Meer milieuboetes Amsterdam door camera's

Redactie
De gemeente Amsterdam deelt sinds begin september veel meer boetes uit aan vervuilende vrachtauto's die de stad inrijden terwijl ze dat niet mogen. Reden: de hoofdstad controleert nu met camera's welke voertuigen de milieuzone voor vervuilend vrachtverkeer ingaan. Eerder stonden er nog gewoon toezichthouders langs de kant van de weg. Daardoor kan Amsterdam nu veel meer vrachtauto's controleren.

Een woordvoerster van de gemeente bevestigde vandaag een bericht hierover in Het Parool. Sinds de camera's in gebruik zijn, betrapt de gemeente circa 150 chauffeurs per dag. Dat is volgens de zegsvrouw veel meer dan eerst. Hoeveel meer precies, kon ze echter niet zeggen.

De camera's staan op de toegangswegen naar Amsterdam. Ze scannen de kentekens van de vrachtwagens die de stad inrijden. Dat zijn er circa zevenduizend per dag. Voorheen stonden op sommige plekken toezichthouders langs de kant van de weg om kentekens handmatig in te voeren in een computer.

Vervuilende vrachtauto's mogen sinds oktober vorig jaar het gebied binnen de ringweg A10 (op het stadsdeel Amsterdam-Noord en enkele bedrijventerreinen na) niet meer in. Ook in andere steden bestaat zo'n milieuzone voor vrachtwagens. Die in de hoofdstad is echter de grootste van het land.