinek dankt nominatie aan FOK!

Ondanks dat Eva Jinek gisteren niet in de prijzen viel bij de uitreiking van de Televizierring, is ze wel erg vereerd met haar nominatie. Ze erkent zelf dat ze de nominatie in de categorie Jong Aanstormend Talent heeft te danken aan het befaamde filmpje, dat door FOK! werd ontdekt en op internet gezet.

"Ik denk dat het naïef zou zijn om te ontkennen dat het filmpje mij bekender heeft gemaakt bij het grote publiek. Ik heb daarna ook bij De Wereld Draait Door gezeten om erover te praten", verklaart de blonde nieuwslezeres. 

Uiteindelijk wist Lieke van Lexmond, misschien wel mede door haar fotoreportages in Playboy, de prijs in de wacht te slepen. Maar dankzij het filmpje, waar Jinek haar borsten voor de uitzending probeert te rangschikken, kent heel Nederland nu in elk geval Eva Jinek.


Het filmpje waaraan Eva de nominatie heeft te danken

Merkel belooft lastenverlichting burgers

De nieuwe Duitse regering gaat de burgers in de komende jaren ontzien. Dat zei bondskanselier Angela Merkel vandaag bij de presentatie van het regeerakkoord van de nieuwe 'zwart-gele' coalitie in Duitsland.

"De nieuwe regering houdt woord", stelde Merkel. "We verhogen geen belastingen en heffingen, maar we zetten in op economische groei." Ze liet weten dat in de komende jaren 'groei, ontwikkeling en samenhang centraal zullen staan.'

De christendemocraten van de CDU/CSU en de liberale FDP waren het vanmorgen eens geworden over een regeringsakkoord. De partijen willen onder meer een forse belastingverlaging voor de burgers, ondanks het hoge financieringstekort.

Vier screens van Christopher Belmont in Castlevania ReBirth

Vandaag hebben we screenshots van de nieuwe WiiWare-titel Castlevania the Adventure ReBirth voor jullie. Of het een remake is van Castlevania: The Adventure weten we niet zeker, maar we kunnen wel zien dat deze game samen met Gradius en Contra in de ReBirth-serie zit. Het is nog niet bekend wanneer de game uit is. Aanschouw hieronder de screenshots.




Harry Potter niet blij met JK Rowling

Harry Potter bestaat echt! De twintigjarige Brit uit Portsmouth is er echter niet gelukkig om. Iedereen denkt dat ze door Potter voor de gek worden gehouden, en soms wordt Potter zelfs bedreigd.

Tot zijn negende leidde de Brit een normaal leven, tot aan het einde van de vorige eeuw JK Rowling met haar boeken over de tovenaarsleerling op de proppen kwam. Sindsdien staat het leven van Potter op zijn kop. Zo heeft hij al eens mot gehad met de politie en telefoonmaatschappijen. Zelfs een voetbalscheidsrechter dacht dat de jongeman hem in de maling nam.

Bij de eerste ontmoeting met zijn vriendin heeft hij zijn identiteitspapieren moeten tonen omdat ze dacht dat hij haar met een goedkope truuk wilde versieren. "Mijn leven is compleet veranderd sinds de boeken zijn verschenen. Eerst dacht ik dat wel goed was om dezelfde naam te hebben, maar nu lijkt het alsof iemand een vloek over me heeft uitgesproken. De reacties die ik krijg van mensen gaan van grappig tot ronduit agressief", klaagt Potter. "En ja, ik heb alle grappen over mijn toverstok gehoord."

UCI stelt verbod op oortjes uit

De UCI heeft het verbod op oortjes met twee jaar uitgesteld. Eerst was het de bedoeling om deze in 2010 al te verbieden, maar de internationale wielerunie heeft het nu dus uitgesteld tot 2012.

De UCI heeft na protesten van de ploegleiders van verschillende Pro Tour-ploegen besloten tot uitstel. Tijdens de Tour van dit jaar werd er geëxperimenteerd met het verbod van oortjes. Echter werd de eerste etappe zonder oortjes in een slakkengang gereden, waardoor men besloot om de tweede etappe wel gewoon met oortjes te rijden.

[MotoGP] Rossi op poleposition in Maleisië

Valentino Rossi zal zondag bij de Grand Prix van Maleisië van poleposition starten. De Italiaan reed op Sepang een ronderecord van 2.00.518, waarmee hij zijn teamgenoot Jorge Lorenzo en Dani Pedrosa meer dan een halve seconde voorbleef.

Op Rossi stond geen maat in Maleisië en het was de vraag wie tweede zou worden. Casey Stoner kwam er op de Ducati niet aan te pas en het gevecht ging tussen de Honda van Pedrosa en de Yamaha van Lorenzo. Pedrosa leek de beste papieren te hebben, maar Lorenzo kwam in een laatste poging alsnog naar plaats twee. Bij Suzuki ging na afloop van de kwalificatie de vlag uit, omdat Loris Capirossi een knappe vijfde plaats trainde.

CD: Zero 7 - Yeah Ghost

Na het succesvolle album Simple Things waren alle ogen gericht op Zero 7. De verwachtingen waren dan ook hoog gespannen bij de vervolgalbums When it Falls en The Garden. Het werd al snel duidelijk dat die verwachtingen voor deze albums veel te hoog waren. Alle leuke vernieuwde creaties die op het debuutalbum stonden, waren weggeëbd. Beide cd’s konden direct de kast in en er enkel een keer op een verjaardag uitkomen om als achtergrondmuziek te dienen. Kunnen de luisteraars in het nieuwe album Yeah Ghost nog leuke creaties tegenkomen? Of gaat het alleen maar bergafwaarts met het duo Henry Binns en Sam Hardaker?

