FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 27 oktober 2009

Tv staat stil bij dood Theo van Gogh

Vijf jaar na de moord op filmmaker Theo van Gogh zendt HUMAN maandag op Nederland 2 een zelfportret van hem uit. Aansluitend brengen de NOS en NPS op dezelfde zender een livedebat vanuit Amsterdam. De zender Het Gesprek besteedt zondag reeds 24 uur lang aandacht aan de dood van interviewer.

De HUMAN-documentaire 'Theo van Gogh? Die is dood' (20.55 uur) van Maartje Nevejan bevat uitsluitend beelden en uitspraken van Van Gogh zelf. Een beroepspuber van (op dat moment) 43, noemt Van Gogh zichzelf in de film. Tegenover Jeroen Pauw beweerde Van Gogh zelfs dat hij 87 zou worden, "maar zalig zijn de onnozelen van geest."

De reguliere uitzending van NOVA maakt maandag plaats voor een livedebat met de titel 'Theo van Gogh, 5 jaar later'. Presentator Twan Huys kijkt met verschillende gasten terug op de moord en de integratiediscussie die op de aanslag door moslimextremist Mohammed B. volgde.

Het Gesprek komt zondag met een marathonuitzending waarin interviews worden herhaald die Van Gogh had met onder anderen Jan Peter Balkenende, Pim Fortuyn, Katja Schuurman en John de Mol. De archiefbeelden worden afgewisseld met reacties van prominente Nederlanders die Theo van Gogh goed hebben gekend, onder wie Joost Zwagerman, Geert Wilders, Huub Stapel, Yvonne Kroonenberg en Theodor Holman.

Tv-zenders staan stil bij dood Theo van Gogh  (foto: ANP)

Vliegbrevetten falende piloten ingetrokken

De Amerikaanse Federale Luchtvaartdienst heeft de licenties ingetrokken van de piloten van luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines, die vorige week vergaten te landen. Dat meldde de nieuwszender CNN gisteren.

De twee ervaren gezagvoerders moesten hun vliegtuig met 147 passagiers vorige week woensdag laten landen op het vliegveld van Minneapolis maar vlogen 230 kilometer te ver. In hun verhoren spraken de piloten geruchten tegen dat ze in slaap waren gevallen. Ze beweren de tijd te zijn vergeten doordat ze gesprekken voerden over een nieuw werkrooster. Daarnaast heeft onderzoek uitgewezen dat de twee hun werkzaamheden verzaakten omdat ze bezig waren met andere activiteiten op de privé-laptops die ze tegen alle bedrijfsregels in hadden meegenomen naar de cockpit.

De twee hebben toegegeven dat ze 78 minuten lang geen contact hebben gehad met de luchtverkeersleiding. Die vermoedde een kaping en alarmeerde het leger. Gevechtsvliegtuigen werden in staat van paraatheid gebracht, maar kwamen uiteindelijk niet in actie. Het Northwest-vliegtuig landde uiteindelijk alsnog in Minneapolis, nadat een ander bemanningslid opheldering had gevraagd bij de piloten over de ontstane vertraging.

Jip en Janneke krijgen eigen tijdschrift

Jip en Janneke, de poezen Pim en Pom en Pluk van de Petteflet krijgen een eigen tijdschrift. Op 2 november verschijnt het eerste nummer van het kindertijdschrift Fieperdepiep!, gebaseerd op de beroemde tekeningen van Fiep Westendorp (1916-2004).

Fieperdepiep! verschijnt vier keer paar en is een uitgave van Fiep Amsterdam, een bedrijf dat is opgericht door de Fiep Westendorp Foundation om het werk van de illustratrice levend te houden. Het tijdschrift richt zich op kinderen tussen de drie en zes jaar en wil bij deze lezertjes vooral de visuele ontwikkeling stimuleren.

Het blad bevat zoekplaten, spelletjes en voorleesverhalen. Zo heeft het eerste nummer een uitneembaar doeboekje waarmee de kinderen een memospel en een mobiel van Pim en Pom kunnen maken. Ook zit er een dvd bij met een aflevering uit de animatieserie De avonturen van Pim& Pom, die dagelijks op tv is bij Nickelodeon.

Kabinet deelt zorgen Van Gijzel

De vraag van burgemeesters om meer bevoegdheden bij de terugkeer van (zeden)delinquenten in de maatschappij is terecht en het kabinet denkt serieus na over een oplossing. Minister Ernst Hirsch Ballin (Justitie) heeft dat vandaag gezegd in reactie op een oproep van burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven die volgens de rechter onterecht een gebiedsverbod oplegde aan een veroordeelde pedofiel.

De minister gaat voorafgaand aan een spoeddebat, dat is aangevraagd, samen met collega Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken) na wat op korte termijn de mogelijkheden zijn, kondigde hij aan. Verder is er aandacht voor de zorgen van de burgemeesters als in er het voorjaar een evaluatie komt van de proef waarbij burgemeesters worden geïnformeerd over de terugkeer van criminelen in de maatschappij.

Hirsch Ballin wijst erop dat rechters sinds kort al meer mogelijkheden hebben om voorwaarden te verbinden aan de vrijlating van veroordeelden.

Kamer steunt aanpak koopzondag

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft zich vanavond uitgesproken voor de manier waarop minister Maria van der Hoeven (Economische Zaken) de regels voor de koopzondag wil aanpassen. Kamer en minister willen een einde maken aan het oneigenlijk gebruik van de toerismebepaling waardoor een gemeente nu nog meer dan twaalf koopzondagen per jaar kan hebben.

Door twee bescheiden aanpassingen aan de Winkeltijdenwet, zoals het CDA stelde, kunnen gemeenten nog steeds de winkels op zondag open laten gaan. Maar ze moeten het besluit beter motiveren, een duidelijke belangenafweging maken en er moet sprake zijn van substantiëel toerisme. CDA en PvdA willen vooral de onduidelijkheid wegnemen die er nu is rond de toerismebepaling. Ze geven aan dat ze niet per se het aantal koopzondagen willen beperken. SP en SGP willen dat wel.

Obama moderniseert elektriciteitsnetwerk

President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft aangekondigd 3,4 miljard dollar te investeren om het landelijke elektriciteitsnetwerk te moderniseren en betrouwbaarder te maken. De investering bestaat uit subsidies, variërend van vierhonderdduizend tot tweehonderd miljoen dollar, aan een honderdtal bedrijven die werken aan een 'intelligent elektriciteitsnet'.

Volgens Obama gaat het om de grootste investering ooit in het elektriciteitsnetwerk. "Het huidige netwerk is te gevoelig voor blackouts, is te duur en verspilt te veel energie," aldus de president. "Na de investeringen moet het elektriciteitsnetwerk in staat zijn het beste te halen uit diverse energiebronnen, zoals biomassa, windenergie en zonne-energie."

Het vernieuwde netwerk moet de Verenigde Staten een nieuw tijdperk van duurzame energiebronnen binnenleiden. Obama presenteerde de plannen in Arcadia, Florida, waar hij 's lands grootste zonne-energiecentrale bezocht.

Discussieer mee over Obama's plannen op ons forum.

Amerikanen gaan Taliban belonen

De Amerikaanse regering wil Talibanstrijders die het verzet tegen de buitenlandse troepenmacht en de autoriteiten in Afghanistan staken, gaan belonen. Dat heeft Carl Levin, de voorzitter van de defensiecommissie in de Senaat in de Verenigde Staten, vandaag gezegd.

President Barack Obama zal morgen een wet tekenen waarin een en ander wordt geregeld. Er komt een speciaal fonds van 1,3 miljard dollar (ongeveer 900 miljoen euro) voor het belonen van 'bekeerde' Talibanstrijders. Het idee is dat zij in het vervolg hun dorpsgenoten beschermen tegen geweld door radicaalislamitische extremisten die volharden in de guerrillastrijd.

Volgens Levin heeft een soortgelijke strategie successen opgeleverd in Irak. Daar zouden 90.000 militanten het verzet hebben gestaakt om vervolgens de kant van de Amerikanen en de lokale autoriteiten te kiezen.

Groepsverkrachting meisje (15) tijdens schoolfeest

Een vijftienjarig meisje is zaterdagavond tijdens een homecoming dance, een soort gala, op een school in Richmond, in de Amerikaanse staat Californië, op gruwelijke wijze verkracht. Terwijl verderop in de school het feest volop aan de gang was, is het meisje in een slecht verlichte hoek van de campus ruim twee uur achtereen verkracht door meerdere personen. Volgens de politie hebben meer dan tien scholieren staan toekijken hoe het meisje werd verkracht en toegetakeld.

De politie heeft vandaag bekendgemaakt dat ze twee jongens van vijftien en negentien hebben opgepakt in verband met de groepsverkrachting. Een derde jongen is ook uit de schoolbanken geplukt, maar is na verhoor vrijgelaten. De politie gaat er echter vanuit dat het meisje door vier tot zeven personen is misbruikt, terwijl nog meer mensen hebben staan toekijken.

Naar verluidt verliet het meisje zaterdagavond rond half tien het feest om te wachten op haar vader die haar naar huis zou brengen. In plaats daarvan liep ze een groep jongeren tegen het lijf die buiten bij de campus zaten te drinken. "De twee en half uur hierop is het meisje meegenomen naar de plek waar ze uiteindelijk door meerdere personen is verkracht en mishandeld", laat de politie weten. "Ze was er zo ernstig aan toe, dat ze per helikopter naar het ziekenhuis moest worden vervoerd."

Extra wrang is overigens dat de school een miljoen dollar heeft geïnvesteerd in een nieuw camerasysteem op school. Deze is echter nog niet in werking. 


Een nieuwsreportage over de schokkende gebeurtenis

NASA stelt lancering raket Ares uit

De lancering van een nieuw prototype raket door de NASA is vandaag wegens slechte weersomstandigheden met een dag uitgesteld. Dat maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie bekend.

De 100 meter hoge Ares I-raket moet de opvolger worden van de spaceshuttle. Voor de proef moet de raket gelanceerd worden vanaf de basis Cape Canaveral in Florida, zonder bemanning. Na enkele minuten moet de raket in de Atlantische Oceaan storten vanaf een hoogte van ongeveer 45 kilometer. Wanneer het vaartuig veilig van de grond komt, is de proef geslaagd.

Rond 2015 moet voor het eerst een Ares I met bemanning de ruimte ingaan. In de loop van de eeuw moet de raket mensen naar de maan en naar Mars brengen.

De Amerikaanse rekenkamer (GAO) publiceerde vorige maand een vernietigend rapport over de Ares. Het ontwerp van het projectiel is volgens het rapport volkomen onveilig. De NASA blijft achter het ontwerp staan.

'Geen inmenging onderzoek invriezen eicellen'

Staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) wil zich niet bemoeien met de plannen van het AMC in Amsterdam om eicellen te gaan invriezen voor vrouwen die op latere leeftijd kinderen willen krijgen. De overheid moet zeer terughoudend zijn om zich te mengen in wetenschappelijk onderzoek, zei de staatssecretaris vandaag in een debat met de Tweede Kamer.

De Kamer voelt niets voor de voornemens van het AMC, maar volgens Bussemaker is het niet zo dat vrouwen zich nu al massaal kunnen aanmelden voor deze nieuwe behandeling. Het gaat alleen nog maar om onderzoek waarvoor het AMC nog toestemming moet vragen bij een commissie voor wetenschappelijk onderzoek op mensen (CCMO). De staatssecretaris gaat ervan uit dat het ziekenhuis zich bij verdere plannen zeer terughoudend zal opstellen.

Keihard rocken in LEGO Rock Band trailer

LEGO Rock Band komt binnenkort uit. Over een anderhalve week ligt ook deze muziekgame in de rekken en hoopt met haar toffe tracklist (onder andere Blur, Europe, Counting Crows, Bon Jovi, Pink en The Hives) als warme broodjes over de toonbank verkocht te worden. Goed, hoe krijg je dat voor elkaar? Ervoor zorgen dat mensen de game zien, door bijvoorbeeld een trailer op internet te plaatsen. En laat het nou net zijn dat Travellers Tales een trailer op internet heeft geplaatst. Kijk, geniet en zing mee.

LEGO Rock Band komt op 6 november uit voor de Nintendo Wii, PlayStation 3 en Xbox 360. Tevens krijgt LEGO Rock Band een Nintendo DS-versie.

DJ Hero heeft wat filmpjes voor ons!

Jaja! Mijn toffe collega Frankii is al enkele dagen bezig met DJ Hero en man man man, wat wordt zijn review spannend. Je kunt deze week nog de review van Frankii verwachten, dus zo lang hoef je ook niet te wachten. Maar goed, DJ Hero is de nieuwste 'Hero'-game van Activision en heeft veel weg van Guitar Hero. Volgens Eminem wordt het een hele toffe game. Kijk maar eens naar de onderstaande filmpjes.

DJ Hero is sinds vandaag wereldwijd te verkrijgen voor de Xbox 360 en PlayStation 3.

Minder belasting voor ouder die van kind erft

Ouders die geld erven van hun kinderen moeten daarover minder belasting betalen. Dat willen de coalitiepartijen CDA, PvdA en ChristenUnie.

De partijen dienen daarvoor morgen een voorstel in tijdens een debat met staatssecretaris Jan Kees de Jager (Financiën) over de vereenvoudiging van de successiebelasting. In de plannen moeten de ouders nu nog tegen het hoogste tarief belasting betalen over de erfenis. In het voorstel van de coalitie betalen ouders in het algemeen een stuk minder, en bij een vermogen tot 45.000 euro zelfs helemaal geen belasting.

Verder willen de partijen het fiscaal aantrekkelijker maken om een eigen bedrijf over te dragen aan een zoon of dochter. De coalitie wil op initiatief van de ChristenUnie dat bij een ondernemersvermogen tot 1 miljoen euro een vrijstelling geldt voor successiebelasting.

In de plannen van De Jager is sprake van lagere tarieven in de successiebelasting en vereenvoudiging van het stelstel. De plannen moeten betaald worden door geld op te sporen dat door Nederlanders is weggesluisd naar belastingparadijzen.

Agent betrapt op filmen onder rokjes

De politie van Tokio heeft gisteren bekendgemaakt een collega van middelbare leeftijd te zullen vervolgen. De man werd namelijk vorige maand op heterdaad betrapt toen hij onder rokjes filmde in de metro. Extra lullig was dat de politie vorige maand juist bezig was met een campagne om handtastelijkheden in overvolle treinen en metro's terug te dringen.

De politieagent werd op heterdaad betrapt door een collega. Nadat de politieman zijn collega een standje gaf, brak de perverse agent zijn gsm in tweeën in de hoop zo het bewijs te vernietigen. 

De betrapte politieman heeft inmiddels ontslag genomen en zijn excuses aangeboden. Hij heeft toegegeven in het verleden al vaker stiekem onder rokjes te hebben gefilmd.

