Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan

In de kwalificatie voor de Grand Prix van Japan hebben drie coureurs de bandenstapels getest. Jaime Alguersuari, Timo Glock en Heikki Kovalainen parkeerden hun Formule 1-bolide aan de kant en ook Sébastien Buemi had een aanvaring met de bandenstapels. Aan het einde van Q2 wist ook zijn neus nog kapot te rijden. Al met al een spannende kwalificatie.

Q1
In de eerste kwalificatiesessie gingen Sébastien Buemi en Vitantonio Liuzzi als eerste van de coureurs naar buiten. Buemi vloog helaas voor hem al in zijn eerste snelle ronde van de baan en moest terugkeren naar de pits. Later kwam de rest van het veld de baan op om zijn vliegende ronde neer te zetten.

Het gevecht om de eerste tijd in Q1 ging tussen Jarno Trulli en Sebastian Vettel, de twee wisselden telkens elkaars positie. Buemi had nog een gelukje dat zijn Toro Rosso niet teveel schade had waardoor hij nog een vliegende ronde kon rijden en met de hakken over de sloot mee kon naar Q2.

Q2
In het begin van de tweede kwalificatiesessie was Kimi Räikkönen de enige die een tijd neer kon zetten. De tweede kwalificatiesessie werd door rode vlaggen bezeten als het gevolg van een aantal crashes. Nadat de Fin zijn 1:31.195 neer had gezet en nog op het rechte stuk reed, kwam er een rode vlag. Deze was er omdat Jaime Alguersuari rechtdoor de bandenstapels was ingereden; de Spanjaard was in orde en kan waarschijnlijk morgen van start.

Toen de sessie weer hervat werd, reden beide Toyota's direct de baan op om hun snelle ronde te maken, in de eerste vliegende ronde van Trulli pakt hij direct de eerste tijd van Räikkönen af. Timo Glock ging het een stuk minder goed af. De Duitser zorgde voor de tweede rode vlag van de kwalificatie. Glock schoot bij het opkomen rechte stuk rechtdoor de bandenstapels in, of er iets met de auto mankeerde of dat het Glocks fout was is nog niet bekend. Maar de Duitser zal waarschijnlijk morgen niet van start gaan.

Als de rode vlag na 17 minuten weer verdwijnt staan Fernando Alonso en Nico Rosberg klaar om het circuit om te komen. In de laatste minuten was bijna het hele veld op de baan, behalve de Brawn GP's. Jenson Button en Rubens Barrichello hadden beide één snelle ronde gemaakt, maar dit tijdens de gele vlag die Buemi veroorzaakt had. Hier zou nog een straf voor gegeven kunnen worden. De Zwitser verloor de macht over het stuur en parkeerde zijn Toro Rosso in de muur. Hij kon nog wel terug keren naar de pits. Doordat Buemi in aanraking met de bandenstapel kwam en er geel kwam te hangen, hebben Rosberg, Alonso en Robert Kubica hun ronde niet af kunnen maken.

Q3
In de laatste en beslissende sessie opende Adrian Sutil de dans. De Duitser werd al snel gevolgd door zijn collega's. Wie ook op de baan reed (voor even), was Heikki Kovalainen. Hij zorgde voor de derde rode vlag in deze kwalificatie. De Fin ging er in dezelfde bocht af waar Mark Webber vanochtend in de laatste vrije training zijn Red Bull-bolide parkeerde. Na opnieuw wat opruimwerkzaamheden door de stewards keerde Kovalainen terug naar zijn team en kon de sessie hervat worden.

In de laatste zeven minuten die over waren van Q3 reed Räikkönen aan het begin als enige over het circuit heen. De Fin kreeg via zijn boordradio te horen dat hij minimaal drie vliegende rondes moest maken, en als het kon zelfs vier. Het had Räikkönen helaas niet geholpen, hij start morgen als achtste. Daarna kwam ook de rest van het veld weer naar buiten. Vettel is de eerste die een goede tijd neerzet, deze tijd blijft staan en daarmee pakt de Duitser de pole voor Trulli en Lewis Hamilton. Sutil behaalde de vierde, Barrichello de vijfde en Nick Heidfeld de zesde plaats. Button en Räikkönen pakten de plaatsen zeven en acht.

Update @ 12:52
Doordat de wedstrijdleiding aan vijf coureurs straffen heeft uitgedeeld ziet de startopstelling er nu uit zoals hieronder staat.



Uitslag kwalificatie Grand Prix van Japan
#CoureurTeamTijd
1S. VettelRed Bull Racing1:32.160
2J. TrulliToyota1:32.220
3L. HamiltonMcLaren1:32.395
4N. HeidfeldBMW1:32.945
5K. Räikkönen Ferrari1:32.980
6N. RosbergWilliams1:31.482
7R. KubicaBMW1:32.341
8 *A. SutilForce India1:32.466
9 *R. BarrichelloBrawn GP1:32.660
10J. AlguersuariToro RossoCrash

11 *J. ButtonBrawn GP1:32.962
12G. FisichellaFerrari1:31.704
13 **H. KovalainenMcLarenCrash
14 *S. BuemiToro RossoCrash
15K. NakajimaWilliams1:31.718

16R. GrosjeanRenault1:32.073
17 *F. AlonsoRenault1:31.638
18 **V. LiuzziForce India1:32.087
19 ***T. GlockToyotaCrash
20 ***M. WebberRed Bull RacingGeen tijd

* = Vijf plaatsen straf voor startopstelling
** = Vijf plaatsen straf vanwege wisselen versnellingsbak
*** = Start vanuit pitsstraat vanwege nieuw chassis

Submitter:  Bron: FOK!sport