Pechstein niet op Duitse kampioenschappen

Claudia Pechstein zal niet mee kunnen doen aan de Duitse afstandskampioenschappen. Het beroep in de dopingzaak rond de 37-jarige Duitse werd gisteren en donderdag behandeld, maar het CAS zal niet voor 10 november uitspraak doen. De Duitse afstandskampioenschappen vinden vanaf 30 oktober plaats.

De vijfvoudige olympisch schaatskampioene werd in juni door de wereldschaatsbond ISU voor twee jaar geschorst nadat er afwijkende waarden in haar bloed waren gevonden. Pechstein ging bij het CAS in beroep tegen het vonnis, doordat ze nooit positief had getest en is geschorst op basis van indirect bewijs: verdachte bloedwaarden.

Zonnewagen TU Delft start als tweede

Het voertuig van het Nuon Solar Team van de TU Delft dat in Australië meedoet aan de World Solar Challenge heeft zich vandaag als tweede gekwalificeerd voor de start van de race. Dat meldde een woordvoerster van het Nederlandse team. Een Australische ploeg eindigde als eerste in de kwalificatie.

Morgenochtend om half negen (lokale tijd) starten in het Australische Darwin 47 studententeams aan een nieuwe editie van de race voor voertuigen op zonne-energie. Behalve de TU Delft doet ook de Universiteit Twente/Saxion Hogeschool mee met een wagen. Zij bereikten een elfde startpositie.

Het Nuon Solar Team was erg blij met het resultaat van de kwalificatie. Twee weken geleden crashte de wagen nog en waren reparaties noodzakelijk.

De World Solar Challenge voert over 3010 kilometer van Darwin naar Adelaide. Het Nuon Solar Team won de afgelopen vier edities.

Wedstrijd konijnenwerpen afgelast

Helaas voor degenen die zich hadden ingeschreven, maar het jaarlijkse konijnen gooien in Nieuw-Zeeland is afgelast. De oude traditie is vanaf heden verboden nadat dierenbeschermers de wedstrijd met succes aankaartten.

Al jarenlang wordt er in Waiau met konijnen geworpen. Ondanks dat de beestjes al lang de pijp zijn uitgegaan, kon de Society for the Prevention of Cruelty to Animals (SPCA), Nieuw-Zeelandse Dierenbescherming, het niet langer aanzien. Met een "gooi jij ook voor de grap met je overleden oma tijdens haar begrafenis?" stelde dierenvriend Charles Cadwallader het spelletje aan de kaak.

De bizarre wedstrijd is een vast onderdeel van de jaarlijkse varkensjacht, een dorpsfeest voor de vierhonderd dorpsbewoners. Kinderen moeten hierbij het konijnenlijkje zo ver mogelijk zien te gooien. Organisator Jo Moriarty vindt het verbod dan ook niks. Hij vindt dat de politieke correctheid te ver is doorgeschoten. "Je moet weten, de kinderen van de gemeenschap hier zijn fantastisch, ze houden van hun dieren", verklaarde hij.


Een tv-reportage over het verbod op de traditie

'Contador kan weg bij Astana'

Alberto Contador kan op zoek gaan naar een nieuwe ploeg. Doordat Astana de eerste deadline voor het krijgen van een Pro Tour-licentie niet heeft gehaald mag de winnaar van de Tour de France, door een nieuwe regelgeving, zijn contract laten ontbinden.

De Spanjaard staat sinds 2008 onder contract bij Astana. In 2008 miste hij de Tour omdat de Kazachstaanse ploeg niet werd uitgenodigd door de Tour-directie. Dit jaar won Contador de Tour, maar voelde hij zich door de aanwezigheid van Lance Armstrong respectloos behandeld. Contador wil sindsdien vertrekken, maar Astana hield hem steeds aan zijn contract. Onder meer Caisse d'Epargne, Garmin en Quick-Step hebben interesse getoond Contador in te lijven wanneer hij onder zijn contract uit kan.

Boerkadraagster mag niet studeren

Een achttienjarig meisje is niet welkom op een Britse hogeschool omdat ze weigert haar boerka af te doen. Shawana Bilqes is namelijk weggestuurd toen ze zich wilde inschrijven voor een opleiding aan het Burnley College te Burnley.

Het personeel van de school vroeg aan haar om haar boerka af te doen. Omdat alleen haar ogen te zien waren gaf dit problemen voor de persoonsidentificatie. Ze zei dit vanwege haar geloofsovertuiging niet te kunnen en werd gedwongen om haar aanmelding af te breken.

"Het is mijn keuze om de sluier te dragen", verklaarde de moslima gisteren. "Ik woon om de hoek van het college in een gebied waar veel praktiserende moslims wonen. Ik heb geprobeerd een compromis aan te dragen maar ze wilden niet luisteren. Ze vertelden dat ik welkom was als ik mijn sluier zou afnemen."

Bilques vindt het schoolbestuur bekrompen en vindt dat men in de 21ste eeuw best boerkadraagsters kan aannemen. "Ik zit ook in de politie-opleiding, en daar is het dragen van een boerka geen enkel probleem."

Het Burnley College is een gerenommeerde onderwijsinstelling. Met zo'n 7500 studenten heeft het al vier jaar achtereen een slagingspercentage van honderd. "Het hoogste niveau van onderwijs eist onbelemmerde communicatie met studenten", licht directeur John Smith zijn besluit toe. "Dit is niet mogelijk als het gezicht niet volledig zichtbaar is."