Kahn bekritiseert koers Van Gaal bij Bayern

Oliver Kahn, oud-doelman van Bayern MŁnchen, kan zich niet vinden in de werkwijze van de huidige trainer Louis van Gaal.

Op de publieke radio van Beieren liet Kahn zich kritisch uit over Van Gaal. Volgens de oud-doelman ontbreekt er een hiŽrarchie bij Bayern en zijn de tactische keuzes van de Nederlander niet goed.

"Sinds twee jaar ontbreekt er een hiŽrarchie bij Bayern", liet Kahn optekenen. "Het is onmogelijk dat alle spelers gelijk zijn. Een ploeg moet een duidelijke structuur hebben en de trainer moet voor die hiŽrarchie zorgen."

Kahn zwaaide in de zomer van 2008 af als doelman. Als speler van Bayern MŁnchen wist hij vele nationale en internationale prijzen in de wacht te slepen.

Excelsior Moeskroen raakt proflicentie kwijt

De Belgische voetbalbond heeft de proflicentie van Excelsior Moeskroen ingetrokken. De KBVB besloot daartoe nadat de club haar schulden niet op tijd heeft afgelost.

De in 1964 opgerichte fusieclub kampte al langer met financiŽle problemen en stond ook onder toezicht van de Belgische bond. Het bestuur moest elke drie maanden aantonen dat zij de openstaande posten hadden betaald, maar konden dat deze maand niet. De club uit Moeskroen heeft drie dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de straf.

Het zijn barre tijden voor de Belgische Eersteklasser en zijn technisch directeur Amadeo Carboni. De Italiaanse oud-speler won zes jaar geleden met Valencia nog de UEFA-Cup en baarde opzien in Spanje door als oudste voetbalprof in de Spaanse Liga te acteren.

De bespelers van het Stade Mouscron mogen dinsdag in de beker wel aantreden tegen Bergen, maar of de competitiewedstrijd tegen Standard Luik doorgaat is dus nog de vraag.

Mollige vrouwen zijn beter in bed

Magere scharminkels zijn uit. Mannen blijken massaal te gaan voor stevige dames. Uit een Brits onderzoek is gebleken dat men ervan overtuigd is dat mollige vrouwen veel beter zijn in bed.

Uit een enquête van beddenfabrikant 'Silentnight' is gebleken dat maar liefst 89 procent van de mannen de seks met een goed gevulde vrouw beter vindt dan vrijen met een knokige vrouw. Dit komt omdat mannen denken dat volle vrouwen zich meer inspannen tussen de lakens dan hun magere concurrenten.

Het mes snijdt uiteraard aan twee kanten. Bij de vrouwen gaf ruim twee derde aan het vrijen met een dikke man te prefereren boven de seks met een dunne man.

Nieuw stadion FC Utrecht niet haalbaar

FC Utrecht zal voorlopig niet verhuizen naar een nieuw stadion. Volgens de gemeente zijn de plannen van grootaandeelhouder Frans van Seumeren niet haalbaar.

De gemeente had vanmiddag een gesprek met de investeerders, projectontwikkelaar Memid en vastgoedbedrijf en tevens hoofdsponsor Phanos. De initiatiefnemers gingen uit van een extra commercieel programma, maar dit achtte de gemeente onmogelijk. Daarnaast benadrukte de gemeente dat de Galgenwaard niet altijd is uitverkocht. Bedrijven zullen door de crisis terughoudend zijn.

De investeerder en eigenaar van FC Utrecht Van Seumeren had plannen voor een multifunctioneel stadion langs de A2. Dit nieuw te bouwen onderkomen moest plaats gaan bieden aan 44.000 toeschouwers.

Rogge tevreden over Sotsji

IOC-voorzitter Jacques Rogge is tevreden over de voortgang in Sotsji. In de stad worden in 2014 de Olympische Winterspelen gehouden.

De Belg is vol lof over het tempo en de aanpak van de problemen. Bovendien word er in de Russische stad aan de Zwarte Zee voldoende rekening gehouden met de milieubeschermers. "De Russische regering weet hoe belangrijk we dat vinden."

Afgelopen maandag werd bekend dat vanwege de Winterspelen dat vanwege de Winterspelen ongeveer 1000 families hun huis uit moeten. De onteigeningsprocedures en de verhuizingen moeten eind 2010 zijn afgerond.

Thuisbezorgd.nl bedankt!

Als er binnen no time tientallen topics vol worden gepost en deze reclame stunt ze duizenden euro's gaat kosten verdienen de gasten van Thuisbezorgd.nl wel een beetje extra media aandacht. Daarom deze blog met foto's van alle gratis maaltijden. Thuisbezorgd.nl bedankt!

Update 19:30 - De actie gold eerst van 19:00 tot 19:09, maar nu blijkt dat TB de actie heeft verlengd!

Update 20.30 - Actie nu toch echt afgelopen

(Lees verder = modemkiller)

Poepsmijter in rechtbank krijgt 31 jaar cel

Een man uit de Amerikaanse stad San Diego, die tijdens de zitting met poep gooide en zijn uitwerpselen op zijn advocaat smeerde, had dat beter niet kunnen doen. De man verdwijnt nu voor maar liefst 31 jaar achter tralies.

Weusi McGowan moest begin dit jaar voorkomen wegens diefstal en inbraak. Tijdens die zitting liepen de gemoederen zo hoog op, dat hij in de rechtbank een meegesmokkelde zak eigen poep tevoorschijn haalde. Vervolgens smeerde hij de stront op zijn advocaat en smeet de rest naar de jury.

Gisteren ging het proces eindelijk verder, met een aanvulling van twee aanvallen naar aanleiding van het poepincident. Hierdoor heeft de man zijn eigen glazen ingegooid, en mag nu 31 jaar brommen. 

Raketten exploderen in IsraŽl en Libanon

In het noorden van Israël en in het zuiden van Libanon zijn vandaag raketten geëxplodeerd, die waren afgevuurd vanuit de buurlanden. Dat meldden bronnen binnen de veiligheidsdiensten in beide landen vanavond. Niemand raakte gewond door de beschietingen over en weer.

De plaats Houla in Libanon werd bestookt met acht raketten, nadat kort daarvoor een raket was geëxplodeerd in het noorden van de Israëlische streek Galilea.

Raketten geëxplodeerd in Israël en Libanon  (foto: ANP)

Gratis DLC voor Fairytale Fights

Het lijkt of Sinterklaas weer is gearriveerd, met al de gratis DLC de afgelopen tijd. Was eerder al bekend van BrŁtal Legend dat er gratis DLC voor een bepaalde tijd uit zou komen voor de PS3, laat nu Playlogic ook een bericht het Internet op gaan voor gratis DLC content voor de hack'n'slash game Fairytale Fights. Deze DLC is echter voor iedereen gratis en dus niet exclusief voorbehouden aan een bepaalde console, de PC bezitters hebben helaas wel pech. Voor de PC kun je je niet registreren op de website. Wat je als console-bezitter er voor moet doen is ook al eenvoudig, jezelf registreren op de Fairytale Fights website. Zodra dan de DLC beschikbaar is, krijg je automatisch een mailtje met je speciale code om de DLC te kunnen downloaden. Een kind kan de was doen!

[Upd] Nog steeds gratis eten bestellen

Vandaag gaan we natuurlijk met z'n allen eten bestellen via het internet! We zijn per slot van rekening Nederlanders...want.....het is gratis!

De website thuisbezorgd.nl viert zijn negende verjaardag en heeft daarom een ludieke actie verzonnen om iedereen die dat wil, gratis een maaltijd te bezorgen. Via internet kan iedereen vanavond tussen 19.00 en 19.09 uur tot maximaal 15 euro aan gratis eten bestellen.
Het bedrijf denkt 600 bestellingen per minuut te kunnen leveren en dat komt overeen met ca. 75.000 euro aan eten. 

Vijftien servers van de site zullen hierdoor zwaar belast worden, maar, Jitse Groen, eigenaar van de site denkt niet dat de site onbereikbaar wordt.
"De servers zouden het gemakkelijk moeten houden", aldus Groen. "De 600 bestellingen per minuut ligt flink boven een normale piekbelasting van 150 bestellingen per minuut."

Er zijn zo'n zijn 2.000 bezorgrestaurants aangesloten bij thuisbezorgd.nl waarbij vandaag besteld kan worden.

Update: De site lag vanwege de vele aanvragen lange tijd plat, maar is inmiddels weer bereikbaar. Het bestellen lijkt nog steeds gratis te zijn.

Voor foto's van gratis maaltijden van FOK!kers, klik hier

Leatherface bedreigd door dronken agent

Een medewerker van een spookhuis in de Amerikaanse stad Baltimore heeft onlangs ervaren hoe het is om aan de andere kant van de lijn te staan. De man, die de kost verdient als kettingzaagmoordenaar Leatherface, kreeg de schrik van zijn leven toen een dronken agent een pistool op hem richtte.

De 37-jarige politieagent Eric Janik wordt nu aangeklaagd wegens geweldpleging en onzorgvuldig gebruik van een dienstwapen. Janik werd aan het einde van het bezoek aan spookhuis 'House of Screams' gevolgd door Mike Morrison, die was verkleed als de hoofdpersoon van de horrorfilm 'Texas Chainsaw Massacre'. Morrison wilde de agent nog een laatste keer laten schrikken.

Eenmaal bij een parkeerterrein aangekomen, draaide Janik zich om en trok zijn pistool. Vanaf een afstand van nog geen drie meter richtte hij zijn pistool op de spookhuismedewerker. Van schrik liet Morrison zijn kettingzaag vallen, stak zijn handen in de lucht en liep achteruit.

Pas toen Janik zag dat er geen ketting om de motorzaag lag, identificeerde hij zichzelf als politieagent. "Ik beefde van angst", vertelde Morrison. 

Volgens het politierapport stonk de politieman tijdens het incident naar drank. Hij ontkende eerst zijn wapen te hebben getrokken, en bekende later zijn pistool naar de grond te hebben gericht. Morrison en twee getuigen hebben echter verklaard dat Janik wel degelijk Leatherface onder schot hield.

Advocaat Berlusconi weer veroordeeld

Een Italiaanse rechtbank heeft vandaag in hoger beroep besloten dat de straf van de advocaat voor belastingzaken van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, de Brit David Mills, blijft staan. Mills kreeg eerder 4,5 jaar cel wegens corruptie.

In 1997 nam Mills 600.000 dollar (406.000 euro volgens de meest recente wisselkoers) aan steekpenningen aan van Berlusconi aan als zwijggeld. Volgens justitie betaalde Berlusconi het smeergeld als baas van zijn familiebedrijf Mediaset. Hij wilde voorkomen dat Mills in rechtszaken belastende gegevens over zijn media-imperium los zou laten.

Mills gaat in cassatie tegen het besluit, het laatste redmiddel dat er is om vrijgesproken te worden. Ook voor Berlusconi is vrijspraak zeer belangrijk . Hij genoot tot voor kort immuniteit, maar die wet is teruggedraaid. De omkopingszaak die enkele jaren geleden stilgelegd werd, kan daardoor heropend worden.

Advocaat Berlusconi weer veroordeeld  (foto: ANP)

'Masturbatie verbetert band politiehond'

Vijf ambtenaren van het Ministerie van Justitie van de Amerikaanse staat Virginia worden aangeklaagd wegens seksueel misbruik met dieren. Ze worden onder meer ervan verdacht een politiehond te hebben afgetrokken. Volgens hun advocaat treft de heren geen blaam, want door de hond te masturberen, zou je meer controle hebben over de politiehond.

Het vijtal, mannen in de leeftijd van 25 tot veertig jaar, zijn allen werkzaam bij diverse gevangenissen. Ze staan terecht omdat ze tussen 16 juni en 1 augustus tot tweemaal toe seks hebben gehad met een politiehond. De heren zijn in opleiding om te worden omgeschoold tot hondengeleider, waarvan een, de 25-jarige Kelvin Thompson, ervan wordt beschuldigd seks te hebben gehad met een Duitse herder of een kruising hiervan.

"Eigenlijk raakte hij alleen de penis van de hond aan", beweert de aanklager "De andere heren filmden de actie. Zo zijn we hen ook op het spoor gekomen." Een medewerker heeft de film namelijk gezien en dit gerapporteerd aan een superieur.

Volgens Thompsons advocaat is zijn cliënt onschuldig, maar geeft hij wel toe het dier te hebben gestreeld. "Het is lastig te omschrijven, maar als je je politiehond masturbeert, kun je er meer controle over uitoefenen", aldus advocaat Terry N. Grimes.

De rechtzaak dient op 20 november. Het Ministerie van Justitie heeft inmiddels twee van de vijf betrokken werknemers ontslagen.

Uitslag FOK! boekentop 100

 

De afgelopen weken kon in het Theater, Taal en Kunstforum (TTK) Voor de derde keer worden gestemd voor de FOK! boekentop 100. In totaal hebben 71 FOK!ers een lijst met hun favoriete boeken gepost. 

Het populairste boek op FOK! is net als in 2008 '1984'. In dit boek uit 1949 beschrijft George Orwell een wereld anno 1984, waarin het individu een totalitair bewind, onder leiding van Big Brother, wordt onderdrukt.

De winnaar van 2007, ‘De Ontdekking Van De Hemel’ van Harry Mulisch behoudt de tweede plaats. Op plaats nummer 3 vinden we 'The Catcher in the Rye' van J.D. Salinger. 

De top 10 ziet er dit jaar als volgt uit:

1 * (1) * George Orwell * 1984 ( 1984 ) * (415)
2 * (2) * Harry Mulisch * De Ontdekking Van De Hemel * (304)
3 * (4) * J.D Salinger * De Vanger In Het Graan ( The Catcher In The Rye ) * (261)
4 * (10) * J.R.R. Tolkien * In De Ban Van De Ring: De Reisgenoten ( Lord Of The Rings: Fellowship Of The Ring ) * (246)
5 * (13) * Oscar Wilde * Het Portret Van Dorian Gray ( The Picture Of Dorian Gray ) * (203)
6 * (6) * Gerard Reve * De Avonden * (184)
7 * (3) * Willem Frederik Hermans * Nooit Meer Slapen * (178)
8 * (51) * Nescio * Dichtertje. De Uitvreter. Titaantjes. * (176)
9 * (8) * John Irving * De Wereld Volgens Garp ( The World According To Garp ) * (175)
10 * (11) * Douglas Adams * Het Transgalactisch Liftershandboek ( The Hitchhikers Guide To The Galaxy ) * (168)


De volledige uitslag van de boekentop 100 2009 is hier te vinden. Een discussietopic over de boekentop 100 vind je hier .

Ecclestone: "Geen geldstraf voor Donington"

Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft ontkend dat het niet doorgaan van de Grand Prix van Groot-BrittanniŽ volgend jaar op Donington Park het circuit een boete oplevert. De baan miste deze week ook de laatste deadline voor financiering en daarmee sloot het boek voor de F1 voorlopig.

