NYKO's line-up onder de loep

In tegenstelling tot je misschien zou verwachten is Nyko, ondanks de Japans lijkende naam, een Amerikaans bedrijf. Vanuit Los Angeles was marketing manager Bernard Hoang naar Keulen gekomen om de line-up van dit jaar te tonen. Nyko is vooral bekend van de koelers voor de Xbox 360 en PlayStation 3, maar maakt daarnaast ook vele andere games-accessoires zoals de Mediahub voor de PS3, de Charge Base 360 en de Nyko Wand.

Nintendo Wii
Ook Nyko heeft ontdekt dat de accessoires voor de Wii de winkel uitvliegen en dus bestaat het grootste deel van de line-up van Nyko uit producten voor deze console. De basis van hun Wii-lijn bestaat uit de Nyko Wand. Deze controller is een erg mooie kloon van de bekende Wiimote. De Wand zal komend seizoen in vier nieuwe kleuren verschijnen: zwart, paars, roze en lichtblauw. Nyko heeft naar de data van Apple gekeken en deze vier kleuren verkopen het best. De gekleurde Wands worden geleverd met een sleeve in dezelfde kleur. Opvallend is wel dat de A-, 1- en 2-knop op de paarse, roze en blauwe Wand dezelfde kleur zijn als de Wand zelf, terwijl op de zwarte Wand alleen de A-knop rood is en op de originele witte Wand ook de 1- en 2-knop gekleurd zijn.



De Nyko Wand is te koop in een aantal pakketten. De Wand kan los gekocht worden, of in combinatie met een pistool of nunchuck (Nyko Kama). Het pistool uit het action-pack is een erg stevig pistool. Het grote pluspunt van dit pistool is dat je een echte trekker hebt, in tegenstelling tot vele plastic omhulsels waarbij alleen de B-knop iets verlengd wordt. Dankzij de Trans-Port technologie kun je de Wand gewoon in het pistool schuiven waarna de trekker de B-knop wordt, en een knop achterop het pistool de A-knop wordt, waar je meestal mee kunt herladen. Mocht je een spel hebben waarin de knoppen net omgedraaid zijn dan kun je een schakelaartje omhalen en is de trekker opeens de A-knop.

Het pistool uit het action-pack is niet het enige pistool uit de range van Nyko. Het bedrijf heeft ook nog de Perfect Shot op de markt gebracht, welke wel los wordt verkocht. Dit pistool heeft enkel een trekker en geen herlaad-knop. Daarnaast voelt het pistool ook een beetje gammel aan, net alsof je een leeg stuk plastic beet hebt. Het pistool uit de action-pack heeft meer gewicht en heeft ook rondere vormen waardoor het er mooier uit ziet. De Perfect Shot is meer het goedkope broertje, zowel qua ontwerp als qua kosten.

Naast het pistool kan de trans-port technologie ook gebruikt worden om het Type Pad Pro op de Wand aan te sluiten. Dit is een soort chatpad voor de Wii, zoals de PS3 en Xbox 360 dat ook hebben. Het enige is dat dit chatpad nogal groot is, en dat is nog zwak uitgedrukt. Erg handig wel voor kinderen, ook omdat het dikke druktoetsen zijn, maar het design is gewoon ronduit lelijk. Als je het Type Pad Pro gebruikt wordt ook de A-knop slecht bereikbaar. Wat dat betreft heeft Microsoft het toch veel beter gedaan. Het toetsenbordje kan ook gebruikt worden met een gewone Wiimote.

Naast deze deels nieuwe producten heeft Nyko ook nog steeds de Nyko (draadloze) Wing Controller voor classic-games en de Kama nunchuck-kloon in de aanbieding. De draadloze Kama controller heeft na klachten van Nintendo over een gestolen design een nieuwe look gekregen. Buiten het design is er echter niets veranderd aan de Kama en het is een erg fijne accessoire. Iedereen heeft wel een keer te maken gehad met het te korte touwtje van de nunchuck en géén draad is echt een verademing. Om zoveel mogelijk kapotte TV-schermen te voorkomen heeft de Kama een plak rubber aan de onderkant waardoor je meer grip hebt. Het enige nadeel aan de Kama is dat hij niet in combinatie met de Wii Motion Plus te gebruiken is aangezien beide onder aan de Wiimote geklikt moeten worden.

De laatste opvallende Wiimote add-on is de FrontMan Wireless Guitar. Niet zozeer omdat het een gitaar voor de Wii is, maar meer omdat het de enige gitaar is die Nyko nog in het assortiment heeft. Er zijn geen PlayStation 2/3 of Xbox 360 varianten van de gitaar en deze zullen er waarschijnlijk ook nooit komen. De gitaarmarkt is redelijk verzadigd en alleen voor de Wii is er nog wel vraag naar. Drums zijn overigens voor geen enkel platform beschikbaar.

Tot slot is er voor de Wii nog een hele rits batterijen beschikbaar met allerlei kleurtjes rubberen grips en opladers beschikbaar. Eind dit jaar komt hier nog een nieuwe oplader bij met de naam Charge Station IC. Deze oplader is geschikt voor twee Wiimotes of Wands tegelijk, met of zonder sleeve er omheen. De oplader ziet er erg stylish uit door het gebruik van doorzichtig plastic en werkt met behulp van magnetische energie. Simpelweg je Wiimote tegen de lader aandrukken zorgt ervoor dat hij blijft hangen en opgeladen wordt. Daarnaast zit er nog een extra USB-poort achterop de lader. Het is een erg mooie lader die je zonder problemen naast je TV kan hebben staan.