Homeopathie is uit bij huisartsen

Huisartsen schrijven de helft minder homeopathische middelen voor dan twintig jaar geleden. Vorig jaar adviseerde 16,9 procent van de dokters de patiënt een homeopathisch pilletje, drankje of zalfje te nemen tegen een kwaal. Twintig jaar eerder was dat nog 40 procent.

Dat blijkt uit een artikel in het blad Medisch Contact naar aanleiding van een onderzoek in de provincie Utrecht door leden van de stichting Skepsis, die beweringen van onder meer genezers aan een kritisch onderzoek onderwerpt.

Als gewone huisartsen al iets homeopathisch voorschrijven, dan gebeurt dat vooral omdat de patiënt dat wil.

CD: Lenny Kravitz - Let Love Rule, 20th anniversary deluxe

Twintig jaar geleden bracht zanger Lenny Kravitz bij Virgin Records zijn allereerste album uit, Let Love Rule. Dat wordt dit jaar gevierd met een 20th Anniversary Deluxe Edition. Een hele mondvol, maar de twee schijfjes van deze editie staan dan ook bomvol. Kravitz blijft trouw om de zoveel jaar met een nieuw album komen. Vorig jaar was dat It is Time for a Love Revolution. De arme man blijft maar steken in jaren zeventig terminologie. Hij schijnt alweer aan een volgend album te werken, maar voorlopig is hij nog even druk aan het toeren in de Verenigde Staten, alhoewel een 'vocal injury' (bron: zijn facebook) een paar data heeft doen sneuvelen.

Een vijfde Britten overweegt stem BNP

Ruim een vijfde van de Britten overweegt in een Britse of Europese verkiezing op de extreem rechtse Britse Nationale Partij (BNP) te stemmen. Dat blijkt uit een peiling die de krant The Daily Telegraph heeft laten uitvoeren nadat BNP-leider Nick Griffin in een BBC-programma was verschenen.

Volgens de vandaag gepubliceerde peiling is 4 procent van de kiezers vastbesloten op de BNP te stemmen, 3 procent liet weten dit waarschijnlijk te doen en 22 procent zei een keuze voor de extremistische partij in overweging te nemen. Verder gaf 43 procent van de ondervraagden te kennen dat ze de zorgen van de BNP delen over de multiculturele samenleving, hoewel ze geen sympathie voor de partij koesteren.

Griffin verscheen donderdag in het programma Question Time van de BBC. Hij gebruikte zijn spreektijd onder meer om de islam aan te vallen en om de Amerikaanse racistische organisatie Ku Klux Klan te verdedigen. Hij werd door het publiek uitgejouwd. Griffin is berucht en bekend geworden door ontkenningen van de Holocaust en antisemitische en anti-islamgeschrifen.

Meer dan honderd failliete banken in VS

Het aantal banken dat dit jaar in de Verenigde Staten failliet is gegaan brak gisteren door de grens van honderd. De Partners Bank uit Naples, in de staat Florida, was de honderdste bank die dit jaar omviel.

Naast de Partners Bank legden nog zes financiële instellingen het loodje, waardoor de teller van failliete banken voorlopig op 106 uitkwam. Het grootste faillissement was dat van Racine's Bank in Elmwood, Wisconsin. Die bank beheerde 273 miljoen dollar (182 miljoen euro) aan spaartegoeden.

Het aantal failliete banken ligt nu op het hoogste niveau sinds 1992, en loopt naar verwachting de komende maanden verder op.

Russen azen op AZ

De Telegraaf meldt dat Russische multimiljonairs serieuze belangstelling hebben voor AZ. Sinds het faillissement van DSB Bank zijn de Alkmaarders op zoek naar een nieuwe eigenaar.

Tijdens de vipavond van de vijfde editie van de Miljonair Fair Moskou gisteravond zou er in de wandelgangen al druk geboden zijn op de Nederlandse landskampioen. Ondernemer Yves Gijrath, die de Miljonair Fair naar de Russische hoofdstad bracht, zei in zijn openingsspeech: "De kampioen van Nederland staat te koop. Jullie hebben Hiddink al als bondscoach en nu kunnen jullie ook nog de beste club van Nederland erbij krijgen."

AZ zou zo'n 35 miljoen euro moeten gaan kosten.

Niet-Engelstaligen in Dallas beboet

Politieagenten in de Amerikaanse stad Dallas hebben zeker 39 latino's een bekeuring gegeven, omdat ze geen Engels spraken. De politiechef van de stad in Texas erkende dit weekeinde dat zijn agenten hun boekje te buiten waren gegaan.

De politiechef maakte excuses aan de gemeenschap van latino's, Amerikanen van Latijns-Amerikaanse afkomst. De mensen die hun boete al hadden betaald, krijgen hun geld terug.

De kwestie kreeg aandacht toen een 48-jarige Spaanstalige vrouw naar de rechter stapte omdat ze een boete had gekregen voor het niet beheersen van het Engels. Tijdens de behandeling van haar zaak werd duidelijk dat tientallen andere latino's om dezelfde reden waren beboet.

Jarige wil ruftende vriend in elkaar slaan

De politie van het Chinese Xiamen moest er afgelopen week aan te pas komen om een student te redden. Hij werd aangevallen door een klasgenoot nadat hij tijdens diens verjaardag een scheet had gelaten.

Hong vierde zijn verjaardag in een een visrestaurant. Voor het verjaardagspartijtje had hij acht vrienden uitgenodigd waaronder Wu. Ineens liet Wu een keiharde scheet.