Documenten die gebruikt zijn voor de recent geflopte poging om een lening lost te krijgen stellen dat Ecclestone achttien miljoen pond kan eisen als de race niet gehouden kan worden. De Brit ontkent dit echter. "Er zijn helemaal geen geldstraffen," zei Ecclestone die geen spijt van de deal heeft. "Ik heb er totaal geen spijt van. Als ze waar hadden kunnen maken wat ze beloofden en het contract zei dat ze zouden gaan doen, dan was het iets moois geweest."

Ecclestone is nu met Silverstone in onderhandeling over een nieuw contract. De onderhandelingen tussen beide partijen verlopen stroef, dus het is mogelijk dat de Britse GP volgend jaar niet gehouden gaat worden.

Zuid-Afrika in top 10 vrouwvriendelijke landen

Twee landen uit Zuidelijk Afrika zijn de top 10 van vrouwvriendelijkste landen binnengestormd. Met name de opmars van Zuid-Afrika op de vandaag gepubliceerde wereldranglijst van het Wereld Economisch Forum is opmerkelijk: van plaats 22 naar plaats 6.

Het door Zuid-Afrika ingesloten koninkrijk Lesotho rukte op van de zestiende naar de tiende plaats. Daardoor viel Nederland net buiten de top 10 (in 2008 nog nummer 9, nu plaats 11). Vrouwen hebben volgens de ranglijst het minst last van discriminatie op IJsland, gevolgd door Finland, Noorwegen en Zweden.

Inbreker knapt een uiltje

Een huis binnendringen kan een knap vermoeiende aangelegenheid zijn. Een 35-jarige man uit Middelburg kan ervan meepraten. Nadat hij vannacht een woning aan de Driewegenhof in zijn woonplaats was binnengedrongen viel hij in slaap. De man zit inmiddels voor verhoor vast. Of de man nog andere plannen had of dat hij slechts een onderkomen voor de nacht zocht is nog niet duidelijk.

De Middelburger hoopte rond half één door gebonk op een raam binnengelaten te worden in het huis. Toen respons uitbleef sloeg hij het raam kapot en klom hij naar binnen. De geschrokken bewoonster van het huis verstopte zich en lichtte de politie in. De indringer was inmiddels rustig een dutje gaan doen zodat de toegesnelde agenten de schone slaper eenvoudig in de boeien konden slaan.

Met dank aan Mascleta voor de submit.

Coulthard weer naar Race of Champions

David Coulthard zal dit jaar wederom deelnemen aan Race of Champions dat dit jaar in Peking in het olympisch stadion gehouden zal worden. Bij het evenement dat volgende week dinsdag en woensdag in het vogelnest plaatsvindt zal de Schot een team gaan vormen met de Zuid-Afrikaan Giniel de Villiers.

"Lol staat centraal tijdens de Race of Champions, maar na vorig jaar zo dicht bij de zege te zijn geweest, zal ik dit jaar extra mijn best doen om eerste te worden," zei Coulthard. Hij krijgt tegenstand van Michael Schumacher, Jenson Button, Sebastian Vettel, Mikko Hirvonen, Mick Doohan, Andy Priaulx, Tom Kristensen, Mattias EkstrŲm en Travis Pastrana.

Azarenka verslaat Jankovic op Championship

Victoria Azarenka heeft de eerste partij op het WTA Championship in Doha gewonnen. De Wit-Russische was in twee sets te sterk voor Jelena Jankovic uit ServiŽ, 6-2 en 6-3.

In beide sets was Azarenka de betere en zette dat dan ook om in een duidelijke zege. Jankovic wist zich pas vorige week te plaatsen voor het toernooi. Het andere duel in de groep van de twee dames gaat tussen de nummer ťťn van de wereld Dinara Safina en Caroline Wozniacki.

Hškkinen: "McLaren moet Kovalainen houden"

Voormalig Formule 1-coureur Mika Hšikkinen verbaast zich er over dat McLaren op zoek is naar een nieuwe coureur. De wereldkampioen van 1998 en 1999 vindt dat het team zijn landgenoot Heikki Kovalainen moet behouden.

"Ze zoeken een coureur? Dat wist ik niet," zei een grappende Fin. Grootste kandidaat om in te stappen bij McLaren is Kimi RšikkŲnen, maar Hškkinen vindt dat het Britse team de bijdrage van Kovalainen wel wat meer mag waarderen. "Het is nooit ťťn iemand die een geheel succesvol maakt, het is teamwork."

"Als je naar de prestaties van Lewis (Hamilton, red.) en Heikki kijkt, dan moet je niet alleen naar de raceresultaten kijken, maar wat er ook op de achtergrond gebeurt. Ze verrichten beiden fantastisch werk. Waarom zouden ze dan een nieuwe coureur moeten zoeken?"

Hoogerland: "Rabo heeft me keihard laten vallen"

Johnny Hoogerland heeft hard uitgehaald naar de Rabobank-formatie. De revelatie van het afgelopen wielerseizoen reed in het verleden voor de juniorenploeg van de boerenleenbank. In 2001 moest hij vertrekken bij de ploeg.

Bij de toen achttienjarige Zeeuw werd een verstoorde verhouding van epitestostron/testostreron ontdekt. Echter bleek dit lichaamseigen te zijn en mag hij sindsdien met een attest rondrijden. Desondanks werd hij door Rabobank uit de ploeg gezet. "Rabobank heeft me keihard laten vallen", zei Hoogerland tegen Sportweek.

Hoogerland kreeg na het incident een slechte naam in de wielerwereld. "Ze hadden de positieve test nooit bekend hoeven te maken. Ze hadden het onderzoek waaruit bleek dat de verstoorde verhouding lichaamseigen was kunnen afwachten. Dan was er nooit iets aan de hand geweest."

De huidige renner van Vacansoleil vertrekt over een paar weken naar Spanje om alweer te gaan trainen voor 2010. "Volgend seizoen wil ik meedoen voor de overwinning in de voorjaarsklassiekers. Als ik grote wedstrijden wil winnen, zal ik wel minder aanvallend moeten rijden. Maar ik vind aanvallen het mooiste dat er is."

Kayleigh

Het was te goed om waar te zijn. Ze was 23 jaar, brunette, cup B - mijn voorkeur want ik heb kleine handen -  en zeker niet op haar achterhoofd gevallen. Na een aantal boeiende gesprekken in de chatbox wisselden we al snel e-mail, Hyves, telefoonnummers en foto’s uit. Onze dialogen duurden steeds langer, de onderwerpen gingen steeds dieper en verder. Nachten lang MSN’den we, maar altijd pas nadat ik klaar was met schrijven. Online speciaal voor mij, zei ze dan.

Robert Jensen terug op televisie

Robert Jensen keert terug op televisie. Zijn talkshow Jensen! is vanaf 12 november weer op de buis te zien bij RTL5. De tv-presentator gaat een samenwerking aan van een paar jaar met RTL Nederland, meldde de zender vandaag.

Eerder was al bekend dat Jensen gesprekken voerde met RTL over een comeback. De presentator tekende vandaag een definitieve overeenkomst. Afgesproken is dat hij in ieder geval weer de talkshow Jensen! mag maken, waarvan er in november alvast vier bij RTL5 zijn te zien. Volgend jaar volgt een nieuwe reeks shows.

Jensen presenteerde tot medio vorig jaar bij de commerciële zender het programma dat zijn naam droeg. In de op Amerikaanse leest geschoeide talkshow ontving hij talloze bekende Nederlanders en buitenlandse artiesten. Ook straks zullen de gasten zich weer onderwerpen aan de grappen en grollen van de presentator. Ook sidekick Jan Paparazzi keert weer terug op de rode bank. De laatste seizoenen presenteerde Jensen de talkshow alleen, omdat Paparazzi in 2007 een overstap maakte naar Radio Veronica.

Robert Jensen keert terug op televisie  (foto: ANP)

Nog twaalf verdachten HvH vast

In verband met de strandrellen in Hoek van Holland zitten nog twaalf verdachten vast. De raadkamer van de rechtbank in Rotterdam besloot vandaag het voorarrest van twee mannen te verlengen met zestig dagen.

Twee andere verdachten hoorden vandaag dat ze respectievelijk nog zeker dertig en negentig dagen vast blijven.

Dat heeft een woordvoerster van het Openbaar Ministerie (OM) in Rotterdam vandaag desgevraagd gemeld. Het totaal aantal aanhoudingen staat op 27. Justitie verdenkt hen onder meer van openlijke geweldpleging. Ook de personen die inmiddels op vrije voeten zijn, gelden volgens het OM nog als verdachte. Twee verdachten zijn overigens door justitie vrijgelaten, de rechter-commissaris besloot het voorarrest van dertien personen te schorsen.

Het dancefeest Sunset Grooves liep eind augustus ernstig uit de hand. De 19-jarige Robby van der Leeden kwam door een politiekogel om het leven. Zes andere bezoekers raakten gewond.

Nog twaalf verdachten HvH vast  (foto: ANP)

Geen zevende Mexicaansegriepdode

Het 16-jarig Zeeuws meisje dat volgens de GGD Zeeland gisteren mogelijk aan de Mexicaanse griep overleed, blijkt niet door die ziekte te zijn bezweken. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vandaag bekend. "Er was zelfs überhaupt geen sprake van griep", aldus een woordvoerder van het instituut. Waar het meisjes uit Sint Philipsland wel aan is overleden, kon de zegsman niet vertellen. Ze werd eergisteren ziek en overleed gisteren in het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam.

Geen zevende Mexicaanse griepdode  (foto: ANP)

Flinke armbar in EA Sports' MMA

EA Sports gaat binnenkort de concurrentie aan met de UFC-franchise door de game MMA uit te brengen. Het eerste screenshot van de game is inmiddels vrijgegeven en we wilden hem jullie niet onthouden.

MMA is een vechtgame waarbij verschillende vechtsporten worden gecombineerd om elkaar helemaal lens te meppen. Verwacht veel zwetende kerels in strakke broekjes, mooie ringdames in nog strakkere broekjes en heel veel bloed.

GTA 4-DLC op verzameldisc, met bijzondere trailers

Het duurt niet lang meer of hij ligt in de winkels: Grand Theft Auto: Episodes of Liberty City. In deze verzamelbox vind je beide DLC van de game, namelijk The Lost & the Damned en The Ballad Of Gay Tony. Om deze schijf aan te prijzen komt Rockstar met een drietal trailers op de proppen die werkelijk niets met het product te maken hebben, maar wel in het typerende Rockstar-sfeertje hangen. Bewonder hieronder drie nieuwe shows van Liberty City's televisiezender CNT, namelijk de avonturen van Princess Robot Bubblegum, de Z-games waar het basejumping wordt aangeprezen en Peep The F!zz, waar je de laatste roddels hoort uit de showbizzwereld.

Grand Theft Auto: Episodes of Liberty City ligt vanaf 29 oktober overal in de winkels.

[Gerucht] Nintendo komt met grotere DSi

Nintendo komt met een grotere Nintendo DSi in Japan, volgens de betrouwbare Japanse krant Nikkei. Volgens de publicatie zal de nieuwe DSi schermen van 4 inch hebben, wat 1 inch groter is dan de NDS en 0,75 inch groter dan de huidige DSi. De prijs zou met 18900 yen hetzelfde zijn als de huidige DSi.

De nieuwe DSi zou nog dit jaar gereleased worden en mikt op een wat oudere doelgroep, waarop ze dan beter de Brain Training kunnen maken. Een release buiten Japan is nog onderwerp van discussie.

Een woordvoerder van Nintendo heeft laten weten dat het hier om pure speculatie gaat.

"Our company isn't doing any interviews about this. We think it's a speculative article.", aldus een woordvoerder van Nintendo.

Spelers RKC willen bijdrage leveren

De spelers van RKC Waalwijk willen een financiële bijdrage leveren om hun club van de ondergang te redden. Directeur van de spelersvakbond VVCS Louis Everard zei dit vandaag tegen de NOS.

RKC kampt met een huurschuld van zes ton bij de gemeente Waalwijk en mocht de lokale overheid bijspringen, dan is sponsor Ben Mandemakers bereid om 2,4 miljoen euro in de club te steken. Ook de spelers willen meehelpen om de problemen op te lossen. "De spelers hebben de bereidheid getoond een substantiële bijdrage te leveren. Voordat we dit doen moeten we wel eerst met het management van de club overleggen," meldde Everard.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Lazovic niet tegen Roda JC

Danko Lazovic zal morgen niet in actie komen voor PSV in de bekerwedstrijd tegen Roda JC. De ServiŽr heeft last van zijn hamstring. Er was ook goed nieuws: Danny Koevermans trainde vanmorgen weer mee met de selectie van de Eindhovenaren.

"In de ziekenboeg gaat verder het herstel van Andrť Ooijer ‘naar verwachting. Het meetrainen van Koevermans is een volgende stap in zijn herstel, maar dat wil niet zeggen dat hij er meteen weer bij is. We moeten kijken hoe hij reageert en hij krijgt nog meer training. Ik laat het over aan onze medische staf. Verder heeft Engelaar wat kwaaltjes, maar hij is er gewoon bij. Funso Ojo is ziek geweest, maar hij heeft met Jong PSV alweer een helftje gespeeld”, aldus de trainer van PSV, Fred Rutten, op het digitale thuis van de club.

Het is overigens nog onduidelijk of Jagos Vukovic meegaat naar Kerkrade. Vukovic heeft liesklachten.

Belgen kunnen niet af van Fiat 500

Belgen met een Fiat 500 hebben een bizar probleem. Bezitters kunnen hun wagen, die in België is uitgeroepen tot 'kleine auto van het jaar', niet verkopen.

Voor alle tweedehandswagens is in België een technische keuring vereist bij de overdracht. De keuringsinstanties wijzen de Fiat 500 steeds af. Ze zeggen dat de ophanging van de achteras niet veilig genoeg is. Fiat zegt daarentegen dat de wagen veilig is, maar dat de test verouderd is.

Een dealer heeft inmiddels al zes keer tevergeefs geprobeerd om een bijna nieuwe Fiat 500 door de keuring te krijgen. "Heel frustrerend", zei hij vandaag in de krant Het Nieuwsblad. Anderen halen illegale trucs uit, zoals het leggen van een zwaar gewicht in de kofferbak. Dan komt de wagen soms wel door de keuring. Een andere dealer heeft al geprobeerd de wagen door de keuring te krijgen door de banden van een Fiat Panda te monteren, maar dat bleek niet te werken.

De organisatie van keuringscentra overweegt de test aan te passen.

