Ahmadinejad heeft joodse achtergrond

De anti-semitische Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad is van joodse afkomst. Dat schreef de Britse krant The Daily Telegraph vandaag.

Ahmadinejad heeft diverse keren opgeroepen om aartsvijand Israël van de kaart te vegen en hij ontkent de Holocaust. Volgens experts in de krant is dit een teken van overcompensatie om zijn verleden te verdoezelen. "Iedere familie die zich tot een ander geloof bekeert, neemt ook een nieuwe identiteit aan door het oude geloof te veroordelen", aldus een deskundige in de krant.

De krant onderzocht een foto uit 2008 van de president die zijn paspoort laat zien. Op het paspoort staat dat hij eerder Sabourjian heette, een typische Iraans-joodse naam. Dat deze op 'jian' eindigt zou volgens een expert aanduiden, dat ze praktiserende joden waren.

De naam Sabourjian is afkomstig uit de omgeving van Aradan, een plaats ten zuidoosten van de Iraanse hoofdstad Teheran, waar ook de president is geboren. Zijn ouders zouden toen Ahmadinejad vier jaar was zich hebben bekeerd tot de islam en toen eveneens hun naam hebben veranderd.

Ahmadinejad heeft joodse achtergrond  (foto: ANP)