Hierop ontstak Hong in woede en gooide een stoel naar de jongen. Wu reageerde door te zweren nog een scheet te zullen laten. Gelukkig was de politie snel ter plaatse om de twee kemphanen uit elkaar te drijven.

Interview: Marc van Biezen

Na het verschijnen van zijn derde gedichtenbundel Ex-mondschilder mocht Fok! Marc van Biezen interviewen over zijn leven, zijn inspiratie en zijn gedichten.


HET LEVEN
soms zet iemand een ingewikkelde tent op
voor iemand die niet eens de moeite neemt
om te melden dat hij of zij verhinderd is

soms zegt degene die die ingewikkelde tent
had opgezet dan ook nog het spijt me
tegen degene die zich niet had afgemeld
het is maar goed dat het leven eindig is




Flores nieuwe trainer Atlético Madrid

Atlético Madrid heeft alweer een opvolger voor de gisteren ontslagen trainer Abel Resino. Quique Flores is de nieuwe coach van de Spaanse club.

Resino moest vanwege de slechte resultaten van de Spaanse club het veld ruimen. In de Champions League staat Atlético Madrid laatste in groep D, en in de Spaanse competitie bezet het de vijftiende plaats met zes punten uit zeven wedstrijden.

Flores, oud-speler van onder meer Valencia en Real Madrid, was eerder coach bij Getafe, Valencia en Benfica.

Politie voert gevangene vuilnis

De politie van het Noordelijke Territorium van Australië is ernstig in opspraak geraakt. Volgens een rapport van de ombudsman aldaar, heeft de politie van een niet bekendgemaakte plaats een gevangene gemolesteerd. De inbreker werd uitgemaakt voor alles wat maar mooi en lelijk was en kreeg voedsel uit de vuilnisbak te eten.

De boef in kwestie werd gevonden buiten het huis waar hij had ingebroken. Hij was namelijk in slaap gevallen. Dat had hij beter niet kunnen doen, want de politie nam hem mee en gooide hem in de cel.

Volgens de ombudsman is uit bewakingscamerabeelden gebleken dat een politieman brood en een melkpak uit een kliko haalt en deze aan de boef geeft. De man in kwestie wordt ook mishandeld door de politie. "Hij is van CSI", vertelt een agent. "Een van onze slimme criminelen die inbreekt en vervolgens buiten in slaap sukkelt." 

De man krijgt door de politie ook enkele minder lovende woorden naar zijn hoofd geslingerd. Zo wordt hij uitgemaakt voor 'loser', 'mongool', 'eikel', 'domme idioot' en 'stuk stront'. Wanneer de gevangene dreigt zelfmoord te plegen door in de lucht te springen en op zijn kop te landen, luidt de reactie: "Ga je gang, doe het!" 

Het voorval is opgetekend in een ombudsmanrapport dat gisteren is gepubliceerd. Kritiek op de eenzijdige belichting, zo wordt niet gemeld hoe de inbreker zich tegenover de agenten gedroeg, wordt weggewuifd met een "ik ben hier niet om te oordelen over burgers, maar over de politie".

CDA: omroep en cultuur ook onder de loep

Coalitiepartij CDA vindt dat de publieke omroep en cultuur niet buiten de zoektocht van het kabinet naar miljardenbezuinigingen mogen blijven.

Dat stelt CDA-fractievoorzitter Pieter van Geel vandaag in een interview met De Telegraaf. "Er is niets gevrijwaard. Daar moet gewoon naar gekeken worden", aldus Van Geel. Het CDA merkte de afgelopen tijd verscheidene keren dat verantwoordelijk minister Ronald Plasterk (Media, Cultuur) uitdroeg dat de publieke omroep en cultuur niet onder de loep zouden worden genomen.

Het kabinet heeft verscheidene werkgroepen gevraagd op zoek te gaan naar miljardenbezuinigingen. Om de overheidsfinanciën op langere termijn op orde te brengen is 35 miljard nodig. In april worden de resultaten verwacht. Jaarlijks gaat er een kleine 2 miljard euro naar de publieke omroep en cultuur.

CDA: omroep en cultuur ook onder de loep  (foto: ANP)

Madonna werkt aan film over Britse royal

Madonna overweegt om voor de tweede keer in de regisseursstoel plaats te nemen. De 51-jarige zangeres zou broeden op een film over de Amerikaanse vrouw van de Britse koning Edward, al benadrukte een zegsvrouw gisteren dat het project nog in de kinderschoenen staat.

Het voorgenomen huwelijk tussen de Britse Koning Edward en de Amerikaanse Wallis Simpson zorgde in 1936 in Groot-Brittannië voor een crisis, omdat de Amerikaanse al twee eerdere huwelijken achter de rug had. Edward koos er uiteindelijk voor om zijn kroon in te leveren, omdat hij zijn taak niet zou kunnen volbrengen "zonder de steun van de vrouw die ik liefheb". Hij had minder dan een jaar op de troon doorgebracht.

Of het Britse Huis van Windsor enthousiast is over de plannen van de zangeres is overigens zeer de vraag. Madonna's regiedebut, de film Filth and Wisdom, werd lauw ontvangen door critici.

Madonna werkt aan film over Britse royal  (foto: ANP)

Straatverbod voor stalker Timberlake

Zanger Justin Timberlake lijkt te zijn verlost van een vrouw die hij bestempelde als "een geobsedeerde, mentaal onstabiele stalker van beroemdheden". Een Amerikaanse rechter legde de 48-jarige vrouw gisteren een straatverbod op, meldden Amerikaanse media.