Microsoft reageert op aankondiging van Netflix PS3

Netflix komt naar de PlayStation 3. Goed nieuws voor de gamers met een PlayStation 3, maar vooral goed nieuws voor de Amerikaanse PS3-bezitters. Zij krijgen de service als eerst. Wanneer Europa Netflix krijgt, is nog steeds een grote vraag. De aankondiging van Netflix voor de PlayStation 3 zorgde echter ůůk voor een andere vraag: hoe reageert Microsoft op deze aankondiging?

"The Netflix experience on Xbox LIVE is unique and reflects our commitment for social entertainment. We believe we offer an experience today that is a generation ahead of what others are offering. For a little over $4 a month Xbox LIVE Gold membership is hands-down the best value in home entertainment, and gives you exclusive access multi-player gaming and early demos as well as Facebook, Twitter, Netflix, Last.fm, "1 vs 100" and more."

Microsoft heeft besloten om de verplichting van het hebben van een Gold-lidmaatschap niet op te heffen. Wel hoeven PS3-bezitters maandelijks geen negen dollar te betalen. Het bovenstaande antwoord moet echter genoeg duidelijk geven, aldus onze bron.

KNVB scherpt financieel toezicht aan

Voetbalbond KNVB zal vanaf komend voorjaar de clubs uit het betaalde voetbal strenger gaan beoordelen. De bond wil dat accountants de cijfers van de BVO's op 21 specifiek benoemde punten gaat controleren.

Hiermee wil de KNVB voorkomen dat clubs zoals RKC Waalwijk met een veel te optimistische begroting op de proppen kunnen komen. Ook wil de bond zelf meer voorlichting gaan geven om het rommelen met cijfers in de toekomst te verminderen.

Eén van de trucs die door clubs toegepast wordt is het verlengen van het huurcontract, zodat de huurprijs naar beneden gaat. Hiermee zou RKC gered moeten worden, maar die club kampt met een schuld van drie miljoen euro en de gemeente wil niet volledig meehelpen om de tekorten af te dekken. De KNVB houdt zich hier niet mee bezig, omdat het eigen standaarden hanteert en nu een einde wil maken aan het slechte beleid bij de clubs.

"We twijfelen niet aan de integriteit van de accountants die de clubs inschakelen, maar we hebben wel onze bedenkingen bij de manier waarop ze de cijfers beoordelen. We willen daarom dat zij de cijfers voortaan op 21 specifieke punten moeten beoordelen. Ik heb hier wel eens een door een accountant afgestempelde begroting ontvangen, die vanaf pagina 1 niet in balans was. Dat moet het bestuur van een club niet willen," meldt manager stafdiensten bij de KNVB Ron Francis.

Hij wil niet de hand in eigen boezem steken als het gaat om het niet vinden van de problemen bij RKC. "De controle was optimaal. RKC is door ons in de hoogste risicocategorie ingeschaald en staat onder verscherpt toezicht. Ze hebben in juni een waarschuwing gekregen en als bij het volgende meetmoment blijkt dat ze niet aan de gestelde eisen voldoen, volgt er een puntenaftrek. Meer kunnen we niet doen."

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de cijfers die een club indient en ons systeem is geen garantie voor het uitblijven van problemen. Wij zijn er om te controleren en indien nodig te straffen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij het bestuur dat de begroting goedkeurt. We gaan daarom starten met het voorlichten van de clubs."

De UEFA is al langer met dit probleem bezig en benoemde de Professional Football Strategy Council dat moet komen tot Financial Fair Play, waarbij de clubs de begrotingen sluitend moeten maken en zich zoals Real Madrid niet te diep in de schulden mogen steken. Onder meer AZ-directeur Maarten Fontein zit in deze commissie.

"De manier waarop de cijfers nu in de voetballerij worden gecontroleerd, blijkt niet afdoende. Niet alleen bij ons, maar ook in de rest van Europa. De misstanden vormen een pleidooi voor een beursnotering, want de clubs die naar de beurs zijn gebracht, moeten al aan veel strengere regels voldoen," meldt Fontein.

"Alles valt of staat echter met kundige mensen. Begroten is een vak en je moet de toezichthouders van de juiste cijfers willen voorzien. Je kunt alles wel mooier voorspiegelen dan het is, maar je loopt een keer tegen de lamp. Dat blijkt nu wel bij RKC."

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Boek: Arleston - De veroveraars van Troy (deel 1 en 2)

Het eerste deel, Verbannen naar Bloemhaven, vertelt over een bosrijke avontuurlijke planeet, vol met kolonisten. Deze planeet wordt bestuurd door het Bloemenconsortium. De meeste kolonisten zijn daar echter niet vrijwillig. Zo ook Witteblad en haar broer Zuynn. In een tijdperk waar ruimtevaart een algemeen begrip is heeft deze planeet echter een beperking. Er mag geen technologie worden geÔmporteerd op de planeet, het is in verhouding dus erg primitief. Maar een groot deel van de mensen ontwikkelt speciale krachten op deze planeet. De Heer Van Laack houdt toezicht op de planeet. Alleen jammer voor hem dat Blad samen met Leander van Lyammon op zoek gaat naar haar broer Zuynn, hij werd ontvoerd door de mannen van Laack, vlak nadat Blad haar krachten ontdekte.

Nintendo kondigt een 'exciting game' aan

"I'm so excited and I just can't hide it!" Inderdaad! Nintendo kan het niet meer verbergen. Vol trots heeft Nintendo vandaag een nieuwe WiiWare-game aangekondigd: Excitebike: World Rally. De mensen die Nintendo uitgebreid volgen weten dat dit de geheime game was waar Nintendo momenteel mee bezig is. We hebben hieronder een filmpje van de aankondiging, inclusief een trailer.

9 november komt 'ie dus uit. Excitebike: World Rally bevat ook nog een online mode, je kunt het met zowel de Wiimote als met de Classic Controller spelen ťn: de track editor is weer terug van weggeweest. Goed nieuws dus.

Eerste DLC voor Brütal Legend komt er aan

De game BrŁtal Legend brengt ons terug naar de oorsprong van de wereld en de metal. Als roadie Eddie Riggs moet je de wereld redden van een club gezellige demonen, goths, emo's en glam-metal-rockers. De game is inmiddels alweer een tijdje uit, dus is het de hoogste tijd voor DLC.
Deze DLC verschijnt tijdelijk exclusief voor de PS3-versie en zal vanaf 5 november twee weken lang gratis zijn. Het pakket heet "Tears of the Hextadon" en zal twee nieuwe multiplayermaps bevatten, genaamd "The Circle of Tears" en "Death’s Fjord", en een nieuwe hakbijl genaamd "Blade of OrmagŲden".

Donner: geen extra maatregelen voor werklozen

Minister Piet Hein Donner (Sociale Zaken) is niet van plan extra maatregelen te nemen om mensen die door de crisis werkloos zijn geworden beter te helpen. De SP en GroenLinks drongen daar vandaag op aan tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

SP-Kamerlid Paul Ulenbelt stelt dat in 2010 van 150.000 mensen de WW-uitkering stopt, ruim een verdubbeling in vergelijking met 2008. De duur van het recht op WW is in 2006 verkort. Ulenbelt wil dat de minister de WW-uitkering een jaar langer laat doorlopen tijdens de crisis. Donner peinst daar niet over.

Volgens Donner is al genoeg in gang gezet om mensen aan het werk te houden. Hij wees op de deeltijd-WW en de hulp aan mensen met een werkloosheidsuitkering bij het vinden van ander werk. Daarvoor zijn speciale centra opgezet, die volgens Donner effectief zijn. Ook benadrukte hij dat niet alle mensen vanuit de WW naar de bijstand stromen. Velen krijgen weer werk of gaan een opleiding volgen, aldus Donner.

Spelers RKC willen bijdrage leveren

De spelers van RKC Waalwijk willen een financiŽle bijdrage leveren om hun club van de ondergang te redden. Directeur van de spelersvakbond VVCS Louis Everard zei dit dinsdag tegen de NOS.

RKC kampt met een huurschuld van zes ton bij de gemeente Waalwijk en mocht de lokale overheid bijspringen, dan is sponsor Ben Mandemakers bereid om 2,4 miljoen euro in de club te steken. Ook de spelers willen meehelpen om de problemen op te lossen. "De spelers hebben de bereidheid getoond een substantiŽle bijdrage te leveren. Voordat we dit doen moeten we wel eerst met het management van de club overleggen," meldde Everard.

Andersson wederom onder het mes

Petter Andersson zal binnenkort wederom onder het mes moeten vanwege zijn knie. De technisch manager van FC Groningen, Henk Veldmate, zei dit gisteren tijdens een forum met supporters.

Vorige maand maakte Andersson zijn rentree na een afgescheurde kruisband. In zijn tweede wedstrijd voor Jong FC Groningen liep hij echter weer dezelfde blessure op. "Met Petter heb ik minimaal elke week contact. Hij is door een hele moeilijke tijd heen gegaan, maar momenteel gaat het naar omstandigheden weer iets beter. Inmiddels heeft hij besloten opnieuw een operatie te willen ondergaan. Ook heeft hij aangegeven graag weer veel bij het team betrokken te willen zijn in het hele herstelproces," aldus Veldmate.

Ruim 50 meisjes geweigerd bij eerwraakopvang

De twee opvanghuizen voor slachtoffers van eerwraak hebben 54 meisjes en vrouwen moeten weigeren omdat ze geen plaats voor hen hadden. Deze vrouwen konden tijdelijk een plek vinden in een tehuis, de crisisopvang, gesloten jeugdzorg of de vrouwenopvang. Dat zei staatssecretaris Jet Bussemaker (Volksgezondheid) vandaag in de Tweede Kamer.

Ze beantwoordde vragen van de PvdA over berichten dat de opvanghuizen voor eerwraakslachtoffers in Friesland en Noord-Brabant overvol zitten. Meisjes zouden worden teruggestuurd naar hun familie. Bussemaker kon niet bevestigen dat dat echt zo is, maar terugsturen mag van haar in ieder geval niet.

Sinds 2007 is er opvang voor eerwraakslachtoffers. Het gaat om een proef met zestien plekken. Tot nu toe zijn ruim honderd meisjes en vrouwen opgevangen. Zij zijn tussen de 14 en 24 jaar.

Half miljoen handtekeningen voor apothekers

De actie 'Ik geef (om) zorg!' van de Nederlandse apothekers heeft in totaal een half miljoen handtekeningen opgeleverd. Deze worden morgen afgeleverd bij minister Ab Klink van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De actie is op touw gezet omdat apothekers zich verzetten tegen verschillende maatregelen tegen hen van het ministerie en de verzekeraars. "Vrijwel alles apothekers komen nu in een verliesgevende situatie terecht. We moeten daardoor noodgedwongen fors bezuinigen op de zorg. Het signaal dat er iets moet gebeuren, wordt nu ook door patiënten afgegeven", aldus de apothekers in ene verklaring van hun brancheorganisatie KNMP.

Mallya: "Prestaties Force India boven verwachting

Force India-teambaas Vijay Mallya vindt dat zijn team dit jaar boven verwachting heeft gepresteerd. De IndiŽr wil dat zijn team volgend jaar tot de top van het middenveld behoort.

Force India had in haar prille bestaan nog geen punten gescoord, maar een goede auto in de tweede helft van het seizoen bracht hier verandering in. Zo behaalde Giancarlo Fisichella in BelgiŽ een knappe tweede plaats en reed het team in nog enkele races zich naar de punten toe. Voor volgend jaar wil Mallya dit op een meer regelmatige basis doen.

"Aan het begin van jaar zeiden we dat we punten wilden pakken, maar ik wilde ook het bedrijf op allerlei fronten verbeteren," zei Mallya. "We hebben geleerd van de fouten van vorig jaar en alle processen, procedures en werkmethodes gestroomlijnd, zodat we in staat waren om punten te scoren en ik ben trots op die prestatie."

"Dit jaar heeft zelfs onze verwachtingen overtroffen, omdat we een podium, een poleposition en een snelste ronde behaald hebben. Daar kunnen we erg trots op zijn. Aan de andere kant hebben we kansen laten liggen, zoals op Interlagos, Monza en Suzuka. Dit tempert de vreugde een beetje, maar het geeft ook hoop op meer. Als we volgend jaar in dezelfde positie verkeren en de kansen wel benutten, dan kunnen we sterk in het middenveld acteren."

Mallya denkt dat er in Abu Dhabi nog kansen op punten liggen. Hij zegt dat het team Toro Rosso per se voor wil blijven in het constructeurskampioenschap. "Toro Rosso ziet er de laatste races goed uit en het is een stukje persoonlijke trots dat er voor zorgt dat we ze achter ons willen houden. Negende is een plaats hoger dan vorig jaar en dat moeten we vasthouden om de vooruitgang dit jaar te rechtvaardigen."

Ook Mexicaanse griep bij Bolton Wanderers

Na Blackburn Rovers is Bolton Wanderers de tweede club in de Premier League die te kampen heeft met de Mexicaanse griep.

De trainer van de club, Gary Megson, heeft vandaag gezegd dat een aantal spelers van zijn selectie het griepvirus heeft gehad. "Het is niet te vermijden. Ik denk dat vier of vijf spelers het hebben gehad, maar ze voelen zich nu goed. Het zou niet correct zijn om namen te geven”, aldus Megson.

In Frankrijk werd afgelopen zondag vanwege de Mexicaanse griep de competitiewedstrijd tussen Paris St-Germain en Olympique Marseille afgelast.

Zaak-Karadzic verder zonder Karadzic

Ook vandaag is de voormalige president van Bosnisch-Servië, Radovan Karadzic, niet verschenen voor de rechters van het Joegoslavië-Tribunaal. De rechters riepen hem gisteren nog dringend op om naar de zaal te komen, maar de 64-jarige Karadzic gaf daar wederom geen gehoor aan.

Karadzic vindt dat hij te weinig tijd heeft gehad om zijn zaak voor te bereiden. Hij zegt zeker nog acht maanden nodig te hebben voor hij klaar is. De rechters moeten nu bepalen hoe ze op zijn afwezigheid reageren. Ze kunnen een advocaat toewijzen, wat mogelijk alsnog leidt tot vertraging. Ook kunnen ze Karadzic dwingen naar de rechtszaal te komen. Tevens is er de mogelijkheid om tot een compromis te komen over de begindatum.

Krajicek wint ook in enkelspel

Gisteren won ze al de eerste ronde in het dubbelspel, vandaag boekte MichaŽlla Krajicek haar eerste overwinning sinds lange tijdin het enkelspel. Bij het toernooi in Poitiers was Krajicek in de eerste ronde met 7-6, 3-6 en 6-1 te sterk voor de Roemeense Ioana Raluca Olaru.

Krajicek kampte lang met een blessure aan haar pols en is inmiddels de nummer 119 voor de wereld. Haar tegenstandster van vandaag staat 71e op de wereldranglijst.

Tottenham Hotspur wil White Hart Lane verlaten

Tottenham Hotspur wil White Hart Lane na meer dan een eeuw verlaten. De club uit de Premier League is bezig met plannen voor een nieuw stadion dat in 2012 klaar moet zijn.