De vrouw belaagde drie keer het huis van de zanger in Los Angeles en werd uiteindelijk door Timberlakes beveiligers overgedragen aan de politie. De stalker, die mogelijk dakloos is, dacht dat ze bevriend was met de zanger en probeerde herhaaldelijk zijn huis binnen te dringen.

Söderling naar halve finales Stockholm

Robin Söderling heeft zich geplaatst voor de halve finale van het ATP-toernooi in Stockholm. De 25-jarige Zweed, als eerste geplaatst en de enige overgebleven geplaatste speler bij de laatste acht, versloeg Guillermo Garcia-Lopez met 7-6 en 6-4.

Söderling, die de finale van het toernooi in de Zweedse hoofdstad twee keer haalde maar nog nooit won, had het zwaar tegen de nummer 49 van de wereld. Nadat hij de tiebreak in de eerste set won, nam hij in het tweede bedrijf direct een break voorsprong en die gaf hij niet meer weg.

Weer druk weekend op Nederlandse wegen

De ANWB verwacht vandaag en morgen weer ongebruikelijk veel files op de Nederlandse wegen.

Dit komt door wegwerkzaamheden op de A1 bij Hoevelaken, waardoor in beide rijrichtingen maar een rijstrook beschikbaar is, en op de A4 bij het knooppunt Burgerveen. Deze is helemaal afgesloten, zodat alle verkeer van Amsterdam naar Den Haag via de A44 moet worden omgeleid.

Bovendien is gisteren de herfstvakantie begonnen voor de regio zuid. Het is de afgelopen weekeinden regelmatig drukker op de Nederlandse wegen dan normaal door talloze werkzaamheden.

Zoetermeer krijgt Reizigersprijs

De gratis, bemande fietsenstallingen bij OV-haltes heeft de gemeente Zoetermeer de Reizigersprijs 2009 opgeleverd. De prijs wordt uitgereikt door reizigersorganisatie ROVER. De stallingen staan onder andere bij treinstations.

"Deze gemeente vertoont de nodige daadkracht", meent de jury. "In een tijd waarin het OV steeds meer 'ontmenselijkt', kiest de gemeente voor een oplossing die maatschappelijk verantwoord en mens- en reizigersvriendelijk is. Ook het feit dat niet alleen gekozen is voor bemensde fietsenstallingen bij de grote knooppunten, maar ook voor OV-haltes die zich elders in de keten bevinden, vindt de jury een pluspunt."

De 'oeuvreprijs' gaat dit jaar naar Purmerend, omdat die gemeente zich al tientallen jaren inspant voor goed openbaar vervoer van en naar Amsterdam.

KPN geeft vrouwen voorrang

Vrouwen krijgen voortaan de voorkeur bij benoemingen in de top van KPN. Dat zegt topman AD Scheepbouwer in een interview met de Volkskrant. Hij zegt dat de maatregel nodig is omdat het aantal topvrouwen in het bedrijf achterblijft. Het hogere management van KPN bestaat nu voor zeventien procent uit vrouwen. Eerdere pogingen om dit percentage omhoog te krijgen zijn mislukt, zegt Scheepbouwer.

"We raken vrouwen ten dele kwijt omdat ze zich onvoldoende gewaardeerd voelen in deze omgeving. Als je dat constateert moet je wat anders doen om echt stappen vooruit te maken om je doelen te halen. Ik wil niet nog acht jaar wachten", zegt de topman. Daarom gaat KPN nu voor sommige functies alleen vrouwen voordragen. Om hoeveel en welke functies het gaat, wordt later duidelijk.

Rust voor Ribéry

Bayern München hoeft Franck Ribéry niet langer te missen dan nodig is. De Franse aanvallende middenvelder tobt al een tijdlang met een knieblessure en het zou volgens zijn persoonlijke arts beter zijn als hij minimaal twee maanden rust zou houden.

"Het is een maand behandeling en dan een maand revalidatie", zei de arts donderdag in de Duitse media. "Als het werkt, is Franck weer in staat om te voetballen. Als het niet werkt, zal een operatie noodzakelijk zijn."

Na het maken van nieuwe foto’s in het ziekenhuis en een goed gesprek met de medische staf van zijn club heeft Ribéry echter besloten 'gewoon' rust te houden. "Ik denk dat het een goede beslissing is van Franck", reageerde Bayern-coach Louis van Gaal vrijdag op het digitale thuis van Der Rekordmeister.

"Ik heb hem gezegd dat hij eerst maar eens goed moet uitrusten en de blessure uit zichzelf moet laten genezen. Ik heb de foto’s gezien en het zag er nu al beter uit dan de vorige keer. Ik heb goede hoop dat hij sneller terug is dan velen denken."

Commissariaat toch positief over Telegraaf-omroep

Het Commissariaat voor de Media heeft nu toch een positief advies gegeven over omroep WNL, de publieke omroep van de Telegraaf. Vorige maand was het Commissariaat nog 'voorhands' negatief. Vooral omdat de banden met de Telegraaf nog niet voldoende ontvlecht waren.

Maar volgens voorzitter Fons van Westerloo van WNL zijn de problemen nu opgelost. "We hebben de kleur van het logo veranderd, onze website is aangepast, de rol van de ledenraad is aangescherpt in de statuten, er is een conceptreglement gemaakt voor de raad van toezicht en we hebben laten vastleggen dat we ons aan de richtlijnen van de overheid voor de salariëring houden. Kortom, alles wat ons is gevraagd hebben we gedaan", aldus van Westerloo.

Het bestuur van de NPO en de Raad voor Cultuur gaven in september al een positief advies voor WNL. Minister Plasterk beslist eind dit jaar of de nieuwkomers PowNed en WNL toe worden gelaten tot het publieke bestel per september 2010.

Killing Floor heeft een hoop nieuwe content gekregen

... en van die content is een trailer verschenen! Zoals gisteren al werd gepost kreeg Killing Floor, de zombieshooter van Tripwire, weer een heleboel gratis content. Een nieuwe zombie, wat nieuwe wapens, het lijkt Tripwire allemaal geen windeieren te leggen. Wat er verder nieuw is kan je zien in de onderstaande trailer. De game is dit hele weekend verder gratis speelbaar op Steam.

Bilic verlengt als bondscoach van Kroatië

Slaven Bilic heeft aan alle onzekerheid een einde gemaakt. De keuzeheer heeft zijn contract bij de Kroatische bond tot het einde van het kwalificatietoernooi voor het EK van 2012 verlengd.

Bilic wist zich met de nationale ploeg van Kroatië niet voor het WK van 2010 in Zuid-Afrika te plaatsen. Hij kreeg daardoor veel kritiek. Bilic heeft de beste voetballers van Kroatië al sinds 2006 onder zijn hoede.

In januari van dit jaar gaf Bilic nog aan dat hij na de WK-kwalificatiereeks zou opstappen. Op dat besluit kwam hij enkele weken geleden echter terug. "Ik zal niet opstappen. De spelers en de mensen die bij de nationale ploeg zijn betrokken, willen dat we blijven. Zelf ben ik volledig gemotiveerd om ons werk voort te zetten."

De voorbije weken was er sprake van een overgang naar Polen, maar Bilic benadrukte dat hij bij de Kroaten werkzaam wilde blijven. Hij zou te vaderlandsgezind zijn om bij de Polen aan de slag te gaan. Vorige maand stapte Leo Beenhakker op bij het Oost-Europese land.

Kanye West ontkomt aan vervolging

Zanger Kanye West en zijn manager zijn ontsnapt aan strafvervolging door het volgen van een cursus woedebeheersing en de toezegging een vrijwillige taakstraf uit te voeren. De rechter schrapte gisteren aanklachten wegens mishandeling en vandalisme tegen het duo.

De 32-jarige West en zijn manager moesten zich verantwoorden voor een opstootje op de luchthaven van Los Angeles. Tijdens de herdenking van de aanslagen van 11 september zorgden de twee voor onrust door op het vliegveld de confrontatie met paparazzi aan te gaan. Daarbij sneuvelde een camera en zouden rake klappen zijn gevallen. Niemand raakte ernstig gewond.

West heeft beloofd zich vijftig uur nuttig te maken bij het Amerikaanse Rode Kruis. De zelfbeheersingscursus heeft hij inmiddels achter de rug.

Moeder 'ballonjongetje' bekent schuld

De moeder van het zogenoemde 'ballonjongetje' heeft gisteren opgebiecht te hebben gelogen tegen de hulpdiensten. Ouders Richard en Mayumi Heene wilden met de stunt de aandacht van de media trekken, maar riskeren inmiddels strafvervolging wegens een valse melding bij de politie, poging tot beïnvloeding van een ambtenaar, samenzwering en het op het verkeerde pad brengen van een minderjarige.

De familie Heene werd begin oktober in binnen- en buitenland bekend door wereldkundig te maken dat de zesjarige Falcon Heene vast zou zitten in een op hol geslagen heliumballon. De hulpdiensten zetten daarop de achtervolging in met helikopters, terwijl koortsachtig naar een manier werd gezocht om het ufo-achtige gevaarte weer op de grond te krijgen. Later bleek dat het jongetje niet aan boord was, maar zich thuis in een doos had verstopt.

De autoriteiten stelden een onderzoek in nadat Falcon zich versprak in een televisie-interview door te zeggen dat het allemaal voor de show was geweest. De ouders van Falcon ontkenden aanvankelijk dat er sprake was van een mediastunt, maar uit rechtbankdocumenten is gebleken dat de moeder inmiddels toch de waarheid heeft opgebiecht. Richard en Mayumi Heene hadden hun kinderen opgedragen te liegen over de kwestie, omdat ze de aandacht van de media wilden trekken. De Heenes ontmoeten elkaar ooit tijdens een acteerles en waren mogelijk uit op een eigen realityshow.

'Camera in woning schendt privacy insluiper'

De politie Drenthe heeft videobeelden van een insluiper op internet gezet. Daarmee wordt de privacy van de insluiper geschonden, meent de Bond van Wetsovertreders. De bond diende vrijdag een klacht over het voorval in bij de Nationale Ombudsman.

De beelden laten zien hoe de verdachte de woonkamer doorzoekt van een 88-jarige vrouw uit Emmen. De camera's zijn opgehangen door de familie van de vrouw, omdat het niet de eerste keer was dat de man binnensloop. De familie droeg de beelden over aan de politie.

Volgens de bond mogen verdachten in winkels worden gefilmd. "Maar apparatuur in woonhuizen gaat te ver", aldus een woordvoerder. "De stap naar de Ombudsman is een soort proefproces om erachter te komen hoe ver mensen kunnen gaan."

Voor het openbaar maken van een dergelijke video is toestemming nodig van de officier van justitie. Dat is in dit geval ook gebeurd.