Het nieuwe onderkomen moet plaats bieden aan 56.000 toeschouwers. Het huidige stadion kan ongeveer 36.000 mensen herbergen. De club wil niet zeggen hoeveel het nieuwe stadion moet gaan kosten, geschat wordt zo'n 400 miljoen pond.

Het nieuwe onderkomen moet vlakbij het huidige komen waar ook 434 huizen, een hotel en een supermarkt worden gebouwd. "Het moet een levendige omgeving worden heel het jaar door. We willen een stadion waarbij de fans dichter op de actie zitten dan in welk ander stadion dan ook," aldus de voorzitter van Tottenham Hotspur, Daniel Levy.

Aantal personeelsadvertenties gehalveerd

In het derde kwartaal werden er 142.600 personeelsadvertenties geplaatst, 49 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname is iets kleiner dan in het tweede kwartaal, toen het aantal daalde met 53,5 procent.

Dat blijkt uit cijfers van Nielsen, dat personeelsadvertenties registreert in meer dan duizend media, waaronder landelijke en regionale bladen en vakbladen, maar ook de belangrijkste vacaturesites.

Van januari tot en met september werden in totaal bijna 511.000 personeelsadvertenties geplaatst. Daarvan verschenen er ruim 31.000 in dagbladen, een daling van dik 45 procent. Op internet stonden 457.000 personeelsadvertenties en in vakbladen bijna 18.000. Daar was sprake van dalingen van respectievelijk 48,7 procent en 46 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2008.

Nederlander heeft 60 gelukkige levensjaren

Nederlanders hebben gemiddeld zestig gelukkige levensjaren. Dat concludeert althans geluksprofessor Ruut Veenhoven van de Erasmus Universiteit Rotterdam vandaag in zijn zogenoemde Happy Life Years index. Inwoners van Costa Rica hebben de meeste gelukkige levensjaren (66,7). De Zimbabwanen sluiten de rij met slechts 12,5 jaren.

Nederland bekleedt de twaalfde positie op de ranglijst en doet het beter dan de buurlanden Duitsland (55,2) en België (58,6). Ons land blijft wel weer achter bij Scandinavische landen als Denemarken (65,0), Noorwegen (62,4) en Zweden (62,8).

De Happy Life Years index is gebaseerd op twee elementen: levensduur en levensvoldoening. De meest recente lijst omvat 148 landen en bestrijkt daarmee volgens de geluksprofessor 95,5 procent van de wereldbevolking.

Nederlander heeft 60 gelukkige levensjaren  (foto: ANP)

NAC niet bestraft voor slecht zicht in uitvak

De aanklager betaald voetbal van de KNVB gaat NAC Breda niet bestraffen voor het slechte zicht dat Feyenoord-supporters hadden in het duel in Breda. NAC had een nieuw uitvak gebouwd en daar folie over de ramen geplakt, maar deze zorgde er voor dat de wedstrijd niet te volgen was.

"Met name gelet op het feit dat NAC pas in een laat stadium heeft opgemerkt dat de folie voor niet te verwachten hinder zou zorgen en ook hieromtrent Feyenoord tevoren heeft geÔnformeerd, voorts de toezegging heeft gedaan om de toegangskaarten van de Feyenoord-supporters te vergoeden en aangegeven heeft welke maatregelen zijn genomen en welke maatregelen zij nog zal nemen om de problemen in het uitvak op te lossen, heeft de aanklager deze beslissing genomen," zo staat de lezen op de website van de club uit Breda.

Ierse politicus beveelt alcohol in verkeer aan

Een politicus in Ierland heeft gezegd dat gespannen automobilisten baat hebben bij een borrel om rustig te worden. Zijn uitspraak stond vandaag op vrijwel alle voorpagina's van de Ierse kranten.

De parlementariër, Mattie Math van de regeringspartij Fianna Fail, deed zijn uitspraak in het kader van een discussie over alcohol in het verkeer. De regering wil het toegestane promillage bijna halveren om het aantal verkeersongevallen te beperken.

Math en andere parlementariërs van Fianna Fail zijn daartegen in verzet gekomen, omdat mensen dan niet meer gewoon een pint kunnen drinken voordat ze de auto instappen. Math voert aan dat alcohol met mate een kalmerende werking heeft.

De vereniging van anonieme alcoholisten in Ierland zei dat de bewering van Math onzin is. "Het is hetzelfde als beweren dat roken goed voor je is omdat je iemand van 95 kent die zijn hele leven heeft gerookt", aldus een AA-medewerker.

Vjennekloet 2 - de verstoorde zondagsrust

In een klein lintdorpje onderin Twenterand hebben de bewoners het naar hun zin. Respectabele bejaarden paffen hun pijpje, vrienden proosten hun pilsje en kinderen worden gevoed met vele normen en waarden op het paplepeltje. Het hele dorp gaat harmonieus met elkaar om. Het hele dorp? Nou, Wilco en Truus maken zich wat druk om de gewoonten van de nieuwe overbuurman. Ze zijn bang dat de hemel op hun hoofd zal vallen omdat hij zijn auto wast op zondag.

Geen verbod Scientology Frankrijk

Een Franse rechtbank heeft bepaald dat de Scientology Kerk niet verboden mag worden in Frankrijk. De organisatie werd wel veroordeeld wegens georganiseerde fraude en krijgt daar een boete van 600.000 euro voor.

De rechtszaak was aangespannen door een voormalig Scientologylid. Zij gaf, naar eigen zeggen onder druk, meer dan 20.000 euro uit aan lessen, boeken en geneesmiddelen. Alain Rosenberg, de leider van Scientology in Frankrijk kreeg voor dit feit, kwetsbare volgelingen financieel uitbuiten, een voorwaardelijke celstraf van twee jaar en een boete van 30.000 euro opgelegd.

De rechter kon Scientology niet verbieden vanwege een wet die slechts kortstondig van kracht was. Eerder dit jaar bepaalde een rechter namelijk dat frauderende organisaties niet mogen worden verboden. Later is dit verbod weer ingetrokken, maar dit kwam te laat om van toepassing te zijn in deze zaak. "Een verbod op haar activiteiten zou het risico hebben betekend dat we buiten het raamwerk van de wet zouden zijn getreden", zo lichtte de rechter toe.

Scientology gaat in beroep tegen de uitspraak.

Mogelijk weer dode door Mexicaanse Griep

Mogelijk heeft de Mexicaanse Griep weer een slachtoffer gemaakt in Nederland. Een 16-jarig meisje uit Zeeland werd zondag ziek. Ze overleed gisteren.

Omdat een eerste test niet genoeg uitsluitsel bood over het dodelijke virus wordt vandaag een nieuwe test uitgevoerd. Deze test controleert ook of er misschien een ander virus in het spel geweest is. Dit meldt de GGD Zeeland vandaag.

Vorige week overleed een 14-jarig meisje aan de Mexicaanse Griep. Ze had geen andere ziektes die haar gezondheid verzwakten. Eerdere slachtoffers hadden al een zwakke gezondheid door andere ziektes.

Met dank aan WSquater voor de submit.

Heerenveen trekt beroep tegen straf Grindheim in

SC Heerenveen heeft het beroep tegen de schorsing van speler Christian Grindheim ingetrokken.

De Noor werd door de tuchtcommissie van de KNVB voor een wedstrijd geschorst vanwege zijn scheldpartij in de camera's tijdens de wedstrijd tegen VVV Venlo eerder deze maand.

De Friezen zien van het hoger beroep af omdat de Noor vanwege een enkelblessure de komende weken toch niet inzetbaar is. Die kwetsuur liep hij in de Europa League-wedstrijd tegen Hertha BSC op.

Goedemorgen Extra!

Iedere ochtend buigt Driek Oplopers zich over het nieuws om daarna een lastige vraag te stellen. Nu een extra aflevering over de huisvesting van een veroordeelde pedofiel

De burgemeester van Eindhoven heeft ongelijk gekregen van de rechter. Hij mag een veroordeelde Eindhovense  pedofiel die zijn straf heeft uitgezeten en zijn behandeling heeft ondergaan niet verbieden, zich weer in zijn stad te vestigen. Een terechte weigering. De kans dat die pedofiel in een andere stad in de fout gaat, is net zo groot als de kans dat dat in Eindhoven gebeurt. Het kan niet zo zijn, dat je het probleem bij de buren over de schutting gooit. Want feitelijk wilde de Eindhovense burgemeester dat een andere stad het probleem te verwerken zou krijgen. Oplossing:

Contador niet in Giro in 2010

Alberto Contador heeft aangegeven volgend jaar niet de Giro d'Italia te gaan rijden. De Spanjaard wil zijn Tourwinst verdedigen en zegt dat de koers niet in zijn programma past. Mogelijk zal hij wel in actie komen in de de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik.

"De Giro past gewoon niet in mijn voorbereiding op de Ronde van Frankrijk. Ik overweeg wel om in het voorjaar de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik te rijden," zei Contador in Parijs waar hij de prijs voor de beste wielrenner, de Vťlo d'Or, mocht ontvangen.

Opvallend was dat de Spanjaard vorige week wel in Milaan aanwezig was bij de presentatie van het parcours van de Giro. Hij zei blij te zijn met de hoeveelheid bergritten, maar ziet nu af van deelname. Ook zijn grote rivaal Lance Armstrong zal niet deel gaan nemen aan de Ronde van ItaliŽ. Hij gaat koersen in CaliforniŽ.

Gebiedsverbod pedofiel onterecht

Burgemeester Rob van Gijzel van Eindhoven was niet bevoegd om een gebiedsverbod op te leggen aan de veroordeelde 61-jarige pedofiel Sytze van der V. De rechter in Den Bosch heeft dat vandaag bepaald in het kort geding dat de man tegen het bevel had aangetekend.

De rechtbank oordeelt dat de vrees dat de veroordeelde opnieuw zedendelicten pleegt, niet betekent dat er sprake is van een concrete dreiging van ordeverstoring, zoals de gemeente aanvoerde. Een dreigend oproer door zijn terugkeer in Eindhoven is door de burgemeester onvoldoende gemotiveerd, aldus de uitspraak.

Praat op de weblog mee over een mogelijk betere oplossing!

KNVB scherpt financieel toezicht aan

Voetbalbond KNVB zal vanaf komend voorjaar de clubs uit het betaalde voetbal strenger gaan beoordelen. De bond wil dat accountants de cijfers van de BVO's op 21 specifiek benoemde punten gaat controleren.

Hiermee wil de KNVB voorkomen dat clubs zoals RKC Waalwijk met een veel te optimistische begroting op de proppen kunnen komen. Ook wil de bond zelf meer voorlichting gaan geven om het rommelen met cijfers in de toekomst te verminderen.

Eťn van de trucs die door clubs toegepast wordt is het verlengen van het huurcontract, zodat de huurprijs naar beneden gaat. Hiermee zou RKC gered moeten worden, maar die club kampt met een schuld van drie miljoen euro en de gemeente wil niet volledig meehelpen om de tekorten af te dekken. De KNVB houdt zich hier niet mee bezig, omdat het eigen standaarden hanteert en nu een einde wil maken aan het slechte beleid bij de clubs.

"We twijfelen niet aan de integriteit van de accountants die de clubs inschakelen, maar we hebben wel onze bedenkingen bij de manier waarop ze de cijfers beoordelen. We willen daarom dat zij de cijfers voortaan op 21 specifieke punten moeten beoordelen. Ik heb hier wel eens een door een accountant afgestempelde begroting ontvangen, die vanaf pagina 1 niet in balans was. Dat moet het bestuur van een club niet willen," meldt manager stafdiensten bij de KNVB Ron Francis.

Hij wil niet de hand in eigen boezem steken als het gaat om het niet vinden van de problemen bij RKC. "De controle was optimaal. RKC is door ons in de hoogste risicocategorie ingeschaald en staat onder verscherpt toezicht. Ze hebben in juni een waarschuwing gekregen en als bij het volgende meetmoment blijkt dat ze niet aan de gestelde eisen voldoen, volgt er een puntenaftrek. Meer kunnen we niet doen."

"Wij zijn niet verantwoordelijk voor de cijfers die een club indient en ons systeem is geen garantie voor het uitblijven van problemen. Wij zijn er om te controleren en indien nodig te straffen, maar de verantwoordelijkheid ligt bij het bestuur dat de begroting goedkeurt. We gaan daarom starten met het voorlichten van de clubs."

De UEFA is al langer met dit probleem bezig en benoemde de Professional Football Strategy Council dat moet komen tot Financial Fair Play, waarbij de clubs de begrotingen sluitend moeten maken en zich zoals Real Madrid niet te diep in de schulden mogen steken. Onder meer AZ-directeur Maarten Fontein zit in deze commissie.

"De manier waarop de cijfers nu in de voetballerij worden gecontroleerd, blijkt niet afdoende. Niet alleen bij ons, maar ook in de rest van Europa. De misstanden vormen een pleidooi voor een beursnotering, want de clubs die naar de beurs zijn gebracht, moeten al aan veel strengere regels voldoen," meldt Fontein.

"Alles valt of staat echter met kundige mensen. Begroten is een vak en je moet de toezichthouders van de juiste cijfers willen voorzien. Je kunt alles wel mooier voorspiegelen dan het is, maar je loopt een keer tegen de lamp. Dat blijkt nu wel bij RKC."

[Upd] Menzis geen sponsor DSB-schaatsploeg

Zorgverzekeraar Menzis is de nieuwe sponsor van de voormalige DSB-schaatsploeg. Het bedrijf is tot 2012 verbonden aan de ploeg onder leiding van Jac Orie.

Het is opvallend dat een verzekeraar de schaatsploeg overneemt: KNSB-hoofdsponsor - en tevens verzekeraar - Aegon heeft namelijk exclusiviteit bedongen in het contract. Het bedrijf heeft nu echter laten weten dat het vanwege de bijzondere omstandigheden rond de ploeg en het aflopende sponsorcontract met de KNSB geen bezwaar heeft tegen de sponsoring.

Update
Menzis heeft in een persbericht ontkend dat het bedrijf sponsor van de DSB-ploeg is geworden: "Menzis is na het faillissement van de DSB-bank benaderd als kandidaat om de sponsoring van de schaatsploeg over te nemen. Menzis heeft echter besloten dit niet te doen aangezien het met veel geld sponsoren van een topsportteam niet past bij het Menzis-sponsorbeleid. Het sponsorbeleid van Menzis is gericht op breedtesport waaraan zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen."

"Menzis betreurt de onjuiste berichtgeving. Dit soort berichtgeving schept verwarring bij met name de schaatsers in de ploeg die zich voorbereiden op een nieuw seizoen waarin de belangrijke Olympische Spelen op het programma staan."

Uitslagen Frankrijk speelronde 10


Iets later dan normaal vind je hier de uitslagen van de tiende speelronde in de Franse competitie. Afgelopen weekend was het stuivertje wisselen bovenin en moest een wedstrijd worden afgelast vanwege de Mexicaanse griep.

Olympique Lyon verliest
Vorige week won Olympique Lyon nog de Champions League-wedstrijd tegen Liverpool, afgelopen weekend ging de zevenvoudig kampioen van Frankrijk in de uitwedstrijd tegen Olympique Nice met 4-1 onderuit.

Loic Rťmy scoorde tweemaal voor de thuisclub, de andere twee treffers kwamen op naam van Mamadou Bagayoko en David Hellebuyck. In de slotfase was het Ederson die nog iets terug deed voor de bezoekers.

Bordeaux neemt de leiding over, en ook Monaco gaat Lyon voorbij
Girondis Bordeaux wist wel tot winst te komen en nam de leiding in de stand over van Lyon. Thuis won de kampioen met 3-0 van Le Mans door treffers van Didier Ovono (eigen goal), Marouane Chamakh en David Bellion.

Ook AS Monaco wist zijn competitiewedstrijd winnend af te sluiten. De uitwedstrijd tegen het laaggeklasseerde US Boulogne werd met 1-3 gewonnen mede door twee doelpunten van NenÍ. Monaco staat nu tweede met een punt meer dan Olympique Lyon.

Het competitieduel tussen Olympique Marseille en Paris Saint-Germain werd afgelast omdat drie spelers van PSG besmet zijn met de Mexicaanse griep.Uitslagen
ThuisUitUitslag
Saint-EtienneValenciennes0-2
FC SochauxFC Lorient1-0
GrenobleAS Nancy1-2
US BoulogneAS Monaco1-3
Girondins de BordeauxLe Mans3-0
Olympique NiceOlympique Lyon4-1
Stade RennesMontpellier HSC3-0
RC LensToulouse0-2
AJ AuxerreLille OSC3-2
Olympique MarseilleParis Saint-GermainAfg.

De stand

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenDoelsaldo
1Girondins de Bordeaux107122219-7
2AS Monaco107032116-10
3Olympique Lyon106222016-11
4Montpellier106221716-9
5Olympique Marseille95221716-9
6FC Lorient105231714-10
7AJ Auxerre105231710-9
8Stade Rennais104421615-6
9Valenciennes105141619-15
10FC Sochaux105051511-13
11Toulouse FC104241410-7
12AS Nancy104241415-15
13Paris Saint-Germain93421313-10
14Olympique Nice103251113-21
15Lille OSC102441010-14
16Saint-Etienne10316109-14
17US Boulogne1023598-15
18Le Mans10226810-16
19RC Lens1022688-18
20Grenoble10001005-21

Schema speelronde 11

DatumThuisUit
31/10AJ AuxerreMontpellier HSC
31/10Girondins de BordeauxAS Monaco
31/10Olympique MarseilleToulouse FC
31/10RC LensFC Lorient
31/10US BoulogneAS Nancy
31/10GrenobleLille OSC
31/10Saint-EtienneOlympique Lyon
01/11Stade RennesValenciennes
01/11Olympique NiceLe Mans
01/11FC SochauxParis Saint-Germain

Hersenschudding kan hard aankomen

Artsen beschouwen een hersenschudding tegenwoordig als vrij onschuldig letsel, dat veel mensen overkomt en waarvan vrijwel iedereen vlot en volledig herstelt. Sommige mensen houden echter langdurige klachten. Dat heeft onder meer te maken met hun opleidingsniveau en de schrik na het ongeluk, zo blijkt uit onderzoek aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Psycholoog Maja Stulemeijer onderzocht waarom een bepaalde groep patiënten veel last blijft houden van een hersenschudding, terwijl daar geen directe medische verklaring voor is. Zij legde patiënten een neuropsychologische vragenlijst voor en maakte beelden van hun hersenen.

Volgens Stulemeijer, die volgende maand op haar onderzoek promoveert, speelt de persoonlijkheid van een patiënt een grote rol bij de genezing. Mensen die erg geschrokken zijn van het ongeluk waarbij ze een hersenschudding opliepen, herstellen langzamer. Ook eventueel opgelopen letsel aan andere lichaamsdelen speelt een rol, naast emotionele stabiliteit en opleiding. Te stellen dat aanhoudende klachten van een hersenschudding 'tussen de oren' zitten als er geen directe medische oorzaak wordt gevonden, is te simpel, aldus de promovenda.

Verdachte moord Oldenzaal aangehouden

De politie heeft een 48-jarige man uit Oldenzaal aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de moord op Diana Winkel. De 47-jarige lerares werd oktober vorig jaar dood aangetroffen in haar woning in Oldenzaal. Zij bleek door een misdrijf te zijn omgebracht.

De verdachte werd vanochtend in zijn woning aangehouden, zo maakte de politie bekend.

Op dit moment is de politie op een aantal locaties bezig met aanvullend onderzoek. De vele oproepen in de media over tips hebben bijgedragen tot de aanhouding, meldde de politie. Welke rol de verdachte bij het misdrijf speelde, is niet bekendgemaakt.

Geen strakke en korte broeken meer op Atjeh

Moslimvrouwen mogen binnenkort geen strakke broeken of jeans meer dragen in het district West-Atjeh op het Indonesische eiland Sumatra. Dat heeft een lokale functionaris vandaag laten weten.

"Als een vrouw de regel overtreedt, dan wordt haar broek ter plekke aan stukken geknipt en vervangen door een rok die gratis door de regering van West-Atjeh wordt verstrekt", aldus districtschef Ramli Mansur. Hij verklaarde dat de striktere kledingregels ook gaan gelden voor moslimmannen, die voortaan niet meer in een korte broek kunnen lopen.

De nieuwe kledingvoorschriften voor de moslimbevolking zijn op advies van lokale geestelijken. Niet-moslims worden ontzien. Zij mogen wel strakke en korte broeken blijven dragen.

De provincie Atjeh, waarvan West-Atjeh onderdeel is, geldt als erg streng in de geloofsleer in het overwegend gematigd islamitische Indonesië. Na een jarenlange gewapende strijd tussen de centrale overheid en rebellen kreeg de provincie in 2005 een grote mate van autonomie. De afgelopen jaren is langzaamaan de sharia, islamitische wetgeving, ingevoerd. De nieuwe kledingvoorschriften zijn daar een uitvloeisel van.

Armstrong dacht aan stoppen

Lance Armstrong heeft dit seizoen er aan gedacht om zijn fiets aan de wilgen de hangen. De Amerikaan brak in maart zijn sleutelbeen en speelde toen met de gedachte om van zijn comeback af te zien.

"Slechts tegen enkele personen heeft hij toen gezegd dat hij het niet meer zag zitten," zei ploegleider Johan Bruyneel tegen Humo. "Lance wou niet meer koersen. Ik heb hem moeten dwingen. Ik heb hem een van zijn befaamde spreuken gestuurd: 'Pijn is tijdelijk, stoppen voor eeuwig'. Ik kreeg geen antwoord, maar hij heeft eens diep nagedacht en toch doorgezet."

De Belg zei daarnaast het belachelijk te vinden dat het Franse antidopingbureau AFLD een hetze voert tegen de ploeg van Armstrong, terwijl de Franse ploegen vele malen minder vaak controleurs over de vloer krijgen. "Je kan dat toch moeilijk correct noemen."

Glock niet fit genoeg voor race Abu Dhabi

Het Formule 1-team van Toyota heeft dinsdag bekend gemaakt dat Timo Glock niet fit genoeg bevonden is om in Abu Dhabi aan de start te verschijnen. In de laatste race van het seizoen wordt de Duitser vervangen door Kamui Kobayashi die ook in BraziliŽ hem al verving.

Glock liep in de Grand Prix van Japan tijdens de kwalificatie een gebroken ruggenwervel en een snee in zijn been op. De Formule 1-president van Toyota, John Howett betreurt het dat Glock niet meer in actie komt dit jaar. "Jammer dat het seizoen van Timo, dat twee sterke podiumfinishes kende, zo ten einde moet komen."

"We hebben het medische advies met Timo en zijn manager besproken. Op basis hiervan heeft het team besloten geen risico te nemen en Kamui in de auto te plaatsen. Kamui presteerde in BraziliŽ onder lastige omstandigheden prima, dus daarom zetten we hem graag nog een keer als invaller in." Kobayashi kwalificeerde zich in BraziliŽ als elfde en kwam uiteindelijk als negende over de streep.

Opgepakt na radiospelletje

Een vijftal Drentse jongens van vijftien en zestien jaar oud is opgepakt na deelname aan een spel van Radio Emmen. De jongeren urineerden vanaf een auto in Emmen-centrum.

De vijf jongens namen deel aan het spel The Battle van jongerenprogramma Vlinderstad Superchart. In het spel moet een jongensteam het opnemen tegen een meisjesteam. Onder begeleiding van een medewerker van het radiostation krijgen de teams opmerkelijke opdrachten.

Een van de opdrachten was op een creatieve manier urineren. De jongens besloten vanaf een auto te plassen. Daarbij werden ze gezien door getuigen, die daarop de politie inschakelden. Agenten pakten de jongens op en brachten hen over naar het politiebureau. De jongens krijgen een taakstraf via Bureau Halt.

'Baby Einstein' maakt geen Einsteins

De dvd-reeks 'Baby Einstein' van producent Disney blijkt helemaal geen kleine geniën te maken. De ontwikkeling van de baby's zou zelfs negatief beïnvloed worden door de dvd's. Amerikaanse gezinnen die de dvd-serie wel gekocht hebben kunnen nu zelfs hun geld terugeisen van Disney.

De 'Baby Einstein'-reeks bestaat uit video's, dvd's en boeken die jaarlijks alleen al in Groot-Brittannië en de Verenigde Staten voor meer dan 130 miljoen euro winst zorgden. Negentig procent van de mediamarkt voor baby's is daarmee in handen van Disney. De educatieve reeks, waarin onder meer ook 'Baby Mozart' en 'Baby Shakespeare' verschenen, moet van je baby een klein genie maken. Een onderzoek uit 2007 weerlegde deze aanname echter.

De universiteit van Washington had de ontwikkeling van jonge kinderen onderzocht en ontdekte dat deze negatief werd beïnvloed door educatieve films. Ieder uur per dag dat een kind van acht tot zestien maanden oud naar de televisie kijkt, leert het zes tot acht woorden minder. "Jonge kinderen zijn maar enkele uren per dag wakker en aandachtig", verklaart Andrew Meltzoff van de universiteit. "Als ze die tijd voor de tv doorbrengen en er geen echte interactie is in 'kindertaal', de melodieuze toon die we gebruiken tegenover kleintjes, dan krijgen ze niet dezelfde taalervaring. Ouders en opvoeders zijn de beste leraren, omdat ze hun taalgebruik aanpassen."

Het onderzoek sloeg uiteraard in als een bom bij Disney en deze vroeg dan ook een terugtrekking van het onderzoek. De universiteit van Washington wilde hier echter niets van weten. "De resultaten zijn gepubliceerd in een gezaghebbend wetenschappelijk tijdschrift en ze zijn correct. Onze onderzoekers zullen er alles aan blijven doen om ouders te helpen het leven van kinderen te verrijken."

Na deze publicatie hebben tal van Amerikaanse gezinnen een advocaat ingeschakeld. Twee jaar later zwicht Disney eindelijk voor de druk. Ouders die teleurgesteld zijn in de 'Baby Einstein'-reeks, krijgen zestien dollar per dvd terug van Disney. Deze terugbetaling geldt vooralsnog alleen in de Verenigde Staten en Canada. De reeks blijft wel gewoon in de rekken. "We willen ouders een groot scala aan mogelijkheden geven om een verrijkende ervaring voor zichzelf en hun kinderen te scheppen", laat Disney weten in een persbericht.

Run op baan als lakei

De afdeling personeelszaken van het Koninklijk Huis wordt sinds vorige week overspoeld met reacties op de vacature voor lakei in de hofhouding van koningin Beatrix. Dit meldt het AD.

Momenteel bestaat de gehele hofhouding van de koningin uit mannelijke lakeien. Op de huidige vacature mogen ook vrouwen reageren. Kandidaten voor de functie moeten bij voorkeur een diploma van de hotelschool hebben. Minimaal is een mbo-opleiding vereist. Bovendien moet een sollicitant kennis van de verzorging van zilver en serviesgoed hebben.

Belangstellenden kunnen tot 1 november reageren op de vacature. Het maximale salaris bedraagt € 2.338,64 per maand.

Lodeweges stapt op als trainer N.E.C.

Dwight Lodeweges is opgestapt als trainer van N.E.C. Vanmorgen heeft hij zijn staf en spelers op de hoogte gebracht. Gisteren had hij de directie van N.E.C. al over dit voornemen geÔnformeerd.

Over de reden voor dit onverwachte besluit zegt Lodeweges: "Ik heb niet het gevoel de trainer te zijn die N.E.C. op dit moment nodig heeft. Het lukt mij niet om een wending te geven aan de huidige situatie en ik heb er geen vertrouwen in dat ik dat op korte termijn kan veranderen. Ik heb de directie van mijn voornemen om te stoppen op de hoogte gebracht. De directie heeft mij gevraagd dit voornemen te heroverwegen. Dat heb ik gedaan, maar ik ben bij mijn besluit gebleven."

"Vanmorgen heb ik aan de spelers en staf uitleg verschaft en ik hoop dat zij mijn besluit willen respecteren. Ik verwijt de club, de spelers en de staf niets, wens N.E.C. veel succes en realiseer me dat de club hiermee in een moeilijke positie wordt gebracht, midden in de competitie en vlak voor de bekerwedstrijd tegen Excelsior."

Namens N.E.C. reageert Algemeen Directeur Jacco Swart als volgt: "Wij waren natuurlijk zeer verrast toen Dwight met deze mededeling kwam. Hij heeft ons oprecht verteld over zijn redenen om te willen stoppen. Natuurlijk hebben wij hem gevraagd hier nog eens goed over na te denken omdat er voor ons geen aanleiding was om uit elkaar te gaan. Nadat hij dit gedaan heeft, hebben wij besloten in te gaan op zijn herhaalde verzoek om de arbeidsovereenkomst per direct te ontbinden. Wij zijn teleurgesteld dat hij vertrekt, maar respecteren zijn besluit en oprechtheid in dezen," aldus Swart.

Wim Rip en Wilfried Brookhuis zullen voorlopig de taken van Lodeweges overnemen.

Hoofdsponsor RKC ziet nog kansen

De hoofdsponsor van RKC Waalwijk, Ben Mandemakers, heeft vanmorgen in het KRO-programma Goedemorgen Nederland gezegd dat de gemeente Waalwijk uiterlijk overmorgen een nieuw voorstel zal doen. Hierdoor kan een faillissement van de club voorkomen worden.