DVD: Jeremy Clarkson - Thriller

Het is misschien niet gebruikelijk, een vrouwelijke reviewer die een dvd over auto's bespreekt, alhoewel... tegenwoordig zijn vrouwen veel meer 'into cars' dan vroeger. Toch is dat wat hier gaat gebeuren, want waarom mogen vrouwen niets met auto's hebben. En bij deze dvd draait het daarom. Maar ook de rol van Jeremy Clarkson speelt natuurlijk mee... want al is het geen 'lekker ding' ('The Hamster' is een stuk leuker om te zien), Jezza heeft wel iets dat vrouwen aantrekkelijk vinden. Tijd om de dvd Thriller eens in de speler te doen.

Er komt ooit meer Unreal

Helaas is de titel zo'n beetje het enige wat er te zeggen valt. De website van Epic liet een Unreal-type logo zien met daaronder de tekst: "It's Unreal. And it's almost here.". Helaas is die tekst ondertussen weer verwijderd, en op het forum van Epic zijn forumthreads erover ook verwijderd.

Er zijn nogal wat mogelijkheden: een nieuwe Unreal, een nieuwe Unreal Tournament, een nieuwe Unreal-engine of misschien een nieuwe game in het Unreal-universum. De tijd zal het uitwijzen.

Duits regeerakkoord is rond

De onderhandelaars van CDU/CSU en FDP hebben zaterdagochtend om 02.12 uur een regeerakkoord bereikt voor de nieuwe 'zwart-gele' coalitie in Duitsland. Dit heeft het Duitse persbureau dpa vernomen van de onderhandelaars.

De christendemocraten en de liberalen hebben een akkoord bereikt over een belastingverlaging van 24 miljard euro vanaf 2011, ondanks het hoge financieringstekort. De vermindering van de lastendruk op de burger was het laatste inhoudelijke struikelblok in de onderhandelingen. De FDP had haar beter verdienende achterban een substantiële belastingverlaging beloofd. De liberalen hadden meteen een belastingverlaging gewild. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) wilde hooguit 20 miljard belastingverlaging.

De 'zwart-gele' onderhandelaars werden het zaterdagochtend eveneens eens over een verkorting van de dienstplicht van negen naar zes maanden in 2011. De dienstplicht in Duitsland wordt dan korter dan ooit. De FDP had de dienstplicht voor Duitse jongemannen helemaal willen afschaffen.

De drie partijvoorzitters Merkel, Horst Seehofer (CSU) en Guido Westerwelle (FDP) geven zaterdagochtend om 10.30 uur een persconferentie om de details van het regeerakkoord toe te lichten. CDU, CSU en FDP leggen de overeenkomst zondag en maandag ter goedkeuring voor aan speciale partijcongressen. Het is de bedoeling dat de Bondsdag Merkel komende week woensdag herkiest als bondskanselier. In de nieuwe regering krijgt de CDU naast het kanselierschap zeven ministersposten, de FDP vijf en de Beierse CSU drie.

Westerwelle wordt in het nieuwe kabinet vicekanselier en minister van Buitenlandse Zaken, ondanks het feit dat hij maar moeizaam Engels spreekt. De populaire Beierse baron Karl-Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester von und zu Guttenberg (CSU) ruilt het ministerie van Economische Zaken in voor Defensie. De huidige minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble (CDU) gaat zich ontfermen over het door de recessie noodlijdende ministerie van Financiën.

Thomas de Maizière (CDU), een neef van de laatste DDR-premier Lothar de Maizière, gaat de portefeuille Binnenlandse Zaken beheren. Sabine Leutheusser-Schnarrenberger (FDP) keert terug op Justitie. Zij leidde het ministerie al van 1992 tot 1996. De populaire zevenvoudige moeder Ursula von der Leyen (CDU) blijft op de portefeuille Gezinszaken.

Borderlands: PS3 vs 360

Zoals bij elke grote game is er een vergelijkingsvideo verschenen, en ook Borderlands moet er aan geloven. Goed voer voor de fanboys! Borderlands is een cartoony shooter van Gearbox en ligt sinds ongeveer gisteren in de winkels. (Winkeliers zouden zich aan een embargo moeten houden) Verder is de vergelijking nogal onzinnig aangezien iedereen weet dat de game het mooiste is op een high-end pc.

'AZ kost ongeveer 35 miljoen euro'

AZ kan voor ongeveer 35 miljoen euro overgenomen worden. Dat berekende het zakenblad Quote op basis van ingewijden. Curator Rutger Schimmelpenninck, momenteel beheerder van het failliete DSB Beheer, zou met twee investeerders hebben gesproken over een overname van de club uit Alkmaar. Beide partijen bevestigen tegenover Quote dat AZ tussen de dertig en veertig miljoen moet op gaan brengen.

De vraag is of de spelers in de winsterstop na het faillissement van de DSB Bank niet massaal naar een andere werkgever op zoek gaan. Verder is het nog onduidelijk welk bedrijf de shirtsponsor wordt. Momenteel zijn verschillende partijen in de markt voor de sponsoring, maar vooralsnog is er nog geen deal gesloten. Daarom zal AZ ook aankomende zondag tegen Ajax met een blanco shirt zijn wedstrijd afwerken.

DSB Bank maakte als sponsor jaarlijks ruim vijf miljoen euro over naar AZ. Tot nu toe toonde de Friese multimiljonair Romke Kooyenga openlijk interesse en bood een bedrag van tienduizend euro per wedstrijd, veel te weinig in de optiek van AZ. Ook het energiebedrijf Taqa zou interesse hebben.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport , of je leest hier de twijfels die FOK!-columnist Driek Oplopers over AZ heeft.

Abbas kondigt Palestijnse verkiezingen aan

De Palestijnse president Mahmoud Abbas wil op 24 januari verkiezingen houden in de Palestijnse gebieden, inclusief de afvallige Gazastrook. Hij kondigde dat gisteren aan.