Gisteren demonstreerden zo'n 500 fans van RKC Waalwijk. Zij willen dat de gemeente Waalwijk de club uit de Eredivisie de helpende hand toereikt.

Mandemakers wil zelf garant staan voor het gat in de begroting dat 2,4 miljoen euro bedraagt, maar heeft als voorwaarde gesteld dat de gemeente de huur van het stadion verlaagt van zes naar drie ton per jaar.

De gemeente is bereid de huur van het stadion van RKC te verlagen maar wil niet verder gaan dan 450.000 euro, en wil de openstaande huurschuld niet kwijtschelden. "De gemeente probeert een opening te vinden en komt uiterlijk overmorgen met een voorstel. Anders heeft verder praten ook geen zin. De demonstratie heeft zeker meegeholpen," zei Mandemakers vanmorgen.

Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Geen flitsboetes voor Polen

Polen die op de Nederlandse wegen een verkeersovertreding begaan, worden vaak niet beboet. Volgens De Telegraaf gaan Polen die geflitst worden al jaren vrijuit, omdat ze niet te achterhalen zijn door Nederlandse opsporingsinstanties.

Normaliter worden de kentekens van geflitste voertuigen uitgelezen, waarna de bestuurders achterhaald worden via gegevens van de RDW. In Polen ontbreekt een centrale registratie van kentekens echter, waardoor voertuigeigenaren niet opgespoord kunnen worden.

"Het is te bizar voor woorden," aldus een agent in De Telegraaf. "Vooral omdat het regime tegen de Nederlandse automobilist steeds strenger wordt. Zoals de administratiekosten van zes euro die sinds deze zomer boven op de boete worden geïnd."

Bayonetta-kostuums sexier dan oorspronkelijke outfit

Dat Bayonetta voor een deel rust op de sex-appeal van een slanke dame met lange benen en flinke... oren is geen geheim. Haar standaard-outfit is al behoorlijk sexy, maar de kostuums die je kunt vrijspelen gaan nog een stapje verder. Hieronder kun je aanschouwen wat je mag verwachten van de bebrilde dame in een wit T-shirt en sportbroekje of haar Halloween-kostuum.

Eerste aflevering Assassin's Creed: Lineage online

Om ons alvast warm te maken voor Assassin's Creed 2 heeft Ubisoft een serie korte films getiteld Assassin's Creed: Lineage gemaakt. De beelden zijn een mix van live action en CG en geven je meer informatie over de vader van Ezio, die op zijn beurt weer de hoofdrol in Assassin's Creed 2 voor zich opeist. Je kunt de aflevering hieronder bekijken of hier voor een hogere resolutie.

McClaren langer bij FC Twente

We meldden eerder al dat Steve McClaren en FC Twente het eens waren geworden over een nieuw contract en het is nu officieel naar buiten gebracht: De 48-jarige Brit heeft zijn contract in Enschede verlengd tot medio 2011.

"FC Twente is ambitieus en heeft die ambities dit seizoen ook getoond. Dat spreek me erg aan," aldus de voormalig bondscoach van Engeland die bezig is aan zijn tweede seizoen bij de huidige koploper in de Eredivisie.

Kleuters gestraft met injectiespuit

Een 24-jarige Chinese kleuterjuf heeft meer dan twintig kinderen gestraft door ze te steken met een injectiespuit. Volgens de Chinese staatskrant China Daily wilde de vrouw de kinderen zo leren gehoorzamen.

Ouders klaagden bij de politie in de provincie Yunnan, in het zuidwesten van China. Een moeder meldde dat haar dochter van vier jaar oud meerdere keren in haar rug en achterste was gestoken. Of de spuit gevaarlijke vloeistoffen bevatte, is niet bekend. Alle slachtoffers zijn getest op hiv. Hoewel geen van hen besmet was, eisen de ouders toch een schadeloosstelling van de overheid.

De juf heeft de praktijken bekend. Naar eigen zeggen kon ze er niet mee omgaan dat ze 37 kinderen in het gareel moest houden. Daarom probeerde ze de kinderen te "temmen" door ze te prikken met de spuit.

Nederlandse kinderen spelen meer games dan Amerikaanse

De gamesindustrie is ťťn van de jongste industrieŽn in de entertainment en er is nog vrij weinig bekend over hoe groot de industrie eigenlijk is. Natuurlijk is het makkelijk in geld uit te drukken maar hoeveel mensen houden zich nu eigenlijk bezig met gamen?

Een onderzoeksbureau heeft onderzocht hoeveel mensen er gamen. Ze hebben mensen in Frankrijk, Duitsland, BelgiŽ, Groot BrittanniŽ, de Verenigde Staten en Nederland verschillende dingen gevraagd over gamen. Daaruit blijkt dat Amerikanen gemiddeld het meeste gamen. Maar liefst 87% van de Amerikaanse mannen spelen games terwijl dit in Nederland 'maar' 71% is. Ook besteden we er een stuk minder tijd aan. Spelen ze in de VS meer dan elf uur per week, in Nederland is dat maar 4,8 uur waarbij we het laagste scoren van de onderzochte landen.

In de Verenigde Staten en Groot BrittanniŽ is vooral het gamen op de console het populairst. Meer dan de helft speelt games op de console terwijl dit in Nederland maar 32% is. Een ander interessant detail is dat gamers in Nederland over het algemeen een stuk jonger zijn dan in de Verenigde Staten. 69% van de jongens tussen acht en twaalf jaar spelen games terwijl dit in de VS maar 42% is. Opvallend is ook dat in die leeftijd de meisjes in de VS iets voor lopen op de jongens. Ook is het interessant om te zien dat ouderen in de VS flink aan het gamen geslagen zijn maar dat dat ook weer vooral de vrouwen zijn.

Er zijn nog meer interessante uitslagen uit het raport te halen. Alle grafieken kun je hier zelf checken.

'Nederlandse militairen zijn slonzig'

Generaal Mart de Kruif stelt dat de Nederlandse militair nog veel kan verbeteren aan de wijze waarop hij zich presenteert. De generaal, die leiding gaf aan veertigduizend Isaf-militairen in Afghanistan, doet deze uitspraak in de Defensiekrant.

Volgens De Kruif zei een Britse collega eens dat de Nederlandse militairen niet trots lijken te zijn op hun uniform. Generaal De Kruif is van mening dat militairen altijd kritisch moeten zijn over hun presentatie. "Discipline is een aspect daarvan. Dat is de kern en daarom zeg ik, er is geen enkele reden om genoegzaam achterover te leunen. Je moet altijd kritisch naar jezelf kijken en je afvragen: 'wat kan ik nog beter doen?'"

Hoofdsponsor RKC Waalwijk ziet nog kansen

De hoofdsponsor van RKC Waalwijk, Ben Mandemakers, heeft vanmorgen in het KRO-programma Goedemorgen Nederland gezegd dat de gemeente Waalwijk uiterlijk donderdag een nieuw voorstel zal doen. Hierdoor kan een faillissement van de club voorkomen worden.

Gisteren demonstreerden zo'n 500 fans van RKC Waalwijk. Zij willen dat de gemeente Waalwijk de club uit de Eredivisie de helpende hand toereikt.

Mandemakers wil zelf garant staan voor het gat in de begroting dat 2,4 miljoen euro bedraagt, maar heeft als voorwaarde gesteld dat de gemeente de huur van het stadion verlaagt van zes naar drie ton per jaar.

De gemeente is bereid de huur van het stadion van RKC te verlagen maar wil niet verder gaan dan 450.000 euro, en wil de openstaande huurschuld niet kwijtschelden. "De gemeente probeert een opening te vinden en komt uiterlijk donderdag met een voorstel. Anders heeft verder praten ook geen zin. De demonstratie heeft zeker meegeholpen," zei Mandemakers vanmorgen.

DVD: John Pinette - I'm Starvin'!

Als je het fysiek van de goede man kent, levert de titel meteen al een goede contradictus in terminus op. John Pinette is namelijk niet de dunste op deze aardkloot en lekker eten blijkt toch wel bij zijn grootste hobby's te horen. Andere zaken waarin hij erg bedreven is, zijn acteren, zingen, stemmetjes nadoen en last but not least, stand-up comedy. Op deze dvd zien we Pinette nadat hij twee jaar lang in de musical Hairspray op Broadway heeft gespeeld, als vrouw. Na zich twee jaar in een fat-suit gewurmd te hebben (jawel, die moest hij ook nog eens aan) werden de verlangens om terug de comedy-stal in te gaan te groot. In 2008 stond hij weer op de planken van het gerenommeerde Montreal Comedy Festival met zijn show I'm Starvin'!.

DVD: Gabriel Iglesias - Hot and Fluffy

Tegenwoordig hebben we overal verkiezingen voor, zeker op televisie waar er kindermeidengroepjes compleet gemaakt worden via een jury en sms, B-sterren danspasjes moeten leren en noem maar op. In Amerika zijn ze er ook niet bepaald vies van. De Idols-achtige verkiezingen schieten als paddestoelen uit de grond. Zo was er in 2006 zoiets als 'Last Comic Standing', kort door de bocht een soort moppentoppers voor gevorderden. Gabriel Iglesias was ťťn van de finalisten dat jaar en werd uiteindelijk zesde.

SuŠrez waarschijnlijk niet tegen FC Dordrecht

Luis SuŠrez heeft lichte liesklachten overgehouden aan de competitiewedstrijd van Ajax tegen AZ. Hierdoor zal hij de bekerwedstrijd tegen FC Dordecht waarschijnlijk laten schieten.

SuŠrez verscheen gisterochtend wel op het trainingsveld maar kwam daar niet in actie. "Ik heb een beetje pijn", zei de aanvoerder van de Amsterdammers volgens De Telegraaf.

Hoewel hij donderdag waarschijnlijk niet zal spelen, is SuŠrez er zondag tegen Feyenoord wel bij. "Misschien komt de bekerwedstrijd van donderdag tegen Dordrecht te vroeg, maar ik ga ervan uit zondag tegen Feyenoord te kunnen spelen."

Miralem Sulejmani liep gisteren een spierblessure op. Of hij er zondag bij is in de topper is vooralsnog afwachten.

Nijhuis: "Had duel moeten staken"

Scheidsrechter Bas Nijhuis vindt na afloop van de wedstrijd tussen AZ en Ajax dat hij de wedstrijd had moeten staken. Dit naar aanleiding van de kwetsende spreekkoren aan het adres van Ajacied Demy de Zeeuw.

De Zeeuw werd door de AZ-aanhang uitgemaakt voor 'kanker-Jood', terwijl de supporters op de hoogte waren van de ziekte van de moeder van De Zeeuw. Nijhuis denkt nu dat het beter was geweest om de wedstrijd te staken. "Zeker als dit in de nabije omgeving van een voetballer speelt, moet je als scheidsrechter het spel stilleggen. Dat had ik achteraf moeten doen. Ook al ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de veiligheidsmensen van de thuisclub."

Na de wedstrijd had Nijhuis pas door hoe erg de spreekkoren waren. "Ik was vooral met de wedstrijd bezig. Er zijn momenten dat je iets meekrijgt en dicht bij bepaalde vakken zijn de teksten duidelijker. Op televisie hoorde ik echter pas echt hoe massaal en langdurig de spreekkoren waren. Er had moeten worden ingegrepen."

De Zeeuw wilde zelf graag doorspelen. "Ik heb hem gezegd dat hij de teksten waarschijnlijk beter zou horen dan ik. Als het te erg werd, mocht hij direct bij me komen. Naar ik nu heb begrepen, wilde hij liever laten doorvoetballen om de fans niet die aandacht te geven, die ze zochten. Als hij het anders had gewild, de teksten te gortig waren geweest, had ik gestaakt."

Nijhuis weet nog niet of de KNVB een onderzoek gaat instellen. "Bij dit soort wedstrijden is altijd iemand van de KNVB aanwezig, die zich bezighoudt met spreekkoren. Ik kan alleen aangeven wat ik heb gehoord en dat heb ik gedaan."

Resultaten KPN in lijn verwachtingen

De resultaten van telecomconcern KPN in het derde kwartaal waren nagenoeg in lijn met de verwachtingen van analisten. Dat blijkt uit gepubliceerde resultaten. KPN houdt vast aan zijn eerder gestelde doelen voor dit jaar en volgend jaar.

De nettowinst was met 395 miljoen euro 12 procent hoger dan een jaar eerder. De winst werd onder meer gestuwd door kostenbesparingen. De omzet daalde met 8,8 procent tot 3,3 miljard euro, grotendeels door omzetdalingen bij de onderdelen Getronics en iBasis die zich vooral richten op zakelijke klanten.

Het bedrijfsresultaat kwam uit op 1,3 miljard euro. KPN verwacht voor volgend jaar een bedrijfsresultaat (ebitda) van 5,5 miljard euro. De omzet komt dit jaar naar verwachting uit tussen de 13,6 en 13,8 miljard euro. In 2010 zal de omzet in lijn zijn met die van 2009, aldus KPN.

Thekla Reuten doet het met Clooney

 De Nederlandse actrice Thekla Reuten is in de film The American de tegenspeelster van George Clooney. Dat heeft de Nederlandse agent van Reuten, Jeroen van Noort, bevestigd.

De filmopnamen vonden in Italië plaats en zijn bijna afgerond. "Het is zo goed als klaar", aldus Van Noort. Volgens hem is er bewust heel weinig ruchtbaarheid aangegeven, omdat er rond Clooney een stringent persbeleid wordt gevoerd om paparazzi op een afstand te houden.

Reuten speelt in The American - geregisseerd door de Nederlander Anton Corbijn - de rol van Mathilde, de tegenspeelster van Clooney. Het is een verfilming naar een boek van Martin Booth en gaat over een huurmoordenaar (Clooney) die zich terugtrekt in een Italiaans dorp. Na Clooney heeft Reuten de tweede rol en de belangrijkste vrouwelijke hoofdrol, aldus Van Noort.

De film komt naar verwachting medio volgend jaar in de bioscoop, maar Van Noort durft er niets met zekerheid over te zeggen. Het is de tweede film van Corbijn, die eerder roem vergaarde als fotograaf.

Thekla  (foto: ANP)

Regeerakkoord Duitsland ondertekend

Het coalitieverdrag van de nieuwe Duitse regering is een feit. Bondskanselier Angela Merkel van de christendemocratische CDU, voorzitter Horst Seehofer van de Beierse zusterpartij CSU en leider Guido Westerwelle van de liberale FDP ondertekenden het document gisteravond in Berlijn.

Met de ondertekening werd definitief een punt gezet achter drie weken van onderhandelen tussen de drie partijen. Het regeerakkoord van CDU, CSU en FDP werd zaterdag al gepresenteerd door Merkel. CDU en CSU gaven maandag hun fiat aan het akkoord, de FDP deed dat zondag al.

Merkel wordt woensdag voor de tweede keer tot bondskanselier gekozen in de Bondsdag. Ook wordt het nieuwe kabinet dan beëdigd. De nieuwe regering zet in op economische groei, vooral door lastenverlaging. Nog dit jaar komt het kabinet met een plan voor belastingverlaging voor gezinnen, wijziging van de heffing op erfenissen en het terugdringen van de bureaucratie. Vanaf 2011 gaan de lasten met 24 miljard euro omlaag.

Eric Clapton zegt concert af

Zanger en gitarist Eric Clapton heeft zijn concert in de Rock and Roll Hall of Fame van komende week afgezegd. Hij moet geopereerd worden, er worden galstenen verwijderd. Dat maakte de zanger bekend op zijn website.

De 64-jarige Clapton zal thuis enkele dagen nodig hebben om bij te komen. De gitarist zou vrijdag spelen, voor de tweedaagse viering van de 25ste verjaardag van de Rock and Roll Hall of Fame. Ander artiesten die een bijdrage leveren aan de viering zijn U2, Aretha Franklin, Metellica, Ozzy Osbourne en Annie Lennox.

Ook de deelname van Bruce Springsteen staat op losse schroeven, sinds hij van de week ook een concert afzegde, in verband met een sterfgeval in de familie. De organisatie zoekt nog naar een vervanger voor Clapton.

  (foto: ANP)

Kinderen storten in Maleisische rivier

Een groepje Maleisische schoolkinderen in de leeftijd van tien tot en met twaalf jaar is in een wild stromende rivier gestort toen een hangbrug het gisterenavond begaf in het noorden van het land. Meer dan driehonderd reddingswerkers zijn vandaag op zoek naar twee vermiste kinderen. Het lijk van een kind is geborgen. De plaatselijke politie berichtte aanvankelijk dat er nog 21 van de dertig slachtoffers werden vermist, maar dat bleek korte tijd later niet te kloppen. Eén kind is verdronken, twee worden er nog vermist, zei een zegsman van de politie later.

De kinderen behoorden tot een groep van 298 lagere scholieren die kampeerden in de noordelijke deelstaat Perak, ongeveer 200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Kuala Lumpur. Een aantal kinderen wist na hun val de oever van de rivier te bereiken. De brug die het plotseling begaf was twee weken geleden gereed gekomen en verving een brug die was ingestort.

Informant! opent Leids Film Festival

Het Leids Film Festival 2009 opent vandaag in het Trianon Theater in Leiden met de Nederlandse première van de komische film The Informant! van Steven Soderbergh. Het internationale festival wordt voor de vierde keer gehouden.

The Informant! vertelt het verhaal van klokkenluider Mark Whitacre, die in een FBI-onderzoek naar kartelafspraken feiten en fantasie verwart. De hoofdrol wordt vertolkt door Academy Award-winnaar Matt Damon.

Het Leids Film Festival duurt tot 1 november. Zes dagen lang wordt in meerdere bioscopen, musea, en op culturele- en poppodia in Leiden een groot aantal nieuwe en bijzondere films getoond. Het festival mikt op een breed publiek van filmliefhebbers en haalt naast premières en nieuwe arthousefilms ook populaire Russische films en Japanse klassiekers naar Leiden.

Matt Damon  (foto: ANP)

Beurs Tokio sluit fors lager

De Nikkei-index op de beurs in Tokio is fors lager gesloten. De Japanse hoofdgraadmeter kreeg te maken met zijn grootste dagverlies in de afgelopen drie weken. Ook elders in het Verre Oosten werden stevige minnen neergezet.

De Nikkei-index sloot 1,5 procent lager op 10.212,46 punten. De Australische All Ordinaries daalde 1,6 procent en de Hang Seng in Hongkong stond in de middaghandel 1,7 procent lager. De Kospi-index in Seoul eindigde 0,5 procent lager.

Japanse scheepvaartbedrijven, waaronder Nippon Yusen, daalden nadat ze hun winstverwachtingen voor de rest van het jaar neerwaarts moesten bijstellen. Nippon Yusen en Mitsui O.S.K. Lines daalden 2,5 procent. Onder invloed van een lagere olieprijs hadden ook olieproducenten het zwaar. Het Japanse oliebedrijf Inpex daalde 1,6 procent.

Suikeroom NEC wil vier spelers van AZ overnemen

Marcel Boekhoorn, investeerder van NEC, wil profiteren van de financiŽle malaise bij AZ. De suikeroom van de club uit Nijmegen wil vier spelers van de regerend landskampioen overnemen.

Nu DSB failliet is dreigt AZ sportief een stapje terug te moeten doen. Mocht er geen andere investeerder komen die de club uit Alkmaar wil overnemen, dan zal AZ de dure spelers niet meer het hoge salaris kunnen blijven betalen. Ook zal de voormalige club van Dirk Scheringa noodgedwongen spelers moeten gaan verkopen.

Op de website van Quote laat Boekhoorn weten dat hij vier spelers wil overnemen. Het gaat dan om Mounir El Hamdaoui, Moussa Dembťlť, Jeremain Lens en Kew Jaliens.

Deze mogelijkheid zal zich voordoen wanneer de curatoren van DSB er niet in slagen om AZ in zijn geheel van de hand te doen.

Fontein gaat onderzoek doen naar jeugdtransfers

Maarten Fontein gaat samen met tien andere officials uit de voetbalwereld internationale jeugdtransfers beoordelen. Het zou jaarlijks gaan om zo'n honderdduizend transfers

De FIFA heeft in december 2008 een regel ingevoerd waarin staat dat spelers onder de achttien jaar slechts onder bepaalde voorwaarden naar een club in het buitenland mogen gaan.

Jeugdspelers die op maximaal vijftig kilometer van de grens wonen of wiens ouders een niet aan voetbal gerelateerde baan in het desbetreffende land krijgen, mogen een internationale overschrijving voor hun achttiende aanvragen.

Totaal zullen elf vertegenwoordigers van de zes continentale voetbalorganisaties, de clubs, de FIFA en de internationale spelersvakbond de komende transferperiode beoordelen. Dit gaat aan de hand van een geavanceerd computersysteem. Fontein neemt deel als lid van de European Club Association (ECA).

Scheringa uit noodkreet over kunstverzameling

Dirk Scheringa en zijn vrouw Boukje doen via een ingezonden brief in de Volkskrant een oproep voor behoud van de kunstcollectie uit het Scheringa Museum voor Realisme. Zij hopen dat de collectie in zijn geheel behouden kan blijven en dat de stukken niet los van elkaar geveild gaan worden. Ook directeur van kunstzaken van het museum, Belia van der Giessen, is afzender van de brief.

"De kracht van de collectie ligt besloten in de unieke samenhang van het geheel", staat in de brief. "De Zeppelin van Willink krijgt meer betekenis als hij naast het werk van zijn grote inspirator Giorgio de Chirico te zien is."

Vorige week liet ABN Amro 1300 magisch-realistische kunstwerken uit het museum weghalen. De werken dienen als onderpand voor de hypotheekschuld van 32 miljoen euro van DSB Beheer aan de bank.

TU Delft ligt tweede bij Solar Challenge

Het Nuon Solar Team van de TU Delft is een positie opgeschoven in de World Solar Challenge in Australië. De eerste twee dagen van de race eindigde het Delftse team als derde, maar de zonnewagen haalde dinsdag een concurrent uit de Verenigde Staten in en is nu tweede in de race aldus een zegsman van het Delftse team.

Een eerdere poging om de tweede positie te veroveren op het Amerikaans team uit Michigan mislukte, maar Het Nuon Solar Team heeft nu alleen nog een team van Japanse studenten voor zich. De derde racedag in het noorden van Australië is nog niet voorbij.

Aan de race voor zonnewagens van 3010 kilometer van Darwin naar Adelaide doen 47 studententeams mee. Het Nuon Solar Team won de afgelopen vier edities van de race.

De zonnewagen van het team uit Delft  (foto: ANP)

Terreurgroep claimt bomaanslagen Bagdad

Een groepering die in verband gebracht wordt met het terroristische netwerk al-Qaeda, de groep Islamitische Staat in Irak, heeft op internet de verantwoordelijkheid opgeëist voor de bloedige bomaanslagen van eergisteren in Bagdad. De claim is vandaag op een website verschenen die extremisten in het Midden-Oosten vaker voor deze mededelingen benutten.

Het waren volgens het internetbericht zelfmoordaanslagen gericht op het ministerie van Justitie in Bagdad en een pand van de provinciale volksvertegenwoordiging van de hoofdstedelijke regio Bagdad. Het waren de bloedigste aanslagen sinds jaren in Bagdad. Er kwamen zeker 155 mensen bij om het leven.

Netflix op PS3 in US, wanneer volgt de rest?

Bij Netflix kun je online films huren en dit is in de US al langer beschikbaar voor de Xbox360. Sony heeft nu op hun US blog laten weten dat het contract ook getekend is voor de PS3. Hierdoor komt het huren van films nu dan ook eindelijk beschikbaar op de PS3. De dienst komt in November beschikbaar voor de US PS3 bezitters. Of een eventuele Europese release voor een vergelijkbare service plaats gaat vinden is tot op dit moment helaas onbekend. We houden het natuurlijk voor jullie scherp in de gaten en zodra het bekend is vindt je het op FOK!Games natuurlijk meteen!Ruim 12.000 regels tekst per taal in Assassin's Creed 2


Tegenwoordig zijn games niet meer de simpele spelletjes om zomaar even tussendoor te spelen. Het zijn vaak epische verhalen met veel verschillende plotten en gebeurtenissen. Om dit alles te vertellen wordt er veelal gebruik gemaakt van cutscenes. Zo ook bij Assassin's Creed 2 waar ongeveer drie uur aan tussenfilmpjes in zit. In deze filmpjes wordt natuurlijk veel gesproken... erg veel!

Volgens de makers zit de game vol met maar liefst 87.206 regels tekst in zeven verschillende talen voor de verschillende regio's op de wereld. Dit betekent dat er per taal zo'n 12.000 regels tekst in zit en dat is alsnog indrukwekkend te noemen.Wat zou hij hierop te zeggen hebben?

In Assassin's Creed 2 speel je Ezio, een Italiaanse man die na de dood van een geliefde wraak zweert en verschillende kopstukken in grote Italiaanse steden gaat vermoorden. Hierbij krijg je hulp van onder andere dieven, prostituees en mercenaries maar ook van bekende historische figuren als Leonarda Da Vinci. De game verschijnt 19 november voor de Playstatio n 3 en Xbox 360. PC-eigenaren moeten hier nog iets langer op wachten.

Misser van de eeuw

Kijk, altijd handig een filmpje en tekst en uitleg, van wat er gebeurt. Zo zien we onze submits graag.

Dus we schakelen nu over naar onze verslaggever ter plekke: Kleuk

De televisiebeelden van de misser van Ilija Sivonjic in het duel tussen Dinamo Zagreb en Cibalia zullen vast en zeker de hele wereld overgaan. De aanvaller van Dinamo slaagde erin om een bal op tien centimeter van de doellijn niet in het doel te krijgen. Erger was het feit dat de inzet van zijn collega Pedro Morales anders gewoon in het doel was gegaan.

Modern Warfare 2 bevat inderdaad een third person-mode

Gisteren stond het gerucht al op FOK!games en vandaag kunnen we het bevestigen: Modern Warfare 2 zal te spelen zijn vanuit de derde persoon zoals we dat kennen uit games als Gears of War of Uncharted, alleen dan zonder het cover-systeem.

Robert Bowling van Infinity Ward heeft dit bevestigd in een interview. Hij zegt dat er verschillende modi zijn waarin gespeeld kan worden waaronder een third-person mode. In deze mode spelen alle spelers de game vanuit de derde persoon en is het niet mogelijk om naar de eerste persoon te schakelen. Ook is het niet mogelijk om in normale modi over te schakelen van first person naar third person.

When you’re in a 3rd Person playlist you can’t toggle in and out, you’re always in 3rd person,” he says, adding “You can’t toggle 3rd person view on or off in a standard game type either, people in 3rd person can’t play with people in 1st person, they’re entirely different game modes. This is just another way to play the game.

Het langverwachte Modern Warfare 2 zal vanaf 10 november in de winkels liggen voor de Playstation 3, PC en Xbox 360. De release, die de grootste zal worden in de gameindustrie ooit, gaat niet zonder slag of stoot. Deze week haalde Infinity Ward nog de woede van PC-gamers op zich door te melden dat er geen gebruik meer zal worden gemaakt van dedicated servers.

Piloten vergaten te landen door laptops

De piloten van luchtvaartmaatschappij Northwest Airlines die vorige week vergaten te landen, blijken druk in de weer te zijn geweest met gesprekken over een nieuw werkrooster en activiteiten op hun privé-laptops. Dat maakte de Nationale Raad voor de Transportveiligheid in de Verenigde Staten gisteren bekend.

Een dag eerder waren de ervaren piloten afzonderlijk van elkaar vijf uur lang verhoord over de gang van zaken afgelopen woensdag. De twee moesten hun vliegtuig met 147 passagiers laten landen op het vliegveld van Minneapolis maar vlogen 230 kilometer te ver. In hun verhoren spraken de piloten geruchten tegen dat ze in slaap waren gevallen. Ze beweren de tijd te zijn vergeten door hun andere bezigheden.

Ook hebben de twee inmiddels geschorste piloten toegegeven dat ze een uur lang het contact hebben verloren met de luchtverkeersleiding. Die vermoedde een kaping en alarmeerde het leger. Gevechtsvliegtuigen werden in staat van paraatheid gebracht, maar kwamen uiteindelijk niet in actie.

Het Northwest-vliegtuig landde uiteindelijk alsnog in Minneapolis, nadat een ander bemanningslid opheldering had gevraagd bij de piloten over de ontstane vertraging.

McDonald's verdwijnt uit IJsland

Hamburgerketen McDonald's trekt zich terug uit IJsland. Op 1 november sluiten beide restaurants van de keten haar deuren. De fastfoodgigant stelt dat door de economische crisis de onkosten dusdanig opgelopen zijn dat sluiting de enige optie is.

"De reden is de moeilijke economische situatie en de waardevermindering van de IJslandse munt krona," aldus Jon Gardar Ogmundsson, eigenaar van het bedrijf dat de IJslandse vestigingen van McDonald's exploiteert. Omdat de IJslandse markt te klein is om aan de vraag te voldoen, importeert McDonald's IJsland al haar vlees, groenten, kaas en verpakkingsmateriaal uit Duitsland en Nederland.

Door de val van de krona zijn de importkosten verdubbeld. Ogmundsson wil de restaurants voort zetten onder een nieuwe naam, met goedkopere IJslandse producten. "De twee hamburgerrestaurants hebben meer klandizie dan ooit, maar de winsten zijn nooit zo laag geweest," stelt hij.

Met dank aan dagunner_NL voor de submit.

Laatste reviews en specials
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
review
iPhone 11
©FOK.nl e.a.