Met de mededeling tart Abbas de feitelijke machthebbers in de Gazastrook, de radicaalislamitische Hamasbeweging. De president heeft alleen nog maar gezag over de Palestijnse gebieden op de Westelijke Jordaanoever, sinds Hamas midden 2007 na een verkiezingszege met geweld het bestuur over de Gazastrook overnam.

Er zit iets engs in de gang van Ju-On: The Grudge

Echte gamers weten: er is niks zo eng als een klein meisje. In Ju-On: the Grudge zul je dan ook veel moeten griezelen want je zit vast in een oud huis en er is iets vreemds aan de hand. Onderstaande trailer belooft helaas niet al te veel goeds, behalve wat standaard schrikmomenten. Deze Wii-game wordt dan ook gebracht als een "spookhuissimulator" en niet als een standaard horrorgame, maar oordeel zelf.


Boem tsjakka boem enzo bij Final Fantasy XIII screenshots

Voor diegenen die het afgelopen jaar onder een steen hebben gelegen, hierbij de volgende mededeling: Final Fantasy XIII maakt haar debuut op de Xbox 360. Naast een PlayStation 3-release komt er ook een Xbox 360-release en dat is vrij uniek. De game is al een lange tijd in ontwikkeling en menig gamer wordt steeds ongeduldiger naarmate de tijd vordert. Om jullie een beetje te troosten of juist te pesten, hebben wij weer wat nieuwe screenshots voor jullie. De screenshots tonen de nieuwste personage Oerba Yun Fang, die werkt voor de overheid. Aan de screenshots te zien is Square Enix al bezig met de Engelse versie van Final Fantasy XIII, dus een release is zeker niet ver weg.




Lente 2010 is toch misschien haalbaar?

Voorproefje van de Xbox Live Dashboard update

Yeah, vanaf begin volgende maand kun je genieten van de allernieuwste features van de Xbox Live Dashboard! Naast de Twitter-, Facebook- en Zune-ondersteuning zal er in de aankomende update voor de Xbox 360 nog meer leuke features zitten. Allemaal leuk enzo, maar wij willen beelden zien! En laat het nou net zijn dat de eerste beelden bij Youtube zijn opgedoken. Wij van FOK!games willen jullie dat natuurlijk ook een aantal filmpjes van de aankomende Dashboard-update laten zien.

Twitter

Last.fm

Facebook

Het is nog altijd wachten op Hyves, een FOK!games-sectie en een Studio Sport-sectie, maar dat komt vast nog wel een keertje. Hopelijk.

Gearbox: "Meer Brothers in Arms, Borderlands niet naar de Wii"

In een interview van het voor ons onbekende TV-station CBS 11 met de vice-president van Gearbox, Brian Martel, is bekend geworden dat oorlogliefhebbers in de toekomst weer kunnen genieten van Brothers in Arms. Het is volgens Martel een zekerheidje om vast te stellen dat we Brothers in Arms zeker in de toekomst kunnen verwachten. Waarschijnlijk duurt dat nog wel een tijdje, aangezien meneer Martel niet heeft gezegd dat de volgende BiA in de maak is.

Het is best opvallend, aangezien Brothers in Arms: Hell's Highway niet echt met luid gejuich ontvangen werd door de pers en de consument. Het verkocht niet lekker en mensen werden ontslagen vanwege hun slechte prestaties tijdens de ontwikkeling van Hell's Highway. Genoeg problemen dus, maar niet doorslaggevend om maar met de hele franchise dus te kappen.

Aangezien Gearbox de serie Brothers in Arms ook naar de Nintendo Wii heeft gebracht, kun je misschien vaststellen dat hetzelfde ook bij Borderlands gebeurt. Haal dat maar uit je hoofd. Martel gaf wel aan dat het mogelijk is om Borderlands naar de Nintendo Wii te laten porten, maar Gearbox heeft geen zin om een port te maken.

PC-gamers kunnen Borderlands niet eerder spelen

Eerder hadden wij jullie laten weten dat de PlayStation 3-versie van Borderlands wat problemen had. 30 minuten wachten op alle public games op te halen en een partij lag, dat wil je niet als gamer. Gelukkig heeft Gearbox het probleem ontdekt en hoopt zo snel mogelijk met een oplossing te komen.

Aanstaande maandag is de officiële release van de PC-versie van Borderlands. Sommige gamers hebben echter de game eerder in hun bezit. Veel gamesshops hebben namelijk de game eerder dan afgesproken de game in de verkoop gedaan. Ja, dat kan. Helaas willen de authenticatie servers je geen toegang geven, omdat het nog geen 26 oktober is. Momenteel zijn de PC-gamers boos, als we ze mogen geloven op de 2K Games Forums.

We zijn benieuwd of 2K Games de gamers laat wachten tot 26 oktober of niet.

Het verkennen van kleine werelden

Vandaag hebben we een mooie rustgevende flashgame in de aanbieding. Een redelijk simpel spelletje, gemaakt in pixelart, en helemaal geen combat of iets in die zin. Gewoon rustig het verkennen van de omgevingen, wat heerlijk rustig is mede dankzij de muziek. Een subtiel achtergrondverhaal is aanwezig en je bent er in een minuut of vijf doorheen. De game heet Small Worlds en is gemaakt door ene David Chute voor de Casual Game Design Competition. Je kan de game hier vinden.



Soren Johnson, ontwikkelaar van Civ 4, noemde de game op zijn twitter “What a beautiful game. This is the next-gen Prince of Persia game I always wanted to play…”
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.